НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Славов, кмет на Бяла: Възстановихме паметника на Панайот Волов, който е загинал на метри от моста на Кольо Фичето

Димитър Славов, кмет на Бяла: Възстановихме паметника на Панайот Волов, който е загинал на метри от моста на Кольо Фичето

7 Декември 2017 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Бяла. Тази година със скромни наши средства възстановихме паметника на Панайот Волов, който е загинал на метри от моста. С осветление и озеленяване стана хубаво. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ кметът на община Бяла, област Русе Димитър Славов по повод 150-годишнината от построяването на моста на Кольо Фичето. „Другият обект от национално значение е музеят, където е била щаб квартирата на руската армия и гроба на Юлия Вревска. Догодина на 5 февруари ще честваме от смъртта на тази свята жена, която е зарязала луксозния живот в императорския двор, за да дойде и да лекува войници. Загинала е точно на беленска земя“, заяви кметът. „Кандидатстваме по проект за трансгранично сътрудничество с румънски музей, засега върви добре“, посочи той. „Ако успеем да направим и моста, така както сме го заложили, наистина ще има какво да се види в Бяла, ще има какво да видят и децата ни, и да се гордеем“, каза още Димитър Славов.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Славов, кмет на Бяла: Мостът на Кольо Фичето е първият мост с равна настилка, изграден на Балканския полуостров

Димитър Славов, кмет на Бяла: Мостът на Кольо Фичето е първият мост с равна настилка, изграден на Балканския полуостров

7 Декември 2017 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Бяла. Мостът на Кольо Фичето край Бяла е изключително съоръжение, първият мост с равна настилка, изграден на Балканския полуостров. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ кметът на община Бяла, област Русе Димитър Славов по повод 150-годишнината от построяването на моста на Кольо Фичето. „Навремето само един мост в Цариград му е съперничил. Мостът е бил много нужен за развитието на търговията и на целия регион“, обясни той. „Изграден е от най-големият майстор артист, който всичко, което е пипнал, е станало паметник на културата от национално значение, а именно майстор Уста Кольо Фичето“, заяви кметът. „Най-популярната легенда е, когато русенския валия Мидхат паша, много прогресивен за времето си управник, избира кой да построи моста. Тогава Кольо Фичето директно, с името, което вече си е създал, е гарантирал, че ако не построи моста за 700 хил. гроша, ще застане отдолу, за да му вземат главата. Той построява нашия мост на 65-годишна възраст и е имал вече авторитет“, обясни Димитър Славов. „Според друга легенда, когато руснаците видели моста, понеже минавали много тежки оръдия и артилерия, се усъмнили в силата му. Ген. Тотлебен възложил на неговите инженери да проверят. Те казали, че не едно оръжие, а 5 едно върху друго може да издържи, толкова е здрав мостът на Фичето“, допълни кметът на Бяла.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе  от кома. 23 май 2018 година
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе от кома. 23 май 2018 година

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.