НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Цецка Цачева: Законопроектът за промени в Наказателния кодекс е в изпълнение на конкретни препоръки

Министър Цецка Цачева: Законопроектът за промени в Наказателния кодекс е в изпълнение на конкретни препоръки

16 Март 2018 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Този законопроект в изпълнение на конкретни препоръки, съдържащи се в анализа, извършен от европейски магистрати на Прокуратурата в края на 2016 г. Това каза пред журналисти министърът на правосъдието Цецка Цачева, коментирайки предложението за промени в Наказателния кодекс, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По тези критерии за изпълнението им ще се отчитаме следващата седмица, когато идва мисията по Механизма за сътрудничество и оценка на ЕК. Текстовете, така както казуистично се интерпретират в публичното пространство, вероятно водят до страхове у гражданите за това как биха се изпълнявали. Няма притеснение по отношение на правата, произтичащи от граждански договори, но онова, което е изрична препоръка, чл. 282 от Наказателния кодекс, да бъде ангажирана отговорността и на частно-правни субекти“, подчерта Цачева. По думите ѝ членовете на парламентарната Комисия по правни въпроси, ако считат, че има по-прецизна редакция от тази, която е предложила работна група, са в правото си да направят съответните редакции.
„Пак казвам, че това, което имаме като препоръка, което е от авторитетни прокурори и магистрати, работната група се е постарала да го изпълни. Страховете, които дали по политически причини, се всяват в гражданите, не ги намирам за основателни“, подчерта министър Цецка Цачева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Неоправдани са страховете от предложените промени в наказателния кодекс

Министър Цецка Цачева: Неоправдани са страховете от предложените промени в наказателния кодекс

16 Март 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Неоправдани са страховете от предложените промени в наказателния кодекс. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Известно ми е, че има съпротива срещу предложените от нас промени в Наказателния кодекс. Но няма пречка в Народното събрание и Правната комисия отново да се преценят тези становища“, заяви правосъдният министър Цачева. Тя коментира предложените от правосъдното министерство промени в Наказателния кодекс, отнасящи се до корупцията в публичния и частния сектор. Проектът, който вече беше внесен за обсъждане в Народното събрание, предизвика различни реакции. Според някои мнения, той ще позволи всеки длъжник да бъде третиран като престъпник, а властта влиза във война с пазарната икономика и правата на частния бизнес.
„Страховете са неоснователни. Законопроектът е предложен в изпълнение на анализа, извършен от международни прокурори за функционалността и организацията на българската прокуратура“, поясни Цачева.
Тя цитира доклада: „В него изрично е казано: „Чл. 282 от Наказателния кодекс трябва да се преразгледа, тъй като нарушението или злоупотребата със служебно положение не се прилага за длъжностни лица в търговски дружества и други подобни. Корупционните престъпления следва да се прилагат за длъжностните лица в частния сектор, например банките, по същия начин, по който се прилага за длъжностните лица в публичния сектор и държавните институции“.
„Не е вярно, че всяко неизпълнение на договор, произтичащ от граждански оборот, от пазарни взаимоотношения, ще бъде предмет на предложените реакции. Става дума само за едновременното изпълнение при две условия: пряк умисъл и значителни вреди, които произтичат от това деяние“, заяви още правосъдният министър.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 19 септември 2018 г.
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.