НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:32


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МРРБ: 61% от българите одобряват въвеждането на тол системата

МРРБ: 61% от българите одобряват въвеждането на тол системата

7 Април 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. 61% от българите одобряват въвеждането на тол системата и електронната винетка, 30.9% не могат да преценят, а 8.1% са против. Това показва Национално представително проучване на общественото мнение за новата система на плащане при преминаване през републиканската пътна мрежа, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. То беше извършено от Exacta Research Group сред 1500 българи в 98 населени места през февруари – март 2018 г.
Според 69.7% от запитаните по-справедливо е тежкотоварните камиони да плащат за изминато разстояние вместо на база време за преминаване, както е в момента. 56.9% от хората смятат, че така пътните инциденти ще намалеят, защото шофьорите на ТИР-ове няма да са принудени да бързат. 62.9% споделят твърдението, че толът ще повиши приходите и тези пари ще бъдат реинвестирани в пътна инфраструктура и за повишаване на безопасността на движение. Отчетено е и друго предимство – 55.8% са убедени, че отчитането на трафика няма да доведе до забавяне, тъй като няма да се поставят бариери по пътищата, а камери ще засичат номерата на автомобилите.
Най-голям процент от запитаните – 81.6%, споделят тезата, че превозните средства, които амортизират повече пътната настилка, трябва да плащат по-високи такси. Сега по данни на Агенция „Пътна инфраструктура“ през 2017 г. са продадени 7.5 млн. винетни стикери, което е с 736 147 повече от 2016 г. Реализираните приходи са 352 млн. лв. или с 25 млн. повече от 2016 г. От тях приходите от продажба на винетки за леки автомобили са близо 249 млн. лв., а 103 млн. лв. са от продажбата на винетки за ТИР. Дисбалансът е очевиден. Оказва се, че в малка България, където строителството на пътища е национална кауза, тези, които рушат най-много, плащат по-малко. В момента например един товарен камион може да премине през страната само за 23 лв. – това е цената на винетката за едно денонощие. За сравнение в Сърбия толкова се плаща само по новия участък от магистралата от Ниш до Пирот.
Интересни са и отговорите по отношение обхвата на тола. На въпрос „Одобрявате ли или не въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили извън магистралите“, 53.1% отговарят с „да“, 12.9% - с „не“, а 34% не могат да преценят. Най-голям процент – 28.9 %, считат, че ТИР-овете трябва да се движат основно по магистрали и първокласни пътища. 28.1% са на мнение, че трябва да минават основно по магистралите, а 18.3% - по всички пътища от републиканската пътна мрежа.
По отношение размера на таксите най-голям е процентът (47.1) на тези, които казват, че не могат да преценят колко да се плаща за километър от МПС над 3,5 т. 21.3% одобряват такса от 15 ст./км, 18.6% - 20 ст./км, а 13.1% са за цена от 30 ст. на км. Според 39.9% таксите в България трябва да бъдат близки до тези в държави като Гърция, Сърбия и Унгария.Анкетата показва и гледната точка на хората по отношение изразходването на събраните средства.
Договорът за въвеждане на тол системата беше подписан от Агенция „Пътна инфраструктура“ с международния консорциум „КАПШ трафик солюшънс“ на 15 януари 2018 г. Очаква се системата да започне да носи приходи през 2019 г. По предварителни изчисления те ще бъдат най-малко три пъти по-големи от сегашните и ще са около 1 млрд. лв. годишно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ ще кандидатства пред Европейската комисия за 3,3 млрд. лв. за пътна безопасност (ОБЗОР)

МРРБ ще кандидатства пред Европейската комисия за 3,3 млрд. лв. за пътна безопасност (ОБЗОР)

27 Март 2018 | 19:27 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще кандидатства пред Европейската комисия за средства в размер на 3,3 млрд. лв. за пътна безопасност в рамките на 2020 – 2030 г. Глобалната цел на европейско ниво е за този период жертвите по пътищата да намалеят с 50%. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на откриването на международната конференция „Пътна безопасност. Нови технологии и добри световни и европейски практики“, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС.
„Пътната безопасност не е казус на отделен сектор от обществото, а на цялото общество и на широк набор от институции. Искаме да осигурим по-голям ресурс за бъдещото изграждане на инфраструктурата – и като по-добро изграждане на пътищата в опасни участъци, и като мерки, свързани с подобряване на еластичните огради, поставяне на знаци и т.н.“, каза още министър Нанков и уточни, че oколо 8 хил. км републикански и 12 хил. км общински пътища се нуждаят от спешна цялостна рехабилитация.
„На палиативния подход от последните 30 години, свързан с кърпежите на дупки, трябва да бъде сложен край. Ще преминем към дълготрайна и цялостна рехабилитация на пътищата“, коментира още регионалният министър и посочи, че това ще стане чрез въвеждането на тол системата, която няма да е панацея, но ще даде огромен ресурс. „От нея се очаква три пъти по-висок приход, не малка част от който ще бъде насочен към подобряване на пътната безопасност във всичките ѝ аспекти. Бюджетните средства, средствата на общинските администрация също ще бъдат използвани и в този аспект“, стана ясно от думите на министъра.
Председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов обясни, че всяка година трафикът се увеличава с 10-15%, увеличава се и броят на товарните автомобили, което носи много проблеми, а финансирането продължава да недостига. „Пътната агенция е полагала, в момента полага и ще полага огромни усилия в пътната безопасност. Но, за съжаление, не всички от тях се увенчават с успех. Независимо от всичко обаче там, където много бързо и екстремно можем да предотвратим катастрофи, ние го правим“, коментира инж. Атанасов и уточни, че се набляга на строителството на автомагистрали като една изключително важна част от пътната безопасност и важен фактор за значителното намаляване на жертвите по пътищата. „Състоянието на тунели, на мостове също е важно за пътната безопасност, но те изискват огромен финансов ресурс“, каза още инж. Атанасов.
Инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, коментира, че е време да се замислим повече за пътната си безопасност и в града. „В градски условия например един автомобил може да удари пешеходец с 50 км/ч, като това е равно на падане от шести етаж на сграда. А ние все още не сме развили рефлекса и културата да се пазим както трябва“, коментира Давидов. Той поясни, че към настоящия момент Министерството на регионалното развитие и благоустройството и АПИ засилват усилията си в две посоки – в структурно и функционално отношение и на оперативно ниво. „От 1 януари влезе в сила новият устройствен план на агенцията като бяха създадени две нови дирекции – за пътна безопасност и за информационни технологии и системи. Целта е да направим така, че абсолютно всички проекти да подлежат на предварителен контрол за приоритизиране с акцент на пътната безопасност, въпреки малкото средства, с които разполагаме“, каза още инж. Давидов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Веселин Давидов, АПИ: Винетната система не е най-справедливият начин за таксуване по пътищата, чрез тол системата приходите ще нараснат поне три пъти

Инж. Веселин Давидов, АПИ: Винетната система не е най-справедливият начин за таксуване по пътищата, чрез тол системата приходите ще нараснат поне три пъти

27 Март 2018 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Винетната система не е най-справедливият начин за таксуване по пътищата, чрез тол системата приходите ще нараснат поне три пъти. Това каза инж. Веселин Давидов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, по време на откриването на международна конференция „Пътна безопасност. Нови технологии и добри световни и европейски практики“, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В момента винетната система не е най-добрият и справедлив начин за таксуване по пътищата на България. Така че целта на тол системата е да се въведе тол таксуване, което ще даде много по-голям финансов принос в съответните пътни институции. Защото по настоящата винетна система над 2/3 от приходите в момента се формират от масовите превозни средства - леките автомобили, които не рушат толкова пътната инфраструктура, а нейното състояние е изключително важно за пътната безопасност. И се получава така, че тежкотоварните автомобили, които най-много разрушават настилката, допринасят най-малко за нейното изграждане. Така че с тол системата искаме приходите да нараснат поне три пъти, което ще ни даде възможност за по-добро поддържане на пътищата“, каза още Давидов.
Той обясни, че е време да се замислим повече и за пътната си безопасност и в града. „В градски условия например един автомобил може да удари пешеходец с 50 км./ч., като това е равно на падане от шести етаж от сграда. А ние все още не сме развили рефлекса и културата да се пазим както трябва“, коментира Давидов.
„Към настоящия момент Министерството на регионалното развитие и благоустройството и АПИ засилват усилията си в две посоки – в структурно и функционално отношение и на оперативно ниво. От 1 януари влезе в сила новият устройствен план на агенцията като бяха създадени две нови дирекции – за пътна безопасност и за информационни технологии и системи. Целта е да направим така, че абсолютно всички проекти да подлежат на предварителен контрол за приоритизиране с акцент на пътната безопасност, въпреки малкото средства, с които разполагаме“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Всяка година трафикът се увеличава с 10-15%, а финансирането продължава да недостига

Инж. Дончо Атанасов, АПИ: Всяка година трафикът се увеличава с 10-15%, а финансирането продължава да недостига

27 Март 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Всяка година трафикът се увеличава с 10-15%, увеличава се и броят на товарните автомобили, което носи много проблеми, а финансирането продължава да недостига. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов по време на откриването на международна конференция „Пътна безопасност. Нови технологии и добри световни и европейски практики“, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Успяваме с бюджета, който имаме. И правителството дава доста пари през последните години, но все още недостига финансиране, а пътят е жив организъм и когато днес не го направиш, утре вече е късно. Пътната агенция е полагала, в момента полага и ще полага огромни усилия в пътната безопасност. Но, за съжаление, не всички от тях се увенчават с успех. Независимо от всичко обаче там, където много бързо и екстрено можем да предотвратим катастрофи, ние го правим. Давам пример с участъка Бургас – Созопол, където допреди години загиваха годишно между 15 и 20 човека. Но от десет години там почти няма загинали“, коментира инж. Атанасов.
Той посочи, че днес ще бъде първата копка на АМ „Хемус“. „И се надявам в рамките на тази година да стартират всичките й процедури до Велико Търново, както и на автомагистралата от Русе до Велико Търново. Наблягам на строителството на автомагистрали като една изключително важна част от пътната безопасност и важен фактор за значителното намаляване на жертвите по пътищата. Състоянието на тунели, на мостове също е важно за пътната безопасност, но те изискват огромен финансов ресурс“, каза още инж. Атанасов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на София Евгени Крусев: Започна кърпенето на дупките след тежките зимни условия, предвидени са около 39 млн. лв.

Зам.-кметът на София Евгени Крусев: Започна кърпенето на дупките след тежките зимни условия, предвидени са около 39 млн. лв.

27 Март 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
София. Вече започна кърпенето на дупките след тежките зимни условия, предвидени за това са около 39 млн. лв. Това каза пред журналисти заместник-кметът на София с ресор транспорт и транспортни комуникации Евгени Крусев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ремонтът на дупките след зимния сезон започна, но заради последните снеговалежи работата беше временно замразена. Но имаме информация, че от днес следобед времето ще се оправи трайно, така че екипите вече работят по основните трасета, където има сериозни неравности в следствие на тежките зимни условия“, каза още Крусев и уточни, че общината постоянно получава сигнали за проблеми с нови дупки, отнася се сериозно към всеки един от тях и реагира по най-бързия начин според ситуацията.
„Около 39 млн. лв. е бюджетът, който ще бъде заделен за закърпване на дупки и ремонт на малки квартални улици и тротоарни настилки. Надявам се до неделя да успеем да обхванем основните трасета и пътищата на градския транспорт, а в момента се изготвят графиците кога ще започне ремонтът на по-малките квартални улици“, обясни зам.-кметът на София.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Трябва да бъде спряна практиката с кърпежите на дупките, а да рехабилитираме пътищата

Министър Николай Нанков: Трябва да бъде спряна практиката с кърпежите на дупките, а да рехабилитираме пътищата

27 Март 2018 | 10:12 | Агенция "Фокус"
София. Подходът, който сме предприемали през последните 30 г. с кърпежа на дупките, е практика, която трябва да бъде спряна. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на откриването на международна конференция „Пътна безопасност. Нови технологии и добри световни и европейски практики“, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Министърът уточни, че България е лидер в черната статистика на Европа по жертви по пътищата. „Факт е, че държавата в цялата си комплексност като институции и политики към пътната безопасност полага неимоверни усилия. Факт е и че по тази тема трябва да бъде ангажирано цялото ни общество – възпитание на нашите водачи, пешеходци и т.н. Но трябва да решим и проблема с недофинансирането в сектора „Пътна безопасност“ като неразделен сегмент от сектора за движение по пътищата. Разбира се, тол системата ще даде огромен ресурс, голяма част от който ще бъде насочен към безопасността по пътищата. Подходът, който сме предприемали през последните 30 г., с кърпежът на дупки например е практика, на която трябва да сложим край с оглед запазване както на нашите автомобили, така и със запазване на здравето на нашите граждани“, обясни министър Нанков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Малко над 3 млрд. лв. ще са нужни на България за пътна безопасност в периода 2020 – 2030 г.

Министър Николай Нанков: Малко над 3 млрд. лв. ще са нужни на България за пътна безопасност в периода 2020 – 2030 г.

27 Март 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Малко над 3 млрд. лв. ще са нужни на България за пътна безопасност за периода 2020 – 2030 г. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков по време на откриването на международна конференция „Пътна безопасност. Нови технологии и добри световни и европейски практики“, която е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Пътната безопасност не е казус на отделен сектор от обществото, а на цялото общество и на широк набор от институции. А подобни форуми са много важни за генерирането на добри идеи. Искаме да осигурим по-голям ресурс за бъдещото изграждане на инфраструктурата – и като по-добро изграждане на пътищата в опасни участъци, и като мерки, свързани с подобряване на еластичните огради, поставяне на знаци. През май месец започва дебатът по поставяне на новата Европейска стратегическа рамка за пътна безопасност, като нашите нужди за периода 2020 – 2030 г. са изчислени на малко над 3 млрд. лв. по съществуващи пътища и по новоизградени такива“, каза още министър Нанков и уточни, че новата стратегия ще бъде жертвите по пътищата на европейско ниво да намалеят с 50%.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков ще открие конференцията „Пътна безопасност: Нови технологии и добри световни и европейски практики“

Министър Николай Нанков ще открие конференцията „Пътна безопасност: Нови технологии и добри световни и европейски практики“

27 Март 2018 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков ще открие международната конференция „Пътна безопасност: Нови технологии и добри световни и европейски практики“. Събитието ще се състои днес, 27 март, от 09.30 часа в хотел „Маринела“, гр. София. На него ще бъдат представени добрите практики, иновативни технологии и възможни решения за подобряване на пътната безопасност и намаляване броя на жертвите на пътя. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
Форумът е част от календара на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. и ще се проведе с подкрепата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Конференцията е организирана от Сдружение „Българска Браншова Асоциация Пътна Безопасност“, Международната пътна федерация и Европейската пътна федерация.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Ще се проведе дебат на база тарифирането на тол системата

Министър Николай Нанков: Ще се проведе дебат на база тарифирането на тол системата

23 Март 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Ще се проведе дебат на база тарифирането на тол системата. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в отговор на въпрос на народните представители от ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев, Георги Свиленски и Иван Иванов във връзка с тол системата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите на министъра тарифирането е в рамките на изготвяне извън рамките на договора. „Колегите от АПИ ще сключват споразумения. Ще имаме съответно и външна логистична помощ. В момента договаряме какъв точно да бъде подходът“, каза министър Нанков. Според него процесът на тарифиране е един от най-важните. Нанков посочи, че този въпрос ще бъде взет като експертно и политическо решение. „Призовавам да предизвикаме един дебат по темата в парламента. Имаме право. Ще имаме много по-голяма конкретика“, коментира Нанков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: При функционираща тол система, до 6 - 7 г. ще сме готови с пълната рехабилитация на републиканската пътна мрежа

Министър Николай Нанков: При функционираща тол система, до 6 - 7 г. ще сме готови с пълната рехабилитация на републиканската пътна мрежа

21 Март 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. До 6 - 7 години ще сме готови с пълната рехабилитация на републиканската пътна мрежа. Това съобщи в предаването „Тази сутрин“ на БТВ министър Николай Нанков, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството. Той обясни, че заради системното недофинансиране на сектора 8000 км от общо 20 000 км републиканска пътна мрежа са в лошо или много лошо състояние. Сега годишно се рехабилитират 400 - 450 км годишно. С въвеждането на тол системата и очакваните от нея приходи около 1 милиард лева годишно, ще има финансиране за 3 - 4 пъти повече републикански пътища. Така че за 6 - 7 години ще сме готови с пълната рехабилитация на републиканската пътна мрежа, обясни министърът.
В момента за ремонти на републикански пътища се разходват по 40 - 50 млн. лв. годишно, още толкова – за поддръжка на общинските пътища. Или общо близо 100 млн. лв. на година. „Но това са палеативни и краткосрочни ремонти“, обясни министърът. „Затова политиката на правителството е насочена към пълната рехабилитация на републиканската пътна мрежа, за да не си говорим всяка година за дупки и за преасфалтиране“, добави той.
„Факт е, че държавата не е имала достатъчно финансов ресурс досега, затова и търсим вариант за кардиналното решаване на въпроса“, допълни министърът. От една страна това ще бъде постигнато чрез приходите от тол системата, която се очаква да генерира приходи още през 2019 г. На второ място е финансиране с бюджетни средства. И на трето място – Европейската комисия създава специален инструмент, насочен към пътната безопасност за периода 2020 – 2030 г.
„Част от пътната безопасност е именно експлоатационното състояние на настилката, маркировките, мантинелите, знаците и други елементи“, каза министър Нанков. По разчети на АПИ, за да бъдат републиканските пътища безопасни, са нужни около 3 млрд. лв. „Тези данни са подадени на МВР, което ще ги обобщи и предостави на Европейската комисия“, обясни Нанков. През май месец ще има дискусия по темата пътна безопасност, за което ЕК подготвя Стратегическа рамка за пътна безопасност за 2020-2030 г.
През тази година ще започне реалното строителство на 25 км от автомагистрала „Хемус“. Следващия вторник започва изграждането на 9,3 км от Ябланица до п. в. „Боаза“ и се очаква да бъдат изпълнени предсрочно за година и половина. До два месеца ще стартира строителството на още 16 км от автомагистралата между п. в. „Белокопитово“ и п. в. „Буховци“. С новия вариант на проекта на още 52 км от „Хемус“ до разклона Плевен - Ловеч, ще бъдат спестени 350 млн. лв. на държавния бюджет, тъй като се изключват първоначално заложените три тунела и 17 други инженерни съоръжения. Предвидената скорост на движение по автомагистралата в този участък е 130 км/ч. За тези 52 км още тази година ще пристъпим към избор на изпълнител и ако няма обжалвания на тръжната процедури и ако времето позволи, още есента-зимата ще започнем строителството, обясни министърът. Още 85 км ще се проектират тази година, а реализацията им ще стартира във втората половина на 2019 г.
Днес изтича срокът в Агенцията за обществени поръчки по одобряване на проектната документация и както поехме ангажимент, стартираме с тръжната процедура за участъка от Мездра до Ботевград на пътя от Видин, каза Николай Нанков. Тези 34 км ще бъдат рехабилитирани и разширени с още две ленти.
През 2018-та година предсрочно ще завърши разширяването на пътя между градовете Пловдив и Асеновград. Трасето ще бъде с магистрални габарити. Дейностите по него са финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж“. По програмата ще бъдат рехабилитирани общо 27 пътни отсечки в страната. Част от тях са пътят от Враца до пещерата Леденика, между Кубрат и Тутракан, Разград и Търговище и други. Тази година ще продължи ремонтът на тунелите и мостовите съоръжения по автомагистралите, коментира още министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 19 септември 2018 г.
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.