НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: По традиция в Свищов отпразнуваха Деня на винарите и лозарите – Трифон Зарезан

Велико Търново: По традиция в Свищов отпразнуваха Деня на винарите и лозарите – Трифон Зарезан

15 Февруари 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
Свищов. На Трифон Зарезан, в лозовите масиви на село Совата, край Свищов бе отслужен молебен за здраве и плодородие, съобщиха от пресцентъра на Общината. Отец Евгени благослови лозята и грижовните им стопани, като им пожела здраве и богата реколта. Ангел Гецов, като управител на фирмата обработваща плодородните масиви, сложи богато украсената корона от лозови пръчки на главния агроном, с което му предостави честта да зареже първата лоза. Изпълнителният директор на „Винарна Свищов“ Владимир Георгиев поздрави присъстващите гости с празника и благодари на своите служители, и партньори за всеотдайния целогодишен труд. Той спомена, че тази година Винарната отбелязва своя 70 годишен юбилей, а богатата ѝ история, с традиции и опит във винопроизводството, я прави една от най-добрите винарни в България. Традиционният празник беше уважен с присъствието на народния представител Станислава Стоянова, председателя на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов и зам.-кмета Борислав Замфиров, които заедно с главния агроном зарязаха лозите за здраве и берекет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: На Трифон Зарезан зарязаха лозята край котленското село Пъдарево

Сливен: На Трифон Зарезан зарязаха лозята край котленското село Пъдарево

14 Февруари 2018 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Сливен. Котленското село Пъдарево отбеляза днес по традиция празника Трифон Зарезан. Това съобщиха от Община Котел. Празненството започна с шествие под звуците на гайда, тъпан и кавал, което тръгна от сградата на читалището на Пъдарево до лозовия масив. Там официалните лица бяха посрещнати по традиция от кмета на селото Петър Петров с топла пита, печена кокошка и вино от миналогодишната реколта. На място бе извършено ритуалното зарязване на лозови пръчки и поливане на лозница с вино за благодат през годината.
Кметът на община Котел Коста Каранашев пожела на жителите на Пъдарево да са живи, здрави, все така задружни и да правят все по-хубави вина. Каранашев направи отчет за извършените дейности през 2017-та година и увери, че асфалтирането на улиците „Димитър Жеков“ и „Петър Инджов“ ще бъде завършено тази година. Полагане на фрезован материал ще се направи и на най-належащите места в ромската махала на селото.
За поредна година в Пъдарево беше спазена традицията най-добрите винопроизводители да получат своите награди в конкурса за бяло и червено вино.
В категория „Бели вина“, 1-во място зае Ангел Митков, а 2-ро и 3-то място заеха Митьо Ташев и Петко Стоянов. В категория „Червени вина“, 1-во място зае Петко Стоянов, а 2-ро и 3-то – Ангел Стойчев и Костадин Младенов.
Гости на събитието бяха кметът на община Котел Коста Каранашев, зам.-кметът Шериф Куванджъ, председателят на ОбС- Котел Христина Чолакова, секретарят на Общината Христо Карабекиров и кметът на с. Мокрен Младен Христов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Заместник-кметът на Видин Венци Пасков присъства на тържеството по случай Трифон Зарезан в община Ново село

Заместник-кметът на Видин Венци Пасков присъства на тържеството по случай Трифон Зарезан в община Ново село

14 Февруари 2018 | 20:06 | Агенция "Фокус"
Ново село. По повод празника Трифон Зарезан заместник-кметът на община Видин Венци Пасков бе гост в община Ново село, в местността Метериз, където бе извършен ритуалът по „зарязването” на лозята, съобщиха от пресцентъра на Община Видин. Видинският митрополит Даниил също почете Трифоновден и извърши водосвет. Той заряза пръв, като нарече: „Благославят се тези лози, в този район и да са благополучно използвани. Нека бъде вашият труд възнаграден и Божието благословение с вас”. Лозовите пръчки отрязаха Старият Трифон – Андрей Димитров и Младият Трифон - Тони Белячин, с пожеланието: „Здраве, късмет и берекет да има и с руйно вино Гъмза новоселска да се отбелязват тези дни на труд”. Кметът на Община Ново село Георги Стоенелов също се включи в обичая. Тържествен водосвет бе извършен и в избата на „Новоселска гъмза“, където всички присъстващи имаха възможността да целунат кръста и да получат благословията на видинския митрополит. Празникът продължи в салона на Общината.
Заместник-кметът на Видин Венци Пасков поздрави всички винари и гости и връчи на кмета на Община Ново село поздравителен адрес и плакет от името на Огнян Ценков, кмет на Община Видин. „Пожелавам чрез Вас на хората от този богат регион във Видинска област винаги да се нареждат сред първите в отглеждането на лозя и във винопроизводството. Нека тази година бъде ползотворна, да се ражда много и хубаво грозде, да се произвежда качествено вино, което да намира прием на все по-големи пазари” – пише в адреса.
Празникът продължи край богата трапеза с български народни песни и танци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Кметът Стефан Радев присъства на ритуал по зарязване на лозята в село Глушник

Сливен: Кметът Стефан Радев присъства на ритуал по зарязване на лозята в село Глушник

14 Февруари 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Сливен. Ритуал по зарязване на лозята на лозарския празник Трифон Зарезан се проведе в село Глушник. Водосвет за здраве и берекет отслужи отец Йордан. Заради проливния дъжд церемонията се извърши в двора на Станчо Станев – производител на грозде, който обработва около 50 декара лозя. Това съобщиха от пресцентъра на Община Сливен.
Кметът на селото Димитър Петков поздрави присъстващите и пожела богата реколта.
“Свети Трифон така е решил – да вали. Важното е, че спазихме дългогодишната традиция. В Глушник има над 3000 декара лозя и млади хора, които развиват лозарството”, каза той.
Кметът на Сливен Стефан Радев отправи пожелания за успешна година за лозарите и добра реколта. На събитието присъства и областният управител Чавдар Божурски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: С празничен водосвет и ритуално зарязване на лозята отбелязаха Трифон Зарезан в община Долни чифлик

Варна: С празничен водосвет и ритуално зарязване на лозята отбелязаха Трифон Зарезан в община Долни чифлик

14 Февруари 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Долни чифлик. С празничен водосвет и ритуално зарязване на лозята бе отбелязан празникът на св. Трифон Зарезан в община Долни чифлик. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от пресцентъра на Община Долни чифлик. Отец Стефан отслужи молитва за здраве и богата реколта, а лошото време не попречи традицията да се спази, макар и символично. На празника бяха обявени и победителите от конкурса за най-добро домашно вино. Тази година първото място оспорваха 4 бели и 11 червени вина. Право на участие в надпреварата имаха производители със собствени вина – реколта 2017, а качествата на напитките оценяваха зам.-кметовете на Община Долни чифлик Любомир Вангелов и Николай Николов, както и Симо Симов, лицензиран технолог и сомелиер, управител на винарна в Старо Оряхово. Победителите получиха грамоти и парични награди, връчени от кмета на Община Долни чифлик Красимира Анастасова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Областният управител Стефан Мирев и неговите заместници почетоха Трифон Зарезан в няколко населени места от областта

Пазарджик: Областният управител Стефан Мирев и неговите заместници почетоха Трифон Зарезан в няколко населени места от областта

14 Февруари 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Областният управител Стефан Мирев и неговите заместници почетоха Трифон Зарезан в различни населени места на област Пазарджик. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Мария Ловчинова от Областната администрация. С български народни песни и танци, червено вино и ритуал по зарязване на лозята, Трифон Зарезан беше отбелязан традиционно в много населени места на областта. Областният управител Стефан Мирев уважи празника на лозарите и винарите в с. Аканджиево, където всяка година местните жители се отправят към лозовите масиви и бележат началото на новата стопанска година. Здраве, берекет, добра реколта и качествени вина пожела областният управител на местните винопроизводители. С водосвет за здраве и плодородие започна празникът в най-голямата винарна в региона ни – „Беса Валей“, край село Огняново. Заместник областният управител Йордан Кожухаров пожела успешна, здрава и плодородна година, пенлива вина и добра реализация на продуктите на „Беса Валей“ на вътрешния и международния пазар. Заместник областният управител Петър Белчев присъства на тържественото отбелязване на Трифон Зарезан в с. Менекьово. Той пожела здрава и успешна година на лозарите и винарите от региона. Празникът започна в центъра на селото с фолклорна програма, след което шествието се отправи към местността Дъбето, където по традиция се извършва ритуала по зарязване на лозята. Петър Белчев връчи наградите на победителите в традиционния конкурс за най-добро вино през изтеклата година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимира Владимирова, Комплексна опитна станция-Видин: Предимно винени сортове са лозовите насаждания, отглеждани в региона

Красимира Владимирова, Комплексна опитна станция-Видин: Предимно винени сортове са лозовите насаждания, отглеждани в региона

14 Февруари 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Видин. Предимно винени сортове са лозовите насаждания, отглеждани във Видинския регион, каза за Радио „Фокус“ – Видин Красимира Владимирова, главен асистент по лозарство в Комплексната опитна станция във Видин. Тя посочи, че всяка година се обособяват нови масиви с лозови насаждения, които са собственост на различни фирми.
„За тази има година заявки за нови насаждения в региона. Десертни сортове при нас не се отглеждат, защото зимата при нас е по-продължителна и с по-ниски температури“, заяви Владимирова. Тя допълни, че Видинския край е регион на гъмзата и в новите лозови масиви е застъпен този сорт. „Този сорт не е забравен във Видинския край. Набляга се предимно на френски, италиански и немски лози. Прави впечатление, че сортове, от които се произвежда вино розе са по-малко. Повече се обръща внимание на засаждането на бели сортове, от които се произвежда бяло вино. При червените – засаждат се типичните сортове, но има и не толкова разпространени“, каза специалистът.
Тя допълни, че от белите сортове грозде в региона най-добре се развиват „Мускат отонел“ и „Ризлинг“, а от червените - „Мерло“, „Каберне“ и „Сира“. В почти всички райони на Видинска област вече се отглеждат лозови насаждения, като част от собствениците са отворили и винарни. „Така затварят производствения цикъл, защото цената на гроздето през последните години е доста ниска“, допълни Красимира Владимирова.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година
Започна ежегодният хадж на мюсюлманите по света. 19 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.