НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:09

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Служителите на затвори и арести в България ще излязат на протест на 29 януари с искане за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд

Служителите на затвори и арести в България ще излязат на протест на 29 януари с искане за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд

28 Януари 2018 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. За пореден път служителите на затвори и арести в България ще излязат на протест с искане за достойни трудови възнаграждения и по-добри условия на труд. Това съобщиха от пресцентъра на Синдикат на служителите в затворите в България. Навръх професионалния си празник – 29 януари, работещите в затворите и арестите заедно с охраняващите съдебните сгради и магистратите в България ще протестират за пореден път със събрания на открито в защита на своите искания пред сградите на затворите в цялата страна.
В София протестът ще започне в 7.30 часа пред входа на Софийски районен съд и ще продължи от 9.30 часа пред сградата на ГД "Изпълнение на наказанията" на бул. "Ген. Н. Столетов" 21.
Пълен списък на градовете, в които са организирани демонстрации:
Варна - 12.00 часа;
Бургас - 12.00 часа;
Пловдив - 9.00 часа;
Ловеч - 8.00 часа;
Сливен - 10.30 часа;
Пазарджик - 9.00 часа;
Стара Загора - 9.00 часа;
Бобов дол - 9.30 часа;
Враца - 9.00 часа;
Белене - 12.00 часа;
Бойчиновци - 8.30 часа.
Протестната кампания ще продължи по време на Българското председателство на Съвета на Европа под надслов „Европа ѝ за нас“.
Следващото мероприятие ще се проведе на 31 януари пред Съдебната палата в София и съдилищата в големите областни градове.
В зависимост от поведението на институциите, акцията на Сдружение „Синдикат на служителите в затворите в България“ ще продължи и в следващите месеци с флашмоб изпълнения и протести на различни места в София в т.ч. и по време на посещенията на министрите на правосъдието от Европейския съюз.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Михайлов, Синдикат на служителите в затворите: Оставаме в стачна готовност

Цветан Михайлов, Синдикат на служителите в затворите: Оставаме в стачна готовност

9 Януари 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Сливен. Синдикатите на служителите на затворите у нас остават в стачна готовност, въпреки че се надяват да бъдат изпълнени поне част от исканията им - за по-високи заплати и изравняване на условията с тези на МВР, съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Цветан Михайлов, член на УС на Синдиката на служителите в затворите в България и председател на синдикалното дружество в Сливен. Той уточни, че се изчаква 29 януари, когато ще стане ясно дали правителството ще изпълни поетите ангажименти. По думи на Михайлов синдикалистите са съгласни на петпроцентно увеличение на заплатите, защото за толкова би стигнал отпуснатият ресурс, но са категорични, че ще настояват за изпълнение на социалните им искания. Той допълни, че дали ще има протести зависи изцяло от резултатите от преговорите с Министерството на правосъдието, а решение за това ще бъде взето на общото събрание на синдикалните организации, което ще се проведе през февруари.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: На 21 декември със синдикатите ще обсъдим свършеното по исканията на служителите в затворите

Министър Цецка Цачева: На 21 декември със синдикатите ще обсъдим свършеното по исканията на служителите в затворите

15 Декември 2017 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. В резултат от постигнатите договорки от последните ни срещи, както и в отговор на писмото на главния прокурор Сотир Цацаров от тази седмица, на 21 декември съм поканила ръководствата на синдикатите, заедно с административните ръководители, за да отчетем конкретно какво сме свършили дотук в отговор на исканията им. Това каза правосъдният министър Цецка Цачева в отговор на въпрос за реформа в системата на местата за лишаване от свобода, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В тази система работят здрави, силни и психически устойчиви хора и затова им се възхищавам“, заяви тя. „За всички е ясно, че 20% увеличение на заплатите няма как да бъде постигнато с оглед възможностите на държавния бюджет. Така както за цялата Система „Сигурност“, служителите от дирекциите „Охрана“ и „Изпълнение на наказания“ ще имат 5% увеличение на трудовото възнаграждение, считано от 1 януари идната година“, заяви Цецка Цачева. „Има около 400 свободни щатни бройки, основно за надзиратели. Ясно е, че възнаграждението и трудните условия на труд, не искам да кажа, че са непривлекателни за млади хора, но има проблем с окомплектоване на щатните бройки“, обясни тя. „Регулярно се провеждат конкурси, но трябва да споделя, че текучеството не е малко. Одобрила съм ново щатно разписание, в което по предложение на административното ръководство сме съобразили там, където са най-натоварените звена да бъдат подсилени с кадрови персонал, с допълнителни бройки, за сметка на други“, посочи правосъдният министър. „Правилата за формиране на допълнителните възнаграждения също са готови, в отговор на исканията им. Работим по първата препоръка на главния прокурор, която се отнася до това да се намери критерий, по който да има съответност на надзирателите и администрацията в затворите спрямо броя на осъдените лица“, поясни Цецка Цачева. „Това е приоритет на Министерството на правосъдието, проблемите са ясни и са поставени открито. Имаме коректен и редовен диалог. Правя всичко възможно и с правителството, и с народните представители за законодателна инициатива да бъдат все по-добри условията за тези, които полагат труд в местата за лишаване от свобода“, каза още правосъдният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Служители на женския затвор и полицаи протестираха с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд

Сливен: Служители на женския затвор и полицаи протестираха с искане за по-високи заплати и по-добри условия на труд

28 Ноември 2017 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Сливен. 50 служители на Сливенския женски затвор, представители на „Съдебна охрана“, полицията и други представители на сектор „Сигурност“ протестираха днес с искане за по-високи заплати и осигуряване на по-добри условия на труд, предаде репортер на Радио "Фокус" - Сливен. Протестиращите носеха трикольорни летни и плакати с исканията си. Протестът се състоя пред сграда на Сливенския женски затвор, а в него участваха само свободни от смяна. „Настояваме да започнем преговори с Министерството на правосъдието, за да обсъдим нашите искания и да получим гаранции, че те ще бъдат изпълнени”, заяви Цветан Михайлов, член на УС на Синдиката на служителите в затворите в България и председател на синдикалното дружество в Сливен. Той припомни, че и досега надзирателите не са получили обезщетения за положения извънреден труд. По 40 иска на служители в затвора съдът е присъдил обезщетения за 150 хиляди лева, но те не са разплатени.
Ако исканията на Синдиката не бъдат удовлетворени и този път, протестните действия ще продължат и под други форми. Членовете на синдиката ще излизат на протест пред сградите на затворите, ще предприемат ефективни действия в първия ден на Председателството на България в ЕС през 2018 година. Михайлов добави, че протестите нямат за цел да дискредитира държавата от европейските партньори, а са само законова възможност за изразяване на недоволството. Протестни действия се предвиждат и пред сградите на Министерството на правосъдието и Народното събрание.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Служителите на женския затвор в града излизат на протест с искане за увеличение на заплатите

Сливен: Служителите на женския затвор в града излизат на протест с искане за увеличение на заплатите

28 Ноември 2017 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Сливен. Служителите на Сливенския женски затвор излизат на протест от 12.00 часа пред сградата на затвора. Те ще бъдат подкрепени от техни колеги от „Съдебна охрана“ и други представители на сектор „Сигурност“. Протестиращите ще носят трикольорни ленти и плакати с исканията си. Те настояват за двайсетпроцентно увеличение на работните заплати, както и придружаващите допълнителни плащания с постоянен характер и други възнаграждения и плащания за персонала, равностойни на служителите на МВР.
Това е поредният протест на служителите на различни затвори в страната. Те предупреждават, че ако исканията им не бъдат удовлетворени, протестните действия ще продължат и под други форми. Членовете на синдиката заявиха, че ще излизат на протест пред сградите на затворите, на Министерството на правосъдието и пред Народното събрание, както и ще предприемат ефективни действия в първия ден на Председателството на България в ЕС през 2018 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Стоянов, Синдикат на служителите на затворите: Искането за увеличаване на заплатите на служителите в затворите е законосъобразно, не става дума за забогатяване, а за оцеляване

Георги Стоянов, Синдикат на служителите на затворите: Искането за увеличаване на заплатите на служителите в затворите е законосъобразно, не става дума за забогатяване, а за оцеляване

27 Ноември 2017 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Бобов дол. Искането за увеличаване на заплатите на служителите в затворите е законосъобразно, не става дума за забогатяване, а за оцеляване. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Георги Стоянов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България и член на синдикалната организация в Бобов дол. Според него от няколко години исканията на служителите в затворите не се променят, но няма чуваемост. По думите му искането за увеличение на възнагражденията с 20 % е съвсем закономерно. „Минималната заплата от следващата година ще стане 510 лева, а заплатата на един новоназначен служител е 540 лева. При положение, че заплатите на лишението от свобода се определят от минималната работна заплата, сами разбирате ситуацията”, каза Георги Стоянов. По думите му другото искане е за увеличаване на щатния състав в затворите, защото това е свързано със самата сигурност. „Няма хора които да застъпват в наряд, натрупват се отпуски, има и извънреден труд”, каза Георги Стоянов. По думите му протестът на служителите ще продължи, обсъжда се той да бъде национален и да се проведе в София.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Около 80 души взеха участие в събрание на открито пред затвора в Бобов дол с искания за 20% увеличение на заплатите и подобряване условията на труд

Кюстендил: Около 80 души взеха участие в събрание на открито пред затвора в Бобов дол с искания за 20% увеличение на заплатите и подобряване условията на труд

27 Ноември 2017 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Бобов дол. Около 80 души взеха участие в събрание на открито пред затвора в Бобов дол с искания за 20% увеличение на заплатите и подобряване условията на труд. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Златко Глухарски, председател на синдикалната структура на затвора в Бобов дол. По думите му свободни от наряд служители от затвора и затворническото общежитие са участвали в протеста. „Исканията ни са за 20% увеличение на заплатите, подобряване условията на труд, увеличаване на щатните бройки за надзиратели, защото работим на санитарния минимум”, каза Златко Глухарски. В Бобовдолския затвор работят около 90 души, грижат се за 500 лишени от свобода. Решения за протести със събрания на открито са взети от всички структури на Синдиката на служителите в затворите в България.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Служителите на женския затвор в града излизат на протест на 28 ноември с искане за увеличение на заплатите

Сливен: Служителите на женския затвор в града излизат на протест на 28 ноември с искане за увеличение на заплатите

27 Ноември 2017 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Сливен. Служителите на Сливенския женски затвор излизат на протест на 28 ноември. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Цветан Михайлов, член на УС на Синдиката на служителите в затворите в България и председател на синдикалното дружество в Сливен. Протестът ще се състои от 12.00 часа пред сградата на затвора. Служителите на затворите ще бъдат подкрепени от техни колеги от „Съдебна охрана“ и други представители на сектор „Сигурност“. Протестиращите ще носят трикольорни ленти и плакати с исканията си. Така те застават зад исканията на Синдиката за двайсетпроцентно увеличение на работните заплати, както и придружаващите допълнителни плащания с постоянен характер и други възнаграждения и плащания за персонала, равностойни на служителите на МВР.
Ако исканията не бъдат удовлетворени и този път, протестните действия ще продължат и под други форми. Членовете на синдиката ще излизат на протест пред сградите на затворите, ще предприемат ефективни действия в първия ден на Председателството на България в ЕС през 2018 година. Ще има протести пред сградата на Министерството на правосъдието и пред Народното събрание.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Надзирателите от Пловдивския затвор настояват за увеличение на заплатите и по-добри условия на труд

Пловдив: Надзирателите от Пловдивския затвор настояват за увеличение на заплатите и по-добри условия на труд

23 Ноември 2017 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Надзирателите от Пловдивския затвор настояват за увеличение на заплатите, увеличение на числеността на надзора и подобряване на условията на труд. Тези искания те представиха по време на протест тази сутрин пред затвора, който премина под формата на „събрание на открито”, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. С тях бяха и колегите им от съдебната охрана и следствения арест. Надзирателите са решени да протестират всеки ден до края на годината, докато не им се обърне внимание. Ако исканията им не бъдат чути, ще преминат към открити протести пред НС още от първия ден на българското председателство на ЕС. Така ще бъдем във фокуса на новините точно, когато България е поела европредседателството”, каза зам.-председателят на синдикалното дружество към затвора Евтим Евтимов. „Надзирателите са малко и не достигат хора. Няма кандидати за работни места заради ниското заплащане, което за начинаещ служител е 480 лева“, каза още Евтимов. Надзирателите настояват за минимум 20%-но увеличение на заплатите и за изравняване на възнагражденията със служителите от МВР, както и за подобряване на условията им на труд, които в момента са изключително тежки. Един надзирател на смяна обслужва 100 до 120 души, като около 500 затворници биват охранявани от едва 20 надзиратели.
Всичко това се отразява както на психическото, така и на физическото им здраве, твърдят те.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите на затворите организират протести в цялата страна

Служителите на затворите организират протести в цялата страна

23 Ноември 2017 | 08:25 | Агенция "Фокус"
София. Служителите на затворите организират протести в цялата страна, съобщиха от синдиката им. След като служителите на затворите в няколко областни града на събрания пред затворите вече изразиха недоволството си срещу ниските заплати в сектора, предстоят още протести в страната. Решения за протести със събрания на открито вече са взети от всички структури на Синдиката на служителите в затворите в България. В изпратени съобщения до УС на Синдиката на служителите в затворите в България структурите на организацията в Пловдив, Сливен, Ловеч, Бобов дол, Белене и Бойчиновци информират за насрочени дати на недоволство пред затворите, както следва:
23 ноември
Белене – 08.30 часа.
Пловдив – 09.00 часа.
Бойчиновци – 09.00 часа.
Ловеч – 11.00 часа.
27 ноември
Бобов Дол – 09.00 часа.
28 ноември
Сливен – 12.00 часа.
Исканията остават непроменени и се отнасят до настояване за финансово и кадрово обезпечаване на дейността на ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана”, обезпечаване на необходимите средства за увеличение на заплатите на персонала, придружаващите допълнителни плащания с постоянен характер и други възнаграждения и плащания за персонала, равностойни на служителите на МВР.
Според синдиката отговор от страна на институциите по поставените искания все още няма. След приключване на протестите по места УС ще вземе решение за продължаване на протестната кампания под други законни форми на недоволство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Около 20 служители на ГД „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ излязоха на протестно събрание

Смолян: Около 20 служители на ГД „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ излязоха на протестно събрание

22 Ноември 2017 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Смолян. В Смолян около 20 служители на Главните дирекции „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ излязоха на протестно събрание през сградата на Районния съд в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Председателят на синдикалната организация на работещите в затворническото общежитие „Герзовица“ Николай Баташки заяви, че исканията им са формулирани на заседание на Управителния съвет на синдикалните организации в страната. Те са увеличение на заплатите с 20 %, увеличение на щатните бройки и в двете дирекции с 350 бройки за страната и изравняване на сумите, които се полагат за специфичен труд. За пример Баташки посочи, че в МВР се вземат по 195 лв., а в Министерството на правосъдието сумата е 90 лв.
Той уточни, че в Смолян няма сериозен проблем с недостига на кадри в двете дирекции, в които работят общо около 50 души, но в по-големите затвори в страната това е голям проблем. По думите му има желаещи за работа и подават документи за кандидатстване, но като разберат какви са условията на труд, се отказват. Служителите на дирекциите в Смолян са обезпечени откъм работно облекло, но според тях сумата от 400 лв., която се полага на година, е малка, тъй като цените на облеклата са високи.
След приключване на протестите по населените места в страната ще се проведе заседание на Управителния съвет на синдикалните организации, за да се предприемат по-нататъшни действия и евентуално по-големи протести, каза още Баташки.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Служители от структурните звена на Областната дирекция на МВР подкрепят морално протеста на надзирателите от затвора в града

Пазарджик: Служители от структурните звена на Областната дирекция на МВР подкрепят морално протеста на надзирателите от затвора в града

22 Ноември 2017 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Служители от структурните звена на Областната дирекция на МВР – Пазарджик подкрепят морално протеста на надзирателите от пазарджишкия затвор, тъй като паради служебните си задължения не могат лично да участват, съобщи за Радио „Фокус” – Пазарджик Петър Цоков, председател на Синдикалната организация на служителите на ОД МВР – Пазарджик. Техен представител се присъедини към протестното събрание пред затвора. „Колегите, които са на работа редовна смяна не могат да присъстват, тъй като по закон не могат да отсъстват. Тези, които са били нощна смяна, са били на работа до 6.30 часа и също не могат да отидат. Ние подкрепяме исканията на надзирателите и заставаме зад настояването за увеличение на заплащането, повече полицаи на пътя и по-добри условия на труд”, уточни Цоков.
По повод правомощията на служителите на МВР той отбеляза, че те са изключително ограничени. „По новите разпоредби в Закона на МВР има няколко степени за реакция: „абсолютна необходимост”, „крайна необходимост”, „неизбежна отбрана” и ред други, според които служителите трябва да реагират. Трябва да е ясно, че ние имаме необходимост от зона за сигурност, особено за патрулните полицаи. Както обикновеният човек има лично пространство, така и ние трябва да имаме зона за сигурност”, каза също Цоков. Той допълни, че субективно се преценява и кои от задължителните атрибути към униформеното облекло могат да се използват в конфликтни ситуации, така че да не се говори за полицейско насилие.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Служителите на затворническото общежитие „Герзовица“ и колегите им от ГД „Охрана“ ще проведат протестно събрание на открито пред Районния съд

Смолян: Служителите на затворническото общежитие „Герзовица“ и колегите им от ГД „Охрана“ ще проведат протестно събрание на открито пред Районния съд

22 Ноември 2017 | 09:19 | Агенция "Фокус"
Смолян. Служителите на затворническото общежитие „Герзовица“ и колегите им от Главна дирекция „Охрана“ ще проведат протестно събрание на открито пред сградата на Районния съд в Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Николай Баташки – председател на синдикалната организация в затворническото общежитие в града. Досега работещите протестират с лентички на реверите на униформеното облекло и са провели събрания на открито през службите се. На организираното съвместно събрание служителите от двете институции ще набележат следващите стъпки за действие и евентуално включване в по-големи протести на централно ниво.
Николай Баташки припомни, че исканията им са за 20% увеличение на заплатите, увеличаване на допълнителните плащания с постоянен характер и други възнаграждения и плащания на персонала, равностойни на тези на служителите на МВР. Очаква се на протестното събрание на открито да присъстват всички служители, които не са на работа в утрешния ден, каза още Баташки.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Надзирателите от затвора в града излизат на протестно събрание с три основни искания

Пазарджик: Надзирателите от затвора в града излизат на протестно събрание с три основни искания

22 Ноември 2017 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Надзирателите от затвора в Пазарджик излязат на символичен протест, като ще станат част от националната инициатива на служителите в местата за изтърпяване на наказания. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Петър Гицев, председател на Синдикалната организация на надзирателите от пазарджишкия затвор. Надзиратели ще излязат на протестно събрание пред затвора в 09.00 часа, като по този начин ще изразят своите искания за по-високи заплати, по-добри условия на труд и увеличаване на щата им.
„Основните ни искания са за повишаване на заплатата с 20%, уеднаквяване на сумите за специфични условия на труд като тези на служителите на МВР и допълнително отпускане на щатове за надзиратели. Всички комисии, които осъществяват мониторинг на местата за лишаване от свобода, препоръчват увеличаване на персонала вътре в затвора – в това число надзиратели, социални работници и психолози. През 2015 година имаше съкращения на надзиратели, които отвориха големи празнини. Към момента има доста голям недостиг. Правят се конкурси, но докато кандидатите минават през различните етапи, много други щатни служите напускат“, уточни Гицев. Той допълни, че по отношение на правомощията, които имат надзирателите, те са регламентирани от вътрешните правилници в местата за лишаване от свобода. По думите му, служителите са обезпечени с работно облекло.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите на затворите организират протести в цялата страна

Служителите на затворите организират протести в цялата страна

22 Ноември 2017 | 08:41 | Агенция "Фокус"
София. Служителите на затворите организират протести в цялата страна, съобщиха от синдиката им.
„Фокус” публикува без редакторска намеса решението на Синдиката на служителите в затворите в България за протестните действия:
„След като служителите на затворите в София, Стара Загора и Бургас на събрания пред затворите вече изразиха категоричното си недоволство срещу ниските заплати в сектора, други два затвора ще последват примера им днес.
Служителите на затворите, арестите и съдебна охрана във Варна и Враца ще протестират пред затворите в двата града днес, в отстояване на поставените искания за увеличение на възнагражденията и бюджетите на
ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.
Решения за протести със събрания на открито вече са взети от всички структури на Синдиката на служителите в затворите в България. По този начин от 09.00 часа протест е насрочен от служителите на пенитенциарното заведение в Пазарджик.
В изпратени съобщения до УС на Синдиката на служителите в затворите в България структурите на организацията в Пловдив, Сливен, Ловеч, Бобов дол, Белене и Бойчиновци информират за насрочени дати на недоволство
пред затворите, както следва:
23 ноември
Белене – 08.30 часа.
Пловдив – 09.00 часа.
Бойчиновци – 09.00 часа.
Ловеч – 11.00 часа.
27 ноември
Бобов Дол – 09.00 часа.
28 ноември
Сливен – 12.00 часа.
Исканията остават непроменени и се отнасят до настояване за финансово и кадрово обезпечаване на дейността на ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана”, обезпечаване на необходимите средства за увеличение на заплатите на персонала, придружаващите допълнителни плащания с постоянен характер и други възнаграждения и плащания за персонала, равностойни на служителите на МВР.
Отговор от страна на институциите по така поставените искания все още няма. След приключване на протестите по места УС ще вземе решение за продължаване на протестната кампания под други законни форми на недоволство“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Надзиратели и охранители от затвора в града протестираха срещу ниските заплати и лошите условия на труд

Варна: Надзиратели и охранители от затвора в града протестираха срещу ниските заплати и лошите условия на труд

21 Ноември 2017 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Варна. Десетки надзиратели от Варна и Шумен излязоха на протест срещу ниските заплати и лошите условия на труд, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Служителите от затвора във Варна, от следствения арест, от затворническите общежития във Варна и Разделна, както и служители на Главна дирекция „Охрана“ протестират символично още от миналата седмица с поставени на ревера трикольорни лентички. След като служителите на затвора в София, Стара Загора и Бургас вече изразиха категоричното си недоволство по отношение на Бюджет 2018 на открито събрание, служителите във Варна последваха примера им и днес организираха събрание на открито пред затвора във Варна.
В събранието на открито в знак на протест срещу ниските заплати и лошите условия на труд, при които по думите им са принудени да работят, се включиха десетки надзиратели. В демонстрацията взеха участие и служители на полицията и пожарната. Присъстващите коментираха, че в цялата страна има недостиг на надзиратели в затворите, а причината е именно в ниското заплащане. Николай Тонев, член на Управителния съвет към Синдиката на служителите в затворите в България и председател на организацията във Варна, заяви, че надзирателите настояват в бюджет 2018 да бъдат заложени увеличение на основните месечни заплати с 20%, изравняване на сумите за специфични служебни дейности в двете специализирани дирекции Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и Главна дирекция „Охрана“ с тези на МВР, както и залагане на финансови средства за постигнати резултати в служебната дейност. Присъстващите изразиха мнение, че протестните действия ще продължават до постигане на поставените искания.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Служителите на затворническото общежитие и колегите им от ГД „Охрана“ ще проведат протестно събрание на открито с искане за увеличение на заплатите

Смолян: Служителите на затворническото общежитие и колегите им от ГД „Охрана“ ще проведат протестно събрание на открито с искане за увеличение на заплатите

21 Ноември 2017 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Смолян. Служителите на затворническото общежитие „Герзовица“ и колегите им от Главна дирекция „Охрана“ организират протестно събрание на открито, което ще се проведе на 22 ноември пред сградата на Районния съд в Смолян. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Николай Баташки, председател на синдикалната организация в затворническото общежитие в града. Досега работещите там протестират с лентички на реверите на униформеното облекло и са провели събрания на открито през службите се. На организираното съвместно събрание служителите от двете институции ще набележат следващите стъпки за действие и евентуално включване в по-големи протести на централно ниво. Николай Баташки припомни, че исканията им са за 20% увеличение на заплатите, увеличаване на допълнителните плащания с постоянен характер и други възнаграждения и плащания на персонала, равностойни на тези на служителите на МВР. Очаква се на протестното събрание на открито да присъстват всички служители, които не са на работа в посочения ден, каза още Баташки.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите на затворите организират протести в цялата страна

Служителите на затворите организират протести в цялата страна

21 Ноември 2017 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Служителите на затворите организират протести в цялата страна, съобщиха от синдиката им. „Фокус” публикува без редакторска намеса решението на Синдиката на служителите в затворите в България за протестните действия:
„След като служителите на затворите в София, Стара Загора и Бургас на събрания пред затворите вече изразиха категоричното си недоволство срещу ниските заплати в сектора, други два затвора ще последват примера им днес.
Служителите на затворите, арестите и съдебна охрана във Варна и Враца ще протестират пред затворите в двата града днес, в отстояване на поставените искания за увеличение на възнагражденията и бюджетите на
ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.
Решения за протести със събрания на открито вече са взети от всички структури на Синдиката на служителите в затворите в България. По този начин за 22 ноември от 09.00 часа протест е насрочен от служителите на пенитенциарното заведение в Пазарджик.
В изпратени съобщения до УС на Синдиката на служителите в затворите в България структурите на организацията в Пловдив, Сливен, Ловеч, Бобов дол, Белене и Бойчиновци информират за насрочени дати на недоволство
пред затворите, както следва:
23 ноември
Белене – 08.30 часа.
Пловдив – 09.00 часа.
Бойчиновци – 09.00 часа.
Ловеч – 11.00 часа.
27 ноември
Бобов Дол – 09.00 часа.
28 ноември
Сливен – 12.00 часа.
Исканията остават непроменени и се отнасят до настояване за финансово и кадрово обезпечаване на дейността на ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана”, обезпечаване на необходимите средства за увеличение на заплатите на персонала, придружаващите допълнителни плащания с постоянен характер и други възнаграждения и плащания за персонала, равностойни на служителите на МВР.
Отговор от страна на институциите по така поставените искания все още няма. След приключване на протестите по места УС ще вземе решение за продължаване на протестната кампания под други законни форми на недоволство“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Надзирателите от затвора в града ще проведат протест с искане за увеличаване на заплатите и подобряване условията на труд

Варна: Надзирателите от затвора в града ще проведат протест с искане за увеличаване на заплатите и подобряване условията на труд

21 Ноември 2017 | 08:16 | Агенция "Фокус"
Варна. Варна: Надзирателите от затвора в града ще проведат протест с искане за увеличаване на заплатите и подобряване условията на труд. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Николай Тонев, член на Управителния съвет към Синдиката на служителите в затворите в България и председател на организацията във Варна. След като служителите на затвора в София, Стара Загора и Бургас вече изразиха категоричното си недоволство по отношение на Бюджет 2018 на открито събрание пред ведомството, служителите във Варна ще последват примера им. Днес от 12.00 до 13.00 часа ще се проведе събрание на открито през затвора във Варна.
Основните искания на служителите са за увеличаване на трудовото възнаграждение с 20%, изравняване на специфичните условия на труд с тези на МВР, както и подобряване условията на труд. Николай Тонев отбеляза, че броят на надзирателите е недостатъчен и в момента се работи в непълен състав. Една от причините е, че желаещите да работят като надзиратели в последно време са все по-малко. „Заради мизерното заплащане никой не иска да започва такава работа. От януари догодина минималната работна заплата става 510 лева, а един новоназначен надзирател взима 540 лева. Получава се парадокс – един лишен от свобода, който работи, ще получава догодина минимална работа заплата 510 лева, а новоназначеният надзирател – 540 лева, което е недопустимо“, каза още Николай Тонев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Гицев, Синдикална организация на надзирателите в Затвора в Пазарджик: В зависимост от естеството на конфликтите между надзиратели и затворници, може да се употребява сила

Петър Гицев, Синдикална организация на надзирателите в Затвора в Пазарджик: В зависимост от естеството на конфликтите между надзиратели и затворници, може да се употребява сила

20 Ноември 2017 | 19:54 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Надзирателите в Затвора в Пазарджик спазват законовата разпоредба при взаимоотношенията си с лишените от свобода, каза за Радио „Фокус” – Пазарджик Петър Гицев, председател на Синдикалната организация на надзирателите в Пазарджишкия затвор. По думите му, в зависимост от естеството на конкретния конфликт, може да се употребяват сила или помощни средства, като правомощията на надзирателите се припокриват с тези на служителите на МВР.
„Обезпечени сме и с работно облекло и необходимите атрибути към него, но цената му е необосновано скъпа”, уточни Гицев. Той каза, че има добра връзка между Министерството на правосъдието и синдикалните организации към затворите и се реагира на техните сигнали и проблеми.
Пазарджишките надзиратели ще проведат символично протестно събрание през затвора в областния град от 09.00 часа на 22 ноември, с три основни искания – увеличение на заплатите с 20%, повишаване щата за надзиратели и уеднаквяване на сумите за специфични условия на труд с тези на служителите на МВР.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надзирателите от затвора във Варна излизат на протест на 21 ноември

Надзирателите от затвора във Варна излизат на протест на 21 ноември

17 Ноември 2017 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Варна. Служителите от затвора във Варна, от следствения арест, от затворническите общежития във Варна и Разделна, както и служители на ГД „Охрана“ протестират символично, като от вчера са с поставени на ревера трикольорни лентички. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Николай Тонев, член на Управителния съвет към Синдиката на служителите в затворите в България и председател на организацията във Варна. След като служителите на затвора в София и Стара Загора вече изразиха категоричното си недоволство по отношение на Бюджет 2018 на открито събрание пред ведомството, служителите във Варна ще последват примера им в началото на следващата седмица. „На 21 ноември от 12.00 до 13.00 часа ще проведем събрание на открито през затвора във Варна“, заяви Тонев.
Основните искания на служителите са за увеличаване на трудовото възнаграждение с 20%, изравняване на специфичните условия на труд с тези на МВР, както и подобряване условията на труд. Николай Тонев отбеляза, че броят на надзирателите е недостатъчен и в момента се работи в непълен състав. Една от причините е, че желаещите да работят като надзиратели в последно време са все по-малко. „Заради мизерното заплащане никой не иска да започва такава работа. От януари догодина минималната работна заплата става 510 лева, а един новоназначен надзирател взима 540 лева. Получава се парадокс – един лишен от свобода, който работи, ще получава догодина минимална работа заплата 510 лева, а новоназначеният надзирател – 540 лева, което е недопустимо“, каза още Николай Тонев.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надзирателите от затвора в Пазарджик излизат на протест на 22 ноември с три основни искания

Надзирателите от затвора в Пазарджик излизат на протест на 22 ноември с три основни искания

17 Ноември 2017 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Надзирателите от затвора в Пазарджик ще излязат на символичен протест на 22 ноември, като ще станат част от националната инициатива на служителите на МВР. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Петър Гицев, председател на Синдикалната организация на надзиратели от пазарджишкия затвор. Пазарджишките надзиратели ще излязат на протестно събрание пред затвора в 09.00 часа на 22 ноември, като по този начин ще изразят своите искания за по-високи заплати, по-добри условия на труд и увеличаване на щата им. „Основните ни искания са за повишаване на заплатата с 20%, уеднаквяване на сумите за специфични условия на труд както тези на служителите на МВР и допълнително отпускане на щатове за надзиратели. Всички комисии, които осъществяват мониторинг на местата за лишаване от свобода, препоръчват увеличаване на персонала вътре в затвора – в това число надзиратели, социални работници и психолози. През 2015 година имаше съкращения на надзиратели, които отвориха големи празнини. Към момента има доста голям недостиг. Правят се конкурси, но докато кандидатите минават през различните етапи, много други щатни служите напускат“, уточни Гицев. Той допълни, че по отношение на правомощията, които имат надзирателите, те са регламентирани от вътрешните правилници в местата за лишаване от свобода. По думите му, служителите са обезпечени с работно облекло.
Албена ЖИЛЕКОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Надзирателите от Стара Загора излизат на протест

Надзирателите от Стара Загора излизат на протест

17 Ноември 2017 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. След като служителите на затвора в София, на открито събрание пред ведомството, вече изразиха категоричното си недоволство по отношение на Бюджет 2018, други три затвора ще последват примера им в края на тази и началото на следващата седмица. Това съобщиха от пресцентъра на Синдиката на Служителите в Затворите в България. В протестната кампания освен с трикольорни ленти и със събрания на открито днес ще се включат служителите на затвора в Стара Загора. Протестът ще започне в 09.00 часа на входа на затвора.
Служителите на областните градове Бургас и Варна също ще участват в събранията на открито - в понеделник 20 ноември и вторник 21 ноември. Там освен служители на затворите също ще се включат и такива на затворническите общежития, следствените
арести, съдебна охрана. Като часовете на провеждане съответно са – 17.00 часа (Бургас) и 12.00 часа (Варна).
Конкретните искания и мотивите за взетото решение са във връзка с обсъждането на параметрите на Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 и в частност този на Министерство на правосъдието за 2018 г.
Исканията остават непроменени и се отнасят до настояване за финансово обезпечаване на дейността на ГД „Изпълнение на
наказанията” и ГД „Охрана”, обезпечаване на необходимите средства за основно възнаграждение на персонала, придружаващите допълнителни плащания с постоянен характер и други възнаграждения и плащания за персонала, равностойни на служителите на МВР.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десетки надзиратели и служители в следствения арест и съдебната охрана излязоха на протест с искане за по-високи заплати (ОБЗОР)

Десетки надзиратели и служители в следствения арест и съдебната охрана излязоха на протест с искане за по-високи заплати (ОБЗОР)

17 Ноември 2017 | 03:04 | Агенция "Фокус"
София. Десетки надзиратели и служители в следствения арест и съдебната охрана излязоха на протест с искания заплатите им да бъдат уеднаквени с тези на служителите на МВР, което означава 20% увеличение. Тe искат и изравняване на сумата за специфичните условия на труд.
Пламен Христов, зам.-председател на синдикат „Охрана“ към Главна дирекция „Охрана“ на Министерството на правосъдието, заяви, че служителите искат да им се даде бюджет, с който да бъдат решени проблемите им. „Основните ни искания са минимум 350 души увеличаване на щат, 20% увеличаване на заплатите със задна дата и изравняване на специфичните условия за труд, съгласно със закона на МВР – в момента нашата база е 95 лв., а на колегите от миналата година е 190 лв. Другото, което е, от 2007 г. не ни е променян вещевият атестат – сега е 400 лв., а ние искаме да е поне 600 лв., защото при нас в ГД „Охрана“ администрацията е само 3%, а всички други изпълняват задължения на терен – охрана на сгради, конвой, принудително водене. Петото нещо, което искаме, е в края на годината на база на положения труд излишните финанси, които са останали в нашата дирекция, да бъдат разпределени на служителите – т.е. стимулиране. Недопустимо е да се делим на дирекции“, обясни Христов.
Протестната кампания ще продължи с провеждане на синдикални събрания на открито пред затворите и съдебните сгради в страната. Служителите обявиха и че всяка сутрин в 10.00 часа ще излизат на протест пред сградата на Софийския затвор, докато исканията им не бъдат изпълнени.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десетки надзиратели и служители в следствения арест и съдебната охрана излязоха на протест с искане за по-високи заплати (ОБЗОР)

Десетки надзиратели и служители в следствения арест и съдебната охрана излязоха на протест с искане за по-високи заплати (ОБЗОР)

16 Ноември 2017 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Десетки надзиратели и служители в следствения арест и съдебната охрана излязоха на протест с искания заплатите им да бъдат уеднаквени с тези на служителите на МВР, което означава 20% увеличение. Тe искат и изравняване на сумата за специфичните условия на труд. Пламен Христов, зам.-председател на синдикат „Охрана“ към Главна дирекция „Охрана“ на Министерството на правосъдието, заяви, че служителите искат да им се даде бюджет, с който да бъдат решени проблемите им. „Основните ни искания са минимум 350 души увеличаване на щат, 20% увеличаване на заплатите със задна дата и изравняване на специфичните условия за труд, съгласно със закона на МВР – в момента нашата база е 95 лв., а на колегите от миналата година е 190 лв. Другото, което е, от 2007 г. не ни е променян вещевият атестат – сега е 400 лв., а ние искаме да е поне 600 лв., защото при нас в ГД „Охрана“ администрацията е само 3%, а всички други изпълняват задължения на терен – охрана на сгради, конвой, принудително водене. Петото нещо, което искаме, е в края на годината на база на положения труд излишните финанси, които са останали в нашата дирекция, да бъдат разпределени на служителите – т.е. стимулиране. Недопустимо е да се делим на дирекции“, обясни Христов.
Протестната кампания ще продължи с провеждане на синдикални събрания на открито пред затворите и съдебните сгради в страната. Служителите обявиха и че всяка сутрин в 10.00 часа ще излизат на протест пред сградата на Софийския затвор, докато исканията им не бъдат изпълнени.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Христов, зам.-председател на синдикат „Охрана“: Искането на служителите в затворите е да се даде бюджет, с който да бъдат решени проблемите ни

Пламен Христов, зам.-председател на синдикат „Охрана“: Искането на служителите в затворите е да се даде бюджет, с който да бъдат решени проблемите ни

16 Ноември 2017 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Искането ни е да ни се даде бюджет, с който да ни бъдат решени проблемите. Това каза пред журналисти Пламен Христов, зам.-председател на синдикат „Охрана“ към Главна дирекция „Охрана“ на Министерството на правосъдието по време на протеста на надзирателите и служителите в следствения арест и съдебната охрана, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основните ни искания са минимум 350 души увеличаване на щат, 20% увеличаване на заплатите със задна дата и изравняване на специфичните условия за труд, съгласно със закона на МВР – в момента нашата база е 95 лв., а на колегите от миналата година е 190 лв. Другото, което е, от 2007 г. не ни е променян вещевият атестат – сега е 400 лв., а ние искаме да е поне 600 лв., защото при нас в ГД „Охрана“ администрацията е само 3%, а всички други изпълняват задължения на терен – охрана на сгради, конвой, принудително водене. Петото нещо, което искаме, е в края на годината на база на положения труд излишните финанси, които са останали в нашата дирекция, да бъдат разпределени на служителите – т.е. стимулиране. Недопустимо е да се делим на дирекции“, обясни Христов.
Протестът на служителите в затворите приключи малко преди 11.00 часа. Протестиращите се заканиха, че протест ще има всеки ден от 10.00 часа, докато исканията им не бъдат изпълнени.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десетки надзиратели и служители в следствения арест и съдебната охрана излязоха на протест пред сградата на Софийския затвор

Десетки надзиратели и служители в следствения арест и съдебната охрана излязоха на протест пред сградата на Софийския затвор

16 Ноември 2017 | 10:12 | Агенция "Фокус"
София. Десетки надзиратели и служители в следствения арест и съдебната охрана излязоха на протест пред сградата на Софийския затвор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Те настояват за увеличение за възнагражденията, като исканията им са заплатите да бъдат уеднаквени с тези на служителите на МВР, което означава 20% увеличение. Служителите в затворите искат и изравняване на сумата за специфичните условия на труд.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите в затворите в България започват символичен протест

Служителите в затворите в България започват символичен протест

16 Ноември 2017 | 08:02 | Агенция "Фокус"
София. Служителите в затворите в България започват поетапно символичен протест от днес. Решението служителите на затворите и съдебна охрана да носят трикольорни ленти бе взето на заседание на УС на 3 ноември в Пловдив, съобщиха от синдиката. Техните искания се отнасят до настояване за финансово обезпечаване на дейността на ГД „Изпълнение на наказанията” и ГД „Охрана”, обезпечаване на необходимите средства за основно възнаграждение на персонала, придружаващите допълнителни плащания с постоянен характер и други възнаграждения и плащания за персонала, равностойни на служителите на МВР.
От Синдикат на служителите в затворите в България считат, че е време да започнат да задават неудобни въпроси и като начало очакват конкретен отговор от институциите в България на въпроса защо при очевидното наличие на бюджет за сключване на договора за застраховка не е сключен договор за задължителната по закон Групова рискова застраховка „Живот” за личния състав на ГД „Изпълнение на наказанията”, за изтичащата 2017 година, при временна загуба на работоспособност, причинена от трудова злополука или от злополука, настъпила по повод на изпълнение на служебни задължения или злоумишлени действия на трети лица, настъпила по повод на изпълнение на служебни задължения, с което видно работодателят не предоставя адекватна и пълноценна защита на интересите на служителите при съществуващия висок риск от посегателство над персонала в местата за лишаване от свобода, и при постоянния контакт с инфекциозно болни, което демонстрира нежелание служителите да получат подкрепа за ефективно изпълнение на служебните задължения?
Протестната кампания на служителите на затворите ще продължи с провеждане на синдикални събрания на открито пред затворите и съдебните сгради в страната. Като част от щафетната подготовка на синдикалните дружества за по-продължителни протести, на 16 ноември от 10.00 часа ще излязат на открито пред затвора надзиратели, служители в следствения арест и съдебната охрана в София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите: 700-800 лишени от свобода се охраняват от 26 надзиратели в Софийския затвор, служителите са крайно недостатъчни

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите: 700-800 лишени от свобода се охраняват от 26 надзиратели в Софийския затвор, служителите са крайно недостатъчни

14 Ноември 2017 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. Служителите в местата за лишаване от свобода са крайно недостатъчни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Ивайло Григоров, служител в Централния софийски затвор и член на Синдиката на служителите в затворите за символичния им протест и основните искания на служителите. „В затвора в София, в който съм служител, има 700-800 лишени от свобода. Те се охраняват от около 26 надзиратели на смяна. 22-ма са лишените от свобода с доживотен затвор“, заяви той. „На 50 метра има детска градина, а на 100 метра училище. Преценете дали това е достатъчно като надзорно-охранителен състав, за да бъде осигурена сигурността качествено“, коментира Ивайло Григоров. „Засега успяваме да осигуряваме качествена охрана на лишените от свобода, но това е на мускули и благодарение на максимално бързото износване на служителите“, обясни той. „Ако има достатъчно служители и инвестиция в техническо обезпечение гарантирам, че доста по-рядко ще виждаме клипове с алкохол и наркотици в затворите“, каза още Ивайло Григоров.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите: Цяла година служителите от ГД „Изпълнение на наказанията“ нямат застраховка, а по закон тя не бива да бъде прекъсвана

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите: Цяла година служителите от ГД „Изпълнение на наказанията“ нямат застраховка, а по закон тя не бива да бъде прекъсвана

14 Ноември 2017 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. В момента ГД „Изпълнение на наказанията“ няма сключена застраховка за служителите, което е задължение на работодателя. По закон тази застраховка не бива да бъде прекъсвана. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Ивайло Григоров, служител в Централния софийски затвор и член на Синдиката на служителите в затворите за условията на труд и имат ли защита служителите при злополука. „От началото на годината нямаме застраховка. Доколкото знам средства за такава са налични, но процедурите за сключване на застраховката се обжалват“, коментира той. „В момента в случай на злополука нямаме застраховка“, заяви Ивайло Григоров. „Имаме проведени разговори с ГД „Изпълнение на наказанията“ към Министерството на правосъдието. Обяснението е, че процедурата се обжалва и поради тази причина сме без застраховка. Може би, трябва да се помисли за срока за започване на тази процедура“, посочи той. „Не би трябвало да има оправдание за това, че служителите са останали без застраховка. Работи се в рискова среда, с тежък контингент, инцидентите не са често, но не са и рядкост“, заяви Ивайло Григоров. „Редно е, още повече щом е разписано от законотвореца да имаме такава застраховка. Без значение какви са оправданията, фактът е, че нямаме застраховка“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите: 30 лв. увеличение на заплатите е предвиденото в бюджета за 2018 г.

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите: 30 лв. увеличение на заплатите е предвиденото в бюджета за 2018 г.

14 Ноември 2017 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. В този бюджет е предвидено минимално увеличение от 5% на възнагражденията. Това, казано с прости думи, са 30 лева увеличение на заплатите. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Ивайло Григоров, служител в Централния софийски затвор и член на Синдиката на служителите в затворите. „Държа да подчертая, че исканията ни не са свързани със забогатяване на служителите, а с оцеляването. Искането ни за 20% увеличение реално са по 120-140 лева“, посочи той. „По отношение на униформите подчертавам, че сме обезпечени с униформено облекло. Това, което може да се направи като забележка е, че сумата, която се полага на служител годишно е прекалено малка. Има униформено облекло в складовете“, обясни Ивайло Григоров. „Като допълнителни плащания изоставяме ежегодишно и постоянно от колегите в МВР. Пример за това е базата на утежнени условия на труд“, коментира той. „Тенденцията в последните години е да сме най-ниско платените в целия сектор „Сигурност““, заяви Ивайло Григоров.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите: Искаме 20% увеличение на заплатите, ако не бъде намерено решение, започваме мащабни протести от началото на Председателството

Ивайло Григоров, Синдикат на служителите в затворите: Искаме 20% увеличение на заплатите, ако не бъде намерено решение, започваме мащабни протести от началото на Председателството

14 Ноември 2017 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Първото ни искане е 20% увеличение на трудовите възнаграждения в двете социализирани дирекции (ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“). Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ Ивайло Григоров, служител в Централния софийски затвор и член на Синдиката на служителите в затворите в България, коментирайки символичния им протест и основните искания на служителите. „Второто ни искане е увеличаване на щатовете в двете дирекции, щатната численост на Надзорно-охранителния състав ГДИН и ГДО, във връзка с изпълнението на служебните ни задължения“, посочи той и допълни, че трето основно искане на служителите е изравняването на сумата за специфичните условия на труд, която в МВР е 190 лева, а в ГДИН и ГДО е 85 лева. „Това, което взехме като решение на 3 ноември, на разширен Управителен съвет в Пловдив, е мълчалив протест с поставяне на трикольорни лентички между двете четения на бюджета. Успоредно с това започваме излизания по места“, обясни Ивайло Григоров. Той уточни, че на открити събрания със служители и медии ще се обсъжда до какво може да доведе недофинансирането на двете дирекции и недостигът на служители. „Започваме в четвъртък пред Софийския затвор от 10.00 часа сутринта“, коментира Ивайло Григоров. „Ако между тези две четения на бюджета не бъде намерено решение на проблемите ни с финансовото обезпечение, от началото на Председателството на България на Съвета на ЕС започваме мащабни протестни действия със всички синдикално представени организации в сектора“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.