НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:48

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Таско Ерменков, БСП: Възложихме на енергийния министър да защити интересите на България и на Групата БЕХ

Таско Ерменков, БСП: Възложихме на енергийния министър да защити интересите на България и на Групата БЕХ

24 Ноември 2017 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Възложихме на енергийния министър да защити интересите на България и на Групата БЕХ. Това каза пред журналисти в парламента депутатът от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков във връзка с приетото от парламента на закрити врата решение за делото на ЕК срещу дружествата от Групата БЕХ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Взехме решение да бъде на закрито заседание, защото касае проблеми, които са свързани с национална сигурност. Няма как по същество да коментирам какво е решението. От 179 присъстващи в залата 179 човека гласуваха „за“ това решение. Защитаваме национален интерес и суверенитет и се опитваме да бъдем в полза на държавата за това, за което хората са ни избрали в парламента. Става въпрос за дела на ЕК срещу България, но когато има политическа воля и поставяме интереса на държавата на първо място, се постига консенсус във вземането на тези решения“, заяви Ерменков и уточни, че не може да коментира дали страната ни ще плаща нещо. „Когато информацията стане публична, вие ще я научите първи. Задължихме министъра на енергетиката да предприеме всички мерки, за да защити интересите на България и на дружествата от групата на БЕХ. Възложихме на ресорния вицепремиер да проконтролира дали министъра си върши работата. Докато няма окончателно решение по даден въпрос, винаги България има ходове и перспективата да бъдем полезни на държавата и да не допускаме излишни разходи на финансови средства“, допълни Ерменков. По думите му ЕК решава дали ще има глоба и като излезе това решение, то ще бъде публично.
„Не се съгласихме да признаем вина, така че няма да произнасят никакви щети. Приехме решението с пълно единодушие. Не е от интерес на България, в това число и на журналисти и зрители да влизаме в подробности, които биха могли да компрометират едно решение, което днес взехме с единодушие“, каза още депутатът от БСП.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът подкрепи приключването на делото на ЕК срещу Групата БЕХ без признаване на твърдените нарушения и поемане на отговорност за тях

Парламентът подкрепи приключването на делото на ЕК срещу Групата БЕХ без признаване на твърдените нарушения и поемане на отговорност за тях

24 Ноември 2017 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители са приели Проекта за решение за предприемане на действия за приключване на дело, образувано от ЕК срещу БЕХ (Български енергиен холдинг), „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Решението бе обсъдено и прието при закрити врата, по предложение на депутатите от БСП Жельо Бойчев и Таско Ерменков.
С приемането на решението депутатите подкрепят приключването на делото без признаване на твърдяните нарушения и без поемане на отговорност за тях.
Депутатите указват да бъдат предприети всички необходими действия за защита на интересите на България и дружествата от Групата БЕХ, включително действия за обжалване на евентуално забранително решение.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът обсъжда при закрити врата действия за приключване на делото на ЕК срещу Групата БЕХ

Парламентът обсъжда при закрити врата действия за приключване на делото на ЕК срещу Групата БЕХ

24 Ноември 2017 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Народните представители обсъждат при закрити врата Проект за решение за предприемане на необходимите действия за приключване на дело, образувано от ЕК срещу БЕХ (Български енергиен холдинг), „Булгартрансгаз“ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Точката е включена в дневния ред по предложение на депутатите от БСП Жельо Бойчев и Таско Ерменков.
Делото е за разследване на възможно нарушение на Договора за функциониране на ЕС, изразяващо се във възможна злоупотреба с господстващо положение на газовите пазари в България.
През 2015 ЕК е издала Изложение на възраженията, в което е описала предполагаемото нарушение и мерките, които възнамерява да включи в евентуално забранително решение срещу Групата БЕХ. Групата е възразила срещу обвиненията и е представила на ЕК аргументи и доказателства, че нарушение не е било извършено.
Проведени са консултации между дружествата от групата и министъра на енергетиката с ЕК за възможностите за приключване на делото с поемане на ангажименти без налагане на финансова санкция.
На 9 ноември енергийният министър е информирал Комисията по енергетика, че ЕК е отхвърлила направените от българска страната предложения за поемане на ангажименти и възнамерява да приключи делото със забранително решение, като наложи финансова санкция.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Естония празнува 100 години от обявяването на независимостта си - 25 февруари 2018 година
Естония празнува 100 години от обявяването на независимостта си - 25 февруари 20...

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.