НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:00

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Граждани отново протестираха срещу поскъпването на водата в областта

Добрич: Граждани отново протестираха срещу поскъпването на водата в областта

21 Януари 2018 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Добрич. Граждани отново протестираха в Добрич срещу поскъпването на водата в областта, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Както и миналата неделя, протестиращите се събраха в 11.00 часа пред сградата на Областна администрация – Добрич. Отново бяха припомнени исканията, а те са – да не поскъпват услугите на ВиК-Добрич, ръководството да подаде оставка и бизнес планът на дружеството да бъде обсъждан с участието на граждани. И тази неделя бяха издигнати плакати с надписи: „Оставка“ и „Стига лъжи“.
Въпреки много студения ден, немалко граждани изразиха своята съпричастност към протеста, като сред тях беше и зам.-кметът на Добрич с ресор „Устройство на територията“ арх. Боян Коларов. С викове „Оставка“ протестното шествие премина по част от пешеходната зона в центъра на града. То достигна до „Стара къща“, където се изви хоро.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани излизат на протест срещу предложението за поскъпване на водата в областта

Добрич: Граждани излизат на протест срещу предложението за поскъпване на водата в областта

21 Януари 2018 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Добрич. Граждани организират нов протест срещу предложението за поскъпване на водата в област Добрич, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Протестиращите ще се съберат от 11.00 часа пред сградата на Областна администрация Добрич, като ще преминат по част от централната пешеходна зона и за кратко ще бъде блокирано движението на автомобили в района на „Стара къща“.
Миналата неделя се проведе протест под мотото: „И една стотинка е много“, а днес то ще бъде: „Извинявайте за неудобството, ние се опитваме да променим Добрич“. Протестът е организиран от Гражданска инициатива, която чрез социалните мрежи заявява: „Ние организирахме гражданския протест миналата неделя, на който стартирахме подписка в подкрепа на исканията на гражданите на град Добрич да не се увеличава цената на ВиК-услугите за област Добрич, за оставка на директора на ВиК-Добрич и борда на директорите“. Настоява се също така проблемите на дружеството да бъдат подложени на широко обществено обсъждане с участието на жителите на града. Само за 5 дни подписката са подкрепили повече от 1100 души от Добрич и областта.
„Търпението на народа е на ръба на чашата, добре че пак няма вода, иначе щеше да прелее!“, заявяват от Гражданската инициатива.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани подготвят нов протест срещу предложението за поскъпване на водата в областта

Добрич: Граждани подготвят нов протест срещу предложението за поскъпване на водата в областта

19 Януари 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Добрич. Граждани подготвят нов протест срещу предложението за поскъпване на водата в област Добрич, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Протестиращите ще се съберат пред сградата на Областна администрация Добрич в неделя – 21 януари, в 11,00 часа, като ще преминат по част от централната пешеходна зона и за кратко ще бъде блокирано движението на автомобили в района на „Стара къща“. Миналата неделя мотото беше: „И една стотинка е много“, тази: „Извинявайте за неудобството, ние се опитваме да променим Добрич“. Протестът е организиран от Гражданска инициатива, която чрез социалните мрежи заявява: „Ние организирахме гражданският протест миналата неделя, на който стартирахме подписка в подкрепа на исканията на гражданите на град Добрич да не се увеличава цената на ВиК- услугите за област Добрич, за оставка на директора на ВиК- Добрич и борда на директорите“. Настоява се също така проблемите на дружеството да бъдат подложени на широко обществено обсъждане с участието на жителите на града. Бе стартирана подписка. Само за 5 дни са се подписали повече от 1100 човека от Добрич и областта.
„Търпението на народа е на ръба на чашата, добре че пак няма вода, иначе щеше да прелее!“, заявяват от Гражданската инициатива.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Областна управа излезе със становище по повод засиления обществен интерес по темата за предложеното повишение на цената на водата в областта

Добрич: Областна управа излезе със становище по повод засиления обществен интерес по темата за предложеното повишение на цената на водата в областта

17 Януари 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Добрич. Областна управа излезе със становище по повод засиления обществен интерес относно внесеното в Комисията за енергийно и водно регулиране предложение от „ВиК Добрич“ АД за повишение на цената на водата. В изявлението се казва: „Съгласно съществуващата нормативна уредба водният оператор има задължение да информира Асоциацията по ВиК (АВиК), на чиято територия е оператор, за подготвения бизнес план за срок от пет години, който включва дейности на дружеството, инвестиции и цена на услугите за доставяне на вода, пречистване и отвеждане на канализационни води. Както е известно, членове на АВиК са всички общини на територията на област Добрич и държавата, представлявана от Областния управител. Водното дружество с изпълнителен директор инж. Петър Калчев, съгласно изискванията, разработи бизнес план за периода 2017-2021 г., който бе предоставен за разглеждане, обсъждане и гласуване от Общинските съвети на всички общини в областта. Бизнес планът на „ВиК Добрич“ АД бе разгледан на заседание на АВиК и одобрен с Решение № 3-1/16.08.2016 г. Одобреният от АВиК бизнес план, ВиК операторът внесе в КЕВР, откъдето многократно бе връщан, като последно Регулаторът със свое решение №БП-Ц- 19/13.10.2017 г. върна отново бизнес плана със задължителни указания за преработване по четиринадесет точки. Съгласно Правилника за организацията и дейността на Асоциацията по ВиК, изпълнените от водното дружество предписания на КЕВР са изпратени до всички кметове и председатели на Общински съвети в област Добрич. Областният управител, в качеството си на председател на АВиК, своевременно уведоми за последните промени МРРБ и МОСВ, откъдето се чака становище на експертите. КЕВР е независим орган и междувременно определи дата за провеждане на обществено обсъждане – 15 януари 2018 г. В заседанието участие взеха представители на двете синдикални организации, Омбудсмана на Република България и експерти. Дискутирани и обсъдени бяха по години предложенията на дружеството, залегнали в бизнес плана. Водата и състоянието на водното дружество винаги са били чувствителна тема за добруджанци. Областният управител обръща сериозно внимание на проблема и съвместно със заинтересованите страни се търсят конструктивни решения. Темата е част от въпросите, които постъпват като проблеми на гражданите в приемните дни на Областна администрация“. Посочено е още, че до момента Асоциацията среща разбиране и полага максимални усилия съвместно с МРРБ за подобряване икономическото състояние на дружеството-оператор. Нееднократно Областният управител е водил разговори с ресорните заместник- министри. Състоянието на „ВиК Добрич“ АД е дискутирано при срещи на Областния управител с министрите на МРРБ и МОСВ и народните представители. КЕВР обяви, че на 7 февруари 2018 г. ще даде окончателно решение за област Добрич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани настояват за обществено обсъждане на бизнес плана на ВиК – Добрич до 7 февруари

Добрич: Граждани настояват за обществено обсъждане на бизнес плана на ВиК – Добрич до 7 февруари

17 Януари 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Добрич. По примера на Община Генерал Тошево, която организира референдум, и след проведения в неделя протест сега граждани настояват за обществено обсъждане на бизнес плана на ВиК – Добрич до 7 февруари. Това e заявено в открито писмо, разпространено чрез социалните мрежи, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Писмото е адресирано до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), националния омбудсман и кмета на Добрич Йордан Йорданов. „С настоящото писмо каним членовете на Комисията по енергийно и водно регулиране да насрочат в срок до 07.02.2018 г., ново обществено обсъждане на територията на град Добрич нa проектa на решение за одобряване на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация Добрич” АД и за утвърждаване и одобряване цени на ВиК услуги на дружеството, като по този начин осигурят на потребителите безпрепятствен достъп без необходимост от извършване на разходи за придвижване до седалището на Комисията и в удобен за работещия гражданин ден и час“, е посочено в откритото писмо. Като основна причина е отбелязан огромният интерес към темата от страна на гражданите, както и от страна на регионални и национални медии и институции. Към това като аргументи се добавят обществената значимост на проблема и позицията на дружеството „ВиК Добрич”, монополист в сферата, в която упражнява дейност. Тя бе изразена през уикенда в отговор на организирания протест в добруджанския град. Към писмото са приложени искания за цена на водата, оставка на управителя на ВиК Добрич и оздравителен план на дружеството.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова към КЕВР: Увеличението на цената на водата в Добрич е необосновано

Омбудсманът Мая Манолова към КЕВР: Увеличението на цената на водата в Добрич е необосновано

15 Януари 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова изпрати становище до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, във връзка с предстоящото увеличение на цената на водата в област Добрич. Това стана след открито заседание на регулатора днес, където се проведе обществено обсъждане на проект на решение за одобряване на бизнес плана за „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД и за утвърждаване и одобряване цените на ВиК услугите на оператора, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Р България.
Увеличението за потребителите ще бъде от 32 ст., в сравнение с това, което реално е плащано през 2017 г., в рамките на около 11%. Това са едни от най-високите нива на плащана вода в страната, а в същото време качеството на доставяната услуга е незадоволително. В институцията на омбудсмана постъпиха редицата сигнали, включително и колективна жалба, с която граждани от Добрич и областта настояват да не се увеличава цената на водата.
„Моето становище е да не се приема бизнес плана, защото необосновано се увеличава размерът на инвестициите, като същевременно се намаляват количествата фактурирана вода и практически не се променя размера на общите загуби, което от своя страна пряко рефлектира върху повишението на цената на доставяната питейна вода“, заяви Мая Манолова.
По думите й, процедурата по одобряване на бизнес плановете и ценовите предложения трябва да бъдат спрени, докато не бъдат приети правила за утвърждаването им, след изтичането на първата година от регулаторния период. Също така следва да се публикуват в цялост бизнес плановете и финансовите отчети на съответните дружества.
„Числата, свързани със социалната поносимост, се вземат достатъчно произволно, а предвидените количества фактурирана доставена вода не могат да бъдат проверени“, категорична е Манолова.
Тя подчерта, че в Доклада на регулатора не е посочено откъде са взети данните за средномесечен доход на лице от домакинството в региона. Според нея, данните трябва да бъдат взети от наблюдението на домакинските бюджети, защото използваните в случая числа показват по-високи стойности, за да се обоснове неоснователното повишаване на цената на услугата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Сапозникова, организатор на протеста срещу вдигането на цената на водата в Добрич:  Готови сме да инициираме общонационален протест в София, ако исканията ни не бъдат чути

Мая Сапозникова, организатор на протеста срещу вдигането на цената на водата в Добрич: Готови сме да инициираме общонационален протест в София, ако исканията ни не бъдат чути

15 Януари 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Добрич. Жителите на Добрич ще организира общонационален протест в София, ако исканията им против вдигането на цената на водата, не бъдат чути. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Мая Сапозникова, един от организаторите на протеста срещу евентуално поскъпване на водата, провел се в града на 14 януари. „Септември месец правихме подписка с молба да ни обърнат внимание относно големият проблем в Добрич с общите водомери, с разкопаните улици, честите аварии. Днес само 5 аварии са обявени, но това значи, че ще има и повече. Тази подписка и гражданската колективна жалба я препратихме на всички институции - КЕВР, Областна администрация Добрич, омбудсмана Мая Манолова, като всички отговориха, освен ВиК—Добрич“, коментира Мая Сапозникова. Тя каза още, че това са многогодишни проблеми в Добрич, за които не се намират решения, а се дават само напразни обещания.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Още преди около три месеца отправих апел държавата да обърне внимание на собственото си дружество - ВиК

Йордан Йорданов, кмет на Добрич: Още преди около три месеца отправих апел държавата да обърне внимание на собственото си дружество - ВиК

14 Януари 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Добрич. Още преди около три месеца отправих апел държавата да обърне внимание на собственото си дружество – ВиК. Това заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов, който заедно със своя заместник с ресор „Устройство на територията“ арх. Боян Коларов подкрепи днес протестиращите граждани, които изразиха своето недоволство от предложението за поскъпване на водата в града, срещу управлението на дружеството и предоставяните от него услуги, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Йордан Йорданов подчерта, че още през ноември миналата година е била организира среща с министъра на регионалното развитие, на която е било ясно заявено, че гражданите са готови да излязат на протест заради лошото състояние на ВиК – Добрич, което води като последствие и до лошото състояние на пътните настилки в града заради безразборното разкопаване за отстраняване на водни аварии. „И ето, че дойде денят, в който това се случи. Преди близо три месеца алармирахме и сега съм на протеста, за да подкрепя хората. Мисля, че трябва да изкажем недоволството си от това, защото първо стоим без вода, второ се нарушава цялата пътна настилка в града и впоследствие Общината трябва да харчи излишни пари заради тяхното разкопаване“, каза Йордан Йорданов.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВиК "Добрич": Лица, които са допринесли за натрупаните десетки милиони задължения на дружеството, спекулират с икономическите притеснения на жителите на Добрич

ВиК "Добрич": Лица, които са допринесли за натрупаните десетки милиони задължения на дружеството, спекулират с икономическите притеснения на жителите на Добрич

13 Януари 2018 | 17:45 | Агенция "Фокус"
София. Лица, които са допринесли за натрупаните десетки милиони задължения на дружеството, спекулират с икономическите притеснения на жителите на Добрич. Това се посочва в обръщение на изп. директор на Водоснабдяване и канализация Добрич АД инж. Тодор Гикински. Изявлението е разпространено ден, преди готвените в Добрич протести срещу повишаването на цената на водата в областта.
"Фокус" публикува обръщанието без редакторска намеса.
На 15.01.2018 г. от 14.15 ч. в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се проведе обществено обсъждане на проект на решение за одобряване на бизнес плана на „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД и за утвърждаване и одобряване цени на ВиК услуги на „Водоснабдяване и канализация Добрич“ АД.
Бизнес планът е входиран в КЕВР още през 2016 година, след като е бил разгледан от Асоциацията по ВиК и предложен на вниманието на всички общини от област Добрич. На два пъти – през 2016 г. и през 2017 г., е претърпял леки корекции.
В него е заложено през 2016 г. и 2017 г. цената на водата, предоставяна от „ВиК Добрич” АД, да е намалена с минимум 2 стотинки, но това не е направено. Заложената прогноза за 2018 г. е увеличение с 4 стотинки за куб. м, като е предложено плавно увеличение на цената до 2021 г. Предлаганото увеличение за 2018 г. с 4 ст./ куб. м като процент е 1,6 и е в пъти по-малко в сравнение с ръста на цените на другите водоснабдителни дружества в страната (от 5,76 до 20%).
Важно е да се знае, че цената на водата в област Добрич вече не е най-високата за страната. За първи път от години насам дружеството отчита положителни финансови резултати.
При назначаването на новото ръководство на „ВиК Добрич” АД през август 2017 г., то завари дружеството с 32 милиона лева задължения. За последните четири месеца, в резултат на работата на новото ръководство, вече са решени част от натрупваните с десетилетия проблеми. За първи път от много години насам, за деветмесечието на 2017 г. дружеството отчете счетоводна печалба в размер на над 170 000 лева, при над 750 000 лева загуби за същия период на предходната година. Резултатите към края 2017 г. все още се обобщават, но очакванията са, че за първи път от много години „ВиК Добрич” АД приключва с положителен финансов резултат, макар и в минимални размери.
Активно се работи за редуциране на задълженията. Подписани са споразумения с електроразпределителните дружества и с банките, които се изпълняват коректно, като целта е задълженията поетапно да се ликвидират.
Ръководството на „ВиК Добрич” АД се опасява, че лица, които с години са водили дружеството към декапитализация и са допринесли за натрупаните десетки милиони задължения, спекулират с икономическите притеснения на жителите на област Добрич. Притеснени от положителните тенденции в работата на дружеството, правят отчаяни опити отново да се върнат в управлението на дружеството, за да продължат да го съсипват.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на водата в града

Добрич: Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на водата в града

13 Януари 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Добрич. Граждани подготвят протест срещу предложението за увеличение на цената на водата в града. Във връзка с това е изготвено и отворено писмо до отговорните институции. Информацията се разпространява чрез медиите и социалните мрежи в интернет, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Протестът е насрочен за утре – 14 януари, от 11,00 часа пред сградата на Областна администрация – Добрич. Отвореното писмо е адресирано до Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Омбудсмана на Република България, Комисията за енергийно и водно регулиране, областния управител на Добрич и до Община град Добрич. В писмото се заявява твърда позиция против предложеното увеличение на цената на водата в Добрич и областта. „Загубите по водопреносната мрежа на ВиК дружеството в Добрич възлизат на рекордните 85%. Загуби, които се налага отново ние да плащаме. В същото време качеството на водата е лошо и не се препоръчва за пиене, което налага всяко домакинство да отделя допълнителен финансов ресурс за закупуването на питейна вода от търговската мрежа. Ежемесечно към личните ни водомери се начисляват и допълнителни кубици от т.нар. общи водомери и сметките ни са изключително високи. С оглед на всичко това сме на мнение, че увеличението на цената на водата до 3,28 лв. е напълно неоснователно и социално непоносима“, се посочва в писмото. Изразено е несъгласие с работата на сегашното ръководство на дружеството. Настоява се за сформиране на екип от местни специалисти за изготвяне на оздравителен план на ВиК – Добрич, да се спазва плана до неговото удовлетворително за гражданите и окончателно изпълнение, да има прозрачност по време на изпълнението на бизнес плана и да бъде дадена възможност за участие на гражданите в дискусии, касаещи работата на дружеството.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22 януари 2018 г.
Александър Вучич полага венец пред мястото, на което бе убит Оливер Иванович. 22...

ВИДЕО
 Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - 14 януари 2018 година
Катастрофални свлачища връхлетяха южната част на американския щат Калифорния - ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.