НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът изключи договорите за поддръжка на оградата по границата от обхвата на Закона за обществените поръчки (ОБЗОР)

Парламентът изключи договорите за поддръжка на оградата по границата от обхвата на Закона за обществените поръчки (ОБЗОР)

22 Март 2018 | 21:38 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът изключи договорите за поддръжка на оградата по границата от обхвата на Закона за обществените поръчки. Депутатите гласуваха промяната на второ четене с 94 гласа „за“, 51 „против“ и 8 „въздържали се“. Текстът е част от промените в Закона за обществените поръчки. В досега действащото законодателство Законът за обществените поръчки не се прилагаше за договори за услуги, доставки или строителство, свързани с изграждане на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница. С направените промени в това число се добавят и договорите за поддръжката на този тип съоръжения. Промените бяха внесени от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.
Текстът предизвика дебати в зала, като против него се обявиха БСП и ДПС. Депутатът от ПГ на „БСП за България“ Филип Попов подчерта, че промените се правят, за да не могат да се сравнят офертите за поддръжката ѝ и да се прикрият далаверите. „Недоумяваме защо вие от управляващото мнозинство, когато специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство, правите това предложение. Очевидно е, че не е, за да се направи процедурата по-бърза и по-ефективна“, каза той и отчете, че и в сега действащото законодателство има възможност да се мине по бързата процедура, ако се наложи. Според него това се прави, за да няма прозрачност.
Народният представител от ДПС Хамид Хамид заяви, че парламентарната му група няма да подкрепи текста на вносителя, защото считат, че в Закона за обществените поръчки този текст няма място. Според него това е абсолютно ненужен текст, който подсилва усещането в обществото, че около тази оградата продължават да се въртят нечисти дела от самото започване на този строеж до момента. По думите му този текст регламентира една далавера, каквато е и каналджийството.
Диана Саватева от ГЕРБ подчерта, че изключването на договорите за поддръжка от обхвата на Закона за обществените поръчки е много разумен и рационален, защото не може да се предвиди какво ще се случва по оградното съоръжение след един порой. „За нас е доста нелогично да се размята тезата, че е необходима процедура по Закона за обществените поръчки, когато става въпрос за щети, случили се от природни бедствия. Трябва ли да чакаме да мине досъдебното производство, което е образувано от Специализираната прокуратура, за да се правят ремонти? Това меко казано е нелогично“, каза Саватева. Според нея, ако бързо се вземат мерки, ефектът ще бъде много по-силен. „Нищо няма да се замете, защото така или иначе досъдебното производство върви. Досъдебно производство означава просто една проверка", каза депутатът и обърна внимание, че все още няма привлечени обвиняеми.
Христиан Митев от „Обединени патриоти“ допълни, че се е говорело за „златна дупка“, но такава има в аргументите срещу този закон. Той подчерта, че не може да разбере каква връзка има между законопроекта и провежданото досъдебно производство в Специализираната прокуратура. По думите му Специализираната прокуратура се произнася по досъдебно производство, свързано с изграждането на оградата. Той допълни, че когато видят становището на прокурора, тогава ще разберат коя от тезите е вярна по отношение на проверката за изграждане. „Другата неистина, която чух, беше, че тази процедура, която се предлага, не била необходима, защото имало друга. Беше ясно заявено и от страна на МВР, и от страна на тримата областни управители, че тази процедура би отнела между 3 и 6 месеца. Обвиненията, че няма да има възможност да се изберат фирми изпълнители на ремонтите, също са несъстоятелни“, заяви Митев. Според него областните управители са заявили, че ще понесат цялата отговорност, каквато носи и Министерския съвет с избирането им за този пост.
Димитър Лазаров от ГЕРБ посочи: „Понеже става въпрос за дупки, да не би да обсъждаме дупките в Цанков камък. Може би колегите се оглеждат във водното огледало на Кърджали. Ако става въпрос за тези дупки, нека темата да бъде дебат, но в друго време“, призова той.
Павел Шопов от „Обединени патриоти“ подчерта, че за тях оградата не е въпрос на извличане на политически облаги, а на полза за държавата. „За колегите от БСП въпросът е обект на опозиционност и нищо друго. За ДПС нещата са съвсем различни – за тях това е проблем, защото оградата отделя страната ни от Турция“, каза още Шопов.
В отрицателен вот Йордан Цонев от ДПС заяви, че парламентът трябва да се ограничи в приемането на текстове, които създават хранителна среда за корупцията. По думите му всеки законодателен текст, който дава възможност за административен рекет, произвол, е хранителна среда за корупцията.
Атанас Костадинов от БСП посочи, че е гласувал отрицателно, защото смята, че не е работа на народните представители да стават съучастници в среда, която отваря корупционни практики. „С този законопроект мисля, че няма да бъдем с вас от една страна на линията. Не искаме да оставим държавата на тарикатите“, добави той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Цонев, ДПС: Парламентът трябва да се ограничи в приемането на текстове, които създават хранителна среда за корупцията

Йордан Цонев, ДПС: Парламентът трябва да се ограничи в приемането на текстове, които създават хранителна среда за корупцията

22 Март 2018 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът трябва да се ограничи в приемането на текстове, които създават хранителна среда за корупцията. Това каза народният представител от ПГ на ДПС Йордан Цонев в отрицателен вот след приетите промени в Закона за обществените поръчки, с които от обхвата на закона се изключи поддръжката на оградата по границата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Гласувах „против“ този текст на законопроекта, защото принципната позиция на нашата парламентарна група е, че Народното събрание трябва да се ограничи в приемането на текстове, които създават хранителна среда за корупцията“, каза Цонев. По думите му всеки законодателен текст, който дава възможност за административен рекет, произвол, е хранителна среда за корупцията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът изключи договорите за поддръжка на оградата по границата от обхвата на Закона за обществените поръчки

Парламентът изключи договорите за поддръжка на оградата по границата от обхвата на Закона за обществените поръчки

22 Март 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът изключи договорите за поддръжка на оградата по границата от обхвата на Закона за обществените поръчки. Това се случи след като депутатите подкрепиха промени в Закона за обществените поръчки на второ четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ промените гласуваха 94 народни представители, „против“ – 51 и „въздържали се“ – 8, с което те бяха приети. В досега действащото законодателство Законът за обществените поръчки не се прилагаше за договори за услуги, доставки или строителство, свързани с изграждане на инженерни съоръжения от възпрепятстващ тип с цел опазване на държавната граница. С направените промени в това число се добавят и договорите за поддръжката на този тип съоръжения. Законопроектът бе внесен от ПГ на ГЕРБ и „Обединени патриоти“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христиан Митев, „Обединени патриоти“: „Златна дупка“ има само в аргументите срещу промените в Закона за обществените поръчки

Христиан Митев, „Обединени патриоти“: „Златна дупка“ има само в аргументите срещу промените в Закона за обществените поръчки

22 Март 2018 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. Говореше се за „златна дупка“ – „златна дупка“ има само в аргументите срещу този закон. Това каза депутатът от „Обединени патриоти“ Христиан Митев по време на дебатите по окончателното гласуване на промените в Закона за обществените поръчки, чрез които поддръжката на оградата по границата се изключва от обхвата на закона, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не мога да разбера каква връзка има между законопроекта и провежданото досъдебно производство в Специализираната прокуратура. Едното няма нищо общо с другото. Специализираната прокуратура се произнася по досъдебно производство, свързано с изграждането на оградата“, заяви Митев. По думите му, когато видят становището на прокурора, тогава ще разберат коя от тезите е вярна по отношение на проверката за изграждане. „Другата неистина, която чух, беше, че тази процедура, която се предлага, не била необходима, защото имало друга. Беше ясно заявено и от страна на МВР и от страна на тримата областни управители, че тази процедура би отнела между 3 и 6 месеца. Обвиненията, че няма да има възможност да се изберат фирми изпълнители на ремонтите, също е несъстоятелно. Аргументите за това, че може да се стигне до злоупотреби и нямало да се носи отговорност“, допълни той. Според него областните управители са заявили, че ще понесат цялата такава. „МС също носи своята отговорност“, добави той.
Хамид Хамид от ДПС призова Митев да не заблуждава народните представители, че има някаква наредба. Според него се дублират текстове между предложеният и съществуващия в ЗОП.
Иван Иванов от БСП заяви, че интересът на БСП са парите на българските граждани, защото ще отидат в нечий джоб. „От един филм, нещата ще се превърнат в сериал. Превръщате това нещо в сериал“, добави той.
Димитър Лазаров от ГЕРБ посочи: „Понеже става въпрос за дупки, да не би да обсъждаме дупките в Цанков камък. Може би колегите се оглеждат във водното огледало на Кърджали. Ако става въпрос за тези дупки, нека темата да бъде дебат, но в друго време“, призова той.
Митев в дуплика заяви, че Цанков камък и водното огледало на Кърджали са пример за „златни дупки“, в които потъват парите.
Павел Шопов от „Обединени патриоти“ подчерта, че за тях оградата не е въпрос на извличане на поетически облаги, а на полза за държавата. „Всичко, което допринася за по-лесната поддръжка и експлоатация е добре дошло. Текстовете са точно прагматични, те вършат работа и това е нашата гледна точка. За колегите от БСП въпросът е обект на опозиционност и нищо друго. За ДПС нещата са съвсем различни – за тях това е проблем, защото оградата отделя страната ни от Турция“, каза още Шопов.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Диана Саватева, ГЕРБ: Изключването на договорите за поддръжка от обхвата на Закона за обществените поръчки  е много разумно и рационално

Диана Саватева, ГЕРБ: Изключването на договорите за поддръжка от обхвата на Закона за обществените поръчки е много разумно и рационално

22 Март 2018 | 09:23 | Агенция "Фокус"
София. Изключването на договорите за поддръжка от обхвата на Закона за обществените поръчки е много разумно и рационално. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Диана Саватева по време на дебатите по второто четене на Закона за обществените поръчки, с който от обхвата на закона се изключва поддръжката на оградата по границата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя поясни, че не може да се предвиди какво ще се случва по оградното съоръжение след един порой. „За нас е доста нелогично да се размята тезата, че е необходима процедура по Закона за обществените поръчки, когато става въпрос за щети, случили се от природни бедствия. Трябва ли да чакаме да мине досъдебното производство, което е образувано от Специализираната прокуратура, за да се правят ремонти? Това меко казано е нелогично“, каза Саватева. Според нея, ако бързо се вземат мерки, ефектът ще бъде много по-силен. „Нищо няма да се замете, защото така или иначе досъдебното производство върви. Досъдебно производство означава просто една проверка", каза депутатът и обърна внимание, че все още няма привлечени обвиняеми.
Деница КИТАНВОА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хамид Хамид, ДПС: Няма да подкрепим изключването на оградата по границата от обхвата на Закона за обществените поръчки, това е абсолютно ненужен текст

Хамид Хамид, ДПС: Няма да подкрепим изключването на оградата по границата от обхвата на Закона за обществените поръчки, това е абсолютно ненужен текст

22 Март 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ДПС няма да подкрепи текста на вносителя. Това каза депутатът от ДПС Хамид Хамид по време на дебатите по окончателното гласуване на промените в Закона за обществените поръчки, чрез които поддръжката на оградата по границата се изключва от обхвата на закона, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Считаме, че в закона за обществените поръчки този текст няма място. Абсолютно ненужен текст, който подсилва усещането в обществото, че около тази оградата продължават да се въртят нечисти дела от самото започване на този строеж до момента“, заяви Хамид. По думите му продължават действията на управляващото мнозинство. „Създава прецедент и за подобни текстове и занапред“, каза още Хамид Хамид. Според него този текст регламентира една далавера, каквато е и каналджийството.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Промените в Закона за обществените поръчки се правят, за да не могат да се сравнят офертите за поддръжката й и да могат да се прикрият далаверите

Филип Попов, БСП: Промените в Закона за обществените поръчки се правят, за да не могат да се сравнят офертите за поддръжката й и да могат да се прикрият далаверите

22 Март 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за обществените поръчки се правят, за да не могат да се сравнят офертите за поддръжката й и да могат да се прикрият далаверите. Това каза секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов по време на дебатите по второто четене на Закона за обществените поръчки, с който от обхвата на закона се изключва поддръжката на оградата по границата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. . „Недоумяваме защо вие от управляващото мнозинство, когато специализираната прокуратурата е образувала досъдебно производство, правите това предложение. Очевидно е, че не е, за да се направи процедурата по-бърза и по-ефективна“, каза той и отчете, че и в сега действащото законодателство има възможност да се мине по бързата процедура, ако се наложи. "Вие го правите това, за да няма прозрачност", допълни Попов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 19 септември 2018 г.
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.