НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:13

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Washington Examiner: Доналд Тръмп е на правилния път за Иран

Washington Examiner: Доналд Тръмп е на правилния път за Иран

14 Януари 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Предупреждавайки, че това ще е за последен път, президентът на САЩ Доналд Тръмп продължи действието на режима за отмяна на икономическите санкции спрямо Иран с още 120 дни, пише в коментарен материал на американското консервативно издание Washington Examiner.
Правейки това, той заяви, че подходът му спрямо Техеран е единственият правилен.
Подходът се основава на идеята за възпиране и ограничаване на злонамерените дейности на Иран по света, засилването на инспекциите за ядрената програма на Ислямската република и спирането на дейностите на Техеран за разработване на балистични ракети.
Във връзка с това, от Белия Дом заявиха, че въвеждат санкции срещу 14 физически лица и компании, включително ръководителят на иранското правосъдие.
Но, докато някои се надяваха, че администрацията на Тръмп ще излезе от иранската ядрена сделка в петък, президентът изглежда е разбрал, че най-добрият начин за прокарване на американските интереси е да убеди Европейския съюз да подкрепи промени в ядреното споразумение.
С предупреждението, че вече не подкрепя действащата ядрена сделка, Тръмп постигна две неща. Първото е, че иранските радикали разбраха, че добрите дни на политика на примирение по време на администрацията на Обама са свършили безвъзвратно. Второто е, че европейските правителства трябва или да седнат на масата за преговори и да подобрят сделката, или, ако САЩ се оттеглят от споразумението, да се изправят лице в лице с американските санкции срещу техните корпорации, които предпочетоха да продължат да правят бизнес в иран.
Тези евентуални санкции ще имат огромно политическо влияние в Берлин, Париж и Лондон, защото пазарът на САЩ е много по-изгоден за европейските компании от иранския.
И не по-малко важно, с обявените в петък санкции против различни ирански радикали, Тръмп предприе дългоочаквани мерки за привличане на вниманието към морала на политиките на иранското правителство. Това морално влияние е, може би, най-добрата възможност за Тръмп: То му позволява да играе с европейците на тяхната собствена игра, предлагайки решение за иранската ядрена сделка, което ще има последствия за иранските радикали заради издевателствата им над собствения народ.
Разбира се, през следващите три месеца ще се наслушаме на оплаквания и от Европа, и от Иран. Очаквайте луда активност на лентата на Тръмп в „Туитър“ .
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иранските власти съобщиха за 25 загинали по време на преминалите в страната протести

РИА Новости: Иранските власти съобщиха за 25 загинали по време на преминалите в страната протести

14 Януари 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Техеран. Съдебните власти на Иран уточниха данните за загиналите и задържаните по време на протестите, неотдавна преминали в страната. Загинали са 25 души, 400 са задържани, предава РИА Новости.
По-рано се съобщаваше за 20 загинали и за около 450 задържани.
В големите градове на Иран, сред които са Техеран, Мешхед, Исфахан и Решт от 28 декември миналата година няколко дни наред имаше масови протестни акции. Президентът на страната Хасан Роухани заяви, че протестите са предизвикани от социални проблеми в страната, но и че са раздухвани от външни фактори.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Xinhua: Китай призова за запазване на споразумението за ядрената програма на Иран

Xinhua: Китай призова за запазване на споразумението за ядрената програма на Иран

14 Януари 2018 | 05:44 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай се обърна с призив към всички страни да допринесат за запазването на трудно постигнатото споразумение за ядрената програма на Иран, предава информационната агенция Xinhua.
По повод последните действия от страна на САЩ спрямо Иран, говорителят на Министерството на външните работи в Пекин направи изявление, в което подчерта, че международната общност широко подкрепя Съвместния всеобхватен план за действие и напълно признава, че Техеран прилага споразумението.
През юли 2015 г. след десетилетие на напрегнати преговори Иран и шест световни сили, а именно Китай, Русия, Великобритания, Франция, САЩ и Германия, постигнаха окончателно споразумение за спорната ядрена програма на Техеран, с което Западът обеща да облекчи санкциите срещу близкоизточната ислямска република в замяна на прекратяването на усилията на Иран да разработи ядрено оръжие.
Китай винаги е подкрепял твърдо сделката, подчерта говорителят на външнополитическото ведомство в Пекин, като добави, че тя е не само важно постижение, а и пример за разрешаване на международните въпроси чрез политически и дипломатически средства.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон припомни на Израел за „необходимото уважение“ към ядреното споразумение с Иран

AFP: Еманюел Макрон припомни на Израел за „необходимото уважение“ към ядреното споразумение с Иран

13 Януари 2018 | 22:51 | Агенция "Фокус"
Париж. В рамките на телефонен разговор с израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, държавният глава на Франция Еманюел Макрон припомни за „необходимото уважение от страна на всички държави“ към споразумението за ядрената програма на Иран, предава AFP, като се позовава на изявление от Елисейския дворец.
По-рано в събота премиерът на Израел призова Макрон да „преразгледа“ сделката, след като президентът на САЩ отправи почти ултимативна молба към европейците да отстранят „пропуските“ в сделката с Техеран, постигната през 2015 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Желанието на Доналд Тръмп да пренапише иранската сделка е тест за отслабения дипломатически корпус на САЩ

The New York Times: Желанието на Доналд Тръмп да пренапише иранската сделка е тест за отслабения дипломатически корпус на САЩ

13 Януари 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп поиска от европейските си партньори, участващи в иранската сделка, да преработят споразумението в срок от 120 дни, заплашвайки в противен случай с изтеглянето на САЩ от договорката. По такъв начин Тръмп постави пред себе си огромно предизвикателство, коментира на първата си страница The New York Times. Държавният глава направи множество пенсионирани бивши военни свои съветници, и позволи на Държавния департамент да отслабне, което поставя допълнителна тежест върху и без това голямото предизвикателство. А не става дума само за проблема около иранската ядрена сделка, пише още вестникът. Има още един фронт – кризата на корейския полуостров, която изведнъж премина към масата на преговори. Според настоящи и бивши официални лица, администрацията на Тръмп е принудена да прави промени в стратегията си, която до сега се водеше предимно от военни, взимащи присъщи за тях решения. Авторитетното американско издание изразява своето мнение, че около действащия американски президент има твърде много военни и твърде малко дипломати, които да се справят чрез преговори със стоящите пред САЩ проблеми. Гледната точка, изразена в статията, е подкрепена от мнението на някои анонимни бивши и настоящи служители в правителството, цитирани от вестника.
В петък Тръмп се съгласи неохотно да отложи отново въвеждането на санкции срещу Иран, свързани с ядрената програма на близкоизточната държава. Той обаче даде на европейските си партньори по сделката само четири месеца да измислят последващо споразумение, следващо принципите на иранската ядрена сделка, но със значително по-твърди постановления, припомня изданието.
Американският президент също така въведе санкции срещу някои официални лица от иранското правителство, включително и отговарящия за правните въпроси в страната, който е държан отговорен от Вашингтон за скорошните антиправителствени протести в множество ирански градове. Според изявление на Тръмп, протестите в Иран са свързани и с ядрената сделка. Споразумението и съпътстващата го отмяна на международните санкции срещу Техеран са позволили на местните власти да организират фонд за финансиране на тероризма и подтисничеството в страната, както и за „пълнене на джобовете“ на местните управляващи. Но по мнението на европейските страни, участващи в сделката(Франция, Великобритания и Германия), точно затова действието на споразумението не трябва да бъде премахвано, тъй като то разкрива престъпните аспекти на техеранското правителство, което в противен случай би хвърлило вината за проблемите в страната другаде, коментира вестникът.
В момента, пише авторитетното издание, Тръмп се изправя срещу отслабено иранско правителство – нещо, което никой не е очаквал. В същото време експертите, съветващи американския президент относно политиката му, засягаща Иран, са предимно военни, което поставя под въпрос резултата, ако САЩ последват тенденцията и също започнат да отдават по-голяма значение на дипломацията, вместо на заплахите.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външните министри на Китай и Иран са обсъдили решението на Доналд Тръмп за ново отлагане на санкциите срещу техеранското правителство

ТАСС: Външните министри на Китай и Иран са обсъдили решението на Доналд Тръмп за ново отлагане на санкциите срещу техеранското правителство

13 Януари 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Пекин/Техеран. Външният министър на Китай Ван И е провел телефонен разговор с първия дипломат на Иран Мохамад Джавад Зариф, в който двамата са обсъдили решението на американския президент Доналд Тръмп да отложи отново въвеждането на санкции срещу близкоизточната страна, съобщава ТАСС.
Според външният министър на Китай, „съществуващите международни договорки по въпроса (с иранското ядрено споразумение – бел. прев.) са одобрени от Съвета за сигурност на ООН и всяка държава е отговорна за своята част от споразумението“. Първият дипломат на Пекин е подчертал също така важността на споразумението, изказвайки увереността си, че Иран ще спазва поетите ангажименти. От своя страна Зариф е изразил съгласието си с позицията на Китай по въпроса.

Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано в петък, президентът на САЩ Доналд Тръмп прие решение да продължи режима на сваляне на санкциите по отношение на Иран, които бяха отменени в рамките на реализацията на споразумението от 2015 година за ядрената програма на Техеран, известно като Съвместен всеобхватен план за действие(СВПД). Но, както съобщи представител на американската администрация от висок ранг, това се прави за последен път. Според неговите думи, Вашингтон има намерение да работи със своите съюзници над внасянето на изменения в споразумението.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамад Джавад Зариф: Иранското ядрено споразумение не подлежи на предоговаряне

Мохамад Джавад Зариф: Иранското ядрено споразумение не подлежи на предоговаряне

13 Януари 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че ядреното споразумение със страната му, официално познато като Съвместен всеобхватен план за действие, „не подлежи на предоговаряне“, пише Tehran Times.
„Политиката на Тръмп е отчаян опит да се подкопае едно твърдо международно споразумение“, заяви Зариф. Той допълни, че „вместо да си повтарят думите, САЩ трябва да спазват този договор, точно както и Иран“, допълни той.
Според споразумението, подписано между Иран, ЕС, Германия и петте постоянни страни членки на Съвета за сигурност на ООН Техеран се съгласява да ограничи ядрената си програма в замяна на отменяне на свързаните с нея санкции. Споразумението влезе в сила през януари 2016 г.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Рябков, заместник-външен министър на Русия: Заявленията на Доналд Тръмп относно Иран поставят под въпрос договореностите на САЩ

Сергей Рябков, заместник-външен министър на Русия: Заявленията на Доналд Тръмп относно Иран поставят под въпрос договореностите на САЩ

13 Януари 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков заяви, че последните заявления на президента на САЩ Доналд Тръмп поставят под въпрос способността на страната му да спазва международните си договорености, предава РИА Новости.
„Всичко това засилва мнението ни, че, от една страна, способността да спазва договори на САЩ, като обект на международните отношения, застава все повече под въпрос. От друга страна, арсеналът на външнополитическите средства, използвани във Вашингтон за решаването на някои задачи, неотклонно клони към шантаж и натиск. Това е една от най-тревожните тенденции на международната арена“, заяви Рябков.
По-рано Тръмп заяви, че за последен път удължава режима за сваляне на санкции в рамките на Иранското ядрено споразумение и поиска от ЕС да участва в „поправянето“ на споразумението, отбелязвайки, че в момента е настъпил последния шанс да се внесат корекции по него.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран съобщи, че ще отговори на американските санкции срещу ръководителя на съдебните му власти

Reuters: Иран съобщи, че ще отговори на американските санкции срещу ръководителя на съдебните му власти

13 Януари 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранското правителство заяви, че ще отговори на санкциите, наложени от САЩ върху ръководителя на иранските съдебни власти аятолах Садик Лариджани, предава Reuters.
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че ще продължи действието на режима за отмяна на санкциите срещу Иран, за да даде последен шанс да се поправят „грешките“ в Иранското ядрено споразумение от 2015 г.
Правителството във Вашингтон същевременно обяви, че ще наложи санкции срещу 14 компании и лица в Иран, включително и върху Лариджани.
„Враждебните действия на режима на Тръмп пресякоха червените линии за поведение на международната общност и са нарушение на международното право. Със сигурност те ще бъдат посрещнати със сериозната реакция на Иран“, пише в официално заявление на МВнР на страната.
Външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф на свой ред заяви, че решението на Тръмп подкопава устоите на международното споразумение.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Иран: Действията на Доналд Тръмп са „отчаян опит за разваляне“ на ядрената сделка с Техеран

Външният министър на Иран: Действията на Доналд Тръмп са „отчаян опит за разваляне“ на ядрената сделка с Техеран

12 Януари 2018 | 23:46 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф заяви в петък, че действията на президента на САЩ Доналд Тръмп са „отчаян опит за разваляне“ на Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма, отбелязвайки, че споразумението не подлежи на преразглеждане. Той написа това на своята страница в социалната мрежа „Туитър“, предава ТАСС.
„Политиката на Тръмп и неговото заявление от днес представляват опит за проваляне на твърдото многостранно споразумение, нарушавайки злонамерено положения 26,28 и 29. СВПД не подлежи на преразглеждане, вместо постоянно да повтарят старата си риторика, САЩ трябва да започнат да изпълняват изцяло споразумението, както Иран“, написа Зариф.
Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано в петък, Тръмп заяви, че САЩ ще прекратят участието си в споразумението за ядрената програма на Иран, ако в него не бъдат внесени изменения. Той напомни, че отново е продължил режима на отмяна на санкциите срещу Иран, но, според неговите думи, това е направено „само с цел да се сключи споразумение с европейските съюзници за поправяне на ужасните недостатъци на иранската ядрена сделка“.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германия ще продължи да иска пълно прилагане на иранската ядрена сделка

Reuters: Германия ще продължи да иска пълно прилагане на иранската ядрена сделка

12 Януари 2018 | 23:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия ще се консултира с Великобритания и Франция за това как да се процедира с пълното прилагане на ядрената сделка с Иран, заяви говорител на Министерството на външните работи на страната, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши, че ще изтегли страната от споразумението, ако не бъдат поправени някои негови „пропуски“, предава Reuters.
„Ние ще се консултираме с европейските партньори, за да намерим общ път напред“, написа говорителят в имейл до Reuters. „Федералното правителство ще продължи кампанията за пълно прилагане на ядрената сделка“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Иран: Това, че САЩ продължи действието на режима за сваляне на санкциите срещу Иран потвърждава силата на ядреното споразумение

МВнР на Иран: Това, че САЩ продължи действието на режима за сваляне на санкциите срещу Иран потвърждава силата на ядреното споразумение

12 Януари 2018 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Техеран. Техеран смята, че решението на президента на САЩ Доналд Тръмп за продължаване на режима на сваляне на санкциите срещу Ислямската република потвърждава силата на международното споразумение за ядрената програма на Иран. Това съобщи в петък телевизионният канал Al Mayadeen, като се позовава на заявление от Министерството на външните работи на Иран, предава ТАСС.
„Продължаването на режима на сваляне на санкциите е свидетелство за силата на съглашението по иранския въпрос“, се казва в заявлението на иранското външнополитическо ведомство. От Техеран отбелязаха, че решението на Вашингтон „доказва, че този договор е международен, а не американски“.
Агенция „Фокус“ припомня:
По-рано в петък, президентът на САЩ Доналд Тръмп прие решение да продължи режима на сваляне на санкциите по отношение на Иран, които бяха отменени в рамките на реализацията на споразумението от 2015 година за ядрената програма на Техеран, известно като Съвместен всеобхватен план за действие(СВПД). Но, както съобщи представител на американската администрация от висок ранг, това се прави за последен път. Според неговите думи, Вашингтон има намерение да работи със своите съюзници над внасянето на изменения в споразумението.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Пропуските в иранското ядреното споразумение трябва да се отстранят, в противен случай САЩ ще се изтеглят от него

Доналд Тръмп: Пропуските в иранското ядреното споразумение трябва да се отстранят, в противен случай САЩ ще се изтеглят от него

12 Януари 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп призова своите европейски партньори да помогнат в поправянето на „катастрофалните пропуски“ от иранското ядрено споразумение, като предупреди, че в противен случай, САЩ ще се оттеглят едностранно от сделката, предава AFP.
„Въпреки силното ми желание, все пак не изтеглих САЩ от ядреното споразумение с Иран“, заяви Тръмп по време на свое обръщение, малко след като се съгласи да подпише указ за ново отлагане на въвеждане на санкции срещу Техеран, свързани с ядрената му програма.
Държавният глава подчерта, че „вместо това, предлагам два възможни пътя: единият е да се поправят катастрофалните пропуски на сделката, или в противен случай, САЩ ще се оттеглят от нея“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Американският президент отложи за последен път санкциите срещу Иран

The Hill: Американският президент отложи за последен път санкциите срещу Иран

12 Януари 2018 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп подписа указ за отлагането на санкциите срещу Иран, но според неговите съветници, това е последният път, пише вестник The Hill.
„Президентът иска да е ясно, че това е последният път, в който отлага този въпрос“, се казва в разпространеното съобщение. Американското издание коментира, че отлагането на санкциите представлява победа за съветника по националната сигурност Хърбърт Макмастър, държавния секретар Рекс Тилърсън и министъра на отбраната Джеймс Матис, които работеха активно за да убедят президента да предприеме конкретната стъпка.
Вместо това обаче администрацията на САЩ ще въведе други санкции, които са свързани с балистичната програма на Иран, както и репресиите срещу антиправителствените протестиращи, отбелязва още вестникът. Общо 14 официални лица и фирми за обект на тези санкции, като обвиненията са в нарушаване на човешките права, цензура и разпространение на оръжия.

Агенция "Фокус" припомня: Шест държави подписаха с Иран през 2015 г. споразумение, според което икономическите международни санкции срещу Техеран ще бъдат вдигнати, срещу което Иран се задължава да не развива своята ядрена програма. Американският президент Доналд Тръмп по-рано се закани да изтегли САЩ от споразумението, тъй като според него властите в близкоизточната страна не спазват поетите ангажименти. От своя страна Техеран обеща за ответни действия, докато Европейският съюз призова Доналд Тръмп да не се оттегля от ядрената сделка.
По-рано американският президент определи сделката като „срам“ за САЩ. Според него и критиците на споразумението, в него не са включени текстове, които да пречат на Техеран да развива други свои програми, каквато е например ракетната.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп се съгласи да не въвежда санкции срещу Иран, но поиска по-твърди мерки спрямо Техеран

AFP: Доналд Тръмп се съгласи да не въвежда санкции срещу Иран, но поиска по-твърди мерки спрямо Техеран

12 Януари 2018 | 20:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп се съгласи да не налага повторни санкции срещу Иран, съобщава AFP. Според официални лица от Белия дом обаче, държавният глава иска европейските съюзници на САЩ да договорят по-твърди мерки срещу близкоизточната държава преди преподписването на споразумението за вдигането на санкциите отново да излезе на дневен ред в САЩ, което ще се случи след четири месеца. Според информация на агенцията, тогава САЩ ще се изтеглят едностранно от иранското ядрено споразумение.
В същото време обаче американски икономически санкции са наложени срещу 14 ирански официални лица и фирми, сред които е и отговарящият за правосъдието в страната.

Агенция "Фокус" припомня: Шест държави подписаха с Иран през 2015 г. споразумение, според което икономическите международни санкции срещу Техеран ще бъдат вдигнати, срещу което Иран се задължава да не развива своята ядрена програма. Американският президент Доналд Тръмп по-рано се закани да изтегли САЩ от споразумението, тъй като според него властите в близкоизточната страна не спазват поетите ангажименти. От своя страна Техеран обеща за ответни действия, докато Европейският съюз призова Доналд Тръмп да не се оттегля от ядрената сделка.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Великобритания, Германия и Франция се обединиха в предупреждението си към Доналд Тръмп да не се отказва от Иранското ядрено споразумение

The Independent: Великобритания, Германия и Франция се обединиха в предупреждението си към Доналд Тръмп да не се отказва от Иранското ядрено споразумение

12 Януари 2018 | 01:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейските държави, подписали Иранското ядрено споразумение, Великобритания, Германия и Франция призоваха президента на САЩ Доналд Тръмп да не се отказва от него, посочвайки колко е важно за поддържането на международната сигурност и мир, пише The Independent.
По време на среща в Брюксел върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини заяви, че Съюзът, както и трите държави, подписали независимо договора, са обединени в искането си програмата в него да бъде „напълно прилагана“.
Говорейки пред репортери в Брюксел британският външен министър Борис Джонсън заяви, че „няма по-добра алтернатива“ на споразумението. „Ценим ядрения договор с Иран, ние го смятаме за важно дипломатическо постижение. Това е начин да спрем Иран от придобиване на ядрено оръжие и смятаме, че той се придържа към споразумението“, допълни той.
Могерини заяви, че „споразумението работи и има резултати по основните му цели, което означава, че има надзор над иранската ядрена програма“.
Могерини, Джонсън, както и германския и френския външни министри Зигмар Габриел и Жан-Ив льо Дриан проведоха преговори с иранския си колега Мохамад Джавад Зариф относно споразумението.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон заяви на Доналд Тръмп, че Иранското ядрено споразумение трябва да се уважава

AFP: Еманюел Макрон заяви на Доналд Тръмп, че Иранското ядрено споразумение трябва да се уважава

12 Януари 2018 | 01:36 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви на своя американски колега Доналд Тръмп, че е необходимо той да уважава Иранското ядрено споразумение, предава AFP.
„По време на телефонния си разговор с Тръмп, Макрон заяви, че страната му възнамерява да види строго прилагане на споразумението и посочи, че е необходимо всички, които са го подписали, да го уважават“, пише в официално заявление на Елисейския дворец.
Президентът Тръмп, който открито критикува споразумението, скоро ще реши дали да поднови санкциите на САЩ спрямо Техеран.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стивън Мнучин, министър на финансите на САЩ: Очаквам налагането на нови санкции над Иран

Стивън Мнучин, министър на финансите на САЩ: Очаквам налагането на нови санкции над Иран

12 Януари 2018 | 01:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че очаква от президента Доналд Тръмп да наложи нови санкции спрямо Иран, предава Reuters.
„Очаквам нови санкции спрямо Иран“, заяви Мнучин пред репортери. „Продължаваме да ги наблюдаваме (Иран - бел.прев.) Може да очаквате нови санкции скоро“, допълни той.
В петък е крайният срок, в който Тръмп трябва да реши дали да наложи санкции спрямо Иран. По-рано представител на Белия дом заяви, че, ако Тръмп ги наложи, те ще са срещу лица и компании в азиатската държава.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tehran Times: Всички студенти, участвали на протестите в Иран, ще бъдат освободени

Tehran Times: Всички студенти, участвали на протестите в Иран, ще бъдат освободени

11 Януари 2018 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на науката на Иран Мансур Колами съобщи, че между 15 и 20 студенти са все още задържани след серията от улични протести в страната и че ще бъдат освободени от ареста в най-скоро време, пише Tehran Times.
„Няколко студента бяха арестувани по време на протестите и повечето са вече освободени“, заяви Колани. Той уточни, че става дума за 130, арестувани по цялата страна.
Министърът допълни, че след като е провел разговори с министъра на разузнаването Махмуд Алави и поради указа на президента Хасан Роухани, оставащите в ареста студенти ще бъдат освободени още в четвъртък.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ядрената сделка с Иран: Европейските сили призоваха САЩ да не се оттегля(ОБЗОР)

Ядрената сделка с Иран: Европейските сили призоваха САЩ да не се оттегля(ОБЗОР)

11 Януари 2018 | 23:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейските сили призоваха САЩ да не излиза от постигнатата през 2015 година сделка с Иран, която ограничава ядрената програма на страната, заявявайки, че тя „прави света по-сигурно място“.
Външните министри на Иран, Великобритания, Франция и Германия Мохамед Джавад Зариф, Борис Джонсън и Зигмар Габриел и Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини проведоха разговори в четвъртък в Брюксел един ден преди президентът на САЩ Доналд Тръмп да реши дали да продължи действието на санкциите срещу Иран, което би означавало, че Вашингтон се оттегля от Съвместният всеобхватен план за действие (СВПД) за иранската ядрена програма.
През октомври, американският президент отказа да ресертифицира за Конгреса (долната камара) на САЩ, че Иран изпълнява ангажиментите си по споразумението, основавайки решението си с това, че Техеран „нарушава духа“ на СВПД.
След края на разговорите, представителите на Брюксел, Лондон, Париж и Берлин потвърдиха подкрепата си за споразумението. Федерика Могерини заяви, че:
„Сделката работи, тя обслужва основната си цел, която е ограничаване на ядрената програма на Иран и осъществяването на наблюдение над развитието й“
Борис Джонсън, от своя страна, определи ядрената сделка като „значително дипломатическо постижение“ и добави:
„Не мисля, че някой може да измисли по-добра алтернатива на СВПД за предотвратяване на добиването на ядрено оръжие от Иран. Задължение на тези, които се противопоставят на сделката е да предложат по-добро решение, защото засега те не са го направили“.
Външният министър на Германия Зигмар Габриел сподели, че страните са се съгласили, „че искат да защитят сделката от всяко възможно решение, което би я отменило. Абсолютно необходимо е да продължим действието на сделката, за да предотвратим разработването на ядрено оръжие в други части на света“.
Представителят на Иран на срещата Мохамед Джавад Зариф сподели впечатленията си от нея чрез съобщение в социалната мрежа “Туитър“, където изрази задоволството си от демонстрирания „твърд консенсус“ между преговарящите, че Техеран изпълнява задълженията, поети с подписването на СВПД и затова може да се ползва от предвидените в него придобивки. Освен това, той подчерта, че „Е3 (Германия, Франция и Великобритания) и ЕС, като цяло, са наясно, че Иран ще продължи да спазва ограниченията, само при условие, че САЩ също ще изпълни своята част от сделката“.
Агенция Ройтерс, в своя коментар за събитието, обяснява подкрепата на Европа за СВПД със следните съображения:
„Европейските страни се възползваха от възобновяването на търговията с Иран, след като санкциите бяха частично отменени, докато американските компании продължават да са ограничени законово в бизнес отношенията си с Ислямската република от допълните санкции, които не са свързани с ядрената програма на Техеран.“

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години
Среща на страните от Британската общност - 20 април 2018 години

ВИДЕО
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенция“
Информационна агенция „Фокус“ бе отличена в категория „Медии-информационна агенц...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.