НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Свежина Димитрова, НАОП - Варна: Предстоят много мероприятия във връзка с 50-годишнината на обсерваторията

Свежина Димитрова, НАОП - Варна: Предстоят много мероприятия във връзка с 50-годишнината на обсерваторията

20 Януари 2018 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Варна. Тази година предстоят много мероприятия във връзка с 50-годишнината на обсерваторията във Варна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Свежина Димитрова, директор на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. „На 22 май обсерваторията навършва 50 години. Във връзка с честванията още от февруари ще започнем с мероприятията. Първото е награждаването в един конкурс, посветен на годишнината, за литературни произведения и рисунки. Темата е 50-годишнината на обсерваторията. Ще последват Национална конференция на Съюза на астрономите в България, Национална астрономическа конференция в края на март за любители и младежи от цяла България, много изложби. В седмицата между 20 и 25 май ще имаме дни на отворените врати и мероприятие в Община Варна, съвместно с нашите партньори и различни правителствени и неправителствени организации, които подкрепят инициативите, свързани с обсерваторията“, допълни Свежина Димитрова. Предвижда се в сградата на обсерваторията да бъде подредена и голяма изложба на Европейския център за ядрени изследвания.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Свежина Димитрова, НАОП - Варна: На 31 март ще бъде втората Синя Луна за годината

Свежина Димитрова, НАОП - Варна: На 31 март ще бъде втората Синя Луна за годината

20 Януари 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Варна. На 31 март ще бъде втората Синя Луна за годината. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Свежина Димитрова, директор на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Тя припомни, че Синя Луна е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Явлението ще е интересно с това, че докато през март 2018 година ще има две пълнолуния, през февруари няма да има нито едно. Преди това – на 4 март, Меркурий и Венера ще бъдат на много близко разстояние една до друга, на около 1,1 градус, а на 15 март Меркурий ще бъде в своята максимална източна елонгация. Това е вторият ден в годината, когато най-близката до слънцето планета може да се види лесно и ярко на небето малко след залез. „Вечерта между 22 и 23 април ще бъде максимумът на метеорния поток Лириди. След полунощ луната ще е залязла и няма да пречи на наблюдението на падащите звезди. Ще могат да бъдат наблюдавани около 20 метеора на час“, каза още Свежина Димитрова. На 6 и 7 май ще бъде максимумът на звездния поток Ета-Аквариди. Ще се наблюдават между 20 и 40 метеора на час, които ще се характеризират с дългите си огнени опашки. Заради сравнително ярката луна по това време вероятно ще бъдат наблюдавани само по 2-3 метеора на час. На 9 май Юпитер ще бъде най-близо до Земята и ще се вижда много ясно.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Доналд Тръмп. Ким Чен-ун. 25 май 2018 г.
Доналд Тръмп. Ким Чен-ун. 25 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.