НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Образованието е ключ за адаптиране към променящия се пазар на труда

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Образованието е ключ за адаптиране към променящия се пазар на труда

22 Март 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Инвестицията в образование и преформатирането на цялостния му модел, така че да стимулира хората да учат през целия си живот, са ключови задачи пред нас, за да можем да отговорим на динамично променящия се пазар на труда в контекста на Четвъртата индустриална революция. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на извънредното заседание на Група „Работодатели“ към Европейския икономически и социален комитет, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
Форумът „Преодоляване на недостига на умения за растеж и създаване на работни места – гледната точка на бизнеса“ се проведе в София в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС. В официалното откриване участва и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. Приветствие към присъстващите отправиха Ясек Кравчик – председател на Група „Работодатели“, и Божидар Данев – ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели, председател на Българската стопанска камара, заместник-председател на BusinessEurope и член на Група „Работодатели“.
Вицепрезидентът е убедена, че е задължително задълбочаването на връзката между образованието и бизнеса, за да се избегнат съществуващите днес несъответствия между търсените и предлаганите умения. „Трябва да се предоставят повече възможности за учене през целия живот и продължаващо професионално обучение в съответствие с потребностите на бизнеса, както и да се насърчи участието в обучение на лицата от всички възрасти“, отбеляза Илияна Йотова. По думите й, обхватът на програми като „Еразъм+“ трябва да бъде разширен, трябва да се развиват повече гъвкави и достъпни форми на учене, в това число и на работното място. От своя страна, работодателите трябва да са ангажирани в развитието на знанията и уменията на своите служители, на които трябва да осигурят среда за непрекъснато обучение, което да съпътства процеса на работа.
Вицепрезидентът бе категорична, че за да задържим младите хора в България, трябва да им създадем условия за работа и развитие – както за високо образованите, така и за тези, чиито професии са заплашени от изчезване. Тези хора трябва да бъдат допълнително обучени или преквалифицирани.
В изказването си Илияна Йотова посочи основните предизвикателства, които поставя пред пазара на труда т.нар. Индустрия 4.0. От една страна, технологичната революция не само улеснява ежедневния ни живот, но открива много нови пазари и икономически ръст. От друга страна обаче, Индустрия 4.0 ще постави под тежко изпитание на традиционния пазар на труда. Според изследването „Бъдещето на професиите“ на Световния икономически форум над 7 млн. работни места ще бъдат загубени до 2020 г. в резултат на развитието на технологичните промени. „Безпрецедентното при тази революция е, че тя ще се случи за 20 години – в рамките на едно поколение, вместо на три или четири. 65% от децата, които сега започват началното си образование, след като завършат, ще работят напълно нови професии. Трябва да сме подготвени да отговорим на тези динамични промени“, отбеляза Илияна Йотова.
Във връзка с готовността на България да влезе в тази индустриална революция, вицепрезидентът заяви, че проблемите не са малко. Илияна Йотова цитира изследване на Европейската инвестиционна банка, според което огромна част от компаниите не инвестират в най-ново оборудване. България все още изостава с дигитализацията на стопанската дейност. Едва 28% от българските граждани имат основни умения да работа с компютър. Броят на дипломираните специалисти в областта на науката, техниката, инженерството и математиката не се е увеличил въпреки растящото търсене на трудовия пазар на такива експерти.
В заключение вицепрезидентът направи лична прогноза за бъдещето на пазара на труда: „Няма да преминем толкова бързо към заместването на човешката дейност с роботика. В производствената част ще стане много по-бързо и по-лесно. Но талантът на отделния човек, неговата креативност, възможността за вземане на решения и тяхното реализиране – това няма как да бъде заместено“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 19 септември 2018 г.
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.