НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Цецка Цачева: Полагаме усилия и за подобряване на условията на труд и възнагражденията на хората, пряко ангажирани с охраната на лишените от свобода

Министър Цецка Цачева: Полагаме усилия и за подобряване на условията на труд и възнагражденията на хората, пряко ангажирани с охраната на лишените от свобода

18 Май 2018 | 09:55 | Агенция "Фокус"
Варна. Полагаме усилия и за подобряване на условията на труд и възнагражденията на хората, които са пряко ангажирани с охраната на лишените от свобода. Това каза във Варна министърът на правосъдието Цецка Цачева преди среща, включена в календара на Българското председателство на Европейския съюз, предаде репортер на Радио “Фокус” - Варна. Министърът заяви, че от 2015 година страната ни е положила не малко усилия по отношение на подобряването на материалните условия в затворите и работата на психолози и социолози с лишените от свобода, а резултатите се отчитат от Съвета на Европа чрез Комитета против изтезанията. “Системата за изтърпяването на наказанията е част от реформата в съдебната система като цяло и част от актуализираната Стратегия за продължаване на съдебната реформа”, добави Цецка Цачева. Тя отчете важната заслуга на служителите в системата за изтърпяване на наказанията за ресоциализацията на затворниците след връщането им в обществото.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Изравняват се възнагражденията на надзиратели и съдебна охрана с тези на служителите на МВР за специфични условия на труд

Изравняват се възнагражденията на надзиратели и съдебна охрана с тези на служителите на МВР за специфични условия на труд

29 Март 2018 | 18:18 | Агенция "Фокус"
София. В изпълнение на поетия ангажимент от министър-председателя Бойко Борисов за отпускането на 15 млн. лв. допълнително за Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ (ГДИН) и Главна дирекция „Охрана“ (ГДО), днес министърът на правосъдието Цецка Цачева подписа заповед, с която се изравняват възнагражденията за специфичните условия на труд на двете главни дирекции с тези на служителите от МВР. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.
Заповедта влиза в сила със задна дата – от 1 януари 2018 г. Това стана ясно на днешната работна среща в Министерството на правосъдието между правосъдния министър Цецка Цачева, представители на синдикалните организации на двете главни дирекции и административните ръководители на ГДИН и ГДО. Със заповедта, която е съгласувана с ръководствата на синдикатите, сумата за специфични условия на труд от 95 лв. става 190 лв. За постигнатия напредък в преговорите по поставените искания двата синдикати отправиха благодарност към министър-председателя Борисов и министър Цачева.
На днешното съвещание, което продължи над 5 часа, се набелязаха насоки и бяха обсъдени предоставените до момента документи, с които технологично ще се определят следващите стъпки за увеличаване на основните месечни възнаграждения на служителите. Уточнена бе необходимостта от допълнителна информация, както и формата, под която тя ще бъде предоставена.
Работната група ще продължи дейността си на 2 април.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синдикатът на служителите в затворите в България спира протестите си

Синдикатът на служителите в затворите в България спира протестите си

23 Март 2018 | 13:52 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с настъпилата на 20 март 2018 г. промяна в ситуацията около исканията, за които Синдикат на служителите в затворите в България протестира от 29 януари т.г., УС на Синдиката единодушно реши временно да прекрати протестните си действия, считано от днес. Това съобщиха от пресцентъра на ССЗБ.
Синдиката на служителите в затворите в България ще остане в протестна готовност до приключване на цялата процедура по изготвяне на нормативната уредба, регламентираща изравняването на основните месечни възнаграждения и на допълнителните социални плащания в ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синдикатът на служителите в затворите в България ще реши дали да продължи протестите си

Синдикатът на служителите в затворите в България ще реши дали да продължи протестите си

23 Март 2018 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Синдикатът на служителите в затворите в България ще реши днес за по нататъшните си действия. Това ще се случи на извънредно заседание на УС в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ССЗБ.
Извънредното съвещание на УС с регионалните представители на служителите на затвори и арести ще започне в 12.00 часа в Заседателната зала на ОС „ИН“, гр. Пловдив. Събранието е свикано извънредно 72 часа след ангажимента на правителството за отпускане на допълнителни средства за изпълнение на поставените от синдиката искания. По време на дискусията ще се обсъждат постигнатите до момента резултати от протестната кампания „Европа и за нас“, както и дали ще има национален протест на 26 март.
Както е известно на 20 март по време на среща между представители на синдиката и премиера Бойко Борисов бе решено, че ще бъдат отпуснати 15 милиона лева за изравняване на заплатите на служителите на ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ с тези на на останалите ведомства в сектора за сигурност.
Синдикатът на служителите в затворите в България ще разисква и върху възможностите за разпределение на отпуснатите средства, при които ще се гарантира справедливо увеличение за отделните направления на дейност в двете дирекции и как тези 15 милиона лева да са достатъчни за изравняване на заплатите със съответните категории в МВР, каквото е основното искане на синдиката от няколко години насам.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството ще отпусне 15 млн. лв. за служителите на затворите, протестите са отменени (ОБЗОР)

Правителството ще отпусне 15 млн. лв. за служителите на затворите, протестите са отменени (ОБЗОР)

21 Март 2018 | 21:59 | Агенция "Фокус"
София. Правителството ще отпусне 15 млн. лв. за служителите на затворите. Това съобщи в Министерския съвет правосъдният министър Цецка Цачева. Синдикатите на главните дирекции „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ бяха в протестни активни действия, с които настояваха за изравняване на възнаграждението им с това на колегите им от МВР. Цачева обясни, че 6 млн. лв. ще бъдат отделени за изравняване на специфичните условия на труд, а останалите 9 млн. лв. ще са за заплати, които ще бъдат разпределени чрез специална формула. Това решение доведе до спиране на предвидените протести в Ловеч, Враца, Пазарджик и Стара Загора.
Тя уточни, че увеличението на възнагражденията ще бъде само за тези служители, които работят в най-тежки условия и имат най-близък контакт с лица, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода“. Правосъдният министър даде пример с това, че заплатата на младши инспектор в МВР е със 105 лв. по-висока от тази за същата длъжност в Министерството на правосъдието. „В петък ще проведат общо събрание на синдикалните организации в двете системи. Ще информират всички свои членове. Информирана съм в оперативен порядък от тях, че след проведената среща в петък и резултата от нея, който вярвам, че ще бъде положителен, идната седмица на 29 март с техните разчети от една страна на синдикатите и с тези на администрация, ще се прецени конкретно какво да бъде увеличението на възнаграждението“, коментира Цачева и благодари на премиера Борисов затова, че исканията на синдикатите са били чути, както и на самите ръководства на синдикалните организации за това, че в нито един момент не спрели диалога и са търсили възможните варианти за решаване на исканията им.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Увеличението на заплатите на служителите в затворите ще бъде само за тези, които работят в най-тежки условия

Министър Цецка Цачева: Увеличението на заплатите на служителите в затворите ще бъде само за тези, които работят в най-тежки условия

21 Март 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. И министър-председателят беше категоричен, че сумата за възнагражденията, която може да отпусне правителството, е за онези трудови характеристики и задължения, които са най-тежки. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на правосъдието Цецка Цачева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Специфичните условия на труд към този момент в системата на МВР са 190 лв., а в двете дирекции ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ към Министерство на правосъдието бяха 95 лв. В петък ще проведат общо събрание на синдикалните организации в двете системи. Ще информират всички свои членове. Дотогава протестните действия са спрени. Бяха предвидени такива във Враца, Стара Загора, Ловеч. Информирана съм в оперативен порядък от тях, че след проведената среща в петък и резултата от нея, който вярвам, че ще бъде положителен, идната седмица на 29 март с техните разчети от една страна на синдикатите и с тези на администрация, ще се прецени конкретно какво да бъде увеличението на възнаграждението“, коментира Цачева. По думите ѝ принципът, който са се уточнили да се спазва, е за онези позиции и длъжности, където в момента има разлика по отношение възнагражденията на колегите им за същата позиция в системата на МВР.
„Благодаря, както на премиера Борисов затова, че исканията на синдикатите бяха чути, така и на самите ръководства на синдикалните организации за това, че в нито един момент не спряхме диалога и търсихме възможните варианти за решаване на исканията им. Уточнихме се, че след като предоставихме сравнителна таблица на това за позиция в двете дирекции, която е аналогична по правен статус на позиция в Закона за МВР за служителите на МВР, да се търси за тези позиции, където разликата съществува“, допълни тя. Цачева подчерта, че увеличението на заплатите ще е за хората, които пряко са в контакт с лица, изтърпяващи наказание „лишаване от свобода“, т.е. тези, които са с най-тежка трудова функция, бих казала и най-непривлекателна. „Непривлекателна е, защото текучеството за тези позиции е голямо. Непрекъснато се обявяват конкурси за свободните бройки, заемат се, но след месец-два млади хора търсят друга реализация. Допълнителните средства, след като министър Горанов се прибере в България, ще се урегулира механизма и естествено, че ще дойдат от държавния бюджет“, каза още Цецка Цачева.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент за отпускане на допълнителни средства за служителите в затворите

Премиерът Бойко Борисов е поел ангажимент за отпускане на допълнителни средства за служителите в затворите

21 Март 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Синдикат на служителите в затворите в България и СНЦ „Синдикат охрана“ са провели среща с премиера Бойко Борисов и правосъдния министър Цецка Цачева. Това съобщиха от Синдиката. На срещата при министър-председателя са били обсъдени исканията на синдикалните организации, поставени в хода протестните им действия. От Синдиката уточняват, че премиерът е поел ангажимент за отпускане на допълнителни средства за двете главни дирекции ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“. Отпуснатите допълнително средства трябва да послужат за увеличаване на основните месечни възнаграждения и изравняване на сумите плащани за специфични служебни дейности с тези в МВР.
В последваща среща в Министерството на правосъдието са били определени технологичните стъпки, разпределени конкретните задачи със срокове за изпълнението им. Уговорена е била и следваща среща в Министерството на правосъдието на 29 март.
Синдикат на служителите в затворите в България е поел ангажимент да уведоми членовете си и след обсъждане на направените вчера предложения, до края на седмицата УС да обяви решението си дали ще продължат протестните действия.
В тази връзка е насрочено заседание на УС на сдружението за 23 март в гр. Пловдив.
До вземането на решение по направените предложения се прекратяват предварително насрочените до края на седмицата локални протести в градовете Ловеч, Враца, Пазарджик и Стара Загора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Служителите на затворите ще протестират на 26 март в София

Служителите на затворите ще протестират на 26 март в София

15 Март 2018 | 07:34 | Агенция "Фокус"
София. Служителите на затворите ще протестират на 26 март, по време на Конференцията, посветена на Регламента за създаване на Службата на европейския прокурор в резиденция „Бояна“. Това съобщиха от Синдиката на служителите в затворите в България. Ще продължат и локалните протести пред затворите в цялата страна. На 14 март Синдикатът е приел Програма за продължаване на протестните действия на служителите на затворите и съдебните охранители „Европа и за нас“ по време на Българското председателство. Тя ще се изразява в периодично депозиране на писма до Министерски съвет, Министерство на финансите и Министерство на правосъдието, изготвяне на подписка персонално до министър – председателя, НС и еврокомисаря по правосъдие, писмо до Представителството на ЕК и посолствата, колективна жалба до Омбудсмана, искане (предложение) до НС и ППП за инкорпориране (въвеждане) на субективното право на СТАЧКА. Програмата цели протестите да бъдат процес в развитие, който ще продължи колкото е необходимо срещу унизителното отношение на Министерски съвет спрямо пенитенциарната общност в България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хиляди служители на затворите излязоха на национален протест в столицата с искане за достойно заплащане (ОБЗОР)

Хиляди служители на затворите излязоха на национален протест в столицата с искане за достойно заплащане (ОБЗОР)

10 Март 2018 | 21:43 | Агенция "Фокус"
София. Хиляди служители на затворите излязоха на национален протест в столицата с искане за достойно заплащане. Те настояват за 20% увеличение на заплатите, като така се изравнят с тези на служителите в МВР. Шествието стартира пред сградата на Съдебната палата, премина през министерствата на правосъдието и на финансите и достигна до Министерския съвет.
Христо Илков, председател на УС на Синдиката на служителите на затворите в България, заяви пред Министерството на правосъдието, че с протеста заявяват какви са техните намерения оттук натам. По думите му „обитателите“ на сградите на Министерството на правосъдието и на финансите се държат така, че все едно ги няма. „Правят се, че не ни виждат и чуват. От името на УС на ССЗБ заявявам, че ще бъдем тук, докато не бъдем чути и видени“, подчерта той.
Зам.-председателят на Синдикат „Охрана” Пламен Христов подчерта, че всеки от тях е лишил близките си от своето присъствие и опора днес, за да заяви силно и непоколебимо: „Европа и за нас”. „Ние също сме част от сектор „Сигурност”, не сме втора ръка хора. Няма да клекнем на колене, а ще се борим докрай. Никой не оценява това, което сме ние. Ние сме капитал на сектор „Сигурност”. Всичко вложено в нас, го влагаме в работата си. Може да се види колко избягали от затворите има - няма, защото си вършим работата“, заяви Христов.
Красимир Бекяров, зам.-председател на Синдикат „Охрана” благодари на събралите се за това, че са показали, че могат да бъдат силни и да изразят ясно и точно мнението си.
Генади Пенев от СФСМВР изрази подкрепа относно искания на служителите на затворите и подчерта, че заедно могат повече.
Преминаването на протестиращите наложи временно затваряне на движението по ул. „Георги Раковски“ и бул. „Цар Освободител“. Протестът се проведе при засилени мерки за сигурност. Пред Министерския съвет протестиращите попитаха управляващите защо заплатите им са под средните за страната и дали се чувстват сигурни. Събралите се скандираха „Европа и за нас“ и питаха дали е честно, че министрите взимат европейска заплата, а те - не.
Протестиращите служители се опитаха да депозират писмо с искане за среща с премиера Бойко Борисов, но бяха спрени от охраната на Министерски съвет. Пред журналисти зам.-председателят на Синдиката на служителите в затворите в България с Ресор „Трудово-правни въпроси“ Радослав Мартинчев коментира, че не може така с лека ръка да получават пренебрежение, каквото не заслужават, и то от най-висше ниво. Преди дни служителите в отворено писмо поискаха да се срещнат с премиера Борисов и министъра на правосъдието Цецка Цачева. На протеста те заявиха, че нямат обратна връзка, дали това писмо е получено и не са убедени, че писмото е стигнало до премиера. Мартинчев подчерта, че протестите няма да спират, докато държавното управление не се съобрази с волята на служителите, които са част от народа. Според него това е срам и позор в европейска България.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.
Путин Тръмп Хелзинки. 16 юли 2018 г.

ВИДЕО
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща катерица
Аварийно-спасителното звено на Столична община се притече на помощ на бедстваща ...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.