НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Anadolu Agency: САЩ отричат да са постигали договореност с Турция за Манбидж

Anadolu Agency: САЩ отричат да са постигали договореност с Турция за Манбидж

30 Май 2018 | 06:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ отричат да са постигали договореност с Турция за Манбидж, предава турската Anadolu Agency.
„Ние нямаме никакви споразумения с Турция. Съобщихме, че работната група между САЩ и Турция се е събрала в Анкара петък миналата седмица. Ние продължаваме да имаме разговори за Сирия и други проблеми от общ интерес. Двете страни са начертали пътна карта за бъдещо сътрудничество, което включва и Манбидж „, заяви говорителят на държавния департамент Хедър Науърт.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ и Турция са постигнали договореност за Манбидж

AFP: САЩ и Турция са постигнали договореност за Манбидж

25 Май 2018 | 23:59 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Американски и турски официални представители са постигнали в петък споразумение за пътна карта, касаеща бъдещото сътрудничество за гарантиране сигурността на контролирания от кюрди сирийски град Манбидж, който се оказа ключов проблем между тези две съюзнически държави, предава AFP.
Това се казва в общо изявление на двете страни. След срещата между турския външен министър Мевлют Чавушоглу и бившия държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън през февруари беше създадена работна група, която да изглади възникналите противоречия.
Турция счита Отрядите за народна самоотбрана, които контролират Манбидж, за терористична организация свързана със забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК). САЩ обаче имат военно присъствие в Манбидж и подкрепят Отрядите за народна самоотбрана в борбата им срещу „Ислямска държава“.
След като Турция започна трансграничната операция „Маслинова клонка“ срещу кюрдските отряди в района на сирийския град Африн, турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши,че турските войски ще превземат Манбидж въпреки американското присъствие в района, което предизвика сериозно напрежение между двете страни.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция се зарече да стартира нови трансгранични военни операции

AFP: Турция се зарече да стартира нови трансгранични военни операции

6 Май 2018 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще стартира трансгранични офанзиви като предходните военни операции в Сирия, съобщава AFP.
„Турция ще стартира допълнителни офанзиви като операции „Ефратски щит“ и „Маслинова клонка“, за да разчисти границата си от терористични организации“, обяви Ердоган.
Турският президент е в Истанбул, където изнася реч пред симпатизанти, в която обявява своята „нова ера“ за след президентските избори на 24 юни.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турските сили ще останат в Африн до гарантиране на сигурността

Реджеп Тайип Ердоган: Турските сили ще останат в Африн до гарантиране на сигурността

5 Май 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще запази присъствието си в северната сирийска провинция Африн, докато не бъде гарантирана сигурността й. Това увери държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган, съобщава вестник Hurriyet.
„Ще останем в Африн и ще бъдем там, докато не гарантираме сигурността му", увери Ердоган в рамките на реч, изнесена на Младежкия фестивал в Истанбул. Същевременно той не пропусна да припомни, че „Идлиб, Тал Рифат и Манбидж ще бъдат следващи".
Турция започна операция „Маслинова клонка" на 20 януари. Задачата й бе да прочисти членовете на „Народни отряди за защита“ (YPG) от района на Африн. На 18 март турските войски обявяват пълен контрол над центъра на града, контролиран от YPG от 2012 г. насам.
Говорейки за операция „Щита на Ефрат", проведена от август 2016 до края на март 2017 г., Ердоган заяви, че Турция е забавила своето право да се намеси.
„Това [операция „Щита на Ефрат“] бе забавена операция. Трябваше да го направим по-рано. Ако бяхме сторили това, Килис [южна провинция на Турция] нямаше да бъде ударена толкова много пъти", подчерта Ердоган.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция ще остане в Африн, докато сигурността е гарантирана

Anadolu Agency: Турция ще остане в Африн, докато сигурността е гарантирана

4 Май 2018 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция ще поддържа присъствието си в сирийския град Африн, докато той не е подсигурен, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в петък, предава Anadolu Agency.
Говорейки по време на истанбулския младежки фестивал, Ердоган заяви: „Ще останем в Африн и ще бъдем там докато не гарантираме сигурността му.“
„Идлиб, Тел Рифат и Манбидж ще са следващите“, допълни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аnadolu Agency: Сирийските бежанци в Турция продължават да се връщат в Сирия

Аnadolu Agency: Сирийските бежанци в Турция продължават да се връщат в Сирия

19 Април 2018 | 23:02 | Агенция "Фокус"
Анкара. Сирийските бежанци в Турция продължават да се връщат в Сирия, предава турската Anadolu Agency.
Поне 9 880 сирийци са се върнали в страната си през граничния пункт между двете страни в провинция Хатай за последните три месеца и половина, заявяват турските официални власти.
Според турски официални лица, пожелали анонимност сирийци от различни провинции в Турция идват в провинция Хатай и от там се връщат по родните си места в Сирия. Те се връщат в местата освободени от „Ислямска държава“ и кюрдските милиции, прогонени чрез операцията на турската държава „Маслинова клонка“.
В Турция има приблизително 5.5 милиона сирийски бежанци.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция сформира временен Местен съвет в сирийския район Африн

Daily Sabah: Турция сформира временен Местен съвет в сирийския район Африн

12 Април 2018 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Африн. Местен съвет, с участието на кюрдски, арабски и туркомански представители, беше сформиран в четвъртък в северозападния сирийския район Африн, пише турското електронно издание Daily Sabah.
Според съобщението от кореспондента на „Анадолската агенция“ в Африн, старейшините на града са гласували за формиране на временен местен съвет в центъра на едноименния град.
Както пише Daily Sabah, той е формиран, за да помогне за възстановяване на нормалното функциониране на града и е съставен от 20 члена. В него влизат 11 кюрдски представители, 8 арабски и един туркоман. Условието за влизане в тялото е било да си гражданин на Африн, който живее на постоянна основа в града.
За председател на местния съвет е избран кюрдският представител Зухеир Айдар, който, според цитата на турското издание, е заявил следното:
„Благодарим на Турция, че ни предостави тази възможност. Ще служим на народа на Африн, както и в региона на „Щита на Ефрат“ и този на „Маслинова клонка“ ще служи за пример. Можем да организираме още демократични избори ако цялото население на Африн се завърне. Ние ще се самоуправляваме и няма да допускаме хора от Кандил или другаде да го правят“.
Според думите на Айдар, местният съвет е основан под ръководството на Сирийската коалиция на революционните и опозиционните сили и е свързан с местния съвет на Алепо. Той подчерта, че временното управляващо тяло категорично подкрепя териториалния интегритет на Сирия.
Заместник-председателят на коалицията Абдулрахман Мустафа, който е бил в Африн по време на изборите, заяви, че Турция работи, за да предотврати разкъсването на сирийската територия.
„Нашите приоритети съвпадат с тези на Турция. Местният съвет започва дейността си с възстановяването на нормалното функциониране на здравеопазването и образованието. Ще се борим, за да върнем тези, които избягаха от Африн заради терористите, заяви той.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу в статия за Foreign Policy: Значението на операция „Маслинова клонка“

Мевлют Чавушоглу в статия за Foreign Policy: Значението на операция „Маслинова клонка“

11 Април 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. В авторска статия за американското издание Foreign Policy министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу пояснява значението на операция „Маслинова клонка“ в района на сирийския град Африн. Агенция „Фокус“ привежда неофициален превод на публикувания на 5 април 2018 г. материал, предоставен от Посолството на Република Турция в България.

"Мрачният изглед в Близкия изток не трябва да хвърля сянка върху факта, че мирът там е постижим. Основната предпоставка за всеки такъв мир трябва да бъде запазването на териториалната цялост на държавите. Това означава, че трябва да се противопоставим на всички сили, включително терористите на ДАЕШ и ПКК / „Отряди за защита на народа“ (ОЗН), съществуващи само за да преследват своите дистопии, с цената на пожертване на другите и с помощта на външни сили. Трябва да се противопоставим и победим тяхната идея за безкрайни кръвопролития.
ДАЕШ до голяма степен е победена във военен смисъл, но не само защото обучените и въоръжени от Съединените щати групи са нанесли последния удар. Те бяха победени благодарение на решителните действия на иракската армия и глобалната коалиция, действаща от Турция. Слабите места на ДАЕШ бяха най-ясно разкрити след като Турция стана единствената армия на НАТО, която пряко се намеси срещу нея и очаквано я разгроми - в Джараблус в Северна Сирия. Възпрепятствано бе и едно бъдещо прегрупиране на ДАЕШ благодарение на коалиция, в която взема участие и Турция, разполагаща с най-големия списък за забрана за влизане на чуждестранни терористи и управляваща най-голямата цивилна операция по сигурността срещу ДАЕШ в света.
Интересът към идеологията на ДАЕШ, Ал Кайда и други свързани с тях групировки няма да бъде изкоренен лесно. Терористични действия се извършваха по улици ни и преди ДАЕШ. Те ще продължат независимо от въоръжените операции на групировката в Близкия изток. Борбата срещу тероризма трябва да продължи с пълна сила, поставяйки по-голям акцент върху навременното събиране на разузнавателна информация, финансови мерки, възпрепятстването на вливане в редиците им на нови членове и радикализацията.
Едно от разногласията със Съединените щати е политика им за въоръжаване на членовете на ПКК / ОЗН като бойци, въпреки тяхната връзка с тероризма. Тази правно и морално оспорвана политика беше подготвена от администрацията на Обама в края на мандата му и по някакъв начин се промъкна и в администрацията на Тръмп. Въпреки собствените си ценности и съюзът с Турция, продължаващ от 66 години, Съединените щати направиха услуга на всичките си критици и опоненти, решавайки да сключат съюз с терористи, чиято основна цел е именно Турция.
С удоволствие наблюдавам как много съюзници от НАТО се дистанцират от тази политика на САЩ, противоречаща на ценностите на Алианса и на нашите общи интереси в региона и извън него. Надявам се моят колега, държавният секретар Майк Помпео и съветникът по националната сигурност Джон Болтън приоритетно да коригират курса на тази политика.
Ирак, Сирия, Йемен, Либия и други страни от Близкия изток са изправени пред разрушителен натиск от международни сили, застрашаващи оцеляването им. Техните трудности от своя страна дават основание и възможност за всякакъв вид намеса от всякакви държави и недържавни актьори. Резултатът от това са масовите кръвопролития и миграция, както и терористиченият натиск срещу Турция и останалата част от Европа. Хаосът в тези страни действа като инкубатор за омраза и заплахи срещу Съединените щати. Устойчивите национални държави трябва да формират основата на всякакъв вид ред и стабилност в Близкия изток. Идеологията на Башар ал-Асад в крайна сметка ще загуби, но обединена Сирия трябва най-после да спечели продължаващата война.
Операция „Маслинова клонка“ на турската армия, включваща военна интервенция в Сирия, е преди всичко акт на самозащита срещу терористични формирования, доказано агресивни спрямо нашите населени места. Подслонявайки над 3.5 милиона сирийци, Турция възнамерява да премахне всички пречки пред възможността за установяване на мира в Сирия, заложени от противниците на единното бъдеще на страната. Мощните терористични лагери на ПКК/ОЗН в близост до границите ни преследват двойна цел. Едната бе да се отвори допълнителен фронт за терористични операции на ПКК, който заедно с този в Север Ирак, да формира непрекъснат терористичен пояс. Оръжията и военната инфраструктура, които открихме в Африн, категорично потвърждават тази преценка. Втората цел на терористичните лагери бе да създадат брегови плацдарм, за да изградят собствена държавност от останките на Сирия и Ирак върху териториите, напуснати от ДАЕШ. Операция „Маслинова клонка“ спира навлизането в по-широка мащабна война и нарастващ тероризъм, който би погълнал Европа и Съединените щати. Вместо това, тя проправя път за установяване на мир.
Зная, че в ерата на „пост-истината“ има широка кампания за хвърляне на сянка върху операция „Маслинова клонка“. Не минава и ден без да се сблъскаме с обвинения. Истината е че ние сме положили максимални усилия да избегнем жертви сред цивилното население. В резултат на това „Маслинова клонка“ се превърна в една от най-успешните операции, които светът някога някъде е виждал в това отношение.
Изказват се твърдения, че нашата военна операция възпрепятства борбата срещу ДАЕШ, тъй като терористите от „Отрядите за защита на народа“ (YPG) сега са съсредоточени върху съпротивата срещу напредъка на турската армия. Считам, че този избор на ОЗН онагледява безразсъдството на всяка стратегия, която разчита на първо място на групата. Но бъдете сигурни, че Турция не ще позволи на ДАЕШ да се прегрупира по един или друг начин, и че ще си сътрудничи със Съединените щати за тази цел.
Ние също така трябва да се противопоставим на всякакви рамки, които представят „Маслинова клонка“ като борба на кюрдите срещу турците. Трябва да е ясно, че ПКК и ОЗН не представляват кюрдите. „Отрядите за защита на народа“ (YPG) са прогонили 400 000 хиляди кюрди от териториите, отнети от Сирия. Турция желае всички кюрди да живеят в мир и просперитет във всички страни, които населяват. Микронационализмът и тероризмът на ПКК са в лоша услуга на всички, включително и на кюрдите.
Също толкова важно е да се осигури възможност на Близкия изток да тръгне по пътя на развитието. Основата на тази визия би следвало да бъде мирен, стабилен и проспериращ Ирак, развиващ се съгласно настоящия си конституционен ред. През февруари, международната общност стартира Конференция на донорите в Кувейт, ангажирайки се да предостави 30 милиарда долара за Ирак, една шеста от които беше предоставена само от Турция. Но Ирак се нуждае от много повече. Призовавам всички мои колеги да подпомогнат финансирането на сериозните усилия за възстановяване, отчитайки ползите от стабилен и приятелски Ирак. Това ще бъде не по-малко инструмент за постигане на мир, отколкото бе и планът „Маршал“ за Европа тогава.
Близкият изток трябва да бъде зона, защитена от сектантство, сфери на влияние, възраждащи се империализми, кралски семейни вражди и екстремизъм от всякакъв род, било то религиозни или други. Държавите и народите в региона – и засегнатите от тях – понесоха достатъчно страдания. Пътят към такова успешно бъдеще може би вече се очертава с решителните действия на Турция. Надявам се, Съединените щати да използват момента и да подкрепят тази визия за мир".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външният министър на Турция смята, че Африн не трябва да се предава под контрола на Дамаск

ТАСС: Външният министър на Турция смята, че Африн не трябва да се предава под контрола на Дамаск

11 Април 2018 | 13:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу отхвърли възможността да предаде град Африн под контрола на сирийското правителство, предава ТАСС.
„Африн не трябва да се предава под контрол на сирийския режим. В страната ситуацията е объркана: воюващите помежду си днес групи, утре ще си предават оръжие. В такъв безпорядък не трябва да се говори, че нещо некому трябва да се предава“, отбеляза министърът.
По този начин той коментира скорошното заявление на руския си колега Сергей Лавров, изразил надежда, че Турция ще върне на сирийското правителство контрола над Африн. Чавушоглу във връзка с това отбеляза, че „вероятно Лавров е отговорил на някой зададен му въпрос“ и че контекстът на заявлението трябва да се уточни.
Относно ситуацията около предполагаемото нападение с химическо оръжие в Сирия турският министър заяви, че „режимът не използва химическо оръжие за първи път“. „Със своите бомби той уби вече около милион души. Време е да пристъпим към политическия процес на разрешаване на конфликта, а режимът на Асад трябва да си ходи“, съобщи Мевлют Чавушоглу.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ОЗХО ще изпрати екип, който да разследва данните за предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия

AFP: ОЗХО ще изпрати екип, който да разследва данните за предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия

10 Април 2018 | 18:45 | Агенция "Фокус"
Хага. Организацията за забрана на химическо оръжие (ОЗХО) съобщи, че „скоро“ ще разположи комисия за установяване на фактите в контролирания от опозицията град Дума около предполагаемата употреба на химическо оръжие срещу цивилни, предава AFP.
„Техническият секретариат е поискал от Сирия да проведе необходимата подготовка за мисията“, съобщава ОЗХО в официално свое заявление.
„Екипът се подготвя скоро да бъде разположен в Сирия“, добавят от организацията.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британски министър заяви, че военната намеса в Сирия е „жив въпрос“

Reuters: Британски министър заяви, че военната намеса в Сирия е „жив въпрос“

10 Април 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство обсъжда военна намеса заедно със съюзниците си в Сирия в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в Източна Гута край Дамаск. Това бе заявено от цитираният от Reuters британски министър на международното развитие Пени Мордонт.
На въпрос дали подкрепя военната намеса след предполагаемото нападение в град Дума Мордонт заяви, че „това е жив въпрос в момента и е нещо, което британското правителство наблюдава и обсъжда и ние със сигурност го дискутираме с нашите международни партньори“.
„Подобен вид клане не е приемливо и каквото и да направим в бъдеще по отношение на отговорните за него, моята грижа е да не повтаряме тези зверства и ще направим всичко, за да защитим тези мъже, жени и деца“, заяви тя.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Царьград: Желанието на Русия да върне Африн на Сирия предизвика удивлението на Турция

Царьград: Желанието на Русия да върне Африн на Сирия предизвика удивлението на Турция

10 Април 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган не се изплаши от американските санкции против „Рособоронекспорт“ и заяви, че ще купи ракети С-400. Но развитието на ситуацията в предградията на Дамаск и в Африн създава нови подводни камъни за турско-руските отношения, коментира Царьград.
Не мина и седмица след посещението на президента на Русия Владимир Путин в Анкара, където той съгласува позициите по Сирия с турския си и с иранския си колеги Реджеп Тайип Ердоган и Хасан Роухани, а стремителното развитие на събитията създава нови предизвикателства за тройния съюз. Западните медии и правозащитни организации, стоящи на служба на страните от НАТО, разпространяват поредната провокационна и непотвърдена новина за употребата на химическо оръжие от войските на сирийския президент Башар Асад в предградие на Дамаск, а именно в град Дума в Източна Гута.
Според договореностите с въоръжената опозиция от Гута са изведени хиляди бойци с техните семейства. Но заради смяна на ръководството на групировката „Джейш ал Ислям“ лидерите ѝ се отказаха от споразуменията, стреляйки по жилищните квартали на Дума с миномети. Сирийската армия трябваше да сломи съпротивата на „непримиримите“. Тук се обадиха западните медии, съобщаващи за 70 убити с химическо оръжие и повече от 1000 пострадали в Източна Гута на 8 април.
И сега турската страна, която не изпитва топли чувства към Асад, който Анкара все още има намерение да свали, подхвана тази провокация. Ердоган вече позвъня на Путин, за да „изрази своята загриженост заради съобщенията за употреба на Химическо оръжие.
“Турция строго осъди атаката и заяви, че има „силни подозрения, че химическата атака е устроена от режима на Асад, чийто опит в използването на химическо оръжие е добре известен на международната общност“, предава Daily Sabah.
Дали предупрежденията на Турция ще повлияят на Турция? Едва ли. Руският външен министър Сергей Лавров даде да се разбере, че руските военни на място не веднъж са предупреждавали за „провокации“ с употребата на химическо оръжие в Сирия с цел да наложат вината върху Дамаск. И то традиция, продължена от случая със Сергей Скрипал, противниците на Асад получават присъди още преди провеждането на разследването.
„Когато се иска разследване, честно и незабавно, ние сме за. Но когато това разследване се основава на нуждата да се достигне до предварително зададена точка, а зададената точка е, че това е направено от Асад при поддръжката на Путин, тук няма да се получи сериозен разговор“ , подчерта Лавров.
Що се отнася до турско-руския диалог, то претенциите на Анкара, като минимум, не внасят позитив в триъгълника Русия-Турция-Иран, лидерите на които на 4 април се разбраха да гарантират примирието в Сирия и да запазят единството на арабската страна. НАТО ревниво наблюдава сътрудничеството между трите страни и занапред ще залага на противоречията между Асад и Анкара. Подхвърля и известията, че Дамаск използва химическо оръжие против Джейш ал Ислам“, подкрепяни от Турците. САЩ сега би се възползвал от разпада на астанския формат с участието на Москва, Анкара и Техеран , които преди няколко дни съвместно обявиха, че са готови да се борят срещу сепаратизма, който Вашингтон провокира чрез кюрдите.
Втора неприятна новина за руско-турския диалог е заявлението на Лавров за това, че би било нелоша идея Африн, откъдето турските въоръжени сили изтласкаха кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“, да бъде предаден на сирийското правителство. Това същото, което Анкара наравно с Вашингтон обвинява, че използва химическо оръжие в Източна Гута.
„Никога президентът Ердоган не е заявявал, че Турция иска да окупира Африн. Винаги излизаме от това, че най-простият начин обстановката в Африн да се нормализира сега, когато турските представители говорят, че основните цели, които са си поставили там, са постигнати, е да се върне тази територия под контрола на сирийското правителство“, отбеляза Лавров.
Турското външно министерство в лицето на министър Мевлют Чавушоглу многократно заявява, че крайната цел на операцията в Африн в северната част на Сирия се състои единствено той да се върне на „истинските му стопани“. Чавушоглу също даде да се разбере, че Турция няма намерение да анексира Африн и уважава териториалната цялост на Сирия. Но това не значи, че Анкара толкова лесно ще вземе и ще го предаде на Асад, своя противник – цял кантон, който се намира под контрола на протурската „Свободна сирийска армия“, която е враг на Дамаск. Именно затова и турските медии като например вестник „Милиет“ нарекоха заявлението на Русия крайно „удивително“.
Трябва да се каже, че своят коментар относно Африн Лавров го прави в най-добрите традиции на дипломатическото изкуство, изразявайки позицията на Москва не със своите, а с думите на Ердоган, който не възнамерява „да окупира Африн“. При това той подчерта загрижеността на турския президент от „заиграването“ на САЩ с кюрдите за създаването на „някакъв пояс за сигурност“ на границата с Ирак, в което Ердоган видя заплаха за сигурността на Турция.
Вниманието, обръщано на формулировките, както от страна на Ердоган, който изразява „загриженост“, а не разкритикува Русия, така и от тази на Лавров, който изрази тревогите на Турция относно кюрдите демонстрират наличието на определен консенсус между Москва и Анкара. И е свързан не само с временните интереси в Сирия, основани на антиамериканска основа, но и на двустранни сделки. Днес Ердоган даде да се разбере, че решението на страната му да закупи зенитно-ракетен комплекс С-400 е неотклонно, дори и ако САЩ въведат санкции против „Рособоронекспорт“, който доставя тези ракети в Турция.
„Турция сама ще определя съдбата си. Което е изгодно за страната, това и ще правим. Това се отнася и за въпросите за осигуряване на сигурността. Тази крачка вече я направихме, заяви Ердоган.
Турция и Русия, които се договориха да ускорят сроковете за доставка на С-400, осъществяват и други важни икономически проекти. По време на посещението на Путин бяха положени основите на първата турска АЕЦ „Аккую“, която се строи в Мерсин от „Росатом“. Продължава и строителството на газопровода „Турски поток“ по дъното на Черно море.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ иска ООН да гласува за разследването на употребата на химическо оръжие в Сирия

AFP: САЩ иска ООН да гласува за разследването на употребата на химическо оръжие в Сирия

10 Април 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. САЩ са поискали от Съвета за сигурност на ООН да гласува по предложение за установяване на комисия, която да разследва предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия, но мярката рискува да получи вето от Русия, предава AFP.
САЩ искат гласуването да се проведе в 15:00 часа нюйоркско време (22:00 българско). Това се случва докато президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреждава за възможно военно действие в отговор на предполагаемата химична атака по контролирания от сирийската опозиция град Дума.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Франция призовава Израел да реагира сдържано на безредиците по границата с Ивицата Газа

ТАСС: Франция призовава Израел да реагира сдържано на безредиците по границата с Ивицата Газа

2 Април 2018 | 04:02 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция призовава Израел да реагира сдържано на безредиците по границата с Ивицата Газа, предава TACC.
Френските власти са изразили дълбокото си безпокойство във връзка със скорошните безредици по границата между Израел и Ивицата Газа и призовават Израел да реагира с максимална сдържаност се съобщава в комюнике на пресслужбата на Министерството по европейските въпроси на Франция.
„Франция напомня на израелските власти за задължението им да защитават гражданските лица и ги умолява да действат с максимална сдържаност. Франция също така напомня за правата на палестинците на мирна демонстрация“, се казва в текста.
От Министерството още веднъж подчертават важността на възобновяване на преговорите и необходимостта да се сложи край на хуманитарната криза в сектора Газа, „Това предполага прекратяване на блокадата и сваляне на ограничителните мерки, а също така и надеждни гаранции за сигурността на Израел“, добавят от ведомството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Според турския президент „Израел е терористична държава“

Hurriyet: Според турския президент „Израел е терористична държава“

1 Април 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Анкара. По време на конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че „Израел е терористична държава“, пише Hurriyet.
„Турция трябва да се справя с терористи. Но Израел не е загрижен от тях, защото той самият е терористична държава“, заяви Ердоган. „Вие не сте популярни. Спрете да се хвалите, че имате ядрено оръжие. Ще дойде време, когато те няма да свършат работа“, допълни той.
„Ти си окупатор. Ти си окупирал тази земя. Ти си също така терорист“, обърна се Ердоган към израелския министър-председател Реджеп Тайип Ердоган.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Реджеп Тайип Ердоган осъди Бенямин Нетаняху за думите, че срещу жителите на Африн се извършват престъпления

ТАСС: Реджеп Тайип Ердоган осъди Бенямин Нетаняху за думите, че срещу жителите на Африн се извършват престъпления

1 Април 2018 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган осъди в неделя израелският министър-председател Бенямин Нетаняху, обвинил турските въоръжени сили за престъпления срещу цивилното население в сирийския регион Африн, предава ТАСС.
„Нетаняху дава странни и абсурдни заявления. Докато Турция се бори срещу терористични групировки, Израел осъществява политика на терор, а не борба срещу престъпността“, заяви Ердоган. Той отбеляза, че „Нетаняху трябва да проявява искреност и да престане да критикува Турция, иначе израелските сили няма да получат позитивен отклик от Анкара“, подчерта той.
По-рано днес израелският министър-председател отговори на предишната критика от страна на Анкара по отношение на действията на израелската армия, предприети от израелската армия, при която бяха убити 16 палестинци. Според Нетаняху „най-моралната армия на света няма да слуша проповеди от тези, които в течение на години безразборно бомбардират гражданско население“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yedioth Ahronoth: Бенямин Нетаняху заяви, че думите на Ердоган относно случващото се на Ивицата Газа е лицемерие

Yedioth Ahronoth: Бенямин Нетаняху заяви, че думите на Ердоган относно случващото се на Ивицата Газа е лицемерие

1 Април 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разкритикува турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който осъди Израел предишния ден заради гибелта на 16-те палестинци по време на протест в Ивицата Газа, пише Yedioth Ahronoth.
„Най-моралната армия на света няма да търпи проповеди от някой, който от години безразборно бомбардира цивилни“, заяви Нетаняху.
В петък в Ивицата Газа избухнаха протести при които освен загиналите палестинци, бяха ранени други 1400 души.
„Силно осъждам израелското правителство заради нечовешката му атака“, заяви Ердоган по време на реч в Истанбул, реагирайки на сблъсъците.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Министърът на отбраната на Израел изключва започването на разследване относно смъртните случаи в Ивицата Газа

Deutsche Welle: Министърът на отбраната на Израел изключва започването на разследване относно смъртните случаи в Ивицата Газа

1 Април 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман отхвърли призивите за разследване на убийствата на 15-те палестински протестиращи по време на демонстрация на границата между Израел и Ивицата газа. Според него открилите огън войници са взели правилното решение, предава Deutsche Welle.
„Израелските войници направиха това, което е необходимо. Нашите войници заслужават медал“, заяви Либерман. „А що се отнася до комисията по разследване – такава няма да има“, допълни той.
Отделно от израелската армия съобщиха, че най-малко осмина от убитите палестинци са били членове на „Хамас“. Израелският министър-председател Бенямин Натяняхе заяви, че благодарение на действията на армията жителите на страната могат да празнуват Пасха безопасно.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Бенямин Нетаняху отхвърли обвиненията на Турция за непропорционално използване на сила в Ивицата Газа

ТАСС: Бенямин Нетаняху отхвърли обвиненията на Турция за непропорционално използване на сила в Ивицата Газа

1 Април 2018 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. /. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли критиките на Анкара срещу израелските действия в Ивицата Газа, довели до гибелта на 16 палестинци. Турското външно министерство осъди „непропорционалното използване на сила“ от еврейската държава в палестинския анклав, предава ТАСС.
„Най-моралната армия в света, тази на Израел няма да слуша забележките на тези, които в продължение на много години безразборно бомбардират цивилни граждани“, заяви Нетаняху, в отговор на критиките на турската страна. „Явно така в Турция по такъв начин празнуват Първи април, (Деня на лъжата – бел.прев.)“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

SZ: Турция отхвърли като „достойна за съжаление“ критиката на Ангела Меркел за военната операция „Маслинова клонка“

SZ: Турция отхвърли като „достойна за съжаление“ критиката на Ангела Меркел за военната операция „Маслинова клонка“

22 Март 2018 | 08:56 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Турция отхвърли критиките на канцлера на ФРГ Ангела Меркел за военната операция „Маслинова клонка“ в Северна Сирия като „достойна за съжаление" и базирана на погрешна информация, пише германският вестник Die Sueddeutsche Zeitung.
От редакцията припомнят, че за първи път Меркел осъди турската операция в района за Африн едва в сряда, 21 март, два месеца след началото й. Дори в името на „всички законни интереси на Турция в областта на сигурността е неприемливо случващото се в Африн, където хиляди и хиляди цивилни бяха преследвани, убити или принудени да напуснат", подчерта Меркел в реч пред Бундестага. Турското външно министерство разкритикува изявлението на Меркел, като заяви, че е странно „някои от нашите съюзници да разглеждат ситуацията през очите на терористите".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Владимир Чуков: Случващото се в Северна Сирия е ясно прочистване и смяна на демографския облик, „Маслинова клонка“ продължава

Проф. Владимир Чуков: Случващото се в Северна Сирия е ясно прочистване и смяна на демографския облик, „Маслинова клонка“ продължава

22 Март 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Случващото се в Северна Сирия е ясно прочистване и смяна на демографския облик, „операцията „Маслинова клонка“ продължава. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ арабистът проф. Владимир Чуков. По думите му Сирия е далеч от държавността, като буди притеснение подходът на Турция към новозавзетата територия на Африн, който остава най-горещата точка в размирната страна, а и в целия Близък изток. „В един кулминационен момент на територията на Сирия воюваха представители на множество държави – това всъщност е арената на световния сблъсък. Да, битка между турци и кюрди за съжаление има, особено, когато наблюдаваме ситуацията в Африн. Ахилесовата пета на самите кюрди обаче е това, че те искат да изнесат проблема като общотурски, общонационален, но всъщност той е на една изключително голяма множественост, която също нанася удар върху борбата на онези хора, които искат да живеят в мир и демокрация. Нещата са толкова сложни, че ние в момента говорим за една изключително примитивна форма на държавност, която е лансираната от кюрдите форма за регионална федерация“, обясни проф. Владимир Чуков. Фокусът на турската намеса в Сирия, с мотива за борба с терористичните организации, се измести от борба между ПКК и турската държава, към борба между кюрди и турци, коментира още той. Необходимо е Анкара да синхронизира понятията си за тероризъм, тъй като не липсват и противоречия в действията й, добави арабистът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: МВнР на Турция определи като „неуместно“ изявлението на Ангела Меркел за турската операция в Африн

Daily Sabah: МВнР на Турция определи като „неуместно“ изявлението на Ангела Меркел за турската операция в Африн

22 Март 2018 | 06:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция смята, че неуместното изявление на германския канцлер Ангела Меркел по отношение на операция „Маслинова клонка“ в северозападния сирийския район Африн е неприемливо и намира про-терористичната гледна точка на Германия за странна, заявиха от Министерството на външните работи на Турция чрез съобщение, пише турското издание Daily Sabah.
Външното ведомство призова съюзниците на Турция да направят усилие за установяване на траен мир, сигурност и стабилност в Сирия и подчерта важността от близката координация и консултациите. Също така, от турското министерство предупредиха своите съюзници, да не се доверяват на антитурска дезинформация и да не подкрепят терористични групировки.
Вестникът припомня, че в сряда Меркел разкритикува турската операция в сирийския район Африн и Русия за това, че „само гледа“ продължаващите атаки на сирийската армия срещу Източна Гута. Тя определи турската военна операция „Маслинова клонка“ като „неприемлива, независимо какви съображения за сигурността си има Анкара, пише Daily Sabah. „Осъждам това категорично“, заяви германският канцлер.
Междувременно, президентите на Турция и Германия Реджеп Таийп Ердоган и Франк-Валтер Щайнмайер са обсъдили контратерористичната операция на Турция по време на телефонен разговор в сряда. Двамата са потвърдили желанието на двете страни за подобряване на двустранните отношения.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел разкритикува Турция заради офанзивата в Африн

AFP: Ангела Меркел разкритикува Турция заради офанзивата в Африн

21 Март 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува турската военна офанзива срещу кюрдските въоръжени отряди в сирийския регион Африн, предава AFP.
„Въпреки всичките легитимни интереси, които Турция има за сигурността си, това, което се случва в Африн не е приемливо. Там хиляди цивилни биват преследвани, умират или са насила заставяни да бягат“, заяви Меркел пред Бундестага.
„Ние осъждаме това по най-силен начин“, допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ердоган отново скочи срещу САЩ: Ако искате да сме стратегически партньори – ще трябва да ни уважавате; а вие правите точно обратното –заблуждавате ни

Ердоган отново скочи срещу САЩ: Ако искате да сме стратегически партньори – ще трябва да ни уважавате; а вие правите точно обратното –заблуждавате ни

20 Март 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция и генерален председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Реджеп Тайип Ердоган за пореден път отправи остри думи към Вашингтон за политиката и действията в Сирия, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).
В изказване на редовното седмично заседание на Парламентарната група на ПСР Ердоган критикува изявленията на официален говорител на САЩ за „загрижеността от ситуацията в Африн”. „Когато ние споделяхме с вас нашата загриженост, тогава вие къде бяхте? Когато ви казвахме да дойдете и заедно с вас да прочистим терористичните организации, тогава къде бяхте? … Ако сте стратегически ортак с нас, тогава ще трябва да проявявате към нас уважение. А вие се опитвате да ни заблуждавате. Такава голяма заблуда, че вкарахте над 5 хиляди ТИР-а с оръжие в нашия регион.”, аргументира се Ердоган.
Освен това той обръща специално внимание и на предстоящите през 2019 год. три вида избори. „Целта ни е да спечелим първо местните, а след това и общите парламентарни избори с над 50%. А за самите президентски избори просто нямаме никакъв друг шанс, освен победа поне с 50% + 1”, апелира Ердоган, цитиран от ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Според турското правителство САЩ „не могат и не искат“ да разберат същността и целите на операцията в Африн

Daily Sabah: Според турското правителство САЩ „не могат и не искат“ да разберат същността и целите на операцията в Африн

20 Март 2018 | 09:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турското външно министерство заяви, че властите на САЩ все още не могат да разберат природата и целите на операцията на турските въоръжени сили в сирийския регион Африн, пише Daily Sabah.
„Операция „Маслинова клонка“ е операция срещу тероризма. Операцията със сигурност не цели гражданското население, а по-скоро цели да спаси цивилното население от потисническото на терористичните организации“, пише в официално заявление на министерството. Посланието идва в отговор на заявлението на Държавния департамент на САЩ, че страната е „дълбоко загрижена“ относно хуманитарната ситуация в Африн.
Турското министерство съобщава, че е предприело необходимите мерки, за да осигури защитата на цивилните, както и хуманитарна помощ за тях.
„Последното изказване на САЩ демонстрира, че те вси още не могат или не искат да разберат причините, целите и природата на операция „Маслинова клонка“, на свой ред коментира турският вицепремиер Бекир Боздаг.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция ще разшири операция „Маслинова клонка“

Daily Sabah: Турция ще разшири операция „Маслинова клонка“

19 Март 2018 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че има вероятност Анкара да извърши отвъдгранична операция в иракския район Синджар пише вестник Daily Sabah. Целта ще бъдат, според държавния глава, позиции на Кюрдската работническа партия. Коментарът му е направен в понеделник, ден след като в неделя турската армия и подкрепяни от нея групировки превзеха град Африн от кюрдските „Народни отряди за защита“ в едноименната сирийска провинция.
Според думите на Ердоган, Турция е „поискала от иракското правителство да изчисти терористите от Кюрдската работническа партия в северен Ирак и скоро ще извърши отвъдгранична операция там“. По данни на изданието, Турция и Ирак планират друга, обща операция, срещу позиции на Кюрдската работническа партия, която е определяна като терористична организация от множество държави, сред които и Турция. Срещу позиции на групировката в миналото турските Военновъздушни сили са извършали няколко удара.
Ердоган освен това подчерта, че операция „Маслинова клонка“, в Сирия ще продължи и след превземането на Африн, като нейна цел ще бъдат контролираните от „Народните отряди за защита“ позиции между Африн и границата с Ирак. Ердоган подчерта, че „ние ще продължим този процес, докато не елиминираме напълно този коридор, включително Манбидж, Айн ал-Араб, Тел Абиад, Рас ал-Алин и Камишли“.

Агенция "Фокус" припомня:

По-рано в понеделник от Дамаск определиха като "окупация" присъствието на турски военни в Африн и изискаха незабавното им оттегляне. Сирия се обяви срещу операция "Маслинова клонка" още след нейното начало, като дори част от групировките верни на режима оказаха подкрепа на кюрдските формирования в северната сирийска провинция.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирия определи като „окупация“ присъствието на турски военни в Африн

AFP: Сирия определи като „окупация“ присъствието на турски военни в Африн

19 Март 2018 | 19:04 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн, като призова Анкара да изтегли частите си от града, център на едноименната провинция, предава AFP.
В разпространеното от министерството съобщение се казва, че „Сирия осъжда турската окупация на Африн и престъпленията, които се извършват там“. Освен това Дамаск „изисква нахлулите сили незабавно да се оттеглят от сирийската територия, която са окупирали“.
В неделя турската армия и подкрепяните от нея военни формирования превзеха Африн, след като контролиращите го кюрдски "Отряди за народна самоотбрана" се изтеглиха от града. Действията на Анкара са част от започналата на 20 януари операция "Маслинова клонка", насочена срещу кюрдското формирование, което Турция определя като терористично. По-рано в понеделник турски официални лица заявиха, че силите на страната смятат да предадат града обратно на сирийското правителство.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турската операция в Африн ще бъде разширена и към други контролирани от кюрдите региони, заяви Реджеп Тайип Ердоган

AFP: Турската операция в Африн ще бъде разширена и към други контролирани от кюрдите региони, заяви Реджеп Тайип Ердоган

19 Март 2018 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че Турция смята да разшири своята операция „Маслинова клонка“ и към други контролирани от кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ региони в Сирия, предава AFP.
Ден след като стана ясно, че контролираният от кюрдската групировка град Африн е превзет от турските военни и подкрепящите ги формации, Ердоган подчерта, че „ние ще продължим този процес, докато не елиминираме напълно този коридор, включително Манбидж, Айн ал-Араб, Тел Абиад, Рас ал-Алин и Камишли“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция определи превземането на центъра на Африн като „значително“

Yeni Safak: Турция определи превземането на центъра на Африн като „значително“

18 Март 2018 | 21:12 | Агенция "Фокус"
Анкара. Прессекретарят на турското президентство Ибрахим Калън описа като „значително“ превземането на центъра на северозападния сирийски град Африн по време на операцията на турските въоръжени сили „Маслинова Клонка“, пише Yeni Safak.
„Посланието към терористичните организации и към целия свят е ясно: Турция ще продължи да се придвижва с уверени крачки по пътя на стабилността, доверието и справедливостта“, заяви Калън. „Духът на битката при Чанъккале от 18 март все още стои след 103 години“, заяви той, имайки предвид победната битка на Османската армия по време на Първата световна война.
Калън допълни, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е водил операцията в Африн и посочи, че „в момента все още текат хуманитарни и въоръжени операции в региона“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кюрдите обявиха партизанска война срещу турските войски в Африн

ТАСС: Кюрдите обявиха партизанска война срещу турските войски в Африн

18 Март 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Африн. Кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ (YPG), напуснали административния център в Африн, са обявили преминаване към партизанска война срещу турската армия в Северна Сирия, предава ТАСС, като се позовава на изявление от командването на YPG, разпространено от информационна агенция Firat. В него се подчертава, че кюрдите са „запазили своя потенциал и организират повсеместна въоръжена съпротива срещу интервенцията“.
Въоръжените сили на Турция, съвместно със съюзната им „Сирийска свободна армия“ (ССА), превзеха Африн в неделя като част от военната операция „Маслинова клонка“, започнала на 20 януари. По данни на Firat в резултат на проведената операция само от последните дни жертви на турските въздушни удари и артилерийски обстрел са станали 289 души, в това число повече от 40 деца.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Сирийските кюрди обещаха да се бият до „освобождаването“ на Африн

AFP: Сирийските кюрди обещаха да се бият до „освобождаването“ на Африн

18 Март 2018 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Африн. Сирийските кюрди дадоха обещание да възстановят контрола над Африн, който в неделя бе превзет от турските военнослужещи, задействани в операция „Маслинова клонка“, предава AFP.
„Съпротивата… ще продължи докато всеки инч от Африн не бъде освободен и жителите му не се върнат в своите домове“, се казва в изявление от местните власти на полуавтономния кюрдски район.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция продължава да съсредоточава войски по границата със Сирия и подготовката им за изпращане в Африн

Турция продължава да съсредоточава войски по границата със Сирия и подготовката им за изпращане в Африн

18 Март 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Хатай. В рамките на операцията „Маслинова клонка” Турция продължава изпращането на военна техника и личен състав в пограничните със Сирия провинции Хатай и Килис, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Подкрепленията за операцията от дислоцираните във вътрешността военни части вече достигнаха до Хатай и Килис. Военната техника и тежко въоръжение се разполагат в районите за съсредоточаване в пограничната полоса и имат готовност за изпращане в района на Африн, посочва още ДХА.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция е наложила пълен контрол над град Африн

AFP: Турция е наложила пълен контрол над град Африн

18 Март 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Африн. Турските сили и противопоставящата се на режима в Дамаск и подкрепяна от Анкара групировка „Свободна сирийска армия“ контролират напълно град Африн в едноименната провинция, това съобщава кореспондент на AFP. Турски военни са превзели сградите на местните власти, като бойци на двете военни групировки са установили и пълен контрол над всеки един от кварталите на града.
По-рано турският президент и базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права потвърдиха, че Африн е превзет, а силите на кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ са се изтеглили от града.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: СОЧП потвърди, че центърът на Африн е под контрола на „Сирийската свободна армия“

AFP: СОЧП потвърди, че центърът на Африн е под контрола на „Сирийската свободна армия“

18 Март 2018 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Африн. Базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права потвърди, че центърът на град Африн се намира под контрола на подкрепяната от Турция „Сирийска свободна армия“, предава AFP. Според данните на Обсерваторията, турските военни и техните съюзници вече контролират над 50% от територията на града след ден на тежки бомбардировки. Организацията е потвърдила изтеглянето на кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“ от Африн, за което съобщиха по-рано от силите на подкрепяните от Турция опозиционни групировки в Сирия.
За установяването на контрол над сирийския град съобщи и турският президент Реджеп Тайип Ердоган, като по неговите думи това се е случило към 7:30 българско време, няколко часа след началото на офанзиваната, започнала в нощта на събота срещу неделя.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че Африн е под контрола на турската армия

АА: Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че Африн е под контрола на турската армия

18 Март 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган потвърди, че контролираният до момента от сирийските кюрди град Африн, е завладян от турските военни и силите на „Свободната сирийска армия“, съобщава Anadolu Agency. Според данни на агенцията, турските военни и групировките на въоръжената сирийска опозиция са влезели в града около 3 часа след полунощ българско време. Агенцията потвърди данните, съобщени по-рано и според които бойците на сирийските кюрди са се изтеглили от града, оставяйки самоделни мини по някои от улиците.
Според думите на Ердоган, "отряди на „Свободната сирийска армия“, които са подкрепяни от турските военни, установиха контрол над центъра на Африн" към 07:30 часа (българско време).


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Подкрепяните от Турция групировки са установили контрол над град Африн, заяви говорител на „Свободната сирийска армия“

Reuters: Подкрепяните от Турция групировки са установили контрол над град Африн, заяви говорител на „Свободната сирийска армия“

18 Март 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Африн. Подкрепяните от Турция групировки от въоръжената сирийска опозиция са влезли и установили контрол над град Африн, това е съобщил говорител на действащата заедно с военните на Анкара групировка, известна като „Свободната сирийска армия“, предава Reuters. Говорителят на групировката Мохамад ал Хамадийн заяви, че към момента те не са срещнали съпротива, тъй като кюрдските сили, както изглежда, са се изтеглили от Африн. Очаква се потвърждение от главния щаб на Турция.
По-рано бе съобщено, че бойци на "Свободната сирийска армия" са влезели в няколко квартала на Африн в неделя сутринта, установявайки контрол върху тях.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Силите на Турция са влезли в град Африн

AFP: Силите на Турция са влезли в град Африн

18 Март 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Африн. Турските сили и подкрепящите ги групировки са навлезли в контролирания от сирийските кюрди град Африн в неделя, съобщава AFP, като се позовава на данни от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешки права. Съгласно разпространената информация, турските военни вече контролират няколко квартала. Според данни на Обсерваторията, боевете в града продължават. Подкрепящи Анкара бунтовнически групировки, известни в Турция като „Свободна сирийска армия“, обявиха от своя страна, че са навлезели в части от източните и западните квартали.
Турция започна на 20 януари операция "Маслинова клонка" срещу групировката "Отряди за народна самоотбрана" на сирийските крюди, която Турция счита за терористична организация. В събота турският президент обяви, че въоръжените сили на страна ще "влязат в Африн всеки момент".
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турските сили ще влязат в Африн всеки момент

Реджеп Тайип Ердоган: Турските сили ще влязат в Африн всеки момент

17 Март 2018 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че подкрепяните от турската армия сирийски сили са обградили центъра на град Африн в северозападна сирия и са готови всеки момента да влязат в него, предава Anadolu Agency.
„Скоро ще навлезем в Африн и ще обявим добрите новини всеки момент“, заяви Ердоган по време на конгрес на своята „Партия на справедливостта и развитието“ в провинцията Мардин.
На 20 януари Турция стартира операция „Маслинова клонка“, за да прочисти кюрдските въоръжени сили от региона.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СОПЧ: Турски въздушен удар е убил 11 цивилни в Африн

СОПЧ: Турски въздушен удар е убил 11 цивилни в Африн

17 Март 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Турски въздушен удар е убил 11 цивилни, опитващи се да избягат от Африн в Северна Сирия, след като турските сили са засилили настъплението в покрайнините от населения с кюрди град, предава AFP.
Базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за правата на човека“ съобщава, че повече от 280 цивилни са убити от началото на водената от Турция офанзива срещу кюрдските въоръжени формирования в Африн, започнала на 20 януари.
Анкара постоянно повтаря, че „се грижи“ за избягването на жертви сред цивилните.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Повече от 150 хил. цивилни са избягали от района Африн от сряда насам

AFP: Повече от 150 хил. цивилни са избягали от района Африн от сряда насам

17 Март 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Дамаск. По данни на базираната в Лондон „Сирийска обсерватория за правата на човека“ повече от 150 хил. цивилни са избягали от град Африн от сряда вечерта насам, за да не бъдат засегнати от турската военна офанзива срещу контролиращите района кюрдски милиции, предава AFP.
„Цяла нощ се води ожесточена борба в северните покрайнини на града, при която турската армия и съюзните им сили се опитваха да влязат в него“, съобщава „Обсерваторията“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турската армия е обградила сирийския град Африн

AFP: Турската армия е обградила сирийския град Африн

13 Март 2018 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Африн. Турската армия и съюзниците й сред сирийските бунтовници обградиха разположения в северната част на страната град Африн, контролиран от кюрдските милиции, предава AFP.
В краткото изявление от военните на Анкара се посочва, че сирийският град е обграден още в понеделник, без да се привеждат допълнителни подробности.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Voice of America:  Турският президент обвинява НАТО, че не подкрепя Турция

Voice of America: Турският президент обвинява НАТО, че не подкрепя Турция

11 Март 2018 | 01:11 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвинява НАТО, че не подкрепя Турция за операцията й в Сирия, предава Voice of America, цитирайки AP.
Говорейки пред привърженици в събота той казва „Хей, НАТО, къде сте?“ като обвинява Алианса в двойни стандарти. Той казва, че Турция изпраща войски в конфликтни зони, когато това е поискано от нея, но не получава подкрепа в замяна. Той призовава НАТО да подпомогне Турция, защото границите й са „застрашени в момента“.
Турция започна самостоятелна операция срещу Отрядите за народна самоотбрана на сирийските кюрди на 20 януари, за да прочисти Африн в Северозападна Сирия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турските военни са достигнали околностите на град Африн

Reuters: Турските военни са достигнали околностите на град Африн

10 Март 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
Африн. Турските военни са достигнали околностите на град Африн в събота, след продължила повече от месец кампания срещу сирийските кюрди в едноименния регион, това са съобщили от Сирийската обсерватория за човешки права, предава Reuters.
Анкара даде началото на своята операция „Маслинова клонка“ на 20 януари, която е насочена срещу кюрдските „Народни отряди за защита“, контролиращи де факто сирийската провинция, като Турция разглежда организацията като крило на „Кюрдската работническа партия“, обявена в множество държави за терористична организация. В рамките на кампанията, турската армия успя да установи контрол върху граничния район, няколко по-малки градове и множество села. Миналия месец верни на режима в Дамаск военни също навлязоха в региона след молба от страна на кюрдите, но Турция не преустанови операцията си, припомнят от агенцията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent:  Докато светът гледа към Източна Гута, в Африн избиват цивилни

The Independent: Докато светът гледа към Източна Гута, в Африн избиват цивилни

10 Март 2018 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Африн. Докато светът гледа към Източна Гута, в Африн избиват цивилни, пише британският вестник The Independent.
Има многобройни снимки и видеоматериали от Африн, направени от кюрдите и показващи как турските сили бомбардират къщи и обезобразените тела на деца, убити от експлозиите.
Ако тези снимки идваха от Източна Гута, щяха да попаднат в новините и по първите страници на вестниците, посланикът на САЩ в ООН щеше да държи тези снимки в ръцете си, но защото тези снимки идват от Африн – в същата държава само на 200 мили от столицата, те са почти игнорирани от водещите медии и чуждестранните политици, пише вестникът.
Африн е в началото на трагедия като тази в Източна Гута или по-лоша от нея или от тази Алепо през 2016 година. През последната седмица обсадата на най-гъсто населените райони на Африн се затегна и броят на убитите нарасна на 220 души, а ранените достигат 600 души. Никой не знае колко души се намират в Африн. Според ООН са 323 хиляди, а кюрдските лидери говорят за един милион. Районът на Африн е три пъти по-голям от Източна Гута.
Кюрдите се опасяват, че могат да станат жертва на етническо прочистване. Макар Африн да е бил традиционно кюрдски район, президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган след като започва инвазията заявява, че 55 процента Африн е арабски и 35 процента кюрдски, като добавя, че целта на операцията е „да върне Африн на законните му притежатели“.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турските войници ще влязат в град Африн всеки момент

Реджеп Тайип Ердоган: Турските войници ще влязат в град Африн всеки момент

9 Март 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че подкрепяните от страната му сили са обградили центъра на сирийския град Африн и са готови „всеки момент“ да влязат в него като част от операция „Маслинова клонка“, предава Anadolu Agency.
„В момента центърът на Африн е обграден“, заяви Ердоган. Той допълни, че от началото на операцията са „неутрализирани“ общо 3171 „терористи“. Турските власти смятат контролиращите провинция Африн кюрдски части за терористи.
Според генералния щаб на турската армия операцията цели установяването на сигурност и стабилност по южните граници на Турция, както и да защити сирийците от „жестокостта на терористите“.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турската армия и „Свободната сирийска армия“ поеха контрола над ключов язовир в Африн и са в околностите на едноименния град

Anadolu Agency: Турската армия и „Свободната сирийска армия“ поеха контрола над ключов язовир в Африн и са в околностите на едноименния град

9 Март 2018 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Африн. Въоръжените сили на Турция и „Свободната сирийска армия“ са превзели още няколко села в северозападния сирийски район Африн и са поели контрола над ключов язовир в областта, предава Anadolu Agency.
Според кореспондента на турската агенция на мястото на събитията, турската армия и съюзниците й са взели село Халуби Кабир в севериоизточната част на района и са поели контрола над язовирът, от който се снабдяват с вода градовете Азаз и Африн и техните околности.
Anadolu уточнява, че западната част от язовира все още е в ръцете на кюрдските „Отряди за народна самоотбрана“. Язовирът, известен като „Язовира 17 април“, е единственият източник на питейна вода и електричество за град Африн.
От началото на операцията „Маслинова клонка“, турската армия и ССА са освободили 161 населени места, включително 5 градски центъра, 124 села и 31 стратегически района, припомнят от Anadolu.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турската армия е „неутрализирала 3149 терористи“ в Африн

Anadolu Agency: Турската армия е „неутрализирала 3149 терористи“ в Африн

9 Март 2018 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Анкара. Генералният щаб на турските въоръжени сили съобщи в петък, че от началото на военната операция в северозападния сирийски район Африн са „неутрализирани“ общо 3149 „терористи“ , предава Anadolu Agency.
Турция започна военната операция „Маслинова клонка“ срещу сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ на 20 януари т.г.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“ (Русия): Турският външен министър обяви предстояща операция срещу иракските кюрди

„Коммерсант“ (Русия): Турският външен министър обяви предстояща операция срещу иракските кюрди

9 Март 2018 | 04:00 | Агенция "Фокус"
Багдад. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че турската армия се готви да проведе военна операция в Северен Ирак срещу местните кюрдски въоръжени формации, които според думите на дипломата, са част от „Работническата партия на Кюрдистан“, пише руският вестник “Коммерсант“, като от редакцията припомнят, че групировката е призната за терористична в редица държави, сред които и Турция.
„След изборите в Ирак ние очакваме извършване на обща с иракското правителство военна операция“, срещу кюрдите, е разкрил първият дипломат на Анкара в интервю за местна телевизия и цитиран от руското изданието.
Според плана на турската армия, акцията ще бъде продължение на операция „Маслинова клонка“, която се води в момента в сирийската провинция Африн. По думите на Чавушоглу, водената в момента операция в Сирия ще завърши до месец май, когато ще се проведат и парламентарни избори в Ирак. Макар според външният министър операцията да е съгласувана с премиера на Ирак Хайдар ал Абади, неговите думи предизвикаха остри реакции сред някои народни представители, които заявиха, че няма да позволят на Турция да се меси във вътрешните дела на страната.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турската армия превзеха ключов град в сирийския район Африн

Reuters: Турската армия превзеха ключов град в сирийския район Африн

8 Март 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турската армия и нейните съюзници от „Свободната сирийска армия“ са поели контрола над един от най-големите градове в сирийския район Африн –Джандарис, в четвъртък, предава Reuters, като се позовава на информация от турските медии.
Турските формирования са изтласкали сирийските кюрдски „Отряди за народна самоотбрана“ от центъра на Джандарис в четвъртък, след като са превзели възвишение, доминиращо града в сряда, като от турските медии уточняват, че операциите по зачистка на района продължават.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.