НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Данчев, БСП: Управляващите отказват развитието на електронното управление у нас да бъде изследвано заради изхарчените стотици милиони и нищожните резултати

Димитър Данчев, БСП: Управляващите отказват развитието на електронното управление у нас да бъде изследвано заради изхарчените стотици милиони и нищожните резултати

8 Февруари 2018 | 21:57 | Агенция "Фокус"
София. Страхът от ужасяващата истина за стотиците милиони изхарчени пари и нищожните резултати е причината за отказа на управляващите развитието на електронното управление у нас да бъде изследвано. Това каза за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ народният представител от „БСП за България“ Димитър Данчев. Въпреки това левицата инициира създаването на временна комисия за анализ на изразходваните средства и причините, поради които тези средства не довеждат до видими резултати.
„В България никой не иска да направи точна сметка и управляващите от ГЕРБ отказаха дебат за това колко пари са изхарчени, за какво точно, кога и кой би понесъл отговорността за изхарчените пари без видими резултати за въвеждане на електронно управление. Как така е възможно за няколко министерства и държавно ведомства да са заделени 110 млн. лева, а за 265 български общини, които поемат повече от 80% от административната тежест, включително и по въвеждане на електронно управление – 0 лева. От една страна общинските администрации нямат средства за въвеждане на електронно управление, от друга страна обаче и централната администрация, въпреки че получава 90% от всички средства, които се заделят в държавата за електронно управление, също няма готовност да участва ефективно“, подчерта Димитър Данчев. Той уточни, че инициативата на „БСП за България“ включва поемане на ангажимент от страна на вицепремиера Томислав Дончев до края на месеца за представяне на детайлен план с конкретни стъпки за въвеждане на електронно управление не само в централната власт, но и в областните и общинските администрации. Това според народния представител е начинът гражданите да получат яснота, кога такова комплексно обслужване ще бъде възможно и то най-близо до тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, БСП: Изискахме изготвянето на детайлен план с конкретни стъпки за въвеждане на електронно управление

Димитър Данчев, БСП: Изискахме изготвянето на детайлен план с конкретни стъпки за въвеждане на електронно управление

8 Февруари 2018 | 21:06 | Агенция "Фокус"
София. БСП е изискала изготвянето на детайлен план с конкретни стъпки за въвеждане на електронно управление. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ народният представител от „БСП за България“ Димитър Данчев. Този план, обаче, е бил отхвърлен от управляващите, съобщи той. Данчев поясни, че планът е трябвало да въведе електронно управление не само в органите на централното управление, но и в областните и общинските администрации. По думите му целта е да бъде ясно кога гражданите ще могат да получат комплексно административно обслужване по своето местоживеене. Електронното здравеопазване определено е черешката на електронното управление, продължи тезата си народният представител. „Защото то се разделя на няколко части, едната касае здравните досиета и здравните картони. Друга част е връзката на отделните болнични заведения с администрацията и с аптеките. Съвсем трета част е информацията, която се получава и се обработва в Националната здравноосигурителна каса и в Министерството на здравеопазването. Едва когато се сглобят тези три отделни части и всяка от тях работи, тогава бихме могли да говорим за една ефективна система на електронно здравеопазване“, каза Димитър Данчев. Той допълни, че вместо да се изгради интегриран подход за въвеждането на отделните детайли за електронното здравеопазване, се усвояват средства за безсмислени проекти. Същото се отнася и до цялостното изграждане на електронното управление, допълни Димитър Данчев и като пример посочи Държавната агенция за електронно управление, която е поискала обществена поръчка в размер на 2 милиона лева само за преброяването на личния софтуер в отделните администрации.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов към министрите: Въвеждането на електронно управление е приоритет в работата ви

Премиерът Бойко Борисов към министрите: Въвеждането на електронно управление е приоритет в работата ви

7 Февруари 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов възложи на министрите да се ангажират лично и по-активно с въвеждането на електронното управление. Повод за това беше коментар на вицепремиера Томислав Дончев за липса на мобилизация за въвеждане на електронния обмен на документи между администрациите и съществуващ риск за неспазване на крайния срок до ноември. Това става ясно от стенограмата на седмичното правителствено заседание. „Много ясно сме се разбрали и това, че месец-два не ви занимах с темата, не значи, че е отпаднало. Едно от първите три неща, за които сме се разбрали и в коалицията, е електронното управление като най-практическата мярка в борбата с корупцията, с това, което мъчи хората. И не си мислете, че на някой ще се размине. Много ясно сме се разбрали! Така че, не пилейте времето“, каза премиерът Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 27 май 2018 година
Втора среща между лидерите на Северна и на Южна Корея Ким Чен-ун и Мун Джей-ин 2...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.