НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:49

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Няма абсолютно никакъв риск от това да се презастрои Пирин

Министър Николина Ангелкова: Няма абсолютно никакъв риск от това да се презастрои Пирин

14 Февруари 2018 | 08:48 | Агенция "Фокус"
София. Няма абсолютно никакъв риск от това да се презастрои Пирин. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в „Тази сутрин“ по бТВ. Попитана дали държавата ще направи крачка назад, заради протестите за Национален парк "Пирин", Ангелкова отговори: "Изключително важно е да се развива планинският туризъм и "Пирин" със сигурност е част от това развитие. Всичко трябва да става по правилата. Това, което правителството прие е промяна на плана за управление на парк "Пирин" и възможността единствено да се изграждат спортно-технически съоръжения, какъвто е лифтът. Няма абсолютно никакъв риск от това да се презастрои планината", заяви министърът на туризма. "Независимо от липсата на инфраструктура, ние продължаваме да бележим ръстове в зимния туризъм", коментира тя.
Във връзка с почивките по морето, Министър Ангелкова заяви: „Лятната почивка може да бъде по-скъпа, но това зависи от бранша. В България 100% от сектора е частен, но смятам, че е добре да се повишат малко цените”. По думите ѝ България продължава да бъде на едно от първите места по евтина почивка през лятото.
На въпрос дали заедно с вицепремиера Валери Симеонов ще проверяват летните курорти, Ангелкова коментира, че понякога имат различно мнение по дадени теми, но това е нормално.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, политолог: Мненията, идващи отвън около казуса с НП „Пирин“, не са от особено значение, но е важно темата да се охлади

Димитър Димитров, политолог: Мненията, идващи отвън около казуса с НП „Пирин“, не са от особено значение, но е важно темата да се охлади

12 Февруари 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Мненията, идващи отвън около казуса с НП „Пирин“, не са от особено значение, но е важно темата да се охлади. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Димитър Димитров по повод критиките на германския евродепутат Ска Келер към правителственото решение за разширението на парка. Политологът обясни, че това е вътрешнополитически въпрос и засяга управляващите, които ще търсят решение, което няма да изключи защитата на околната среда. Той добави, че не е добре темата да се позовава на бъдещи състояния, които не знаем дали ще се случат, предвид печалния опит по Черноморието. "Темата освен приоритетна за управляващите е такава и за медиите, като някои политици се чувстват длъжни да се изкажат по остро", добави той. „Доколкото евродепутата Ска Келер представлява група от зелените партии, нейното отношение няма как да бъде друго освен идеологическо. Всъщност тези партии се основават на постматериалната ценност и защита на околната среда от човешка намеса, но какво отношение може да има това към вътрешнополитическия дневен ред, не е регламентирано в каквито и да е правила. Вицепремиерът Валери Симеонов, може би, не за първи път постави въпросът в малко по-висока тоналност и по този начин предизвика негативната реакция. Няма смисъл да се прави, от когото и да е жертва, за да изглежда благоприятно. Просто трябва коректно и дипломатично да се обясни, че това е вътрешнополитически сложен въпрос. Това е въпрос на управление и ще се търсят решения, които няма да изключват ценностите за защита на околната среда и всякакви други приоритети, които имат партиите от този клас", обясни той. Димитър Димитров коментира още, че друга тема, по която трябва да се търси решение, е Истанбулската конвенция, където постигането на общо решение ще бъде трудно. "Необходим е баланс между решението за ратификация на договора и ограничаване евентуални негативни последици", обясни Димитров.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Шести протест в защита на Природен парк „Пирин“ ще се проведе в града

Велико Търново: Шести протест в защита на Природен парк „Пирин“ ще се проведе в града

8 Февруари 2018 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Шести протест в защита на Природен парк „Пирин“ организират във Велико Търново. Протестът отново ще протече под формата на шествие, което ще тръгне от Студентски стол, по улица „Васил Левски“, до паметник „Майка България“. Това казаха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат тази вечер в 18.30 часа пред Студентски стол. В още един град от област Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Хората ще се съберат в 18.00 часа. Те ще се обявят за спасяването на Пирин и против корупцията. В Габрово недоволните ще излязат на площад „Възраждане“ също от 18.00 часа.
„Фокус“ припомня, че исканията на протестиращите са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 година, с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк „Пирин“, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Има хора, на които им пука за Пирин, но протестите са политически

Министър Нено Димов: Има хора, на които им пука за Пирин, но протестите са политически

1 Февруари 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
София. Има хора, на които им пука за Пирин, но протестите са политически. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Лице в лице“ по бТВ. Относно притесненията на протестиращите в защита на НП „Пирин“ в т. 5 на Министерски съвет, в което в таблица 35 се казва, че за разрешени дейности на територията на парка – строителство, ремонт и реконструкция в зона 2А и зона 3, като зона 2А е представлява 45% от територията на НП „Пирин“, министър Димов коментира: „Когато говорим за плана на управление таблицата е индикативна, за да покаже определени неща по-нагледна. Текстът ясно казва, преди таблицата, че в тази зона става дума само за водохващяния за питейна вода, това, което разрешава и закона и нищо друго“. „Ако имаше притеснения - това, че в продължение на 10 години благодарение на досега действащия план не се е случило нищо означава, че българското законодателство и контрол действат. Ако не действаха отдаван щеше да се е случил някакъв вид строителство“, поясни Димов. По думите му това, което е направил Министерски съвет с решението си от 28 декември е да разреши в 2% да се прави спортна инфраструктура, извън това водохващания за питейни нужди и нищо друго. „Протестът, за който ме питате и цялата акция е чисто политическа, няма нищо екологично. Вижте кой стои отпред, това са партии, които спечелиха под 2% на последните избори, това хора, които правят чисто политически протест, исканията са политически. Естествено, че има хора, на които им пука за Пирин, които се притесняват да не се случи нещо. Искам да разделя тези, които стоят отпред от тези, които много чистосърдечно вероятно попадат в тази манипулация“, обясни Димов и заяви, че това е политически протест. „В зоната, която представлява 2% от целия парк е разрешена спортна инфраструктура“, поясни той.
„Ако човек прочете текста на плана ще види, че това, което е разрешено в тези 48% е единствено водохващания за питейни нужди. Това не може да бъде основание“, допълни Димов и заяви, че тази площ е 200 кв км. Министърът попита кой може да застрои площ с размерите на Пловдив, Бургас и Варна взети заедно. Димов добави, че целта е мобилизиране - европредседателството фокусира България и на сцената излизат актьори да играят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестите за Пирин продължават

Протестите за Пирин продължават

1 Февруари 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. За седми път в защита на Национален парк Пирин тази вечер ще излязат граждани и природозащитници в редица градове в страната, съобщиха организаорите. В София шествието ще започне в 18.30 часа, а началната точка е Спортната палата. Исканията на протестиращите са без промяна - отмяна на решението на правителството от 28 декември 2017 г., с което бяха одобрени промени в плана за управление на НШ "Пирин", оставка на министъра на околната среда Нено Димов и обявяване на реалния собственик на концесионера на ски зоната на Банско "Юлен" и извършване на одит на концесията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Категорично няма да има 48% застрояване на Национален парк „Пирин“

Министър Нено Димов: Категорично няма да има 48% застрояване на Национален парк „Пирин“

31 Януари 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Категорично няма да има 48% застрояване на Национален парк „Пирин“. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов след заседание на Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес беше разпространена листовка до министрите по време на заседанието за оставане на природа в България, в която се казва, че се иска отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г. за застрояване на 48% от Национален парк „Пирин“. Бих искал да коментирам, че това на практика е политическа опорка, а не е реален факт, защото 48% е около 200 кв. км. – това на практика е територията на Пловдив, Варна и Бургас взета заедно. Едва ли някой със здрав разум би могъл да допусне, че в Пирин ще се строи такава площ. Категорично няма разрешение за строителство, има разрешение само за водохващания с цел питейни нужди, което е записано в закона, и нищо няма да се прави извън това“, каза още министър Димов и посочи, че това искане за него е неоснователно.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не може в Давос на един баир да има 10 лифта, а у нас да се правят протести само за един

Премиерът Бойко Борисов: Не може в Давос на един баир да има 10 лифта, а у нас да се правят протести само за един

30 Януари 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Не може в Давос на един баир да има 10 лифта, а у нас да се правят протести само за един. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на 12-ата годишна среща на бизнеса с правителството „Големите въпроси на 2018“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „И пак протест ще ми правят. Казвам им: „Хора, спрете се малко“. Ето сега в Давос броя, броя, броя, броя - няма баир без 10 лифта. А ние искаме едно лифтче – само едно лифтче още да има. И протести, протести, протести за един лифт. Против съм конфликта между Зелените и една част от правителството, но за един лифт аз съм им дал гаранции. Една керемида повече няма да допусна да се направи. Ще следим процеса и ако има нещо, излизаме на протест и ние. Ние винаги сме били наистина „зелени“, а не като някои зелени, които отвътре са червени – като динята“, коментира премиерът.
Борисов посочи, че от сутринта се занимава и с темата за двата болни лъва, за която също се очаква да се състои протест днес. „Казах им преди месеци като човек, който се занимава с животни, че не може брат и сестра, които имат генетични увреждания и има някакъв шанс за тях, ако отидат в приемния център, да ги държим тук. Но не, искаме си ги тях тук, а в зоопарка в София има още пет лъва, а във Варна пак се размножават. Харчим енергия, която излиза навън, за нещо, което е като черното и бялото. Не можем да кажем, че ще ги държим тук, защото децата ще им се радват. Ето имаме 6-годишния Асен – вече и имената им знам на всички!“, каза още Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: В момента екозащитните организации тотално блокират развитието на България

Вицепремиерът Валери Симеонов: В момента екозащитните организации тотално блокират развитието на България

29 Януари 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София. В момента екозащитните организации тотално блокират развитието на България. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Имахме среща при кмета на София Йорданка Фандъкова относно плана за управление на Витоша. Ще се направи работна група, която трябва да започне работа през тази седмица, за да можем конкретно да залагаме параметрите за преустройството на лифтовете, които в момента не работят. Целта на това правителство е да отвори планинския туризъм, който беше изцяло потиснат от безумни екологични норми. Тази седмица ще внесем промени и в Закона за горите, които ще разрешат да се изграждат всякакви спортни съоръжения без промяна предназначението на територията под тях. Такъв ограничителен закон като българския няма никъде по света и то той е избирателен – насочен е към ограничаването на инициативата и какъвто и да е бил туризъм в планините на България. Защото изграждането на далекопровод през планината не изисква промяна предназначението на трасето, а изграждането на лифт изисква. Кажете ми, каква е разликата? Дай боже, повече млади хора да разберат тези факти, че в момента еко защитни организации тотално блокират развитието на България“, каза още Симеонов.
Той коментира и промяната в плана за управление на Пирин. „С него дадохме възможност на концесионната зона върху 2% от територията на Пирин, която е всъщност концесионната зона на ски зона „Банско“, ще се разреши построяването на един лифт и нищо друго. Пълни глупости са това, че ще се строи на 36%, това е напълно забранено. На Витоша също ще бъдат променени само тези лифтове, които съществуват в момента. В Австрия пуснаха 16 км. лифт, а в Унгария, където няма планини, пуснаха 2 лифта и това е само миналата година. А в България няма един метър лифт, заради криворазбраното опазване на природата“, каза още вицепремиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Протестиращите не са наясно, говорейки за 48% застрояване в Пирин - как си го представяте това са Пловдив и Варна взети заедно

Министър Нено Димов: Протестиращите не са наясно, говорейки за 48% застрояване в Пирин - как си го представяте това са Пловдив и Варна взети заедно

26 Януари 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Вече стана много ясно, че протестиращите не са наясно. Говорейки за 48% застрояване - как си го представяте, това са 200 кв.км? Това са Пловдив и Варна взети заедно. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на околната среда и водите Нено Димов за протестите в защита на Пирин и против изграждането на втори лифт на Банско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От самото начало това е политически протест. Няма нищо общо с околната среда“, посочи той. „Става дума за 2% застрояване, върху които само режимът е сменен и се допуска. Оттук нататък трябва да бъде направен специализиран устройствен подробен план, който трябва да мине през екологична оценка и оценка за въздействието“, обясни министърът. „Ако има инвестиционни намерения, те трябва да минат през оценка за въздействие върху околната среда. Ако има някакво развитие, то минава през цялото екологично законодателство“, уточни Нено Димов. „Исканията на протестиращите са много ясни - те са политически. Смятам, че трябва да живеем в държава, в която може да има протести. Спомням си времената, в които нямаше протести. Това беше ужасно време и не искам да си го спомням повече“, коментира министърът. „Няма нищо лошо в това да има протести, тук става дума за партии, които не можаха да преминат 2%. Нормалният демократичен процес е- печелите избори, сменяте законите и управлявате“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Протестите срещу втори лифт в Банско са политически  - голяма част от хората вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират

Министър Нено Димов: Протестите срещу втори лифт в Банско са политически - голяма част от хората вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират

26 Януари 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Протестите срещу втори лифт в Банско са политически - голяма част от хората вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.
„Законността е следната - изменението на плана на Национален парк „Пирин“ дава възможност да се правят инвестиционни намерения и нищо друго. Това е режим и до тук е спазен законът. Следва да бъде направен специализиран устройствен план, който да подлежи на екологична оценка и оценка на съответствието и, ако има инвестиционни намерения, те подлежат на Закона за въздействие върху околната среда. Тоест цялата последователност на законодателството в рамките на околната среда трябва да бъде спазено, на този етап единственото, което е променено е режимът“, обясни министър Димов. Според него протестът срещу втория лифт в Банско е политически. „Той от самото начало беше политически. В нито един момент не е бил друг. Голяма част от хората, които протестират вероятно дори не си дават сметка за какво точно протестират, защото нека да сме наясно – не става въпрос за 48% строителство, става въпрос за 2%, които и в момента са зона за спорт и в които може да се прави спортна инфраструктура. Така че това са 2%, а самият лифт ще бъде нищожен процент от тези 2. Изобщо не можем да говорим в тази посока“, посочи още министър Димов. „Лидерите на тези протести на практика са политически партии, които не успяха да влязат в парламента и кандидати за народни представители, които получаваха по 20-30 гласа, но които през всичките години са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват тези и решения, които да спират развитието на България. На практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия, не само през плановете за управление, но и през Закона за горите например“, отбеляза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Във Велико Търново, Свищов и Габрово ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Във Велико Търново, Свищов и Габрово ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

25 Януари 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Във Велико Търново, Свищов и Габрово ще се проведе протест срещу изграждането на втори лифт в Банско. Това е четвъртия пореден митинг, организиран в 17 български града и няколко населени места в чужбина, съобщавиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Във Велико Търново недоволните граждани ще се съберат в 18.30 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. В Свищов протестът ще започне в 18.00 часа пред беседката в градската градина, а в Габрово, отново в същия час – на площад „Възраждане“.
„Фокус“ припомня, че исканията на гражданите са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк „Пирин“, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на министерството – да опазва природните богатства на България.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Не мисля, че някой със здрав разум може да си мисли, че ще се застроят 200 кв. км в НП „Пирин“

Министър Нено Димов: Не мисля, че някой със здрав разум може да си мисли, че ще се застроят 200 кв. км в НП „Пирин“

25 Януари 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
София. Не мисля, че някой със здрав разум може да си мисли, че ще се застроят 200 кв. км в НП „Пирин“. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов пред журналисти във връзка със строителството в Национален парк „Пирин“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали има скрита причина за протестите срещу втори лифт в Банско, министър Димов заяви, че не може да знае дали има такава. „Това, което мога да знам е, че като цяло е добре да бъде развиван зимният туризъм в България. Тя може да бъде ски дестинация. Тук разбира се, говорим за Пампорово, за Витоша, а защо не и за други места. Това е свързано с определен тип разрешения и определен тип инвеститорски интерес. Такъв в момента не е заявен, но Банско е ски зона, която е нормално да се развива. Така по същия начин трябва да възстановим и Витоша“, заяви министър Нено Димов. „Мисля, че позицията на правителството се основава на закона и е много балансирана. Тези 45 % могат да бъдат изграждани единствено с водохващания за питейни води. Разрешава се изграждането на спортна инфраструктура само в 2 %“, коментира министър Нено Димов. Според него това е естествено за развитието на региона. „Никой не си мисли, че подобен тип строителство е логично. Паркът е 400 кв. км, половината от него е 200 км. Брюксел е 160 кв. км. Не мисля, че някой със здрав разум може да мисли, че ще се застроят 200 кв. км. в Пирин“, допълни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Банско: Само за един уикенд 4500 автомобила навлизат в Национален Парк „Пирин”

Община Банско: Само за един уикенд 4500 автомобила навлизат в Национален Парк „Пирин”

25 Януари 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Банско. Само за един уикенд 4500 автомобила са навлезли в пределите на НП „Пирин”. Това бе установено след направена проверка от служители на Национален парк „Пирин”. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско.
„Едно от задълженията на публичните власти е спазването на екологичното законодателство и подпомагане поддържането на околната среда. В тази връзка и в контекста на многократно заявяваната твърда позиция на български „екологични” организации против изграждането на най-щадящия природата транспорт – лифтовия, оповестяваме горните данни за броя на МПС, навлезли на територията на Пирин. Всички ние добре знаем, особено след сериозното замърсяване на въздуха в столицата, че то идва вследствие на два основни фактора – вредните емисии от изгорелите автомобилни газове и битовото горене. Не е необходимо да бъдеш тесен специалист, за да разбереш разликата между достъпа до планината посредством лифтове и достъпа посредством автомобили. Заявил съм позицията на местната администрация за създаване на данъчни облекчения за потребителите на екологични горива за битово отопление на територията на общината. Още през 2013 година съм заявил позицията си и по отношение присъствието на автомобили в парк „Пирин”. Единственото, което ме озадачава в случая е, че т.нар. „еколози” следваше сами да търсят тази логика при категоричното си отричане на възможността за изграждане на втори лифт в ски зона Банско. Държавата и общината са на своето място, защитавайки обществения интерес – давайки възможност за развитие на един планински регион по начин, който да не ощетява природните дадености. А къде точно се позиционират т.нар. „еколози” и дали защитават Пирин или зад този гръмък лозунг се крие нещо по-прозаично, оставям всеки сам да прецени за себе си. Това, което знам като градоначалник е, че ще търся варианти и добри европейски практики за ограничаване на достъпа на автомобили до парк „Пирин”, които да предложа на държавните органи за реализация. Това, което знам е, че ще продължавам да работя в посока създаването на официална статистика за броя на МПС, движещи се по общинския път Банско – х. Вихрен чрез монтирането на интелигентно видеонаблюдение. Такава статистика има сериозна стойност за изготвянето на обективни анализи при определяне политиката на управление на националните паркове. Това, което знам е, че уплътняването на ски-зона Банско с допълнително лифтово стопанство, не би нарушило баланса в планината. Далеч по-вредно е излъчването на вредни емисии от едно натоварено шосе насред Пирин”, заяви кметът на Банско Георги Икономов по повод изнесената информация.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът на Банско се срещна с представители на турската община Нюлюфер

Благоевград: Кметът на Банско се срещна с представители на турската община Нюлюфер

25 Януари 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Банско. Кметът на Банско Георги Икономов се срещна с представители на турската община Нюлюфер, намираща се в обхвата на град Бурса. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско. Със заместник-кмета Наджи Кале, почетния консул на България в Бурса – Хаяти Коркмаз, общинските съветници и членове на УС на сдружението „Ардинци”, градоначалникът разговаря за възможностите за сближаване между двата града. Освен че е един от най-големите градове в Турция, в Бурса се намира голяма българска диаспора. Коментирани са също основния проблем на Банско – струпването на огромни опашки на кабинковия лифт, от който и те самите като гости на града страдат. Според турските гости проблемът с чакането на лифта ще се задълбочи и ще доведе до отлив на туристи.
В края на срещата турските общинари споделиха съпричастността си и подкрепата си за изграждането на втори лифт в ски зона Банско, както и надежда за неговото бързо изграждане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: България има богат туристически потенциал, но за да го развиваме, трябва да имаме достъп до планината, а това става чрез ски лифтове

Министър Николина Ангелкова: България има богат туристически потенциал, но за да го развиваме, трябва да имаме достъп до планината, а това става чрез ски лифтове

21 Януари 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. България има изключително богат туристически потенциал, но за да го развиваме, трябва да имаме достъп до планината, а това става чрез ски лифтове. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
По думите ѝ туризмът губи oт това, че няма повече лифтови съоръжения не само в Банско и в Пирин, но и в други региони, тъй като те водят до повече туристи и инвестиции. „Важно е всички наши курорти да бъдат развивани, a ски пистите биха помогнали да развиваме целогодишен туризъм. Правителството взе конкретно решение за Банско и там никъде не казано, че ще се строят къщи и хотели - няма как да се появи и един забит пирон без да са минали всички необходими процедури. Искаме да дадем възможност, ако се спазват всички изисквания на закона, строителството на втори лифт да бъде реализирано. Но има още - трябва да се даде екологична и още множество други оценки, които да гарантират че ще бъдат спазени изискванията на европейското законодателство“, каза още министър Ангелкова и уточни, че е поет ангажимент да бъдат засадени двойно повече дървета от тези, които ще бъдат отсечени при изграждането на втори лифт в Банско.
„Важното е, че се дава възможност на един регион да се развива и така и трябва да бъде. Трябва да бъдат приети и плановете за управление на Рила, на Витоша, спазвайки националното и европейското законодателство. А всяко едно инвестиционно намерение минава през тях, заради което има висш експертен екологичен съвет“, каза още тя и уточни, че правителството винаги се е опитвало да намери решение чрез диалог, но трябва да се правят и компромиси.
На въпрос дали вицепремиерът Валери Симеонов ще прави акции в дискотеките по морето и през лятото на тази година тя отговори, че това зависи единствено от него. „Продължаваме със засиления контрол целогодишно по всички курорти и максимално ще работим за облекчаване на административните изисквания, така че това да доведе до повишаване на качеството на туристическия продукт, който предлагаме“, каза министър Ангелкова.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Протестите не са срещу втората кабинка на Банско, а срещу възможността за безразборно строителство там и фаворизирането му за сметка на останалите ни зимни курорти

Доц. Христо Михайлов, АБВ: Протестите не са срещу втората кабинка на Банско, а срещу възможността за безразборно строителство там и фаворизирането му за сметка на останалите ни зимни курорти

19 Януари 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
София. Протестите не са срещу втората кабинка на Банско, а срещу възможността за безразборно строителство там и фаворизирането му за сметка на останалите ни зимни курорти. Това заяви в ефира на телевизия BIT зам.-председателят на АБВ и експерт в областта на екологията доц. Христо Михайлов, съобщиха от пресцентъра на политическата формация. „Едва ли някой в обществото има съмнение, че в случая не става дума за спор за изграждането на кабинка. Става дума за спор по отношение на политика към природните дадености и за бъдещето на туризма като цяло. Нито протестите са за изграждането или не на втора кабинка, нито за трета и т.н. Става дума за нещо съвсем различно. Това спорно, от гледна точка на европейското законодателство, решение, което е взето от Министерския съвет в края на декември, по своята същност отваря възможност за сериозен инвеститорски интерес към голяма част от планината и това е притеснителното. Важното е, че по същество тази втора кабинка ще отпуши инвеститорския интерес най-вече в град Банско. И тук е големият проблем, който е свързан с презастрояването. Ние, като политическа партия, сме дълбоко притеснени Банско да не се превърне в планинския Слънчев бряг на България“, посочи той.
По думите му подобни недоглеждания в законодателството, които на практика дават много повече права на инвеститорите от строежа на втори лифт, се дължат и на експертна немощ в някои от държавните институции. „Всичко това поражда въпроса дали в системата на МОСВ и Министерство на туризма работят професионално. Експертизата в тези министерства на практика отсъства. Тя блесна с отсъствието си и през лятото на миналата година, когато възникна казуса с Калиакра. Т.е. се стига до там, че се вземат политически решения, не добре подплатени с необходимата експертиза. Стигаме до там, че, уважавания от мен алпинист, Боян Петров е внесъл компромисно предложение, с цялото ми уважение към него. Но какво тогава работят десетките и стотици чиновници в МОСВ и в Министерство на туризма? Ето това е сериозният въпрос“.
„Да, премиера се поддава на натиск. И на аргументи също, трябва да призная. И когато се извадят правилните аргументи, той се съобразява с тях. Но прощавайте, не е работа на премиера да се занимава с това. Това показва, че ние сме на ръчен режим на управление в редица системи. И проблемите в тези български градове, протестите на тези десетки хиляди имат своята обосновка в проблемите, които визирам. Нямаме визия, нямаме стратегия, нямаме държавническо отношение и в тези решения на управляващите проблясват намеци за олигархични интереси. Пак казвам, че нито един от протестиращите не е заявил свои претенции, насочени срещу кабинката“.
Доц. Михайлов бе категоричен, че на България е нужна цялостна визия за развитие на зимния туризъм и не бива едни места с потенциал да бъдат пренебрегвани за сметка на други. „Туризмът е дейност, бизнес, който може да подпомогне развитието на регионите. Проведохме срещи по места, някъде и по наша инициатива. Бяхме и в Самоков по казуса с Боровец. Какво да ви кажа, в Банско, за малко повече от 10 години, имаме над 130 милиона лева целеви трансфери за развитие на региона от държавния бюджет. И нищо против нямаме, че Банско се развива, но на този фон какво се случва със Самоков като община, с курорта Боровец? Какво се случва с един друг прекрасен проект, по който компетентно мнение имаше и една наша известна биатлонистка - Павлина Филипова? Какво става в Берковица, където има прекрасни идеи за развитие? А нещо да се случва в курортите ни в Стара планина? Защо жителите на Берковица, Габрово, Плевен, Търново, Ловеч да нямат възможност да развиват зимен туризъм? В Стара планина има два влека, които функционират. А какво се случва в Смолян, където има и прекрасен проект, готов за реализация, за свързване на града чрез въжена линия през смоленските езера и от там, по съществуващите трасета, да се направи връзката с курорта Пампорово? Това са възможности за развитие на зимния туризъм в България, които трябва да се погледнат с приоритет“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Не се притеснявам от протестите срещу втори лифт в Банско – това е демокрация

Министър Нено Димов: Не се притеснявам от протестите срещу втори лифт в Банско – това е демокрация

19 Януари 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Не се притеснявам от протестите срещу втори лифт в Банско – това е демокрация. Това каза пред журналисти министър Нено Димов след учредителното заседание на Съвета на учените към министъра на околната среда и водите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали го притесняват протестите, Димов отговори: „Не, това е демокрация. Как може да се притеснявам от демокрацията. Напротив, живял съм в други времена, когато не можеше да има протести. Това би ме притеснило“.
За предложението на алпиниста Боян Петров за допълване на текста в Плана за управление на Пирин за изграждането на водохващане само за питейни и битови нужди, Димов коментира, че то не може да помогне в посоката, в което е дадено към Плана за управление, защото по принцип е план, който трябва да дава режими. „Когато говорим за този тип предложения, трябва да бъдат отнесени към общите устройствени планове или Специализирания подробен устройствен план, който трябва да бъде направен и подлежи на екологична оценка и на такава за съответствието. Отправена там, тази идея може да намери решение. Не съм запознат толкова добре със ЗУТ, за да мога да отговоря категорично“, коментира той и уточни, че трябва да се прави разлика между тези два плана. „Единият е план за управление, който дава режими, а другият е специализиран подробен устройствен план, който дава основата за строителство и подлежи и на екологична оценка, и на оценка за съответствието“, обясни Нено Димов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството отново потвърди позицията си, че втори лифт на Банско ще има, но природата няма да бъде засегната (ОБЗОР)

Правителството отново потвърди позицията си, че втори лифт на Банско ще има, но природата няма да бъде засегната (ОБЗОР)

19 Януари 2018 | 05:05 | Агенция "Фокус"
София. На фона на протестите в 27 града в България и чужбина срещу изграждането на втори лифт в Банско, премиерът Бойко Борисов обяви сегашното правителство за „най-зеленото“ и застана зад решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 г. С него бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк. Протестиращите настояват за отмяна на решението, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.
В началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов заяви, че в сряда в европарламента в Страсбург е имало много доброжелателни хора, които са изразили своята подкрепа по казуса. „Поел съм ангажимент към Зелените. Важно е да знаят нашите приятели и в България, и в чужбина, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътят, да се осолява и да гинат други дървета“, коментира премиерът във връзка с изграждането на втори лифт в Банско.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов за пореден път обясни, че при всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк „Пирин“, е само спортна инфраструктура. „Естествено, нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк „Пирин“ и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика, ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така“, заяви Димов. По думите му строителството, което може да бъде, е изграждане на ски съоръжение. „Основно говорим за втория кабинков лифт, който трябва да реши проблема на ски курорта там“, добави той. Според него дизел и бензиновите коли при всички положения замърсяват много повече околната среда. Нено Димов подчерта, че ще бъде направен преглед и на дърветата около пътя, тъй като там вероятно също има ефект от този трафик, който стига, за да се качат колите и скиорите.
Вицепремиерът Валери Симеонов също коментира темата, като подчерта, че съвсем отговорно са взели решението за втори лифт на Банско и ще го прокарат. „Не има ефект от движението, а има една просека унищожени дървета, която е по-голяма от евентуалната бъдеща, която ще се прави за новия лифт. Ще се прави един единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира. Никакво строителство няма да има, защото и законът, и планът за управление го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона. Точно обратното, законът ще бъде спазен“, подчерта Симеонов. По думите му екологията е от първостепенна важност за всички тях, но от друга страна трябва да дадат възможност и на зимния туризъм, специално в този курорт, за да не бъде задушаван повече от ограничените възможности за транспортиране на туристите. Вицепремиерът уточни, че за втория лифт на Банско имат и пълното съгласие и идеен проект от страна на инвеститора, на концесионера, изцяло в рамките на решението, което са взели.
Премиерът Бойко Борисов допълни, че мисли, че спокойно Симеонов може да се срещне с екозащитниците, за да говори с тях. „Това е нашата позиция – много точна, много ясна, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда. Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическия бранш, да улесним качването на скиорите, сноубордистите и всички останали в планината и да намалим замърсяването от пътя, на който всички сте били и знаете какво е“, коментира още Бойко Борисов.
Въпреки изказаните тези от правителството, граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург излязоха на протест в защита на Национален парк „Пирин“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството отново потвърди позицията си, че втори лифт на Банско ще има, но природата няма да бъде засегната (ОБЗОР)

Правителството отново потвърди позицията си, че втори лифт на Банско ще има, но природата няма да бъде засегната (ОБЗОР)

18 Януари 2018 | 21:51 | Агенция "Фокус"
София. На фона на протестите в 27 града в България и чужбина срещу изграждането на втори лифт в Банско, премиерът Бойко Борисов обяви сегашното правителство за „най-зеленото“ и застана зад решението на Министерския съвет от 28 декември 2017 г. С него бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк. Протестиращите настояват за отмяна на решението, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.
В началото на правителственото заседание министър-председателят Бойко Борисов заяви, че в сряда в европарламента в Страсбург е имало много доброжелателни хора, които са изразили своята подкрепа по казуса. „Поел съм ангажимент към Зелените. Важно е да знаят нашите приятели и в България, и в чужбина, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътят, да се осолява и да гинат други дървета“, коментира премиерът във връзка с изграждането на втори лифт в Банско.
Министърът на околната среда и водите Нено Димов за пореден път обясни, че при всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк „Пирин“, е само спортна инфраструктура. „Естествено, нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк „Пирин“ и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика, ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така“, заяви Димов. По думите му строителството, което може да бъде, е изграждане на ски съоръжение. „Основно говорим за втория кабинков лифт, който трябва да реши проблема на ски курорта там“, добави той. Според него дизел и бензиновите коли при всички положения замърсяват много повече околната среда. Нено Димов подчерта, че ще бъде направен преглед и на дърветата около пътя, тъй като там вероятно също има ефект от този трафик, който стига, за да се качат колите и скиорите.
Вицепремиерът Валери Симеонов също коментира темата, като подчерта, че съвсем отговорно са взели решението за втори лифт на Банско и ще го прокарат. „Не има ефект от движението, а има една просека унищожени дървета, която е по-голяма от евентуалната бъдеща, която ще се прави за новия лифт. Ще се прави един единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира. Никакво строителство няма да има, защото и законът, и планът за управление го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона. Точно обратното, законът ще бъде спазен“, подчерта Симеонов. По думите му екологията е от първостепенна важност за всички тях, но от друга страна трябва да дадат възможност и на зимния туризъм, специално в този курорт, за да не бъде задушаван повече от ограничените възможности за транспортиране на туристите. Вицепремиерът уточни, че за втория лифт на Банско имат и пълното съгласие и идеен проект от страна на инвеститора, на концесионера, изцяло в рамките на решението, което са взели.
Премиерът Бойко Борисов допълни, че мисли, че спокойно Симеонов може да се срещне с екозащитниците, за да говори с тях. „Това е нашата позиция – много точна, много ясна, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда. Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическия бранш, да улесним качването на скиорите, сноубордистите и всички останали в планината и да намалим замърсяването от пътя, на който всички сте били и знаете какво е“, коментира още Бойко Борисов.
Въпреки изказаните тези от правителството, граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург излязоха на протест в защита на Национален парк „Пирин“.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

18 Януари 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат в 18.00 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. В още един град от област – Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Там хората ще се съберат от 17.30 часа пред беседката в градската градина.
Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк Пирин, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В града ще се проведе втори протест под мотото „Да спасим Пирин!“

Пазарджик: В града ще се проведе втори протест под мотото „Да спасим Пирин!“

18 Януари 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Тази вечер в 18.30 часа излизаме на втори граждански протест под мотото „Пазарджик: Да защитим Пирин, да защитим България!“, като част от националния протест „Да спасим Пирин!“, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Костадин Деянов от Инициативния комитет. Той уточни, че протестът ще продължи до 20.30 часа на площад „Константин Величков“ в Пазарджик. По думите му исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28.12.2017 г., позволяващо застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк "Пирин" и оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
„Фокус“ припомня, че първият протест в Пазарджик по същия повод бе проведен на 11 януари. Тогава на площад „Константин Величков“ се събраха около 50 души.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Съвсем отговорно сме взели решението за втори лифт на Банско и ще го прокараме

Вицепремиерът Валери Симеонов: Съвсем отговорно сме взели решението за втори лифт на Банско и ще го прокараме

18 Януари 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Съвсем отговорно сме взели решението за втори лифт на Банско и ще го прокараме. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов в началото на правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не има ефект от движението, а има една просека унищожени дървета, която е по-голяма от евентуалната бъдеща, която ще се прави за новия лифт. Ще се прави един единствен нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира. Никакво строителство няма да има, защото и законът, и планът за управление го забранява. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона. Точно обратното, законът ще бъде спазен“, заяви Симеонов. По думите му екологията е от първостепенна важност за всички тях, но от друга страна трябва да дадат възможност и на зимния туризъм, специално в този курорт, за да не бъде задушаван повече от ограничените възможности за транспортиране на туристите. „Съвсем отговорно сме взели това решение, ще го прокараме. Имаме и пълното съгласие и идеен проект и от страна на инвеститора, на концесионера, изцяло в рамките на решението, което сме взели“, каза още Валери Симеонов.
Премиерът Бойко Борисов допълни, че смята, че спокойно Симеонов може да се срещне с екозащитниците, за да говори с тях. „Това е нашата позиция – много точна, много ясна, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда. Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическия бранш, да улесним качването на скиорите, сноубордистите и всички останали в планината и да намалим замърсяването от пътя“, коментира Бойко Борисов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов: Нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура в парк „Пирин“

Министър Нено Димов: Нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура в парк „Пирин“

18 Януари 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. При всички положения това, което може да се случи в буферната зона, която представлява 2% от територията на Национален парк „Пирин“ е само спортна инфраструктура, както обявихте и вчера. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов в началото на правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Естествено, нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура. Нещо повече, ако погледнем целия парк „Пирин“ и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика, ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така“, заяви Димов. По думите му строителството, което може да бъде, е изграждане на ски съоръжение. „Основно говорим за втория кабинков лифт, който трябва да реши проблема на ски курорта там“, добави той. Според него дизел и бензиновите коли при всички положения замърсяват много повече околната среда. „При всички положения ще направим преглед и на дърветата около пътя. Там вероятно също има ефект от този трафик, който стига, за да качи колите и скиорите“, каза още Нено Димов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: По-зелено от нашето правителство няма

Премиерът Бойко Борисов: По-зелено от нашето правителство няма

18 Януари 2018 | 10:19 | Агенция "Фокус"
София. По-зелено от нашето правителство няма. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вчера в европарламента имахме много доброжелателни хора, подкрепа. Поел съм ангажимент към Зелените. Важно е да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма. Ще забраним движението на автомобили нагоре, така че няма да е нужно да се поддържа пътя, да се осолява и да гинат дървета“, коментира премиерът във връзка с изграждането на втори лифт в Банско. „Това е нашата позиция, много точна, ясна и зелена. Не става въпрос нито за хотел, тоалетна не може да се направи, чайна не може да се направи“, добави той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В 19 града в България и 8 в чужбина ще се проведат протести в защита на Национален парк "Пирин"

В 19 града в България и 8 в чужбина ще се проведат протести в защита на Национален парк "Пирин"

18 Януари 2018 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. В 19 града в България и 8 в чужбина ще се проведат протести в защита на Национален парк "Пирин", съобщиха организаторите. Граждани от София, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Свиленград, Свищов, Сливен, Смолян, Стара Загора, Трявна, Хасково, а също Берлин, Брюксел, Виена, Лондон, Оксфорд, Прага, Сидни и Хамбург ще протестират срещу приетото на 28 декември 2017 г. решение на Министерски съвет за Национален парк "Пирин". Протестното шествие в София започва от 18.30 ч. на площад „Независимост“ и ще тръгне по жълтите павета.
Исканията на протеста са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в националния парк, за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България, и за обявяване на реалния собственик на концесионера "Юлен" АД и одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

18 Януари 2018 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат на 18 януари в 18.00 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. В още един град от област Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Там хората ще се съберат от 17.30 часа пред беседката в градската градина.
Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк „Пирин“, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: България за приоритетите на председателството на Съвета на ЕС: Необходим е план за присъединяването на Западните Балкани и подобряване на отношенията с Русия

Regnum: България за приоритетите на председателството на Съвета на ЕС: Необходим е план за присъединяването на Западните Балкани и подобряване на отношенията с Русия

18 Януари 2018 | 08:21 | Агенция "Фокус"
София/Страсбург. Министър-председателят на България Бойко Борисов изложи на пленарна сесия на Европейския парламент четири основни приоритета на председателството на страната на Съвета на ЕС в първата половина на 2018 г., отбелязва руската агенция Regnum.
Съгласно думите му, най-важни теми за България ще бъдат бъдещото на младежите, интеграцията в ЕС на страните от Западните Балкани и засилване на връзките в региона, сигурността и стабилността в Европа, а също и развитие в сферата на цифровите технологии.
„По отношение на Западните Балкани има няколко варианта. Предложихме този, който не крие рискове за ЕС. Разбираме ясно, че в рамките на мандата на тази Европейска комисия в ЕС няма да бъдат приети нови членове. Въпреки това сега е най-подходящият момент да кажем ясно и честно на страните от Западните Балкани кога те могат да очакват присъединяване. Днес нациите на Балканите искрено вярват, че че в крайна сметка ще имат план за присъединяване към ЕС", заяви Бойко Борисов.
Българският премиер подчерта, че Брюксел трябва да инвестира в инфраструктурата на Балканите. „Ако не направим това ние, то ще го направят Русия, Турция или Китай, които имат свои интереси в региона“, предупреди Борисов.
Говорейки по отношение на Русия, министър-председателят на България отбеляза, че страните от Общността трябва да започнат процес на нормализация на връзките с Москва, но подчерта, че „това трябва да бъде общоевропейско решение“.
По въпроса за разпределението на мигранти сред страните от ЕС България ще се опита да подходи дипломатично, увери Борисов. „Има редица страни, в които има по-голям брой мигранти, други не искат да ги приемат, а има и такива, които се намират на границата – Италия, Гърция и България“, припомни българският премиер. Той изрази мнението си, че трябва да бъдат създадени центрове за бежанци в близост до зоните на военните конфликти, за да може след завършването им хората да се завърнат по родните места и да се включат в усилията за възстановяване на страните им. Икономическите мигранти трябва да бъдат приемани само в онези страни в ЕС, които имат полза от тях.
Борисов не пропусна да отбележи, че България има готовност да стартира процеса за въвеждане на единната европейска валута, като се присъедини към „чакалнята“ на еврозоната – ERM II.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Протест под мотото „Да спасим Пирин!“ ще се проведе в града

Пазарджик: Протест под мотото „Да спасим Пирин!“ ще се проведе в града

18 Януари 2018 | 07:44 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Втори граждански протест под мотото „Пазарджик: Да защитим Пирин, да защитим България!“ ще се проведе в града, като част от националния протест „Да спасим Пирин!“, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Костадин Деянов от Инициативния комитет за протеста. Той уточни, че протестът ще се проведе от 18.30 до 20.30 часа на 18 януари на площад „Константин Величков“ в Пазарджик, с искания за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., позволяващо застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк Пирин и оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
„Фокус“ припомня, че първият протест в Пазарджик по същия повод бе проведен на 11 януари. Тогава на площад „Константин Величков“ се събраха около 50 души.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, ЕНП: Социалистическа група в ЕП направи положително изказване и приветства Българското европредседателството

Андрей Ковачев, ЕНП: Социалистическа група в ЕП направи положително изказване и приветства Българското европредседателството

17 Януари 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
София. Политическите групи в ЕП приеха положително приоритетите Българското председателство, дори опозиционната социалистическа група направи положително изказване и ги приветства. Това каза във вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ Андрей Ковачев, заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в него. Той допълни, че социалистическа група в ЕП е призовала България да ратифицира Истанбулската конвенция. Ковачев подчерта, че в представянето на приоритетите премиерът Бойко Борисов е призовавал многократно за европейските перспективи на Западните Балкани. „EС непременно трябва да покаже на гражданите на Западните Балкани своята ангажираност към европейската интеграция с конкретни проекти-инфраструктурни, роуминг, в дигиталната сфера и да подаде ръка на гражданите от тези страни“, каза Андрей Ковачев. Той изрази увереност, че по време на Българското председателство ще бъдат реализирани поставените приоритети. Андрей Ковачев допълни, че България ще допринесе за по-добър консенсус в ЕС.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, ЕНП: За първи път в историята министър-председател на България се обръща към членовете на Европейския парламент

Андрей Ковачев, ЕНП: За първи път в историята министър-председател на България се обръща към членовете на Европейския парламент

17 Януари 2018 | 20:25 | Агенция "Фокус"
София. За първи път в историята министър-председател на България се обръща към членовете на Европейския парламент. Това каза във вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ Андрей Ковачев, заместник-председател на групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в него. По думите му всички големи политически групи в ЕП са приели много положително представянето на българските приоритети по време на европредседателството в Брюксел. Ковачев добави, че лично е получил много поздравление за представянето. „Това, което най-много впечатли ЕП в изказването на премиера Бойко Борисов, е историческия анализ за това, че на Балканите всяка несигурност може да върне ситуацията с десетилетия назад. Направи голямо впечатление разликата между някой други централноевропейски държави по отношение на европейската солидарност и проевропейския стил на господин Борисов, който посочи, че съединението прави силата не е едно клише, а необходима реалност в момента в ЕС. Колкото и да имаме различни виждания по една или друга политика, много по-добре е заедно ще се справим с предизвикателствата около нас. И това че премиерът Борисов не бяга от темите, които са критични“, каза Андрей Ковачев. Той добави, че изключително важно за ЕС са европейските перспективи на Западните Балкани, защото само един изстрел като този при убийството на Оливер Иванович може да се отприщят емоции и процеси, подобни на тези след Първата световна война.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българските приоритети за председателството пред ЕП (ОБЗОР)

Българските приоритети за председателството пред ЕП (ОБЗОР)

17 Януари 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Страсбург. В сряда българският премиер Бойко Борисов представи пред Европейския парламент приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС. Борисов очерта четирите посоки, в които страната ни ще работи по времето на своето председателство - бъдещето на Европа и младите хора; европейска перспектива и свързаност на Западните Балкани; сигурност и стабилност в силна и единна Европа; цифровата икономика и уменията на бъдещето. По време на изслушването му в Европейския парламент той заяви, че България ще търси нормализиране на отношенията с Русия, но това надскача възможностите ни затова решението по въпроса ще бъде общоевропейско. Борисов наблегна на това, че сега е моментът да се даде перспектива на Западните Балкани, защото стабилността в региона пряко отговаря за стабилността на Европа. Българският премиер заяви също, че кохезионната политика трябва да продължи. Той отбеляза, че ЕС все още остава зрител на големите глобални процеси, които текат в момента, и оставя президентите на държави като Русия, САЩ, Китай, Турция и Иран да взимат решения по теми, с които след това Съюзът се сблъсква със страшна сила.
Борисов отговори на въпроси на евродепутатите, сред които за опазването на българската природа, твърденията за корупция в страната и Истанбулската конвенция. Българският премиер заяви, че българската природа е в огромна степен защитена от правителството и гарантира, че в "Банско освен втори лифт няма да се сложи и една керемида повече". Бойко Борисов каза още, че до 2-3 години правителството ще се справи с корупцията в страната и добави, че ще положи всички усилия Истанбулската конвенция да мине в българския парламент. Той отбеляза също, че България е пример за подражание на целите Балкани със своята етническа толерантност.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Българският министър-председател предупреди за рискове на Балканите без подкрепата на ЕС

New Europe: Българският министър-председател предупреди за рискове на Балканите без подкрепата на ЕС

17 Януари 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Българският министър-председател Бойко Борисов съобщи за възможни рискове на Балканския полуостров, ако той бъде оставен без подкрепата на ЕС, предава New Europe.
„Западните Балкани искат европейска перспектива, която да гарантира влиянието на ЕС в региона“, заяви Борисов по време на представянето на приоритетите на ротационното председателство на страната си в Съвета на ЕС пред европейските депутати в Страсбург. Българският министър-председател заяви, че Съюзът трябва да предложи перспектива за приемане на страните от Западните Балкани, за да запази сигурността на тях. Той подчерта, че от това зависи сигурността на Европа. „Балканите имат крехка структура, която ако се разклати , Европа ще се срути“, допълни той.
„Очакването за възможност за интеграция към ЕС е фактор, който ще помогне за запазването на сигурността на Западните Балкани и ще стабилизира региона“. „Видяхте какво се случи вчера. Един куршум и ситуацията се променя значително“, допълни той, посочвайки вчерашното убийство на Оливер Иванович – високопоставен сръбски политик в Косово.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Обещавам на социалистите в Европейския парламент, че Истанбулската конвенция ще стане факт в България

Премиерът Бойко Борисов: Обещавам на социалистите в Европейския парламент, че Истанбулската конвенция ще стане факт в България

17 Януари 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Обещавам на социалистите в Европейския парламент, които така добре ме подкрепиха днес, че Истанбулската конвенция ще стане факт в България. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент в Страсбург, предаде репортер на Агенция "Фокус"
„От европейските социалисти срещнах неочаквана подкрепа и доброжелателност, и поздравления за приемането на Истанбулската конвенция, след като българските социалисти на пленум в неделя решиха да не подкрепят Истанбулската конвенция. Видяхте аплодисментите, които получих от европейските социалисти за това, че моето правителство в сряда я прие“, отбеляза Борисов. „Обещавам на социалистите в Европейския парламент, които така добре ме подкрепиха днес и им благодаря, че Истанбулската ще стане факт в България. Насилието над жените и децата няма да го допуснем“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако не започнем веднага да работим по интеграцията на Западните Балкани, ще настъпи демографска криза и тогава най-лесно идват популистките партии на власт

Премиерът Бойко Борисов: Ако не започнем веднага да работим по интеграцията на Западните Балкани, ще настъпи демографска криза и тогава най-лесно идват популистките партии на власт

17 Януари 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Ако не започнем веднага да работим по интеграцията на Западните Балкани, ще настъпи демографска криза и тогава най-лесно идват популистките партии на власт. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на съвместна пресконференция с председателя на Европейския парламент в Страсбург, предаде репортер на Агенция "Фокус"."Освен младите хора имаме и друга важна задача, особено на Балканите - достойния живот на възрастните хора", заяви Борисов.
"Неслучайно и приоритетът за Западните Балкани е такъв, защото ако не започнем сега и веднага да работим по интеграцията на Западните Балкани, младите и квалифицирани хора ще напуснат Балканите, ще отидат в посока Европа или Америка, ще остане застаряващо население, демографска криза и тогава най-лесно идват популистките партии на власт. Затова цялата ни програма за Западните Балкани се подкрепя и от ЕП, и от ЕК и от Съвета - тя е важна", каза Борисов.
"В България направихме така, че извадихме в абсолютен приоритет образованието, за да подготвим младите хора да бъдат по-добре образовани и по-добре квалифицирани, включително и ромите. Тази година с една амбициозна програма успяхме да вкараме около 15 000 деца, които досега не посещаваха училище. Двойно увеличаваме заплатите на учителите, стотици милиони инвестираме в образователна инфраструктура, за да повишим квалификацията, да ги направим конкурентоспособни, да имат по-високи доходи и така да ги задържим в своите страни", обяви българският премиер.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

Велико Търново: В града ще се проведе трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско

17 Януари 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Трети протест срещу изграждането на втори лифт в Банско ще се проведе във Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново организаторите от „Спаси Пирин! Save Pirin! – Велико Търново“. Недоволните граждани ще се съберат на 18 януари в 18.00 часа на паметник „Майка България“, за да изкажат своето несъгласие. В още един град от област Велико Търново ще се проведе протест – Свищов. Там хората ще се съберат от 17.30 часа пред беседката в градската градина.
Исканията са за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., с което бяха приети промени, разрешаващи строителство в Национален парк „Пирин“, и за оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който според тях саботира основната функция на екоминистерството – да опазва природните богатства на България.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ръководителите на всички парламентарни групи в ЕП показаха доброжелателност към България за следващите 6 месеца

Премиерът Бойко Борисов: Ръководителите на всички парламентарни групи в ЕП показаха доброжелателност към България за следващите 6 месеца

17 Януари 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Ръководителите на всички парламентарни групи в ЕП показаха доброжелателност към България за следващите 6 месеца. Това каза премиерът Бойко Борисов на пресконференция с председателя на ЕП Антонио Таяни в Страсбург, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Считаме, че е много важно темата за кохезионната политика да стои в дневния ред“, посочи той. „Отчитаме големите предизвикателства, които има в сферата на миграцията, общата европейска отбрана, селскостопанската политика, дигиталната икономика и кибер сигурността, която да я защитава“, заяви премиерът. „В партньорство успехът на Българското председателство ще бъде успех и на ЕП и Европа. Гарантирам, че ще се стараем много“, изтъкна Бойко Борисов. „Неслучайно девизът, който сме избрали-„Съединението прави силата“ отговаря на българския девиз на парламента“, коментира той.
„Без Вишеградската четворка Европа няма да е същата. Те са не само естествен, а жизненоважен елемент в Обединена Европа“, обясни премиерът. „Има правила, които ЕС е наложил, всички сме се подписали под тях и трябва да ги спазваме. И България спазва всички правила, и финансови и икономически“, каза още той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антонио Таяни, ЕП: Българският министър-председател беше бурно аплодиран, надявам се това да е добър знак и за програмата на Българското председателство

Антонио Таяни, ЕП: Българският министър-председател беше бурно аплодиран, надявам се това да е добър знак и за програмата на Българското председателство

17 Януари 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Българският министър-председател беше бурно аплодиран, надявам се това да е добър знак и за програмата на Българското председателство. Това каза председателят на Европейския парламент Антонио Таяни по време на съвместна пресконференция с българския премиер Бойко Борисов в Страсбург, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Високо оценяваме казаното от българския министър-председател. Той заяви, че България ще направи всичко по силите си, за да намери решение на проблема с миграцията и свързаните с него проблеми за преразглеждането на Дъблинската система. Това е много важно за нас", каза още Таяни.
"Г-н министър-председателят заяви, че той иска да води диалог. Нещо, което ни беше много приятно да чуем. Също така ни беше много приятно да чуем, че българското председателство е готово да подготви и следващата многогодишна финансова рамка. Бюджетът е неразделна част от политиките и е моментна снимка, която показва моментните политики като миграция, вътрешна сигурност, борбата с младежката безработица, значимостта на растежа и сближаването с държавите, където растежът изостава. Ние наистина искаме да водим конструктивен диалог за бюджета. Не желаем да се губи никакво време", каза още председателят на Европейския парламент.
"Българският министър-председатаел беше бурно аплодиран, надявам се, че това е добър знак и за програмата на Българското председателство. Много ни е приятно да видим, че българското правителство и българският парламент са решени да се заемат със съдбата на Балканите. Това е много важно за Европа в момент на нестабилност и опасност от тероризъм и присъствие на джихадисти в страни като Босна и Херцеговина. Мога да добавя и Косово, вчера там беше убит важен политик", коментира още Антонио Таяни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Получихме подкрепа и признание, че сме на прав път

Министър Лиляна Павлова: Получихме подкрепа и признание, че сме на прав път

17 Януари 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Българските приоритети бяха представени по един много убедителен и ясен начин. Благодарни сме за подкрепата, която получихме от всички политически партии в ЕП и от признанието от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер за това, че са ясни и добре подбрани. Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова в Страсбург пред медиите след представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент от министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на министерството.
Министър Лиляна Павлова акцентира на това, че страната успя да върне темата за Западните Балкани в общоевропейският дневен ред и да насочи вниманието на институциите към дебата за бъдещето на Европа, дигиталния дневен ред, към сигурността и стабилността на континента.
На днешното заседание страната получи ясно подкрепа в борбата с корупцията, каза още министърът за Българското председателство на въпрос. „България има воля за борба с корупцията, върви по прав път по отношение на мерките и законодателството и това, по което се работи, дава резултат, който е видим през икономическите показатели – ръста на икономика, намаляващата безработица и увеличаването на инвестициите“, допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще положа всички усилия  Истанбулската конвенция да мине в българския парламент

Премиерът Бойко Борисов: Ще положа всички усилия Истанбулската конвенция да мине в българския парламент

17 Януари 2018 | 13:05 | Агенция "Фокус"
София. Ще положа всички усилия Истанбулската конвенция да мине в българския парламент. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург в отговор на въпрос корупцията в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус„. „Искам да отговоря за Истанбулската конвенция, която миналата сряда българското правителство в мое лице приехме, но именно българските социалисти на пленум в неделя взеха решение да не я подкрепят в парламента. Аз ще положа всички усилия да мине в парламента и да я подкрепим, защото насилието над жените и децата е чудовищно не само в България, но и в цяла Европа. За това може да разчитате“, заяви Борисов.
„С българските патриоти работим така и ясно сме се разбрали, че етническата толерантност, етническият модел и това, което България десетилетия наред, благодарение и на Вас, е постигнала, ние ще го пазим като зеницата на окото си, защото така България е пример за подражание на целите Балкани със своята етническа толерантност“, каза още българският премиер.
„С Мишел Барние по Брекзит също поемам ангажимент да работя“, заяви Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Както сме се заели сега с корупцията, до 2-3 години ние ще се справим и то добре

Премиерът Бойко Борисов: Както сме се заели сега с корупцията, до 2-3 години ние ще се справим и то добре

17 Януари 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Както сме се заели сега с корупцията, до 2-3 години ние ще се справим и то добре. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург в отговор на въпрос корупцията в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Корупция има навсякъде“, заяви българският премиер. Той попита как, ако има такава корупция, за която се твърди, ще има такъв ръст на икономиката, инвестиции и такъв растеж. „Как ще ни избират хората все нас на първо място?“, попита Борисов.
„Аз съм избиран 10 или 11 пъти заедно с моята партия като победители на избори в България. И от опозиция сме тръгнали, и от нулата сме тръгнали. София имаше безпрецедентна криза с боклука, когато станах кмет. Нямаше завод, нямаше преработка, нямаше нищо - изхвърляше се в деретата в Суходол. Заехме се, сега София е най-добре организираната, мисля, че след Цюрих, благодарение на вашата европейска солидарност - с изцяло компостиране, преработка, със завод за битови отпадъци, с депа, всичко както пише в европейските книги“ коментира българският премиер.
„Аз Ви гарантирам, че така, както сме се заели сега, както с боклука на София, до 2-3 години ние ще се справим и ще се справим добре - и с новото законодателство, и с волята и вашата помощ и усилия", заяви Бойко Борисов във връзка с корупцията.
„Тези наши приятели, които протестират, те ми бяха и коалиционни партньори. Те се разделиха на изборите на три партии, да имат три вожда и не можаха да влязат в парламента само преди 6 месеца. Те са нашият най-естествен партньор. Аз не съм им виновен, че се разделиха на три партии, за да има трима лидери и не съм виновен, че спечелих изборите. И то в правителство на избрания от социалистите президент те проведоха изборите, и ги победихме. Извинявайте, не съм виновен“, каза още Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Българската природа е в огромна степен защитена от нашето правителство, в Банско освен втори лифт няма да се сложи и една керемида повече

Премиерът Бойко Борисов: Българската природа е в огромна степен защитена от нашето правителство, в Банско освен втори лифт няма да се сложи и една керемида повече

17 Януари 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Българската природа е в огромна степен защитена от нашето правителство, в Банско освен втори лифт няма да се сложи и една керемида повече. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург в отговор на въпрос на евродепутата от Европейски свободен алианс Ска Келер за опазването на Пирин и втория лифт на Банско, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Аз самият съм "зелен" човек. Опазването на българската природа е, мисля в огромна степен, защитена от нашето правителство. Аз изпитвам голямо уважение към нашите природозащитни организации и само преди 10 дни съм се срещнал с тях. Спирал съм инфраструктурни проекти с години, заради едно щъркелово гнездо. Карал съм министрите да пренасят лично блатни кокичета, за да не остане нито един стрък, смачкан от валяк. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, за вълци, за костенурки. Трасета сме променяли и мисля, че те към мен нямат претенции", заяви Борисов.
"Става въпрос за втори лифт - един, единствен лифт на курорта в десетката на Европа - Банско. Сега има само един лифт и с часове туристите чакат на опашка. Мога да Ви подпиша и да гарантирам тук, че става въпрос само за втори лифт. Защо е нужен? Не само заради туристите. Сега тези хиляди туристи се качват по път с автомобилите си до върха на планината и от там се спускат. За да поддържаме този път с възможност да минават автомобилите, ние го осоляваме непрекъснато, както и в Страсбург предполагам. Десетки дървета около него загиват. Аз Ви гарантирам, че не само няма да се допусне незаконна сеч", каза още българският премиер.
Той заяви, че през последните години България е първа в Европа по нови гори и единствената може би, която е разширила горите си от всички европейски държави. "Ние водим такава битка с това", добави Борисов.
"Имате моята гаранция, че освен втори лифт, една керемида повече няма да се сложи там", каза още българският премиер.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илхан Кючук, АЛДЕ/ДПС: По време на Председателството може да бъде изготвена пътна карта за държавите от Западните Балкани, за да постигнат истински напредък

Илхан Кючук, АЛДЕ/ДПС: По време на Председателството може да бъде изготвена пътна карта за държавите от Западните Балкани, за да постигнат истински напредък

17 Януари 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Страсбург. За да постигнат истински напредък, държавите от Западните Балкани имат нужда от ясно разписана пътна карта. Тя може да бъде изготвена по време на Българското председателство, като в нея се заложи предложеният от ЕК срок от 2025 година. Това каза евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючук след представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Оценявам факта, че темата за Западните Балкани се придвижи на едно по-високо ниво в европейския дневен ред. Само по себе си това няма да реши проблемите на региона. Шестте държави се нуждаят от системна, политическа и финансова подкрепа“, обясни тя. „Европа не трябва да се притеснява от Западните Балкани, а да провежда политика за тях. Само с интеграция на региона можем да заявим, че сме завършили проекта на Европа като зона свободна от етнонационализми“, обясни Илхан Кючук. „Г-н Борисов, нека не се заблуждаваме, тези каузи могат да бъдат обречени ако продължавате да разчитате на крайните националисти в България и да водите Европа с тях“, се обърна евродепутатът към премиера Бойко Борисов. „Изпълнете със съдържание кредита на доверие, който ви даде Жан-Клод Юнкер. Бъдете демократ, освободете се от тях и от оковите на крайния национализъм. Направете го не само за България, но и за Европа“, призова той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Евродепутатът Николай Бареков към премиера Бойко Борисов: Действайте с перспектива, но от вас очакваме и възмездие

Евродепутатът Николай Бареков към премиера Бойко Борисов: Действайте с перспектива, но от вас очакваме и възмездие

17 Януари 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Това каза евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Николай Бареков след представянето на приоритетите на Българското председателство от страна на премиера Бойко Борисов пред Европейския парламент в Страсбург, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Г-н премиер, чудесно е, че говорите за перспективата, защото мнозинството от българските граждани не я виждат. Те са губещи от Европейския съюз за сметка на шепа хора. Говорим за бедността, опасната симбиоза с корупцията. В България тази симбиоза е смъртоносна за обществото. Нека като европейските бюрократи на г-н Юнкер да не си заравяме главите в пясъка като щрауси. Действайте с перспектива, но от вас очакваме и възмездие, г-н премиер", обърна се Бареков към министър-председателя Борисов. "Опасното е, че шепа олигарси, известни у нас и в чужбина, обогатени от европейските фондове и праватизацията, станаха морални ментори на нашето общество от името на Европейския съюз, приключиха със свободата. Сега или никога г-н Борисов винаги съм бил откровен с вас. Все още нямаме вкаран в затвора за корупция политик или олигарх, бандити, като Иво Прокопиев, Огнян Донев, заедно с някои бивши ваши министри чакат присъди от съда за стотици милиони обществени кражби. Кога ще ги видим в затвора? Действайте, защото подобни индивиди не могат да бъдат символ на европейските ценности. Обещахте ни перспектива, пожелавам ви, да не остане само красива приказка", каза още Бареков.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Петър Курумбашев: Оказа се, че демокрацията и членството в ЕС не са застраховка срещу злоупотребата с власт и корупцията

Евродепутатът Петър Курумбашев: Оказа се, че демокрацията и членството в ЕС не са застраховка срещу злоупотребата с власт и корупцията

17 Януари 2018 | 12:12 | Агенция "Фокус"
Страсбург. За моето поколение присъединяването към европейското демократично семейство беше мечта. Мечтата стана реалност, но някак си неусетно разбрахме, че нито демокрацията, нито членството в Европейския съюз са застраховка срещу злоупотребата с власт и срещу корупцията. Това заяви евродепутатът от Групата на социалистите и демократите в ЕП Петър Курумбашев по време на заседанието на Европейския парламент в Страсбург, в рамките на което българският министър-председател Бойко Борисов представи приоритетите на предстоящото европредседателство, съобщиха от пресофиса на евродепутата.
“През 2005 г. България беше на 30-о място в класацията на “Репортери без граници” за медийна свобода, а днес е на 109-о място. България в началото на прехода имаше 9 милиона души население, сега сме 7 милиона. Надявам се, че под председателството на България ние ще имаме своя принос да не говорим за обезлюдяващи се райони, а още по-малко – за обезлюдяващи се държави”, каза още Курумбашев.
“Надявам се, че след шест месеца моите колеги в Европейския парламент ще могат да кажат, че България е бил един достен и работещ председател на Съвета на ЕС”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Европейската интеграция е най-доброто лекарство за заздравяването на отворените рани на Балканите

Андрей Ковачев, ГЕРБ/ЕНП: Европейската интеграция е най-доброто лекарство за заздравяването на отворените рани на Балканите

17 Януари 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Европейската интеграция е най-доброто лекарство за историческите и идеологическите разделения, за заздравяването на отворените рани на Балканите. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев след представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За първи път премиер на България е в дома на европейската демокрация. България застава начело на Съвета е не лек за ЕС момент - миграционна криза, Брекзит, популизъм и несигурност около външните ни граници“, посочи той. „България ще бъде не само добър посредник, но и добър лидер при намирането на решения на настоящите предизвикателства“, заяви Андрей Ковачев. „Приветствам решението един от основните приоритети на Българското председателство да бъдат Западните Балкани. Трябва да затворим раните, не да се конкурираме кой е най-велик, а да вървим заедно в общия ни европейски дом“, каза още евродепутатът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манфред Вебер, ЕНП: Българското председателство е голям шанс за ЕС, защото за първи път го ръководи страна, която граничи с Турция

Манфред Вебер, ЕНП: Българското председателство е голям шанс за ЕС, защото за първи път го ръководи страна, която граничи с Турция

17 Януари 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Българското председателство е голям шанс за Европейския съюз, защото за първи път страна, която граничи с Турция, ръководи Европейския съюз. Това каза председателят на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер след представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Защитата на нашите граници е един от най-важните въпроси, а България има опит в това", каза още Вебер. "България е решена да задълбочи и да направи по-здрав Европейския съюз, защото България - под ръководството на Бойко Борисов - иска да се присъедини към еврозоната и иска да бъде член на Шенген, така че България иска повече и по-дълбок Европейски съюз", отбеляза той. По думите му представянето на Бойко Борисов и амбициозният подход на българското председателство дават на Европа свежа енергия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Макфакс" (Македония): Българският премиер заяви, че България и Македония са пример за решаване на проблемите

"Макфакс" (Македония): Българският премиер заяви, че България и Македония са пример за решаване на проблемите

17 Януари 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Страсбург. България и Македония представляват пример, който показва как се решават проблемите, това заяви българският премиер Бойко Борисов по време на обръщение към Европейския парламент в Страсбург в сряда, предава македонската агенция Макфакс.
„Договорът, който беше забавян в продължение на години, скоро бе ратифициран от македонския парламент, като се надявам тази седмица това да бъде направено и в българския“, отбелязва Борисов, говорейки за Договора за добросъседство между двете страни, ратифициран от македонските народни представители по-рано тази седмица.
Премиерът представи пред Европейския парламент приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, един от който са Западните Балкани.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Протест под мотото „Да спасим Пирин!“ ще се проведе в града на 18 януари

Пазарджик: Протест под мотото „Да спасим Пирин!“ ще се проведе в града на 18 януари

17 Януари 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Втори граждански протест под мотото „Пазарджик: Да защитим Пирин, да защитим България!“ ще се проведе в града, като част от националния протест „Да спасим Пирин!“, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Костадин Деянов от Инициативния комитет за протеста. Той уточни, че протестът ще се проведе от 18.30 до 20.30 часа на 18 януари на площад „Константин Величков“ в Пазарджик, с искания за отмяна на решението на Министерски съвет от 28 декември 2017 г., позволяващо застрояване с писти, лифтове и хотели на 48 % от територията на Национален парк Пирин и оставка на министъра на околната среда и водите Нено Димов.
„Фокус“ припомня, че първият протест в Пазарджик по същия повод бе проведен на 11 януари. Тогава на площад „Константин Величков“ се събраха около 50 души.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: България е пример за успех и ще бъде източник на вдъхновение за страните от Западните Балкани

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: България е пример за успех и ще бъде източник на вдъхновение за страните от Западните Балкани

17 Януари 2018 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Страсбург. България може да бъде спокойно цитирана като пример за успех. Тя може да е източник на вдъхновение за страните от Западните Балкани и ще бъде такъв. Това каза председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след представянето на приоритетите на Българското председателство пред Европейския парламент в Страсбург, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С право българският министър-председател нарежда сред приоритетите на Българското председателство Западните Балкани и отношенията ни с тях“, заяви той. „В София ще приключи обиколката ми на балканските страни в края на февруари и началото на март. Искам на място да се запозная с очакванията на страните от региона“, обясни Жан-Клод Юнкер. „Отправям и посланието, че присъединяването към ЕС не е нещо естествено, а нещо, което трябва да бъде извоювано с много усилия. Всички конфликти между страните от Западните Балкани трябва да бъдат уредени още преди присъединяването“, председателят на ЕК.
„България не веднъж е показвала, че може да допринесе за постигането на общоевропейски компромиси, за изграждането на мостове, както спрямо държавите членки на ЕС и страните от Западните Балкани“, коментира той. „България е предопределена за подобна роля, по силата на географското си положение, на културата и езика. България добре познава региона и е преминала през трудни процеси, подобно на други държави от него“, заяви Юнкер. „Миналата година българската икономика отбеляза ръст от 3.9%, добре се развива и заетостта. България отлично се справи с бюджетния си дълг, за разлика от не малко държави в еврозоната. Всичко това са отлични предпоставки за присъединяването ѝ към европейския курс на валутен обмен номер 2“, обясни той. „Номиналното сближаване е нещо добро, но трябва да се направи не малко за реалното сближаване, най-вече по отношение на борбата с корупцията. Знам, че българското правителство много активно работи в тази област“, каза още председателят на ЕК.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Българските 6 месеца председателство ще бъдат от изключително значение за ЕС и неговото бъдеще

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер: Българските 6 месеца председателство ще бъдат от изключително значение за ЕС и неговото бъдеще

17 Януари 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Радвам, че българското председателство е така добре подготвено за тези 6 месеца, защото тези български 6 месеца ще бъдат от изключително значение за Съюза и неговото бъдеще. Това каза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Едно от най-приятните нещо в българското председателство е това, че ще имам възможност да виждам добрия си приятел Бойко по-често. Миналата седмица бяхме в София и това беше един специален момент за Европа, защото това е първото европейско председателство на България, но това беше важен момент и за мен. По време на люксембургкското председателство бях председател на Съвета и тогава взехме решението за лансирането на разширяването на Европа. Имах възможност и да подпиша договора за присъединяване на България към ЕС през април 2005 година. Спомням си този ден, като че беше вчера. Спомням си емоциите, които изпитвах тогава. Тогава историята и географията се съединиха. София отброяваше дните и часовете до присъединявате си към ЕС и тази картина е запечатана в паметта ми. Както Германците казват – „аз бях на предна линия“, за да усетя това щастие. Надеждата, радостта, която изпитахме тогава все още присъства в сърцата ни. Спомням си какви думи използвах онзи ден - в историята винаги има светлина и това беше важен ден в историята. Вие бяхте решителни и смели“, заяви Жан-Клод Юнкер. „С голяма гордост и големи очаквания ще преминем през следващите 6 месеца. Радвам, че българското председателство е така добре подготвено за тези 6 месеца, защото тези български 6 месеца ще бъдат от изключително значение за Съюза и неговото бъдеще. Аз установих миналата седмица, че председателството е добре подготвено. За българите, за всички нас основна задача е да финализираме работа са по основните залози – трябва да има европейско сътрудничество, защото е то е от решително значение, в областта на миграцията, цифровата, икономика и сигурността“, каза още председателят на ЕК.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.
Над 40 души загинаха при нови удари в Източна Гута. 19 февруари 2018 г.

ВИДЕО
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Македония
Слово на композитора Микис Теодоракис по време на митинга в Атина за името на Ма...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.