НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

SZ: Германският министър на отбраната подготвя фундаментална реформа в Бундесвера

SZ: Германският министър на отбраната подготвя фундаментална реформа в Бундесвера

4 Май 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Берлин. В разгара на разгорещените дебати за бъдещото финансиране на Бундесвера, министърът на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лайен планира фундаментална реформа на германската армия. Политикът от Християндемократическия съюз (ХДС) настоява да бъде сложен край на преобладаващия с години акцент върху чуждестранните мисии и в бъдеще да бъде заложено на усилията за национална отбрана. Това става ясно от проектодокумент, озаглавен „Концепция за Бундесвера“, който е на разположение на най-тиражирания вестник в Германия - Die Süddeutsche Zeitung. В него се посочва, че Бундесверът трябва да бъде готов да „допринесе за осигуряването на национална сигурност".
Националната отбрана, в която се включва и защитата на отделните германски провинции, е дефинирана в документа като „най-трудната задача". В тази връзка ще бъдат необходими вероятно милиарди, за да бъдат възстановени структури, които с годините са били закрити. Опозицията в Берлин вече заговори открито за „реформата на Бундесвера през задната врата".
Предисторията на планираната реформа е променената ситуация в областта на сигурността. В продължение на години вниманието на Бундесвера бе насочено към конфликти в далечни страни, които имат някакво, но все пак ограничено влияние върху Европа – като например в Хиндукуш, на границата между Афганистан и Пакистан. Министърът може да изпълни плана си с постановление, но нейните критици искат да го обсъдят.
През последните десетилетия броят на войниците в германската армия бе систематично намаляван, а принципът за поддържане на цялостно въоръжение бе изоставен. Вместо него бе заложено на „динамично управление на наличността“, т.е. да се пести от поръчки. Присъединяването на Крим към Украйна обаче показа, че европейският мир може да бъде поставен под въпрос. Това е и заключението, което се съдържа в т.нар. „Бяла книга относно политиката на сигурност на Германия и бъдещето на Бундесвера" на федералното правителство, издадена през 2016 г.
Освен предложението за реформата, Урсула фон дер Лайен вече поиска отпускането на 12 млрд. евро за армията – апел, който доведе до ожесточен спор с коалиционния партньор на Съюза (ХДС/ХСС) – Германската социалдемократическа партия.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Проблемите в Бундесвера: ВВС на Германия разполага само с четири „Юрофайтър“ в оперативна готовност

Der Spiegel: Проблемите в Бундесвера: ВВС на Германия разполага само с четири „Юрофайтър“ в оперативна готовност

2 Май 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Берлин. Проблемите в Бундесвера не стихват. По данни на водещото германско издание Der Spiegel от 128 изтребители „Юрофайтър“, които са на въоръжение, ВВС на ФРГ разполагат с едва четири в оперативна готовност. Всички останали машини са със сериозни технически проблеми.
От редакцията подчертават, че тази информация поставя под въпрос възможностите на Германия да изпълнява ангажиментите си към НАТО. Не е пропуснато да се отбележи, че съответните данни са разкрити на фона на пищна изложба на берлинското летище „Шьонефелд“, организирана миналата седмица с цел да бъдат показани „шедьоврите“ на германската армия. Пилотите демонстрираха смели маневри, но както се оказва, за изпълнението на такива може да разчитат на твърде малък брой самолети.
Посетителите на Международната космическа изложба ILA на юг от Берлин могат да се възхищават на "Eurofighter" като шедьовър на технологията в наши дни. През изминалата седмица изтребителите на Бундесвера гръмнаха из изложбените площи на летище "Шьонефелд" няколко пъти. Пилотите демонстрираха смели маневри, особено примките бяха грандиозни.
По-рано Der Spiegel публикува разследващ доклад за бомбардировачите „Торнадо“ на Бундесвера, от който стана ясно, че машините вече няма да участват в мисии на НАТО. В поверителен доклад Министерството на отбраната на ФРГ пише, че 93 самолети „Торнадо" се нуждаят от незабавна модернизация, тъй като работата с остаряващата им оръжейна система е „очевидно рискована“.
Но проблемите не свършват дотук. От съществено значение е дали машините от началото на 80-те години на миналия век изобщо може да бъдат модернизирани по начин, който ще позволи те да могат да функционират до 2035 г., какъвто бе първоначалният план на военното министерство на Берлин.
В доклада се споменават множество недостатъци на машините – ИТ-системата и окабеляването им се считат за остарели; не разполагат с криптирана комуникационна система, задължителна за всички международни мисии. При това германските самолети „Торнадо“ не са достатъчно устойчиви на пробиване от снаряд, става ясно от поверителния документ.
Също така „Торнадо" не разполага със системата за разпознаване на вражески и приятелски самолети, чрез която се цели избягването на погрешни атаки срещу съюзническите самолети. Инсталирането на устройствата в германските „Торнадо" обаче няма да бъде осъществимо до 2019 г., въпреки че технологията е задължителна за силите на Алианса.
Цялостното заключение в поверителния документ е тревожно: „В сегашното им състояние германските самолети „Торнадо“ вече не могат да участват в никакви операции на НАТО".
Бундесверът ще трябва да се бори дълго време с проблемите на „Торнадо". През 2016 г. тогавашният министърът на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лейен (ХДС) реши самолетите да бъдат използвани до 2035 г. Междувременно ще бъде избран друг боен самолет, с който да бъдат заменени „Торнадо“.

Агенция „Фокус“ припомня:

По-рано вътрешни документи разкриха, че Германия има сериозни проблеми при изпълнение на ангажиментите си към НАТО. В началото на 2019 г. тя трябва да поеме ръководството на мултинационалните сили Very High Readiness Joint Task Force в Източна Европа, но се оказва, че Бундесверът не разполага с достатъчно танкове в оперативна готовност.
От поверителен документ на Министерството на отбраната стана ясно, че към настоящия момент само девет от общо планираните 44 танка „Леопард“ са в оперативна готовност. От 14 „Мардер“-а, само три са в оперативна готовност. Причините за стряскащата статистика е липсата на резервни части и скъпата поддръжка на бойните машини. Също така липсват устройства за нощно виждане, гранатомети, поддържащи превозни средства, зимно облекло и защитни жилетки.
ВВС също така не са в състояние да изпълнят ангажиментите си към НАТО. Оперативната готовност на оръжейните системи на изтребителите „Юрофайтър Торнадо“ и транспортните хеликоптери CH-53 допълнително влошава цялостната ситуация. Всяка от тези оръжейни системи е статистически достъпна само през четири месеца в годината, за обучения и упражнения. Останалите осем месеца самолетите остават на земята за ремонти и преустройства.
„Ситуацията е еднакво тревожна във всички части на въоръжените сили", алармира комисарят Ханс-Петер Бартелс. „Зеленият“ експерт по отбраната Тобиас Линднер подчерта, че проблемите в Бундесвера са известни от години: „Въпреки това почти не се правят подобрения“, отбеляза Линднер.
Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен (ХДС) трябва да си зададе въпроса „какво е всъщност е направила през мандата си. Изглежда по-подходящо от политическа гледна точка непрекъснато да се обявяват нови оръжейни проекти, вместо да се решават проблемите с резервните части и поддръжката", коментира Лиднер.
Вицепредседателят на парламентарната група на свободните демократи Александър Граф Ламбсдорф също отправи критика: „ускореното отслабване на ролята на Германия като сериозен фактор за сигурността продължава с неотслабваща сила".


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Zeit: Правителството в Берлин ще превъоръжава Бундесвера за половин милиард евро

Die Zeit: Правителството в Берлин ще превъоръжава Бундесвера за половин милиард евро

23 Април 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Берлин. На фона на разпространените по-рано медийни доклади за проблемите в Бундесвера, правителството в Берлин планира сключването на редица сделки за превъоръжаване на германската армия, които включват закупуване на дрони, транспортни самолети и ракети, пише националният ежедневник Die Zeit.
Министерството на отбраната на ФРГ се подготвя за сключването на редица договори за отбранителната индустрия по-късно тази година. Комисиите по бюджета и отбрана трябва да одобрят 18 договора, всеки от които на стойност по-голяма от 25 млн. евро. Това означава, че общата стойност на сделките ще бъде около половин милиард евро. Поръчките включват доставка на израелските дрони „Херон“, закупуването на които бе заложено в коалиционното споразумение между Съюза (ХДС/ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП).
Според информация, изтекла в медиите, бъдещите сделки ще включват също закупуване на хеликоптери, радарна система и транспортни въздухоплавателни средства.

Агенция „Фокус“ припомня:

В последните месеци в средствата за масова информация в Германия се появиха редица доклади за проблемите в Бундесвера в навечерието на ротационното ръководство на мултинационалните сили Very High Readiness Joint Task Force в Източна Европа.
Съгласно разпространената информация, на Бундесвера липсват не само достатъчно танкове в оперативна готовност, но също така и защитни жилетки, зимни дрехи и палатки, стаna ясно от документ от командването на германската армия.
От поверителен документ на Министерството на отбраната стана ясно, че към настоящия момент само девет от общо 44 танка „Леопард“ са в оперативна готовност. От 14 „Мардер“-а, само три са в оперативна готовност. Причините за стряскащата статистика е липсата на резервни части и скъпата поддръжка на бойните машини. Също така липсват устройства за нощно виждане, гранатомети, поддържащи превозни средства, зимно облекло и защитни жилетки.
ВВС също така не са в състояние да изпълнят ангажиментите си към НАТО. Оперативната готовност на оръжейните системи на изтребителите „Юрофайтър Торнадо“ и транспортните хеликоптери CH-53 допълнително влошава цялостната ситуация. Всяка от тези оръжейни системи е статистически достъпна само през четири месеца в годината, за обучения и упражнения. Останалите осем месеца самолетите остават на земята за ремонти и преустройства.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Spiegel: Проблемите в Бундесвера: Германските „Торнадо“ вече не са годни за участие в мисии на НАТО

Der Spiegel: Проблемите в Бундесвера: Германските „Торнадо“ вече не са годни за участие в мисии на НАТО

1 Април 2018 | 04:58 | Агенция "Фокус"
Берлин. Проблемите в Бундесвера стават все по-неудобни: според информацията на водещото германско издание Der Spiegel бомбардировачите „Торнадо“ повече няма да участват в мисии на НАТО.
Изглежда, че Германия вече не може да изпълнява пълноценно задълженията си към Алианса. В поверителен доклад Министерството на отбраната на ФРГ пише, че 93 самолети „Торнадо" се нуждаят от незабавна модернизация, тъй като работата с остаряващата им оръжейна система е „очевидно рискована“.
Но проблемите не свършват дотук. От съществено значение е дали машините от началото на 80-те години на миналия век изобщо може да бъдат модернизирани по начин, който ще позволи те да могат да функционират до 2035 г., какъвто бе първоначалният план на военното министерство на Берлин.
В доклада се споменават множество недостатъци на машините – ИТ-системата и окабеляването им се считат за остарели; не разполагат с криптирана комуникационна система, задължителна за всички международни мисии. При това германските самолети „Торнадо“ не са достатъчно устойчиви на пробиване от снаряд, става ясно от поверителния документ.
Също така „Торнадо" не разполага със системата за разпознаване на вражески и приятелски самолети, чрез която се цели избягването на погрешни атаки срещу съюзническите самолети. Инсталирането на устройствата в германските „Торнадо" обаче няма да бъде осъществимо до 2019 г., въпреки че технологията е задължителна за силите на Алианса.
Цялостното заключение в поверителния документ е тревожно: „В сегашното им състояние германските самолети „Торнадо“ вече не могат да участват в никакви операции на НАТО".
Бундесверът ще трябва да се бори дълго време с проблемите на „Торнадо". През 2016 г. тогавашният министърът на отбраната на ФРГ Урсула фон дер Лейен (ХДС) реши самолетите да бъдат използвани до 2035 г. Междувременно ще бъде избран друг боен самолет, с който да бъдат заменени „Торнадо“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: Вътрешни документи разкриват, че Германия има сериозни проблеми при изпълнение на ангажиментите си към НАТО

Die Welt: Вътрешни документи разкриват, че Германия има сериозни проблеми при изпълнение на ангажиментите си към НАТО

15 Февруари 2018 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. Вътрешни документи разкриват, че Германия има сериозни проблеми при изпълнение на ангажиментите си към НАТО. В началото на 2019 г. тя трябва да поеме ръководството на мултинационалните сили Very High Readiness Joint Task Force в Източна Европа, но се оказва, че Бундесверът не разполага с достатъчно танкове в оперативна готовност, пише националният ежедневник Die Welt.
От поверителен документ на Министерството на отбраната става ясно, че към настоящия момент само девет от общо планираните 44 танка „Леопард“ са в оперативна готовност. От 14 „Мардер“-а, само три са в оперативна готовност. Причините за стряскащата статистика е липсата на резервни части и скъпата поддръжка на бойните машини. Също така липсват устройства за нощно виждане, гранатомети, поддържащи превозни средства, зимно облекло и защитни жилетки.
ВВС също така не са в състояние да изпълнят ангажиментите си към НАТО. Оперативната готовност на оръжейните системи на изтребителите „Юрофайтър Торнадо“ и транспортните хеликоптери CH-53 допълнително влошава цялостната ситуация. Всяка от тези оръжейни системи е статистически достъпна само през четири месеца в годината, за обучения и упражнения. Останалите осем месеца самолетите остават на земята за ремонти и преустройства.
„Ситуацията е еднакво тревожна във всички части на въоръжените сили", алармира комисарят Ханс-Петер Бартелс. „Зеленият“ експерт по отбраната Тобиас Линднер подчерта, че проблемите в Бундесвера са известни от години: „Въпреки това почти не се правят подобрения“, отбеляза Линднер.
Министърът на отбраната Урсула фон дер Лайен (ХДС) трябва да си зададе въпроса „какво е всъщност е направила през мандата си. Изглежда по-подходящо от политическа гледна точка непрекъснато да се обявяват нови оръжейни проекти, вместо да се решават проблемите с резервните части и поддръжката", коментира Лиднер.
Вицепредседателят на парламентарната група на свободните демократи Александър Граф Ламбсдорф също отправи критика: „ускореното отслабване на ролята на Германия като сериозен фактор за сигурността продължава с неотслабваща сила".


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни избори в родината им. 20 юни 2018 г.
Рекорден брой турци в чужбина са гласували на президентските и парламентарни изб...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.