НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Жан-Клод Юнкер: Няма натиск от страна на ЕС за решаване на спора за иметo

Жан-Клод Юнкер: Няма натиск от страна на ЕС за решаване на спора за иметo

3 Март 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви след края на своята балканска обиколка, че няма натиск от страна на ЕС за решаване на спора за името между Македония и Гърция, предава Македонската информационна агенция.
„Натискът не е инструмент, който трябва да използваме. Ние насърчаваме Гърция и Бившата Югославска Република Македония да намерят решение за проблема за името, те са ангажирани в преговори, ние не трябва да се мешаме“, отбеляза Юнкер в свое интервю. Люксембургският политик обаче избегна да отговори на въпроса дали е оправдано искането от страна на Атина за промяна на македонската Конституция.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Euronews: Интервю с Жан-Клод Юнкер за „умората от разширяването на ЕС“

Euronews: Интервю с Жан-Клод Юнкер за „умората от разширяването на ЕС“

3 Март 2018 | 06:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Журналистът от Euronews Ефи Куцокоста проведе среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в София – последната спирка от обиколката му сред страните от Западните Балкани – Сърбия, Черна гора, Македония, Албания, Косово и Босна и Херцеговина.

Euronews : Доколко реалистично е тези страни на се присъединят към ЕС предвид съществуващите в момента спорове?
Жан-Клод Юнкер : Не обсъждаме дати, ние не обсъждаме края на историята, ние обсъждаме процеса. Опитах се да обясня на правителствата и на другите от региона, че всичките условия и критерии за присъединяването трябва да бъдат изпълнени, а не са и това отнема време. Датата, която ние посочваме, 2025 г. е индикация, а не обещание. Трябва да знаем, че в стара Европа, в западната част на Европа, но не само там, има подобна умора от разширяването и това е случаят по отношение на Сърбия и Черна гора. Но те се справят добре и трябва да им помогнем.

Euronews : Но има и други фактори. Сърбия има много близки връзки с Москва, която е активна в региона. Има посещение на външния министър Лавров в региона и в Сърбия наскоро и той предупреди ЕС, че поставянето на избор пред Сърбия е същата грешка, както в Украйна. Какво ще кажете за това? Това въпрос на избор ли е?
Жан-Клод Юнкер : Първо: не може да има сравнение между Сърбия и Украйна. Второ: обяснявах на колегите в региона, че европейската конструкция не е насочена срещу други. За нас това е интеграционен процес. Не съм искал от сърбите да правят избор, защото те трябва да имат нормални отношения с Русия и да имат най-добрите възможни отношения с ЕС.

Euronews :Искате ли от тях да нагласят външната си политика с тази на ЕС, включително и относно санкциите срещу Русия заради Крим?
Жан-Клод Юнкер : Всички партньори в региона са нагласили външната си политика, но сърбите имат различна позиция, защото не участват в този процес на санкции. При приближаването си към ЕС те трябва да я нагласят, но това не е краткосрочен въпрос.

Euronews :Нека се преместим към другите страни, които се надяват да се присъединят някой ден към ЕС. Говоря за Македония и за Албания. Докъде сме стигнали? Срещнахте се с лидерите на тези държави. Какво е посланието ви?
Жан-Клод Юнкер : Общото ми послание в региона и особено по отношение на споменатите държави е, че нито една страна няма да бъде член на ЕС, ако граничните въпроси не бъдат затворени. Трябва да се постави ред в региона. Няма да внасяме оставащата нестабилност в Западните Балкани, а искаме да изнасяме нашата стабилност. Затова и всички страни, искащи да станат членки на ЕС трябва да си решат граничните въпроси , а ние имаме много от тях в региона.

Euronews : Скопие има продължителен спор с Атина относно името. В момента текат преговори. Каква е ролята на ЕС? Поставяте ли им натиск да открият решение сега? Виждате ли инерция в преговорите?
Жан-Клод Юнкер : Натискът не е инструмент, който да използваме. Ние ги окуражаваме да открият решение за името. Те са в преговорен процес, няма защо да се намесваме.

Euronews : Гърците искат техните съседи да премахнат териториалните претенции от конституцията си. Смятате ли това за оправдано предвид граничните спорове в целия регион?
Жан-Клод Юнкер : Не се месим в преговорния процес между Гърция и Македония.

Euronews : Друго нещо е руското влияние в региона, особено що се отнася до политическото влияние в Косово, Албания и Босна и Херцеговина. Дали днешните интереси на турския президент Реджеп Тайип Ердоган са съвместими с тези на ЕС?
Жан-Клод Юнкер : Турция играе роля, но тя не е толкова голяма, колкото си мислят хората, но нашите партньори в региона знаят, че наблюдаваме нещата отблизо.

Euronews : Но имате ли впечатление, че, ако не дадете на тези партньори нещо повече, те ще започнат да търсят други партньори като Русия и Турция?
Жан-Клод Юнкер : Те със сигурност знаят, че няма смисъл да се поема по различни пътища. Пътят е един.

Euronews : Има среща на високо равнище с Турция за подобряването на отношенията ѝ с Турция във Варна. Смятате ли, че това все още е актуално, предвид скорошното развитие на положението в някои страни членки като Гърция и Кипър и случващото се в Западните Балкани?
Жан-Клод Юнкер : Вероятно ще имаме среща с президента Ердоган през март във Варна и трябва да обсъдим различни въпроси с него. Не бих желал да имам очаквания за хода на дебата.

Euronews : Има ли възможност срещата да бъде отменена?
Жан-Клод Юнкер : За момента не е отменена.

Euronews : Докато бяхте в Босна и Херцеговина, вие заявихте пред парламента, че патриотизмът няма нищо общо с национализмите – това е особено отнасящо се за ЕС. Какво бихте казали на европейските граждани отново проекта на разширяването, след като виждат, че вече има разделение между изтока и запада в ЕС, че когато се говори за върховенството на закона и корупцията на Балканите, има много проблеми по въпроса.
Жан-Клод Юнкер : Патриотизмът не е ориентиран срещу другите, а е относно любовта към собствената държава. В това няма нищо лошо. Национализмът е ориентиран срещу другите. Борбата срещу корупцията, която е от първостепенно значение, борбата срещу организираната престъпност, която също има огромна важност, нямат общо с патриотизма. Искаме от нашите партньори в региона да се заемат сериозно с ангажиментите си. Това не са просто думи. Трябва да направят така и ще го направят, а ако не го направят, вратите ще бъдат затворени.

Euronews : Има и други въпроси като сигурността в региона. Разчитате ли на САЩ, които също бяха някога активни в региона?
Жан-Клод Юнкер : Що се отнася до присъединяването на страните от Западните Балкани и партньорите и когато става дума за разширяването САЩ нямат думата – зависи от ЕС да вземе решението, а не от САЩ. Ние ги уважаваме, те са приети да допринасят, но не искам процес, в който, от една страна САЩ да играят важна роля, която в резултат да предизвика по-голяма роля на Русия. Не това е начинът, по който да се справим.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година
Срещу посолството на САЩ в Турция е открит огън. 20 август 2018 година

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.