НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пазарджик: Велинград отбеляза Тодоров ден с конни състезания

Пазарджик: Велинград отбеляза Тодоров ден с конни състезания

25 Февруари 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Велинград. Традицията за отпразнуването на Тодоровден във Велинград бе възобновена след десетгодишно прекъсване, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Бояна Кирилова, експерт в Общината. Празникът започна с конно шecтвиe от кварталите "Каменица" и "Чепино" до поляните в края на града. Празничен водосвет за здраве, късмет и берекет бе отслужен от отец Ангел. „Пресъздаден бе и ритуал по захранване на конете с участието на танцьорите от група „Здравче–Венче“ при Народно читалище „Васил Левски 1904”. Ритуалът се извършва, като се подреждат конете със своите ездачи, младите снахи и свекървите, като снахите са обърнати към изгрева и се покланят по три пъти на своите свекърви, за да им покажат, че могат да жънат ниско жито и пшеница и овес. Закичват се ездачите със здравец, а конете се захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава годината, с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата и със сол за захранка“, уточни Кирилова. Участниците са премерили сили в надбягването с коне, така наречените - кушии, и надтегляне с тежковозни породи. Първо място в кушиите е заел Павел Тодоров, второ място - Иван Караилиев а на трето се е класирал Богдан Мишев. Наградата за най-гиздав кон и ездач е връчена на Стойчо Малинов. Победителите са получили парични награди.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: За 17-а поредна година клубът по конен спорт „Калоян 92“ е шампион на България

Велико Търново: За 17-а поредна година клубът по конен спорт „Калоян 92“ е шампион на България

24 Февруари 2018 | 17:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. За 17-а поредна година великотърновският клуб по конен спорт „Калоян 92“ е шампион на България. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново треньорът на Клуба Тодор Кулов. Той посочи, че миналата година Мартина Абаджиева е станала държавен шампион по всестранна езда, а Елица Николова е спечелила златен медал от Балканиадата по обездка отборно. Общо картотекираните състезатели на клуба са 25, от които 7 деца и 8 юноши до 18 години. Най-малкият състезател е на 8 години. Картотекираните коне са 35. Конната база разполага с 65 коня от породите холщайнер, олденбург, вестфален, хановер, източнобългарска и други. 40 от тях са в тренинг. Има и 25 кобили и с малки кончета. Тодор Кулов посочи, че миналата година на Конната база в Арбанаси се е провел Международен турнир по конен спорт, който през 2018 година ще се проведе в Шумен. „Имаме уговорка с клуба от Шумен едната година турнирът да се провежда при тях, а на другата при нас“, посочи Кулов.
Клуб „Калоян 92“ съществува от 1975 година. Тренират три възрастови групи: деца, юноши и мъже.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Ваня Колева взе участие в честванията на Тодоровден в Арбанаси

Зам.-министър Ваня Колева взе участие в честванията на Тодоровден в Арбанаси

24 Февруари 2018 | 17:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева присъства на традиционните чествания на празника Тодоровден в Арбанаси. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството. Тя награди победителя в конкурса за най-гиздав кон, в който участваха състезателите от клуб по конен спорт „Калоян – 92“. На първо място се класира Любомир Янков с кон Валеско. Младият ездач заслужи овациите на публиката и високите оценки на журито с ефектното си облекло на римски войн. Кметът на Велико Търново инж. Данаил Панов награди Елена Николова с кон Лачита, която остана на второ място. На трета позиция се наредиха Христина Серафимова с кон Айсгърл и Йоана Тодорова с кон Криско. Всички призьори в конкурса са възпитаници на спортното училище във Велико Търново.
Зам.-министър Ваня Колева поздрави ръководителите, треньорите и спортистите от клуб по конен спорт „Калоян – 92“. „Благодаря ви за усилията, които полагате за развитието на спорта тук и за това, че привличате все повече деца и млади хора към активни занимания със спорт“, заяви тя.
„Радостен е фактът, че нашият народ почита своите традиции и че днес тук виждам толкова деца и млади хора. Благодаря на техните родители, че ги възпитават в любов, уважение и почит към българските обичаи. Велико Търново е люлка и крепост на българския дух и съм убедена, че така ще бъде и занапред“, каза зам.-министърът. Тя честити празника с пожелания за здраве и успех на всички именници, сред които е кметът на Арбанаси Тошо Кръстев.
„За 28-и път архитектурно-музеен резерват Арбанаси е домакин на честванията на Тодоровден, но празникът нямаше да е истински без клуба по конен спорт „Калоян – 92“ с неговия основател Михаил Костов, треньорите и състезателите, които печелят престижни отличия и прославят българския спорт в чужбина“, заяви инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново. „Радвам се, че въпреки лошото време толкова много хора са тук, за да почитаме своите традиции и обичаи, защото те ни връщат към нашата българска идентичност“, добави той.
След честванията зам.-министър Ваня Колева и Даниел Панов гостуваха в конната база в Арбанаси. Там те се срещнаха с президента на клуб „Калоян – 92“ Михаил Костов и обсъдиха идеята за изграждане на покрит манеж.
Ваня Колева и Даниел Панов посетиха също спортното училище във Велико Търново. През следващата седмица Панов ще представи в Министерството на младежта и спорта осъвременен проект за тренировъчно футболно игрище до спортното училище. Зам.-министърът и кметът огледаха на място терена, където ще бъде изградено игрището. Ваня Колева пое ангажимент ММС да съдейства за приоритетната реализация на проекта, който е от много голяма важност за детско-юношеския футбол в града. Над 300 са децата и учениците, които тренират в детско-юношеските формации на футболен клуб „Етър ВТ“ и в паралелките по футбол в спортното училище.
Инвестиционното намерение на тренировъчно футболно игрище с изкуствена настилка до спортното училище включва два етапа. Първата фаза бе реализирана през 2013 година, когато ММС осигури 218 000 лева за изкопни дейности и подготовка на стария терен за насипване и поставяне на изкуствената трева.
Още в началото на новата седмица кметът Панов ще свика разширена комисия, която да оптимизира и осъвремени проекта в неговия втори етап. Приоритетна дейност е оформянето на футболното игрище с изкуствена настилка.
В резултат на доброто партньорство между ММС и Община Велико Търново бяха осъществени сериозни инвестиции в спортните бази в града. Близо 6 милиона лева са инвестирани в стадион „Ивайло“ от 2012 година насам. Първият кабинет на премиера Бойко Борисов отпусна близо 800 000 лева за обновяване на футболния терен на ст. „Ивайло“ и той отговаря на международните и европейски изисквания. Близо 4 милиона лева са вложени в изграждането на съвременна лекоатлетическа писта и реконструкцията на петте южни спортни зали. Над 300 000 лева бяха осигурени за тунел, а през миналата година ММС инвестира още 410 000 лева за ново осветление.
Близо 1,5 милиона лева бяха осигурени през 2012 година и за изграждането на Мултифункционалната спортна зала до СУ „Емилиян Станев“, в която тренират стотици великотърновски деца и ученици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“: Тодоровден е наричан още Булкина неделя, защото на него празнуват младите жени, омъжили се през годината

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“: Тодоровден е наричан още Булкина неделя, защото на него празнуват младите жени, омъжили се през годината

24 Февруари 2018 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Тодоровден е наричан още Булкина неделя, защото на него празнуват младите жени, омъжили се през годината. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. По думите ѝ младите булки отиват със свекървите си на църква, за да могат да приемат първото причастие през този пост. „След службата свекървите и булките обикалят църквата и си взимат от новоцъфналите цветя. Миенето на косите, играенето по дворовете на къщите, са стари християнски обичаи, които са се правили едно време. Всички ние приготвяме трапеза. Тя е много богата, но е постна – питка с мая, супа от леща, чорба от гъби, картофи, варена царевица“, добави тя. Аделина Стефанова каза още, че в превод от гръцки език „тодор“ означава „божи дар“ и по тази причина на днешния ден празнуват не само Тодор и Теодора, а и Божидар, Божидара, Дара, Дарин, Юлияна и други.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Стотици почитатели на конния спорт се събраха в Арбанаси, за да отбележат Тодоровден

Велико Търново: Стотици почитатели на конния спорт се събраха в Арбанаси, за да отбележат Тодоровден

24 Февруари 2018 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Стотици почитатели на конния спорт и на конете от цяла България се събраха в архитектурния резерват Арбанаси, където за 28-и пореден път бе отбелязан традиционният български празник Тодоровден. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Селото отново бе домакин на конкурса за най-гиздав кон, в който се включиха 28 участници. Сред гостите на конкурса бяха кметът на Велико Търново Даниел Панов и заместник-министърът на младежта и спорта Ваня Колева.
Жребецът Валеско с ездач Любомир Янков спечели надпреварата, а наградата му бе връчена от Ваня Колева. На втора позиция се класира Елена Николова с породистата кобила Лачита, наградена от кмета на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов. Присъдени бяха две трети места – на кобилата Айсгърл с ездач Христина Серафимова и на коня Криско на Йоана Тодорова. Всички участници получиха награди и от кмета на с. Арбанаси Тошо Кръстев.
Даниел Панов приветства всички гости, които не се уплашиха от лошото време и уважиха традиционния празник. „Доброто отношение и любовта към конете са част от нашата българска идентичност още от времето на Първото българско царство. Благодаря на всички, които съхраняват и популяризират нашите традиции и обичаи. Благодаря на треньора и основател на клуба по конен спорт „Калоян – 92” Михаил Костов, както и на всички състезатели – за многобройните успехи и големия принос за спортната слава на Велико Търново и Арбанаси“, каза Даниел Панов, след което поздрави и всички именици. Приветствени думи отправи също заместник-министър Ваня Колева.
Празникът продължи с атрактивни демонстрации на конната база край селото, където ездачите показаха професионалните си умения по различни спортни дисциплини, свързани с ездата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Петя Банкова, етнолог: В основата на честванията на Тодоровден е и древната почит на българите към коня

Доц. Петя Банкова, етнолог: В основата на честванията на Тодоровден е и древната почит на българите към коня

24 Февруари 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Тодоровден е свързан с древната почит на българите към коня. Това каза за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ етнологът доц. Петя Банкова. Тя отбеляза ,че от там идва и названието Конски Великден. Празникът е на подвижна дата, определя се от лунния календар, и се отбелязва в края на първата седмица от Великденския пост след Сирни Заговезни. „По-малко известната страна на проявление на светеца е неговото покровителство на булките и младите жени", отбеляза етнологът. „В тази връзка са спазвани и редица забрани, свързани не само с неговия празник, а и с цялата предходна седмица. Тодоровата седмица се смята за хаталия – лоша и опасна. Наричат я глуха, черна, празна, нечиста. Определени названия имат и дните ѝ. Понеделник е песи, кучи, беси или разметни. С него започва строг тридневен пост, наречен тримирене. Вторник е наречен уструл или чер, сух, глух, лош. Сряда-та е луда, черна, куца, крива. Но да се радваме, че тази седмица е вече зад гърба ни. Който работил - работил, който разсърдил светеца – разсърдил, време е да отбележим и празнуваме празника“, каза доц. Петя Банкова. Тя добави, че на този ден да се правят обредни хлябове, колаци, краваи, които са украсявани с конски подкови и геометрични фигури.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведени Богородично“: Легенда разказва, че на този ден свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято

Аделина Стефанова, храм „Въведени Богородично“: Легенда разказва, че на този ден свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято

24 Февруари 2018 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Легенда разказва, че на този ден свети Тодор съблича своите девет кожуха, яхва бял кон и отива при Бога да измоли лято. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ – Благоевград. По думите ѝ в житието на Теодор Тирон не се споменава, че е имал кон или че е служил във войсковата конница. „Жените приготвят хлебчета, под формата на подкова или конче, украсени с орехови ядки, скилидки чесън и сол. Мъжете почистват конете, окичват ги със здравец или кукуряк и излизат на поляната за надбягване. Тук по нашия край това състезание с коне се извършва в Разлог и се нарича кушия“, каза още Стефанова. На първенеца мъж дават риза или плат за риза, а на коня – нова юзда. „Жените пък мият косите си рано сутрин с вода, в която поставят слама от яслите на конете, за да са дълги и здрави косите им като конска грива“, добави тя.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Конният ескадрон на СДВР отбеляза Тодоровден с традиционни състезания

София: Конният ескадрон на СДВР отбеляза Тодоровден с традиционни състезания

24 Февруари 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Конният ескадрон на СДВР отбеляза Тодоровден с традиционни състезания. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. За поредна година полицаи от СДВР показаха майсторска езда на стадиона в кв. “Бенковски“ в столицата. С традиционните състезания полицаите от група „Конна полиция“ от столичната дирекция на МВР почетоха Тодоровден. Пред много гости и колеги участниците в празничното честване, организирано от СДВР с подкрепата на Столична община, бяха поздравени от главния секретар на МВР Младен Маринов, директора на СДВР Ивайло Иванов и кмета на район "Сердика" Тодор Кръстев. Тържественото откриване на надпреварата започна на площада в кв. „Бенковски“ с празничен ритуал и водосвет. В състезанията и демонстрациите служителите от група „Конна полиция“ премериха майсторство в ездата и надскачането на препятствия. Породистите коне зарадваха стотици гости, дошли да се насладят на първокласните им умения. След оспорвана надпревара бяха отличени най-добрите ездачи. На първо място бе класиран Михаил Михаилов с кобила Корона, на второ - Димитър Милушев с кон Аркан и на трето - Асен Бояджиев с кобила Джерада. Тримата финалисти получиха и парични награди, осигурени от фирма, ангажирана с организацията на инициативата. След връчването на наградите, участниците в състезанието направиха почетна обиколка на стадиона под звуците на духовия оркестър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: 2 718 са жителите на общината, които празнуват имен ден на Тодоровден

Сливен: 2 718 са жителите на общината, които празнуват имен ден на Тодоровден

24 Февруари 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Сливен. 1 408 са мъжете с името Тодор, които имат постоянен адрес в община Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. От тях 1 079 са в град Сливен. Дамите с името Тодорка са 483 в община Сливен, като с постоянен адрес в града са 322. Теодор се казват 212 господа с постоянен адрес в общината, като в града това име носят 181. Дамите с името Теодора в община Сливен са 441, като с постоянен адрес в град Сливен са 361. Дора се казват 174 жени в община Сливен. От тях 142 са с постоянен адрес в града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С кушии в село Вардим ще отбележат Тодоровден

Велико Търново: С кушии в село Вардим ще отбележат Тодоровден

24 Февруари 2018 | 12:16 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Тодоровден ще отбележат в свищовското село Вардим. Празникът е един от най-тачените от жителите на населеното място и земеделските производители от региона. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Вардим Сенка Добрева. Тя припомни, че свети Тодор заема важно място в народните обичаи и е важен за всички пролетни ритуали, за смяната на зимата с пролетта и за свързаното с нея плодородие. Във Вардим по стара традиция кушиите заемат важно място в този ден. Всеки, който притежава кон или магаре, може да се включи в надбягванията. Млади момичета, облечени в национални носии, закичват конете с чемшир и здравец, даряват стопанина с кърпа и нахранват животните с царевица. Местният свещеник благославя конете и стопаните, а също и жителите на селото. След приключване на състезанията ще бъдат отличени и победителите, които ще получат парична награда и грамота. За всички, включили се в кушиите, ще има и поощрителни награди. Празникът ще се проведе от 13.00 часа на стадиона в село Вардим.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведени Богородично“ – Благоевград: Православната църква почита паметта на Свети Теодор Тирон, който е живял през 4 век в Римската империя

Аделина Стефанова, храм „Въведени Богородично“ – Благоевград: Православната църква почита паметта на Свети Теодор Тирон, който е живял през 4 век в Римската империя

24 Февруари 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Православната църква почита паметта на Свети Теодор Тирон. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ - Благоевград. Тя уточни, че Теодор Тирон е млад войник, който е живял през 4 век в Римската империя. „Като добър християнин запалил езически храм и затова му дело го подложили на мъчения, а накрая го изгорили жив на клада. След 50 години византийският император наредил на търговците по време на Великия пост на християните, да поръсят с езическа кръв всичко за ядене“, каза още Аделина Стефанова. Теодор Тирон обаче се явил насън пред архиепископа и предложил християните на този ден да ядат само коливо – сварена пшеница с мед. „Било събота на първия ден от Великия пост и от тогава до днес християните почитат паметта на светеца с ядене на варено жито“, добави църковният уредник. Аделина Стефанова каза още, че цялата седмица се нарича Тодорова седмица, като това е една от най-строгите постни седмици през този пост.
Кристина МИТКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отец Йордан Георгиев: Голяма е почитта на жителите на Асеновград към св. Теодор

Отец Йордан Георгиев: Голяма е почитта на жителите на Асеновград към св. Теодор

24 Февруари 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Асеновград. Голяма е почитта на жителите на Асеновград към св. Теодор. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив отец Йордан Георгиев, архиерейски наместник на Асеновград. По думите му в града и околността има 60 параклиса, като един от тях е посветен на св. Теодор. „Това е един от най-посещаваните параклиси в нашия край. Той неслучайно е направен извън града, за да може хората да изкарат своите коне, да отидат до тази по-далечна дестинация, да си организират състезание и да се види кой как си е обичал и обгрижвал животните през годината“, каза отец Йордан. Той посочи, че празникът се отбелязва при параклиса „Св. Теодор“, като в този ден се събират определени родове от града и приемат Светото Причастие след края на богослужението. „Стотици хора се събират, правят постен фасул, отбелязват Тодоровден подобаващо“, коментира архиерейският наместник на Асеновград. Отец Йордан посочи, че Тодоровден винаги се отбелязва в съботата на първата седмица на Великия пост. Празникът е наричан още и Конски Великден.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: 1 980 са имениците на територията на общината, които празнуват на Тодоровден

Пазарджик: 1 980 са имениците на територията на общината, които празнуват на Тодоровден

24 Февруари 2018 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Общо 1 980 са имениците на територията на община Пазарджик, които празнуват на Тодоровден, съобщиха от Общината. Най-много са те в град Пазарджик – 1 342. Най-малко са в селата Сбор – един човек, Ивайло и Крали Марко – по двама. В населените места от община Пазарджик 1 151 души носят името Тодор, 358 са жените с името Теодора. 261 са кръстени с името Тодорка, а 155 са мъжете с името Теодор. Най-малко са жените, които са получили името Дора – 55.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В Ракитово ще се проведат конни състезания по повод Тодоровден

Пазарджик: В Ракитово ще се проведат конни състезания по повод Тодоровден

24 Февруари 2018 | 10:02 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Конни състезания по случай традиционния празник Тодоровден ще се проведат в Ракитово, съобщиха за Радио „Фокус“ – Пазарджик организаторите на проявата. Всички желаещи да участват в кушиите могат да изпробват бързината на конете си и собствените си умения да ги яздят и контролират на пътя Ракитово - Костандово от 10.30 часа. Кушиите ще са на три етапа или малка, средна и голяма. Спечелилите първо, второ и трето място за всяка една от кушиите ще получат грамота, купа, медал и фураж за печелившия кон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: Традиционният празник „Тодоровден по нашенски“ ще се проведе в село Баня

Пазарджик: Традиционният празник „Тодоровден по нашенски“ ще се проведе в село Баня

24 Февруари 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. На Тодоровден в село Баня ще се проведе традиционния празник „Тодоровден по нашенски“, съобщи за Радио „Фокус“ – Пазарджик Радка Мутева, секретар на читалището в панагюрското село. Тя обясни, че празникът ще започне в 10.30 часа с карнавално шествие (парад на коне и магарета) от входната арка на селото, водено от Представителния мажоретен състав на СУ „Нешо Бончев“ с ръководител Мария Бензарова. „Официалното откриване на празника ще бъде на площада на селото в 11.00 часа. Традиционно ще бъде издигната конската опашка – първият символ на българската държава. Празникът ще продължи с постановката „Искри от миналото – Хан Крум Страшни“, пресъздадена от самодейците при Народно читалище „Пробуда - 1872“ и Регионален клуб „Традиция“ - село Баня. За доброто настроение на гостите на празника ще се погрижат и танцьорите от ПФТС „Тангра” - село Попинци с ръководител Мария Терзийска. В 12.30 часа празникът ще се пренесе на стадиона в село Баня, където ще започнат конните състезания в дисциплините: надбягване с коне, надбягване с магарета, надбягване с каруци и слалом с каруци (змейка)“, добави Мутева. Тя каза още, че организаторите са подготвили награди за победителите в състезанията и конкурсите за най-гиздав кон, най-гиздаво магаре, най-красив кон, най-елегантна кобила, най-атрактивен участник.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С водосвет и дефиле на коне в село Арбанаси ще бъде отбелязан Тодоровден

Велико Търново: С водосвет и дефиле на коне в село Арбанаси ще бъде отбелязан Тодоровден

24 Февруари 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. За 28-ми път във великотърновското село Арбанаси ще отбележат Тодоровден. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на селото Тошо Кръстев. По традиция празникът се организира от кметство Арбанаси, Клуба по конен спорт „Калоян 92“ и читалищното настоятелство. Той ще започне с дефиле на участниците по улиците на Арбанаси. В 11.30 часа на площада в центъра на селото Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи водосвет, след което ще се проведе конкурс за най-гиздав кон и ездач. За участниците в конкурсите е предвидена парична награда. Поради лошото време тази година демонстрации на Конната база в селото няма да има, но всички присъстващи ще имат възможност да пояздят безплатно и да се снимат с конете. Атракции на празника ще бъдат отново пони и красив файтон. Общо 30 коне и жокеи ще вземат участие в дефилето. В честванията на Тодоровден в Арбанаси ще се включи и зам.-министърът на младежка и спорта Ваня Колева. Тя ще разгледа конната база в селото, а по време на обиколката ще бъдат обсъдени проблемите на Клуба по конен спорт. В тържеството ще се включат и народни представители от региона, както и ръководството на Община Велико Търново. За настроението на присъстващите ще се погрижи Нина Костова – солист на Капанския ансамбъл за песни и танци от Разград. За гостите са осигурени 350 кебапчета и 50 литра червено вино. Тошо Кръстев отбеляза, че общо 14 са именниците в село Арбанаси на Тодоровден. Във връзка с провеждането на празника движението на моторни превозни средства в центъра ще бъде спряно от 10.30 часа. Автомобилите ще се отклоняват по обходни маршрути.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пазарджик: В града ще се проведе традиционното конно шествие по случай Тодоровден

Пазарджик: В града ще се проведе традиционното конно шествие по случай Тодоровден

24 Февруари 2018 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. В града ще се проведе традиционното конно шествие по случай Тодоровден, съобщиха от Общината. Шествието ще започне в 11.30 часа от моста на река Марица, ще премине по бул. “България”, ул. “Ген. Гурко” и след кръговото при Спортната зала ще се върне по ул. “Ген. Гурко” и ще се отправи по ул. “Цар Иван Шишман” към “Кн. Мария Луиза”. От там ще се изтегли към ПГСС “ Царица Йоанна”. Участие ще вземат общо 8 коне, част от които са собственост на ПГСС “Царица Йоанна” и двуколки на Асоциацията на рисистите коне. Проявата се организира от ПГСС “ Царица Йоанна” с подкрепата на Община Пазарджик.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Традиционните кушии на Тодоровден ще съберат десетки расови коне на поляните край селата Крупник и Полена

Благоевград: Традиционните кушии на Тодоровден ще съберат десетки расови коне на поляните край селата Крупник и Полена

24 Февруари 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Симитли. Традиционните кушии на Тодоровден ще съберат десетки расови коне от симитлийска община на поляните край селата Крупник и Полена. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин организаторите на събитието. Сборният пункт е местността Беглико между селата Крупник и Черниче от 11.00 часа. Отец Величко ще отслужи литургия и водосвет на поляните край селото и ще бъде извършено ритуалното захранване на добитъка. Веднага след това са състезанията, в които жребците ще премерят сила, бързина и грация. Състезанията са традиционно в два тура – надбягване и теглене на товар. Тегленето е разделено в две категории - лека и тежка група коне. Организаторите на празника от Община Симитли и кметствата на селата Крупник и Полена са осигурили награди за стопаните на най-силните и най-бързите коне, а за животните – първенци в състезанието има награда. Атракцията на тазгодишните кушии ще бъде надбягванията с магарета. За поредна година за Тодоровден и стопаните от село Брежани ще изведат конете си за празника. Там преди обед ще се съберат в местността Св. Тодор край селото. Според регламентът за участие в надбягванията ще се пускат по трима състезатели, като всеки първи остава за финала. Останалите се елиминират. След приключване на състезанието за най-бързи коне следва теглене с товар. Участват две категории – лека и тежка, в които участниците ще теглят товари на 40 м разстояние за 4 минути. Конете в леката категория ще теглят товар от 500 кг, а в тежката – от 700 кг. Участници, които удрят конете, ще бъдат елиминирани.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Отбелязваме Тодоровден

Отбелязваме Тодоровден

24 Февруари 2018 | 08:26 | Агенция "Фокус"
София. Тодоровден е църковен празник, празнуван в съботния ден от първата седмица на Великия пост. На този ден Църквата възпоменава паметта на Св. Теодор Тирон.
Тодоровден се нарича още Тудорица или Конски Великден. Отбелязва се с тържествено почитане на коня, с бурните български кушии (надбягване с коне). При изгрев слънце мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с маниста, с пискюли и цветя и ги отвеждат на водопой. Жените размесват и раздават помежду си обредни хлябове като дават от тях и на конете. Варят и жито, което се благославя в църковния храм. После идва ред на атрактивното конно състезание – кушията. Победителят в нея се награждава – конят получава обикновено юзда, а неговият стопанин – риза или кърпа. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Навсякъде го посрещат радушно и поят коня му с вода. Обредната трапеза за празника включва пита с мая, супа от гъби и „тудоровска леща”.
По време на гоненията на християните император Юлиан Отстъпник (332 – 363) продължавал да иска връщането на езичеството. Знаейки, че 40 дни преди Великден християните спазват строг пост, той решил да се подиграе с тях и да ги застави да ядат идоложертвена храна. Юлиан наредил на градоначалника на Константинопол да напръска тайно с кръв от езически жертвоприношения всички постни храни на пазара, така че християните, макар и без да знаят това, да се осквернят и да бъдат подиграни. Св. Теодор Тирон се явил на патриарх Евдоксий и му известил наредбата на Юлиан Отстъпник. Заръчал му също да предупреди християните да не вземат храна от пазара през тази седмица. Архиепископ Евдоксий попитал кой е този, с когото говори, и св. Теодор му известил името си. Предупредени за наредбата, християните не взимали никакви храни от пазара. На запитването на архиепископа: какво да ядат през тия дни, св. Теодор отговорил: да си приготвят коливо – жито, то да им бъде храната.
На Тодоровден празнуват хората с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.