НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Обсерваторията в града ще организира наблюдателни експедиции за повечето от астрономическите явления, които ще бъдат видими през годината

Варна: Обсерваторията в града ще организира наблюдателни експедиции за повечето от астрономическите явления, които ще бъдат видими през годината

20 Януари 2018 | 15:52 | Агенция "Фокус"
Варна. Обсерваторията във Варна ще организира наблюдателни експедиции за повечето от астрономическите явления, които ще бъдат видими през годината. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Свежина Димитрова, директор на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. На 27 юли ще има пълно лунно затъмнение. Освен това през този ден Марс ще е най-близо до Земята и ще се вижда най-ясно. „В 7.00 часа Марс ще се намира на най-близко разстояние от Земята за последните 15-17 години. В астрономията това явление се нарича велико противостояние“, обясни Свежина Димитрова. На 12 и 13 август ще бъде пикът на Персеидите. Луната ще бъде тънка и няма да пречи на наблюденията, като след полунощ ще могат да се наблюдават по 60 падащи звезди на час. „17 август ще бъде денят на източната елонгация на Венера – планетата ще се вижда ясно след залез Слънце“, каза още Свежина Димитрова. „На 8 октомври ще бъде пикът на метеорния поток Дракониди – този поток се отличава с това, че се вижда най-добре около час след залез. Вечерта между 21 и 22 октомври ще е пикът на метеорния поток Ориониди, като ще могат да се наблюдават около 15-20 метеора на час. Между 13 и 14 декември ще бъде наблюдаван метеорният поток Джеминиди, който ще оставя своите разноцветни проблясъци и опашки в нощното небе. Луната няма да е много голяма и няма да пречи на звездното шоу“, допълни Свежина Димитрова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Свежина Димитрова, НАОП - Варна: На 31 март ще бъде втората Синя Луна за годината

Свежина Димитрова, НАОП - Варна: На 31 март ще бъде втората Синя Луна за годината

20 Януари 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Варна. На 31 март ще бъде втората Синя Луна за годината. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Свежина Димитрова, директор на ЦПЛР-Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“ във Варна. Тя припомни, че Синя Луна е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Явлението ще е интересно с това, че докато през март 2018 година ще има две пълнолуния, през февруари няма да има нито едно. Преди това – на 4 март, Меркурий и Венера ще бъдат на много близко разстояние една до друга, на около 1,1 градус, а на 15 март Меркурий ще бъде в своята максимална източна елонгация. Това е вторият ден в годината, когато най-близката до слънцето планета може да се види лесно и ярко на небето малко след залез. „Вечерта между 22 и 23 април ще бъде максимумът на метеорния поток Лириди. След полунощ луната ще е залязла и няма да пречи на наблюдението на падащите звезди. Ще могат да бъдат наблюдавани около 20 метеора на час“, каза още Свежина Димитрова. На 6 и 7 май ще бъде максимумът на звездния поток Ета-Аквариди. Ще се наблюдават между 20 и 40 метеора на час, които ще се характеризират с дългите си огнени опашки. Заради сравнително ярката луна по това време вероятно ще бъдат наблюдавани само по 2-3 метеора на час. На 9 май Юпитер ще бъде най-близо до Земята и ще се вижда много ясно.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските компании в Иран. 20 май 2018 г.
Френският министър на икономиката Брюно льо Мер иска ЕС да защити европейските к...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.