НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Дора Янкова, БСП: С програмата за саниране се направиха нелоши неща, но и частично изкривени и несолидарни

Дора Янкова, БСП: С програмата за саниране се направиха нелоши неща, но и частично изкривени и несолидарни

17 Януари 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. С програмата за саниране се направиха нелоши неща, но и частично изкривени и несолидарни. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Дора Янкова по време на дебатите по създаване на Временна комисия, която да се занимае с всички факти и обстоятелства по изпълнението на програмата за саниране, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изказвам се и като вносител на решението и по подкрепа на мотивите с няколко основни аргумента. Още през 2015 г. при старта на програмата, ние от левицата поискахме програмата да бъде и национална и солидарна. Много ясно предложихме в дебат тук в парламента пътна карта, проект за решение да бъде обхванат и анализиран жилищният фонд на страната и съответно да има наличието на финансов ресурс“, коментира Янкова. Според нея трябва да има анкетна комисия, тъй като има необходимост да бъде анализирано какво се е случило в страната като икономическо поведение.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Малина Крумова: Общините трябва да изпълняват ефективно функциите си като възложители по програмата за саниране

Зам.-министър Малина Крумова: Общините трябва да изпълняват ефективно функциите си като възложители по програмата за саниране

15 Януари 2018 | 14:10 | Агенция "Фокус"
София. „поред Закона за устройство на територията, ефективният контрол на качественото изпълнение на строителните дейности е задължение на възложителя. Договорите за саниране по Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради се сключват с общините. Затова и обръщаме внимание, че общините следва да изпълняват ефективно функциите си на възложители и да упражняват по-добър контрол върху изпълнителите. Това каза днес в предаването „Преди всички“ на БНР заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
„Наша е отговорността да гарантираме, че програмата се изпълнява ефективно и качествено. Резултатите от нея са огромни и много полезни за обществото. Успехите от нея не бива да бъдат омаловажавани с недобросъвестно изпълнение и занижен контрол“, коментира още регионалният заместник-министър.
„Изисквайки това от общините, ние не търсим начин да ги санкционираме, а механизъм, по който да гарантираме ефективното изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Ако се компрометира изпълнението и има нанесени щети за гражданите, при неизпълнени функции и непредприети навреме мерки от страна на общините, като възложители те ще понесат съответната отговорност, включително и финансова“, изтъкна още заместник-министърът.
Крумова допълни, че общините следва да следят и за недопускане на нерегламентирано използване на подизпълнители, при което е трудно да се установи кой носи отговорност.
Регионалният заместник-министър посочи, че гражданите могат да подават сигнали и до регионалните структури на ДНСК, ако установят нарушения по време на ремонта на техните жилищни сгради. „При наличие на нарушения на строителния процес, ДНСК е органът, който би следвало да провери дали има неспазени изисквания от страна на ЗУТ“, допълни тя.
Крумова обясни, че фокусът в бъдещото развитие на Националната програма ще бъде върху механизмите за капитализиране на икономическите ползи и резултатите от нея, за да се генерира необходимият ресурс, така че да бъде дългосрочно изпълнявана. „Единствено по този начин можем да гарантираме устойчивостта на подобна мащабна програма, включваща всички сгради в страната, така че да може ефектите да достигнат до всички граждани, уточни тя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 година
Съвместната пресконференция между Доналд Тръмп и Владимир Путин. 17 юли 2018 год...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.