НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:26

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

"Правда.ru": Унгария – „силна, нагла, груба“

"Правда.ru": Унгария – „силна, нагла, груба“

26 Февруари 2018 | 00:32 | Агенция "Фокус"
Будапеща. В това Западът обвинява Унгария. Ако страната сплотена около лидер с християнски ценности - то тя смело може да бъде причислена към „сините, наглите, грубите“, пише Правда.ru
Унгария е страна със силна идеология и икономика. На 8 април в страната ще се състоят парламентарни избори. Вече 8 години управлява партията ФИДЕС - Унгарски граждански съюз на премиера Виктор Орбан.“ За Русия Унгария е интересна с опита си в устояването на християнските ценности и ясно определяне на врага-институтите на Сорос (разбирайте глобалистите), свалящи правителства. Тяхната цел е създаването на така наречения „Соросов човек“ – чипиран космополит, толерантен към содомията и лесно управляем от световното правителство“. Това пише вестника.
„Тези осем години бяха добри, по-добри, отколкото очаквахме“ заявява Орбан в своята програмна реч и изрежда икономическите успехи на Унгария. По думите на Орбан ФИДЕС е обезпечила енергийната независимост, защото освен от газопровода през Полша, руски газ ще идва и през Румъния.Строи се атомната централа ПАКШ-2, проект на „Росатом“ . Според Орбан енергийната независимост е алтернативни пътища на доставка и алтернативни енергоизточници, а не независимост от Москва.
Според Орбан враговете на Унгария са глобалистите и ако Европа не спре миграцията „народите ще престанат да съществуват, Западът ще рухне, а Европа даже и не забелязва това нападение“. „Опасността идва от брюкселските , парижките, берлинските политици. Те искат да приемаме мигранти и да се смесим с тях в етнически и религиозен план“, добавя той
За да „спре Сорос“ правителството иска да задължи всички НПО. Способстващи по какъвто и да е начин нелегалната миграцията, подлежат на специална регистрация, отчитайки своята дейност и да заплащат данък от 25 процента от спонсорските си постъпления от чужбина.
Конфликта на някои европейски лидери с Орбан стигна до там министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн в телефонно интервю за унгарско радио да заяви, че политиката на унгарското правителство може да струва членството на Будапеща в Европейския съюз.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев: Европейският парламент нееднократно е подкрепял България за Шенген, ЕК потвърди изпълнението на всички технически критерии

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев: Европейският парламент нееднократно е подкрепял България за Шенген, ЕК потвърди изпълнението на всички технически критерии

21 Февруари 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Евродепутати от всички политически групи на Европейския парламент изразиха ясна и категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Това стана по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи за бъдещето на Шенген. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна. Участие в дискусията взеха комисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос, министърът на вътрешните работи на България Валентин Радев и директорът на европейската агенция за оперативно управление на широкомащабни информационни системи в областта на свобода, сигурност и правосъдие Крум Гърков. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев отбеляза, че Европейският парламент нееднократно е подкрепял България за Шенген, а Европейската комисия (ЕК) е потвърдила изпълнението на всички технически критерии, подчертавайки, че това са единствените критерии за присъединяване.
В рамките на дискусията Емил Радев допълни, че България изпълнява изцяло шенгенското законодателство, използва активно Шенгенската информационна система, а след решение на Съвета от януари ще получи 100-процентов достъп до ШИС. Страната ни е включена в обхвата на Европейската гранична и брегова охрана, системата Вход/изход и системата ЕТИАС. „Реално България е шенгенска държава, но поради политически причини в определени държави-членки няма взето решение за вдигане на вътрешнограничния контрол“, заяви евродепутатът. Той изрази своето разочарование, че европейските закони и правила не се спазват от държави, които обикновено са давани за пример, а се позволява политиката да доведе до потъпкване на правилата.
В заключение Емил Радев призова „вместо да водим дискусии за това какъв трябва да бъде териториалният обхват на Шенген, да отбележим до края на тази година присъединяването на България“ към шенгенското пространство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: „Бъдещето на Шенгенското пространство“ – обсъждане в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на тема

ЕП: „Бъдещето на Шенгенското пространство“ – обсъждане в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на тема

20 Февруари 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Във вторник от 16.00 ч. българско време Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще проведе обществено обсъждане на тема „Бъдещето на Шенгенското пространство: вътрешно управление, информационни системи и териториален обхват“, в което ще вземе участие Валентин Радев, министър на вътрешните работи на България. Можете да проследите изявленията на участниците и последващия дебат на живо във Facebook или Twitter, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи провежда публичното обсъждане, за да направи преглед на ситуацията по отношение на Шенгенското пространство. Целта на изслушването е да допринесе за политическия дебат на високо равнище относно инициативите, предприети от Европейския съюз след началото на миграционната криза и да направи оценка на постигнатия напредък с оглед на бъдещите инициативи в тази сфера.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посещението на Виктор Орбан в България - преглед на темата в унгарските медии (Агенция "Фокус")

Посещението на Виктор Орбан в България - преглед на темата в унгарските медии (Агенция "Фокус")

20 Февруари 2018 | 07:51 | Агенция "Фокус"
София. Турция, Шенген, задължителната релокация и Западните Балкани бяха сред темите, които премиерът Бойко Борисов обсъди с унгарския си колега Виктор Орбан. Основните унгарски медии обърнаха заслужено внимание на срещата.

Българският министър-председател Бойко Борисов заяви в София по време на среща с унгарския си колега Виктор Орбан, че е необходимо стриктно наблюдаване на външните граници на Европейския съюз, предава унгарският информационен портал Webradio.
Борисов подчерта, че мигрантската криза в Европа може да бъде решена чрез строг граничен контрол и безопасни зони , извън точките за конфликт, където бежанците да търсят убежище.
„Ако войната свърши в страните на произход, мигрантите трябва да се върнат в родината си и да я възстановят“, добави българският премиер. Борисов посочи, че внимателно ще прегледа документа, представен му от Виктор Орбан, съдържащ унгарските предложения за разрешаване на кризата с миграцията.
***

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че България, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС има историческия шанс да направи решителна крачка напред в интеграцията на Западните Балкани към ЕС, пише унгарското издание Heti Világgazdaság.
Виктор Орбан заяви в София по време на срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, че по време на срещата на високо равнище на ЕС в София през май трябва да се даде крайна и решителна дума за разширяването, особено за Сърбия и Черна Гора. „Не е достатъчно да приемем Балканите политически, те трябва да се изградят“, допълни Орбан.
„Европейският съюз има нови предложения за миграцията, което не са добри за нас, тъй като налага задължения“ смята унгарският министър-председател. Той допълни, че броят на задължително приеманите имигранти ще се увеличава. „Изглежда, че в крайна сметка това е задължителна квота без горна граница“, уточни той и подчерта, че миграцията е опасна за европейските обществена безопасност, благополучие и християнската култура. Той изрази мнение, че трябва да се гарантира защита на границите – „те да са херметично затворени“.
На свой ред Бойко Борисов заяви, че „външните граници на ЕС ще изискват стриктно наблюдение“. Той подчерта, че България смята, че мигрантската криза в Европа може да се реши чрез строг граничен контрол и горещи точка за мигрантите извън зоните за конфликт за бежанците. „И ако войните в страните на произход на мигрантите приключат, те ще трябва да се върнат в родината си, за да бъде възстановена“, добави българският министър-председател.
***

Унгарският министър-председател Виктор Орбан подчерта, че новото предложение на ЕС за миграцията не е приемливо за страната му. Той заяви това в София след преговорите с министър-председателя на България Бойко Борисов, предава унгарската медия Híradó.hu.
Виктор Орбан заяви, че броят на приеманите мигранти ще бъде задължителен и че според новото предложение Унгария ще трябва да приема десетки хиляди души годишно. „Изглежда, че в крайна сметка това е задължителна квота без горна граница“, посочи той.
„Дебатът за задължителната квота стимулира миграцията“, подчерта Орбан, добавяйки, че миграцията е опасна за европейската обществена сигурност, европейското благосъстояние и християнска култура.
На пресконференция Виктор Орбан посочи колко важна е ролята на България в европейската политика. "Има приятелски отношения между Унгария и България, а в нашите двустранни отношения няма конфликт. Имаме историческа съдба, ние трябваше да се справим с подобни исторически процеси, както в далечното минало, така и след Втората световна война“, допълни той. Виктор Орбан изрази пред премиера на България приятелството и признанието на унгарския народ. "Ние, унгарците, бихме искали да участваме в преустройството на България и да поканим български инвеститори да участват в успеха на Унгария", допълни той.
Орбан добави, че преговорите му с Борисов са били фокусирани върху европейските въпроси, разделени в две основни групи: интеграцията на Западните Балкани в ЕС и миграцията.
Орбан поздрави България за приноса и за отношенията между ЕС и Турция. "Унгария винаги ще подкрепя споразумението между България и Турция и винаги ще стои зад българо-турското сътрудничество", каза той.
"Ние сме на прага историческа възможност, защото сега има шанс да направим решителен ход към интегрирането на Балканите в Европейския съюз. България вече е член на Съюза и трябва да бъде също така член на Шенгенската зона", каза той.
„На външните граници на Европейският съюз е необходим стриктен контрол“, заяви на свой ред Бойко Борисов. Той посочи, че има миграционна криза в Европа, която може да бъде решена чрез строг граничен контрол и зони създаване на горещи точки за търсещите убежище извън районите на конфликт. Българският министър-председател също изтъкна значението на разширяването на паневропейските транспортни коридори в региона за икономическото развитие на Западните Балкани.
***

Унгарският министър-председател Виктор Орбан посети в понеделник София, като обяви, че страната му готви собствени предложения за миграция пред Европейския съюз, насочени към опазването на границите, предава Euronews в своята унгарска редакция.
„Миграцията е опасна за нашата обществена сигурност, нашето благосъстояние и европейската християнска култура. Ето защо решихме да направим свои предложения - пакет, съдържащ предложенията, направени от Унгария и чиято същност е, че Европейският съюз не трябва да разпределя, премества, разделя мигрантите, а също така и да се съсредоточи върху гранична защита", заяви Орбан Виктор от българската столица.
Според Орбан, който се готви за изборите, свободата на движение в рамките на ЕС може да бъде защитена само ако ЕС е по-ефективен в защитата на външните си граници.
***

Унгарският министър-председател Виктор Орбан посети София и проведе преговори с Бойко Борисов – министър-председател на България, която е поела ротационното председателство на Съвета на ЕС, предава унгарският информационен портал 888.hu.
Срещата бе посветена на две основни теми. От една страна, министър-председателите обсъдиха бъдещето на Европа, по-специално на Западните Балканите, а от друга страна и защитата на границите и миграцията.
Виктор Орбан поздрави България за отношенията ѝ с Турция и добави, че Унгария винаги ще подкрепя турско-българското сътрудничество.
Министър-председателят заяви, че България трябва да стане член на Шенгенската зона. "С председателството България е поела на раменете си историческа задача, тъй като сега има шанс за интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз“, допълни Орбан.
Виктор Орбан допълни, че Европейският съюз има ново предложение на миграцията, но то не е приемливо за Унгария, тъй като „продължава да се съсредоточава върху е задължително разпределяне на мигранти.
„Унгарската конституция ясно показва, че само хората, които са родени и живеят в Унгария, както и тези, които унгарските власти са решили да живеят в страната, могат бъдат в нея“, добави той. „Новото европейско предложение е неприемливо за Унгария, защото тя ще трябва да поеме над 10 000 души годишно". Същевременно той допълни, че дебатът за задължителните квоти за прием само ги насърчава да идват.
„На запад много хора смятат, че миграцията е нещо добро и неизбежно. Но ние не мислим, че това е така. Миграцията е опасна за нашата обществена сигурност, нашето благосъстояние и християнска култура“, допълни Орбан.
Той благодари на България за защитата на външните си граници, тъй като защитава по този начин и Унгария. „Границите могат да бъдат защитавани от силно, стабилно лидерство, с ясен демократичен мандат", подчерта той. Министър-председателят добави, че солидарността не е необходима при разпределянето на мигрантите, а в защитата на границите.
***

Унгарският министър-председател Виктор Орбан пристигна в София заедно с министъра на вътрешните работи Шандор Пинтер в София, където се срещна с българския си колега Бойко Борисов, пише унгарският вестник Magyar Nemzet.
Орбан заяви, че ЕС иска да увеличи броя на мигрантите, които страните членки ще трябва да приемат. „Явно е, че тези квоти няма да имат таван“, заяви министър-председателят и допълни, че „дебатът за задължителните квоти стимулира миграцията“, която е „опасен процес за европейската обществена сигурност, благосъстояние и християнска култура“.
Същевременно неговият български колега Бойко Борисов е на мнение , че системи на ЕС за разпределение на мигранти е непрактична, защото бежанците не искат да останат в Източна Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Magyar Nemzet: Виктор Орбан бе на посещение в София

Magyar Nemzet: Виктор Орбан бе на посещение в София

20 Февруари 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. Унгарският министър-председател Виктор Орбан пристигна в София заедно с министъра на вътрешните работи Шандор Пинтер в София, където се срещна с българския си колега Бойко Борисов, пише унгарският вестник Magyar Nemzet.
Орбан заяви, че ЕС иска да увеличи броя на мигрантите, които страните членки ще трябва да приемат. „Явно е, че тези квоти няма да имат таван“, заяви министър-председателят и допълни, че „дебатът за задължителните квоти стимулира миграцията“, която е „опасен процес за европейската обществена сигурност, благосъстояние и християнска култура“.
Същевременно неговият български колега Бойко Борисов е на мнение , че системи на ЕС за разпределение на мигранти е непрактична, защото бежанците не искат да останат в Източна Европа.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

888.hu: Според Виктор Орбан европейската миграция трябва да бъде за гарантирането на границите, а не за разпределението на мигрантите

888.hu: Според Виктор Орбан европейската миграция трябва да бъде за гарантирането на границите, а не за разпределението на мигрантите

20 Февруари 2018 | 06:14 | Агенция "Фокус"
София. Унгарският министър-председател Виктор Орбан посети София и проведе преговори с Бойко Борисов – министър-председател на България, която е поела ротационното председателство на Съвета на ЕС, предава унгарският информационен портал 888.hu.
Срещата бе посветена на две основни теми. От една страна, министър-председателите обсъдиха бъдещето на Европа, по-специално на Западните Балканите, а от друга страна и защитата на границите и миграцията.
Виктор Орбан поздрави България за отношенията ѝ с Турция и добави, че Унгария винаги ще подкрепя зад турско-българското сътрудничество.
Министър-председателят заяви, България трябва да стане член на Шенгенската зона. С председателството България е поела на раменете си историческа задача, тъй като сега има шанс за интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз“, допълни Орбан.
Виктор Орбан допълни, че Европейският съюз има ново предложение на миграцията, но то не е приемливо за Унгария, тъй като „продължава да се съсредоточава върху е задължително разпределяне на мигранти.
„Унгарската конституция ясно показва, че само хората, които са родени и живеят в Унгария, както и тези, които унгарските власти са решили да живеят в страната, могат бъдат в нея“, добави той. „Новото европейско предложение е неприемливо за Унгария, защото тя ще трябва да поеме над 10 000 души годишно ". Същевременно той допълни, че дебатът за задължителните квоти за прием само ги насърчава да идват.
„На запад много хора смятат, че миграцията е нещо добро и неизбежно. Но ние не мислим, че това е така. Миграцията е опасна за нашата обществена безопасност, нашето благосъстояние и християнска култура“, допълни Орбан.
Той благодари на България за защитата на външните си граници, тъй като защитава по този начин и Унгария. „Границите могат да бъдат защитавани от силно, стабилно лидерство, с ясен демократичен мандат", подчерта той. Министър-председателят добави, че солидарността не е необходима при разпределянето на мигрантите, а в защитата на границите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews (Унгария): Виктор Орбан заяви в София, че Унгария подготвя собствен план за миграцията

Euronews (Унгария): Виктор Орбан заяви в София, че Унгария подготвя собствен план за миграцията

20 Февруари 2018 | 05:24 | Агенция "Фокус"
София. Унгарският министър-председател Виктор Орбан посети в понеделник София, като обяви, че страната му готви собствени предложения за миграция пред Европейския съюз, насочени към опазването на границите, предава Euronews в своята унгарска редакция.
„Миграцията е опасна за нашата обществена сигурност, нашето благосъстояние и европейската християнска култура. Ето защо решихме да направим свои предложения - пакет, съдържащ предложенията, направени от Унгария и чиято същност е, че Европейският съюз не трябва да разпределя, премества, разделя мигрантите, а също така и да се съсредоточи върху гранична защита", заяви Орбан Виктор от българската столица.
Според Орбан, който се готви за изборите, свободата на движение в рамките на ЕС може да бъде защитена само ако ЕС е по-ефективен в защитата на външните си граници.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Híradó.hu: Виктор Орбан заяви в София, че новото предложение на ЕС за миграцията е неприемливо

Híradó.hu: Виктор Орбан заяви в София, че новото предложение на ЕС за миграцията е неприемливо

20 Февруари 2018 | 04:37 | Агенция "Фокус"
София. Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че новото предложение на ЕС за миграцията не е приемливо за страната му. Той заяви това в София след преговорите с министър-председателя на България Бойко Борисов, предава унгарската медия Híradó.hu.
Виктор Орбан заяви, че броят на приеманите мигранти ще бъде задължителен и че според новото предложение Унгария ще трябва да приема десетки хиляди души годишно. „Изглежда, че в крайна сметка това е задължителна квота без горна граница“, посочи той.
„Дебатът за задължителната квота стимулира миграцията“, подчерта Орбан, добавяйки, че миграцията е опасна за европейската обществена сигурност, европейското благосъстояние и християнска култура.
На пресконференция Виктор Орбан посочи колко важна е ролята на България в европейската политика. "Има приятелски отношения между Унгария и България, а между нашите двустранни отношения няма конфликт. Имаме историческа съдба, ние трябваше да се справим с подобни исторически процеси, както в далечното минало, така и след Втората световна война“, допълни той. Виктор Орбан изрази пред премиера на България приятелството и признанието на унгарския народ. "Ние, унгарците, бихме искали да участваме в преустройството на България и да поканим български инвеститори да участват в успеха на Унгария", допълни той.
Орбан добави, че преговорите му с Борисов са били фокусирани върху европейските въпроси, разделени в две основни групи: интеграцията на Западните Балкани в ЕС и миграцията.
Орбан поздрави България за приноса и за отношенията между ЕС и Турция. "Унгария винаги ще подкрепя споразумението между България и Турция и винаги ще стои зад българо-турското сътрудничество", каза той.
"Ние сме на прага историческа възможност, защото сега има шанс да направим решителен ход към интегрирането на Балканите в Европейския съюз. България вече е член на Съюза и трябва да бъде също така член на Шенгенската зона ", каза той.
„На външните граници на Европейския съюз е необходим стриктен контрол“, заяви на свой ред Бойко Борисов. Той посочи, че има миграционна криза в Европа, която може да бъде решена чрез строг граничен контрол и зони създаване на горещи точки за търсещите убежище извън зоните на конфликт. Българският министър-председател също изтъкна значението на разширяването на паневропейските транспортни коридори в региона за икономическото развитие на Западните Балкани.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Heti Világgazdaság (Унгария): Виктор Орбан иска херметична гранична защита

Heti Világgazdaság (Унгария): Виктор Орбан иска херметична гранична защита

20 Февруари 2018 | 03:48 | Агенция "Фокус"
София. Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че България, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС има историческия шанс да направи решителна крачка напред в интеграцията на Западните Балкани към ЕС, пише унгарското издание Heti Világgazdaság.
Виктор Орбан заяви в София по време на срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, че по време на срещата на високо равнище на ЕС в София през май трябва да се даде крайна и решителна дума за разширяването, особено за Сърбия и Черна Гора. „Не е достатъчно да приемем Балканите политически, те трябва да се изградят“, допълни Орбан.
„Европейският съюз има нови предложения за миграцията, което не са добри за нас, тъй като налага задължения“ смята унгарският министър-председателят. Той допълни, че броят на задължително приеманите имигранти ще се увеличава. „Изглежда, че в крайна сметка това е задължителна квота без горна граница“, уточни той и подчерта, че миграцията е опасна за европейските обществена безопасност, благополучие и християнската култура. Той изрази мнение, че трябва да се гарантира защита на границите – „те да са херметично затворени“.
На свой ред Бойко Борисов заяви, че „външните граници на ЕС ще изискват стриктно наблюдение“. Той подчерта, че България смята, че мигрантската криза в Европа може да се реши чрез строг граничен контрол и горещи точка за мигрантите извън зоните за конфликт за бежанците. „И ако войните в страните на произход на мигрантите приключат, те ще трябва да се върнат в родината си, за да бъде възстановена“, добави българският министър-председател.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция, Шенген, Западните Балкани и задължителната релокация на мигранти обсъди премиерът Бойко Борисов на среща с унгарския си колега Виктор Орбан (ОБЗОР)

Турция, Шенген, Западните Балкани и задължителната релокация на мигранти обсъди премиерът Бойко Борисов на среща с унгарския си колега Виктор Орбан (ОБЗОР)

20 Февруари 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
София. . Турция, Шенген, задължителната релокация и Западните Балкани бяха сред темите, които премиерът Бойко Борисов обсъди с унгарския си колега Виктор Орбан. Срещата между двамата премиери се проведе в резиденция „Бояна“. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че Унгария винаги ще подкрепя сътрудничеството между България и Турция и обърна внимание, че границите трябва да се охраняват. Според него България е член на ЕС и би трябвало да бъде член на Шенгенското пространство. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България. По отношение на Шенгенската граница, премиерът поясни, че България отдавна е изпълнила не само критериите, но е най-надеждната граница в ЕС. Двамата министър-председатели коментираха още и темата за релокацията на мигранти. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че няма смисъл да се говори за релокация, докато не се гарантира охраната на границите и въздуха, а българският премиер допълни, че страната ни разглежда задължителната релокация в обратна посока. По темата за Западните Балкани според Орбан не е достатъчно Балканите да бъдат само в политически смисъл в Европейския съюз, а трябва да имат автомагистрали и жп линии, за да се сраснат с икономическото тяло на Европа. От своя страна Бойко Борисов посочи, че е оптимист по темата за Западните Балкани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Webradio (Унгария): Българският министър-председател е убеден, че е необходим строг граничен контрол заради нелегалната миграция

Webradio (Унгария): Българският министър-председател е убеден, че е необходим строг граничен контрол заради нелегалната миграция

20 Февруари 2018 | 00:36 | Агенция "Фокус"
София. Българският министър-председател Бойко Борисов заяви в София по време на среща с унгарския си колега Виктор Орбан, че е необходимо стриктно наблюдаване на външните граници на Европейския съюз, предава унгарският информационен портал Webradio.
Борисов подчерта, че мигрантската криза в Европа може да бъде решена чрез строг граничен контрол и безопасни зони , извън точките за конфликт, където бежанците да търсят убежище.
„Ако войната свърши в страните на произход, мигрантите трябва да се върнат в родината си и да я възстановят“, добави българският премиер. Борисов посочи, че внимателно ще прегледа документа, представен му от Виктор Орбан, съдържащ унгарските предложения за разрешаване на кризата с миграцията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Марков, ГЕРБ: Изборите в Унгария през април ще са поле на сблъсък между Орбан и Сорос

Георги Марков, ГЕРБ: Изборите в Унгария през април ще са поле на сблъсък между Орбан и Сорос

19 Февруари 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
София. Изборите в Унгария през април ще са поле на сблъсък между Орбан и Сорос. Това заяви за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият конституционен съдия и настоящ народен представител от ПГ на ГЕРБ Георги Марков. Той допълни, че плакатите на партията на Орбан визуализират Сорос, държащ на конци цялата опозиция в Унгария, опитвайки се отчаяно да свали правителството на Орбан.
„Днес, ако ме попитат каква е Унгария, ще кажа – нелиберална демокрация. Орбан дешифрира какво означава това: суверенитет, християнство, национална памет, историческа памет, семейство и достойнство. В речта му пред унгарската нация вчера мотото беше „Християнството е последната надежда за Европа!“. Орбан отправи призив към Берлин, Париж и Брюксел, че той и останалите страни от Вишеградската четворка няма да се подчинят на налагането на квоти; че християнството е това, което ще спаси Европа. Унгарският премиер отправи много положителни думи към Българската православна църква за нейното поведение и борба срещу ислямизацията на Европа и повтори тезата си, че няма как да бъде нареждано на Унгария с кого да живее в собствения ѝ дом. Още повече, че имигрантите не желаят да ходят в Унгария – искат да са в Западна Европа“, уточни Георги Марков. Той подчерта, че издигането в култ на християнството е изключително важно според Орбан, който в годишното си обръщение към нацията обобщи, че Унгария няма да се поддаде на интернационални настроения и че християнството е това, което я е спасило и запазило през вековете. Бившият конституционен съдия прогнозира, че конфликтът в това отношение между Централна и Западна Европа ще изкристализира само след година, когато централноевропейските страни няма да се съобразяват със заповеди от Запад.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция, Шенген, Западните Балкани и задължителната релокация на мигранти обсъди премиерът Бойко Борисов на среща с унгарския си колега Виктор Орбан (ОБЗОР)

Турция, Шенген, Западните Балкани и задължителната релокация на мигранти обсъди премиерът Бойко Борисов на среща с унгарския си колега Виктор Орбан (ОБЗОР)

19 Февруари 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
София. Турция, Шенген, задължителната релокация и Западните Балкани бяха сред темите, които премиерът Бойко Борисов обсъди с унгарския си колега Виктор Орбан. Срещата между двамата премиери се проведе в резиденция „Бояна“. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че Унгария винаги ще подкрепя сътрудничеството между България и Турция и обърна внимание, че границите трябва да се охраняват. Според него България е член на ЕС и би трябвало да бъде член на Шенгенското пространство. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България. По отношение на Шенгенската граница, премиерът поясни, че България отдавна е изпълнила не само критериите, но е най-надеждната граница в ЕС. Двамата министър-председатели коментираха още и темата за релокацията на мигранти. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че няма смисъл да се говори за релокация, докато не се гарантира охраната на границите и въздуха, а българският премиер допълни, че страната ни разглежда задължителната релокация в обратна посока. По темата за Западните Балкани според Орбан не е достатъчно Балканите да бъдат само в политически смисъл в Европейския съюз, а трябва да имат автомагистрали и жп линии, за да се сраснат с икономическото тяло на Европа. От своя страна Бойко Борисов посочи, че е оптимист по темата за Западните Балкани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Разглеждаме задължителната релокация в обратна посока

Премиерът Бойко Борисов: Разглеждаме задължителната релокация в обратна посока

19 Февруари 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Разглеждаме задължителната релокация в обратна посока. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след срещата си с унгарския министър-председател Виктор Орбан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Какво би се случило, ако в Гърция, в България или в Италия влязат изведнъж няколко милиона мигранти? Тогава те трябва да останат на територията на Италия, на България или на Гърция или трябва да ги поемат другите европейски държави?“, поясни премиерът и уточни, че тук се говори за едно формсмажорно обстоятелство. Според него ЕС трябва да инвестира в моряци, кораби и гранични полицаи. Борисов посочи, че трябва да има центрове за сигурност близо до конфликтите, а не вътре в ЕС. „За да може тези, хора след като приключи войната, да се върнат по собствените си домове и активно да участват в развитието на тези страни“, заяви Борисов. „Когато е сигурно, че външните граници се пазят 100%, когато е сигурно, че сме надеждни и когато цялата си хуманност като европейци към хората, които бягат от войната в съответните хотспотове бъдат защитени – тогава вече можем да спорим с колегата, да водим дискусии за задължителната релокация“, коментира Борисов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Унгарският премиер Виктор Орбан: Няма смисъл да се говори за релокация, докато не се гарантира охраната на границите и въздуха

Унгарският премиер Виктор Орбан: Няма смисъл да се говори за релокация, докато не се гарантира охраната на границите и въздуха

19 Февруари 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. Няма смисъл да се говори за релокация, докато не се гарантира охраната на границите и въздуха. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в изявление след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сега на масата на ЕС е едно ново предложение на ЕС за миграцията. Това предложение, по този начин, в тази форма, за нас не е добре. В центъра на това предложение стои релокацията. Унгарската конституция ясно казва, че само унгарците и лицата, които са избрани от тях имат право да решават кой да пребивава в Унгария. Виждаме, че предложението на ЕС се отнася за броя на задължително приетите мигранти. Става въпрос за квоти без горна граница“, заяви Орбан и допълни, че дискусията за задължителните квоти всъщност стимулират миграцията. Според него миграцията е опасна за сигурността, за живота и за европейската християнска култура. „Затова сме решили, че ще изработим собствено наше предложение за модификация, един цял пакет, които ще съдържат тези предложения, които Унгария е формирала“, заяви Орбан. Унгарският премиер посочи, че няма смисъл да се говори за релокация докато не се гарантира охраната на границите и въздуха. Орбан заяви, че е информирал за предложението българския министър-председател и ще му предостави това досие. Според него може да се премести шенгенската граница по-навътре. "Унгарското становище не е променено, виждаме, че на много меса в света е тежко положението, но не трябва да докарвавме бедата тук", допълни Орбан.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България

Премиерът Бойко Борисов: Споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България

19 Февруари 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след срещата си с унгарския министър-председател Виктор Орбан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря на Виктор Орбан за подкрепата, защото исторически ние знаем какви съседи имаме, какво би могло да се случи при недалновидна политика. Затова споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България“, коментира премиерът. По отношение на Шенгенската граница, премиерът поясни, че България отдавна е изпълнила не само критериите, но е най-надеждната граница в ЕС. Борисов напомни какво е предложението на България. „Малко сме премиерите, които като се видим се усмихваме и се радваме“, заяви Борисов. По думите му това, което се случва по изборите в Европа има само едно обяснение и това е мигрантската криза. „В много държави просто се тресе политическата класа как да се реши този проблем. "Не забравяйте, че догодина са евроизборите и тези месеци ще бъдат използвани от всички в много различни посоки“, заяви Борисов.“, заяви Борисов. Той поясни, че България предлага 100% надеждна граница на ЕС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Унгарският премиер Виктор Орбан: Каним българските инвеститори да участват в успеха на Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан: Каним българските инвеститори да участват в успеха на Унгария

19 Февруари 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. Каним българските инвеститори да участват в успеха на Унгария. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в изявление след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодарен съм, че вашият премиер ме прие. Поздравявам го. Виждам, че Българското председателство върви добре. Тук идва половин Европа при вас. България в европейската политика днес. Унгария и България имат сърдечни приятелски отношения. В двустранните ни връзки няма никакви конфликти. Имаме съзнание за общо историческа съдба. По време на историята сме издържали на големи изпитания съвместно и в далечното минало и по време на Втората световна война“, каза Орбан. По думите му политиката е светът на интересите, но тук, в Централна Европа и на Балканите, този въпрос изглежда малко по-различно. „Тук сърцето, приятелството и историята тежат много. Изразих на вашия премиер, приятелството и признанието на унгарския народ към него и вас“, каза той. Орбан поясни, че желае унгарците да участват в изграждането и развитието на България. „Каним българските инвеститори да участват в успеха на Унгария“, допълни Орбан.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Унгарският премиер Виктор Орбан: България е член на ЕС и би трябвало да бъде член на Шенгенското пространство

Унгарският премиер Виктор Орбан: България е член на ЕС и би трябвало да бъде член на Шенгенското пространство

19 Февруари 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Не е достатъчно Балканите да бъдат само в политически смисъл в Европейския съюз, а трябва да имат автомагистрали и жп линии, за да се сраснат с икономическото тяло на Европа. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в изявление след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Орбан има историческа възможност и историческа тежест е на гърба на Българското председателство, защото се е отворила "нова врата" за интеграцията на Балканите в ЕС. „Виждаме, че България е член на ЕС и би трябвало да бъде и член на Шенгенското пространство. Още не е, но между България и Унгария има много други страни, които отдавна желаят да бъдат членове на ЕС, но това досега не се е случило“, заяви Орбан. По думите му с радост се вижда, че България поема историческа отговорност и взима в свои ръце този въпрос. „Чудесно решение е, че през месец май ще има една голяма конференция за Балканите“, заяви Орбан.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Унгарският премиер Виктор Орбан: Унгария винаги ще подкрепя сътрудничеството между България и Турция, границите трябва да се охраняват

Унгарският премиер Виктор Орбан: Унгария винаги ще подкрепя сътрудничеството между България и Турция, границите трябва да се охраняват

19 Февруари 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. Унгария винаги ще подкрепя сътрудничеството между България и Турция. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в изявление след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „В центъра на преговорите не бяха двустранните връзки, а европейските въпроси. В две големи групи разгледахме темите. Първата е бъдещето на Европа, с особен оглед на Балканите и второ - охраната на границите и въпроса за миграцията. Поздравих вашия премиер, затова колко успешно и полезно се развиват контактите с Турция. Казах, че Унгария винаги ще подкрепя да има споразумение между България и Турция и сътрудничество, защото границата трябва да се охраняват и трябва да се сключват споразумения по този въпрос“, заяви Орбан. По думите му правителството на България може да разчита на това, че зад контактът с Турция стои Унгария.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с унгарския министър-председател Виктор Орбан

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с унгарския министър-председател Виктор Орбан

19 Февруари 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Унгария Виктор Орбан, който ще бъде на работно посещение в България. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На срещата в резиденция "Бояна" ще бъде обсъдено развитието на двустранните отношения, възможностите за взаимодействие между Българското председателство на Съвета на ЕС и Унгарското председателство Вишеградска група, както и актуални европейски теми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Франция Еманюел Макрон изнесе реч за бъдещето на Европейския съюз. 17 април 2018 година
Президентът на Франция Еманюел Макрон изнесе реч за бъдещето на Европейския съюз...

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.