НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

B92 (Сърбия): Заради изявление на Жан-Клод Юнкер на Балканите може отново да се стигне до конфликти

B92 (Сърбия): Заради изявление на Жан-Клод Юнкер на Балканите може отново да се стигне до конфликти

20 Февруари 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Любляна. Настояването на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер балканските страни първо да уредят граничните си спорове, за да получат възможност за членство в Общността, изглежда разумен подход. Но нещата на Балканския полуостров се случват по различен начин – сега онези, които не спазват споразуменията, получават възможност да упражняват шантаж, коментира словенският вестник Delo, цитиран от белградската медийна компания B92.
Словенското издание не пропуска да отбележи, че в това отношение рискова е Хърватия, която има спорове с няколко страни от бивша Югославия. От редакцията са категорични, че ако Юнкер и ЕК искат стабилност на Балканите, най-напред трябва да положат усилия да уредят въпроса с поведението на Хърватия. В противен случай, пише Delo, Юнкер трябва да свикне с мисълта, че на Балканите отново ще се зародят конфликти, подобно на онези от 90-те години на миналия век.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Total Croatia News: ЕС е готов да помогне за решаването на граничния спор между Словения и Хърватия

Total Croatia News: ЕС е готов да помогне за решаването на граничния спор между Словения и Хърватия

16 Февруари 2018 | 08:23 | Агенция "Фокус"
Загреб. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че Комисията няма да каже кой е прав и кой не относно словенско-хърватския граничен спор, но че е готова да помогне при решаването му, пише Total Croatia News.
„Не казваме дали Словения е права или Хърватия е права. Ние искаме да помогнем за решаването на това и смятам, че сме способни“, заяви Юнкер по време на среща с хърватския министър-председател Андрей Пленкович. Председателят на ЕК припомни, че е казал, че граничните въпроси на Балканите трябва да бъдат решени преди страните членки да се присъединят към ЕС. „Това е твърде сложен въпрос, който хората от Западна Европа не разбират, а и дори не се опитват“, заяви Юнкер.
На свой ред Пленкович заяви, че страната му се е оттеглила от арбитражния процес през 2015 г. и че не е реалистично тя да приеме решението му. „За нас е реалистично да постигнем споразумение, което да е еднакво приемливо и за нас, и за Словения“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Total Croatian News: Хърватският министър на правосъдието проведе среща с рибари от страната,  глобени в Словения

Total Croatian News: Хърватският министър на правосъдието проведе среща с рибари от страната, глобени в Словения

2 Февруари 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Загреб. Министърът на правосъдието на Хърватия Дражен Бошнякович заяви пред рибари от страната, осъдени да платят глоби в Словения, че хърватските власти ще им предоставят правна помощ и че ще наемат правна кантора в Словения, за да обжалват решението на съда, наложил им наказания за това, че са пресекли границата в Пиранския залив незаконно, пише Total Croatian News.
„Има наложени глоби върху рибарите от град Савудрия и ще им предоставим правна подкрепа. Първата стъпка е да се обжалва“, заяви хърватският министър, който добави, че адвокат Миха Козинч, който има кантора в Любляна и е бил словенски министър на правосъдието през 1993 г. е предложил на рибарите да води делото в тяхна полза.
По отношение на заплахите на Словения да забранява достъпа на хърватски рибари в свои води Бошнякович заяви, че „Хърватия ще заведе съдебно дело“. Според него тази забрана „не е нито пропорционална, нито оправдана, нито съвпада с европейския дух“.
Министърът допълни, че „има реципрочен отговор и хърватската полиция е издала няколко глоби на словенски рибари“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Миро Церар: Словения няма да приеме предложението за нови преговори за границата с Хърватия

Миро Церар: Словения няма да приеме предложението за нови преговори за границата с Хърватия

31 Януари 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
Любляна. Любляна няма да приеме предложението на Загреб за провеждането на нови преговори за разрешаване на граничния спор в Пиранския залив. Това увери словенският министър-председател Миро Церар, съобщава скопското електронно издание „Локално“.
„Бих казал, че Словения ще продължи да бъде последователна в изпълнението на решението на Арбитражния съд и няма да приеме нови преговори за границата“, подчерта Церар пред представители на чуждестранни дипломатически мисии в страната.
Според него приемането на преговорите по граничния спор ще бъде „отклонение от европейското и международното право, и следователно - от интересите на Република Словения".
Словения може да бъде „като цяло доволна" от сътрудничеството със съседите си, въпреки че отношенията с Хърватия се изостриха миналата година поради „различни възгледи по въпроса за неразрешения граничен спор“, подчерта Церар, като същевременно припомни, че Любляна остава ангажирана с решението на Арбитражния съд за граничната линия в Пиранския залив, въпреки че Загреб отказа да се съобрази с него.
„Словения ще продължи да настоява изпълнението на арбитражното решение да бъде валидно и за двете страни, но ще използва правните средства за защита, ако Хърватия го пренебрегне“, категоричен бе Церар.

Агенция „Фокус“ припомня:

Словения и Хърватия имат спор за границата от 1991 г. насам. През 2009 г. двете страни се съгласиха на арбитраж, макар по-късно властите в Загреб да се отказаха от него.
В края на юли 2017 година Арбитражният съд в Хага реши в полза на Словения в спора ѝ за морската граница с Хърватия. Словения трябва да получи пряк достъп до международните води в северната част на Адриатическо море, използвайки коридор, пресичащ хърватските териториални води, бе решението на органа.
То бе приветствано от словенския министър-председател Миро Церар като "историческо". На свой ред хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че то „не е задължаващо по какъвто и да е начин“, и че Загреб няма намерение да се съобрази с него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Вести“ (Македония): Хърватия изпрати дипломатическа нота до Словения в протест срещу присъди за рибари в Пиранския залив

„24 Вести“ (Македония): Хърватия изпрати дипломатическа нота до Словения в протест срещу присъди за рибари в Пиранския залив

27 Януари 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Загреб. Хърватия изпрати дипломатическа нота до Словения относно глобите, които са издадени на хърватски рибари в спорния Пирански залив и обяви, че ще отговори със същата мярка, предава македонската медия „24 Вести“.
Словенската полиция съобщи, че е издала първите 14 присъди на хърватските рибари и ще продължи да прилага закона по подобен начин. Рибарите са глобени за „незаконно пресичане на словенската граница“, пише в страницата на полицията, където се предупреждава, че влизането в Словения може да бъде забранено за тези, които няма да си платят глобата.
Хърватското министерство на външните работи и европейските въпроси изпрати дипломатическа нота до посолството на Словения в Загреб, като заяви, че рибарите са били "в териториалните води на Хърватия". От там посочиха, че ще отговорят по реципрочен начин.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Словения започна да налага глоби на хърватските рибари, задържани в нейни териториални води

Словения започна да налага глоби на хърватските рибари, задържани в нейни териториални води

27 Януари 2018 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Любляна. Словения е наложила първите 14 глоби на хърватски рибари, задържани в нейни териториални води, предава държавната агенция СТА, като се позовава на официално съобщение на Словенската полиция.
В съобщението се казва, че акцията на полицията в Поморието ще продължи и през следващите дни, като на тези които откажат да заплатят глобата ще им бъде наложена забрана за влизане в Словения.
Действията на словенската полиция засега не се коментират от официални хърватски представители в Загреб.
От 30 декември 2017 г. Любляна едностранно започна да прилага решението на Международния арбитражен съд, според което по-голямата част от акваторията на Пиранския залив, включително и протока за излизане в международни води, принадлежи на Словения.

Превод и редакция: Василена Йорданова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 юли 2018 година
12 души са ранени в автобус край германския град Любек при нападение с нож. 20 ю...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.