НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Вишеградската четворка пропуска европейската среща за миграцията през почивните дни

Kathimerini: Вишеградската четворка пропуска европейската среща за миграцията през почивните дни

22 Юни 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви, че лидерите на страните от „Вишеградската четворка“ (Унгария, Полша, Словакия и Чешката република) няма да присъстват на мини-срещата на върха на Европейския съюз за миграционната криза през почивните дни, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Всички четири източноевропейски страни се противопоставят категорично на призивите от западноевропейските си колеги, особено Германия, да приемат квотния принцип за разпределение на бежанците и мигрантите, които бяха допуснати в Европейския съюз от 2015 година насам, коментира вестникът.
Орбан заяви, че подобни срещи на държавните лидери трябва да бъдат организирани от Европейския съвет, тялото, отговорно за взимането на решения, а не Европейската комисия, която е организатор на мини срещата на върха, както отбелязва „Катимерини“, която ще се проведе в навечерието на общата среща на всички 28 лидери следващата седмица.
Както пише изданието, германският канцлер Ангела Меркел има сериозни проблеми в своята коалиция по повод исканията на ХСС страната да връща мигрантите обратно още на границата и беше принудена да свика среща ппоо въпроса в неделя с лидерите на девет други държави – включително Италия, Гърция, Франция, Австрия, България и Нидерландия.
„Ние сме наясно, че има някои вътрешни трудности в някои държави, но това не може да доведе до паневропейско бързане“, подчерта Орбан. „Разбираме, че ще има мини-среща на върха в неделя и искаме да заявим ясно, че премиерите на страните от „Вишеградската четворка“ се разбраха да не присъстват на нея“.
Коментарите на унгарския лидер дойдоха в хода на среща на четирите източноевропейски страни, на която присъства и австрийския канцлер Себастиян Курц, който оглавява анти-имигрантско правителство в страната си, споделящо позициите на „Вишеградсктата четворка“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Независен (Македония): ЕНП не планира изключването на партията на Виктор Орбан

Независен (Македония): ЕНП не планира изключването на партията на Виктор Орбан

8 Юни 2018 | 21:44 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Френският евродепутат Ален Ламасур, съобщи на журналистите, че дебатът за изключването от Европейската народна партия на партията на спорния унгарски лидер Виктор Орбан "няма да се случи преди европейските избори".
Искането направи преди няколко дни партията Христиан-демократически апел (ХДА), холандската член на ЕНП, която поиска Фидес да бъде изключена, ако не стане отново "достойна за уважение" партия.
Реакцията на холандците дойде след решението на унгарското правителство да преследва НПО и хуманитарни организации, които се занимават със защитата на правата на бежанците и мигрантите.
Въпреки това, след като в Испания Мариано Рахой загуби властта след вот на недоверие от парламента, ЕНП подхожда практично и няма намерение в момента допълнително да рискува да губи членове, съобщават източници от тази политическа група. Традиционната десница се опасява, че ако изключи Орбан, той си партнира с крайните десни партии, които са все по-многобройни, но и по-силни, в европейските държави, като например италианската Лига или полската управляваща партия Право и Справедливост.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Magyar Hirlap: Според МВнР на Унгария помагането на мигрантите не е хуманно действие, а престъпление и риск за сигурността

Magyar Hirlap: Според МВнР на Унгария помагането на мигрантите не е хуманно действие, а престъпление и риск за сигурността

31 Май 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Външното министерство на Унгария излезе с официално заявление, в което изрази мнение, че за „правителството на страната, сигурността на унгарския народ идва на първо място“. Така то реагира на призива на Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) унгарското правителство да отмени т.нар. правен пакет „Спри Сорос“, пише Magyar Hirlap.
„През последните години ВКБООН атакува унгарското правителство по десет отделни случая просто защото то защитава границите на страната срещу нелегални мигранти. Според организацията мигрантите трябва да се движат между страните без пречка и нелегалното пресичане на държавните граници трябва да се наказва. Унгарското правителство не приема това“, пише в официално заявление на унгарското външно министерство.
„Нелегалната миграция не е човешко право. Подпомагането на нелегалната миграция не е хуманен акт, а е престъпление и риск за сигурността. Миграцията е въпрос на националната сигурност“, подчертава институцията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Фондацията на Джордж Сорос напуска Унгария заради „репресивната" политика на правителството

AFP: Фондацията на Джордж Сорос напуска Унгария заради „репресивната" политика на правителството

15 Май 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Фондацията, ръководена от американския милиардер Джордж Сорос обяви, че прекратява дейността си в Унгария и се мести в Германия в отговор на „репресивната" политика на правителството на Виктор Орбан, предава AFP.
„Изправени пред все по-репресивна политическа и правна среда в Унгария, фондацията „Отворено общество” премества своите международни операции и персонал от Будапеща в германската столица Берлин", се казва в изявление на мрежата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema: Сорос бяга: Университетът на милиардера ще се мести от Будапеща във Виена

Protothema: Сорос бяга: Университетът на милиардера ще се мести от Будапеща във Виена

20 Април 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Будапеща. След продължителната кампания на унгарското правителство срещу влиянието на милиардера интернационалист-мултикултуралист Джордж Сорос, неговият Централноевропейски университет (ЦЕУ) обяви, че планира преместването си от Будапеща във Виена, пише електронното издание на гръцкия вестник Protothema, като се позовава на публикации в медиите.
Вестникът уточнява, че ЦЕУ е предмет на притеснения от унгарското правителство, което твърди, че е нечестно институцията да може да издава и унгарски, и американски дипломи, без да има седалище в САЩ. Сега университета обяви плановете си да се изнесе от Будапеща и да се пренесе в съседна Австрия, където се организира нов кампус, съобщи шведското радио Sveriges Radio.
Ева Фодор, заместник-ректор на ЦЕУ, е заявила, че институцията вече е подписала споразумение със земевладелец във Виена, но някои продължават да се надяват, че няма да се наложи университета да се мести, тъй като администрацията вече е основала кон в щата Ню Йорк, както е поискало правителството на Унгария.
Будапеща все още не се е произнесла по въпроса, като Фодор посочи, че „ако правителството не подпише споразумението до средата на юни, тогава ще започнем да планираме пренасянето на целия университет във Виена“. „Трудно е да се назначат нови хора, при положение, че не знаем къде ще е работното им място“, добави тя.
Protothema припомня, че на пресконференция по-рано тази седмица унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че правителството все още не е взело окончателно решение за университета.
Планираното преместване се случва веднага, след като Орбан и неговата партия „Фидес“ спечелиха квалифицирано мнозинство (две трети от депутатите в парламента) на унгарските парламентарни избори, което му позволява да прави промени в Конституцията.
Основна тема на предизборната кампания на Фидес, пише гръцкият вестник, беше зловредното влияние на чуждестранните неправителствени организации, много от които са част от мрежата на Сорос и неговите фондации „Отворено общество“. Орбан е категоричен, че Сорос влияе върху миграционната политика на Съюза, като дори твърди, че според „Плана Сорос“ милиони мигранти трябва да залеят Европа.
„Мрежата на Сорос има широка сфера на влияние в Европейския парламент и другите европейски институции“, заяви унгарският премиер миналия октомври и добави: „Целта е да се изгради една Европа със смесено население и да се осъди унгарското правителство за това, че се противопоставя на техните планове за миграцията“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Правда.ru": Унгария – „силна, нагла, груба“

"Правда.ru": Унгария – „силна, нагла, груба“

26 Февруари 2018 | 00:32 | Агенция "Фокус"
Будапеща. В това Западът обвинява Унгария. Ако страната сплотена около лидер с християнски ценности - то тя смело може да бъде причислена към „сините, наглите, грубите“, пише Правда.ru
Унгария е страна със силна идеология и икономика. На 8 април в страната ще се състоят парламентарни избори. Вече 8 години управлява партията ФИДЕС - Унгарски граждански съюз на премиера Виктор Орбан.“ За Русия Унгария е интересна с опита си в устояването на християнските ценности и ясно определяне на врага-институтите на Сорос (разбирайте глобалистите), свалящи правителства. Тяхната цел е създаването на така наречения „Соросов човек“ – чипиран космополит, толерантен към содомията и лесно управляем от световното правителство“. Това пише вестника.
„Тези осем години бяха добри, по-добри, отколкото очаквахме“ заявява Орбан в своята програмна реч и изрежда икономическите успехи на Унгария. По думите на Орбан ФИДЕС е обезпечила енергийната независимост, защото освен от газопровода през Полша, руски газ ще идва и през Румъния.Строи се атомната централа ПАКШ-2, проект на „Росатом“ . Според Орбан енергийната независимост е алтернативни пътища на доставка и алтернативни енергоизточници, а не независимост от Москва.
Според Орбан враговете на Унгария са глобалистите и ако Европа не спре миграцията „народите ще престанат да съществуват, Западът ще рухне, а Европа даже и не забелязва това нападение“. „Опасността идва от брюкселските , парижките, берлинските политици. Те искат да приемаме мигранти и да се смесим с тях в етнически и религиозен план“, добавя той
За да „спре Сорос“ правителството иска да задължи всички НПО. Способстващи по какъвто и да е начин нелегалната миграцията, подлежат на специална регистрация, отчитайки своята дейност и да заплащат данък от 25 процента от спонсорските си постъпления от чужбина.
Конфликта на някои европейски лидери с Орбан стигна до там министърът на външните работи на Люксембург Жан Аселборн в телефонно интервю за унгарско радио да заяви, че политиката на унгарското правителство може да струва членството на Будапеща в Европейския съюз.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев: Европейският парламент нееднократно е подкрепял България за Шенген, ЕК потвърди изпълнението на всички технически критерии

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев: Европейският парламент нееднократно е подкрепял България за Шенген, ЕК потвърди изпълнението на всички технически критерии

21 Февруари 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Евродепутати от всички политически групи на Европейския парламент изразиха ясна и категорична подкрепа за присъединяването на България към Шенгенското пространство. Това стана по време на изслушване в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи за бъдещето на Шенген. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ – Варна. Участие в дискусията взеха комисарят по миграция и вътрешни работи Димитрис Аврамопулос, министърът на вътрешните работи на България Валентин Радев и директорът на европейската агенция за оперативно управление на широкомащабни информационни системи в областта на свобода, сигурност и правосъдие Крум Гърков. Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев отбеляза, че Европейският парламент нееднократно е подкрепял България за Шенген, а Европейската комисия (ЕК) е потвърдила изпълнението на всички технически критерии, подчертавайки, че това са единствените критерии за присъединяване.
В рамките на дискусията Емил Радев допълни, че България изпълнява изцяло шенгенското законодателство, използва активно Шенгенската информационна система, а след решение на Съвета от януари ще получи 100-процентов достъп до ШИС. Страната ни е включена в обхвата на Европейската гранична и брегова охрана, системата Вход/изход и системата ЕТИАС. „Реално България е шенгенска държава, но поради политически причини в определени държави-членки няма взето решение за вдигане на вътрешнограничния контрол“, заяви евродепутатът. Той изрази своето разочарование, че европейските закони и правила не се спазват от държави, които обикновено са давани за пример, а се позволява политиката да доведе до потъпкване на правилата.
В заключение Емил Радев призова „вместо да водим дискусии за това какъв трябва да бъде териториалният обхват на Шенген, да отбележим до края на тази година присъединяването на България“ към шенгенското пространство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: „Бъдещето на Шенгенското пространство“ – обсъждане в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на тема

ЕП: „Бъдещето на Шенгенското пространство“ – обсъждане в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на тема

20 Февруари 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Във вторник от 16.00 ч. българско време Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ще проведе обществено обсъждане на тема „Бъдещето на Шенгенското пространство: вътрешно управление, информационни системи и териториален обхват“, в което ще вземе участие Валентин Радев, министър на вътрешните работи на България. Можете да проследите изявленията на участниците и последващия дебат на живо във Facebook или Twitter, се казва в съобщение от пресслужбата на ЕП.
Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи провежда публичното обсъждане, за да направи преглед на ситуацията по отношение на Шенгенското пространство. Целта на изслушването е да допринесе за политическия дебат на високо равнище относно инициативите, предприети от Европейския съюз след началото на миграционната криза и да направи оценка на постигнатия напредък с оглед на бъдещите инициативи в тази сфера.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посещението на Виктор Орбан в България - преглед на темата в унгарските медии (Агенция "Фокус")

Посещението на Виктор Орбан в България - преглед на темата в унгарските медии (Агенция "Фокус")

20 Февруари 2018 | 07:51 | Агенция "Фокус"
София. Турция, Шенген, задължителната релокация и Западните Балкани бяха сред темите, които премиерът Бойко Борисов обсъди с унгарския си колега Виктор Орбан. Основните унгарски медии обърнаха заслужено внимание на срещата.

Българският министър-председател Бойко Борисов заяви в София по време на среща с унгарския си колега Виктор Орбан, че е необходимо стриктно наблюдаване на външните граници на Европейския съюз, предава унгарският информационен портал Webradio.
Борисов подчерта, че мигрантската криза в Европа може да бъде решена чрез строг граничен контрол и безопасни зони , извън точките за конфликт, където бежанците да търсят убежище.
„Ако войната свърши в страните на произход, мигрантите трябва да се върнат в родината си и да я възстановят“, добави българският премиер. Борисов посочи, че внимателно ще прегледа документа, представен му от Виктор Орбан, съдържащ унгарските предложения за разрешаване на кризата с миграцията.
***

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че България, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС има историческия шанс да направи решителна крачка напред в интеграцията на Западните Балкани към ЕС, пише унгарското издание Heti Világgazdaság.
Виктор Орбан заяви в София по време на срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, че по време на срещата на високо равнище на ЕС в София през май трябва да се даде крайна и решителна дума за разширяването, особено за Сърбия и Черна Гора. „Не е достатъчно да приемем Балканите политически, те трябва да се изградят“, допълни Орбан.
„Европейският съюз има нови предложения за миграцията, което не са добри за нас, тъй като налага задължения“ смята унгарският министър-председател. Той допълни, че броят на задължително приеманите имигранти ще се увеличава. „Изглежда, че в крайна сметка това е задължителна квота без горна граница“, уточни той и подчерта, че миграцията е опасна за европейските обществена безопасност, благополучие и християнската култура. Той изрази мнение, че трябва да се гарантира защита на границите – „те да са херметично затворени“.
На свой ред Бойко Борисов заяви, че „външните граници на ЕС ще изискват стриктно наблюдение“. Той подчерта, че България смята, че мигрантската криза в Европа може да се реши чрез строг граничен контрол и горещи точка за мигрантите извън зоните за конфликт за бежанците. „И ако войните в страните на произход на мигрантите приключат, те ще трябва да се върнат в родината си, за да бъде възстановена“, добави българският министър-председател.
***

Унгарският министър-председател Виктор Орбан подчерта, че новото предложение на ЕС за миграцията не е приемливо за страната му. Той заяви това в София след преговорите с министър-председателя на България Бойко Борисов, предава унгарската медия Híradó.hu.
Виктор Орбан заяви, че броят на приеманите мигранти ще бъде задължителен и че според новото предложение Унгария ще трябва да приема десетки хиляди души годишно. „Изглежда, че в крайна сметка това е задължителна квота без горна граница“, посочи той.
„Дебатът за задължителната квота стимулира миграцията“, подчерта Орбан, добавяйки, че миграцията е опасна за европейската обществена сигурност, европейското благосъстояние и християнска култура.
На пресконференция Виктор Орбан посочи колко важна е ролята на България в европейската политика. "Има приятелски отношения между Унгария и България, а в нашите двустранни отношения няма конфликт. Имаме историческа съдба, ние трябваше да се справим с подобни исторически процеси, както в далечното минало, така и след Втората световна война“, допълни той. Виктор Орбан изрази пред премиера на България приятелството и признанието на унгарския народ. "Ние, унгарците, бихме искали да участваме в преустройството на България и да поканим български инвеститори да участват в успеха на Унгария", допълни той.
Орбан добави, че преговорите му с Борисов са били фокусирани върху европейските въпроси, разделени в две основни групи: интеграцията на Западните Балкани в ЕС и миграцията.
Орбан поздрави България за приноса и за отношенията между ЕС и Турция. "Унгария винаги ще подкрепя споразумението между България и Турция и винаги ще стои зад българо-турското сътрудничество", каза той.
"Ние сме на прага историческа възможност, защото сега има шанс да направим решителен ход към интегрирането на Балканите в Европейския съюз. България вече е член на Съюза и трябва да бъде също така член на Шенгенската зона", каза той.
„На външните граници на Европейският съюз е необходим стриктен контрол“, заяви на свой ред Бойко Борисов. Той посочи, че има миграционна криза в Европа, която може да бъде решена чрез строг граничен контрол и зони създаване на горещи точки за търсещите убежище извън районите на конфликт. Българският министър-председател също изтъкна значението на разширяването на паневропейските транспортни коридори в региона за икономическото развитие на Западните Балкани.
***

Унгарският министър-председател Виктор Орбан посети в понеделник София, като обяви, че страната му готви собствени предложения за миграция пред Европейския съюз, насочени към опазването на границите, предава Euronews в своята унгарска редакция.
„Миграцията е опасна за нашата обществена сигурност, нашето благосъстояние и европейската християнска култура. Ето защо решихме да направим свои предложения - пакет, съдържащ предложенията, направени от Унгария и чиято същност е, че Европейският съюз не трябва да разпределя, премества, разделя мигрантите, а също така и да се съсредоточи върху гранична защита", заяви Орбан Виктор от българската столица.
Според Орбан, който се готви за изборите, свободата на движение в рамките на ЕС може да бъде защитена само ако ЕС е по-ефективен в защитата на външните си граници.
***

Унгарският министър-председател Виктор Орбан посети София и проведе преговори с Бойко Борисов – министър-председател на България, която е поела ротационното председателство на Съвета на ЕС, предава унгарският информационен портал 888.hu.
Срещата бе посветена на две основни теми. От една страна, министър-председателите обсъдиха бъдещето на Европа, по-специално на Западните Балканите, а от друга страна и защитата на границите и миграцията.
Виктор Орбан поздрави България за отношенията ѝ с Турция и добави, че Унгария винаги ще подкрепя турско-българското сътрудничество.
Министър-председателят заяви, че България трябва да стане член на Шенгенската зона. "С председателството България е поела на раменете си историческа задача, тъй като сега има шанс за интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз“, допълни Орбан.
Виктор Орбан допълни, че Европейският съюз има ново предложение на миграцията, но то не е приемливо за Унгария, тъй като „продължава да се съсредоточава върху е задължително разпределяне на мигранти.
„Унгарската конституция ясно показва, че само хората, които са родени и живеят в Унгария, както и тези, които унгарските власти са решили да живеят в страната, могат бъдат в нея“, добави той. „Новото европейско предложение е неприемливо за Унгария, защото тя ще трябва да поеме над 10 000 души годишно". Същевременно той допълни, че дебатът за задължителните квоти за прием само ги насърчава да идват.
„На запад много хора смятат, че миграцията е нещо добро и неизбежно. Но ние не мислим, че това е така. Миграцията е опасна за нашата обществена сигурност, нашето благосъстояние и християнска култура“, допълни Орбан.
Той благодари на България за защитата на външните си граници, тъй като защитава по този начин и Унгария. „Границите могат да бъдат защитавани от силно, стабилно лидерство, с ясен демократичен мандат", подчерта той. Министър-председателят добави, че солидарността не е необходима при разпределянето на мигрантите, а в защитата на границите.
***

Унгарският министър-председател Виктор Орбан пристигна в София заедно с министъра на вътрешните работи Шандор Пинтер в София, където се срещна с българския си колега Бойко Борисов, пише унгарският вестник Magyar Nemzet.
Орбан заяви, че ЕС иска да увеличи броя на мигрантите, които страните членки ще трябва да приемат. „Явно е, че тези квоти няма да имат таван“, заяви министър-председателят и допълни, че „дебатът за задължителните квоти стимулира миграцията“, която е „опасен процес за европейската обществена сигурност, благосъстояние и християнска култура“.
Същевременно неговият български колега Бойко Борисов е на мнение , че системи на ЕС за разпределение на мигранти е непрактична, защото бежанците не искат да останат в Източна Европа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Magyar Nemzet: Виктор Орбан бе на посещение в София

Magyar Nemzet: Виктор Орбан бе на посещение в София

20 Февруари 2018 | 07:23 | Агенция "Фокус"
София. Унгарският министър-председател Виктор Орбан пристигна в София заедно с министъра на вътрешните работи Шандор Пинтер в София, където се срещна с българския си колега Бойко Борисов, пише унгарският вестник Magyar Nemzet.
Орбан заяви, че ЕС иска да увеличи броя на мигрантите, които страните членки ще трябва да приемат. „Явно е, че тези квоти няма да имат таван“, заяви министър-председателят и допълни, че „дебатът за задължителните квоти стимулира миграцията“, която е „опасен процес за европейската обществена сигурност, благосъстояние и християнска култура“.
Същевременно неговият български колега Бойко Борисов е на мнение , че системи на ЕС за разпределение на мигранти е непрактична, защото бежанците не искат да останат в Източна Европа.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

888.hu: Според Виктор Орбан европейската миграция трябва да бъде за гарантирането на границите, а не за разпределението на мигрантите

888.hu: Според Виктор Орбан европейската миграция трябва да бъде за гарантирането на границите, а не за разпределението на мигрантите

20 Февруари 2018 | 06:14 | Агенция "Фокус"
София. Унгарският министър-председател Виктор Орбан посети София и проведе преговори с Бойко Борисов – министър-председател на България, която е поела ротационното председателство на Съвета на ЕС, предава унгарският информационен портал 888.hu.
Срещата бе посветена на две основни теми. От една страна, министър-председателите обсъдиха бъдещето на Европа, по-специално на Западните Балканите, а от друга страна и защитата на границите и миграцията.
Виктор Орбан поздрави България за отношенията ѝ с Турция и добави, че Унгария винаги ще подкрепя зад турско-българското сътрудничество.
Министър-председателят заяви, България трябва да стане член на Шенгенската зона. С председателството България е поела на раменете си историческа задача, тъй като сега има шанс за интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз“, допълни Орбан.
Виктор Орбан допълни, че Европейският съюз има ново предложение на миграцията, но то не е приемливо за Унгария, тъй като „продължава да се съсредоточава върху е задължително разпределяне на мигранти.
„Унгарската конституция ясно показва, че само хората, които са родени и живеят в Унгария, както и тези, които унгарските власти са решили да живеят в страната, могат бъдат в нея“, добави той. „Новото европейско предложение е неприемливо за Унгария, защото тя ще трябва да поеме над 10 000 души годишно ". Същевременно той допълни, че дебатът за задължителните квоти за прием само ги насърчава да идват.
„На запад много хора смятат, че миграцията е нещо добро и неизбежно. Но ние не мислим, че това е така. Миграцията е опасна за нашата обществена безопасност, нашето благосъстояние и християнска култура“, допълни Орбан.
Той благодари на България за защитата на външните си граници, тъй като защитава по този начин и Унгария. „Границите могат да бъдат защитавани от силно, стабилно лидерство, с ясен демократичен мандат", подчерта той. Министър-председателят добави, че солидарността не е необходима при разпределянето на мигрантите, а в защитата на границите.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Híradó.hu: Виктор Орбан заяви в София, че новото предложение на ЕС за миграцията е неприемливо

Híradó.hu: Виктор Орбан заяви в София, че новото предложение на ЕС за миграцията е неприемливо

20 Февруари 2018 | 04:37 | Агенция "Фокус"
София. Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че новото предложение на ЕС за миграцията не е приемливо за страната му. Той заяви това в София след преговорите с министър-председателя на България Бойко Борисов, предава унгарската медия Híradó.hu.
Виктор Орбан заяви, че броят на приеманите мигранти ще бъде задължителен и че според новото предложение Унгария ще трябва да приема десетки хиляди души годишно. „Изглежда, че в крайна сметка това е задължителна квота без горна граница“, посочи той.
„Дебатът за задължителната квота стимулира миграцията“, подчерта Орбан, добавяйки, че миграцията е опасна за европейската обществена сигурност, европейското благосъстояние и християнска култура.
На пресконференция Виктор Орбан посочи колко важна е ролята на България в европейската политика. "Има приятелски отношения между Унгария и България, а между нашите двустранни отношения няма конфликт. Имаме историческа съдба, ние трябваше да се справим с подобни исторически процеси, както в далечното минало, така и след Втората световна война“, допълни той. Виктор Орбан изрази пред премиера на България приятелството и признанието на унгарския народ. "Ние, унгарците, бихме искали да участваме в преустройството на България и да поканим български инвеститори да участват в успеха на Унгария", допълни той.
Орбан добави, че преговорите му с Борисов са били фокусирани върху европейските въпроси, разделени в две основни групи: интеграцията на Западните Балкани в ЕС и миграцията.
Орбан поздрави България за приноса и за отношенията между ЕС и Турция. "Унгария винаги ще подкрепя споразумението между България и Турция и винаги ще стои зад българо-турското сътрудничество", каза той.
"Ние сме на прага историческа възможност, защото сега има шанс да направим решителен ход към интегрирането на Балканите в Европейския съюз. България вече е член на Съюза и трябва да бъде също така член на Шенгенската зона ", каза той.
„На външните граници на Европейския съюз е необходим стриктен контрол“, заяви на свой ред Бойко Борисов. Той посочи, че има миграционна криза в Европа, която може да бъде решена чрез строг граничен контрол и зони създаване на горещи точки за търсещите убежище извън зоните на конфликт. Българският министър-председател също изтъкна значението на разширяването на паневропейските транспортни коридори в региона за икономическото развитие на Западните Балкани.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Heti Világgazdaság (Унгария): Виктор Орбан иска херметична гранична защита

Heti Világgazdaság (Унгария): Виктор Орбан иска херметична гранична защита

20 Февруари 2018 | 03:48 | Агенция "Фокус"
София. Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че България, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС има историческия шанс да направи решителна крачка напред в интеграцията на Западните Балкани към ЕС, пише унгарското издание Heti Világgazdaság.
Виктор Орбан заяви в София по време на срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, че по време на срещата на високо равнище на ЕС в София през май трябва да се даде крайна и решителна дума за разширяването, особено за Сърбия и Черна Гора. „Не е достатъчно да приемем Балканите политически, те трябва да се изградят“, допълни Орбан.
„Европейският съюз има нови предложения за миграцията, което не са добри за нас, тъй като налага задължения“ смята унгарският министър-председателят. Той допълни, че броят на задължително приеманите имигранти ще се увеличава. „Изглежда, че в крайна сметка това е задължителна квота без горна граница“, уточни той и подчерта, че миграцията е опасна за европейските обществена безопасност, благополучие и християнската култура. Той изрази мнение, че трябва да се гарантира защита на границите – „те да са херметично затворени“.
На свой ред Бойко Борисов заяви, че „външните граници на ЕС ще изискват стриктно наблюдение“. Той подчерта, че България смята, че мигрантската криза в Европа може да се реши чрез строг граничен контрол и горещи точка за мигрантите извън зоните за конфликт за бежанците. „И ако войните в страните на произход на мигрантите приключат, те ще трябва да се върнат в родината си, за да бъде възстановена“, добави българският министър-председател.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция, Шенген, Западните Балкани и задължителната релокация на мигранти обсъди премиерът Бойко Борисов на среща с унгарския си колега Виктор Орбан (ОБЗОР)

Турция, Шенген, Западните Балкани и задължителната релокация на мигранти обсъди премиерът Бойко Борисов на среща с унгарския си колега Виктор Орбан (ОБЗОР)

20 Февруари 2018 | 03:01 | Агенция "Фокус"
София. . Турция, Шенген, задължителната релокация и Западните Балкани бяха сред темите, които премиерът Бойко Борисов обсъди с унгарския си колега Виктор Орбан. Срещата между двамата премиери се проведе в резиденция „Бояна“. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че Унгария винаги ще подкрепя сътрудничеството между България и Турция и обърна внимание, че границите трябва да се охраняват. Според него България е член на ЕС и би трябвало да бъде член на Шенгенското пространство. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България. По отношение на Шенгенската граница, премиерът поясни, че България отдавна е изпълнила не само критериите, но е най-надеждната граница в ЕС. Двамата министър-председатели коментираха още и темата за релокацията на мигранти. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че няма смисъл да се говори за релокация, докато не се гарантира охраната на границите и въздуха, а българският премиер допълни, че страната ни разглежда задължителната релокация в обратна посока. По темата за Западните Балкани според Орбан не е достатъчно Балканите да бъдат само в политически смисъл в Европейския съюз, а трябва да имат автомагистрали и жп линии, за да се сраснат с икономическото тяло на Европа. От своя страна Бойко Борисов посочи, че е оптимист по темата за Западните Балкани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Webradio (Унгария): Българският министър-председател е убеден, че е необходим строг граничен контрол заради нелегалната миграция

Webradio (Унгария): Българският министър-председател е убеден, че е необходим строг граничен контрол заради нелегалната миграция

20 Февруари 2018 | 00:36 | Агенция "Фокус"
София. Българският министър-председател Бойко Борисов заяви в София по време на среща с унгарския си колега Виктор Орбан, че е необходимо стриктно наблюдаване на външните граници на Европейския съюз, предава унгарският информационен портал Webradio.
Борисов подчерта, че мигрантската криза в Европа може да бъде решена чрез строг граничен контрол и безопасни зони , извън точките за конфликт, където бежанците да търсят убежище.
„Ако войната свърши в страните на произход, мигрантите трябва да се върнат в родината си и да я възстановят“, добави българският премиер. Борисов посочи, че внимателно ще прегледа документа, представен му от Виктор Орбан, съдържащ унгарските предложения за разрешаване на кризата с миграцията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Марков, ГЕРБ: Изборите в Унгария през април ще са поле на сблъсък между Орбан и Сорос

Георги Марков, ГЕРБ: Изборите в Унгария през април ще са поле на сблъсък между Орбан и Сорос

19 Февруари 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
София. Изборите в Унгария през април ще са поле на сблъсък между Орбан и Сорос. Това заяви за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ бившият конституционен съдия и настоящ народен представител от ПГ на ГЕРБ Георги Марков. Той допълни, че плакатите на партията на Орбан визуализират Сорос, държащ на конци цялата опозиция в Унгария, опитвайки се отчаяно да свали правителството на Орбан.
„Днес, ако ме попитат каква е Унгария, ще кажа – нелиберална демокрация. Орбан дешифрира какво означава това: суверенитет, християнство, национална памет, историческа памет, семейство и достойнство. В речта му пред унгарската нация вчера мотото беше „Християнството е последната надежда за Европа!“. Орбан отправи призив към Берлин, Париж и Брюксел, че той и останалите страни от Вишеградската четворка няма да се подчинят на налагането на квоти; че християнството е това, което ще спаси Европа. Унгарският премиер отправи много положителни думи към Българската православна църква за нейното поведение и борба срещу ислямизацията на Европа и повтори тезата си, че няма как да бъде нареждано на Унгария с кого да живее в собствения ѝ дом. Още повече, че имигрантите не желаят да ходят в Унгария – искат да са в Западна Европа“, уточни Георги Марков. Той подчерта, че издигането в култ на християнството е изключително важно според Орбан, който в годишното си обръщение към нацията обобщи, че Унгария няма да се поддаде на интернационални настроения и че християнството е това, което я е спасило и запазило през вековете. Бившият конституционен съдия прогнозира, че конфликтът в това отношение между Централна и Западна Европа ще изкристализира само след година, когато централноевропейските страни няма да се съобразяват със заповеди от Запад.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция, Шенген, Западните Балкани и задължителната релокация на мигранти обсъди премиерът Бойко Борисов на среща с унгарския си колега Виктор Орбан (ОБЗОР)

Турция, Шенген, Западните Балкани и задължителната релокация на мигранти обсъди премиерът Бойко Борисов на среща с унгарския си колега Виктор Орбан (ОБЗОР)

19 Февруари 2018 | 21:21 | Агенция "Фокус"
София. Турция, Шенген, задължителната релокация и Западните Балкани бяха сред темите, които премиерът Бойко Борисов обсъди с унгарския си колега Виктор Орбан. Срещата между двамата премиери се проведе в резиденция „Бояна“. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан заяви, че Унгария винаги ще подкрепя сътрудничеството между България и Турция и обърна внимание, че границите трябва да се охраняват. Според него България е член на ЕС и би трябвало да бъде член на Шенгенското пространство. Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България. По отношение на Шенгенската граница, премиерът поясни, че България отдавна е изпълнила не само критериите, но е най-надеждната граница в ЕС. Двамата министър-председатели коментираха още и темата за релокацията на мигранти. Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че няма смисъл да се говори за релокация, докато не се гарантира охраната на границите и въздуха, а българският премиер допълни, че страната ни разглежда задължителната релокация в обратна посока. По темата за Западните Балкани според Орбан не е достатъчно Балканите да бъдат само в политически смисъл в Европейския съюз, а трябва да имат автомагистрали и жп линии, за да се сраснат с икономическото тяло на Европа. От своя страна Бойко Борисов посочи, че е оптимист по темата за Западните Балкани.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Марков, ГЕРБ: Развитието на икономиката в Унгария ще повлияе положително и на Европа

Георги Марков, ГЕРБ: Развитието на икономиката в Унгария ще повлияе положително и на Европа

19 Февруари 2018 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Развитието на икономиката в Унгария ще повлияе положително и на Европа. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ народният представител от ГЕРБ и бивш конституционен съдия Георги Марков. Той добави, че развитието на Унгария бележи рекорди особено в икономиката, което се случва благодарение на министър-председателя Виктор Орбан. По думите на Марков в Унгария се откриват 750 хил. нови работни места.
„Виктор Орбан свали безработицата от 14 % на 3,8%, която е една от най-ниските безработици в момента в ЕС. Инфлацията е една от най-ниските от последните 42 години насам. Той свали драстично режийните разноски за семействата с 25%, а на фирмите с 11 %. Вдигна отварянето на икономиката на Унгария на Изток, което беше и неговият предизборен лозунг през 2009 г. Днес Унгария е голям износител за Китай, десетки хиляди тонове месо летят натам всеки месец, руският пазар е залят с унгарски лекарства, а туризмът никога не е достигал такъв връх. Виктор Орбан проведе много добра икономическа политика на унгарската централна банка, като Унгария вкара в своята конституция форинта като национална валута. Заплатите на лекарите и учителите бяха вдигнати многократно“, допълни Георги Марков.
Според народния представител от ГЕРБ победата на Виктор Орбан на предстоящите на 8-ми април в Унгария парламентарни избори е много вероятна. Той допълни, че унгарският премиер е голям застъпник на България за влизането ни в Шенген. За Георги Марков чрез модела на постигнатото в страната му икономическо чудо унгарският премиер не може да повлияе на България, защото България се управлява от коалиция и разликата между двата народа е голяма.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Разглеждаме задължителната релокация в обратна посока

Премиерът Бойко Борисов: Разглеждаме задължителната релокация в обратна посока

19 Февруари 2018 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. Разглеждаме задължителната релокация в обратна посока. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след срещата си с унгарския министър-председател Виктор Орбан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Какво би се случило, ако в Гърция, в България или в Италия влязат изведнъж няколко милиона мигранти? Тогава те трябва да останат на територията на Италия, на България или на Гърция или трябва да ги поемат другите европейски държави?“, поясни премиерът и уточни, че тук се говори за едно формсмажорно обстоятелство. Според него ЕС трябва да инвестира в моряци, кораби и гранични полицаи. Борисов посочи, че трябва да има центрове за сигурност близо до конфликтите, а не вътре в ЕС. „За да може тези, хора след като приключи войната, да се върнат по собствените си домове и активно да участват в развитието на тези страни“, заяви Борисов. „Когато е сигурно, че външните граници се пазят 100%, когато е сигурно, че сме надеждни и когато цялата си хуманност като европейци към хората, които бягат от войната в съответните хотспотове бъдат защитени – тогава вече можем да спорим с колегата, да водим дискусии за задължителната релокация“, коментира Борисов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Унгарският премиер Виктор Орбан: Няма смисъл да се говори за релокация, докато не се гарантира охраната на границите и въздуха

Унгарският премиер Виктор Орбан: Няма смисъл да се говори за релокация, докато не се гарантира охраната на границите и въздуха

19 Февруари 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. Няма смисъл да се говори за релокация, докато не се гарантира охраната на границите и въздуха. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в изявление след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Сега на масата на ЕС е едно ново предложение на ЕС за миграцията. Това предложение, по този начин, в тази форма, за нас не е добре. В центъра на това предложение стои релокацията. Унгарската конституция ясно казва, че само унгарците и лицата, които са избрани от тях имат право да решават кой да пребивава в Унгария. Виждаме, че предложението на ЕС се отнася за броя на задължително приетите мигранти. Става въпрос за квоти без горна граница“, заяви Орбан и допълни, че дискусията за задължителните квоти всъщност стимулират миграцията. Според него миграцията е опасна за сигурността, за живота и за европейската християнска култура. „Затова сме решили, че ще изработим собствено наше предложение за модификация, един цял пакет, които ще съдържат тези предложения, които Унгария е формирала“, заяви Орбан. Унгарският премиер посочи, че няма смисъл да се говори за релокация докато не се гарантира охраната на границите и въздуха. Орбан заяви, че е информирал за предложението българския министър-председател и ще му предостави това досие. Според него може да се премести шенгенската граница по-навътре. "Унгарското становище не е променено, виждаме, че на много меса в света е тежко положението, но не трябва да докарвавме бедата тук", допълни Орбан.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България

Премиерът Бойко Борисов: Споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България

19 Февруари 2018 | 14:47 | Агенция "Фокус"
София. Споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България. Това каза премиерът Бойко Борисов в изявление след срещата си с унгарския министър-председател Виктор Орбан, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря на Виктор Орбан за подкрепата, защото исторически ние знаем какви съседи имаме, какво би могло да се случи при недалновидна политика. Затова споразумението с Турция трябва да работи и то е в полза на всички европейски страни, не само на България“, коментира премиерът. По отношение на Шенгенската граница, премиерът поясни, че България отдавна е изпълнила не само критериите, но е най-надеждната граница в ЕС. Борисов напомни какво е предложението на България. „Малко сме премиерите, които като се видим се усмихваме и се радваме“, заяви Борисов. По думите му това, което се случва по изборите в Европа има само едно обяснение и това е мигрантската криза. „В много държави просто се тресе политическата класа как да се реши този проблем. "Не забравяйте, че догодина са евроизборите и тези месеци ще бъдат използвани от всички в много различни посоки“, заяви Борисов.“, заяви Борисов. Той поясни, че България предлага 100% надеждна граница на ЕС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Унгарският премиер Виктор Орбан: Каним българските инвеститори да участват в успеха на Унгария

Унгарският премиер Виктор Орбан: Каним българските инвеститори да участват в успеха на Унгария

19 Февруари 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. Каним българските инвеститори да участват в успеха на Унгария. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в изявление след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодарен съм, че вашият премиер ме прие. Поздравявам го. Виждам, че Българското председателство върви добре. Тук идва половин Европа при вас. България в европейската политика днес. Унгария и България имат сърдечни приятелски отношения. В двустранните ни връзки няма никакви конфликти. Имаме съзнание за общо историческа съдба. По време на историята сме издържали на големи изпитания съвместно и в далечното минало и по време на Втората световна война“, каза Орбан. По думите му политиката е светът на интересите, но тук, в Централна Европа и на Балканите, този въпрос изглежда малко по-различно. „Тук сърцето, приятелството и историята тежат много. Изразих на вашия премиер, приятелството и признанието на унгарския народ към него и вас“, каза той. Орбан поясни, че желае унгарците да участват в изграждането и развитието на България. „Каним българските инвеститори да участват в успеха на Унгария“, допълни Орбан.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Унгарският премиер Виктор Орбан: България е член на ЕС и би трябвало да бъде член на Шенгенското пространство

Унгарският премиер Виктор Орбан: България е член на ЕС и би трябвало да бъде член на Шенгенското пространство

19 Февруари 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. Не е достатъчно Балканите да бъдат само в политически смисъл в Европейския съюз, а трябва да имат автомагистрали и жп линии, за да се сраснат с икономическото тяло на Европа. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в изявление след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Орбан има историческа възможност и историческа тежест е на гърба на Българското председателство, защото се е отворила "нова врата" за интеграцията на Балканите в ЕС. „Виждаме, че България е член на ЕС и би трябвало да бъде и член на Шенгенското пространство. Още не е, но между България и Унгария има много други страни, които отдавна желаят да бъдат членове на ЕС, но това досега не се е случило“, заяви Орбан. По думите му с радост се вижда, че България поема историческа отговорност и взима в свои ръце този въпрос. „Чудесно решение е, че през месец май ще има една голяма конференция за Балканите“, заяви Орбан.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Унгарският премиер Виктор Орбан: Унгария винаги ще подкрепя сътрудничеството между България и Турция, границите трябва да се охраняват

Унгарският премиер Виктор Орбан: Унгария винаги ще подкрепя сътрудничеството между България и Турция, границите трябва да се охраняват

19 Февруари 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. Унгария винаги ще подкрепя сътрудничеството между България и Турция. Това каза унгарският премиер Виктор Орбан в изявление след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“ „В центъра на преговорите не бяха двустранните връзки, а европейските въпроси. В две големи групи разгледахме темите. Първата е бъдещето на Европа, с особен оглед на Балканите и второ - охраната на границите и въпроса за миграцията. Поздравих вашия премиер, затова колко успешно и полезно се развиват контактите с Турция. Казах, че Унгария винаги ще подкрепя да има споразумение между България и Турция и сътрудничество, защото границата трябва да се охраняват и трябва да се сключват споразумения по този въпрос“, заяви Орбан. По думите му правителството на България може да разчита на това, че зад контактът с Турция стои Унгария.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с унгарския министър-председател Виктор Орбан

Премиерът Бойко Борисов ще се срещне с унгарския министър-председател Виктор Орбан

19 Февруари 2018 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов ще се срещне с премиера на Унгария Виктор Орбан, който ще бъде на работно посещение в България. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На срещата в резиденция "Бояна" ще бъде обсъдено развитието на двустранните отношения, възможностите за взаимодействие между Българското председателство на Съвета на ЕС и Унгарското председателство Вишеградска група, както и актуални европейски теми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Репортер“ (Македония): Виктор Орбан се закани да използва всички законови средства, за да спре Джордж Сорос

“Репортер“ (Македония): Виктор Орбан се закани да използва всички законови средства, за да спре Джордж Сорос

18 Февруари 2018 | 22:59 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви в неделя, че няма да се успокои, докато има хора, които изповядват идеите на милиардера-интернационалист Джордж Сорос и помагат за реализирането на плана му „да наводни Европа с мигранти“, предава македонската агенция „Репортер“.
„Ще използваме изцяло силното, мощно и законно оръжие, с което разполагаме, за да се преборим с този план“, заяви Орбан по време на реч относно постиженията на правителството му по време на последния му мандат.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Виктор Орбан призова за създаване на световен антибежански съюз

Reuters: Виктор Орбан призова за създаване на световен антибежански съюз

18 Февруари 2018 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан призова в неделя за създаване на световен съюз срещу имиграцията. Той направи изказването си на церемония по случай откриването на предизборната кампания на партията му „Фидес“ за предстоящите на 8 април парламентарни избори в страната, предава Reuters.
От американската агенция коментират, че Орбан е отявлен критик на миграционната политика на ЕС, което, заедно с успехите му в сферата на икономиката и други, му е донесло огромна популярност сред унгарския народ.
„Християнството е последната надежда на Европа“, заяви унгарският лидер пред многохилядната тълпа, събрана в пространството пред Кралския дворец в Будапеща. Според неговите думи, с масовата имиграция, особено тази от Африка, „най-лошите ни кошмари може да се сбъднат. Западът ще падне, защото си затваря очите за това, че Европа ще бъде завладяна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Джордж Сорос се е срещал с хора от ръководството на ЕЦБ във връзка със задълбочаването на интеграцията в еврозоната

Bloomberg: Джордж Сорос се е срещал с хора от ръководството на ЕЦБ във връзка със задълбочаването на интеграцията в еврозоната

17 Февруари 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Миналата година милиардерът Джордж Сорос се е срещнал с един от хората, които определят политиката на Европейската централна банка (ЕЦБ) – Беноа Куьор, за да обсъдят въпрос, който интересува силно роденият в Унгария интернационалист: по-дълбоката интеграция на еврозоната, предава американската агенция Bloomberg.
Частната среща между Куьор и ръководството на фондовете на Сорос се е провела на 14 ноември във Франкфурт и е била фокусирана върху „задълбочаването на интеграцията в еврозоната“, се разбира от календар на проведените от борда на директорите на ЕЦБ срещи, публикуван в петък. Куьор отговаря за международните и европейските отношения на Банката.
Според сведенията на Bloomberg, 86-годишният Сорос е заявил, че мрежата фондации „Отворено общество“ увеличават усилията си за насърчаване и защита на демокрацията в развития свят. От агенцията припомнят, че по време на Световния икономически форум в Давос миналия месец, той е изразил мнение, че Европейския съюз трябва да бъде проведе „радикални реформи“, за да си върне общественото доверие и да предотврати разрастването на националистическите настроения в Европа. Освен това, Сорос е посъветвал ЕС да не образува ядро от държавите, влизащи в еврозоната.
В коментар пред Bloomberg, говорител на ЕЦБ е заявил, че разговорите на много високо ниво със Сорос са били изцяло по темата за интеграцията на еврозоната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Виктор Орбан с нова законодателна офанзива срещу Джордж Сорос и неговите НПО-та

Independent: Виктор Орбан с нова законодателна офанзива срещу Джордж Сорос и неговите НПО-та

16 Февруари 2018 | 00:43 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Дясно-популисткото унгарско правителство на премиера Виктор Орбан обяви плановете си да прокара нов закон, който ще даде право на изпълнителната власт и нейните органи да налагат забрани на дейността на неправителствени организации и други групи, които оказват помощ на имигранти и бежанци, пише британското ляво-либерално издание Independent.
Мярката, пише вестникът, е част от офанзивата на Орбан срещу американския финансист Джордж Сорос, който стана мишена на подкрепяна от унгарското правителство негативна кампания заради финансовата му подкрепа за либерални проекти.
Законът определя, че организациите, които помагат на мигрантите са всички НПО-та, които „спонсорират, организират или подкрепят по друг начин влизането или престоя на лице от трета страна в Унгария през сигурна трета страна, с цел да му бъде осигурена международна защита“, пише Independent.
Според британското издание, министърът на вътрешните работи на Унгария ще трябва да санкционира и да позволи дейностите на подобна организация и ще има правомощията да забрани тяхната работа, ако прецени, че вредят на унгарските национални интереси.
Освен това, според текста на материала, новият закон ще изисква от НПО-тата, които са получили право да оперират на територията на страната, да плащат специален 25-процентов данък върху всяка чуждестранна финансова помощ, която са получили, за да помагат на мигранти или бежанци. Освен това, активистите на подобни организации може да получат забрана да се приближават до държавните граници на Унгария.
Всичко това, пише Independent, е предизвикало остри критики от множество международни НПО-та.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Чешка партия се присъедини към регионалните усилия за изгонване на Джордж Сорос

Bloomberg: Чешка партия се присъедини към регионалните усилия за изгонване на Джордж Сорос

30 Януари 2018 | 23:47 | Агенция "Фокус"
Прага. Чешка анти-имигрантска партия обвини милиардера Джордж Сорос, че е наложил „наднационално управление“ на страната, присъединявайки се към усилията на политиците от бившите комунистически страни в Източна Европа да се разправят с неправителствените организации в региона, предава американската агенция Bloomberg.
Според съобщение, публикувано във вторник, партията Свобода и директна демокрация (СДД), която спечели над 20 кресла в 200-местния парламент, обяви, че ще подкрепи мерки за ограничаване на влиянието на такива организации в чешката политика и медии. Партията иска страната да последва Великобритания и да напусне Европейския съюз, както и да прокара мерки, подобни на тези, приети от премиера на Унгария Виктор Орбан, който заложи на нападки срещу родения в Унгария Джордж Сорос в предизборната си кампания през Април, а в последствие прие закони в руски стил, които стигматизират групи, финансирани от чужбина.
„Моторът на тази власт са неправителствени организации с политически и идеологически програми и финансови, както и лични, връзки с мрежата на Джордж Сорос“, написаха от чешката партия, оглавявана от анти-ислямисткия лидер Томио Окамура. „Тяхната цел е да унищожат националната идентичност и наследствените културни и социални ценности и да прокарват позитивна дискриминация и имиграция, в интерес на глобалния световен ред“.
Изявлението от СДД, партия, съюзна на преизбрания чешки президент Милош Земан, е поредно свидетелство за промяната на политическия климат в Чешката република. Традиционно възприемана като про-Западна и сигурна за чуждестранните инвеститори, страната се придвижи към анти-имигрантска и анти-европейска риторика, което съвпада с опозиционната вълна срещу либералните и мултикултуралистки ценности на ЕС в Унгария, Полша и Румъния, която даде смелост на политическите сили да тръгнат срещу институциите и ценностите на демокрацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Strategic Culture Foundation: Джордж Сорос е управлявал външната политика на САЩ спрямо Украйна след Майдана

Strategic Culture Foundation: Джордж Сорос е управлявал външната политика на САЩ спрямо Украйна след Майдана

23 Януари 2018 | 02:03 | Агенция "Фокус"
Киев. Серия от около 2500 вътрешни документи, основно файлове от тип Microsoft Word, Excel и Power Point, както и pdf, принадлежащи на мрежата от неправителствени организации на Джордж Сорос към фонд „Отворено общество“ (ФОО), получена от група “DC Leaks”, показва, че Сорос и неговите съветници са командвали политиката на САЩ по отношение на Украйна, след поддържания от него и администрацията на Барак Обама държавен преврат през 2014 година, когато беше свален демократично избраният украински президент Виктор Янукович и неговото правителство. В изтеклите документи, се описва как ФОО и Международният фонд „Вързаждане“(МВФ) на Сорос, разположени на адрес улица Артема 46 в Киев, са работили с Държавния департамент на САЩ, след т.нар. революция през 2014 година, получила наименованието „Евромайдан“, за да не се допусне федерализация на Украйна, пише електронното списание Strategic Culture Foundation.
Освен Джордж Сорос (споменаван като „ДС“ в изтеклите документи на ФОО, други участници в планирането на украинския преврат са били посланикът на САЩ в Киев Джефри Пайет, Дейвид Мил (икономически съветник на Пайет), Лени Бернардо (ФОО), Евхен Бистрицкий (изпълнителен директор на МФВ), Александър Сушко (председател на управлението на МФВ), Иван Кръстев (председател на Центъра за либерални изследвания и участник в други организации, намиращи се под влиянието на Сорос и правителството на САЩ, София, България), Сабин Фрейзър (ФОО) и Деф Бартън (директор на Американската агенция за международно развитие (USAID), Украйна). USAID е изпълнявал ролята на посредник за Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Сорос е присъствал на срещата след преврата на 21 март 2014 година, на която се е обсъждала подкрепата на САЩ за „Новата Украйна“. В един от документите, „Новата Украйна“ се описва като ключова мярка „за преобразяване на картата на Европа, предоставяйки възможност за връщане към изходни позиции за европейска интеграция“.
Сорос е настоявал за санкции срещу Русия, за това, че тя е отказвала да признае поставеното след преврата правителство под ръководството на Арсений Яценюк, в което влизат и неонацисти и е отхвърлил варианта за федерализация на Украйна, който би предоставил самоуправление на рускоезичния източен регион Донбас. Всъщност, Сорос е блокирал предложението на Пайет за преговори по предложението, направено от министъра на външните работи на Русия, което би предоставило автономия на Източна Украйна, вътре във федерализираната Украйна. Сорос е отхвърлил предложението, защото е смятал, че това ще даде на Русия прекалено силно влияние в Украйна. Въпреки че заместник държавния секретар по европейските и евразийските работи Виктория Нуланд не е взела участие в тази среща на 21 март, тя е била близка с Пайет и Яценюк, когото ласкаво е наричала „Яц“. В края на краищата, администрацията на Обама е отхвърлила федерализацията на Украйна и предоставила пълната си подкрепа за едностранните действия на Петро Порошенко и неговия кукловод – Сорос.
Няма нищо учудващо в това, че по-рано през 2016 година година Пайет е преместен от Киев като посланик в Атина. В един от документите е предвидена необходимостта от борба с „Russlandversteher“, това е немска дума, означаваща „разбиращите Русия“, по цяла Европа и особено в Гърция с нейните исторически тесни културни и религиозни връзки с Русия. В документа на ФОО се препоръчват координирани усилия в Гърция за влияние над общественото мнение против Русия и в полза на украинското правителство, прославяно след преврата. Освен това, се предлага пропагандистка антируска и проукраинска операция, насочена против вестници, десет „аудиовизуални медии“ (теле и радиокомпании), шест интернет страници в Гърция и „около 50 лидери на общественото мнение“, присъстващи в гръцките социални мрежи. Сред гръцките издания, които е трябвало да участват в соровската антируска кампания са били „Kathimerini, Avgi, Ta Nea, Vima, Efymerida Syntakton, Eleutherotypia, Proto Thema и Rizospastis“. Гръцко-руската търговска палата в Атина също е била мишена на соровската пропагандистка операция. Аналогични антуруски и проуркаински операции в медиите е трябвало да се проведат и в Италия, Испания и Франция. Мотивировката е била противодействие на всяко движение в подкрепа на по-рано съществувалото положение в Украйна от страна на партиите „СИРИЗА“, „Подемос“ и „Движението 5 звезди“, съответно в в Гърция, Испания и Италия. Стратегията на Сорос се е наричала „картографиране на дебатите“.
Едновременно със стремежа да се повлияе на гръцката политика по отношение на Украйна, Сорос и неговата банда НПО-та са подкрепяли разширението на Европейския съюз, в частност, включването в него на Украйна и Турция, което е против интересите на страните-членки на ЕС. Първостепенно значение се е придавало и на интеграцията на Молдова към структурите на ЕС. Обща тема на много соровски документи е тази, че основна причина за „разбирането на Русия“ са „антиамериканските“ настроения в Европа. Европейските профсъюзи са отделени от бандата на Сорос като централни разпространители на „антиамериканските“ мнения“. Освен това са отделени определени политически партии, включително френския „Национален фронт“, „Йоббик“ в Унгария, холандската „Партия на свободата“ и британската „Партия на независимостта на Обединеното кралство“ (ЮКИП), които са наричани от Сорос „ПРД“ – или „популистки радикални десни“. В соровските документи са отличени и проруските германски политици, сред тях са – бившите канцлери Герхард Шрьордер, Хелмут Кол и Хелмут Шмит; министър-председателят на Бранденбург Матиас Платцек, лидерите на „Левите“ Грегор Гизи, Сара Вагенкнехт и Катя Киппинг и бившият кмет на Хамбург Клаус фон Донаний. Сорос, направил първите си ходове като подрастващ в Унгария, сътрудничейки си с нацисткото Гестапо и тогавашната унгарска фашистка партия, предпочита да съставя „списъци за разстрел“ с имената на неговите противници.
Но заслужава внимание степента, до която Сорос е осигурявал финансови средства, материално снабдяване и друга поддръжка за украинските заговорници през 2012 година, 2 години преди „Евромайдана“. ФОО и неговите родствени организации са предоставили цели сгради, офисни пространства, компютри, програмно осигуряване, скоростен интернет, оборудване за провеждане на видеоконференции, автотранспорт, пътувания в САЩ и други материални средства. Всичко това се е правило със сътрудничеството на американското и шведското посолство в Киев, USAID, Фонда Карнеги, шведската Агенция за международно развитие (SIDA) и свързания с ЦРУ Национален фонд за демокрация (НФД).
Журналисти, занимаващи се с разследвания, също са били нужни на Сорос, за да отидат в Украйна и да пишат статии, които е трябвало да бъдат одобрявани от агентите на Сорос преди публикация. Крупен съавтор на Сорос и САЩ за разпространяване на украинска пропаганда е бил телевизионният канал Hromadske, който е отличен за неговата работа за противодействие на руската пропаганда.
В един от соровските документи се съдържа следната препоръка „Изберете журналисти от петте целеви страни (Германия, Франция, Испания, Итали и Гърция) и им предлагайте дълги журналистически командировки в Украйна. Вместо да им казвате конкретно какво да пишат, те трябва да внесат предложения за статии, а ние си съхраняваме правото на вето върху тези, които смятаме за контрапродуктивни. Има предложение да се взаимодейства направо с журналистите, за да се определят конкретните интереси“. В соровския документ даже се признава, че такъв подход не е „истинска независима журналистика и ние можем да навредим на доверието на журналистите към нас“. Хората на Сорос са предложили да се направи „заслон“ между него и журналистите, отразяващи Украйна. Организацията на унгарския евреин е предложила „трета страна да получи грант и да действа като посредник, редактор, контрол на качеството и т.н. А МФВ трябва да играе водеща роля в тази инициатива за подчертаване на своите украински корени“. Организацията на Сорос е решила да се заеме с издания, занимаващи се с „журналистика в обществен интерес“ за сътрудничество в областта на разпространение на пропаганда, свързана с Украйна.
Има редици световни журналисти, които са се съгласили да си сътрудничат със Сорос и с готовност са се съгласили да получават заплата, за да разпространяват неговата пропаганда, както и тази на ЦРУ. Едно от тези издания, споменато като наливащо вода в мелницата на Сорос и пишещо проукраински статии, е Huffington Post-Германия, което си е сътрудничило с Burda, дясноцентристско издателство в Германия. Други германски публикации, които Сорос благосклонно е разглеждал като провеждащи антируска линия по отношение на Украйна, е имало в Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurter Rundschau, Die Welt, Süddeutche Zeitung, Tageszeitung, Spiegel и Junge Welt. Критика от страна на Сорос са заслужили Neues Deutschland и Freitag, споменати като много дружелюбно настроени по отношение на Русия и антиукраински.
В документите се споменава и за анализатор от швейцарското издание Neue Zürcher Zeitung, като получаващ пари от Сорос за наемане на „помощник в изследванията“, който да разпространява проукраинска пропаганда. Другите, намиращи се на антируска заплата и пишещи украински пропагандистки статии, са изследователите в Барселонския институт за международни изследвания, Чатъм Хаус в Лондон и Института за международни отношения в Италия. Пропагандистки медиавируси, споменати от бандата на Сорос, включват изгонването на Русия от Г-8, военната поддръжка от НАТО и включването в Алианса на Украйна, както вече споменатите санкции срещу Русия. В секретен документ от 12 март 2015 година се разказва, че антируски настроеният бивш командващ на НАТО и близък приятел на Бил и Хилъри Клинтън – Уесли Кларк, както и полският генерал Валдемар Скшипчак са консултирали Порошенко по военни въпроси относно Русия. В документа Сорос се нарича „самопровъзгласеният защитник на Нова Украйна“.
Сорос е един от най-близките съветници и финансисти на Хилъри Клинтън. В изтеклите соровски документи се описва как фонда „Глобална инициатива Клинтън“ и фондовете на Сорос си сътрудничат по въпроса за подриване на суверенитета на страни по целия свят, включително на европейски страни. И тези отношения трябва да притесняват всеки американски избирател на 8 ноември.

“Strategic Culture Foundation”, Россия - 30 август 2016 г.
"Soros Ran US Foreign Policy on Post-Coup Ukraine"


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Правителството на Унгария представи проектозакон, насочен срещу миграцията и неправителствените организации, които я подпомагат

Reuters: Правителството на Унгария представи проектозакон, насочен срещу миграцията и неправителствените организации, които я подпомагат

17 Януари 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Правителството на Унгария представи законопроект за спиране на нелегалната миграция, за която то смята, че цели подкопаването на устоите на Европа и че е план на американския финансист Джордж Сорос, предава Reuters.
В законопроекта, наречен „Спрете Сорос“ от правителствения прессекретар Золтан Ковач, се включва задължителната регистрация на някои НПО-та, които „подкрепят нелегалната имиграция“. Ковач допълни, че ще бъде наложен данък в размер от 25% върху идващите от чужбина дарения, които неправителствените организации събират и че техните активисти ще получат забрана да приближават граничните зони в страната, които се явяват външни и за ЕС.
Според проправителствените медии законопроектът ще доведе до забраната Сорос, който е с двойно американско-унгарско гражданство, да влиза в страната. 87-годишният финансист подкрепя ценностите на либерализма и откритите граници в Източна Европа, което го вкарва в конфликт с десните националисти, особено в родната му Унгария.
На въпрос какви ще са последствията за Сорос, Ковач отговори, че „ако финансистът се окаже, че е замесен в организирането на нелегална миграция, тогава този закон ще бъде приложен и върху него“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.