НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Петър Младенов, Министерство на младежта и спорта: Европейска младежка конференция ще е едно от мащабните събития в рамките на Българско европредседателство

Петър Младенов, Министерство на младежта и спорта: Европейска младежка конференция ще е едно от мащабните събития в рамките на Българско европредседателство

23 Февруари 2018 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Европейска младежка конференция ще се проведе в рамките на Българското европредседателство в София. Това съобщи Петър Младенов, главен експерт в дирекция „Младежки политики“ на Министерството на младежта и спорта, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Младенов посочи, че събитието е най-мащабното в рамките на българското председателство на Съвета на Европа. То ще се проведе през месец април. Очаква се участие да вземат около 250 младежи и представители на институции и организации, работещи с млади хора. Младенов посочи, че по време на конференцията за първи път ще бъдат поставени за обсъждане конкретни теми. Една от тях е „Младите хора, мира и сигурността“. Тя засяга нарастващата агресия и радикализацията. „Ставаме свидетели на терористични атаки и актове, което само говори за това, че младите хора трябва все повече да бъдат включване в разработването на мирни процеси и политики за мир. За това именно България изненадващо предложи тази тема за обсъждане. Ние решихме, че ще бъдем прогресивни и ще изпреварим събитията. Така че наистина да създадем документ, който ще е адекватен. За първи път си партнираме със Службата по външна дейност на Европейския съюз“, посочи Петър Младенов. Като друга тема, посочена като приоритетна в Българското европредседателство е демографската криза. Експертът посочи, че от 2008 година до сега младите хора в Европа са намалели с 10 милиона. Той подчерта, че акцентът ще е свързан с изтичането на мозъци от изток към запад и от юг към север. Петър Младенов посочи, че в момента България е ангажирана и с разработването на нова програма на Европейския съюз, която е с работно заглавие „Европейски корпус за солидарност“. Тази програма се създава по инициатива на президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Целта е младите хора да са по-ангажирани в доброволчеството и в развитието на солидарността в Европа. Идеята е да се даде възможност на бизнес организации да наемат доброволци или стажанти в период от 2 седмици до 12 месеца. Те ще работят по тема, свързана със солидарността и с основните фундаментални ценности на ЕС – достъп до информация, човешки права, свободно движение на млади хора и т.н. Петър Младенов допълни, че в края на Българското европредседателство ще се дискутира бъдещето на програма „Еразъм +“. Целите, които си поставя България тук, е да се увеличи финансирането в частта „Младеж“ и да се обърне по-голямо внимание на неформалното образование.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Ваня Колева: Предстои изключително важна година за Дирекция „Младежки политика“

Зам.-министър Ваня Колева: Предстои изключително важна година за Дирекция „Младежки политика“

23 Февруари 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Предстои изключително важна година за Дирекция „Младежки политика“. Това заяви зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева по време на информационна среща с представители на организации, работещи с и за млади хора във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Колева подчерта, че през 2018 година Министерството на младежта и спорта ще работи по разработването на нова национална стратегия за младежта. Паралелно с това, по време на европредседателството, експертите ще работят и по европейската стратегия за младеж. „Ще имаме възможност паралелно да работим и по националната младежка стратегия, и по европейската стратегия за младежта. Това ще е изключително полезно за нас. В този смисъл за нас ще е важно вашето мнение. Надявам се тази година подадените проектите да са повече. Убеден съм, че след като представим пред вас възможностите за кандидатстване, вие ще разберете, че те са много“, посочи зам.-министърът Ваня Колева.
Срещата бе открита от зам.-кметът на Велико Търново проф. Георги Камарашев, който изказа благодарност за доброто партньорство с Министерство на младежта и спорта през годините. „През последните няколко години благодарение на това добро партньорство нашата община бележи изключителен ръст в развитието на спортната си инфраструктура. Самите великотърновци усещат това най-вече по състоянието на стадион „Ивайло“, който доби вида на едно изключително модерно съвременно спортно съоръжение. Доста от спортните съоръжения в прилежащите към стадион „Ивайло“ зали също са в изключително добро състояние. Надяваме се в следващите години това партньорство да продължи и да доведе до по-добри резултати“, добави проф. Камарашев.
По време на срещата днес бяха представени Националната програма за младежа (2016-2020), Националната програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта, както и приоритетните теми и събития за сектор „Младеж“ в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Министерство на младежта и спорта и Общината организират среща с представители на организации, работещи с млади хора

Велико Търново: Министерство на младежта и спорта и Общината организират среща с представители на организации, работещи с млади хора

23 Февруари 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Министерство на младежта и спорта съвместно с Община Велико Търново организират среща с представители на организации, работещи с и за млади хора. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Събитието ще се проведе от 14.00 часа в Нова зала на общинския съвет. Целта е запознаване на участниците с дейността на дирекция „Младежки политики“ към ММС, основните инструменти за реализиране на политиките за младежта, представяне на Национална програма за младежа (2016-2020), Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта, както и приоритетните теми и събития за сектор „Младеж“ в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС.
Срещата е насочена както към юридически лица с регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, за осъществяване на дейност в обществена полза, които са допустимите бенефициенти по националните програми, така и към млади хора с интерес към процесите по разработване и реализиране на политики на национално и местно ниво.
Срещата ще бъде официално открита от г-жа Ваня Колева – заместник-министър на младежта и спорта и кмета на Община Велико Търново Даниел Панов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.