НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: България получава висока оценка за нейното председателство на Съвета на ЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: България получава висока оценка за нейното председателство на Съвета на ЕС

20 Февруари 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
София. България получава висока оценка за нейното председателство на Съвета на ЕС, както и подкрепа за членството в Шенген и присъединяването към еврозоната, каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю за Радио „Фокус“ след интерпарламентарната конференция в Брюксел.
„Председателството за България е един уникален шанс. За сега се справяме много добре и впечатленията, които оставяме в колегите от другите парламенти са много добри. Те казват, че толкова добро председателство на такова високо ниво отдавна не се е случвало. Това е благодарение на правителството, на парламентарното измерение и на колегите, които работят, за да представят България в най-добрата ѝ светлина. Аз съм удовлетворена от разговорите с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, защото той на 100% подкрепя страната ни за влизането ѝ в Шенген, това заяви и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Аз съм оптимист, както за влизането ни в Шенген така и за еврозоната“, допълни Цвета Караянчева.
Председателят на Народното събрание каза, че е удовлетворена от проведените на най-високо ниво разговори в европейските институции, заради получената за страната ни висока оценка. Като жест на изключително внимание, тя определи участието на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни във възпоменателната церемония по случай 145 години от обесването на Васил Левски и от думите му, че Апостолът на Свободата е герой не само на България, но и на Европа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева проведе работна среща с българския еврокомисар, отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел

Председателят на НС Цвета Караянчева проведе работна среща с българския еврокомисар, отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел

20 Февруари 2018 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с българския еврокомисар, отговарящ за цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Работната среща се проведе в сградата на Европейската комисия в Брюксел. По време на разговора председателят на парламента и еврокомисарят оцениха високо основния приоритет на Българското председателство – европейската перспектива пред Западните Балкани. Цвета Караянчева и Мария Габриел се обединиха около извода, че страните от региона трябва да бъдат оценявани според усилията, които полагат, и реформите, които реализират.
Европейската перспектива пред страните от Западните Балкани е допълнителна гаранция за сигурността както в региона, така и в цяла Европа, бе споделено на разговора. Българският еврокомисар оцени високо предстоящата среща в България, посветена на парламентарния контрол върху работата на Европол. Мария Габриел подчерта, че за нея ще бъде удоволствие да се включи в работата на форума заедно с еврокомисаря, отговарящ за Съюза на сигурност Джулиан Кинг.
Цвета Караянчева поздрави българския еврокомисар за успешната й работа в сферата на цифровата икономика и цифровото общество.
Мария Габриел подчерта необходимостта от повече средства в следващата многогодишна финансова рамка в частта за дигитализация и постави основен акцент върху цифровите умения, киберсигурността и суперкомпютрите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева в Брюксел: Европейският съюз ще спечели от присъединяването на максимален брой държави членки към еврото

Председателят на парламента Цвета Караянчева в Брюксел: Европейският съюз ще спечели от присъединяването на максимален брой държави членки към еврото

20 Февруари 2018 | 12:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз ще спечели от присъединяването на максимален брой държави членки към еврото. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в Брюксел на Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в ЕС, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Цвета Караянчева и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни откриха и бяха съпредседатели на пленарната сесия на тема „Укрепване на устойчивостта и стабилизация на Икономическия и паричен съюз“. Форумът е третото събитие от Календара на Парламентарното измерение на българското председателство на Съвета на ЕС и първо в Европейския парламент.
"Това, което ни обединява днес, са съвместните усилия на парламентите на ЕС да допринесат към финансовата стабилност и устойчивия растеж на икономиката на Съюза, отбеляза председателят на Народното събрание. Уверена съм, че пред никой от нас не стои въпросът за Европа на множество скорости, нито за затварянето на едни държави-членки във формати, които са силно ограничаващи за останалите", добави Цвета Караянчева.
Председателят на парламента призова към единство и сплотеност и отбеляза, че неслучайно страната ни е избрала за свой девиз на Председателството думите, изписани на сградата на българския парламент: „Съединението прави силата“!
"Един от приоритетите на Европейския съюз като цяло, а също така и основен за Българското председателство, е намаляването на икономическите и социални различия между и в рамките на държавите членки", заяви председателят на Народното събрание и апелира Кохезионната политика да запази своето място в общия бюджет на ЕС и след 2020 г. "Дебатът за бъдещето на ЕС е изведен на преден план от Българското председателство, важна част от този дебат заемат въпросите за Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г.; задълбочаването на интеграцията в еврозоната и стратегическата визия за икономическото управление на ЕС", посочи Цвета Караянчева.
"По време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС, България работи и ще работи за по-нататъшната интеграция на Икономическия и паричен съюз, подчерта председателят на Народното събрание. Този процес върви ръка за ръка с осъществяването на една демократична отчетност на институциите на Еврозоната пред легитимно избраните народни представители от парламентите на Съюза", допълни Цвета Караянчева. Тя заяви, че сред ключовите въпроси, както за институциите, така и за гражданите, е бъдещето на финансите на ЕС след излизането на Обединеното кралство от него през 2019. Цвета Караянчева приветства усилията както на Българското председателство и държавите членки, така и на европейските институции, за постигането на напредък по намаляване на рисковете в банковия сектор.
При откриването на форума председателят на Европейския парламент Антонио Таяни подчерта, че националните парламенти играят ключова роля за доближаването на политиката на ЕС до гражданите. "Ние трябва да намерим начин да укрепим доверието в ЕС и неговите институции, трябва да представим визия за бъдещето на Европа и да предприемем съответните действия в името на благоденствието на всички европейски граждани", заяви той.
Антонио Таяни подчерта, че ЕП ще продължи твърдо да отстоява своята роля и съвестно да изпълнява своята работа на пълноправен съзаконодател. "Ние сме отговорни пред европейските граждани да следим работата на Европейската комисия", добави той и отбеляза, че парламентите са свързващо звено между гражданите и изпълнителната власт. През тази година се провежда седмото издание на Европейската парламентарна седмица, която е най-голямото интерпарламентарно събитие, отбеляза председателят на ЕП. Нейната цел е по-съпричастно националните парламенти да се включват в определянето на политиките.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря в Брюксел с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря в Брюксел с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

20 Февруари 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря в Брюксел с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Цвета Караянчева отбеляза на срещата, че европейската перспектива пред Западните Балкани е основният приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Тя благодари на Антонио Таяни за подкрепата на Европейския парламент за осигуряването на перспективи пред страните от региона.
Цвета Караянчева покани председателя на ЕП да посети Интерпарламентарния форум, посветен на Западните Балкани, който ще се проведе в България през есента. „Основната цел на този форум ще бъде да обобщи всичко, направено по време на Българското председателство, и да предаде щафетата на следващите ротационни председатели на Съвета на ЕС“, подчерта на срещата председателят на Народното събрание.
Цвета Караянчева заяви пред Антонио Таяни, че за България е важно всяка страна, която иска да се присъедини към ЕС, да осъществи необходимите реформи и напредъкът й да бъде оценяван индивидуално, а не на пакетен принцип.
Друга тема на разговора беше приемането на България в Шенген. „Очакваме подкрепа за приемането на България в Шенген, защото отдавна сме изпълнили всички критерии за членство и сме доказали, че пазим европейските граници по всички шенгенски стандарти“, заяви още Цвета Караянчева.
От своя страна Антонио Таяни посочи, че подкрепя категорично членството на България в Шенген. Председателят на Европейския парламент отбеляза, че той лично работи прекрасно с представителите на българския парламент и подкрепя приоритетите на председателството ни. „Доволен съм от решението на страната ви да постави Западните Балкани като приоритет на своето председателство“, добави той. За мен ще бъде чест да участвам в Интерпарламентарния форум в София през есента, заяви председателят на Европейския парламент.
Антонио Таяни оцени високо решението на българския парламент за организирането на срещи, посветени на парламентарния контрол върху работата на Европол през месец март, както и за дискусията на Комисията за индустрия и научни изследвания.
Двамата се обединиха около извода, че политиците от всички национални парламенти трябва да полагат постоянни усилия за повишаването на доверието на гражданите и на избирателната активност на изборите през 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: С поднасяне на венци и цветя в Тополовград бяха отбелязани 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

Хасково: С поднасяне на венци и цветя в Тополовград бяха отбелязани 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

20 Февруари 2018 | 09:38 | Агенция "Фокус"
Тополовград. Служители от Общинската администрация, общински съветници, общественици, граждани, ученици, сред които бяха кметът на Общината Божин Божинов, председателят на Общински съвет Васил Сяров, заместник-кметовете на Общината присъстваха на 19 февруари пред паметника на загиналите на площад „Освобождение“, за да почетат 145 години от трагичната гибел на Апостола на свободата Васил Левски. Това съобщиха от пресцентъра на Община Тополовград. Слово и стихове за Апостола изнесоха Райна Зотова и Ангел Крумов. С едноминутно мълчание присъстващите отдадоха почит пред саможертвата на най-светлия и чист образ в националната ни историческа памет. Венци и цветя на паметника положиха Общинската администрация, Общинският съвет, РУ “Полиция“, политически партии, училища и други институции.
По-късно по повод на годишнината в памет на Васил Левски в Малкия салон на читалището деца от вторите класове на НУ “Св. св. Кирил и Методий“, Детският хор „Медени звънчета“ и Детската формация за художествено слово „Сладкодумци“ при читалище „Св. св. Кирил и Методий - 1894“, изнесоха тематична програма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева ще участва в Брюксел в Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в ЕС

Председателят на НС Цвета Караянчева ще участва в Брюксел в Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в ЕС

20 Февруари 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще участва в Брюксел в Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Това е третият форум от календара на Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Днес в 8.45 часа председателят на Народното събрание Цвета Караянчева ще се срещне с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. В 9.15 часа двамата ще открият пленарната сесия „Укрепване на устойчивостта и стабилизацията в Икономическия и паричен съюз“ в рамките на форума за стабилност, икономическа координация и управление в Европейския съюз“. В 11.00 часа Цвета Караянчева ще разговаря с членовете на България в Европейския парламент, а в 12.30 часа ще се срещне с еврокомисаря, отговарящ за цифровата икономика и общество Мария Габриел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Внушително факелно шествие се проведе в Петрич за 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски

Благоевград: Внушително факелно шествие се проведе в Петрич за 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Внушително факелно шествие се проведе в Петрич за 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски, съобщиха от пресцентъра на Община Петрич. В израз на всенародната обич и преклонение пред примера на Апостола днес в Петрич за първи път се обединиха във възпоменателно факелно шествие граждани на шест общини – Петрич, Сандански, Струмяни, Симитли, Кресна и Разлог. Хиляди родолюбци изминаха разстоянието от градския площад до паметник „Народни будители”. Светлината на 400 факли, символизираше огъня на народноосвободителните борби, в чиито пламъци загинаха свидни синове и дъщери на майка България. Факелното шествие в Петрич под съпровода на равномерен барабанен ритъм, поведоха деца с портрет на Апостола в ръце и 12-метров национален трибагреник, носен също от признателното младо поколение. Мълчаливият ход и сведените глави на участниците бяха онези минути, в които оставаме сами с непреходния подвиг и саможертвата на героите. Под надслов „Помним те, Апостоле” и с пламенни слова продължи програмата в Петрич за почитане на 145-годишнината от гибелта на Васил Левски. Освен стихове за живота и делото на Апостола, беше представена и част от авторския спектакъл на Танцов ансамбъл „Гайтан” - „Робът се бори за свобода, а свободният за съвършенство”. Венци и цветя положиха стотици признателни българи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Историкът д-р Косьо Зарев прави едно от последните изследвания за дейността на Левски в Казанлъшкия край

Стара Загора: Историкът д-р Косьо Зарев прави едно от последните изследвания за дейността на Левски в Казанлъшкия край

19 Февруари 2018 | 20:33 | Агенция "Фокус"
Казанлък. „Сподвижниците и съидейниците на Левски в Казанлъшкия край“ е последното изследване за дейността на Апостола в района на Казанлък, каза за Радио „Фокус“ авторът на изследването, историкът д-р Косьо Зарев. Той поясни, че новото издание е факт близо 50 години, след първото изследване за Левски, направено от него. Зарев прави второто синтезирано издание за Левски, базирайки се на написаното от Константин Бозвелиев и Димитър Чорбаджийски - Чудомир, обогатявайки го с нови данни и проучвания от архиви, книги, краеведски издания, с повече конкретика.
По думите на д-р Косьо Зарев Чудомир е имал възможност да запише спомени на Георги Сеизов – свещеникът, който посреща Левски при неговата първа обиколка в Казанлъшко. В тях се разказва за това, че в един февруарски ден по вечерня в черквата „Св. Троица“ в Казанлък Левски взима участие във Вечернята. След това иска Сеизов да го заведе в хана на баба Гана, една родолюбива българка, която нееднократно е укривала Левски по време на неговите посещения в Казанлък. Разказът на Сеизов провокира Косьо Зарев да проучи въпроса, при тази всеизвества случка, това ли е първото идване на Левски в Казанлък. Оказва се, че и преди Дяконът е нощувал в хана на баба Гана. Нейният син Петьо Ганин, който по-късно става куриер и охрана на Левски, винаги го е придружавал, когато е ходил в околните села. Втори път Левски посещава Казанлък, след като напуска Легията.
Благодарение на сведения от местното население д-р Зарев описва точно комитетите, създадени в Казанлъшко, като този в града е създаден през 1871 година, а 8-те комитета в селата през 1869г.
Зарев пояснява и интересен факт от многобройните си срещи – среща с Благой Маноилов, изследовател от Габарево, работил в Полицията, който е имал достъп до много интересни сведения. Първоначално той дочува за документи, които са били обект на проучване от КГБ и попада на такъв дипломатически документ за Левски. „Още тогава е имало специална папка за Васил Левски. Проучвани са всички онези, които са подготвяли революция в България. Нито Австро-Унгария, нито Турция, нито Сърбия, дори Русия са били заинтересовани да има такова движение. Граф Игнатиев е този, който събира сведения за всички, които правят подобна организация у нас“, пояснява Зарев. В документа изпратен до министъра на външните работи на Русия се казва, че според донесения, в Пловдив и в Казанлък „шета поп Васил, който работи за освобождението на своята страна“.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Стотици ученици и жители на града почетоха паметта на Васил Левски с факелно шествие, военни почести и тържествена заря

Смолян: Стотици ученици и жители на града почетоха паметта на Васил Левски с факелно шествие, военни почести и тържествена заря

19 Февруари 2018 | 20:05 | Агенция "Фокус"
Смолян. Стотици ученици и жители на Смолян се включиха във факелното шествие, посветено на 145-годишнината от гибелта на Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Множеството тръгна предвождано от полиция и общинския духов оркестър от Народно читалище „Балкански просветител“ в смолянския квартал "Райково" и се отправи към двора на ППМГ „Васил Левски“. Освен ученици от всички смолянски училища и граждани на областния град в него се включиха и народните представители д-р Даниела Дариткова, д-р Красимир Събев, областният управител на Смолян Недялко Славов, зам.-областният управител Андриян Петров, председателят на Общинския съвет – Смолян инж. Димитър Кръстанов, секретарят на Община Смолян Момчил Николов, началникът на Регионалното управление на образованието Мария Семерджиева, директорът на ОД МВР – Смолян старши комисар Николай Димов и много други представители на различни институции в Смолян.
В двора на ППМГ „Васил Левски“ почит на Апостола бе отдадена с военни почести от 101-ви Алпийски полк, начело с командира на военното формирование, полковник Димитър Кацаров. Честванията на годишнината от кончината на Дякона продължиха с рецитал от възпитаници на гимназията. Пред присъстващите бе обявен и победителят в конкурса за стихотворение под надслов „С Левски в сърцето“. Васил Анастасов от 12 „б“ клас прочете своето стихотворение за Левски, което заслужи аплодисментите на стотиците гости на тържественото събитие. Пред бюст-паметника на Апостола бяха положени десетки венци и цветя от народни представители, местната власт, институциите в Смолян, училищата и детските градини. С едноминутно мълчание всички почетоха паметта на Апостола. Честванията приключиха с тържествена заря в памет на великия българин.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на ЕП Антонио Таяни, народни представители, членове на ЕП и дипломати заедно почетоха паметта на Васил Левски в Брюксел

Председателят на парламента Цвета Караянчева, председателят на ЕП Антонио Таяни, народни представители, членове на ЕП и дипломати заедно почетоха паметта на Васил Левски в Брюксел

19 Февруари 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, народни представители и членове на Европейския парламент заедно почетоха паметта на Васил Левски. В Брюксел те участваха във възпоменателна церемония по повод 145 години от неговата гибел пред барелефа на Левски на сградата на консулската служба към посолството на България. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
"Днес почитаме гибелта на един светец – Апостола на българската свобода, отбеляза председателят на парламента Цвета Караянчева. Той е човек извън времето, личност, сравнима с най-чистите, най-светлите, най-прозорливите световни умове, допълни тя. Вече 145 години той ни е стон и камбана, съдник и утеха, проповед и възкресение, заяви още председателят на парламента. Неговата гибел ни извести, че българският дух е непокорим, че сме свободни, достойни и праведни", подчерта Цвета Караянчева.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни отбеляза, че Левски е европейски герой, личност, бореща се за свободата на своя народ.
Той допълни, че посланията на Апостола са актуални и до днес, защото свободата, демокрацията и диалогът са верният път пред Европа и пред всички нас. "Българските герои са и европейски герои и затова на този ден съм с вас в българското консулство – пред барелефа на Васил Левски, за да отдадем заедно почит пред всички мъже и жени, отдали живота си за свободата на България", добави още Антонио Таяни.
Ученици от българското училище „Пейо Яворов“ към посолството на Република България изпълниха стихотворения, посветени на Апостола. Поднесени бяха цветя пред барелефа на Васил Левски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Участниците в Интерпарламентарна конференция в Брюксел ще работят за икономически растеж, намаляване на безработицата и повишаване на жизнения стандарт

Участниците в Интерпарламентарна конференция в Брюксел ще работят за икономически растеж, намаляване на безработицата и повишаване на жизнения стандарт

19 Февруари 2018 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Обща задача на националните парламенти и на Европейския парламент е да работят за увеличаване на икономическия растеж, намаляване на безработицата и повишаване на жизнения стандарт в ЕС. Това е мнението на участниците в Интерпарламентарната конференция за стабилност, икономическа координация и управление в ЕС. Двудневният форум, организиран от Европейския парламент и Народното събрание, е третото събитие в рамките на парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
При откриването на пленарната сесия заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси Евгения Ангелова подчерта, че се подобрява състоянието на финансите в страните-членки на ЕС, равнищата на безработица падат под нивата, характерни за годините преди кризата. Облекчаването на инвестициите и създаването на работни места са все положителни тенденции, но има и предизвикателства, на които ние, парламентаристите от държавите-членки, трябва да отговорим, заяви тя.
Европейският комисар по заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност Мариане Тисен заяви, че растежът е факт във всички държави-членки на ЕС, инвестициите се възстановяват, стига се до рекордни равнища на заетостта. В същото време ние не сме преодолели изцяло последиците от кризата – държавният дълг, корпоративният дълг, дългът на домакинствата все още не са елиминирани, 18 милиона души търсят работа, подчерта тя. Целта на Европейската комисия е да се погрижи възобновеният растеж да е приобщаващ и устойчив в дългосрочна перспектива, да постигнем сближаване в ЕС и нашите икономики и общества да бъдат готови да посрещнат новите предизвикателства, добави еврокомисарят.
Още в началото на Европейския семестър през 2011 г. държавите-членки показаха напредък поне по две трети от препоръките, посочи Мариане Тисен. Тя подчерта, че основните послания за ЕС като цяло са: „Необходимо е време, за да се реализират реформите, но вървим по верен път.“ Според еврокомисаря по заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност сближаването се възстановява като възходяща тенденция, но се запазват различията между държавите-членки. Неравенството расте и ако положението остане непроменено, това ще е голямо предизвикателство за нашата кохезия, отбеляза Мариане Тисен.
Може би най-важното послание на Европейския семестър е, че икономическият растеж и социалният напредък вървят ръка за ръка, инвестициите в хората са истинският двигател на икономическия напредък, заяви Мариане Тисен. По думите й това е причината през мандата на Европейската комисия Европейският семестър да придобива все по-ясна социална ориентираност.
Трябва да продължим да работим за това социалната политика да е ясна, финансовата политика да е насочена към намаляване на държавния дълг, за инвестиции и за растеж на работната заплата, което ще намали неравенството и ще гарантира високо жизнено равнище на нашите граждани, подчерта европейският комисар по заетост, социални въпроси, умения и трудова мобилност. ЕП и националните парламенти на държавите-членки са партньори със жизненоважно значение за диалога през втората фаза на Европейския семестър 2018 г.
Радвам се да чуя, че европейските икономики се възстановяват, брутният национален доход се увеличава, но смятам, че парламентаристите имаме още много работа, отбеляза докладчикът по Европейския семестър 2018 от Комисията за заетост и социални въпроси на ЕП Крищоф Хетман. Той подчерта, че трябва да се обърне внимание на младежката безработица, която е повече от 13 процента.
За 2016 г. едва 2 процента от препоръките на Европейския семестър са били изпълнени изцяло от страните-членки, 3 на сто не напълно и над 55 процента са били или неизпълнени, или изпълнени слабо, посочи Крищоф Хетман. Понякога се казва, че част от реформите са твърде амбициозни за част от държавите-членки, затова смятам, че трябва да си поставяме амбициозни цели, които обаче са изпълними, добави той. Безспорно е, че кохезионната политика е чудесен инструмент за предотвратяване на тези явления и тя трябва да се поддържа на същите нива като в предходната и настоящата многогодишни финансова рамки, заяви Крищоф Хетман.
Докладчикът по Европейския семестър 2018 от Комисията икономически и парични въпроси на ЕП Хюс Байет подчерта, че има постепенно възстановяване на икономическия растеж в Еврозоната. Важно е да има стабилен икономически климат, да има предлагане на работни места, както и да засилим конкурентноспособните си отрасли, заяви той.
„Политически приоритети на цикъла на Европейския семестър 2018“ е темата на дискусията в първия ден на конференцията. Дискусията беше ръководена от председателя на Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент Роберто Гуалтиери и заместник-председателя на Комисията по бюджет и финанси на Народното събрание Евгения Ангелова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Битката за законност и справедливост е задача на всяко поколение, нашето още не я е постигнало

Президентът Румен Радев: Битката за законност и справедливост е задача на всяко поколение, нашето още не я е постигнало

19 Февруари 2018 | 18:48 | Агенция "Фокус"
София. Битката за законност и справедливост е задача на всяко поколение, нашето още не я е постигнало. Републиката на Апостола принадлежи на всички граждани, а не на шепа хора. В нея Отечеството не се бърка с бащиния, а законът е един за всички.
Това заяви държавният глава Румен Радев, който произнесе слово пред паметника на Васил Левски в столицата, където бяха отбелязани 145 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде репортере на Агенция „Фокус“.
„Преди 145 години тук, на това място, увисва на бесилото Васил Левски. Гробът му е неизвестен, но заравяйки Левски, поробителят зарови и зърното на свободата, което покълна и роди днешна България“, заяви президентът Радев в словото си. Той припомни, че от Васил Левски до наши дни са запазени единствено неговото тефтерче, кичур коса и кратки писма. „Но те струват повече от доктрина. Учат ни, че „дела трябват, а не думи“. Дават ни вяра, че „времето нас обръща, а и ние него обръщаме“. Днес сме република, но чиста ли? Свята ли? Циниците приемат тези въпроси с презрение, както други, в онези години, вземаха Апостола за луда глава и мечтател. Тях обаче времето ги отнесе, а пред бесилото на Дякона се прекланяме всяка година“, заяви още президентът.
„Идеалът на Левски за чиста и свята република е дългосрочна програма. Много време трябваше, за да стане България република. А колко още време ще трябва, за да стане тя чиста и свята – това зависи от нас“, допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Васил Левски положи най-здравите основи на нашето историческо пробуждане и осъзнатия стремеж към свободна и независима България

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Васил Левски положи най-здравите основи на нашето историческо пробуждане и осъзнатия стремеж към свободна и независима България

19 Февруари 2018 | 18:31 | Агенция "Фокус"
София. Ти, който си спечели прозвищата Левски и Апостола, положи най-здрави основи на нашето историческо пробуждане и на осъзнатия стремеж към свободна и независима България. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова, която произнесе слово пред паметника на Васил Левски в столицата, където бяха отбелязани 145 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде репортере на Агенция „Фокус“. „Свели глави пред паметника, което бележи мястото на онова „бесило славно“, което по срам и по-блясък е с кръста равно да се поклоним в сърцата си пред Дякона и да поискаме прошка. Прости ни Апостоле за суетата, която често ни заслепява. За гордостта, заради която не виждаме доброто в другите. Прости ни, че понякога губим и вяра.“, заяви Йорданка Фандъкова.
Тя цитира думи на Загари Стоянов, които той пише в първата биография на Васил Левски: „Смело можем да предположим, че ако на Левски на мястото беше който и да е, то неговият кураж и надеждите му щяха да се разбият още в началото на неравната борба“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки граждани се включиха в шествието в знак на почит към паметта на Апостола на свободата Васил Левски

София: Десетки граждани се включиха в шествието в знак на почит към паметта на Апостола на свободата Васил Левски

19 Февруари 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
София. Десетки граждани се включиха в литийното шествие по повод навършването на 145 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски, предаде репортер на Агенция "Фокус". Традиционно шествието тръгна от храм "Св. София“ до паметника на Апостола. В шествието се включиха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Мая Манолова, зам.-кметът Тодор Чобанов, началникът на Военна академия „Г. С. Раковски” ген.-майор Груди Ангелов, председателят на БСП Корнелия Нинова, председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов, общински съветници и депутати. Шествието се предвождаше от представители на Българската православна църква. Полицейското присъствие в района е засилено. Движението около храмовете „Св. Александър Невски“ и „Св. София“ е ограничено. Пред паметника на Апостола предстои да започне церемонията поклонение. Президентът Румен Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В храм "Св. София" беше отслужена панихида в памет на Апостола на свободата Васил Левски

В храм "Св. София" беше отслужена панихида в памет на Апостола на свободата Васил Левски

19 Февруари 2018 | 17:38 | Агенция "Фокус"
София. В храм "Св. София" беше отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий, както е църковното име на Васил Левски, предаде репортер на Агенция "Фокус". Негово В храма присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, омбудсманът Мая Манолова, заместник-кметът Тодор Чобанов, депутати, общински съветници и граждани. След панихидата от храма тръгва литийното шествие по повод навършването на 145 години от гибелта на Апостола на свободата.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С възпоменателен митинг и панихида пред паметника на Васил Левски в Асеновград бяха отбелязани 145 години от смъртта на Апостола

Пловдив: С възпоменателен митинг и панихида пред паметника на Васил Левски в Асеновград бяха отбелязани 145 години от смъртта на Апостола

19 Февруари 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Асеновград. С възпоменателен митинг и панихида пред паметника на Васил Левски днес в Асеновград почетоха паметта на великия българин. Това съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив от пресцентъра на Общината. По случай 145 години от обесването на Апостола на свободата Община Асеновград, архиерейско наместничество и военно формирование 24 490 организираха тържествена програма на паметника в градинката на ЦПЛР „Васил Левски”. Почетната рота прие командирът на 4-ти Артилерийски полк полковник Лъчезар Мишев. Архиерейският наместник стафрофорен свещеноиконом Йордан и свещеници извършиха заупокойна литургия. Директорът на СУ „Св. княз Борис I” Петър Шиков изнесе прочувствено слово за Васил Левски, а ученици от същото училище прочетоха стихотворение и есе в негова чест.
Кметът на Община Асеновград д-р Емил Караиванов поднесе венец на паметника на Дякона в знак на признателност към саможертвеното му дело и святата му личност. Венци и цветя бяха поднесени и от Общински съвет - Асеновград, народните представители Манол Генов и д-р Христо Грудев, политически партии, Исторически музей, спортни сдружения и други НПО, малки деца и възрастни. Поклонението завърши с минута мълчание, след което прозвуча и химна на Република България.
Честванията по случай 145 години от обесването на Васил Левски в Асеновград ще завършат този четвъртък с прожекцията на филма „Лъвский: европеец в Българско” от 13.30 часа в Градска библиотека „Паисий Хилендарски”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дора Чаушева, Национален музей „Васил Левски“: Музеят се грижи паметта и подвигът на Апостола да останат живи

Дора Чаушева, Национален музей „Васил Левски“: Музеят се грижи паметта и подвигът на Апостола да останат живи

19 Февруари 2018 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Националният музей „Васил Левски“ в Карлово се грижи паметта и подвига на Апостола да останат живи. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ директорът на музея Дора Чаушева. Тя добави, че за да стане по-привлекателен за младите хора, е направена модернизация с нови технологии. „Стремим се да обновяваме музея и затова през миналата година посрещнахме повече от 50 хиляди посетители, от които половината са в ученическа и предучилищна възраст. За нас е голямо щастие, че публиката ни е именно такава, на която ние отделяме специално внимание с общите беседи, които имат учениците, както и със специалните занимания в Детския ни образователен център. В Центъра децата получават достъпен разказ за Васил Левски и имат възможност сами да участват в различни дейности, като те сами да си създадат образ на Васил Левски или да си изработят картичка за Левски“, добави Дора Чаушева. Директорът на Националният музей „Васил Левски“ каза още, че целта на музея е да се създаде максимално интересна среда за подрастващата аудитория и след време, когато се върнат, да надграждат своите знания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Учениците от клуб „Млади възрожденци“ почетоха паметта на Васил Левски

Кюстендил: Учениците от клуб „Млади възрожденци“ почетоха паметта на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Учениците от клуб „Млади възрожденци“ почетоха паметта на Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Клубът е част от Основно училище „Иван Вазов” в Кюстендил. Събитието се състоя в залата на учебното заведение. С почит и признателност към Апостола на свободата, облечени с фланелки с лика на Апостола, учениците рецитираха стихове и пяха песни, посветени на Левски. Общобългарският комитет „Васил Левски“ зарадва членовете на клуба с календар за 2018 година ,с портрети на Васил Левски, рисувани от деца.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В Банско отбелязаха 145 – годишнината от гибелта на Васил Левски

Благоевград: В Банско отбелязаха 145 – годишнината от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Банско. „Левски е с нас и ние сме с него“ – под този надслов премина отбелязването на 145 – годишнината от гибелта на Васил Левски, организирано от Музеен комплекс и НУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Банско. Това съобщиха от пресцентъра на Община Банско. Музейните специалисти запознаха учениците с документалното и веществено наследство, останало ни от Васил Левски. В края на презентацията, децата отговаряха на въпроси, свързани с нея, а отличилите се получиха малък спомен от мероприятието. Присъстващите се снимаха пред кръстосани револвер и сабя от времето на Апостола като комитетски съзаклятници и се докоснаха до автентични оръжия оттогава, извадени от фондовете на Музейния комплекс
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Отговорите на въпросите „Кой предаде Левски?“ и „Защо не е бил спасен“ са въпроси чрез отговора на които търсим пътя към себе си

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Отговорите на въпросите „Кой предаде Левски?“ и „Защо не е бил спасен“ са въпроси чрез отговора на които търсим пътя към себе си

19 Февруари 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Отговорите на въпросите „Кой предаде Левски?“ и „Защо не е бил спасен“ са въпроси чрез отговора на които търсим пътя към себе си. Това каза в интервю за предаването „Аз, Васил Лъвский, в Карлово роден“ на Радио „Фокус“ кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. Той припомни няколко пасажа от личната клетва на Левски, оставена като духовно наследство: „Заклевам се в Евангелието, в честта си и в отечеството си, пред Бога и пред честното събрание на съзаклятието, че всичко, което ми се яви, няма да кажа и открия на никому нищо до смърт и до гроб. Заклевам се и обещавам, че ще оставя моето имущество и живот за тази свята кауза. Ако ли пък аз бъда предател или престъпник, съгласувам се, оръжието на това съзаклятие да ме прободе – оръжието, което има задължението да ме брани, а има и правото да ме съди“.
Кметът на Карлово добави, че отговорите на двата големи въпроса за гибелта на Васил Левски засягат пътя на себепознанието ни като нация. То думите му това е път, който тръгва от нашите корени, минава през нашите традиции и върви към настоящето и бъдещето. Кабаиванов припомни думите на Левски, че да си независим, е привилегия и право, но и отговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Липсва ни възрожденският морал и не работим достатъчно за Отечеството си

Д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Липсва ни възрожденският морал и не работим достатъчно за Отечеството си

19 Февруари 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. Липсва ни възрожденският морал и не работим достатъчно за Отечеството си. Това каза кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов в предаването „Аз Васил Лъвский в Карлово роден“ на Радио „Фокус“ във връзка със 145 години от обесването на Васил Левски. На 18 и 19 февруари в родния град на Апостола на свободата по традиция се проведоха възпоменателните церемонии и тържества. „Чрез революционните комитети, чрез ръководството им и така наречените окръжни революционни комитети, централният комитет, който първо е в Ловеч, а след това в Търново, Левски прави възможно възстановяването на българската държавност в най-близко бъдеще. Той гради структурата, която трябва да вдигне всенародно въстание и да извоюва освобождението. Без неговите революционни комитети, без неговото дело нямаше да има Априлско въстание и нямаше да има Свободна България, поне още едно десетилетие“, коментира д-р Кабаиванов. Кметът на Карлово коментира още, че и днес имаме нужда от герои като Левски и че без ценностите на Апостола и тези на православието няма да се съхраним като народ. "Има шанс България да стане чиста и свята република", добави д-р Кабаиванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Средно училище „Васил Левски” в град Вълчи дол отбеляза своя патронен празник

Варна: Средно училище „Васил Левски” в град Вълчи дол отбеляза своя патронен празник

19 Февруари 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Вълчи дол. Средно училище „Васил Левски” в град Вълчи дол отбеляза своя патронен празник. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от пресцентъра на Община Вълчи дол. Тържеството започна с минута мълчание в памет на Апостола, след което бяха поставени цветя пред паметника му в двора на учебното заведение.
„19 февруари – денят, в който СУ „Васил Левски” – град Вълчи дол чества своя патронен празник, е денят, в който Дякона увисна на бесилото и получи своето безсмъртие. Тази дата е сред малкото дати в националния ни исторически календар, които ни обединяват и които ни дават основание не само за гордост, но и да погледнем към самите себе си, за да осмислим извървения досега път и да потърсим ориентир за онова, което сме постигнали или пропуснали“, отбеляза в словото си кметът на Община Вълчи дол Георги Тронков. „Уважаеми учители и ученици, пожелавам с търпение и воля да постигате мечтите си, с упоритост и вяра в собствените сили да реализирате поставените цели. Продължавайте да следвате заветите на патрона на нашето училище и нека животът и делото на Апостола на българската свобода бъдат пример за човешко достойнство, чест и преданост, които трябва да следваме всеки ден!”, каза още кметът.
Тържествената програма продължи в актовата зала на училището, където „Урок по родолюбие с Левски и Ботев” изнесе Искрен Красимиров, който представи пред децата и техните учители кратки документални филми и поетични рецитали, посветени на националните ни герои. Възпитаниците на СУ „Васил Левски” пяха, танцуваха и изпълниха драматизации на преломни моменти от живота на Дякона.
Гости на празника бяха още председателят на Общинския съвет във Вълчи дол Яна Радева, Мерткан Ибрямов и Димитър Тодоров, заместник-кметове на общината, и секретарят на общината Костадинка Петкова.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в града бяха отбелязани 145 години от гибелта на Апостола

Сливен: С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в града бяха отбелязани 145 години от гибелта на Апостола

19 Февруари 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
Сливен. Сливен почете 145-та годишнина от гибелта на Васил Левскина на възпоменателна церемония пред паметника на Апостола, съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. В словото си пред присъстващите кметът Стефан Радев заяви, че Левски е човек, който се е превърнал в идеал за българите. „Неговата морална висина е неизмерима. Той черпи сили и вдъхновение от огромната си любов към България и голямата си мечта да я види свободна. Апостолът посвещава целия си живот на тази цел. Ако днес гледаме през неговите очи и измерваме с неговия аршин, препятствията и трудностите, които срещаме, са съвсем дребни и преодолими и няма нищо непостижимо. Всичко зависи от нас. Той завинаги ще остане символ на непобедимия български дух и готовност за саможертва. Поклон пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски!“, каза още Стефан Радев.
Венци и цветя в знак на почит поднесоха кметът, народните представители Десислава Танева и Кольо Милев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, директорът на ДАНС – Сливен Николай Чиликов, директорът на МВР – Сливен главен инспектор Димитър Величков и командирът на формирование 22 220 полковник Любомир Вачев, общински съветници, представители от армията, ученици от сливенските училища, образователни институции, политически и обществени организации и граждани.
Организатори на поклонението са Община Сливен, съвместно с Регионално управление на образованието – Сливен и Военно формирование 22 220.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Васил Левски в Соволяно

Кюстендил: Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Васил Левски в Соволяно

19 Февруари 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Венци и цветя бяха поднесени пред паметната плоча на Васил Левски в Соволяно. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Пламен Илиева, кмет на село Соволяно. Пред присъстващите беше изнесен рецитал по стихове на Апостола на свободата – Васил Левски. Венци и цветя на паметната плоча бяха поднесени от кмета на Община Кюстендил Петър Паунов, от кметството на село Соволяно и от жителите на населеното място. Пред присъстващите беше споменато, че Васил Левски е пребивавал в селото и е създал комитет.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов положи венец пред бюст-паметника на Васил Левски

Благоевград: Кметът д-р Атанас Камбитов положи венец пред бюст-паметника на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов положи венец пред бюст-паметника на Васил Левски.Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Във възпоменателната церемонията по повод 145 години от обесването на Апостола се включиха още областният управител на Благоевград Бисер Михайлов, заместник-областният управител Иван Стоянов, председателят на Общински съвет - Благоевград Радослав Тасков, заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности Христина Шопова, представители на църквата, Военно формирование 26 400, представители на политически партии, културни институции, ученици, възпитаници на детски заведения и граждани. Венец бе положен и от името на евродепутатите от групата на ЕНП. Възпитаници на ПСАГ „Васил Левски“ припомниха знакови моменти от живота и делото на Дякона.
Борецът за „Чиста и свята” република Васил Иванов Кунчев, е роден на 18 юли 1837 г. Карлово. Той е популярен с прозвището Левски и е едно от най-светлите имена в българските национално-освободителни борби. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност. Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-турска война довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.
На 27 декември 1872 г. Левски е заловен от турската полиция в Къкринското ханче. Присъдата на Левски – смърт чрез обесване, е издадена на 14 януари 1873 г. и изпълнена на днешната дата през 1873 година в околностите на София. В последните си мигове се изповядва пред архиерейския наместник на София – отец Тодор Митов като в изповедта си казва: „Каквото съм правил, в полза народу е”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Няма нещо по-свято от Левски - българите тъгуват за един светец и революционер

Премиерът Бойко Борисов: Няма нещо по-свято от Левски - българите тъгуват за един светец и революционер

19 Февруари 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
София. Българите тъгуват за един светец и революционер, какъвто е Васил Левски. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след срещата си с унгарския министър-председател Виктор Орбан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В края на изявлението Борисов покани Виктор Орбан да положат цветя на паметника на Апостола на свободата в София.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие строя на церемонията по отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски в Карлово

Пловдив: Министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие строя на церемонията по отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски в Карлово

19 Февруари 2018 | 15:10 | Агенция "Фокус"
Карлово. Заместник министър-председателят по вътрешен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов прие строя на възпоменателната церемония по повод 145 години от гибелта на Васил Левски на площад „Васил Левски“ в Карлово. Това съобщиха от пресцентъра на Община Карлово.
„Посветил съм себе си на отечеството си, да му служа до смърт и да работя по народната воля“, тези думи изникват в нашето съзнание винаги, когато мислим за Апостола. А днес, 145 години от неговата героична смърт, Апостола ни е нужен. Нужен ни е не по-малко, отколкото беше нужен на нашите предци, не по-малко нужен ще бъде и на поколенията след нас“, каза кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов. На Сирни заговезни, пред паметника на Васил Левски, кметът се обърна към съгражданите си: „Днес ние, като граждани на Република България, като карловци и като родолюбци, трябва да поискаме прошка от Апостола и от героите, дали живота си за националното освобождение. Да им поискаме прошка, защото не сме на висотата на техния възрожденски морал. Защото често приемаме свободата като даденост. Защото не сме готови да правим саможертвата, която те направиха за свободата на България“, бяха част от встъпителните думи на кмета, след което той предостави думата за слово на заместник министър-председателя и министър на отбраната Красимир Каракачанов. „Преди 145 години, на бесилото в София увисна най-великият син на България. Единственият човек, за който никой и приживе и 145 години след смъртта му не си позволи да каже лоша дума. Единственият, който поколения българи смятат за светец Васил Иванов Кунчев – Васил Левски“, каза министър Каракачанов пред стотиците граждани, дошли да се поклонят пред саможертвата на Апостола.
Във възпоменателния митинг-поклонение участваха представителни роти и духов оркестър от 61-ва Стрямска механизирана бригада и Мъжка вокална група „Сопот“. Честването завърши с илюминации, които озариха площад „Васил Левски“ под звуците на „Ботев марш“.
На официалната церемония по отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски в Карлово присъстваха: Красимир Каракачанов – заместник министър-председател и министър на отбраната, народни представители от 44-то Народно събрание, д-р Емил Кабаиванов – кмет на община Карлово, Теодор Шойлеков – председател на Общински съвет – Карлово, Стефан Балабанов – заместник-министър на вътрешните работи, генерал-лейтенант Пламен Атанасов – заместник-началник на отбраната, генерал-майор Груди Ангелов – началник на ВА „Георги С. Раковски“, бригаден генерал Пламен Йорданов – командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, старши комисар Атанас Илков – директор на ОД на МВР Пловдив, Весела Караиванова – подуправител на НОИ, Евелина Апостолова – заместник-областен управител на област Пловдив, Розалин Петков – заместник-кмет на община Пловдив, Цветан Георгиев – заместник-кмет на община Ловеч, Дора Чаушева - директор на НМ „Васил Левски“, Мариана Манчева – директор на СУ „Васил Левски“, общински съветници, кметове на общини и населени места, признателни граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Севдалина Попова, Община Белово: Левски е включил Белово в плановете на Вътрешната революционна организация

Севдалина Попова, Община Белово: Левски е включил Белово в плановете на Вътрешната революционна организация

19 Февруари 2018 | 15:03 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Васил Левски посещава Белово и селата в региона и полага основите на революционната мрежа. Това каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Севдалина Попова, старши специалист „Музейно дело“ в Община Белово. Тя обясни, че по спомени на Николина Петракиева, внучка на представителя за село Голямо Белово – Мито Петракиев, нейният прадядо Петраки Радулов и Георги Стефанов – Фафриката, посещават Белград в началото на 90-те години на ХIХ век. Срещат се с Левски и Раковски. „Като добавим и факта, че от Белово е Никола Попов – Крец, емигрант в Букурещ, замогнал се от търговия, който активно участва в подготовката и изпращането на четата на Филип Тотю приз 1867 година, ще разберем, че всъщност беловци не са непознати за дейците на националната революция. По въпроса за създаването на революционен комитет в Голямо Белово отговорът би трябвало да е положителен, ако се съди по бързината и лекотата, с която се създава комитет през 1873 година. Само с едно посещение на Каблешков се взема решение читалищното настоятелство да се обърне в разширен революционен комитет. Това са хора, отдавна прегърнали идеята за освобождение. Неоспорим е и фактът, че и всички, чийто имена се споменават около дейността на Васил Левски, по-късно са активни участници в Априлското въстание. От тези факти можем да направим само един извод – Левски е включил Белово в плановете на Вътрешната революционна организация, защото има достатъчно хора, готови да работят и достатъчно средства за закупуване на оръжие“, коментира Попова. Тя каза още, че извършената дейност през периода 1869-1872 година дава резултати по време на Априлското въстание, когато Белово въстава и се превръща в укрепен въстанически пункт на района.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Ученици, граждани и представители на местната власт в община Сапарева баня се включиха в тържественото отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски

Кюстендил: Ученици, граждани и представители на местната власт в община Сапарева баня се включиха в тържественото отбелязване на 145 години от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Ученици, граждани и представители на местната власт в община Сапарева баня се включиха в тържественото отбелязване на годишнината от гибелта на Васил Левски. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Емилия Гелева, директор на Средно училище „Христо Ботев” – Сапарева баня. По думите ѝ емоционална програма с рецитал на стихове са представили ученици от различни класове учебното заведение. Прочетено е и стихотворение, написано от дългогодишния учител Васил Соколов. По време на събитието малки и големи са свели глави, запазвайки минута мълчание пред живота и делото на националния герой. Отбелязването на 145 години се е провело пред бюст-паметника на Дякона в града.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Чългънова, Регионален исторически музей – Благоевград: Революционната дейност на Васил Левски започва през 1862 година с участието му в Първа българска легия на Раковски

Елена Чългънова, Регионален исторически музей – Благоевград: Революционната дейност на Васил Левски започва през 1862 година с участието му в Първа българска легия на Раковски

19 Февруари 2018 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Революционната дейност на Васил Левски започва през 1862 година с участието му в Първа Българска легия на Раковски. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Елена Чългънова, историк и уредник е Регионален исторически музей – Благоевград. По думите ѝ там той се сприятелява с едни от най-известните български имена в революционното движение от тази епоха като Христо Иванов – големия, войводата Ильо Марков и редица други дейци, с които той дълго време поддържа контакти. „През 1868 година Левски се включва във Втора българска легия на Раковски. Това участие в легиите на Раковски оказва голямо влияние при формирането на идейния мироглед на Дякон и неговите виждания за по-нататъшния ход и развитие на българското национално освободително движение“, добави тя. Историкът подчерта, че по времето на своите три обиколки, които Левски извършва по българските земи, той създава революционни комитети, първият от които е в Плевен, но за съжаление в хода на своята апостолска дейност Васил Левски е заловен и осъден на смърт чрез обесване.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов и старши комисар Атанас Илков се поклониха пред паметта на Васил Левски

МВР: Заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов и старши комисар Атанас Илков се поклониха пред паметта на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Карлово. Възпоменателна церемония по повод 145 години от гибелта на Васил Левски се състоя в неделя в родния му град Карлово. На поклонението присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов, представители на местната власт, военни, общественици и граждани. Паметта на Апостола бе почетена с едноминутно мълчание и тържествена заря. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.
Днес в Пловдив годишнината бе отбелязана с панихида в църквата “Св. Св. Петър и Павел”, официално слово и полагане на венци и цветя пред паметника на Левски в парк “Бунарджика”. Сред жителите на града и десетки деца, дошли да отдадат дълбоката си почит към националния герой, бяха и областният управител Здравко Димитров, кметът инж. Иван Тотев, директорът на полицията старши комисар Атанас Илков, командирът на 68-ма бригада “Специални сили” бригаден генерал Явор Матеев и председателят на Общински съвет Савина Петкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сотир Иванов, Исторически музей – Петрич: В музея може да бъде видяна изложба от картини, представяща Левски какъвто българите го виждат – пречупен, през своите идеи

Сотир Иванов, Исторически музей – Петрич: В музея може да бъде видяна изложба от картини, представяща Левски какъвто българите го виждат – пречупен, през своите идеи

19 Февруари 2018 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Петрич. Исторически музей – Петрич винаги е организирал изложби за Васил Левски както по повод годишнината от неговото рождение, така и по повод неговата смърт. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич, по повод изложбата, посветена на 145-ата годишнина от обесването на Апостола на свободата. „Освен това правим най-различни изложби, които са свързани със събития, които се превръщат в символни за българското общество. Тази година изложбата е малко по-различна. Тя представя Васил Левски в изобразителното изкуство. Идеята ни е да представим един по-различен Левски, такъв, какъвто той е останал в сърцата на хората, такъв, какъвто българите го виждат – пречупен, през своите идеи, които са били водещи за обществото“, каза още Иванов. Той добави, че в експозицията има различни елементи, включително картини, които са на наши по-късни художници като Светлин Русев с неговата „Клетва“. „Мисля, че това е една интересна провокация за нашите посетители, защото за първи път показваме не толкова политическия образ на Васил Левски, а художественият му – какъвто е останал в сърцата на българите“, подчерта Иванов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Методи Бисерков, Община Петрич: Факелното шествие, което ще се проведе в града по повод годишнината от гибелта на Левски, ще бъде много грандиозно

Методи Бисерков, Община Петрич: Факелното шествие, което ще се проведе в града по повод годишнината от гибелта на Левски, ще бъде много грандиозно

19 Февруари 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Петрич. Факелното шествие, което ще се проведе в Петрич по повод годишнината от гибелта на Левски, ще бъде много грандиозно. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Методи Бисерков, началник отдел „Образование и култура“ към Дирекция „Образование, култура, спорт, социални дейности и здравеопазване“ в Общината. По думите му ръководството на Петрич вече има тригодишен опит в организирането на събитието, което ще спомогне за неговата добра реализация днес. „Шествието ще тръгне от централния градски площад и ще приключи пред паметника на „Народните будители“, където с кратък литературно-музикален спектакъл и поднасяне на цветя ще отдадем почит към Апостола. В шествието ще вземат участие представителни групи от всички училища, които се намират на територията на община Петрич, както и от читалищата, спортните клубове, сдружения и прочие. Шествието ще бъде предвождано от портрета на Васил Левски, веднага след него ще има 12 метров трибагреник, който е носен от момичета в народни носии. Това е една лека препратка към Райна Княгиня и безсмъртието на нашите борци за свобода“, каза още Бисерков. Той добави, че след това в шествието ще се подредят училищата и гостите на града, както и жителите му. „Това, което е ново тази година е, че в него ще участват наши колеги от общините, които са по поречието на реките Струма и Места. Имаме потвърдено участие от общините Сандански, Кресна, Струмяни, Симитли и Разлог. Наистина това ще бъде едно голямо и запомнящо се отбелязване на годината. Дано и с предаването „Петрич – древен и вековечен“ успеем да ангажираме повече граждани и институции, които да се включат в отбелязването на 145 години от гибелта на Васил Левски“, допълни Бисерков.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Изложба „Познатият и непознат Апостол“ представя Общинският младежки център „Захари Стоянов“

Добрич: Изложба „Познатият и непознат Апостол“ представя Общинският младежки център „Захари Стоянов“

19 Февруари 2018 | 14:31 | Агенция "Фокус"
Добрич. Изложба „Познатият и непознат Апостол“ представя Общинският младежки център (ОМЦ) „Захари Стоянов“, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Изложбата, подредена във фоайето на центъра, която може да бъде разгледана в следващите две седмици, е посветена на 145 години от гибелта на Васил Левски, каза Силвия Венелинова, организатор в ОМЦ. „Нетрадиционното в нея е, че той е представен по различен от общоприетия начин и не толкова много, защото всъщност експозицията показва Васил Левски в рисувани поредици. Обхванати са два момента.
Едната рисувана поредица е озаглавена „Неуловимият гостенин от Русе“, създадена от Владо Коновалов. Също и един започнат и недовършен проект, който е по разказа на Иван Вазов „Апостолът в премеждие“ с работен екип Николай Бебенов и Стоян Комитски“, каза Силвия Венелинова. ОМЦ отправя покана към всички любознателни граждани да посетят Младежкия център, за да видят Левски по един нетрадиционен начин. Желанието е да бъдат провокирани най-вече младите хора и да разгледат този своеобразен и интересен разказ за Апостола. Избраната форма на представяне е тази на комикса.
Изложбата обхваща пълната информация за Васил Левски, добави Силвия Венелинова. По думите й той е представен точно така, както всеки българин си го представя. Представена е информация от всекидневника „Добруджанска поща“, отпечатан през далечната 1942 година. Публиката може да се запознае със стъпките на Левски в Добруджа по разкази и данни на хора, които са били очевидци на делата му. Тази информация от първа ръка по думите на Силвия Венелинова е малко позната и любопитна. Въпреки, че рисуваните поредици са във формат комикс, разказът в тях е представен с нужната сериозност и достоверност, без това да накърнява по някакъв начин облика на този български герой.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: С шествие от площад “Свобода” в Дупница бяха почетени 145 години от смъртта на Васил Левски

Кюстендил: С шествие от площад “Свобода” в Дупница бяха почетени 145 години от смъртта на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Апостола. С шествие от площад “Свобода” до паметника на Васил Левски в Дупница бяха почетени 145 години от смъртта на Апостола. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Христо Апостолов, експерт към Община Дупница. По думите му повече от 200 души са участвали в шествието, организирано от Община Дупница и Сдружение „Патриоти Дупница”. В шествието са се включили архиерейският наместник на Дупнишка духовна околия – отец Георги Паликарски, много граждани, ученици и деца, представители на различни институции. „Всеки от нас трябва да открие в Левски онова, което иска да предаде на децата си, на идните български поколения. Народ, който не се интересува от миналото си, не се интересува и от бъдещето си”, каза в словото си кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев. В тържествената програма се включиха мъжкият хор “Св. Иван Рилски”, вокална група “Арт Поп”, танцов състав “Зора” и други. Пред паметника на Апостола са поднесени венци и цветя от участниците в шествието.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Под надслов „Обесен бе, но нивга не умря“ в Симитли бяха отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски

Благоевград: Под надслов „Обесен бе, но нивга не умря“ в Симитли бяха отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Симитли. Под надслов „Обесен бе, но нивга не умря“ в Симитли бяха отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Таня Тасева, експерт „Връзки с обществеността“ към Общината. Тя добави, че жителите и гостите на Симитли са преклонили глава пред подвига на Левски, полагайки венци и цветя в знак на признателност пред безсмъртното дело на Апостола на свободата. Организирано е било и шествие, което е минало през площада под дъжда. „В ритъма от барабан, площада прекосиха много граждани. Признателни граждани се събраха в мемориалния парк край бюст-паметника на Левски, където деца изнесоха рецитал на творби за Апостола. Ученици от четвърти и първи клас, рецитираха едни от най- силните стихове, едни от най-въздействащите“, каза още Тасева. Кметът на Общината Апостол Апостолов и заместник-кметът Евгения Георгиева са участвали в програмата, като са положили венци на признателност на паметника на Левски. Народният представител Стефан Апостолов също се преклони пред Апостола. Фен клубът ФК „Левски“ - София, представляван от най- малкия фен в Симитли е поднесъл цветя пред бюст-паметника на Васил Левски. „Особена почит отдават жителите на Симитли и общината към Лески, Дякона, Апостола на свободата. Местните са с гордостта и отговорността, че по родна за тях симитлийска земя е пребивавал Васил Иванов Кунчев. Затова че Левски е бил тук свидетелстват исторически източници. Според които Васил Левски е пребивавал в Тросковския манастир, манастирът, закътан в подножието на величествените Коматински скали, край село Брестово, манастирът, емблема на община Симитли, по който макет е граден и Рилският манастир“, добави Тасева.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на Исторически музей „Искра“-Казанлък Момчил Маринов: Левски е еманация на българщината в най-висшата й форма

Директорът на Исторически музей „Искра“-Казанлък Момчил Маринов: Левски е еманация на българщината в най-висшата й форма

19 Февруари 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Казанлък. С панихида в храм „Свeта Троица“, където през месец февруари 1869 г. Апостолът на свободата йеродякон Игнатий – Васил Левски, е взел участие във вечерното богослужение, бе поставено началото на събитията в Казанлък по повод 145 години от обесването на Васил Левски, предаде кореспондент на Радио „Фокус“. Панихидата бе отслужена от архиерейски наместник Петко Мотев в съслужие с казанлъшки свещеници. По-късно бяха поднесени цветя пред паметната плоча на Апостола на бул. “23 Пехотен шипченски полк“.
Пред бюст-паметника на Васил Левски в едноименния парк се състоя и церемония по повод годишнината. „Според акад. Николай Хайтов Левски е еманация на българщината в най-висшата й форма. Левски е единственият наш национален герой, който е признат още приживе, независимо от политическа мода, независимо от всякаква конюнктура. Може би смисълът да си спомняме Левски е да следваме неговите завети“, каза в словото си пред присъстващите директорът на Исторически музей „Искра“ Момчил Маринов.
Музикално – поетичен рецитал изнесоха деца от Народно читалище „ Пробуда“ в село Копринка. Участие в инициативите взеха и възпитаници на Школата по вокално пеене към Народно читалище „ Възродена Искра“ в Казанлък.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Общинският ръководител на ГЕРБ Гинче Караминова и представители на партията поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски

Пазарджик: Общинският ръководител на ГЕРБ Гинче Караминова и представители на партията поднесоха цветя пред паметника на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 14:16 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. ГЕРБ - Пазарджик отбеляза 145 години от смъртта на Васил Левски, съобщиха от ПП ГЕРБ - Пазарджик. Пред паметника на Апостола на свободата, на едноименния площад в Пазарджик, се преклониха общинският ръководител на ГЕРБ - Пазарджик Гинче Караминова, представители на ЖГЕРБ и „Старейшини“ ГЕРБ. Цветя поднесоха и ръководителите на областната и общинската организация на МГЕРБ Надежда Терзиева и Николай Ангелов. От името на евродепутата Андрей Новаков бе поднесен венец. Стотици граждани се стекоха днес на площада пред паметника, за да почетат паметта на Левски с рецитал и едноминутно мълчание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Десетки жители и гости на града почетоха паметта на Васил Левски на възпоменателна церемония

Пловдив: Десетки жители и гости на града почетоха паметта на Васил Левски на възпоменателна церемония

19 Февруари 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Десетки жители и гости на града почетоха паметта на Васил Левски на възпоменателна церемония пред паметника на героя на Централната алея на Бунарджика, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. Слово по повод 145 годишнината от обесването на Апостола на свободата произнесе доцент Владимир Янев – преподавател в Катедрата по българска литература и теория на литературата във Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. „В този ден Левски ни събира, за да си припомним далечния 6 февруари 1873 година в София. Предан, предаден и обичан. Апостолът, който не знае, че Ботев ще го нарече така, че Каравелов ще го определи като пръв български светия, се изповядва пред отец Тодор Митов и казва „Каквото съм направил, в полза на народа е“. Тези последни думи допълват общоизвестното “Ако спечеля, печеля за цял народ-ако загубя, губя само себе си“. Погубен, той не изгуби себе си. Извисен над бесилото той извисява българското. Днес се прекланяме на подвига на този велик в естествеността и храбростта си човек, сякаш за да се пречистим от дребнавото, егоистичното, самодоволното от себе си. Може би, за да погледнем дори за кратко с други очи на живеенето си, дали е истинско, надличностно свързано с висшите пориви, дела. Защото човек не е сам по себе си, сам за себе си. Той има мисия, надхвърляща пресметливата прагматика, тласкаща извън тясната килия на еднообразното съществуване. Историкът Боян Пенев пише, че Паисий превръща роба в българин, а Софроний превръща българина в гражданин. Ще продължа в този дух. Гражданинът Левски се самопревръща в държавник. Неговото бродене не е из рая, а сред раята. Неговите комитети, организирани така, че да привличат постоянни, безстрашни и великодушни хора са израз на държавосътворяващ дух на обич към отечеството, но и отговорност към бъдещето на свята и чиста Република.“, каза доцент Владимир Янев в своето слово. Водещ на възпоменателното честване беше Стефан Попов, актьор от Драматичен театър – Пловдив. На церемонията присъстваха представители на местната власт, формирования от Пловдивския гарнизон-почетна рота, военен духов оркестър и венценосци.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Чългънова, РИМ - Благоевград: Левски ни завеща безсмъртните си дела в паметта на Българската национална история

Елена Чългънова, РИМ - Благоевград: Левски ни завеща безсмъртните си дела в паметта на Българската национална история

19 Февруари 2018 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Левски ни завеща безсмъртните си дела в паметта на Българската национална история. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Елена Чългънова, историк и уредник в Регионален исторически музей. Тя обясни, че Левски е роден в Карлово на 18 юни 1837 година в средно заможно семейство. „Има двама братя и две сестри. В ранна възраст остава без баща. Този факт оказва изключително тежко въздействие върху неговият живот и неговата реализация, тъй като той е принуден да се занимава с абаджийство, занаятчийство за да може да подпомогне издръжката на това многолюдно семейство“, коментира Чългънова. Тя добави, че Дяконът е обесен на 18 февруари 1873 година, тогава той е приключил със своето физическо съществуване, но остава завинаги в нашата памет и история.
Историкът в Регионален исторически музей – Благоевград посочи, че по повод 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски в културната институция е представена изложба „Посветен на отечеството“, която може да бъде видяна в залите на музея до 2 март.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сотир Иванов, Исторически музей – Петрич: Левски е една огромна личност от онези, които движат обществото напред

Сотир Иванов, Исторически музей – Петрич: Левски е една огромна личност от онези, които движат обществото напред

19 Февруари 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Петрич. Васил Левски е една огромна личност от онези, които движат обществото напред. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Сотир Иванов, директор на Исторически музей – Петрич. „Аз бих използвал едно малко по-различно сравнение – обществото се движи от едно творческо малцинство, което се формира около това дали е свободно, демократично и прочие. При личности като Левски обаче е било много по-трудно, защото обществото тогава не е било свободно. То е имало наложена политическа система, която е искала да отхвърли авторитета на личности като Левски, Ботев, Каравелов. Всичките тези хора имат авторитет, основан единствено на тяхната собствена харизма, на техните идеи“, каза още Иванов. По думите му те са имали умението да организират обществото за реализирането на дадени цели, без значение, че не е било свободно. „Ако използваме една художествена илюзия – техните идеи са „Арфата на Орфей“, която движи българското население напред, която ги убеждава защо трябва да има различни политическа организация и защо всеки трябва да поеме отговорност за себе си, да бъде равен с другия, дори на битово ниво. Нека си спомним „Нареда на работниците за освобождението на българският народ“. Левски е бил личност, която със своите идеи, със своето поведение по време на трите си обиколки из България, успява да „зарази“ българите с идеята, че обществото следва да бъде демократично, следва да се освободи, следва да реализира собствените си политически, културни и икономически идеали“, подчерта Иванов. Според него Левски е бил част от една малка плеяда хора, които са се познавали и са се борили за едно и също нещо. „Става дума за една група от около 1000 човека, която е успявала да движи напред един народ, който е наброявал около 4 – 5 милиона души. Всичко, което ни завещаха тези хора е важно, защото то представя идеите, които ни движат напред. Тези хора са били важни и продължават да са такива за нас, защото те са олицетворение на онова, което ни движи напред към реализацията на мечтите ни“, заяви Иванов.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: С общоградско поклонение в града бяха отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски

Кюстендил: С общоградско поклонение в града бяха отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. С общоградско поклонение бяха отбелязани 145 години от гибелта на Васил Левски в Кюстендил, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. Десетки хора се поклониха пред паметника на Апостола в града. На общоградското поклонение присъстваха кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, председателят на Общински съвет Михаела Крумова, областният управител Виктор Янев, представители на областната и общинската администрации, политически партии, неправителствени организации, патриотични дружества, читалища, училища, детски градини, граждани и футболни привърженици. По повод 145-годишнина от гибелта на Апостола беше произнесено слово, включващо и рецитал на стихове, посветени на делото и живота на Васил Левски. Присъстващите преклониха глава и поднесоха венци и цветя, в знак на признателност към делото великия българин.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: С общоградски риутал по поднасяне на венци и цветя в града беше почетена паметта на Васил Левски

Шумен: С общоградски риутал по поднасяне на венци и цветя в града беше почетена паметта на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Шумен. С общоградски риутал по поднасяне на венци и цветя в Шумен беше почетена паметта на Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Шумен. Възпоменателната церемония се състоя пред паметника на Апостола на свободата.
„На тази дата мислите ни поглъщат дребнавостите на ежедневието и търсят своята отправна точка назад във времето, в годината останала тъжовна за българския род - 1873“, каза в словото си Гергана Илиева от Регионален исторически музей - Шумен. Тя посочи, че направеното от Левски за българите е добре синтезирано в едно изречение, предадено от свещеника на предсмъртната му изповед: Дяконът се държа юнашки! Каза, че наистина той е първият, но че след него са хиляди. „Дали сме ние част от тези хиляди, заслужихме ли своя Апостол - 19 февруари е ден за равносметка. Разбрахме ли написаното в джобното тефтерче на революционера? Почувствахме ли душата на човека, отдаден на идеали? Къде захвърлихме угризенията от миналото? Научихме ли децата как да обичат своя род, да отстояват правата си и да ценят свободата си? Издигнатите паметници на признателност с лика на Левски са над 100 в България и извън нейните граници. Ликът от бронз ни напомня за този, който беше сравнен с лъв, за този, чийто добродетели го доближиха до християнската святост. Да направим поклон и тихо да си обещаем - ще живеем така като да не срамува от нас Дякона. Ще възпитаваме така, че всяко ново поколение да бъде по- добро, по- човечно, по-искрено, по-толерантно, но и по-критично към делата си, защото това ни завеща Апостолът“, каза още Гергана Илиева. След минутата за поклон и мълчание венци и цветя бяха поднесени от името на Общината, Областна администрация, общински съветници, политически, просветни, обществени организации и родолюбиви българи.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще се проведат беседи на тема „Паметта за Левски днес”

Сливен: В Регионална библиотека „Сава Доброплодни” ще се проведат беседи на тема „Паметта за Левски днес”

19 Февруари 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Сливен. На преклонението пред подвига на Апостола на свободата са посветени беседите под надслов „Паметта за Левски днес”, които ще се проведат от днес до 23 февруари. в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, с ученици от първи до четвърти клас на СУ „Пейо К. Яворов” . Това съобщиха от библиотеката. Целта е децата да си припомнят за подвига на Левски, за неговите идеали, които всяко българско дете трябва да носи в сърцето си. В беседите ще се включат и ученици от Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“, които ще прочетат разкази, стихове, любопитни случки посветени на нелекия, изпълнен с премеждия, живот на Левски. Всички деца ще се включат и в анкета „С какво Левски е пример за мен”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Граждани и официални лица преклониха глава и положиха цветя в знак на почит пред Апостола

Добрич: Граждани и официални лица преклониха глава и положиха цветя в знак на почит пред Апостола

19 Февруари 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Добрич. В студения, мрачен и дъждовен ден граждани и официални лица се събраха в градинката пред паметника на Васил Левски в Добрич, за да почетат святата памет на този български герой, носен в сърцето от всеки българин. Възпоменателната церемония започна с панихида, отслужена от добрички свещеници, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. „19 февруари, за 145-ти път този ден идва при нас да ни докосне с безсмъртието на Апостола на свободата – Васил Левски. Великият българин, който пожертва младия си живот в името на борбата за освобождението на народа си от османско робство. Затова всяка българска къща помни и предава на поколенията заветните му думи: Ако спечеля, печели цял народ. Ако загубя, губя само мене си“, тези поетични слова в изпълнение на ученици припомниха на присъстващите за величието на Левски и неговото място в нашата родова памет.
Те бяха последвани от тържествено слово, произнесено от зам.-кмета „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева. Последваха изпълнения на химните на Република България, Европейския съюз и на Добрич от Духовия оркестър на добруджанския град. С минута мълчание и преклонена глава присъстващите почетоха паметта на един от най-святите български герои. Бяха поднесени венци и цветя на паметника на Васил Левски.
Жулиета НИКОЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: С едноминутно мълчание и на колене жителите на града почетоха паметта и делото на Васил Левски

Варна: С едноминутно мълчание и на колене жителите на града почетоха паметта и делото на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 12:19 | Агенция "Фокус"
Варна. С едноминутно мълчание и на колене представители на местната власт, общественици и граждани на Варна почетоха паметта и делото на Апостола на свободата Васил Левски, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Почетен караул и Представителният духов оркестър на Военноморските сили участваха във военен ритуал за отдаване на почести и полагане на венци и цветя пред бюст-паметника на Васил Левски в Алеята на възрожденската памет в Морската градина. Ритуалът бе част от общоградското поклонение по повод 145 години от гибелта на Васил Левски, организирано от Община Варна, Военноморските сили на Република България, Варненска и Великопреславска митрополия, район „Приморски“ и читалище „Васил Левски – 1945“. В честването се включиха също деца от начално училище „Васил Левски“ и ученици от Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски”. Заупокойна молитва отслужи ст. ик. Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска св. митрополия.
По-рано днес венци и цветя бяха поставени и пред барелефа на Апостола в кв. „Левски“ във Варна.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ръководството на АБВ, членове и симпатизанти на партията поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата в столицата

Ръководството на АБВ, членове и симпатизанти на партията поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата в столицата

19 Февруари 2018 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. Представители на ръководството на ПП АБВ, членове и симпатизанти на партията поднесоха венци и цветя пред паметника на Васил Левски в столицата по повод 145-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата. Това съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Те отдадоха почит пред живота и делото на Дякона – иконата на българското националноосвободително движение и на стремежа ни към свобода. Мечтата му за славна и силна българска държава и общество, вече десетилетия наред се предава от поколение на поколение.
Пламъкът на личността и делото на Васил Левски гори и ще продължава да гори през вековете като олицетворение на достойнството на България.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Методи Бисерков, Община Петрич: С програма под надслов „Помним те, Апостоле“ отбелязваме 145 години от обесването на Васил Левски

Методи Бисерков, Община Петрич: С програма под надслов „Помним те, Апостоле“ отбелязваме 145 години от обесването на Васил Левски

19 Февруари 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Петрич. С програма под надслов „Помним те, Апостоле“ отбелязваме 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Методи Бисерков, началник отдел „Образование и култура“ към Дирекция „Образование, култура, спорт, социални дейности и здравеопазване“ на Общината. По думите му първата част от програмата се е състояла на 16 февруари. „Тогава проведохме две събития. Едното бе изложба и урок по родолюбие под надслов „145 години безсмъртие. Прочети ми за Левски“. То се състоя в библиотеката към читалище „Братя Миладинови“ – Петрич. След това имаше областен конкурс-изложба, организиран от Общински детски комплекс под надслов „Левски – пример за вяра и вдъхновение“, каза още Бисерков. Той добави, че на 18 февруари програмата е продължила с откриването на изложба в централната експозиционна зала на Исторически музей – Петрич на тема „145 години от обесването на Апостола на свободата“. Акцентът в честванията на Община Петрич ще бъде днес, когато за трета поредна година ще се проведе факелно шествие. „То ще започне в 18.15 часа от централния площад в града и ще продължи до паметник „Народни будители“, добави Бисерков.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Морската градина бяха отбелязани 145 години от обесването на Дякона

Бургас: С поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски в Морската градина бяха отбелязани 145 години от обесването на Дякона

19 Февруари 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Бургас. С едноминутно мълчание гражданите на Бургас почетоха паметта на Апостола на свободата Васил Левски, предаде кореспондент на Радио „Фокус“ - Бургас. Това се случи пред паметника му в Морската градина, където бе строена представителната рота на Военноморските сили. Преди това представители на бургаското духовенство отслужиха заупокойна молитва в памет на 145 години от обесването на Дякона. Водещи на програмата бяха актьорите Невена Николова и Златко Ангелов. В края на мероприятието всички присъстващи поднесоха венци и цветя.
На събитието присъстваха зам.-кметовете на Община Бургас Йорданка Ананиева и Красимир Стойчев, Костантин Луков, председател на Общински съвет - Бургас, Вълчо Чолаков, областен управител, Живко Табаков, председател на Постоянната комисия по туризъм в Общински съвет - Бургас, бургаски народни представители, общественици и десетки граждани.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Левски не е за политическа употреба

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Левски не е за политическа употреба

19 Февруари 2018 | 12:01 | Агенция "Фокус"
София. Каквото и да кажем за Левски ще е малко. Той е не само водач на националната революция. Неговите завети трябва да препрочитаме всеки ден, да разбираме посланията му. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова пред журналисти, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Пред паметника на Васил Левски в София вицепрезидентът участва в отбелязването на 145 години от гибелта на Апостола с рецитал на деца, членове на клубовете „Млади възрожденци“.
„Всеки един от заветите му трябва да пазим дълбоко в сърцето си. Портретът му е в нашите кабинети, но не го гледаме в очите и не мерим своите действия спрямо неговите. За съжаление, често пъти използваме Апостола за политическа употреба. Чуваме заветите му в речи на държавници и политици, но след това не се изпълняват“, отбеляза Илияна Йотова. По думите й в последно време се наблюдават много опити за пренаписване на историята. „Левски е категорично доказателство, че България не получава даром свободата си, колкото и някои да се опитват да ни внушават обратното“, посочи вицепрезидентът.
„Левски създаде не само идеите за национално освобождение, а човешките идеи за равенство и права. На днешния ден е изключително важно да си припомним тези негови завети, защото е жалко, че в XXI век трябва отново да се борим за човешки права“, подчерта още Илияна Йотова.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.