НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Наталия Михалевска, МОН: По-гъвкави са новите програми за децата в неделни училища в чужбина

Наталия Михалевска, МОН: По-гъвкави са новите програми за децата в неделни училища в чужбина

14 Февруари 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. По-гъвкави са новите програми за децата в неделни училища в чужбина. Това каза в седмичното образователно предаване „Всички в час“ на Радио „Фокус“ Наталия Михалевска, директор на Дирекция „Образоване на българите зад граница и училищната мрежа“ към Министерство на образованието и науката (МОН). „Новите възможности, които министерството предоставя, са свързани с новите програми по Български език и литература (БЕЛ) и по История и География на България. Те вече са разделени на два модула – български език като роден и като втори, и следващ по реда на изучаването в живота“, заяви тя. Наталия Михалевска уточни, че промените са въведени поради големия брой деца, родени в чужбина, както и такива, напреднали в изучаването на други езици, но не и на родния български език. „В българските неделни училища, които са над 340 с новите кандидатстващи, децата имат възможност да се обучават в групи по специфична методика. От една страна това дава възможност за получаване на удостоверение за завършен клас по съответния учебен предмет и да могат да влизат в нашата образователна система безпрепятствено при връщането си в България. От друга страна обучението дава възможност за сертифициране на българския език по общата европейска и езикова рамка от одитирани европейски организации, така че да могат да получават сертифициране на нива на владеене на българския език“, обясни Михалевска. „Освен това, във връзка с тези програми, започнахме процедурата за изработване на учебни помагала по БЕЛ, История и География. Вече е публикуване на сайта на МОН. Различното е, че оценяващи могат да бъдат българските учители от чужбина“, каза още тя.
Директорът на Дирекция „Образоване на българите зад граница и училищната мрежа“ каза още, че са готови с проекта на новия акт на Министерски съвет за българските неделни училища в чужбина. „За първи път МОН дава възможност за електронно обучение по български език по света така че и на най-отдалечените места, и там, където няма български неделни училища, учениците да могат да поддържат и развиват родния си език“, коментира тя. Наталия Михалевска добави, че обучението по български език за българчетата в чужбина е много важен приоритет, защото те могат да съхранят връзката си с родината чрез езика, но и се популяризира нашия език по света.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.