НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Зам.-министър Малина Крумова: МРРБ не е сигурно дали на практика е възможно солидарно уеднаквяване на цената на водата в страната, но това е посоката, в която се гледа

Зам.-министър Малина Крумова: МРРБ не е сигурно дали на практика е възможно солидарно уеднаквяване на цената на водата в страната, но това е посоката, в която се гледа

13 Февруари 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Добрич. Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) не е сигурно дали на практика е възможно солидарно уеднаквяване на цената на водата в страната, но това е посоката, в която се гледа. Това заяви по време на срещата с отговорни лица и граждани по въпроси, свързани с ВиК-Добрич, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. По думите на зам.-министър Крумова се търсят справедливи решения по въпроса за цената на водата, но трябва да бъде отчетен и факторът как се добива водата в различните региони на страната.
„Затова ние търсим и междинни варианти чрез различни форми на солидарност да се генерира ресурс, който да бъде насочван именно към ВиК операторите, какъвто в Добрич е краен случай, но не единственият, които поради определени физически или икономически обстоятелства са в затруднено положение и не могат да постигнат същите параметри и същите качества като някои други райони“, заяви Малина Крумова. Някъде, например във Видинско тя се добива лесно и това не струва толкова средства, колкото в Добричка област. Малина Крумова заяви също, че МРРБ е „с отворено ухо“ за проблемите на хората в областта и за конструктивни и ефективни предложения как на практика да бъде подобрена работата на водното дружество. Няколко са нещата, които ще гарантират справянето с проблемите, което е дълъг и не лек процес, и това са увеличаване на събираемостта на задълженията на дружеството, увеличаване на цената на водата, преустановяване на случаите на кражби на вода от абонати.
Малина Крумова подчерта, че проблемите касаят цялата Добричка област и ефектът от прилаганите решения на проблема ще станат видни чак към 2021 година със завършване на дейностите по проекта на Община град Добрич за подобряване на водния сектор и с прилагане на Бизнес плана на ВиК. Проектът и Бизнес планът имат за цел подобряване и осъвременяване на ВиК инфраструктурата, за да бъдат намалени огромните загуба на вода, които възлизат на над 80%, за да бъде поетапно подменяна силно амортизираната система на водопроводи, да се преустановят водните аварии и нарушеното водоподаване в населените места на областта и за да се подобри качеството на предоставените от водното дружество услуги. Срещата в Областна администрация продължи близо 3 часа, с многобройни въпроси от страна на аудиторията, като с времето напрежението ескалира и се прехвърли в емоционални изказвания, което сложи край на срещата. Не се състоя и пресконференция. Много въпроси останаха без отговор.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Малина Крумова в Добрич: Оперирането на ВиК не може да бъде следено ежедневно от МРРБ, затова си има ръководство на дружеството

Зам.-министър Малина Крумова в Добрич: Оперирането на ВиК не може да бъде следено ежедневно от МРРБ, затова си има ръководство на дружеството

13 Февруари 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Добрич. Оперирането на ВиК не може да бъде следено ежедневно от Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), затова си има ръководство на дружеството. Това заяви по време на работна среща по проблеми на ВиК - Добрич зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. „Прилагани са различни мерки, включително и със съдействието на полицията, за повишаване на събираемостта на задълженията на ВиК – Добрич и тя е достигнала 70%", посочи зам.-министърът. Граждани недоволстват срещу плащането на потребление на общи водомери. ВиК е държавно предприятие, в което според гражданите общините и хората влагат средства и в крайна сметка се отчитат загуби, а потърпевши са гражданите. Те настояват да не се повишава драстично цената на услугата и тя да бъде обективно формирана. Зам.-министърът добави, че според Закона за етажната собственост общите водомери са необходими и ако има съмнение за кражба или някаква нередност, има механизми за коригиране. Граждани недоволстват и срещу начина на осъществяване на ремонти на водопровод, като бяха посочени фрапиращи примери, на които те са били свидетели в жилищни квартали. Бе зададен въпрос има ли шанс държавата да подпомага социално слаби лица и семейства при заплащане на ВиК-услугите и това да бъде нормативно регламентирано както в други страни. „Министерството има амбицията за социална политика, но засега това е само амбиция", посочи Малина Крумова. „Над 1.2 млрд. лв. за 30 години са необходими за инвестиции във ВиК - Добрич", каза зам.-министърът. Граждани отправиха запитване къде са парите, плащани добросъвестно през годините от абонатите и защо сега няма достатъчно средства за инвестиции във водното дружество и защо през годините са правени незначителни подобрения на инфраструктурата. Отчита се от държавата, че през годините назад не са събирани достатъчно средства и затова не са правени значителни подобрения.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: В зала „Европа“ на Областна управа ще се проведе среща, свързана с проблемите на ВиК

Добрич: В зала „Европа“ на Областна управа ще се проведе среща, свързана с проблемите на ВиК

13 Февруари 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Добрич. В зала „Европа“ на Областна администрация днес ще се проведе среща, свързана с проблемите на ВиК, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Срещата ще започне в 13.00 часа. В нея ще участват ръководството на Асоциация - ВиК, Съвета на директорите на „ВиК Добрич“ АД, представители на общините в Добричка област и граждани. Очаква се на срещата да присъства и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.