НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ген. Кирчо Киров: Обстановката на Балканите се усложни динамично след разстрела на сръбския политик Оливер Иванович

Ген. Кирчо Киров: Обстановката на Балканите се усложни динамично след разстрела на сръбския политик Оливер Иванович

2 Април 2018 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Обстановката на Балканите се усложни динамично след разстрела на сръбския политик Оливер Иванович. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ генерал Кирчо Киров. „Отказът на Прищина сръбските органи за сигурност да участват в разследването допълнително е нагнетил обстановката", добави Киров. Според него на базата на стара вражда между албанския етнос и сърбите, ситуацията на Балканския полуостров изглежда по този начин. „Втората разделителна линия представлява желанието на 10-те сръбски общини в Северно Косово да обособят своя общност", обясни генералът. „Разбира се, че тук зад действащите на локално ниво сили стоят и по-големи международни такива. Зад албанската стоят САЩ, зад Белград стои Москва. Всичко това се проектира в действията на Сърбия и Прищина. За Русия, която губи своето влияние в региона на Балканите, е изключително важно да запази Сърбия като свои представител в региона на Западните Балкани“, обясни той. Генерал Кирчо Киров добави, че Москва има интерес ситуацията в Сърбия да се запази такава, каквато е, поради което е била продиктувана кореспонденцията между президентите Владимир Путин и Александър Вучич. „От друга страна, Русия няма повод да бъде заинтересована от това Сърбия да продължи усилията си за членство в ЕС", коментира Киров. „В този смисъл напрежението на южната сръбска граница е онова, което ограничава сръбските стремежи да покрият изискванията за членство в Общността", каза още генералът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Навършват се два месеца от убийството на Оливер Иванович

B92 (Сърбия): Навършват се два месеца от убийството на Оливер Иванович

16 Март 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. Навършват се два месеца от убийството на Оливер Иванович в Косовска Митровица, припомня белградската медийна компания B92.
Лидерътн на „Свобода, демокрация, справедливост“ (СДП) бе застрелян пред офиса на партията си от преминаващ автомобил. Показното му убийство допринесе за ново изостряне на отношенията между Белград и Прищина. Два месеца след покушението все още не е ясно кой стои зад убийството му.

Агенция „Фокус“ припомня:

Оливер Иванович, лидер на партията на етническите сърби Гражданска инициатива „Свобода, демокрация, справедливост“ (СДП) е роден на 1 април 1953 г. в село Ръжнич в семейство на учители. Баща му Богдан Иванович е учител по история, а майка му Олга Иванович - учител по сръбски език и книжовност. Завършва средно образование в тогавашната Титова Митровица, сега – Косовска Митровица. Постъпва във военната академия в Загреб. Работи като карате инструктор след като след 3 годишно пребиваване в училище напуска. Медицинската комисия го освобождава, защото смята че има увредено зрение. Завръща се в Косово и завършва в инженерния факултет в Митровица на университета в Прищина, а впоследствие завършва и специалност „Икономика“. Паралелно продължава да се занимава с карате, като включително е канен за международен карате съдия. Свободно говори, Английски, Албански и Италиански.
На 3 януари 2014 година, заедно с още четирима косовски сърби е задържан части на EULEX в Косовска Митровица по обвинение за военни престъпления срещу цивилни албанци във войната през 1999-2000 година. Обвинението е повдигнато срещу тях през ноември 2014 г., а процесът започва на 18 декември 2014 година.
Заради отказ да го оставят да се защитава на свобода, на 7 август 2015 година Оливер Иванович започва гладна стачка в затвора. На 8 август 2015 година вестник „Политика“ Белград публикува неговото писмо от затвора, написано на ръка, в което казва: „Решавам се на гладна стачка, защото очевидно нямам друг начин да пречупя неправдата, която застрашава моите човешки права. Докато започне стачката, съм 557 дни в затвора, а съдебният процес ми е насрочен едва за 10 септември. Не съм самоубиец, но очевидно трябва да избера най-тежкия път“.
7 дни по-късно е преместен в болницата заради влошено здраве. През февруари 2017 година решението на първа инстанция е отменено и е постановено ново дело като е отменен домашният арест, а от април 2017 година му е позволено да си подготвя защитата на свобода. Членувал е в Социалдемократическата партия, утвърдил се е като политически и обществен лидер на сърбите от Северно Косово. Бил е член на Координационния център за Косово и Метохия. Работил е като бивш държавен секретар за Косово и Метохия в някогашното министерство. Първоначалната му присъда за военни престъпления е 9 години „лишаване от свобода“.
Женен с трима сина.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косовски министър разкри нови детайли около убийството на Оливер Иванович

Gazeta Express: Косовски министър разкри нови детайли около убийството на Оливер Иванович

5 Март 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министърът на вътрешните работи на Косово Фламур Шефай заяви, че местната полиция знае името на собственика на запаления автомобил, използван при убийството на един от политическите лидери на косовоските сърби – Оливер Иванович, на 16 януари в Косовска Митровица, пише базираното в Прищина албанско издание Gazeta Express.
Освен това, Шефай потвърди, че двамата косовски полицаи от сръбската община са замесени в манипулирането на доказателства за убийството на Иванович. По-рано през февруари, местната полиция арестува двама от своите служители по подозрение, че са манипулирали доказателство, а именно – прибрали са пълнители са патрони от мястото на престъплението. По-късно съдът ги оправда по тези обвинения.
Що се отнася до собственика на колата, Шефай заяви по време на интервю за ТВ канала KTV, че той е сърбин и потвърди, че косовските власти са поискали от сръбската полиция да започне разследване.
„Информацията, която получихме от сръбската полиция е много неясна и разследването продължава. Очакваме повече информация от Сърбия. Знаем името и фамилията на собственика на колата, който е сръбски гражданин“, заяви той, като добави, че Белград е политизирал случая и не иска да съдейства. „Предоставената информация от Сърбия е недостатъчна. Сърбия политизира случая“, подчерта косовският министър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: ЕС потвърди, че техническия диалог между Белград и Прищина се подновява на 26 февруари

Gazeta Express: ЕС потвърди, че техническия диалог между Белград и Прищина се подновява на 26 февруари

19 Февруари 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Техническият диалог между Белград и Прищина ще бъде възобновен на 26 февруари, това потвърди Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по въпросите за външните работи и политиката на сигурност, пише Gazeta Expres.
„Просто за да потвърдя, двете страни се съгласиха за следващия кръг от технически преговори да започне на 26 февруари в Брюксел, като целта е да се обсъди спазването на постигнатите до момента споразумения“, това е заявила Кочиянчич за косовски вестник.
По-рано потвърждение за новия кръг технически преговори даде и сръбския президент Александър Вучич.
Разговорите между двете страни бяха прекъснати на 16 януари след убийството на лидера на косовските сърби Оливер Иванович в Митровица.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Александър Вучич потвърди, че на 26 февруари ще бъдат проведени технически разговори с Прищина

Tanjug: Александър Вучич потвърди, че на 26 февруари ще бъдат проведени технически разговори с Прищина

18 Февруари 2018 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Митровица. Сръбският президент Александър Вучич потвърди, че на 26 февруари ще бъдат проведени технически разговори с Прищина, предава сръбската агенция Tanjug. В обръщение към студентите от факултетите на университета в Прищина в Косовска Митровица, Вучич заяви, че „ако някой иска да влезе в ООН, то той трябва да постигне споразумение със Сърбия. Не виждам как Прищина би станала член на организацията без да бъде постигнат всеобхватен и тежък компромис, който те трябва да договорят с Белград“.
Вучич потвърди, че на 26 февруари Белград и Прищина ще проведат технически преговори, които „трябва да завършат до края на този или другия месец“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американският посланик в Косово: САЩ ще участват активно в диалога Белград-Прищина

Американският посланик в Косово: САЩ ще участват активно в диалога Белград-Прищина

16 Февруари 2018 | 00:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. САЩ ще взимат активно участие в диалога между Белград и Прищина, според думите на американския посланик в Косово Грег Делауие, предава белградската медия B92.
Според TANJUG, дипломатът е заявил пред излъчващия на албански телевизионен канал RTV21, че Европейският съюз е основният посредник в разговорите, които ще бъдат „подкрепяни силно от Съединените американски щати“.
Делауие е посочил, че диалогът Белград – Прищина е ключов елемент за постигането на прогрес в амбициите на страните за присъединяване към ЕС.
„Смятам, че това е важно“, е казал той, според цитата на сръбската информационна агенция, като е визирал скорошното изявление на специалния представител на ЕС за Косово Наталия Апостолова, според която „спешно трябва да се стигне до решение в диалога“.
Американският посланик е припомнил и думите на Апостолова, че „е ясно, че двете страни не могат да продължават преговорите вечно“.
„Всъщност, през последните години ние допринесохме за успешното прилагане на някои елементи в диалога, като например контрола над северната граница и събирането на митническите постъпления, интеграцията на правосъдието на Север и др. Вярвам, че изиграхме важна роля. Говорим по проблемите на диалога с правителството тук в Косово, както и с правителството на Сърбия в Белград и европейското ръководство в Брюксел“, заяви Делауие, отговаряйки на въпрос, дали участието на САЩ в брюкселския диалог е „просто на хартия – или наистина е имало официални действия или контакти“.
Когато интервюиращият е настоял Делауие да конкретизира, „дали това означава, че той не възприема промяната на формата на диалога като нещо осъществимо или възможно през следващата година“, американският дипломат е отговорил, че за формата отговоря ЕС, тъй като Съюзът го е инициирал.
„Ние ще го подкрепим (диалога), независимо в какъв формат се води. Ще участваме и ще насърчаваме компромисите, които са от полза и за двете страни и ще се опитаме да допринесем за постигането на прогрес“, заключи Делауие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Сърбия към Зигмар Габриел: Няма да признаем Косово

Министърът на отбраната на Сърбия към Зигмар Габриел: Няма да признаем Косово

15 Февруари 2018 | 22:55 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин е категоричен, че Белград няма да признае Косово. Изказването му дойде в отговор на заявлението на външния министър на Германия Зигмар Габриел, че Сърбия трябва да признае Косово, за да бъде приета в Европейския съюз, предава македонската редакция на радио „Свободна Европа“.
„Ако членството в ЕС наистина зависеше от успехите във върховенството на закона или свободата на медиите, то Сърбия вероятно отдавна щеше да е член на Съюза. Но тях изглежда ги интересува само едно – да признаем Косово и нищо друго. Сърбия няма да признае Косово, а по-конкретно, няма да го признае, за да стане член на ЕС“, е заявил Вулин, според цитата на сръбската държавна агенция TANJUG.
Изявата на германския министър предизвика реакцията и на министъра на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, който е заявил, че Габриел е този, който трябва да осъзнае реалността, а не Сърбия. „А реалността е, че сегашното правителство на Германия е пред падане“, е заявил сръбският дипломат.
„Свободна Европа“ припомня, че Габриел, по време на визитата си в Прищина, е заявил, че сръбските власти трябва да се съобразят с реалностите и да признаят независимостта на Косово, за да стане Сърбия член на ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Според Хашим Тачи, истината за убийството на Оливер Иванович ще донесе болка за някои

„Макфакс“ (Македония): Според Хашим Тачи, истината за убийството на Оливер Иванович ще донесе болка за някои

15 Февруари 2018 | 22:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че убийците на лидера на косовско-сръбското гражданското Движение „Свобода, демокрация, справедливост“ Оливер Иванович ще бъдат открити и че истината ще донесе болка за някои, предава македонската държавна агенция „Макфакс“.
В интервю пред телевизионния канал „Н1“, Тачи заяви, че мотивите за злодеянието са били криминални.
„Разследването на убийството на Оливер Иванович ще продължи. Засега няма индикации, които да говорят, че случаят е етнически мотивиран, но първите данни указват за мотиви от криминална и мафиотска природа. Съдействаме си със сръбските власти, за да получим допълнителна информация. Истината ще излезе наяве, макар че за някои това ще бъде болезнено“, заяви държавният глава на Косово.
Той добави, че се работи върху предварителните оценки на разследващите органи.
„Не мога да ви кажа повече. За това трябва да се обърнете към отговорните органи, които ще обявят своите резултати. Възможно е обаче да са замесени и престъпни структури, свързани с определени политически кръгове“, продължи Тачи.
„Макфакс“ припомня, че Оливер Иванович беше убит преди един месец в Косовска Митровица, пред офиса на своята партия. Според данните от аутопсията, Иванович е получил шест куршума в тялото, а недалеч от мястото на убийството е бил намерен запален автомобил на предполагаемите извършители.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Според сръбския външен министър предполагаемите споразумения за подялбата на Косово са спекулации

„Телма“ (Македония): Според сръбския външен министър предполагаемите споразумения за подялбата на Косово са спекулации

15 Февруари 2018 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че предполагаемото споразумение между Белград, Прищина и Тирана за размяна на територии и разделяне на Косово е спекулация, предава македонската медия “Телма“.
„Това са просто спекулации“, заяви Дачич. „Важно е да продължим диалога в Брюксел, както и да открием бързо убийците на Оливер Иванович“, допълни той.
Във връзка с посещението на сръбския президент Александър Вучич в Загреб Дачич подчерта, че тя е показала, че Сърбия е готова да преговаря, както и че двете страни въпреки различните мнения по определени въпроси, трябва да си сътрудничат и да се договаря помежду си.
"Никога няма да се съгласим как да гледаме на операция "Буря", но ние сме съседи и трябва да си сътрудничим и да преговаряме. Това е единственият начин“, убеден е министърът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Плюс Инфо" (Македония): Освободени са двамата полицейски служители, задържани в Косовска Митровица във връзка с разследването на убийството на Оливер Иванович

"Плюс Инфо" (Македония): Освободени са двамата полицейски служители, задържани в Косовска Митровица във връзка с разследването на убийството на Оливер Иванович

13 Февруари 2018 | 00:15 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Във вечерните часове на понеделник съдът в Косовска Митровица постанови освобождаването на двамата полицейски служители, арестувани два дни по-рано по подозрение, че не са защитили мястото, на което на 16 януари бе убит един от лидерите на косовските сърби - Оливер Иванович, предава скопската електронна медия "Плюс Инфо".
По-рано в изявлението на полицията се посочваше, че двамата са заподозрени в „манипулиране на доказателства" и са били задържани за срок от 48 часа. „Те са отговаряли за местопрестъплението и не са свършили правилно работата", поясни тогава Ниязи Рекса, прокурор по делото за убийството на председателя на гражданското движение „Свобода, демокрация, справедливост“.
Уточнено бе, че при ареста в северната част на града са конфискувани пистолет ТТ и патрони.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Косовската полиция арестува  двама служители на реда във връзка с разследването на убийството на Оливер Иванович

„Вечер“ (Македония): Косовската полиция арестува двама служители на реда във връзка с разследването на убийството на Оливер Иванович

11 Февруари 2018 | 06:31 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Двама полицейски служители са арестувани в неделя в Косовска Митровица във връзка с разследването на убийството на един от лидерите на косовските сърби – Оливер Иванович, съобщава скопското електронно издание „Вечер“.
В изявлението на полицията се посочва, че двамата са заподозрени в „манипулиране на доказателства" и са били задържани за срок от 48 часа.„Те са отговаряли за местопрестъплението и не са свършили правилно работата", поясни Ниязи Рекса, прокурор по делото за убийството на председателя на гражданското движение „Свобода, демокрация, справедливост“.
Уточнява се, че при ареста в северната част на града са конфискувани пистолет ТТ и патрони.
Косовските албански медии привеждат информация, съгласно които те са задържани във връзка с разследването на убийството на Оливер Иванович.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.