НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Нефтегаз.ру“: България покани Азербайджан да участва в газификацията й

„Нефтегаз.ру“: България покани Азербайджан да участва в газификацията й

18 Януари 2018 | 07:30 | Агенция "Фокус"
Баку. SOCAR се интересува от инвестиции в газопреносната мрежа (ГПМ) на България. Това се разбра след преговорите между премиера на България Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев, проведени на 15 януари 2018 година в Баку, пише руският портал за енергетика „Нефтегаз.ру“.
Борисов потвърди сериозния интерес на България в газификацията. В момента територията на страната е газифицирана едва на 3%. При това, въздухът в страната е силно замърсен от използването на твърдо гориво за отопление.
Във връзка с това, България си поставя амбициозната задача да разшири използването на газ за отопление на населението, което ще е сериозен фактор за по-малкото замърсяване на въздуха.
Именно с този проблем Бойко Борисов пристигна на посещение в Баку. Илхам Алиев приведе като пример успешните инвестиции на Азербайджан в газификацията на Грузия и заяви, че е готов да предаде вече изпробваните методики на България. Двамата лидери се договориха министрите на енергетиката на двете страни да разработят инвестиционен план за развитието на ГПМ на балканската страна.
Редакцията на портала отбелязва, че газификацията на България е важен въпрос, но не е особено интерес в политически план.
Много по голямо значение, според автора на материала, има това, че Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за строителство на магистрални газопроводи „Южен газов коридор“(ЮГК).
Този проект има активната подкрепа на САЩ и ЕС и е определян като гарант за енергийната сигурност на Европа и главна алтернатива на руския газ.
През юни 2018 година трябва да започне строителството на интерконектора Гърция-България, а през юли 2018 година ще е готова връзката с Турция. В резултат от това, България ще получава 1 млрд. куб. м. газ годишно от усвояването на азербайджанското газокондензатно месторождение Шах-Дениз и води преговори за увеличаване на обема на доставките до 3 млрд. куб. м. годишно.
В материала се отбелязва, че този план е добър, но за него няма достатъчно газ и е съмнително, че Азербайджан ще може да осигури нужните количества.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Trend: Според български министър, Азербайджан е стратегически партньор на България в енергийния сектор

Trend: Според български министър, Азербайджан е стратегически партньор на България в енергийния сектор

17 Януари 2018 | 08:22 | Агенция "Фокус"
Баку. Азербайджан е стратегически партньор на България в енергийния сектор, това е заявил българският министър на енергетиката Теменужка Петкова, съобщава азербайджанската агенция Trend. Според Петкова, възможността Азербайджан да започне да извършва доставки на газ за България е много добър шанс да бъде намалено замърсяването на въздуха в балканската страна, което е причинявано най-вече от домакинства, които се отопляват на дърва и въглища. По-рано стана ясно, че държавната компания СОКАР има интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директна авиолиния свърза София и Баку (ОБЗОР)

Директна авиолиния свърза София и Баку (ОБЗОР)

16 Януари 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
София. Премиерите на България и Азербайджан Бойко Борисов и Артур Расизаде откриха първата авиолиния между двете страни, благодарение на която веднъж седмично - във вторник, полет на Азербайджанските авиолинии чрез компанията им BUTA Airlines, ще свързва столиците София и Баку. Директната въздушна линия между България и Азербайджан е резултат от договореностите, постигнати между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев при неговото посещение в страната ни през 2015 г. Целта е да се създадат условия за насърчаване на контактите между представителите на бизнеса между двете страни и увеличаване на туристите, посещаващи България и Азербайджан.„29 евро е цената на билета в една посока. Това е една прекрасна възможност азерите да идват на ски и на летен туризъм у нас и да разгледат културно-историческите ни красоти. В същото време българите само за 3 часа могат да дойдат в една прекрасна страна с много традиции“, заяви на официалното откриване на линията в Баку премиерът Борисов. Сред първите пасажери на новата авиолиния бяха министрите на транспорта Ивайло Московски, на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Емил Караниколов, на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, които бяха част от официалната делегацията в Баку, придружаваща премиера Борисов. На летище София те бяха посрещнати с официална церемония, на която присъстваха и министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на София Йорданка Фандъкова. „Изключитeлнo съм щастлива от днешното откриване на пряката въздушна линия, защото това ще доведе до повишаване на туризма. Искам да благодаря на всички екипи, които положиха максимални усилия, за да можем днес да отпразнуваме този повод. Имаме хиляди туристи от Азербайджан, които ни посещават туристи и се надявам с този полет те да се увеличат“, каза още министър Ангелкова и уточни, че тази година България ще бъде страна партньор на Азербайджан в изложението, което ще се проведе през април, и това ще допринесе допълнително да направим България по-посещавана дестинация. Министърът на транспорта Ивайло Московски изрази надежда, че тази нова въздушна линия ще подобри още повече отношенията между двете държави във всички отношения. „Нека този полет и тази линия да бъдат символ на задълбочаващото се приятелство между България и Азербайджан“, каза още той. Извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България Н. Пр. Наргиз Гурбанова изрази удоволствието си, че днес е пристигнала в страната именно с този повод. "Пътуването беше прекрасно и много приятно. Този повод е символичен, тъй като тази година отбелязваме 100-годишнината на Азербайджанската демократична република. Сигурна съм, че тази връзка ще направи двете страни още по-близки", каза още посланик Гурбанова.
Новата линия Баку–София е 77-та за летище София. Азербайджанските авиолинии, чрез структурното си поделение Бута Еъруейс, са 28-та авиокомпания извършваща полети до най-голямото летище на България, което през последната година отбеляза ръст с над 30% на превозените пътници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Предстои азербайджанската СОКАР да направи проучване за възможностите да участва в газоразпределянето в България

Министър Теменужка Петкова: Предстои азербайджанската СОКАР да направи проучване за възможностите да участва в газоразпределянето в България

16 Януари 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
София. Предстои азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР да направи проучване за възможностите да участва в газоразпределянето в България. Tова каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова след тържественото откриване на първата директна авиолиния София – Баку в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Азербайджан е наш стратегически партньор в областта на енергетиката. Ние работим по един изключително важен съвместен проект – интерконектора Гърция-България, който е основна част от Южния газов коридор. По отношение на него основните количества природен газ идват точно от Азербайджан – 1 млрд. куб. м. газ“, каза още министър Петкова и уточни, че когато става въпрос за енергетика, отношенията Азербайджан – България са изключително важни и интензивни.
„А що се отнася до вчерашните разговори, които се проведоха между премиера Борисов и президента на Азербайджан Алиев, енергетиката заемаше много важно място. Беше поставен въпросът, свързан с възможността нашите колеги от СОКАР да направят проучване както на нормативната уредба, така и на регулаторната рамка и възможностите, за да участват в газоразпределителната дейност на територията на страната ни. Смятам, че това е много добра възможност за решаване на въпроса със замърсяването на въздуха с фини прахови частици, където основният замърсител са битовите потребители, които се отопляват на дърва и на въглища. Темата беше представена, беше изразено ясно желание от страна на нашите партньори от СОКАР такъв анализ да бъде направен и ако са налице условия и възможности, ще се върви напред. Ще работим взаимно, за да можем да постигнем добри резултати за България“, коментира министър Петкова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Има хиляди туристи от Азербайджан, които посещават България, и с новата въздушна линия София – Баку те ще се увеличат

Министър Николина Ангелкова: Има хиляди туристи от Азербайджан, които посещават България, и с новата въздушна линия София – Баку те ще се увеличат

16 Януари 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
София. Има хиляди туристи от Азербайджан, които посещават България, и с новата въздушна линия София – Баку те ще се увеличат. Tова каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на тържественото откриване на първата директна авиолиния София – Баку в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изключитeлнo съм щастлива от днешното откриване на пряката въздушна линия, защото това ще доведе до повишаване на туризма. Искам да благодаря на всички екипи, които положиха максимални усилия, за да можем днес да отпразнуваме този повод. Имаме хиляди туристи от Азербайджан, които ни посещават туристи и се надявам с този полет те да се увеличат“, каза още министър Ангелкова и уточни, че тази година България ще бъде страна партньор на Азербайджан в изложението, което ще се проведе през април, и това ще допринесе допълнително да направим България по-посещавана дестинация.
Министърът на транспорта Ивайло Московски изрази надежда, че тази нова въздушна линия ще подобри още повече отношенията между двете държави във всички отношения. „Нека този полет и тази линия да бъдат символ на задълбочаващото се приятелство между България и Азербайджан“, каза още той.
Извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България Н. Пр. Наргиз Гурбанова изрази удоволствието си, че днес е пристигнала в страната именно с този повод. "Пътуването беше прекрасно и много приятно. Този повод е символичен, тъй като тази година отбелязваме 100-годишнината на Азербайджанската демократична република. Сигурна съм, че тази връзка ще направи двете страни още по-близки", каза още посланик Гурбанова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EurActiv: Азербайджан е готов да инвестира в газификацията на България

EurActiv: Азербайджан е готов да инвестира в газификацията на България

16 Януари 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София/Баку. Азербайджан, чрез своята държавна компания СОКАР, е готов да инвестира в газификацията на България. Това бе съобщено от президента на страната Илхам Алиев по време на среща с българския премиер Бойко Борис в Баку, предава EurActiv.
Преди повече от 10 години, България бе първата страна от Европейския съюз, която се съгласи да започне да купува около милиард кубически метра азерски газ годишно след отварянето на Южния газов коридор, който ще започне работа най-вероятно през 2020 г. Това количество се равнява на около 1/3 от годишното потребление на газ в България. Към момента, руският Газпром има фактически монопол в газоснабдяването на балканската страна, коментира електронното издание.
Борисов посочи, че около 90% от територията на Грузия, която е съсед на Азербайджан, има достъп до газ, като българският премиер се надява България също да постигне такива показатели скоро.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

APA: Българският премиер завърши визитата си в Азербайджан

APA: Българският премиер завърши визитата си в Азербайджан

16 Януари 2018 | 08:32 | Агенция "Фокус"
Баку. Българският премиер Бойко Борисов завърши своята визита в Азербайджан, съобщава Azeri Press Agency. На 16 януари Борисов бе изпратен на летището от своя азербайджански колега Артур Расизаде и други официални лица.

Агенция „Фокус“ припомня: Българският премиер бе на официално посещение в Азербайджан, където рано сутринта на 16 януари (българско време) присъства на откриването на първата директна авиолиния между Баку и София.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър-председателите Бойко Борисов и Артур Расизаде откриха първата авиолиния между България и Азербайджан

Министър-председателите Бойко Борисов и Артур Расизаде откриха първата авиолиния между България и Азербайджан

16 Януари 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателите Бойко Борисов и Артур Расизаде откриха първата авиолиния между България и Азербайджан, съобщиха от правителствената информационна служба. Веднъж седмично - във вторник, полет на Азербайджанските авиолинии чрез компанията им BUTA Airlines, ще свързва столиците София и Баку.
Директната въздушна линия между България и Азербайджан е резултат от договореностите, постигнати между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев при неговото посещение в страната ни през 2015 г. Целта е да се създадат условия за насърчаване на контактите между представителите на бизнеса между двете страни и увеличаване на туристите, посещаващи България и Азербайджан.
„29 евро е цената на билета в една посока. Това е една прекрасна възможност азерите да идват на ски и на летен туризъм у нас и да разгледат културно-историческите ни красоти. В същото време българите само за 3 часа могат да дойдат в една прекрасна страна с много традиции“, заяви на официалното откриване премиерът Борисов.
Сред първите пасажери на новата авиолиния бяха министрите на транспорта Ивайло Московски, на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Емил Караниколов, на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Те бяха част от официалната делегацията в Баку, която придружи премиера Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България и Азербайджан са страни с близка култура, с директната авиолиния ще имаме голям обмен на туристи

Премиерът Бойко Борисов: България и Азербайджан са страни с близка култура, с директната авиолиния ще имаме голям обмен на туристи

16 Януари 2018 | 06:58 | Агенция "Фокус"
Баку. Благодарен съм, че министърът на транспорта и колегите от Азербайджан от няколко години работят по този проект. Това каза министър-председателят на България Бойко Борисов на откриването на директната авиолиния Баку - София по време на официалното посещение на делегацията на България в азерската столица, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Тази амбициозна програма, която имаме между България и Азербайджан и във връзка с газовия хъб, със стопанството, с икономиката. 29 евро е билетът в едната посока - прекрасна възможност азерите да идват в България. Това са две страни с много близка култура. Азербайджан е много древна страна с много древни традиции и с тези страни ще летят и ще имаме голям обмен на туристи", посочи Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа (ОБЗОР)

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа (ОБЗОР)

15 Януари 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
София. Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа. Това стана ясно след срещата на министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в азербайджанската столица Баку. Българският премиер отчете, че едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. „Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване“, каза премиерът Борисов. „Очакваме през месец юни да стартира изграждането на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз“, каза премиерът Борисов. По думите му има възможност за изготвяне на социални пакети, които да се предоставят на населението за отопление на природен газ.
По думите на президента Алиев 93% от територията на Азербайджан е газифицирана. Страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия и би могла да придаде опита и добрите си практики и в България. Президентът Алиев подчерта, че Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор, който ще гарантира енергийна сигурност за Европа.
Премиерът Борисов и президентът Алиев обсъдиха и важността на транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия. Във вторник ще бъде открита официално директната авиолиния София-Баку, която беше договорена през 2015 г., когато Алиев беше на посещение у нас. Очаква се новата транспортна връзка ще помогне за бизнеса между двете държави и ще укрепи още по-здраво икономическите, търговските и културните отношения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илхам Алиев: България и Азербайджан и занапред ще си сътрудничат успешно

Илхам Алиев: България и Азербайджан и занапред ще си сътрудничат успешно

15 Януари 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
Баку. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, че двете страни и занапред ще си сътрудничат успешно, предава АПА.
Президентът отбеляза, че в момента стокооборотът между двете страни не се намира на необходимото равнище. „Смятам, че съществуват добри възможности за взаимни инвестиции и ние ще работим в тази посока“, заяви Алиев.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа

Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа

15 Януари 2018 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Баку. Азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР проявява интерес към инвестиране в българската газопреносна мрежа. Това стана ясно след срещата на министър-председателя на България Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев в Баку, Азербайджан, съобщиха от правителствената информационна служба.
„Едва 3% от територията на България е газифицирана, а в същото време въздухът у нас е замърсен заради използване на твърди горива за отопление. Поставяме си амбициозната цел да разширим използването на материали за отопление на населението, които не водят до замърсяване“, каза премиерът Борисов. По думите на президента Алиев 93% от територията на Азербайджан е газифицирана. Страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия и би могла да предаде опита и добрите си практики и в България.
След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България.
Президентът Алиев подчерта, че Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор, който ще гарантира енергийна сигурност за Европа. „Очакваме през месец юни да стартира изграждането на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз“, каза премиерът Борисов. По думите му има възможност за изготвяне на социални пакети, които да се предоставят на населението за отопление на природен газ.
Премиерът Борисов и президентът Алиев обсъдиха и важността на транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия. Директната авиолиния София-Баку, която утре ще бъде открита официално, беше договорена през 2015 г., когато Алиев беше на посещение у нас. Новата транспортна връзка ще помогне за бизнеса между двете държави и ще укрепи още по-здраво икономическите, търговските и културните отношения.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев: Газификацията на България може да бъде осъществена с инвестиции от страна на СОКАР

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев: Газификацията на България може да бъде осъществена с инвестиции от страна на СОКАР

15 Януари 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Баку. Газификацията на България може да бъде осъществена с инвестиции от страна на СОКАР и съм сигурен, че в най-близко бъдеще ще започнем работа в тази посока. Това каза президентът на Азербайджан Илхам Алиев, който се срещна с българския премиер Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция "Фокус". Алиев обяви, че основна тема на разговорите му с Борисов е бил газът. "Над 3 трилиона куб. м. газ могат да бъдат доставени от Азербайджан до Европа и това в момента се случва с успешното реализиране на Южния газов коридор. По този начин газовите проблеми на Европа ще могат бъдат решени. Днес с Борисов дадохме нареждане на съответните министерства и ще проверим информацията за взаимна работа", заяви президентът на Азербайджан.
Той добави, че по време на срещата с българския премиер двамата са потвърдили, че България и Азербайджан ще се постараят да осигурят търговски стоокообмен, който сега не е на нужното равнище. "Смятаме, че имаме добри възможности за инвестиции и ще продължаваме преговорите", коментира Алиев и добави, че посещението на Борисов в страната е от голямо значение.
"В Азербайджан започваме годината с Вашето посещение и се радвам, че продължаваме прекрасно да си сътрудничим и да провеждаме редовно посещения на най-високо равнище", обърна се Алиев към Бойко Борисов. "На срещата поздравих Борисов за европредседателството на България и съм сигурен, че България достойно ще изиграе тази своя роля. България за нас е близък приятел", каза още той.
"Утре ще се състои първият полет от Баку до София и той ще съдейства за укрепването на връзката между двата народа", добави президентът на Азербайджан.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Милиони домакинства в България ще се отопляват без да замърсяват околната среда, благодарение на доставките от азерски газ

Премиерът Бойко Борисов: Милиони домакинства в България ще се отопляват без да замърсяват околната среда, благодарение на доставките от азерски газ

15 Януари 2018 | 17:22 | Агенция "Фокус"
Баку. Доставката на 1 млрд. куб. метра азерски газ годишно, след изграждането на интерконектора с Гърция, ще даде възможност на милиони домакинства в България да се отопляват без да замърсяват околната среда. Това каза премиерът Бойко Борисов, който се срещна с президента на Азербайджан Илхам Алиев, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Благодаря за поканата на колегите в Азербайджан, специално от президента Румен Радев. Едва 3% от България е газифицирана, като в същото време можем да се "похвалим" с изключително замърсен въздух, който идва не толкова от автомобили, колкото от използването на дърва за огрев", посочи премиерът Борисов. "Близо 90 и кусур процента от територията на Азербайджан и Грузия вече е газифоцирана с азерски газ, а пред нас имаме две възможности - надявам се през юли да бъде първата копка по интерконектора с Гърция и ще пуснем този с Турция. Имаме подписани 1 милиард куб. метра азерски газ на изключително ниска цена и ако успеем да я изградим, ще можем да направим цели социални пакети, за да не използваме дърва. Министрите ще направят план как това да се случи, защото азерската страна предлага най-ниска цена. Това ще даде възможност на милиони домакинства в България да се отопляват без да замърсяват околната среда", коментира още той. "Имаме над 300 км готови жп линии, а другите ги ремонтираме. Изключително съм радостен и за работата ни по Коридор N8. Има готови много пътища, така че има възможност големи товари да вървят в двете посоки. Като се надяваме този стокообмен да се увеличи. Смятам, че откриването на новата директна авиолиния София - Баку ще увеличи туристите в двете посоки", каза българският премиер.
"Изключително съм благодарен, че колегите в Македония днес ратифицираха договора за добросъседство", допълни той.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Директната връзка София-Баку ще помогне за бизнеса между двете страни

Премиерът Бойко Борисов: Директната връзка София-Баку ще помогне за бизнеса между двете страни

15 Януари 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
Баку. Директната връзка София-Баку ще помогне за бизнеса между двете страни. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на срещата с президента на Азербайджан Илхам Алиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Действително има много обич между двата наши народа. Досега всичко, което сме се разбрали, се е случило. И мисля, че директната връзка между София и Баку ще помогне за бизнеса между двете страни. Ние проучихме вашия опит в електроразпределителните мрежи в Грузия и на други места. Надявам се президента Алиев да даде своята благословия и разпореждане за СОКАР", посочи българският премиер.
Във вторник на летището в азерската столица премиерите Бойко Борисов и Артур Расизаде официално ще открият авиолинията София-Баку.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Започна срещата между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев

Започна срещата между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев

15 Януари 2018 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Баку. Започна срещата между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Българският министър-председател е в Баку по официална покана на президента Алиев. В българската делегация са също и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът на икономиката Емил Караниколов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Азербайджан

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Азербайджан

15 Януари 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Баку, където ще бъде на двудневно посещение, по покана на президента на Азербайджан Илхам Алиев, предаде репортер на Агенция "Фокус". Премиерът Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще проведат среща, последвана от пленарни разговори. В българската делегация, която пристигна в Баку, са също и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът на икономката Емил Караниколов.
Утре на летището в азерската столица премиерите Бойко Борисов и Артур Расизаде официално ще открият авиолинията София-Баку.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов заминава на официално посещение в  Азербайджан

Премиерът Бойко Борисов заминава на официално посещение в Азербайджан

15 Януари 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Баку. Министър-председателят Бойко Борисов ще бъде на официално посещение в Баку на 15 и 16 януари по покана на президента на Азербайджан Илхам Алиев. В рамките на днешния ден премиерът Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев ще разговарят, а след срещата им ще се проведат пленарни разговори. В българската делегация са включени министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и министърът на икономката Емил Караниколов.
Утре на летището в азерската столица премиерите Бойко Борисов и Артур Расизаде официално ще открият авиолинията София-Баку.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с азербайджанския си колега Илхам Алиев по повод предстоящото откриване на директна самолетна линия София - Баку

Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с азербайджанския си колега Илхам Алиев по повод предстоящото откриване на директна самолетна линия София - Баку

9 Януари 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Президентът Румен Радев проведе телефонен разговор с държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев по повод предстоящото откриване на директна самолетна линия София - Баку. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Пряката въздушна връзка между двете столици беше договорена по време на официалното посещение на българския държавен глава в Азербайджан през октомври миналата година.
„Благодаря ви за положените усилия и политическа воля за бързото откриване на самолетната линия, която обсъдихме по време на съвместната ни среща в Баку“, заяви Румен Радев. Двамата президенти изразиха увереност, че пряката въздушна линия между България и Азербайджан ще донесе не само икономически ползи за двете страни и ще развие туристическите и бизнес връзки, но и ще насърчи двустранното сътрудничество.
Румен Радев и Илхам Алиев обсъдиха възможността азерски компании да участват в газификация на домакинства у нас. Интересът на местния бизнес беше заявен от президента Алиев още през октомври с оглед на ниското ниво на газификация на домовете в България. „Работим в тази насока и очакваме специалисти от вашата страна, за да обсъдим темата на експертно ниво“, заяви президентът Радев.
Българският държавен глава отново потвърди подкрепата на страната ни за изграждането на Южния газов коридор, в реализацията на който Азербайджан има ключова роля. „Този проект има важно значение не само за България, но и за енергийната диверсификация на Европа“, посочи Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.