НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александра Петкова, Професионална държавна търговска гимназия-Свищов: Пътеводителят на туриста в Свищов е подходящ както за млади, така и за по-зрелите хора

Александра Петкова, Професионална държавна търговска гимназия-Свищов: Пътеводителят на туриста в Свищов е подходящ както за млади, така и за по-зрелите хора

13 Февруари 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Свищов. Пътеводителят на туриста в Свищов е подходящ както за младите хора, така и за по-зрелите жители и посетители на града. Това каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Александра Петкова от авторите на пътеводителя и ученичка в Професионалната държавна търговска гимназия в Свищов. Тя уточни, че изданието е достъпно на интернет сайта на училището, както и в ламиниран вариант, който ще бъде разпространен в музеите в града.
„Всички възрастови групи могат да намерят по нещо в нашия пътеводител. Младите хора харесват повече атракционите, фестивалите и възстановките от далечното историческо минало, както и римските игри – Орел на Дунава, легионерски битки и други подобни. Зрелите хора предпочитат културни и исторически обекти, които ги връщат в славните времена на града от Ренесанса, а по-късно - и от Буржоазната епоха и времето на Алеко Константинов“, обобщи ученичката. Тя уточни, че тези изводи са направени, след проведено проучване сред населението в града. Идеята е през настоящата година да се създадат още нови проекти, които да представят не само Свищов, но и цялата община, като целогодишна туристическа дестинация.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Георгиев, изпълнителен директор на винарна: Белите вина от Северна България нямат аналог в страната по качество

Владимир Георгиев, изпълнителен директор на винарна: Белите вина от Северна България нямат аналог в страната по качество

13 Февруари 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Свищов. Белите вина от Северна България нямат аналог в страната по качество. Това коментира в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Владимир Георгиев, изпълнителен директор на най-голямата винарна в Свищов. По думите му причината е, че сортовете грозде, които се отглеждат в региона, са с по-ниска захарност и това придава по-голяма свежест на самото вино.
„Без съмнение и червеното вино, което се произвежда в региона, е традиционно. Става въпрос за червеното вино от Северна България, което не е така тежко и гъсто, както е в Южна България. Това се цени все повече – свежият вкус, който северното червено вино има. Белите вина от Северна България, особено от Свищовския регион – региона на Горчивка, са без конкуренция в българските вина. Това е така, защото в Южна България бялото вино и гроздето за бяло вино са с доста висока захарност, тъй като там е по-топло и съответно се опитват да достигнат свежестта, която се постига в Северна България“, обясни Владимир Георгиев и уточни, че за разлика от световния пазар, у нас розето все още не е така популярно. Това, според него, е следствие от неверния постулат, който българите възприемат – че розето е по-леко и ниско алкохолно вино.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Пътеводител на туриста в Свищов създадоха ученици от града

Велико Търново: Пътеводител на туриста в Свищов създадоха ученици от града

13 Февруари 2018 | 12:09 | Агенция "Фокус"
Свищов. Пътеводител на туриста в Свищов създадоха ученици от града. Изданието представлява ламиниран и подвързан информационен справочник, в който са поместени емблематични за Свищов туристически обекти, разказа в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Добринка Микова, старши учител в Професионалната държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ и ръководител на проекта. Тя поясни, че Пътеводителят има и електронен вариант, който е поместен на интернет страницата на школото, както и вариант преведен на английски език.
„От него ще се възползват, преди всичко, работодателите от туристическия бранш, но той може да е полезен и за всички, които желаят да се запознаят с културно – историческото наследство на нашия град. Що се отнася до популяризирането, освен в интернет, ние вече имаме заявки за издаването му от музеите в града, както и от Стопанска академия „Д. А. Ценов“, допълни Добринка Микова. Тя уточни и, че училището работи съвместно и с двете местни туристически агенции за развитието на този бранш в региона.
„Идеята за създаването на точно такъв туристически продукт е провокирана от желанието ни да представим Свищов като атрактивна туристическа дестинация. Реализирането на проекта на сайта и преводът на английски език е изцяло дело на учениците от специалност „Организация на туризма и свободното време“ , финансова помощ за ламинираните издания е осигурена от фондация „Димитър Хадживасилев“, разказа още преподавателката. Тя увери, че училището има и категоричната подкрепа на Община Свищов във всяко едно начинание.

Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С римски възстановки и българска духова музика Свищов ще отбележи празника на виното и лозята – Трифон Зарезан

Велико Търново: С римски възстановки и българска духова музика Свищов ще отбележи празника на виното и лозята – Трифон Зарезан

13 Февруари 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Свищов. С римски възстановки и българска духова музика Свищов ще отбележи празника на виното и лозята – Трифон Зарезан. Тържеството се организира от най-голямата винарна в региона, каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново изпълнителният директор на предприятието Владимир Георгиев. Събитието ще се проведе на един от лозовите масиви на компанията, а специална покана за участие в него е изпратена до ръководството на Община Свищов и представителите на Общинския съвет.
„В нашата програма ще участва групата, която често каним на наши празненства, за римски възстановки. Те ще ни представят как се е случвало зарязването на лозите в миналото, за почитане на Бог Дионис – традиция, която ние запазваме, съхраняваме и продължава, и в наши дни. Българският фолклор ще е вплетен с участието на народен духов оркестър, който също ще е на място – при лозята. След това ще направим коктейл и в самата винарна“, обясни Владимир Георгиев. Поканени да се включват в празника са още народни представители, шефовете на най-големите предприятия в Свищов, както и много хора, които са свързани с града. Изпълнителният директор на винарната уточни, че сътрудничеството с Община Свищов винаги е било на високо ниво, както в годините назад, така и днес.
„През миналата година ние подпомогнахме, а и взехме участие в Празника на града – Свищовски лозници. Подпомогнахме и някои от Новогодишните инициативи на Общината. Това са двата основни празника, които описват нашето сътрудничество и показват, че съвместните ни дейности дават много добри и ползотворни резултати“, посочи още Георгиев.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Добре дошли в Свищов“

Акценти в предаването „Добре дошли в Свищов“

13 Февруари 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Свищов. Културният календар на българския народ изобилства с множество празници още от незапомнени времена. Един от най-интересните християнски народни обичаи е Трифон Зарезан, който в много населени места от страната се отбелязва по стар стил на 14-ти февруари. Свищов, като град с дългогодишни лозарски и винарски традиции, също не прави изключение. В днешното издание на предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново ще Ви представим програмата, която се подготвя в градът за 14-ти февруари. В духа на празника ще потърсим информация и за това дали винопроизводството в Свищов е живо и днес и какво го отличава от това в другите краища на страната. На тези въпроси ще ни отговори изпълнителният директор на най-голямата винарна в региона Владислав Георгиев.
И още - преди броени дни даровити деца от Свищов създадоха туристически гид, който разказва за забележителностите в града и региона, и за богатия културен календар на Общината. За иновацията, която неимоверно ще спомогне за развитието на туризма, ще ни разкажат преподавателката от Професионалната държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ Добринка Микова и възпитаничката на училището Александра Петкова. Водещ днес е Луиза Транчева. Номерът за връзка със студиото е 0885 303 375.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.