НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проверка на ДАНС и Прокуратурата установи, че няма данни за извършване на манипулации на БАЦИС (ОБЗОР)

Проверка на ДАНС и Прокуратурата установи, че няма данни за извършване на манипулации на БАЦИС (ОБЗОР)

22 Януари 2018 | 21:28 | Агенция "Фокус"
София. Проверка на ДАНС и Прокуратурата установи, че няма данни за извършване на манипулации на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС). Това стана ясно по време на съвместно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по бюджет и финанси, на което присъстваха министърът на финансите Владислав Горанов, директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ДАНС Димитър Георгиев.
„В доклада на ДАНС и в изводите на Прокуратурата не се съдържа нито една от посочените в публичното пространство манипулации и извършвания на законово нарушение. В противен случай главният прокурор отдавна трябваше да е образувал досъдебно производство срещу неизвестен извършител“, каза министър Горанов и посочи, че данни за подобни манипулации не са налични и всички анонси в тази посока би могъл да окачестви като чисто политически провокации за нагнетяване на напрежение около предстоящото гласуване на вот на недоверие на правителството с премиер Бойко Борисов.
По думите му твърденията, че от лятото на 2016 г. не са предприети никакви действия и системата не е коригирана са неверни. „Не само през 2016 г., а и през 2017 г. и през 2018 г. продължават процесите по усъвършенстване на системата. Това, че през 2016 г. са констатирани определени рискове в нея, не се отрича, но факт е, че всички те са отстранени. А това, че системата работи и е в ползва на българската митническа администрация е безспорен факт. И питам по-добър ли е бил контролът, когато тя не е съществувала?“, коментира още финансовият министър.
Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че нито един от големите вносители и производители на гориво у нас не е изнесъл данни за ликвидиране и манипулиране на записи от БАЦИС. По думите му събраните в хода на проверката материали са известни и са изложени в протокол, който е достъпен за всички. По думите му няма безстопанственост, както и длъжностно или компютърно престъпление.
Директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов уточни, че за петгодишния период, в който БАЦИС работи, е отчетен ръст от 23,1% на приходите от акциз в бюджета на държавата. „През 2012 г. приходите са над 4,4 млрд. лева, а тази година – над 4,9 млрд. лв. Имаме 930 млн. лв. ръст за петте години от началото на работата на системата", каза още Костов.
Председателят на ДАНС Димитър Георгиев също коментира, че при проверката е анализирана цялата налична информация, но не са били констатирани нарушения.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, БСП: Днес се спука балонът, че всичко в митниците и БАЦИС е нормално

Иван Иванов, БСП: Днес се спука балонът, че всичко в митниците и БАЦИС е нормално

22 Януари 2018 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. Днес се спука балонът, че всичко в митниците и БАЦИС е нормално. Истината е, че икономическата и финансова система на България са в риск заради тази система, която е така направена, че който и да влезе в нея, не оставя никакви следи. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Иван Иванов пред БНТ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той обясни, че всеки, който има IP адреса на системата, може да влезе и да я манипулира. „БАЦИС има кардинални проблеми. В писмото на г-н Горанов от 3-ти януари тази година е записано, че от 340 точки за достъп, само 47 са приведени в необходимите норми за експлоатация”, обясни още народният представител. Иван Иванов добави, че крайният срок за отстраняване на проблемите е средата на 2018 г., а този процес се бави, въпреки че през ноември миналата година са хванати 100 000 литра нелегално гориво. „Прокуратурата има данни, че са изтривани хард дискове, това е установено и от ДАНС. Обвинението обаче отказва да заведе досъдебно производство по този случай, защото няма данни кой и кога е влизал, за да манипулира системата, а тя работи вече 5 години”, каза още Иван Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Гечев, БСП: Фактите за системата БАЦИС са стряскащи

Румен Гечев, БСП: Фактите за системата БАЦИС са стряскащи

22 Януари 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
София. Фактите за системата БАЦИС са стряскащи. Това заяви пред БТВ депутатът от ПГ на "БСП за България" Румен Гечев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той напомни, че през 2012 г. се сключва договор с изпълнител - софтуерна фирма, която да изгради информационна система по внос и износ на стоки от и към България. Това е система със стратегическа важност, тъй като касае не само приходите към бюджета от акцизи и ДДС, но и националната сигурност. Гечев добави, че няколко години след това ДАНС заключва, че налице са технически възможности за манипулиране или неоторизирано влизане в компютърната система, използвана за контрол и мониторинг в Агенция „Митници”. ДАНС отбелязва още, че при работа с проверената компютърна система не са спазени общоприети „добри практики” за мрежова информационна сигурност. „Съществуват условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическа сигурност на страната, поради наличие на възможност за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане. Налице са признаци, че служители от Агенция „Митници” са изменили съдържанието на анализиращата компютърна система, с цел прикриване на допълнителни уязвимости в нея”, изтъкна Гечев, цитирайки доклада на Агенцията. Той заяви, че това означава, че ДАНС разстрелва тези, които са допуснали функционирането на такава система. Румен Гечев обясни, че в БАЦИС може да се влиза с обща парола. „Всички митнически служители на територията на страната влизат в нея с една и съща парола, която, както установяват ДАНС и прокуратурата, е много лесна. Трагично е, че в нея може да се влезе през Скайп. Това са фактите”, заяви народният представител. Социалистът обясни, че главният прокурор днес е потвърдил, че системата е направена така, че няма следи кой служител и кога е влизал в нея. „След като е направено така, че да няма следи, какъв е екипът от Министерство на финансите и митниците, който е задал да се направи такъв скандален пробив в системата”, попита Гечев. То добави, че днес представителите на левицата са попитали още- какъв е съставът на комисията, която е приела програмата и как е възможно да бъде приета такава система.
„Днес г-н Горанов обясни, че в средата на 2016 г. са взети мерки след сигнал от българска фирма за манипулиране на данни. В писмото си от 3 януари 2018 г. до премиера, той казва обаче, че от 340 устройства, чрез които се влиза в системата, само 47 са извършили необходимите препоръки”, каза още проф. Гечев. Той потвърди, че приходите от ДДС и акцизи са се вдигнали с около 900 млн. лв. заради променените цени на горивата, новия акциз за цигарите, промяната в БВП и потреблението. „Евростат и Американският аналитичен център „Global Financial Integrity” публикува информация, че България е на първо място по сива икономика в ЕС с почти 30%, което е над 100% от средния европейски показател”, обяви Румен Гечев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Владимиров, БСП: С бездействието си Агенция „Митници” и Министерство на финансите създават условия за заплаха за стабилността на страната

Станислав Владимиров, БСП: С бездействието си Агенция „Митници” и Министерство на финансите създават условия за заплаха за стабилността на страната

22 Януари 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
София. "Над три години Агенция „Митници” и Министерство на финансите са бездействали и не са предприели нищо, въпреки че и за непрофесионалист е видимо- как системата БАЦИС е несъвършенна и че още при самото й създаване са заложени пропуски, които дават възможност за манипулиране на въведени данни, без да бъдат оставяни следи, въпреки дадените милиони лева за внедряване на системата.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Станислав Владимиров, позовавайки се на доклад на ДАНС за системата БАЦИС, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП.
По думите му е добре, че ДАНС правят критичен доклад, в който много ясно посочват редица несъвършенства- като това, че достъпът до всички ИКУНК устройства се осъществява чрез компютър, свързан с интернет, ползващ редица приложения, което е предпоставка за външни влияния. „Използването на една и съща парола за осъщестявване на достъп до ИКУНК за всички данъчни складове в страната позволява системата на националано ниво да бъде лесно дестабилизирана”, уточнява той, позовавайки се на доклада на ДАНС.
По думите на Станислав Владимиров най-стряскащо е едно от заключенята на ДАНС: „Според агенцията, съществуват условия за създаване на заплаха за финансовата и икономическа стабилност на страната, поради наличие на възможност за манипулиране на количеството стоки, подлежащи на акцизно облагане.”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев за пробивите в БАЦИС: По този начин не се бори контрабандата, а се централизира и организира

Жельо Бойчев за пробивите в БАЦИС: По този начин не се бори контрабандата, а се централизира и организира

22 Януари 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
София. "За да има контрабанда, трябва да има покровителство от най-високи административни и политически нива. Затова не приемам твърденията на Цветан Цветанов за технически проблем със системата БАЦИС." Това заяви зам.- председателят на ПГ на "БСП за България" Жельо Бойчев по време на съвместно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по бюджет и финанси, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Той отбеляза фрапиращите противоречия между доклада на ДАНС и обясненята от Агенция „Митници”. "Очевидни са противоречията между доклада на ДАНС и обясненията на митническата агенция. Кое е вярното- това, че системата е позволявала нерегламентиран достъп до данните и тяхното манипулиране или обяснението, че всичко е било под контрол и няма проблеми. Няма никакъв смисъл от това да има централизирана информационна система, ако има съмнения и възможност тя да бъде манипулирана"- коментира Бойчев. Той направи извода: "По този начин не се бори контрабандата, а се централизира и организира"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Няма данни за манипулации на БАЦИС, всички анонси в тази посока са политически провокации за нагнетяване на напрежение около вота на недоверие

Министър Владислав Горанов: Няма данни за манипулации на БАЦИС, всички анонси в тази посока са политически провокации за нагнетяване на напрежение около вота на недоверие

22 Януари 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Няма данни за манипулации на БАЦИС, всички анонси в тази посока са политически провокации за нагнетяване на напрежение около вота на недоверие. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов по време на съвместно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по бюджет и финанси относно информация от ДАНС и Прокуратурата за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), предаде репортер на Агенция „Фокус“. На заседанието присъстваха още директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов и главният прокурор Сотир Цацаров.
„Нито в доклада на ДАНС, нито в изводите на Прокуратурата не се съдържа нито една от посочените в публичното пространство манипулации и извършвания на законово нарушение. В противен случай главният прокурор отдавна трябваше да е образувал досъдебно производство срещу неизвестен извършител“, каза още той. Горанов добави, че данни за подобни манипулации не са налични и всички анонси в тази посока би могъл да окачестви като чисто политически провокации за нагнетяване на напрежение около предстоящото гласуване на вот на недоверие на правителството с премиер Бойко Борисов.
„Мога да заявя с удовлетворение, че в резултат на работата на приходните администрации успяхме да повишим значително събираемостта на приходите от акцизите, като в края на 2017 г. те достигат 29,7 на сто. Това число е важно, защото именно то е важно за увеличението при прихода на БВП, което означава повишаване на събираемостта. В края на 2017 г. данъчните приходи достигат до 29,5 млрд. лв., което е с 6,5 млрд. лв. номинално нарастване от 2013 г.“, каза още Горанов и посочи, че единствено в 2014 г. е отчетен номинален спад на приходите от акциз.
„Твърдението, че от лятото на 2016 г. до деня, в който се посочиха мотивите за вота, не са предприети никакви действия и системата не е коригирана, са неверни. Не само през 2016 г., а и през 2017 г. и през 2018 г. продължават процесите по усъвършенстване на системата. Това, че през 2016 г. са констатирани определени рискове в нея, не се отрича, но факт е, че всички те са отстранени. А това, че системата работи и е в ползва на българската митническа администрация е безспорен факт. И питам по-добър ли е бил контролът, когато тя не е съществувала?“, коментира финансовият министър.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Две парламентарни комисии ще изслушат финансовия министър Владислав Горанов и директора на Агенция „Митници“ Георги Костов за БАЦИС

Две парламентарни комисии ще изслушат финансовия министър Владислав Горанов и директора на Агенция „Митници“ Георги Костов за БАЦИС

22 Януари 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на финансите Владислав Горанов и директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов ще бъдат изслушани за информацията на ДАНС и Прокуратурата за БАЦИС (Българска акцизна централизирана информационна система. Това сочи справка на сайта на Народното събрание. Изслушването ще бъде на съвместно заседание на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред, и по бюджет и финанси в зала „Изток“ от 11.00 часа.
На 16 януари от БСП призоваха за разсекретяване на постановлението на Прокуратурата и на доклада на ДАНС за БАЦИС. Според левицата има слабости в работата на системата, а стотици милиони левове не са били събрани от държавата. От ГЕРБ изразиха готовност да отговарят на въпроси и да разсеят твърденията на опозицията. На 18 януари говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни, че според наблюдаващия прокурор няма извършено престъпление по подадения сигнал за БАЦИС през 2015 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе  от кома. 23 май 2018 година
Юлия Скрипал с първо заявление, откакто излезе от кома. 23 май 2018 година

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.