НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:49

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Здравко Костадинов, председател на ГЕРБ-Сливен: Групата на партията в Общинския съвет иска да запази дейността на Центъра за кожни и венерически заболявания

Здравко Костадинов, председател на ГЕРБ-Сливен: Групата на партията в Общинския съвет иска да запази дейността на Центъра за кожни и венерически заболявания

20 Октомври 2017 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Сливен. Групата на ГЕРБ в Общинския съвет в Сливен иска да запази дейността на Центъра за кожни и венерически заболявания, защото Сливен е рисков район и дейността му трябва да продължи. Това съобщи пред журналисти председателят на на общинската структура на ГЕРБ – Сливен Здравко Костадинов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. „Ние никога не сме искали да закрием дейността на този център. Напротив. Според нас правилно е Центърът за кожни и венерически заболявания да стане част от областната болница, като искаме да запазим дейността му, както и лекарите и персонала“, заяви Костадинов.
Той допълни, че трябва да се предприемат сериозни мерки. „Финансовото състояние на дружеството е трагично, а загубите през 2016 са над 110 000 лв. В това му състояние рискуваме някой от кредиторите да предяви претенции към сградата и активите. Ако Общински съвет ликвидира центъра, то активите и сградата ще останат общинска собственост, която да се ползва от болницата“, коментира още Костадинов. Той допълни, че през следващият месец отново ще се наложи да се водят преговори с областната болница за подписване на договор за лекарства и медицински дейности, от което МБАЛ „Иван Селимински“ трупа загуби.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Центърът за кожно-венерически заболявания да бъде ликвидиран предлага кметът Стефан Радев

Сливен: Центърът за кожно-венерически заболявания да бъде ликвидиран предлага кметът Стефан Радев

7 Октомври 2017 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Сливен. Центърът за кожно-венерически заболявания да бъде ликвидиран предлага кметът на Сливен Стефан Радев. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Вместо отделно лечебно заведение, собственост на общината, кметът предлага в областната болница да бъде разкрито отделение за лечение на кожни заболявания и болести предавани по полов път. Община Сливен вече се е ангажирала да поеме задълженията на центъра към областната болница, за да може диспансерът да сключи договор и да продължи работа още един месец. Управителят на общинското лечебно заведение д-р Мая Миланова съобщи, че от началото на месеца центърът няма договор за лекарства и медицински дейности с областната болница „Д-р Иван Селимински“ заради натрупани задължения. Над 35 хил. лв. дължи диспансерът на областната болница. От началото на месеца лечебното заведение работи без договор, лекарите са били принудени да върнат лекарствата на болничната аптека и да прекратят приема на пациенти. След преговори с принципала на лечебното заведение – Общинския съвет, кмета на общината и изпълнителния директор на областната болница д-р Васислав Петров се стигна до споразумение Община Сливен като собственик да разплати задълженията на диспансера към болница „Д-р Иван Селимински“.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: До края на деня ще стане ясна съдбата на Центъра за кожно венерически заболявания

Сливен: До края на деня ще стане ясна съдбата на Центъра за кожно венерически заболявания

4 Октомври 2017 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Сливен. Съдбата на Центъра за кожно венерически заболявания в Сливен ще стане ясна до края на деня. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Сливен управителят на общинското лечебно заведение д-р Мая Миланова. От началото на месеца Центърът няма договор за лекарства и медицински дейности с областната болница „Д-р Иван Селимински“ заради натрупани задължения. Над 35 хил. лв. дължи диспансерът на областната болница. От началото на месеца лечебното заведение работи без договор, лекарите са били принудени да върнат лекарствата на болничната аптека и да прекратят приема на пациенти. След преговори с принципала на лечебното заведение – Общинския съвет, кмета на Общината и изпълнителния директор на областната болница д-р Васислав Петров се е стигнало до споразумение Община Сливен като собственик да поеме ангажимент да разплати задълженията на диспансера към болница „Д-р Иван Селимински“. До края на деня кметът Стефан Радев ще изпрати писмо до управителя на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” д-р Васислав Петров, поясни председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Така Центърът ще може да подпище анекс към договора с областната болница с дата 31 октомври 2017 година. "Очаква се и предложение от общинска администрация до Общинския съвет за бъдещето на Кожно-венерическия Център в Сливен", уточни Митев. Центърът е единственото лечебно заведение в областта, което лекува кожни и венерически заболявания. Сливен е един от най-засегнатите от болести, предавани по полов път в страната. През последните години рязко се е увеличил броят на болните от сифилис, като силно са зачестили и случаите на вроден какъв, предимно при представители на ромската общност.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Центърът за кожно-венерически болести в града ще продължи да работи, въпреки финансовите си затруднения

Сливен: Центърът за кожно-венерически болести в града ще продължи да работи, въпреки финансовите си затруднения

30 Юни 2017 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Сливен. Центърът за кожно-венерически болести в Сливен ще продължи да лекува пациенти и след 1 юли, въпреки финансовите си затруднения. Това стана ясно на среща между ръководителя на центъра д-р Мая Миланова, кмета на града Стефан Радев, директора на областната болница д-р Васислав Петров и директора на РЗИ-Сливен Д-р Петя Балулова, предаде репортер на Радио „Фокус“-Сливен. Кметът Стефан Радев помоли д-р Петров, ръководството на болницата да продължи да кредитира кожния център със средства за лекарства още 1 месец, като през това време Общината ще продължи да търси пари на заем, с които да бъдат покрити дълговете на лечебното заведение. Така ще се запази и сградата на диспансера, която иначе може да бъде отнета заради дългове. От своя страна директорът на областната болница настоя и Община Сливен, и Общинският съвет, като собственик на кожния център, да се ангажират с трайно решение на проблема.
Кожният център трябва да бъде преобразуван в отделение към областната болница, а задълженията му – разплатени. Над 37 хиляди лева за медикаменти и утилизация на опасни отпадъци дължи центърът, който е общинско дружество към на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, още около 20 000 са другите дългове. Освен това, сградата му трябва да бъде ремонтирана до края на годината, каквото предписание е издадено от РЗИ. Запазването дейността на центъра е важно за Сливен, тъй като областта е втора в страна по брой заболявания от сифилис.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Започна подписка за запазване на Центъра за кожно-венерически заболявания в града

Сливен: Започна подписка за запазване на Центъра за кожно-венерически заболявания в града

28 Юни 2017 | 21:03 | Агенция "Фокус"
Сливен. Подписка за запазване на Центъра за кожно-венерически заболявания в града започна в Сливен. Заради задължения към областната болница, Центърът може да спре работа от 1 юли, съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен инициаторът д-р Нина Борова, секретар на Комисията по здравеопазване. От Регионалната здравна инспекция са направили и предписания за ремонт на сградата до края на годината, заяви кметът на Сливен Стефан Радев. Според него устойчиво решение на проблема е тази структура да бъде прехвърлена към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Предложение за това е било изпратено до министъра на здравеопазването.
„За да се извърши прехвърляне, Центърът първо трябва да се ликвидира,. Няма как при вливане да се запази структурата, автоматично ще отпадне диспанзеризацията и превенцията“, коментира лекарят. Д-р Борова заяви, че проблемът съществува от години, а Сливен е огнище на сифилис и венерологични заболявания. В областта има голяма концентрация на ромско население, бежански лагер, наркомании, които са рискови фактори. Статистиката показва, че носители на заразната болест са много деца, заразени при раждане, както и при блудства. За 2017 година в Кожно-венерическия център са регистрирани нови 34 болни от сифилис. За миналата година 13 деца до 18 години са лекувани от болестта, като всички те са със заразни форми. Над 100 души са били водени на диспанзеризация в Центъра през миналата година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на АНП Себастиан Курц и председателят на „Партия на свободата на Австрия“  Хайнц-Кристиан Щрахе информираха президента Александер Ван Дер Белен за създадената коалиция. 16 декември 2017 г.
Лидерът на АНП Себастиан Курц и председателят на „Партия на свободата на Австрия...

ВИДЕО
Наводненията в Гърция взеха жертви
Наводненията в Гърция взеха жертви
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2017 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.