НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Илко Раев, Областен съвет на БЧК – Варна: Отчитаме ръст от над 30% на членския състав, който вече е над 11 000 души

Илко Раев, Областен съвет на БЧК – Варна: Отчитаме ръст от над 30% на членския състав, който вече е над 11 000 души

23 Февруари 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Варна. Областната организация на БЧК във Варна отчита дейността си за 2017 година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. На събранието присъстват председателят на БЧК Христо Григоров, както и партньори на червенокръстката организация – представители на държавната и местна власт, институции, неправителствени организации. Председателят на Областния съвет на БЧК – Варна Илко Раев отчете, че активната работа на членовете и доброволците от 51 дружества в 12 общински съвета е довела до привличане на нови активисти и ръст от над 30% на членския състав. За 2017 година варненската организация има 11 050 членове и над 900 доброволци, работещи по отделните направления. Социалната дейност на организацията във Варна е достигнала чрез своите проекти, програми и кампании до над 20 000 отделни лица и над 50 институции и услуги в общността. 569 тона храни на стойност 1 001 600 лева са предоставени на 17 567 правоимащи лица по Оперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане, финансирана от Фонда за европейско подпомагане на най- нуждаещите се лица. 204 лица са подпомогнати с над 1 тон храни, дарени от съпричастни граждани в рамките на кампания „Купи и дари“ на БЧК и верига магазини. 60 деца в неравностойно положение от община Суворово получават топъл обяд в училище. 600 варненци са зарадвани с празничен концерт и пакет с храни от първа необходимост от кампания „Заедно за Коледа“ в партньорство с Община Варна, Дирекция „Социално подпомагане“ и Икономически университет – Варна.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Григоров, БЧК: Над 20 000 са доброволците на БЧК

Христо Григоров, БЧК: Над 20 000 са доброволците на БЧК

23 Февруари 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Варна. Над 20 000 са доброволците на БЧК, а членовете на организацията са над 200 000. Това каза пред журналисти във Варна Христо Григоров, председател на БЧК, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По отношение необходимостта от Закон за доброволчеството Христо Григоров подчерта, че този въпрос е поставян от организацията пред близо пет правителства. „Сега излезе нещо като закон, но за съжаление доброволците на БЧК не са включени вътре, включени са държавните и общински образувания. Сега работим по този въпрос, за да се включат и доброволците на БЧК. Когато поставих въпроса защо това не се уреди глобално, отговорът беше, че ако се включат доброволците на БЧК, нарушаваме бизнес интереси, защото много от доброволците работят в частни фирми. Нещата са комплицирани“, добави Христо Григоров. По думите му БЧК е една много ефективна структура. „Ако говорим, че БЧК е една от най-ефективните национални структури, която помага, това се дължи първо на голямата подкрепа от българския народ, от корпоративни бизнес, от държавните институции и от медиите, затова благодаря на всички“, добави Христо Григоров. В момента 7 000 доброволци в 320 пункта в цялата страна раздават храна по европейска програма. „Кампанията достига до много българи, списъците се определят от социалното министерство по специален регламент. БЧК изпълнява последния стадии на тази програма – да раздава храната по тези списъци“, каза още Христо Григоров.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Григоров, БЧК: 60% от финансовия ресурс, който набира БЧК, вече идва и от корпоративния бизнес

Христо Григоров, БЧК: 60% от финансовия ресурс, който набира БЧК, вече идва и от корпоративния бизнес

23 Февруари 2018 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Варна. 60% от финансовия ресурс, който набира БЧК, вече идва и от корпоративния бизнес. Това каза пред журналисти във Варна Христо Григоров, председател на БЧК, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Ако преди две - три години финансовият ресурс се събираше от хората с ниски пенсии, които даряваха по 50 - 60 лева, сега корпоративният бизнес вече взема много активно участие. 60 - 70% от финансовия ресурс, който набира БЧК, вече идва и от корпоративния бизнес“, заяви Христо Григоров. По думите му в ценностната система на българина, дълбоко в неговата душа, все още съществуват понятията милосърдие, съпричастност, готовност да помогне. „Когато ние се обърнем към българския народ с една ясна визия, той се отзовава. Хората имат доверие в БЧК, защото се отчитаме пред българския народ до стотинка. Когато човек дарява, трябва да знае за какво дарява и когато дарява, той трябва да получи отчет къде е отишло левчето, което е дал. Третият компонент е, че когато имаме кампании, когато събираме сериозен финансов ресурс, ние организираме този финансов ресурс да се харчи от обществен съвет, в който участват журналисти, общественици, представители на различните религиозни структури в България. И те са гарант, че парите отиват на място“, каза още Христо Григоров.
Във Варна председателят на БЧК Христо Григоров участва в събранието на Областната организация на БЧК – Варна. „В национален мащаб вървят годишните отчетни събрания. Резултатите навсякъде са изключително добри, а Варна е една от най-силните ни структури“, отбеляза Христо Григоров.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.