НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:14

СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стефан Радев, кмет на Сливен: Общината ще направи възражение срещу запора на сметките в размер на около 4 млн. лв.

Стефан Радев, кмет на Сливен: Общината ще направи възражение срещу запора на сметките в размер на около 4 млн. лв.

8 Ноември 2017 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Сливен. Община Сливен ще направи възражение на запора на сметките, който е в размер на около 4 милиона лева. Това заяви на извънреден брифинг днес кметът Стефан Радев, съобщиха от пресцентъра на Община Сливен. Кметът заяви, че запорът е във връзка с претенции на МОСВ, свързани с първия воден цикъл на град Сливен, изпълняван в периода 2008 - 2010 година. Кметът добави, че претенциите на МОСВ са от предприсъединителния период, когато действа програмата ИСПА. По това време договорните отношения между управляващия орган и бенефициентите са били аналогични на търговските договори, а не както сега по европейските програми – от административен характер. „Заради това действията на управляващия орган не могат да бъдат обжалвани по административен ред, а по логиката на гражданското право“, каза пред журналистите кметът Стефан Радев. Той добави, че претенцията на МОСВ би трябвало да се защити в съда. „Държавата като страна по договора има механизъм бързо да вади акт за частно държавно вземане без съдебна процедура. Това става в момента“, каза още кметът Радев. Той припомни, че договорът по програма ИСПА е бил за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води и реконструкция на канализационната мрежа на Сливен. Договорът с изпълнителя е прекратен през 2010 годна. Следва процедура за финансова корекция в размер на 1.8 млн. евро, която всъщност е авансът, платен на изпълнителя. Към момента тази сума е около 4 млн. лв. Претендираната сума е за това, че според МОСВ не са постигнати целите на проекта.
Община Сливен има две седмици срок, в който трябва да плати. През това време може да се оспори пред Районния съд, издал изпълнителния лист, че Общината не дължи сумата и да се поиска спиране на изпълнението. "Ако съдът реши да спре изпълнението, ще бъде даден срок на НАП да заведе иск срещу Община Сливен за доказване на претенцията. Предстои уточняване на правните действия, които ще се предприемат, за да не бъде изтеглена сумата от сметките на общината“, каза още кметът Стефан Радев. Той припомни, че Общината е изправена пред такива трудности не за пръв път от неговия мандат, но не е позволил това да се отрази на текущата работа и действията на различните системи, които тя управлява. „Сега основната задача е да се справим с това и да няма преки последствия за гражданите“, каза още кметът Стефан Радев. Той припомни, че имаше опасност Общината да връща 21 млн. лв. по Втория етап от водния цикъл, изпълняван в мандата на Кольо Милев. Благодарение на усилията на сегашното ръководство Министерство на регионалното развитие и благоустройството субсидира с 1.6 млн. лв. приключването на проекта и не се стигна до процедура за връщане на средства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Министерството на околната среда и водите наложи запор на сметките и имуществото на Община Сливен заради нередности по изпълнението на водния цикъл на града

Сливен: Министерството на околната среда и водите наложи запор на сметките и имуществото на Община Сливен заради нередности по изпълнението на водния цикъл на града

8 Ноември 2017 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Сливен. Министерството на околната среда и водите наложи запор на сметките и имуществото на Община Сливен заради нередности по изпълнението на водния цикъл на града. 14 дневен е срокът в който Община Сливен трябва да плати. Администрацията възнамерява да обжалва исканите от Министерството на околната среда и водите 4.5 млн. лв. Това заяви днес кметът на града Стефан Радев, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Сливен. Министерството има претенции за дейностите по първия воден цикъл на Сливен. Той предвиждаше изграждане на канализационна мрежа и пречиствателна станция за отпадни води. Дейностите приключиха, а някои от обектите са въведени в експлоатация. Процедурата по обжалване включва оспорване на запора пред Районния съд. Съдът е издал изпълнителният лист и трябва да се произнесе, че Общината не дължи тази сума и респективно да поиска спиране на изпълнението. „Ако съдът се съгласи да спре изпълнението, то ще бъде предадено на НАП и те да заведат дело за доказване на претенцията”, обясни Радев. Общината и ръководството ѝ целят да предизвикат съдебен процес. Според кмета досега по процедурата не е имал възможност за обжалване или да се влияе по някакъв начин на процеса. “Община Сливен защитава тезата, че не дължи 4.5 млн. лв. на МОСВ“, заяви Стефан Радев.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година
Албания е връхлетяна от наводнения. 21 март 2018 година

ВИДЕО
Чиста кръв, македонска
Чиста кръв, македонска
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.