НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пловдив: Откриха две огнища на птичи грип в региона

Пловдив: Откриха две огнища на птичи грип в региона

20 Април 2018 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Откриха две огнища на птичи грип в Пловдивско. Това съобщи за Радио „Фокус”-Пловдив директорът на Областна дирекция по безопасност на храните - Пловдив д-р Камен Янков. „Едното огнище е в птицеферма за водоплаващи в село Крумово, другото огнище е в дивечовъдно стопанство до Раковски”, каза д-р Янков. Засегнатите птици са сравнително малък брой. Въведени са незабавни мерки за ограничаване и ликвидиране и на двете огнища. Птиците са вече унищожени и загробени. Извършена е дезинфекция на обектите, оборудването, транспортните средства и дворовете в засегнатите райони.
Областната дирекция по безопасност на храните забрани движението на домашни и диви птици в 3-километровата зона, а в радиус от 10 км се извършва наблюдение. Разпоредбата важи за населените места край Крумово – Ягодово, Брестник, Белащица, Браниполе, Марково, Катуница, Караджово, Кочево, Моминско, Куклен, Руен, Скутаре, Рогош, Асеновград и Пловдив. Забраната е в сила и за населените места край второто огнище в Ловното стопанство – Раковски, Момино село, Ясно поле, Динк, Труд, Желязно, Войводиново, Скутаре, Рогош, Маноле и Манолско конаре, Калековец, Трилистник и Стряма.
Забранени са и пазарите на животни в цялата област. Следи се стриктно за спазване на въведените забрани.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

6000 патици, заразени с "птичи грип", са били умъртвени в село Зимница

6000 патици, заразени с "птичи грип", са били умъртвени в село Зимница

6 Април 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. На 4 април е потвърдено ново огнище на високопатогенна инфлуенца A по птиците тип H5N8 в животновъден обект за отглеждане на патици, намиращ се село Зимница, община Стралджа, област Ямбол. Незабавно са предприети всички мерки за ликвидиране на огнището съгласно Наредба № ДВ-103 от 21 август 2006 г. за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта инфлуенца (грип) по птиците и Плана за спешни мерки при констатиране на огнище на Инфлуенца А при птици. Във фермата се отглеждани 6 хиляди патета. Това съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните.
Обособена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект, като са наложени забрана за търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици.
Ще бъдат извършени клинични прегледи във птицевъдните обекти и проверка за въвеждане на мерките за биосигурност в птицевъдните обекти, намиращи се на територията на обособените зони.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Констатирано е ново огнище на птичи грип във ферма за патици в Ямболско

Констатирано е ново огнище на птичи грип във ферма за патици в Ямболско

5 Април 2018 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Ямбол. На 4 април 2018г. е потвърдено ново огнище на високопатогенна инфлуенца A по птиците тип H5N8 в животновъден обект за отглеждане на патици, намиращ се село Зимница, община Стралджа, област Ямбол. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Незабавно са предприети всички мерки за ликвидиране на огнището съгласно Наредба № ДВ-103 от 21 август 2006 г. и Плана за спешни мерки при констатиране на огнище на Инфлуенца А при птици. Очаква се действията по унищожаването на всички птици в засегнатия животновъден обект да приключат още днес. Обособена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона около животновъдния обект, като са наложени забрана за търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Анелия Андонова, ОДБХ – Добрич: В предпазната зона срещу разпространението на птичи грип и в 10-километровата зона е забранено придвижване и търговия на домашни и диви животни

Д-р Анелия Андонова, ОДБХ – Добрич: В предпазната зона срещу разпространението на птичи грип и в 10-километровата зона е забранено придвижване и търговия на домашни и диви животни

6 Март 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Добрич. В предпазната зона попада само град Генерал Тошево, а в 10-километровата зона влизат няколко населени места. Навсякъде е забранено придвижване и търговия на домашни и диви животни, яйца за разплод, изложби, базари и други струпвания на птици. Това заяви д-р Анелия Андонова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните - Добрич по време на заседанието на Областната епизоотична комисия по повод случая с установен птичи грип във ферма в района, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. В 10-километровата зона попадат селата Петлешково, Присад, Дъбовик, Йовково, Равнец, Люляково, Пленимир, Малина, Преселенци, Писарово, Чернооково, Кардам, Снягово, Огражден и Къпиново. „Скоро е извършвано преброяване на птиците в домашните дворове", посочи д-р Андонова. Навсякъде ще се следи за клинични симптоми на вируса на инфлуенцата. Основното, което трябва да спазват стопаните навсякъде, е да държат животните в закрити помещения, да разделят водоплаващите от кокошевия вид, фуражът да стои закрит, за да не се замърси от инфекциозен причинител. Сега се работи за установяване на причината за заразяване във фермата в Генерал Тошево.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: До края на седмицата ще бъдат унищожени 139 000 кокошки-носачки и 60 тона яйца във фермата в Генерал Тошево, в която бе установено огнище на птичи грип

Добрич: До края на седмицата ще бъдат унищожени 139 000 кокошки-носачки и 60 тона яйца във фермата в Генерал Тошево, в която бе установено огнище на птичи грип

6 Март 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Генерал Тошево. До края на седмицата ще бъдат унищожени 139 000 кокошки-носачки и 60 тона яйца във фермата в Генерал Тошево, в която бе установено огнище на птичи грип. Това съобщи д-р Анелия Андонова, директор на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Добрич, предаде кореспондентът на Радио „Фокус” – Варна. Зараза от високопатогенна инфлуенца тип H5N8 е открита в птицеферма за кокошки-носачки в град Генерал Тошево, област Добрич. За това е съобщено в предходните дни от пресцентъра на Българската агенция за безопасност на храните, а днес в Областна администрация в Добрич заседава по повод установения случай областната епизоотична комисия. Болестта е установена при изпълнението на програмата за надзора на болестта Инфлуенца по птиците. На 26 февруари е установено първото съмнение за заразата и веднага са взети проби и изпратени в столицата. Положителният резултат е получен на 28 февруари късно следобед. Първите мерки са предприети още на 1 март. На 28 февруари е спряна доставката на яйца към търговската мрежа от фермата с установения случай на птичи грип.
Проверяват се партидите в търговските обекти и ако бъде установено наличие, яйцата трябва да бъдат унищожавани на място в самите обекти, посочи д-р Андонова. Няма данни за хора, заразени с яйца. Около 35 човека са имали контакт със заразените птици - четирима души от ОДБХ в Добрич и персоналът на фирмата. На заседанието присъстваха кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров и директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова. И двамата изразиха неудовлетворение, че са научили за случая от медиите и отправиха апел подобна информация да постъпва от съответното отговорно ведомство, а не чрез новините.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Открито е огнище на птичи грип в птицеферма в Генерал Тошево

Открито е огнище на птичи грип в птицеферма в Генерал Тошево

5 Март 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. При изпълнението на програмата за надзора на болестта Инфлуенца по птиците е констатирана високопатогенна инфлуенца тип H5N8 в птицеферма за кокошки-носачки в Генерал Тошево, област Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция за безопасност на храните.
Незабавно са предприети всички мерки за ликвидиране на огнището съгласно Европейското законодателство. Започнати са действия по унищожаване на птиците в засегнатия животновъден обект, като поетапно ще бъдат убити и обезвредени 140 хиляди носачки.
Обособена е трикилометрова предпазна зона и 10 км наблюдавана зона около животновъдния обект, като са наложени забрана за търговията и придвижването на домашни, диви и други птици и яйца за разплод, организиране на панаири, пазари, изложби и други струпвания на домашни или други птици. Засилени са клиничните прегледи на птиците, отглеждани в останалите селища на територията на област Добрич.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Благойче Атанасоски. 21 август 2018 г.
Благойче Атанасоски. 21 август 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.