НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Свежина Димитрова, НАОП - Варна: Предстоят много мероприятия във връзка с 50-годишнината на обсерваторията

Свежина Димитрова, НАОП - Варна: Предстоят много мероприятия във връзка с 50-годишнината на обсерваторията

20 Януари 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Варна. Тази година предстоят много мероприятия във връзка с 50-годишнината на обсерваторията във Варна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Свежина Димитрова, директор на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. „На 22 май обсерваторията навършва 50 години. Във връзка с честванията още от февруари ще започнем с мероприятията. Първото е награждаването в един конкурс, посветен на годишнината, за литературни произведения и рисунки. Темата е 50-годишнината на обсерваторията. Ще последват Национална конференция на Съюза на астрономите в България, Национална астрономическа конференция в края на март за любители и младежи от цяла България, много изложби. В седмицата между 20 и 25 май ще имаме дни на отворените врати и мероприятие в Община Варна, съвместно с нашите партньори и различни правителствени и неправителствени организации, които подкрепят инициативите, свързани с обсерваторията“, допълни Свежина Димитрова. Предвижда се в сградата на обсерваторията да бъде подредена и голяма изложба на Европейския център за ядрени изследвания.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Обсерваторията в града ще организира наблюдателни експедиции за повечето от астрономическите явления, които ще бъдат видими през годината

Варна: Обсерваторията в града ще организира наблюдателни експедиции за повечето от астрономическите явления, които ще бъдат видими през годината

20 Януари 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Варна. Обсерваторията във Варна ще организира наблюдателни експедиции за повечето от астрономическите явления, които ще бъдат видими през годината. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Свежина Димитрова, директор на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. На 27 юли ще има пълно лунно затъмнение. Освен това през този ден Марс ще е най-близо до Земята и ще се вижда най-ясно. „В 7.00 часа Марс ще се намира на най-близко разстояние от Земята за последните 15-17 години. В астрономията това явление се нарича велико противостояние“, обясни Свежина Димитрова. На 12 и 13 август ще бъде пикът на Персеидите. Луната ще бъде тънка и няма да пречи на наблюденията, като след полунощ ще могат да се наблюдават по 60 падащи звезди на час. „17 август ще бъде денят на източната елонгация на Венера – планетата ще се вижда ясно след залез Слънце“, каза още Свежина Димитрова. „На 8 октомври ще бъде пикът на метеорния поток Дракониди – този поток се отличава с това, че се вижда най-добре около час след залез. Вечерта между 21 и 22 октомври ще е пикът на метеорния поток Ориониди, като ще могат да се наблюдават около 15-20 метеора на час. Между 13 и 14 декември ще бъде наблюдаван метеорният поток Джеминиди, който ще оставя своите разноцветни проблясъци и опашки в нощното небе. Луната няма да е много голяма и няма да пречи на звездното шоу“, допълни Свежина Димитрова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе  от кома. 23 май 2018 година
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе от кома. 23 май 2018 година

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.