НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пети протест с искане за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан блокира главен път Е-79 (ОБЗОР)

Пети протест с искане за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан блокира главен път Е-79 (ОБЗОР)

24 Февруари 2018 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Видин. Поредният протест на жителите на Видин с искане за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан блокира за близо 4 часа движението на главен път Е-79. Колона от стотици автомобили тръгна от единия край на града, премина по булевард "Панония" и се отправи към изхода на Видин в посока София. От центъра на града тръгна друга, по-малка колона от автомобили, също към изхода на Видин. Те се отправиха към паркинга на бившите химически заводи за пета поредна събота, в която видинчани протестираха с искане Министерския съвет да вземе решение с график на дейностите по изграждането на магистралния път и тунел под Петрохан. През изминалата седмица Агенция "Пътна инфраструктура" пусна съобщения, че от средата на тази година започва отчуждаването на терени в няколко общини, през които ще минава магистралния път. Очаква се магистралният път Видин - София да бъде окончателно завършен през 2023 г. Но организаторите на протестите настояват да има решение на Министерския съвет, за да няма отлагане на изграждането на трасето. Очаква се нов протест да бъде организиран на Националния празник 3 март.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Приключи протестът на главен път Е-79, движението е възстановено

Видин: Приключи протестът на главен път Е-79, движението е възстановено

24 Февруари 2018 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Видин. Приключи протестът на главен път Е-79, пътят вече не е блокиран, предаде репортер на Радио "Фокус" - Видин. Протестиращите отново се събраха на паркинга пред ТЕЦ-а на бившите химически заводи. Там има и около 20 полицаи. Хората благодариха на полицаите, че са осигурили реда по време на протеста. Чуха се призиви за организиране на нов протест и следващата седмица на 3 март, когато е и Националния празник на страната. Протестиращите настояват за решение на Министерския съвет за магистрала Видин - София и тунел под Петрохан, в което да има посочен график на строителните дейности и източници на финансиране. След приключването на протеста и освобождаването на главен път Е-79 край Видин трафикът по пътя е възобновен.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Заради протести на главен път Е-79 и очаквано затруднено движение на ГКПП "Дунав мост" - Видин се препоръчва използването на алтернативни маршрути

МВР: Заради протести на главен път Е-79 и очаквано затруднено движение на ГКПП "Дунав мост" - Видин се препоръчва използването на алтернативни маршрути

24 Февруари 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Заради протести на главен път Е-79 и очаквано затруднено движение на ГКПП "Дунав мост" - Видин се препоръчва използването на алтернативни маршрути. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Протестните действия могат да затруднят движението между 11.00 часа и 16.00 часа на главен път Е-79 и граничен пункт ГКПП "Дунав мост" - Видин. В 12.00 часа протестиращите са затворили за движение главен път Е-79 в посока ГКПП "Дунав мост 2". Главна дирекция "Гранична полиция" препоръчва алтернативни маршрути: през ГКПП "Оряхово" и ГКПП "Връшка чука".
На българо-турската граница трафикът е интензивен на ГКПП "Капитан Андреево" на изход за товарни автомобили. На българо-сръбската, българо-румънската, българо-македонската и българо-гръцката граница трафикът е нормален на всички гранични контролно-пропускателни пунктове. Информацията за трафика на граничните пунктове е към 13.00 часа.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Протестиращите блокираха главен път Е-79

Видин: Протестиращите блокираха главен път Е-79

24 Февруари 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Видин. Протестиращите блокираха главен път Е-79, предаде репортер на Радио "Фокус" - Видин. На този пети пореден протест присъстват много повече хора от предишните протести. Протестиращите паркираха автомобилите си на паркинга пред ТЕЦ-а на бившите химически заводи. Там полиция и жандармерия бяха образували преграда пред пътя, но протестиращите без сблъсъци стигнаха до главния път и го блокираха. От двете страни на пътя започнаха да се образуват колони от автомобили. Начело на колоната от протестиращи отново е лозунга с надпис - "Северозападът отказва да умре". Очаква се блокадата на пътя край Видин да продължи няколко часа.
Събралите се хора бяха подкрепени и от протестиращи в Монтана, които блокираха главен път Е-79 на изхода в посока за Враца, но там протестът вече е приключил. Протест е блокирал и пътя през прохода Петрохан. Там протестиращите, които са блокирали пътя край берковското село Бързия, настояват за изграждане на тунел под Петрохан.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Започна поредният протест с искане за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан

Видин: Започна поредният протест с искане за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан

24 Февруари 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
Видин. Започна поредният протест на видинчани с искане за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан, предаде репортер на Радио "Фокус"- Видин. Колона от стотици автомобили тръгна от единия край на града преминава по булевард "Панония" и се отправи към изхода на Видин в посока за София. Не се забелязва засилено полицейско присъствие във Видин. От центъра на града тръгна друга по-малка колона от автомобили също към изхода на Видин. Много от колите са с български знамена, на някои от тях се виждат лозунги, на които пише - "Протест". Колоната се отправя към паркинга на бившите химически заводи. Това е пета поредна събота, в която видинчани протестират с искане Министерския съвет да вземе решение с график на дейностите по изграждането на магистралния път и тунел под Петрохан. През изминалата седмица от Агенция "Пътна инфраструктура" пуснаха съобщения, че от средата на тази година започва отчуждаването на терени в няколко общини, през които ще минава магистралния път. Очаква се магистралния път Видин - София да бъде окончателно завършен през 2023 г. Но организаторите на протестите настояват да има решение на Министерския съвет, за да няма отлагане на изграждането на магистралния път.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Тошев, ГЕРБ: Протестите с блокиране на главен път Е-79 са чисто политически и манипулативни

Владимир Тошев, ГЕРБ: Протестите с блокиране на главен път Е-79 са чисто политически и манипулативни

20 Февруари 2018 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Видин. Протестите с блокиране на главен път Е-79 са чисто политически и манипулативни, каза на пресконференция Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. В пресконференцията заедно с народния представител участваха областният управител на Видин Албена Георгиева и общински съветници. Владимир Тошев заяви, че организаторите на процесите са политически лица, като някои са били общински съветници много мандати, а други – народни представители от Видинския район. „Определям протестите като манипулативни защото изграждането на пътя Видин – София ще стане със или без протести, работата в различните фази е достатъчно ускорена и върви по график“, каза Владимир Тошев.
Той изрази огорчение от грозни обиди и нецензурни изрази в социалните мрежи по негов адрес, както и по адрес на кмета на Видин и областния управител. „Правителството е инвестирало във Видин 54,4 млн. лв. за ремонтни дейности на пътната инфраструктура, 13 млн. лв. са средствата за социални дейности в областта. Изграждането на Дунав мост 2 е заслуга на ГЕРБ, откриването на филиал във Видин на Русенския университет стана благодарение на правителството на Огнян Герджиков и огромната работа, която свършихме от ГЕРБ“, заяви Владимир Тошев. Той допълни, че според графика на Агенция "Пътна инфраструктура" проблемният участък от главен път Е 79 между Дунавци и Медовница ще бъде завършен през 2022 г. „Пътят от Видин до Ружинци ще бъде магистрален път, между Мездра и Ботевград пътят няма да е магистрала, защото това е тежък участък и се оскъпява строителството заради изграждането на аварийна лента“, допълни Владимир Тошев.
"Превозвачи от Видин настояват да им бъде осигурено преминаване по главен път Е-79 по време на протестите", заяви Албена Георгиева. Тя посочи, че в областната администрация е получено писмо от 8 фирми за пътнически превози. „Това са 8 лицензирани превозвачи от общо 11-те превозвачи в региона. Те посочват, че с блокирането на главен път Е-79 се нарушава правото им да работят“, допълни Албена Георгиева. В писмото се посочва, че превозвачите най-много са заинтересовани от изграждането на магистрален път до Видин, но не са съгласни с действията на група граждани от Видин, които блокират Е-79. „Това създава редица неудобства за пътниците и сериозни пречки за изпълнение на разписанията. Преобладаващата част от пътуващите са възрастни хора, възпрепятства техния достъп до здравни и социални услуги“ се казва в писмото. На пресконференцията присъстваше и Янина Каменова, като представител на превозвачите. Тя посочи, че при блокирането на пътя, което продължава часове се създават големи проблеми с пътуващите. „Има възрастни хора, някои излезли от болница, на които им се налага да стоят часове в автобуса“, каза Янина Каменова.
Анна ЛОЗАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Протестиращи за четвърта седмица блокираха движението по главен път Е-79 с искане за магистрала от София до Видин и тунел под Петрохан (ОБЗОР)

Видин: Протестиращи за четвърта седмица блокираха движението по главен път Е-79 с искане за магистрала от София до Видин и тунел под Петрохан (ОБЗОР)

18 Февруари 2018 | 05:09 | Агенция "Фокус"
Видин. Стотици протестиращи за четвърта поредна събота блокираха движението по главен път Е-79 с искане за магистрала от София до Видин и тунел под Петрохан. Протестиращи граждани оставиха автомобилите в началото на Видин и с пешеходно шествие спряха за четири часа движението по международния път. От гражданското движение продължават да настояват да бъде взето решение на Министерски съвет, в което да се посочат конкретен график, етапи, срокове, финансиране и краен срок на строителството за магистрала Видин – София, както и за тунел под Петрохан. Те посочват още, че изграждането на магистрала Видин-София има не само транспортно значение, но ще окаже влияние и върху икономическото и социалното развитие на региона.
Поради протестните действия от "Гранична полиция" посъветваха шофьорите, които пътуват за ГКПП "Дунав мост 2" да използват алтернативни гранични пунктове, за да не се образуват колони и задръствания
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Протестиращи за четвърта седмица блокираха движението по главен път Е-79 с искане за магистрала от София до Видин и тунел под Петрохан (ОБЗОР)

Видин: Протестиращи за четвърта седмица блокираха движението по главен път Е-79 с искане за магистрала от София до Видин и тунел под Петрохан (ОБЗОР)

17 Февруари 2018 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Видин. Стотици протестиращи за четвърта поредна събота блокираха движението по главен път Е-79 с искане за магистрала от София до Видин и тунел под Петрохан. Протестиращи граждани оставиха автомобилите в началото на Видин и с пешеходно шествие спряха за четири часа движението по международния път. От гражданското движение продължават да настояват да бъде взето решение на Министерски съвет, в което да се посочат конкретен график, етапи, срокове, финансиране и краен срок на строителството за магистрала Видин – София, както и за тунел под Петрохан. Те посочват още, че изграждането на магистрала Видин-София има не само транспортно значение, но ще окаже влияние и върху икономическото и социалното развитие на региона.
Поради протестните действия от "Гранична полиция" посъветваха шофьорите, които пътуват за ГКПП "Дунав мост 2" да използват алтернативни гранични пунктове, за да не се образуват колони и задръствания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Приключи протестът на главен път Е-79, трафикът се осъществява нормално

Видин: Приключи протестът на главен път Е-79, трафикът се осъществява нормално

17 Февруари 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Видин. Приключи протестът на главен път Е-79 край Видин, трафикът вече се осъществява нормално, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Хората се върнаха пред топлоелектрическата централа, от където се прибраха към Видин с колите си. Образувалите се колони от автомобили от двете страни на главен път Е-79 се изтеглиха, автомобилите на полицията и жандармерията също се оттеглиха.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Протестиращи блокираха главен път Е-79 в района на града

Видин: Протестиращи блокираха главен път Е-79 в района на града

17 Февруари 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращи граждани блокираха главен път Е-79 край Видин, предаде репортер на Радио "Фокус" - Видин. Стотици видинчани се събраха на паркинга пред топлоелектрическата централа на бившите Химически заводи. Независимо от полицейската блокада, без да се стига до сблъсъци, те излязоха на пътя и се придвижват в посока към град Дунавци, като развяват знамена. Протестиращите пропуснаха два тежкотоварни автомобила, превозващи живи животни в посока София. Камионите бяха ескортирани от два полицейска автомобила.
Поредният четвърти протест отново се провежда с искане за решения на Министерския съвет за изграждане на магистрала от Видин до София и тунел под Петрохан.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път Видин - Ботевград

АПИ: До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път Видин - Ботевград

17 Февруари 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. До края на 2020 г. ще бъде изградена съществена част от магистралния път между Видин и Ботевград. Строителството ще започне от най-сложните участъци Мездра - Ботевград и Видин - Ружинци. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". През март Агенция "Пътна инфраструктура" ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра – Ботевград от път I-1 (E-79), с дължина 33 км. През втората половина на годината ще бъдат обявени процедурите за строителство и надзор на още 52 км - от Видин до Ружинци. Общо през 2018 г. ще стартират тръжните процедури за строителството на 85 км по пътя. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет. Въпреки че от началото на годината досега това беше многократно заявявано, АПИ прави това уточнение по повод искания на жители от региона, които и днес заявяват, че ще блокират отсечки от път Е-79.
С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик от "Дунав мост 2".
Новото трасе в отсечката от Видин до Ружинци да се отделя от път І-1 на около 500 м след пътния възел с път ІІ-14 за Видин - Връшка чука и да се развива изцяло по нов терен. Пътят ще преминава източно от Новоселци и Слана Бара, по-нататък между Дунавци, Търняне и Синаговци. Продължавайки към гр. Димово трасето ще минава на изток от Ивановци и ще пресича път ІІІ-141 между гара Срацимир и с. Срацимирово. След това ще продължава между с. Вълчек и съществуващата жп линия Видин – София. По-нататък трасето ще пресича съществуващия път І-1, ще обхожда гр. Димово от запад и отново ще пресича съществуващия път І-1. Продължавайки към с. Ружинци новият път ще минава на юг от първокласния път между селата Медовница и Орешец. След това отново ще пресича път І-1 и изнасяйки се на север от І-1 ще завършва преди с. Ружинци при км 58+128.
В участъка ще има 5 пътни възли, чрез които новото трасе ще се свързва с пътната мрежа и с населените места в региона. Това са:
- п. в. „Видин“ - при отделяне от околовръстния път на гр. Видин;
- п. в. „Дунавци“ - при пресичането с път ІІІ-1413 за връзка с гр. Дунавци и Синаговци и Грамада;
- п. в. „Кула“ - при пресичането с път ІІІ-141 за връзка с гара Срацимир и с. Срацимирово и от там към Грамада;
- п. в. „Макреш“ - при пресичането с път за с. Вълчек и от там за връзка с път ІІІ-1403 към Макреш. Този пътен възел ще се ползва и за връзка с гр. Димово;
- п. в. „Бела“ при пресичането с път І-1 за връзка за гр. Димово, Скомля и Бела.
Предвидени са и пресичания с път ІІ-12 за връзка с гр. Видин и гр. Брегово и с път ІІ-14 за връзка с гр. Видин, с Войница, гр. Кула и ГКПП „Връшка чука“.
За намаляване на шума ще бъдат монтирани и шумозащитни съоръжения по участъците от трасето, които са в близост до населените места.
Отсечката Мездра - Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, като се развива по нов терен в участъците, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат изградени редица съоръжения - над жп линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построяването на селскостопански надлези, площадки за отдих и т. н.
Път I-1 (Е-79) Видин – Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от "Дунав мост 2" ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Трасето, което ще се изгради е с обща дължина 167 км. Предвидено е през 2019 г. да стартират тръжните процедури за строителството на всички участъци от направлението.
Тази седмица АПИ стартира обществената поръчка за избор на изпълнител за издирване на археологически обекти по трасето път I-1 (E-79) в участъка Видин - Монтана - Враца. За извършването на теренни археологически проучвания преди да стартира изграждането на бъдещата магистрала са предвидени 80 000 лв. Средствата са осигурени от Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г., която финансира подготовката на проекта, каквито са и този вид археологически проучвания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Засилено е полицейското присъствие на изхода на града в посока София във връзка с очаквания протест за изграждане на магистрала Видин - София

Видин: Засилено е полицейското присъствие на изхода на града в посока София във връзка с очаквания протест за изграждане на магистрала Видин - София

17 Февруари 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Видин. Засилено присъствие на полиция и жандармерия има на изхода на Видин в посока за София, предаде репортер на Радио "Фокус" - Видин. Очаква да се проведе поредният протест на граждани с искане за решение на Министерския съвет за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под прохода Петрохан. Още в 9.30 часа служители на полицията и полицейски коли обградиха паркинга пред топлоелекрическата централа на бившите Химически заводи. Това е мястото, определено със заповед на кмета на Видин за провеждане на четвъртия пореден протест на гражданите. Той се намира на изхода на Видин в посока за София на главен път Е-79. Полиция е разположена и на изхода на град Дунавци на главен път Е-79. Очаква се и тази събота протестиращите да блокират главен път Е-79.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Заради планиран протест във Видин се препоръчва пътуващите към ГКПП "Дунав мост 2" да използват алтернативни ГКПП

МВР: Заради планиран протест във Видин се препоръчва пътуващите към ГКПП "Дунав мост 2" да използват алтернативни ГКПП

17 Февруари 2018 | 09:58 | Агенция "Фокус"
Видин. Поради очаквани протестни действия от граждани на град Видин, свързани с блокиране на главен път Е-79 (София - Видин) в началото на града, планирани за след 10.00 часа днес, е възможно е да се образуват колони от изчакващи МПС, пътуващи за ГКПП "Дунав мост 2". Това съобщиха от пресцентъра на МВР. За да не се стига до задръствания и натрупване на автомобили, препоръчва се на водачите, пътуващи към границата, своевременно да се насочват към алтернативни ГКПП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Четвърти граждански протест с искане за магистрален път между Видин и София и тунел под Петрохан ще се проведе в града

Видин: Четвърти граждански протест с искане за магистрален път между Видин и София и тунел под Петрохан ще се проведе в града

17 Февруари 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Видин. Четвърти граждански протест с искане за магистрален път между Видин и София и тунел под Петрохан ще се проведе във Видин. Това стана ясно по време на пресконференция на Гражданско движение „Единни за промяна“.
От гражданското движение продължават да настояват да бъде взето решение на Министерски съвет, в което да се посочат конкретен график, етапи, срокове, финансиране и краен срок на строителството за магистрала Видин – София, както и за тунел под Петрохан. Те посочват още, че изграждането на магистрала Видин-София има не само транспортно значение, но ще окаже влияние и върху икономическото и социалното развитие на региона. Поредният протест с тези искания ще се проведе днес, като ще започне от 10.00 часа в центъра на Видин, а в 11.00 часа се очаква главен път Е-79 да бъде блокиран от видинските граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росица Кирова, „Единни за промяна“: Отново ще протестираме с искане за реализация на магистрала от Видин до София и тунел  под  Петрохан

Росица Кирова, „Единни за промяна“: Отново ще протестираме с искане за реализация на магистрала от Видин до София и тунел под Петрохан

16 Февруари 2018 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Видин. Отново ще протестираме с искане за реализация на магистрала от Видин до София и тунел под Петрохан, и то в обозримо бъдеще, каза на пресконференция Росица Кирова от Гражданско движение „Единни за промяна“, предаде репортер на Радио "Фокус". Тя посочи, че от движението настояват изграждането на магистралата и тунела под Петрохан да бъдат осъществени в срок от 3 до 5 години. „Десетки медийни изявления заляха телевизионния екран през тази седмица, но никой не пое ангажимент за конкретно решение на Министерски съвет за целия път от Видин до София и за тунел под Петрохан. Гражданите на Видин ще излязат на пореден протест в събота, защото искат да бъдат чути. Обещанията не са променили вида си, но до нищо полезно за региона не са довели“, коментира Росица Кирова.
От гражданското движение продължават да настояват да бъде взето решение на Министерски съвет, в което да се посочат конкретен график, етапи, срокове, финансиране и краен срок на строителството за магистрала Видин – София, както и за тунел под Петрохан. Росица Кирова посочи, че протестът не е политически. „От медийните изяви през седмицата разбрахме че се стартират процедури за различни отсечки – Ботевград-Мездра, че тази година предстои да стартират процедурите и за отсечката Видин-Ружинци. Но, ние бяхме търпели достатъчни, чухме много обещания. Пак повтаряме – искаме решение на Министерския съвет, за да знаем, че има средства за магистралата Видин-София и тунела под Петрохан, че има срокове и ще започнат да изпълняват това решение“, каза Росица Кирова. Тя допълни, че ако няма средства за тунел под Петрохан, то има желаещи, които ще го изградят на концесия. От Гражданското движение посочват, че изграждането на магистрала Видин-София има не само транспортно значение, но ще окаже влияние върху икономическото и социалното развитие на региона.
Поредният четвърти протест с тези искания ще се проведе в събота, 17 февруари, като отново ще започне от 10.00 часа в центъра на Видин, а в 11.00 часа се очаква главен път Е-79 да бъде блокиран от видинските граждани.
Анна ЛОЗАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: С регионалното министерство започваме предпроектни проучвания за тунел под Петрохан

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: С регионалното министерство започваме предпроектни проучвания за тунел под Петрохан

12 Февруари 2018 | 08:45 | Агенция "Фокус"
София. Регионалното министерство и АПИ започваме предпроектни проучвания с идеен проект за тунела под Петрохан. Това е свързано и с пътната част, с подходите в Софийско и Монтанско, със свързването им с тунела под Петрохан. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов по повод протестите на граждани с искане за изграждане на магистрала София-Видин и тунел под Петрохан в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Проектът за тунел под Петрохан е от преди 70-80 години и никой не се е сещал за него“, коментира той. „Декларирам, че пътната администрация и регионалното министерство правим най-необходимото много бързо да се случат проектите“, заяви Дончо Атанасов. „Всички митинги и протести са разбираеми, тъй като за достъпа до Северозападна България, въпреки огромните усилия на правителството, трябва да се направи магистрала“, коментира той.
„За отсечката Русе-Велико Търново се обжалва ОВОС. Оценката мина на Висш експертен съвет в Министерството на околната среда и водите с пълно единодушие“, обясни инж. Атанасов. „Избраното трасе от екологична гледна точка е най-балансираното. От икономическа гледна точка като строителство е най-доброто“, изтъкна той. „Трасето е избрано по най-оптималния начин, не може да има спор по това. Избирането преминава през много обсъждания и дебати“, категоричен бе инж. Дончо Атанасов. „Участъкът Русе-Велико Търново, особено Русе-Бяла, е приоритет на АПИ и на регионалното министерство“, каза още той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Реалното строителство на отсечката между Мездра и Ботевград ще започне в близкия месец

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Реалното строителство на отсечката между Мездра и Ботевград ще започне в близкия месец

12 Февруари 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
София. В най-тежкия участък, който е между Мездра и Ботевград, процедурата за строителство и надзор ще стартира в близкия един месец. Тоест ще започне реалното строителство на отсечката, която е най-тежката. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов по повод протестите на граждани с искане за изграждане на магистрала София-Видин и тунел под Петрохан в предаването „Денят започва“ по БНТ. „Приоритет на последните правителства е развитието на автомагистралната мрежа в Северна България. Това ще доведе до модернизация на целия регион“, посочи той и допълни, че част от отсечката Ботевград-Видин е изпълнена, а именно обходите на Враца и Монтана. „Вероятно цялата отсечка ще бъде изградена след 2 години или 2 години и половина максимум, тъй като имаме ново строителство на два тунела“, коментира инж. Атанасов. „Скоростният път между Мездра и Враца ще бъде рехабилитиран. За обхода на Враца предстои да се допроектира още една лента, в момента е двулентово“, обясни той. „Работим и по участъка от Ружинци до Монтана, за който също в рамките на края на 2018 година, началото на 2019 година може да стартира избор на строител и надзор“, уточни Дончо Атанасов. „Надявам се до средата на 2018 година да започнем реалното строителство на 3 отсечки. От Видин до обхода на Димово, обхода на Димово и от Димово до Ружинци с цел да се заобиколят населените места“, коментира той. „Последните 2 години АПИ е инвестирала само в Област Видин над 50 млн. лева“, заяви инж. Атанасов. „Задачата на агенцията, поставена от регионалното министерство, е по-бързото и комфортно придвижване на МПС в областите Видин, Монтана, Враца“, обясни той и уточни, че през 2018 година всички подходи в област Видин ще бъдат ремонтирани. „Ще направим проходим, в нормално експлоатационно състояние, пътя между Лом и Видин, където е едно от най-големите свлачища на България- над 8 км“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Протестиращи блокираха главен път Е-79 за 3 часа с искане за магистрален път между Видин и София и тунел под Петрохан (ОБЗОР)

Протестиращи блокираха главен път Е-79 за 3 часа с искане за магистрален път между Видин и София и тунел под Петрохан (ОБЗОР)

10 Февруари 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Видин. Пореден трети протест с искане за незабавно решение на Министерския съвет за стартиране на процедурите по изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан проведоха жителите на Видин. Протестното шествие започна в 10.00 часа от центъра на града с колона от автомобили, които се отправиха към изхода на Видин в посока София. Малко преди 12.00 часа протестиращите блокираха главен път Е-79. След като оставиха колите си в локални пътни участъци край шосето те се събраха на паркинга пред бившите химически заводи при изхода на града в посока София. Посрещна ги колона от полицаи и жандармеристи, които трябваше да ги спрат, за да не блокират пътя. Без да се стига до сблъсъци протестиращите заобиколиха служителите на реда и излязоха на главен път Е-79, като преустановиха движението от там за около 3 часа. Блокадата им падна, за да премине колата на новоизбрания Видински митрополит Даниил.
Междувременно от Агенция "Пътна инфраструктура" разпространиха информация, че през март Агенция "ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра – Ботевград от път I-1 (E-79). Общата дължина на отсечката е 33 км и е част от направлението Видин - Ботевград. През втората половина на годината ще бъдат обявени процедурите за строителство и надзор на още 52 км - от Видин до Ружинци. През 2018 г. ще стартират тръжните процедури за изграждането на общо 85 км по пътя. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет. От АПИ посочиха, че с изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик от Дунав мост 2.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Протестиращите освободиха главен път Е-79 след 3-часова блокада

Видин: Протестиращите освободиха главен път Е-79 след 3-часова блокада

10 Февруари 2018 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Видин. Протестиращите освободиха главен път Е-79 при Видин и след над 3-часова блокада превозните средства преминават в участъка, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Протестиращите с искане за незабавно решение на Министерския съвет за стартиране на процедурите по изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан са се събрали на паркинг пред бившите химически заводи и изчакват да премине колата на новоизбрания Видински митрополит Даниил. Те се надяват той да спре при тях и да ги благослови.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: През март стартира обществената поръчка за изграждането на първия участък от пътя Видин – Ботевград

АПИ: През март стартира обществената поръчка за изграждането на първия участък от пътя Видин – Ботевград

10 Февруари 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. През март Агенция "Пътна инфраструктура" ще стартира обществената поръчка за избор на изпълнител на участъка Мездра – Ботевград от път I-1 (E-79). Общата дължина на отсечката е 33 км и е част от направлението Видин - Ботевград. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". През втората половина на годината ще бъдат обявени процедурите за строителство и надзор на още 52 км - от Видин до Ружинци. През 2018 г. ще стартират тръжните процедури за изграждането на общо 85 км по пътя. Проектите ще се изпълняват със средства от републиканския бюджет. Въпреки че от началото на годината досега това беше многократно заявявано, АПИ прави това уточнение по повод искания на жители от региона, които и днес блокираха участък от път Е-79 и възпрепятстваха пътуването на шофьорите.
С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от интензивния тежкотоварен трафик от Дунав мост 2.
Новото трасе в отсечката от Видин до Ружинци да се отделя от път І-1 на около 500 м след пътния възел с път ІІ-14 за Видин- Връшка чука и да се развива изцяло по нов терен. Пътят ще преминава източно от Новоселци и Слана Бара, по-нататък между Дунавци, Търняне и Синаговци. Продължавайки към гр. Димово трасето ще минава на изток от Ивановци и ще пресича път ІІІ-141 между гара Срацимир и с. Срацимирово. След това ще продължава между с. Вълчек и съществуващата ж.п.линия Видин – София. По-нататък трасето ще пресича съществуващия път І-1, ще обхожда гр. Димово от запад и отново ще пресича съществуващия път І-1. Продължавайки към с. Ружинци новия път ще минава на юг от първокласния път между селата Медовница и Орешец. След това отново ще пресича път І-1 и изнасяйки се на север от І-1ще завършва преди с. Ружинци при км 58+128.
В участъка ще има 5 пътни възли, чрез които новото трасе ще се свързва с пътната мрежа и с населените места в региона. Това са:
·п. в. „Видин“ - при отделяне от околовръстния път на гр. Видин;
·п. в. „Дунавци“ - при пресичането с път ІІІ-1413 за връзка с гр. Дунавци и Синаговци и Грамада;
·п. в. „Кула“ - при пресичането с път ІІІ-141 за връзка с гара Срацимир и с. Срацимирово и от там към Грамада;
·п. в. „Макреш“ - при пресичането с път за с. Вълчек и от там за връзка с път ІІІ-1403 към Макреш. Този пътен възел ще се ползва и за връзка с гр. Димово;
·п. в. „Бела“ при пресичането с път І-1 за връзка за гр. Димово, Скомля и Бела.
Предвидени са и пресичания с път ІІ-12 за връзка с гр. Видин и гр. Брегово и с път ІІ-14 за връзка с гр. Видин, с Войница, гр. Кула и ГКПП „Връшка чука“.
За намаляване на шума ще бъдат монтирани и шумозащитни съоръженияпо участъците от трасето, които са в близост до населените места.
Отсечката Мездра - Ботевград ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока. Трасето ще следва съществуващия път, като се развива по нов терен в участъците, обхождайки селата Люти дол, Типченица, Новачене и Скравена. Ще бъдат изградени редица съоръжения - над ж. п. линията Мездра - София, мостове над р. Искър, Малата река, Калница, Бебреш, Рударка, както и пътен възел при село Новачене. Пресичанията на републиканските и общинските пътища ще се осъществява чрез кръгови кръстовища „Мездра“, „Дърманци“, „Ребърково“, „Люти дол“, „Скравена“ и „Ботевград“. Предвидено е построянето на селскостопански надлези, прощадки за отдих и т. н.
Път I-1 (Е-79) Видин – Ботевград е приоритетен проект в инвестиционната програма на АПИ до 2022 г., тъй като с цялостното хомогенизиране и модернизация на трасето от Дунав мост 2 ще се осигури бърза и удобна връзка между автомагистралите „Хемус”, „Тракия” и „Струма”. Трасето, което ще се изгради е с обща дължина 167 км. Предвидено е през 2019 г. да стартират тръжните процедури за строителството на всички участъци от направлението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Протестиращите блокираха главен път Е-79

Видин: Протестиращите блокираха главен път Е-79

10 Февруари 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. Протестиращите блокираха главен път Е-79 при Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Протестът се провежда за трета поредна събота с искане за незабавно решение на Министерския съвет за стартиране на процедурите по изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан. След като оставиха колите си в локални пътни участъци край шосето протестиращите се събраха на паркинга пред бившите химически заводи при изхода на града в посока София. Посрещна ги колона от полицаи и жандармеристи, които трябваше да ги спрат, за да не блокират пътя. Без да се стига до сблъсъци протестиращите заобиколиха служителите на реда и излязоха на главен път Е-79, който към момента е блокиран и преминаването по него е преустановено.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Започна протестът с искане за магистрален път от София за Видин и тунел под Петрохан

Видин: Започна протестът с искане за магистрален път от София за Видин и тунел под Петрохан

10 Февруари 2018 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Видин. Започна протестът във Видин с искане за незабавно решение на Министерския съвет за стартиране на процедурите по изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Колона от автомобили потегли от центъра на града, а друга тръгна от бул. “Панония“. Двете колони се отправиха към изхода на Видин в посока София. Там се очаква протестиращите да блокират отново главен път Е-79. Засега част от колите с протестиращи са отбити в локални пътни участъци край главното шосе. На изхода на Видин има засилено присъствие на полиция и жандармерия.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Засилено е полицейското присъствие на изхода на града в посока София, във връзка с предвиждания протест с искане за изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан

Видин: Засилено е полицейското присъствие на изхода на града в посока София, във връзка с предвиждания протест с искане за изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан

10 Февруари 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
Видин. Засилено е полицейското присъствие на изхода на Видин в посока София, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Над 10 полицейски коли са разположени на три места при входа на Видин, в района на бившите химически заводи до бензиностанцията в квартал „Селището“. Освен полицейски коли има и два буса с надпис „Жандармерия“. Засиленото присъствие на органите на реда във Видин е по повод третия пореден протест на видинчани с искане за незабавно решение на Министерския съвет за стартиране на процедурите по изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан. Протестът ще започне в 10.00 часа, като колона от автомобили ще премине по бул. „Панония“ и ще се спре в центъра на Видин ,пред паметника на Скърбящия воин. От там в 10.30 часа колоната от автомобили ще потегли към изхода на града, като се очаква главен път Е-79 да бъде блокиран около 11.00 часа.
Организаторите на протеста от Гражданско движение „Единни за промяна“ заявиха, че днес протестът ще приключи по-рано, за да може новоизбраният Видински митрополит Даниил да пристигне в 16.00 часа във Видин, където ще бъде посрещнат с официална церемония на площад „Бдинци“.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росица Кирова, Гражданско движение „Единни за промяна“: Ще се проведе поредният протест с искане за изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан

Росица Кирова, Гражданско движение „Единни за промяна“: Ще се проведе поредният протест с искане за изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан

10 Февруари 2018 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Видин. Поредният трети протест на видинчани ще се проведе отново с искане за незабавно решение на Министерския съвет за стартиране на процедурите по изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан. Това каза на пресконференция Росица Кирова от Гражданско движение „Единни за промяна“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. От гражданското движение настояват за точен график на процедурите и завършване на строителството до 2021 г.
„Това е мирен протест и общественият натиск, който упражняваме има значение – вече активно започна да се говори за изграждането на този път. Но, ние настояваме да се вземе правителствено решение, защото 13 години сме свидетели на това, че се дават само обещания. Когато се вземе решение на Министерски съвет трябва да има яснота за финансиране и ясен график“, каза Росица Кирова. Тя допълни, че липсва политическа воля за изграждането на магистралата Видин-София.
„Изграждането на този път на два пъти е изваждан от списъка с обекти от национално значение. Повече от 7 години се проектират различните участъци от пътя, а това можеше да се случи за 1 година, ако българските правителства искаха да ни спестят това, което ни случва почти всеки ден на този път, а то често е свързано с жертви на пътя“, каза Росица Кирова. Протестът ще започне в 10.00 часа и от центъра на града колона от автомобили ще се отправи към изхода на Видин в посока за София.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Росица Кирова, Гражданско движение „Единни за промяна“: Поредният протестутре ще се проведе отново с искане за изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан

Росица Кирова, Гражданско движение „Единни за промяна“: Поредният протестутре ще се проведе отново с искане за изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан

9 Февруари 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Видин. Поредният трети протест на видинчани утре ще се проведе отново с искане за незабавно решение на Министерския съвет за стартиране на процедурите по изграждане на магистрала Видин-София и тунел под Петрохан. Това каза на пресконференция Росица Кирова от Гражданско движение „Единни за промяна“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. От гражданското движение настояват за точен график на процедурите и завършване на строителството до 2021 г.
„Това е мирен протест и общественият натиск, който упражняваме има значение – вече активно започна да се говори за изграждането на този път. Но, ние настояваме да се вземе правителствено решение, защото 13 години сме свидетели на това, че се дават само обещания. Когато се вземе решение на Министерски съвет трябва да има яснота за финансиране и ясен график“, каза Росица Кирова. Тя допълни, че липсва политическа воля за изграждането на магистралата Видин-София.
„Изграждането на този път на два пъти е изваждан от списъка с обекти от национално значение. Повече от 7 години се проектират различните участъци от пътя, а това можеше да се случи за 1 година, ако българските правителства искаха да ни спестят това, което ни случва почти всеки ден на този път, а то често е свързано с жертви на пътя“, каза Росица Кирова. Протестът утре ще започне отново в 10.00 часа и от центъра на града колона от автомобили ще се отправи към изхода на Видин в посока за София.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Изграждането на магистрален път в отсечката от Ружинци до Видин ще бъде по изцяло ново трасе

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Изграждането на магистрален път в отсечката от Ружинци до Видин ще бъде по изцяло ново трасе

7 Февруари 2018 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Видин. Изграждането на магистрален път в отсечката от Ружинци до Видин ще бъде по изцяло ново трасе, каза на пресконференция Албена Георгиева, областен управител на Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Георгиева посочи, че тази година започват тръжните процедури за избор на изпълнители за строителство и надзор при изграждане на два участъка от цялото трасе, а именно - отсечката от Видин до Ружинци, с дължина 52 км, и от Мездра до Ботевград - 33 км,
„Осъществяването на проект от подобен мащаб, за стотици милиони левове, изисква много време за техническа подготовка и администриране, много дейности преди реалната работа по проекта. Следващият месец ще бъде стартирана процедурата по избор на изпълнител за направлението Мездра – Ботевград, а през втората половина на годината ще бъде стартирана и процедурата по избор на изпълнител за участъка Видин – Ружинци. Акцентирам на това, че 90% от цялото трасе е магистрален път – тоест две активни ленти и една аварийна лента във всяка посока. Проектът е за изграждане на нова инфраструктура с габарит Г28, тоест автомагистрален път“, подчерта Албена Георгиева. Областният управител подробно описа какво ще представлява бъдещият път и от къде ще минава това изцяло ново трасе, с изпълнението на което транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното влияние на шума и замърсяването на околната среда от тежкотоварния трафик от Дунав мост 2.
Отсечката Видин – Ружинци ще бъде по нов терен и ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока и аварийна лента. Ще започва от четирилентовия обходен път при Дунав мост II. Новото трасе ще се отделя от път І-1 (сегашния Е79) на около 500 м след пътния възел с път ІІ-14 за Видин – Връшка чука. Пътят ще преминава източно от Новоселци и Слана бара, а след това между Дунавци, Търняне и Синаговци. Продължавайки към Димово, трасето ще се насочва на изток от Ивановци и ще пресича път ІІІ-141 между гара Срацимир и с. Срацимирово. След това ще продължава между с. Вълчек и съществуващата ж. п. линия Видин – София. Трасето ще пресича съществуващия път І-1, ще обхожда гр. Димово от запад и отново ще пресича път І-1. Продължавайки към с. Ружинци, новият път ще минава на юг от първокласния път между селата Медовница и Орешец. След това отново ще пресича път І-1 и, изнасяйки се на север от І-1, ще завършва преди с. Ружинци при км 58+128.
В участъка Видин – Ружинци ще има 7 пътни възли, чрез които новото трасе ще се свързва с пътната мрежа и с населените места в региона. Това са: пресичания с път ІІ-12 за връзка с гр. Видин и гр. Брегово и с път ІІ-14 за връзка с гр. Видин, с Войница, гр. Кула и ГКПП „Връшка чука“; п. в. „Видин“ – при отделяне от околовръстния път на гр. Видин; п. в. „Дунавци“ – при пресичането с път ІІІ-1413 за връзка с гр. Дунавци и Синаговци и Грамада; п. в. „Кула“ – при пресичането с път ІІІ-141 за връзка с гара Срацимир и с. Срацимирово и от там към Грамада; п. в. „Макреш“ – при пресичането с път за с. Вълчек и от там за връзка с път ІІІ-1403 към Макреш. Този пътен възел ще се ползва и за връзка с гр. Димово; п. в. „Бела“ – при пресичането с път І-1 за връзка за гр. Димово, Скомля и Бела. За намаляване на шума ще бъдат монтирани и шумозащитни съоръжения по участъците в близост до населените места.
Албена Георгиева припомни и думите на министъра на регионалното развитие Николай Нанков, и на председателя на АПИ инж. Атанасов, че през настоящата година ще стартира и предпроектното проучване за тунел под Петрохан, който ще осигури бързото придвижване между София, Монтана и Видин.
На пресконференцията присъстваха и заместник областните управители на област Видин Анжело Методиев и Елка Георгиева.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Главната цел на организаторите на протестите, свързани със затварянето на главен път Е-79, е изцяло политическа

Албена Георгиева, областен управител на Видин: Главната цел на организаторите на протестите, свързани със затварянето на главен път Е-79, е изцяло политическа

7 Февруари 2018 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Видин. Главната цел на организаторите на протестите, свързани със затварянето на главен път Е-79, е изцяло политическа, е изцяло политическа. Това каза Албена Георгиева, областен управител на Видин, на пресконференция във връзка с проведените в последните 2 съботи протести на жители на Северозападния регион с искане за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Георгиева допълни, че е убедена, че широко прокламираната от организаторите цел- изграждането на магистрала, е второстепенна цел.
„Бих ги призовала да не използват тази наистина значима гражданска кауза за собствени политически цели“, каза Албена Георгиева. Тя посочи, че правото на протест е право на всеки български гражданин, но разбира се при спазване на определени правила и норми, залегнали в закона. „През изминалите две съботи международният път Е-79 бе затварян с часове наред без да има съответните разрешения за това – уточнявам, че международният път Е-79 е част от републиканската пътна мрежа, собственост на Агенция „Пътна инфраструктура“. Кметовете на съответните общини, през които пътят минава, нямат правомощия да дават или да отказват разрешение за протест на този път, нито пък аз, като областен управител, мога да дам разрешение или отказ за подобна проява. Това може да направи единствено собственикът на пътя. И при двата изминали протеста – и на 27 януари, и на 3 февруари, нито е имало искане за подобна проява, нито е имало разрешение за затваряне на международен път Е-79, както многократно каза председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов“ , заяви областният управител на Видин.
Тя коментира, че в момента от едната страна са пътуващите и превозвачите, които също искат път, но искат и да си свършат работата, а от другата страна са хората, които искрено участват в протеста. „Има огромно недоволство сред превозвачите. Изминалата събота пътят е бил блокиран за движение повече от 4 часа, в колоните освен леки и тежкотоварни автомобили, е имало и автобуси, пътували са както деца, така и възрастни хора. Образували са се колони от 4 км и в двете посоки, това е довело до затруднение при движение и затруднение при преминаване на граничен контролно-пропускателен пункт „Дунав мост 2“. Считам това за категорично недопустимо“, каза областният управител.
Тази събота, 10 февруари отново се предвижда протест, при който се очаква да бъде блокиран пак главен път Е-79 при Видин.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жители на Северозападния регион излязоха за втори път на протест с искане за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан (ОБЗОР)

Жители на Северозападния регион излязоха за втори път на протест с искане за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан (ОБЗОР)

4 Февруари 2018 | 02:33 | Агенция "Фокус"
Десетки жители на Северозападния регион на страната излязоха за втори път на протест на главен път Е-79 с искане за решение на Министерския съвет, в което да са разписани неотложни и спешни действия за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под прохода Петрохан с график и краен срок за завършване до 2021 година. Недоволството на гражданите е заради тесни участъци на главен път Е-79 от Видин до София, където заради натоварения трафик от тежкотоварни автомобили често стават катастрофи с човешки жертви. Движението по път Е-79 беше блокирано в продължение на близо пет часа.
За Агенция „Фокус“ председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов уточни, че затварянето вече вторa седмица на главен път I-1 създава огромни проблеми по това международно направление и че няма разрешение за това. По думите му в рамките на 2018 г. трябва да започне реалното строителство на проектите Мездра – Благоевград и Видин – Ружинци и да продължи 2 години. Той поясни, че организаторите на протеста не са го потърсили, за да научат повече за подготовката на проекта. „Но няма значение – така са решили, така са направили. Ние работим и проектът вече е необратим“, коментира той.
Инж. Атанасов уточни, че 50 млн. лева инвестира Министерството на регионалното развитие за ремонта на републиканските пътни мрежи и особено за тази във Видин. „Един от най-важните проекти за нас е развитието на пътната инфраструктура в Северна България – т.е. завършването на АМ „Хемус“ и двете вертикални връзки в направлението Видин – София и Русе – Велико Търново. По проекта Видин – Мездра – Ботевград строителството тече напрегнато и от доста време - това е заложено в прерогативите на Агенция „Пътна инфраструктура“ още от преди 2-3 години“, обясни той.
Инж. Атанасов уточни, че всеки месец лично посещава Видин заедно със заместник-министри и министъра на регионалното развитие, за да може този проект да се реализира много бързо съвместно с общините и цялото ръководство на Видин, Монтана, Враца и др. „Бях във Видин миналата и по-миналата седмица и съм докладвал пред кметовете, пред председателите на общински съвети, пред медиите и пред всички други, които са заинтересовани, реализацията на проекта на магистралата от Видин до София. Няма никакви общини или прехвърляне отговорности на такива“, уточни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жители на Северозападния регион излязоха за втори път на протест с искане за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан (ОБЗОР)

Жители на Северозападния регион излязоха за втори път на протест с искане за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан (ОБЗОР)

3 Февруари 2018 | 20:45 | Агенция "Фокус"
София. Десетки жители на Северозападния регион на страната излязоха за втори път на протест на главен път Е-79 с искане за решение на Министерския съвет, в което да са разписани неотложни и спешни действия за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под прохода Петрохан с график и краен срок за завършване до 2021 година. Недоволството на гражданите е заради тесни участъци на главен път Е-79 от Видин до София, където заради натоварения трафик от тежкотоварни автомобили често стават катастрофи с човешки жертви. Движението по път Е-79 беше блокирано в продължение на близо пет часа.
За Агенция „Фокус“ председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов уточни, че затварянето вече вторa седмица на главен път I-1 създава огромни проблеми по това международно направление и че няма разрешение за това. По думите му в рамките на 2018 г. трябва да започне реалното строителство на проектите Мездра – Благоевград и Видин – Ружинци и да продължи 2 години. Той поясни, че организаторите на протеста не са го потърсили, за да научат повече за подготовката на проекта. „Но няма значение – така са решили, така са направили. Ние работим и проектът вече е необратим“, коментира той.
Инж. Атанасов уточни, че 50 млн. лева инвестира Министерството на регионалното развитие за ремонта на републиканските пътни мрежи и особено за тази във Видин. „Един от най-важните проекти за нас е развитието на пътната инфраструктура в Северна България – т.е. завършването на АМ „Хемус“ и двете вертикални връзки в направлението Видин – София и Русе – Велико Търново. По проекта Видин – Мездра – Ботевград строителството тече напрегнато и от доста време - това е заложено в прерогативите на Агенция „Пътна инфраструктура“ още от преди 2-3 години“, обясни той.
Инж. Атанасов уточни, че всеки месец лично посещава Видин заедно със заместник-министри и министъра на регионалното развитие, за да може този проект да се реализира много бързо съвместно с общините и цялото ръководство на Видин, Монтана, Враца и др. „Бях във Видин миналата и по-миналата седмица и съм докладвал пред кметовете, пред председателите на общински съвети, пред медиите и пред всички други, които са заинтересовани, реализацията на проекта на магистралата от Видин до София. Няма никакви общини или прехвърляне отговорности на такива“, уточни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Приключил е протестът на главен път Е-79, движението се осъществява нормално

Видин: Приключил е протестът на главен път Е-79, движението се осъществява нормално

3 Февруари 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Видин. Приключил е протестът на главен път Е-79, движението се осъществява нормално, предаде репортер на Радио „Фокус“ -Видин. Граждани излязоха за втори път на протест с искане за изграждане на магистрален път до граничен пункт „Дунав мост 2“. Исканията на протестиращите са – решение на Министерския съвет, в което да са разписани неотложни и спешни действия за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан с график и краен срок за завършване до 2021 година. Недоволството на гражданите е заради тесни участъци на главен път Е-79 от Видин до София, където заради натоварения трафик от тежкотоварни автомобили, често стават катастрофи с човешки жертви.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: В рамките на 2018 г. трябва да започне реалното строителство на проектите Мездра – Благоевград и Видин – Ружинци и да продължи 2 години

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: В рамките на 2018 г. трябва да започне реалното строителство на проектите Мездра – Благоевград и Видин – Ружинци и да продължи 2 години

3 Февруари 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на 2018 г. трябва да започне реалното строителство на проектите Мездра – Благоевград и Видин – Ружинци и да продължи 2 години. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов във връзка с протеста на жителите на Северозападна България, които излязоха и днес с искане за изграждане на автомагистрала от София до Видин и тунел под прохода Петрохан. „До 15 март ще стартират процедурите за избор на строител и надзор в отсечката Мездра – Ботевград, която е с дължина 35 км., а до средата на годината стартира процедурата и по избор на строител и надзор в отсечката Видин – Ружинци, която е най-тежката. Това е вече наистина частта от Видинска област, която е с дължина около 54 км. Така че по това направление, когато започне реалното строителство - надявам се в рамките на 2018 г., за 2 години да го приключим“, каза още инж. Атанасов.
Той обясни, че 50 млн. лева инвестира Министерството на регионалното развитие за ремонта на републиканските пътни мрежи и особено за тази във Видин. „Един от най-важните проекти, да не кажа и най-важният, за Агенция „Пътна инфраструктура“ и в частност за Министерството на регионалното развитие е развитието на пътната инфраструктура в Северна България – т.е. завършването на АМ „Хемус“ и двете вертикални връзки в направлението Видин – София и Русе – Велико Търново. По проекта Видин – Мездра – Ботевград строителството тече напрегнато и от доста време - това е заложено в прерогативите на Агенция „Пътна инфраструктура“ още от преди 2-3 години“, обясни инж. Атанасов.
По думите му той лично е ходил в региона поне 30-40 пъти в последните 2-3 години. „Агенцията - и респективно правителството, инвестира в този регион – особено във Видин, над 50 млн. лева по ремонта на републиканските пътни мрежи. Всички подходи в рамките на 2018 г. по съществуващата републиканска пътна мрежа по направлението София – Видин ще бъдат ремонтирани, в това число и софийската част на Петрохан, която беше изоставена с десетилетия и сега я реализирахме с идеен проект за турнел под прохода. Нещо много важно, което трябва да се знае, е, че реализацията на автомагистрала от Видин до Мездра и оттам до Ботевград е автомагистрален габарит. И, второ, този проект от София до Видин и от Видин до Мездра и до Ботевград е национален обект. И всички процедури, свързани с реализацията и подготовката на този обект, ще ги анализира Агенция „Пътна инфраструктура“ – респективно Министерството на регионалното развитие. Няма никакви общини или прехвърляне отговорности на такива“, уточни инж. Атанасов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Затварянето на главен път I-1 не е разрешено и създава огромни проблеми, протестите трябва да са в рамките на Община Видин

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Затварянето на главен път I-1 не е разрешено и създава огромни проблеми, протестите трябва да са в рамките на Община Видин

3 Февруари 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Затварянето вече вторa седмица на главен път I-1 създава огромни проблеми по това международно направление. То няма никакво разрешение от Агенция „Пътна инфраструктура“, тези протести трябва да бъдат в рамките на Община Видин. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов във връзка с протеста на жителите на Северозападна България, които излязоха и днес с искане за изграждане на автомагистрала от София до Видин и тунел под прохода Петрохан и блокираха главен път Е-79.
По думите му протестите са започнали, след като напредъкът на този проект е станал необратим. „Поставянето на ултиматуми от организаторите на протеста говори не за реализацията на този или на други инфраструктурни проекти, а за нещо друго, което е свързано с други проекти, които няма да коментирам“, каза още той.
Инж. Атанасов уточни, че всеки месец лично посещава Видин заедно със заместник-министри и министъра на регионалното развитие, за да може този проект да се реализира много бързо съвместно с общините и цялото ръководство на Видин, Монтана, Враца и др. „Бях във Видин миналата и по-миналата седмица и съм докладвал пред кметовете, пред председателите на общински съвети, пред медиите и пред всички други, които са заинтересовани, реализацията на проекта на магистралата от Видин до София. Никога и по никакъв повод организаторите на протеста не са ме потърсили да ме попитат за подготовката. Но няма значение – така са решили, така са направили. Ние работим и проектът вече е необратим“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Протестиращите блокираха главен път Е-79

Видин: Протестиращите блокираха главен път Е-79

3 Февруари 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Видин. Протестиращите блокираха главен път Е-79 край Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Полицията и жандармерията отклониха колите на протестиращите граждани. В началото на протеста хората бяха отклонени към паркинг, но след като слязоха от колите те преминаха през колоната от полицаи и жандармеристи и излязоха на пътното платно. Образуваха се огромни колони и от двете страни на главния път Е-79 от тежкотоварни автомобили, автобуси и коли, които изчакват да приключи протеста.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: В града започна вторият граждански протест с искане за изграждане на магистрален път до граничен пункт „Дунав мост 2“

Видин: В града започна вторият граждански протест с искане за изграждане на магистрален път до граничен пункт „Дунав мост 2“

3 Февруари 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Видин. В града започна вторият граждански протест с искане за изграждане на магистрален път до граничен пункт „Дунав мост 2“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Стотина коли блокираха движението на кръговото кръстовище пред жп гарата във Видин. Оттам в колона колите потеглиха към изхода на Видин в посока за София. Исканията остават същите, както и на протеста на 27 януари – решение на Министерския съвет, в което да са разписани неотложни и спешни действия за изграждане на магистрала Видин - София и тунел под Петрохан с график и краен срок за завършване до 2021 година. Недоволството на гражданите е заради тесни участъци на главен път Е-79 от Видин до София, където заради натоварения трафик от тежкотоварни автомобили, често стават катастрофи с човешки жертви. На изхода на Видин в посока за София са разположени полицейски патрули и части на жандармерията.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Лиляна Павлова: Пътят София-Видин не е забравен, но е много скъп като инвестиция и трябва да се направи поетапно

Министър Лиляна Павлова: Пътят София-Видин не е забравен, но е много скъп като инвестиция и трябва да се направи поетапно

28 Януари 2018 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Пътят не е забравен, много е скъп като инвестиция, която трябва да се направи поетапно. Мездра- Ботевград е част от проектите, които ще стартират. Това каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова за протеста на граждани с искане за изграждане на магистрала София-Видин и развитие на Северозападния регион в предаването „Тази неделя“ по БТВ. „Няма да стане бързо, не може да стане с магическа пръчка, когато говорим за проект за над 1 млрд. лева“, посочи тя. „Правителството прави необходимото. Разбирам хората, че им се иска това да се случи по-бързо - и на нас също“, коментира Лиляна Павлова. „Като правителство трети мандат сме казали, че базисната инфраструктура е важна. Винаги сме се опитвали да я градим, докъдето имаме възможност - и от европейските фондове, и от бюджета“, заяви министърът. „Опозицията казваше „асфалт не се яде“, но асфалтът е този, който създава възможност за бизнеса да разкрива нови инвестиции“, каза още Лиляна Павлова.
Във връзка с дебатите по Истанбулската конвенция министърът коментира: „Ако трябва да направим критичен и самокритичен анализ, явно не се проведе достатъчно широк дебат за Истанбулската конвенция“. „Не се проведе представяне за това какво включва и какъв е мащабът на насилието над жените и децата. Какви са последствията и мерките в Конвенцията“, уточни Лиляна Павлова. „Осъзнаваме, че явно общественият дебат не е проведен достатъчно добре. Трябва да се поработи в тази посока, защото обществото има нужда от това“, заяви тя. „Кога да вярваме на БСП - когато по инициатива на европейските социалисти и либерали се създава Конвенцията, всички представители на БСП гласуват твърдо за нея, или когато Корнелия Нинова твърди, че е категорично против“, попита министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Жители на областта протестираха с искане за ускорено развитие на Северозападния регион (ОБЗОР)

Видин: Жители на областта протестираха с искане за ускорено развитие на Северозападния регион (ОБЗОР)

27 Януари 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Видин. Жители от цялата Видинска област протестираха с искане за ускоряване на икономическото развитие на Северозападния регион. Изразяващите недоволството си се събраха в центъра на областния град, където, организирани в колона от стотици коли, се отправиха към изхода на града в посока София. Предвождани от кола на жандармерия, протестиращите блокираха за известно време главен път Е-79 с надеждата исканията им да бъдат чути. През цялото време те развяваха български знамена и плакати с текст „И Видин е в България“. Исканията на протестиращите – изграждане на автомагистрала от София до Видин и тунел под прохода Петрохан. Те настояха решението за това да бъде взето от правителството най-късно до 5 февруари т. г., а до 2021 година магистралата да бъде вече изградена. Протестиращите заплашиха, че ако не се вземе такова решение, общественото недоволство ще продължи и дори е възможно да се стигне до блокиране на достъпа на тежкотоварни камиони до граничен пункт „Дунав мост 2“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Протестиращите започнаха да се изтеглят към Видин, главен път Е-79 все още е блокиран край Дунавци

Видин: Протестиращите започнаха да се изтеглят към Видин, главен път Е-79 все още е блокиран край Дунавци

27 Януари 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Видин. Протестиращите започнаха да се изтеглят към Видин, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Очаква се до половин час движението в участъка Дунавци – Видин по главен Е-79 да бъде възстановено. Към 11.30 часа главен път Е-79 бе блокиран от стотици коли, с които пристигнаха протестиращи от цялата област. Те настояват да се приеме решение за изграждане на магистрала от София до Видин и тунел под прохода Петрохан. Протестиращите настояха решението за това да бъде взето от правителството до 5 февруари, а до 2021 година магистралата да бъде изградена. Протестиращите заплашват, че ако не се вземе такова решение, ще блокират достъпа на тежкотоварни камиони до граничен пункт „Дунав мост 2“.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: Жители на областта протестират с искане за изграждане на магистрала от София до Видин и ускоряване развитието на Северозападния регион

Видин: Жители на областта протестират с искане за изграждане на магистрала от София до Видин и ускоряване развитието на Северозападния регион

27 Януари 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Видин. Жители от цялата област протестират с искане за изграждане на магистрала от София до Видин и ускоряване развитието на Северозападния регион, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Видин. Събралите се протестиращи организираха колона от стотици коли, които потеглиха от центъра на Видин в посока към изхода на града за София. Кола на жандармерията предвождаше протестното шествие, което премина през града. На изхода на Видин в посока София бе блокиран главен път Е-79 от хиляди хора. Развяват се български знамена, на един от плакатите, които носи млада жена пише – „И Видин е в България“. Събралите се хора искат да се ускори изграждането на магистрала за Видин и граничен пункт „Дунав мост“, като посочват, че на този път ежедневно стават тежки катастрофи. Едно от исканията на протестиращите е и изграждане на тунел под прохода Петрохан.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17 юни 2018 година
Зоран Заев и Алексис Ципрас след подписването на договора за името в Преспа - 17...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.