НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:16

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

“Правда“: Китайският посланик в САЩ предупреди Вашингтон, че ако американски кораб влезе в тайванско пристанище, КНА ще обедини Китай

“Правда“: Китайският посланик в САЩ предупреди Вашингтон, че ако американски кораб влезе в тайванско пристанище, КНА ще обедини Китай

13 Декември 2017 | 05:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Ли Кексин, посланикът на Китай в САЩ, се изказа в рамките на съвещание по американо-китайските отношения, пред поканените китайски и тайвански студенти и представителите на медиите. Той заяви, че „в деня, в който американски военен кораб влезе в тайванското пристанище Гаосюн, Китайската народноосвободителна армия(КНА) ще обедини Китай“. Електронното издание Sina.com отбелязва, че когато посланикът е произнасял тези думи, той е чел от предварително написан текст, а това свидетелства, че това е официалната позиция на Китай, пише руското издание „Правда“.
Според думите на китайския дипломат, това е отговор на решението, прието от Конгреса (долната камара на парламента) на САЩ в рамките на Закона за утвърждаване на националната отбрана за 2018 година. В него е записано, че корабите от Военноморските сили(ВМС) на САЩ могат да хвърлят котва в тайванските пристанища. Ли Кексин напомни, че това нарушава Закона против сецесията (Закона „Единен Китай“ за териториалната цялост на страната), санкциониращ използването на сила против Тайван, ако Китай реши, че островът е на път да се отдели.
„Ако американски военен кораб пристигне в Шанхай, то това ще се случи само след съгласието на китайската страна. Но Китай, без съмнение, не би се съгласила с влизането на кораби на ВМС на САЩ в пристанищата на Тайван, принуждавайки го да се впусне в „антисецесия““, е заявил посланикът, според цитата в Sina.com
Това не е първото предупреждение от страна на Пекин. Още през октомври, Вашингтон получи предупреждение, че неговите попълзновения към Тайван представляват „провокация срещу суверенитета, националното единство и сигурността на Китай“, със „сериозни последствия“. И те действително последваха – под формата на „червена линия“ за директна военна намеса, ако в тайванските пристанища хвърлят котва военни кораби на САЩ. И не само това.
„Ако Тайван се опита да проведе референдум за независимост или други действия по отношение на юридическа декларация „на независимостта на Тайван“, КНА, без съмнение, ще предприеме мерки“, пише Global Times.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.