НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепремиерът Екатерина Захариева представи приоритетите на Председателството пред Комисията по външни работи на Европейския парламент

Вицепремиерът Екатерина Захариева представи приоритетите на Председателството пред Комисията по външни работи на Европейския парламент

23 Януари 2018 | 18:15 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представи в Брюксел целите и задачите пред Българското председателство на Съвета на ЕС на заседание на Комисията по външни работи на Европейския парламент, съобщиха от пресцентъра на МВнР.
Захариева изброи четирите основни приоритета на Председателството: бъдещето на Европа и младите хора - икономически растеж и социално сближаване, европейската перспектива и свързаност на Западните Балкани, дигиталната икономика и уменията, необходими за бъдещето и сигурност и стабилност в силна и обединена Европа.
“Западните Балкани са от огромно значение за благосъстоянието на Европа. Няма как да има сигурна и стабилна Европа без сигурни и стабилни Балкани”, изтъкна българският първи дипломат пред евродепутатите и добави, че срещата на върха през май т.г. в София ще е първото събитие на такова равнище след срещата в Солун през 2003 г.
“Ние трябва да чуем гласа на младите хора за бъдещето на Европа. Трябва да насърчим творческите умения на нашите граждани за цифровата епоха”, каза още Захариева. Усилията на Председателството ще бъдат насочени и към по-силни и сигурни външни граници.
В залата на Комисията за външна политика на Европейския парламент, където присъстваха и представители на всички шест държави от Западните Балкани, които не са членове на ЕС (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Сърбия и Черна гора), Екатерина Захариева изложи подробно вижданията на Председателството относно перспективите пред региона: “През 2017 г. станахме свидетели на редица положителни развития. Независимо от това продължават да съществуват предизвикателства - както външни: с намеса на външни фактори, така и вътрешни: главно свързани с върховенството на закона, социално-икономическите условия и формирането на мултиетническите общества. Високите нива на безработица и липсата на перспективи засилват чувствителността към радикализация в някои групи, особено сред младежите в тези страни. Това са само някои от причините, поради които Западните Балкани се нуждаят от по-видима политическа подкрепа от страна на ЕС. В противен случай рискуваме разрастване на нестабилността в региона и възобновяването на заплахите и рисковете за сигурността на ЕС.”
“Трябва да се обърне повече внимание и да се отделят средства за посрещане на общи предизвикателства като миграцията, енергийната сигурност, тероризма и радикализацията, корупцията и организираната престъпност, като същевременно се укрепи гражданското общество”, изтъкна още министър Захариева.
“Няма вакуум на Западните Балкани, ако ние не сме там, някой друг, който не е част от нашето европейско семейство и от НАТО, ще заеме тази ниша”, увери евродепутатите тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Доналд Тръмп. Ким Чен-ун. 25 май 2018 г.
Доналд Тръмп. Ким Чен-ун. 25 май 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.