НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Пламен Павлов: След договора за добросъседство в Македония трябва да се върне нормалното мислене и вече да не се разрушава плочата на Мара Бунева в Скопие

Проф. Пламен Павлов: След договора за добросъседство в Македония трябва да се върне нормалното мислене и вече да не се разрушава плочата на Мара Бунева в Скопие

13 Януари 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. След договора за добросъседство с Македония там трябва да се върне нормалното мислене и вече да не се разрушава паметната плоча на Мара Бунева в Скопие. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с навършването на 90 години от атентата срещу юрисконсулта на сръбската полиция в Скопска област Велимир Прелич, който е застрелян с три куршума на брега на р. Вардар от българската революционерка и член на ВМРО Мара Бунева.
„Още по време на Втората световна война там е имало паметник, но той е ликвидиран от Титовия режим. Вече по време на демократичните промени българите от Скопие с подкрепа и на родолюбци от България сложиха паметна плоча, но тя многократно беше чупена и осквернявана и то не от „стандартни македонци“, а от фенове на футболни отбори или от хора, които вероятно са със сръбско или югославско самосъзнание, тъй като в Скопие има и не малко такива. Така че днес, вече в променени условия и с договор за добросъседство, трябва да видим дали отново ще бъде направен опит да се опорочи едно подобно събитие – отбелязването на паметта на една национална героиня. Така че това е един лакмус пред новата власт в Македония и искрено се надявам, че там постепенно се завръщат нормалните стандарти, завръща се мисленето за сметка на зомбирането. Така че нека господ да прости Мара Бунева и нека винаги да я помним, тъй като става въпрос за една от най-знаковите жени в българската история, а не само на историко-географската област Македония или само на днешна Република Македония“, каза още той.
Проф. Павлов обясни, че от днешна гледна точка трябва да възприемаме Мара Бунева като патриот и героиня, а не като терорист, тъй като терорът всъщност е едно от средствата на борба на огнетените срещу огнетителите. „Даже бих казал, че на практика става дума за изпълнение на присъда, защото когато един народ е поробен, мачкан и подлаган на всевъзможни унижения, той има право да се защити. Тоест, според мен, това е едно оправдано действие, за да може да бъдат защитени и българските студенти, подложени на такива чудовищни репресии в Македония, и въобще цялата атмосфера на терор. Само преди няколко дни - на 7 януари, беше денят, в който българските медии и специално Агенция „Фокус“ отбелязаха македонската Кървава Коледа – т.е. репресиите над най-ярките фигури на българския политически и културен елит, случили се на Коледа, по стар стил, през 1945 г. Така че Мара Бунева се вписва в този пантеон – може и да звучи малко патетично, но няма как да се каже иначе. Тя жертва личния си живот, а е можела да има много добра кариера и в София, и в Скопие, и в Русе, и къде ли не. Но, в крайна сметка, водена от любовта към ближния, от българската идея, от чувството за справедливост прави този подвиг, така че тя е героиня и нищо друго не може да се каже. Даже може би са слаби думите, но Мара Бунева наистина е знакова фигура – лице, което е било свързано и с културата, и с градския живот, но личната честност и здравите български корени се оказват по-силни от всичко“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Мара Бунева е една от най-знаковите жени в българската история, тя е национална героиня на две държави – България и Македония

Проф. Пламен Павлов, историк: Мара Бунева е една от най-знаковите жени в българската история, тя е национална героиня на две държави – България и Македония

13 Януари 2018 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. Мара Бунева е една от най-знаковите жени в българската история, тя е национална героиня на две държави – България и Македония. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с навършването на 90 години от атентата срещу юрисконсулта на сръбската полиция в Скопска област Велимир Прелич, който е застрелян с три куршума на брега на р. Вардар от българската революционерка и член на ВМРО Мара Бунева.
По думите му Мара Бунева е била българка с много силно интелектуално излъчване и много изискан вкус. „По време на тези събития, когато ликвидира сръбския екзекутор на българи от Македония, е модна шивачка и е изключително популярна в средите на сръбската каста, която вече управлява българските земи в Македония и по конкретно в Скопие“, каза още той и обясни, че това е съвсем целенасочено действие от нейна страна, за да може да изпълни задачата, която ѝ е дадена от Вътрешната македонска революционна организация.
„По линия на своята обвързаност с ВМРО Мара Бунева получава задачата да екзекутира някой от големите мъчители на българите в Македония, като за това ѝ е дадено известно право на избор – тоест, тя да прецени кой в най-голяма степен заслужава да стане знак на българското отмъщение за невероятните насилия и репресии върху нашите сънародници в поробените български земи в Македония. А Велимир Прелич не е случайна фигура - той може би олицетворява най-мракобесната роля на великосръбския и югославския авторитаризъм. На практика именно Прелич е организатор на сръбската въоръжена пропаганда – т.е. на тези бандитски чети, които навлизат в Македония и тероризират българите. Самият той е сниман неведнъж в униформа на такива чети, което показва, че лично е участвал в терора срещу българите, заради което е един от знаците на тази тиранична власт в Скопие и това особено силно проличава при процеса срещу българските студенти. Този процес през 1927 г. има много силен отзвук и в чужбина, тъй като не само че българите са осъдени на тежки присъди, но и са измъчвани по най-варварски средновековен начин със страхотни унижения върху тях. И това окончателно наклонява везните в полза на екзекуцията на Велимир Прелич, тъй като той е един от най-активните сръбски фактори, които правят този процес да бъде толкова ужасен. Така че тя избира много вярно кой трябва да бъде екзекутиран и тук всякакви призиви за помирение, които понякога се чуват в Европа, нямат никакъв смисъл. Става дума за една благородна българска млада жена - на 27 години, с образование, будеща симпатии в много широк кръг, офицерите в България въздишат по нея… И тази млада жена поставя над всичко интересите на България, интересите на поробените българи в Македония“, обясни проф. Павлов и уточни, че така тя се превръща в една от най-знаковите жени в българската история и в национална героиня на две държави – България и Македония.
„И тук искам да припомня безсмъртните слова на Ботев: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, които важат с пълна сила за личности като Мара Бунева“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.