НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:49

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кремъл: Русия, САЩ и Китай не планират разговори за Северна Корея

Кремъл: Русия, САЩ и Китай не планират разговори за Северна Корея

30 Ноември 2017 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков заяви, че в близко време не се планират разговори между лидерите на Русия, САЩ и Китай във връзка със ситуацията около Северна Корея, предава РИА Новости.
„Не“, отговори Песков на съответстващ въпрос.
Както „Агенция“ Фокус вече информира, последният телефонен разговор между Путин и Тръмп се проведе на 21 ноември. Президентите обсъдиха ситуацията в Сирия, Украйна, Северна Корея и въпроси около иранската ядрена програма.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин и Доналд Тръмп са обсъдили възможностите за сътрудничество в Сирия

ТАСС: Владимир Путин и Доналд Тръмп са обсъдили възможностите за сътрудничество в Сирия

22 Ноември 2017 | 16:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и американският му колега Доналд Тръмп са провели телефонен разговор, в който са обсъдили възможностите за сътрудничество в Сирия. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.
„Отбелязано е значението на сътрудничеството в Сирия на етапа на преминаване към политическо решение", заяви Песков, като същевременно призна, че не може да разкрие нищо повече в отговор на журналистически въпрос дали двамата лидери са разговаряли за конкретни мерки за сътрудничество.
Телефонният разговор между Путин и Тръмп се е състоял още във вторник. Руският президент обяви намеренията си да разговаря с лидера на Белия дом в понеделник, след срещата с държавния глава на Сирия Башар Асад в черноморския курорт Сочи.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Владимир Путин и Башар Асад пристъпиха към нов етап от разрешаването на сирийската криза

„Взгляд“: Владимир Путин и Башар Асад пристъпиха към нов етап от разрешаването на сирийската криза

22 Ноември 2017 | 05:05 | Агенция "Фокус"
Сочи. Четиричасовата лична среща между руският президент Владимир Путин и сирийския му колега Башар Асад в Сочи придобива допълнително значение, отчитайки предстоящата в сряда среща, отново в Сочи, между лидерите на Русия, Турция и Иран. По-рано, включително и от страна на Дамаск, акцентът беше върху военната победа, а сега става дума за политическо разрешение – избори с участието на Башар Асад, според думите на сенатора Олег Морозов, изказани пред руското издание “Взгляд“.
Както Агенция „Фокус“ вече информира, в понеделник Путин проведе среща с Асад, като преговорите между лидерите продължиха около четири часа, според съобщението на прессекретаря на руския президент Дмитрий Песков.
На първо място, двамата президенти са подчертали, че военната операция в арабската република върви към своя край и сега следва преминаването към политическите процеси. „От пълната победа над тероризма, разбира се, сме много далеч. Но що се касае до нашата съвместна работа по борбата с терористите на територията на Сирия, то тази военна операция действително е в своя край“, подчерта Путин. От своя страна Асад заяви, че именно руската операция е „позволила да се търси политическо разрешение в Сирия“.
Според члена на комитета на Съвета на Федерацията по международните работи Олег Морозов, срещата между Путин и Асад „още един път е потвърдила договорките и е получено съгласието на сирийския президент за политическия процес“. Той напомни, че по-рано нерядко се е чувала идеята, включително и от сирийска страна, да се достигне до военна победа и да бъде унищожена опозицията и терористите, като след това всичко ще бъде наред.
Той твърди, че е много естествено, че за Путин е важно да чуе позицията на Асад по всички ключови въпроси и да добие представа за неговите идеи за мира и как той вижда бъдещото политическо разрешение, за да съпостави тази картина с тази, която ще чуе от лидерите на Турция и Иран Реджеп Таийп Ердоган и Хасан Роухани.
В навечерието на срещата Путин е провел телефонен разговор и с емира на Катар Тамим бен Хамад ал Тани, с който също е обсъдил сирийската криза и перспективите за политическото й разрешение.
Според Морозов, всичко това говори за важността от взаимодействието на всички заинтересовани страни в сирийския конфликт. Той напомня, че въпросът за разрешението на сирийската криза е многостранен процес. Ето защо срещата с Асад в навечерието на визитата в Сочи на Ердоган и Роухани никак не е случайна. Сенаторът подчертава, че Русия „изначално е изхождала от това, че без да се съобрази с позицията на Турция и Иран е невъзможно да реши проблемите“.
В заключение сенаторът констатира, че Иран е съюзник на Русия още от самото начало на борбата с „Ислямска държава“, а турският фактор също играе ключова роля. „Турция от начало демонстрираше крайно негативно отношение към Асад. Освен това и Турция има кюрдски проблем, който така или иначе е свързан с въпроса за териториалната цялост на Сирия“, подчерта Морозов. „Затова всяко изключване от бъдещата конструкция на някой от тези играчи ще усложни решението на задачата и политическото урегулиране, както и териториалната цялост на Сирия“, резюмира руският политик.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп и Владимир Путин са подчертали нуждата от „стабилност на обединена Сирия“

AFP: Доналд Тръмп и Владимир Путин са подчертали нуждата от „стабилност на обединена Сирия“

21 Ноември 2017 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Президентите на САЩ и Русия Доналд Тръмп и Владимир Путин са провели дълъг телефонен разговор във вторник, по време на който са подчертали нуждата от осигуряване на „стабилност за обединена Сирия“, предава AFP, като се позовава на информация от Белия Дом.
Двамата президенти са подчертали важността на прилагането на резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, която призовава са постигане на примирие и осигуряването на достъп за хуманитарната помощ в страната, като това трябва да е само част от усилията за разрешаване на конфликта чрез женевската площадка под шапката на ООН, съобщават от Белия Дом.
Целта е „мирното разрешаване на сирийската гражданска война, преодоляването на хуманитарната криза, допускането на завръщането на избягалите сирийци и осигуряването на стабилност за обединена Сирия, свободна от зла интервенция и убежища на терористите“, пише в съобщението.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин и Доналд Тръмп са обсъдили актуалната сирийска проблематика

ТАСС: Владимир Путин и Доналд Тръмп са обсъдили актуалната сирийска проблематика

21 Ноември 2017 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Москва/Вашингтон. Президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп, в съответствие с предварителните договорки, са обсъдили обстойно актуалната сирийска проблематика в контекста на завършващата военна операция за унищожението на терористите в Сирия. Това се е случило в хода на планиран телефонен разговор между двамата във вторник, предава ТАСС, като се позовава на информация от пресслужбата на Кремъл.
„Путин е подчертал готовността си да съдейства активно за дългосрочното политическо разрешение на ситуацията в тази страна – на основата на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 2254 – и в съответствие с договорките, постигнати в астанинския формат и положенията на Съвместното заявление, одобрено от президентите на Русия и САЩ на 11 ноември, по време на срещата на върха на страните от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество във Виетнам. Констатирано е, че това заявление е предизвикало положителна реакция в близкоизточния регион“, информира Кремъл.
Освен това, разговорът се е въртял около идеите за съхраняване на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Сирия, както и достигането до политическо разрешение на принципите, които трябва да бъдат доработени в хода на максимално широк вътрешносирийски преговорен процес. Именно това е и целта на руската инициатива за провеждането в близко време на Конгрес за национален диалог в Сочи.
Както Агенция „Фокус“ вече информира, Путин е съобщил на Тръмп основните теми на състоялата се на 20 ноември среща с президента на Сирия Башар Асад, на която сирийския лидер е потвърдил свързаността на политическия процес, провеждането на конституционни реформи и президентски и парламентарни избори. Освен това е бил сложен акцент върху предстоящите на 22 ноември в Сочи тристранни преговори, с участието на президентите на Русия, Иран и Турция, в хода на които трябва да бъдат съгласувани действията по бъдещата нормализация на обстановката и различни аспекти от политическото разрешение в Сирия, съобщават още от пресслужбата.
В по-широк контекст руският президент отново се е изказал в полза на задълбочаването на съвместната работа със САЩ по антитерористическото направление, като той е отбелязал практическата важност на координацията на усилията между спецслужбите на двете страни. Тази теза е срещнала подкрепа от страна на американския президент, съобщават от Кремъл.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кремъл: Путин е информирал Тръмп за разговора му със сирийския лидер

Кремъл: Путин е информирал Тръмп за разговора му със сирийския лидер

21 Ноември 2017 | 20:27 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп, в който го е информирал за разговора му със сирийския лидер Башар Асад, предаде AFP, като цитира съобщение на Кремъл. Путин е заявил, че Дамаск подкрепя провеждането на парламентарни и президентски избори. „Владимир Путин е информирал Доналд Тръмп за главните резултати от срещата с Башар Асад, която се проведе на 20 ноември в Сочи и на която сирийският лидер е потвърдил своята привързаност към политическия процес, извършването на конституционна реформа и провеждането на президентски и парламентарни избори“, се казва в съобщението на Кремъл.
По време на телефонния разговор с Тръмп Путин е подчертал нуждата да се поддържа непокътнат суверенитетът, независимостта и териториалната цялостност на Сирия.
Политическото решение на сирийската криза трябва да се базира на принципите, които трябва да бъдат очертани в рамките на вътрешен преговорен процес в Сирия, добавят от Кремъл.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Русия иска промени в работата на инспекторите, разследващи химическите атаки в Сирия

Русия иска промени в работата на инспекторите, разследващи химическите атаки в Сирия

21 Ноември 2017 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Хага. След като блокира проекторезолюция в Съвета за сигурност на ООН за разследване на химическите атаки в Сирия, Русия предлага промяна в дейността на инспекторите от Съвместния механизъм на ООН и ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия), предаде Reuters. Според западни дипломати и експерти, тези промени биха подринали работата им.
Това е поредната конфронтация между Русия – близък партньор и военен съюзник на сирийския президент Башар Асад, и Запада по отношение на разследването, което се опитва да установи кой стои зад химическите атаки, извършени в гражданската война в Сирия.
Предложението идва след срещата на руския президент Владимир Путин със сирийския си колега в Сочи, имаща за цел да намери решение на конфликта, който продължава от почти седем години.
Русия предлага отменяне на процедурите за работата на инспекторите на ОЗХО и оповестяването на техните заключения. Предложението ще се обсъжда на изпълнителния съвет на организацията и вероятно ще бъде отхвърлено.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ООН: 13 млн. сирийци се нуждаят от помощ въпреки деескалацията на насилието

ООН: 13 млн. сирийци се нуждаят от помощ въпреки деескалацията на насилието

21 Ноември 2017 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Дамаск. 13 млн. и 100 хиляди сирийци се нуждаят от помощ въпреки деескалацията на насилието, наблюдавано в Сирия през последните няколко месеца. Това сочи доклад на Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси, цитиран от AFP. Според данните, от тях 5,6 млн. са в остра нужда от хуманитарна помощ.
Над 330 000 души са загинали в сирийския конфликт, избухнал през март 2011 г. с антиправителствени протести, а насилието принуди половината от населението на страната да напусне домовете си.
През 2016 г., броят на хората, нуждаещи се от хуманитарна помощ е бил 13,5 млн.

Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Оттеглянето на „радикално настроени“ сирийски опозиционни фигури ще помогне на мирния процес

Сергей Лавров: Оттеглянето на „радикално настроени“ сирийски опозиционни фигури ще помогне на мирния процес

21 Ноември 2017 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Оттеглянето на „радикално настроени“ сирийски опозиционни фигури, като Рияд Хиджаб, от мирния процес ще помогне за обединяването на отчаяните опоненти на президента Башар Асад около една по-реалистична платформа. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Reuters. Хиджаб, бивш премиер на Сирия, в понеделник обяви оставката си като председател на Висшия комитет за преговори, който бе формиран преди близо две години с подкрепата на Саудитска Арабия с цел да обедини политическите и въоръжени опоненти на Асад.
„Оттеглянето на радикално настроените опозиционни фигури от ролята на водачи в мирния процес ще направи възможно обединяването на опозицията – както вътрешната, така и външната - около една по-разумна, реалистична и конструктивна платформа“, каза Лавров на пресконференция. Той добави, че Москва ще подкрепи усилията, които Саудитска Арабия полага в тази насока.


Превод и редакция: Калина Жекова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на Русия: Активната фаза на военната операция в Сирия е към своя край

Валерий Герасимов, началник на Генералния щаб на Русия: Активната фаза на военната операция в Сирия е към своя край

21 Ноември 2017 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Активната фаза на военната операция в Сирия е към своя край, а нейният резултат е запазването на суверенитета и териториалната цялост на близкоизточната република, а също и създаването на условия за възстановяването на мирния живот. Това заяви началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов в рамките на тристранна среща с колегите си от Иран и Турция, предава РИА Новости.
Коментирайки съвместната работа на Москва, Анкара и Техеран, Герасимов заяви: „Ние с Вас, с нашите съвместни усилия, постигнахме много в Сирия. Основното е запазването на суверенитета и териториалната цялост на страната, прекратяването на гражданската война и създаването на условия за възстановяването на мира и връщането на бежанците“.
„Разчитам, че днес ние ще намерим общи подходи към продължаването на по-нататъшните дейности по отношение на Сирия“, подчерта руският армейски генерал.
Съгласно думите му, „активната фаза на военната операция в Сирия завършва. Независимо, че остават редица нерешени проблеми, този етап отива към своето логическо завършване“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: След срещата с президента на Сирия Владимир Путин ще разговаря с американския си колега

AFP: След срещата с президента на Сирия Владимир Путин ще разговаря с американския си колега

21 Ноември 2017 | 08:44 | Агенция "Фокус"
Сочи. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин заяви, че ще проведе телефонен разговор с американския си колега Доналд Тръмп по-късно във вторник, след приключването на изненадващата му среща с президента на Сирия Башар Асад в черноморския курорт Сочи, предава AFP.
„Въз основа на нашата среща днес ще проведем консултации с ръководителите на страните, за които вече говорих. Вече има планиран разговор с емира на Катар днес, а утре (друг) с президента на САЩ Доналд Тръмп", заяви Путин в понеделник.
Препис от разговора между лидерите на Москва и Дамаск бе публикуван на официалната интернет страница на Кремъл.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин и Башар Асад са провели среща в Сочи

РИА Новости: Владимир Путин и Башар Асад са провели среща в Сочи

21 Ноември 2017 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Сочи. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин е провел среща със сирийския си колега Башар Асад в черноморския курорт Сочи, предава РИА Новости. Асад е бил на работно посещение в Русия, се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на Кремъл.
От разпространения текст става ясно, че президентът на близкоизточната република е отбелязал, че благодарение на намесата на Русия Сирия е спасена като държава. Съгласно думите му, операцията на руската авиация в страната е позволила налагането на политическо разрешение на кризата в страната.
„За този период (на руската намеса – бел.р.) са постигнати големи успехи, както на бойното поле, така и в политически план. Много райони на Сирия са освободени от терористите и в тях бе възможно да се върнат сирийците, които по-рано бяха принудени да ги напуснат“, са думите, с които Асад се е обърнал към руския президент.
На свой ред Путин е изразил надежда, че в скоро време ще бъде поставена окончателна точка на борбата с тероризма в Сирия. Той е подчертал, че най-важната задача за Сирия е предприемането на стъпки за политическо разрешение на кризата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Естония празнува 100 години от обявяването на независимостта си - 25 февруари 2018 година
Естония празнува 100 години от обявяването на независимостта си - 25 февруари 20...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.