НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

БСП обжалва процедурата по приемане на държавния бюджет в Конституционния съд (ОБЗОР)

БСП обжалва процедурата по приемане на държавния бюджет в Конституционния съд (ОБЗОР)

21 Декември 2017 | 20:42 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ внесе жалба в Конституционния съд за процедурата по приемане на държавния бюджет. Жалбата внесоха заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев, секретарят на групата Филип Попов, депутатът проф. Румен Гечев и други. Документът е подписан от 65 народни представители от групата и касае чл. 6, ал. 1, раздел 2, т. 12. „Субсидии и други текущи трансфери” от Закона за държавния бюджет. Текстът е свързан със средства за ремонт на „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир, които бяха прегласувани няколко пъти по време на второто четене на бюджета за 2018 г. Жельо Бойчев коментира пред журналисти, че БСП атакува процедурата за държавния бюджет и партията иска тя да се осмисли и изпълни със съдържание. По думите му по време на гледане на бюджета нито едно предложение на опозицията не е било прието, защото нарушава финансовата рамка, зададена от Министерски съвет предварително. Жельо Бойчев обърна внимание, че България е парламентарна република и че бюджетът се приема от Народното събрание. От БСП изтъкнаха, че е липсвало обществено обсъждане на бюджета за 2018 г., а в Бюджетна комисия той е минал за 2 часа.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Румен Гечев, БСП: Управляващите не могат да гласуват законите 130 пъти, в Конституцията е казано, че се гласува два пъти, взимат си шапките и си отиват

Проф. Румен Гечев, БСП: Управляващите не могат да гласуват законите 130 пъти, в Конституцията е казано, че се гласува два пъти, взимат си шапките и си отиват

21 Декември 2017 | 13:27 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите не могат да гласуват законите 130 пъти, в Конституцията е казано, че се гласува два пъти, взимат си шапките и си отиват. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Румен Гечев пред журналисти във връзка с внасянето на жалбата в Конституционния съд за процедурата на държавния бюджет, предаде репортер Агенция „Фокус“. Проф. Гечев поясни, че с третото гласуване на средствата в бюджета за 2018 г. за "Св. Алекандър Невски" и Зографския манастир, управляващите са нарушили Конституцията. "Неприемливо е, че управляващите посягат на вярата на българите, тъй като ставаше дума за малко над 1 млн. лв., които трябваше да отидат в светинята „Ал. Невски“ и в Атон, които са свързани с българската история и вяра. Посегнаха и на новите лекарства, които даваха шанс на онкоболните. Вторият въпрос беше решен днес отново с гласовете на целия парламент, но след като бяхме разигравани управляващите. Сега внасяме възражение за нарушението на Конституцията, защото най-святото нещо е тя. Не може да позволим, който и да било да атакува нея“, каза проф. Гечев. Той обърна внимание, че е липсвало обществено обсъждане на предложените промени, а в Комисията те са минали за 2 часа. „Даже и в Африка няма такива процедури“, заяви той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Управляващите погазиха Конституцията и правилника на Народното събрание, след като приеха на три четения текст от бюджета за 2018 г.

Филип Попов, БСП: Управляващите погазиха Конституцията и правилника на Народното събрание, след като приеха на три четения текст от бюджета за 2018 г.

21 Декември 2017 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Управляващите погазиха Конституцията и правилника на Народното събрание след като приеха на три четения текст от бюджета за 2018 г. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов пред журналисти във връзка с внасянето на жалбата в Конституционния съд за процедурата на държавния бюджет, предаде репортер Агенция „Фокус“. Попов обясни, че в прегласувания текст е ставало въпрос за предложението на колегата му Васил Антонов във връзка с отпускане на малко над 1 млн. лв. за ремонтите на манастира в Атон и църквата „Св. Александър Невски“. По думите му това предложение е било прието на два пъти от Народното събрание. „Живеем в парламентарна република, а не в премиерска“, каза Попов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жельо Бойчев, БСП: Атакуваме процедурата по приемане на  държавния бюджет – искаме тя да се осмисли и изпълни със съдържание

Жельо Бойчев, БСП: Атакуваме процедурата по приемане на държавния бюджет – искаме тя да се осмисли и изпълни със съдържание

21 Декември 2017 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Атакуваме процедурата за държавния бюджет – искаме тя да се осмисли и изпълни със съдържание. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред журналисти във връзка с внасянето на жалбата в Конституционния съд за процедурата на държавния бюджет, предаде репортер Агенция „Фокус“. Бойчев обясни, че БСП е против процедурата на приемане на чл. 6-ти, който касае средствата за храм-паметника „Ал. Невски“ и Зогарфаския манастир. „Искаме да бъде обявена за противоконституционна процедурата за приемане на този бюджет. Това беше една голяма битка в парламента. Очакваме Конституционният съд да се произнесе положително, защото управляващите обезсмислиха дебата и процедурата по приемане на бюджета, защото видите ли нито едно предложение на опозицията не може да се гледа, защото нарушава финансовата рамка, зададена от Министерски съвет предварително. Той обърна внимание, че България е парламентарна република и че бюджетът се приема от Народното събрание. „Ние искаме да осмислим и изпълним със съдържание тази процедура“, допълни Бойчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „БСП  за България“ внесе жалба в Конституционния съд за процедурата по приемане на държавния бюджет

ПГ на „БСП за България“ внесе жалба в Конституционния съд за процедурата по приемане на държавния бюджет

21 Декември 2017 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на „БСП за България“ внесе жалба в Конституционния съд за процедурата по приемане на държавния бюджет, предаде репортер Агенция „Фокус“. Искането е за установяване на противоконституционност на чл. 6, ал. 1, раздел 2, т. 12. „Субсидии и други текущи трансфери” от Закона за държавния бюджет. Текстът касае средства за ремонт на „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир, които бяха прегласувани няколко пъти по време на второто четене на бюджета за 2018 г. Жалбата внесоха заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев, секретарят на групата Филип Попов, депутатът проф. Румен Гечев и други. Документът е подписан от 65 народни представители.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутати от ПГ на „БСП за България” ще сезират Конституционния съд за текст от Закона за държавния бюджет за 2018 г.

Депутати от ПГ на „БСП за България” ще сезират Конституционния съд за текст от Закона за държавния бюджет за 2018 г.

21 Декември 2017 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Депутати от ПГ на „БСП за България” ще внесат в 12.30 часа в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на чл. 6, ал. 1, раздел 2, т. 12. „Субсидии и други текущи трансфери” от Закона за държавния бюджет. Това съобщиха от пресцентъра на БСП. След внасянето на документите ще има изявление за медиите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер Себастиан Курц. 21 юни 2018 година
Среща на министър-председателите на Вишеградската четворка с австрийския канцлер...

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.