НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Кметът Даниел Панов с благодарности към великотърновските ученици  за проявеното от тях родолюбие и почит към историята на България и града

Велико Търново: Кметът Даниел Панов с благодарности към великотърновските ученици за проявеното от тях родолюбие и почит към историята на България и града

23 Март 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Кметът на Велико Търново Даниел Панов изказа специални благодарности на великотърновските ученици за проявеното от тях истинско родолюбие и почит към историята на България и Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. На празника на Старата столица 22 март младежи поднесоха цветя на редица паметници, свидетелстващи за българския героизъм и за знакови исторически събития. Учениците почетоха и великотърновските благодетели по време на традиционното празнично шествие.
Особено впечатляваща и въздействаща бе литературно-музикалната композиция за Търновград, която възпитаници от Старопрестолната гимназия по икономика изпълниха по време на тържествената сесия на местния парламент.
„Благодарности и уважение за родолюбието, което носите“, обърна се Даниел Панов към децата и учениците.
Кметът изказа благодарности и на всички хора, институции и организации, участвали в планирането и провеждането на събитията за Празника на Велико Търново, и които гарантираха сигурността и обществения ред.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

На своя празник Велико Търново пожела официален статут на историческа и духовна българска столица (ОБЗОР)

На своя празник Велико Търново пожела официален статут на историческа и духовна българска столица (ОБЗОР)

22 Март 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Велико Търново да бъде признато по официален път за историческа и духовна столица на България – с този апел се обърна кметът Даниел Панов към съвременните български държавници навръх Празника на старопрестолния град – 22 март. В словото си Панов припомни, че още от края на XIX век 22 март е считан за празник на българския дух. Той подчерта, че тази паметна дата от българската история свидетелства за огромната роля, която България и Търновград имат за развитието на европейската култура, духовност и цивилизация.
„22 март ни напомня за блестящата победа на Цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница. Второто българско царство взима надмощие над държава, чийто владетел я счита за наследник на Византийската империя. Къде другаде, ако не в църквата „Свети Четиридесет мъченици”, можем да усетим толкова силно величието на България, на Столичния Търновград? Издигнат от цар Иван Асен II след битката при Клокотница, този храм е свидетелство за почитта, която търновци оказват на небесните покровители на Старата столица и България – светите Четиридесет мъченици. С тяхната закрила и мъдро ръководство от Иван Асен II, България отново се простира на три морета. Нашата държава се превръща във водещ фактор в цяла Югоизточна Европа. А столицата Търновград е сравнявана по своето величие с Рим и Константинопол! Търново се издига като водещ държавнически, политически, военен, духовен и културен център на Стария континент!
Битката при Клокотница е символ и на българското великодушие. Царят изумява целия свят – напълно в противоречие със средновековните порядки, той освобождава пленените войници на Теодор Комнин. С този жест на висш хуманизъм още преди близо осем столетия Иван Асен II доказва защо България е наричана „Люлка на европейската цивилизация.
Нека Велико Търново бъде официално признато за историческа и духовна столица на България – така, както от години предлагат именити български историци. Старопрестолният град заслужава това признание. Заслужават го всички българи. По този начин всички ние ще докажем, че действително сме горди и достойни наследници на нашите славни предци, които превърнаха България във велика европейска държава, в духовен и културен център на Стария континент. Това ще бъде проява на искрено родолюбие и патриотизъм“, мотивира се Даниел Панов.
Сред гостите на Празника на старата столица бе председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. В словото си тя също говори за ролята на старопрестолнината като център на българщината, културата, просветата и духовността. Цвета Караянчева сподели, че подкрепя казаното от кмета Панов и ще постави началото на инициатива за обявяването на Велико Търново за историческа столица на България.
По традиция, датираща още от края на XIX век, честването на 22 март започна със Света литургия, отслужена от великотърновския митрополит Григорий в храма „Свети Четиридесет мъченици“. Молебенът бе уважен от Даниел Панов, Цвета Караянчева, председателя на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, депутати, общински съветници, представители на държавни и образователни институции, дипломати, жители и гости на града. Последва освещаване на знамената на старата столица и НВУ „Васил Левски“. Този обичай напомни за дълбоката връзка между българската армия и православната вяра. Както изисква традицията, последва празнично шествие от църквата „Св. Четиридесет мъченици“ до сградата на общината, начело на което бяха ученици, носещи потрети на търновските благодетели. След шествието тържествено бяха издигнати знамената, произнесени бяха и празничните слова.
Кметът Даниел Панов благодари на великотърновци, че са достойни и горди българи, че опазват традициите и обичаите, че познават и уважават българската история, че почитат бележитите личности и възпитават децата в дух на родолюбие. „Благодаря ви, че въпреки студеното време и снега вие не се уплашихте и заедно отбелязваме празника на Велико Търново и на българския дух. Благодаря на дейците на науката, просветата, културата, изкуствата и духовността, на академичната общност, на бизнеса и неправителствените организации. Заедно и в дух на единство, превръщаме Велико Търново във все по-добро и предпочитано място за живеене, образование, бизнес, професионална реализация. Нашият град е европейски културен и духовен център. Поздравявам учениците и студентите, че с успехите и постиженията си също издигат авторитета на старопрестолния град. Благодаря и на всички, които са ангажирани с празничната програма, с културните и обществени събития във Велико Търново“, каза още Даниел Панов.
Програмата продължи с концерт на Нели Рангелова и Поли Паскова.
Историкът и общественик проф. Пламен Павлов е новият почетен гражданин на Велико Търново. Удостояването му стана факт по време на днешната Тържествена сесия на Великотърновски общински съвет. Сред гостите бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, представители на държавни и образователни институции, дипломати, гости от побратимените градове, жители на Старата столица.
Кандидатурата на проф. Пламен Павлов бе единодушно подкрепена както от комисията, разгледала номинациите за почетен гражданин, така и от Общинския съвет. В становището си кметът на Старата столица Даниел Панов посочи, че Пламен Павлов се нарежда сред най-достойните личности в съвременната българска наука, култура и духовност. „Той е признат и утвърден учен и изследовател на историята и културата на Велико Търново, ползва се с безспорен авторитет както в академичните общности, така и сред широките обществени кръгове“, коментира Даниел Панов.
Поради предварително планирани ангажименти, свързани с популяризирането на България по новия проект на Външно министерство „Мисия България“, проф. Пламен Павлов нямаше възможност да присъства на заседанието. Решението за удостояване бе прочетено от председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов. Диплома за престижното звание „Почетен гражданин“ кметът Даниел Панов връчи на неговата съпруга Румяна Павлова. Тя благодари за високото отличие, а в специално видеообръщение думи на признателност изрази и проф. Пламен Павлов, който е радетел за официалното признаване на Велико Търново за историческа столица на България.
Част от тържествената сесия бе и връчването на наградата „Велико Търново“, която също традиционно бива присъждана на общественици с принос за развитието на Старата столица. Носители на приза станаха американският предприемач Едмънд Бек и ансамбъл „Българче“.
Едмънд Бек е награден за ролята му за опазване на исторически и културни обекти в старопрестолния град. Американецът инвестира в реставрацията на знаковия паметник на културата хан „Хаджи Николи“. Той е собственик на хотел „Цар Борис“, Йоновия хан и на вековни къщи в Стария град, които са в различна степен на подготовка за възстановяване. Наградата бе приета от представителя му във Велико Търново Любомир Марков.
Ансамбъл „Българче“ е удостоен с награда „Велико Търново“ по повод 50-годишния юбилей и голямата роля за опазване и съхраняване на традициите, обичаите и нематериалното културно наследство. Призът бе връчен на Петър Петров, доц. Митко Димитров и Галя Иванова.
В 17.30 часа стартира традиционният Стрийт парад. В 20.00 часа празникът приключи с излъчване на аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и фойерверки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Историкът Пламен Павлов е новият почетен гражданин на Велико Търново

Велико Търново: Историкът Пламен Павлов е новият почетен гражданин на Велико Търново

22 Март 2018 | 15:26 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Историкът и общественик проф. Пламен Павлов е новият почетен гражданин на Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Удостояването му стана факт по време на днешната Тържествена сесия на Великотърновски общински съвет. Сред гостите бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, председателят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов, представители на държавни и образователни институции, дипломати, гости от побратимените градове, жители на града.
Кандидатурата на проф. Пламен Павлов бе единодушно подкрепена както от комисията, разгледала номинациите за почетен гражданин, така и от Общинския съвет. В становището си кметът на Старата столица Даниел Панов посочи, че Пламен Павлов се нарежда сред най-достойните личности в съвременната българска наука, култура и духовност. „Той е признат и утвърден учен и изследовател на историята и културата на Велико Търново, ползва се с безспорен авторитет както в академичните общности, така и сред широките обществени кръгове“, коментира Даниел Панов.
Поради предварително планирани ангажименти, свързани с популяризирането на България по новия проект на Външно министерство „Мисия България“, проф. Пламен Павлов нямаше възможност да присъства на заседанието. Решението за удостояване бе прочетено от председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов. Диплома за престижното звание „Почетен гражданин“ кметът Даниел Панов връчи на неговата съпруга Румяна Павлова. Тя благодари за високото отличие, а в специално видеообръщение думи на признателност изрази и проф. Пламен Павлов. Проф. Павлов е радетел за официалното признаване на Велико Търново за историческа столица на България.
Проф. Пламен Павлов е автор или съавтор е на повече от 300 статии, студии, книги, учебници, енциклопедии, публицистика, поезия. Участва в различни форуми и изяви на българските общности в редица държави. От 2003 година е автор и водещ на популярното телевизионно предаване за история и култура „Час по България“. Сценарист и консултант е на редица документални филми за българската история, за съдбата на българските общности в чужбина и др. С изключително широката си обществена дейност проф. Павлов има много голям принос както за утвърждаването и издигането на авторитета и престижа на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, така и на Старата българска столица Велико Търново, в чийто обществен и културен живот той има много сериозно и постоянно участие.
Преди броени дни Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров стартираха серия от лекции и срещи с българските общности в чужбина по проекта „Мисия България“. В повече от десет държави те представят българското културно-историческо наследство. Фокусът на „Мисия България“ е поставен върху българската средновековна история и кирилицата. Проектът е част от Комуникационния план на Министерството на външните работи за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Идеята е да се популяризира културния принос на България за европейското и световно развитие.
Част от тържествената сесия бе и връчването на наградата „Велико Търново“, която също традиционно бива присъждана на общественици с принос за развитието на Старата столица. Носители на приза станаха американският предприемач Едмънд Бек и ансамбъл „Българче“.
Едмънд Бек е награден за ролята му за опазване на исторически и културни обекти в старопрестолния град. Американецът инвестира в реставрацията на знаковия паметник на културата хан „Хаджи Николи“. Той е собственик на хотел „Цар Борис“, Йоновия хан и на вековни къщи в Стария град, които са в различна степен на подготовка за възстановяване. Наградата бе приета от представителя му във Велико Търново Любомир Марков.
Ансамбъл „Българче“ е удостоен с награда „Велико Търново“ по повод 50-годишния юбилей и голямата роля за опазване и съхраняване на традициите, обичаите и нематериалното културно наследство. Призът бе връчен на Петър Петров, доц. Митко Димитров и Галя Иванова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Наградата „Велико Търново“ бе връчена на ДЮФА „Българче” и на американския предприемач Едмънд Бек

Велико Търново: Наградата „Велико Търново“ бе връчена на ДЮФА „Българче” и на американския предприемач Едмънд Бек

22 Март 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Наградата „Велико Търново“ бе връчена на Детско-юношески фолклорен ансамбъл (ДЮФА) „Българче” и на американския предприемач Едмънд Бек. Това се случи по време на тържествената сесия на Общински съвет – Велико Търново по повод празника на града 22 март, предаде репортер на Радио „Фокус” – Велико Търново. Номинацията на ансамбъл „Българче” е представена от Регионалната библиотека „П. Р. Славейков” и от началника на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. Наградата бе връчена за високата родолюбива дейност, за опазване, съхраняване и популяризиране на нематериалното културно наследство на Велико Търново и България, за значимото им професионално постижение и по повод 50 години от създаването на ансамбъла.
„Ансамбълът заема емблематично място във фолклорната палитра на старопрестолния ни град. Създадена е през 1968 година от маестро Михаил Дюлгеров. Формацията се е утвърди като школа на българската народна музика, песни, танци и родолюбие. За половин век се превърна в съдба и втори дом на повече от 3000 деца между 5 и 19-годишна възраст. ДЮФА „Българче” е изнесъл над 2500 концерта в страната и чужбина. В същото време той е носител на множество златни медали, плакети, а така също и на „Златната лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци”, се посочва в номинацията. Наградата бе връчена на хореографът Петър Петров, ръководител на танцовия състав, доц. Митко Димитров, диригент на оркестъра, и Галя Иванова, диригент на хора.
„ДЮФА „Българче” заслужава тази награда, заслужават я децата на ансамбъл – настоящите и бившите певици, музиканти и танцьори. Те я заслужават, защото в продължение на 12-13 години като ученици те идват при нас, трудят се и показват продукцията си по най-добрия начин на концерти, фестивали, турнета в чужбина и конкурси, където винаги печелим призови места. Навсякъде сме представили по най-добрия начин град Велико Търново и България. Има държави, в които сме ходили на турнето, където не са чували, не само за Велико Търново, но и за държавата България. Тези млади, усмихнати и красиви деца, които пеят, танцуват и свирят, са най-добрите посланици на града ни в света”, заяви Петър Петров.
Предложението за номинацията на Едмънд Стерлинг Бег е било направено от Народно читалище „ Надежда-1869” и от инициативна група в състав арх. Иван Чолаков, арх. Румяна Брайнова, арх. Николай Георгиев, арх. Цветан Радев и инж. Стела Кирова. Наградата се връчва за принос в опазването на културно-историческото наследство на град Велико Търново чрез реставрация на знакови архитектурни, за благородно вложените в тази кауза ентусиазъм, енергия и финансов ресурс. Едмънд Бек е роден на 23 юли 1934 в Тексас, САЩ. Завършва местен индустриален колеж и военна академия. След напускане на армия заниманията му са в областта на бизнеса с петрол и недвижими имоти. През 2005 година посещава Велико Търново . Впечатлен от историческото наследство на старата столица, решава да инвестира в обекти, които да реставрира в старата част на града. Днес той е собственик на хана „Хаджи Николи”, хотелът „Цар Борис”, Йоновия хан, сгради, намиращи се на улица „Стамболов” и на Самоводската чаршия, които са в различна степен на възстановяване и подготовка за реставрация. Призът получи представителят на Едмънд Бек в България Любомир Марков.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се включи в честванията по случай празника на Велико Търново

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов се включи в честванията по случай празника на Велико Търново

22 Март 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов се включи днес в честванията по случай официалния празник на Велико Търново. Празника на старата ни столица уважиха още кметът на града Даниел Панов, депутатите от ГЕРБ-Велико Търново Станислава Стоянова и Клавдия Ганчева, областният управител проф. Любомира Попова и заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова. В честванията се включи и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
След като рано сутринта Цветан Цветанов присъства на Светата литургия в църквата „Св. 40 мъченици“, той се поклони и положи цветя на саркофага на един от най-великите български владетели – Цар Калоян.
„Велико Търново е гордост за цяла България и то не само с историческото си наследство, но и със съвременното си развитие. Гражданите на Старата столица заслужено носят самочувствието, че са жители на един от най-обичаните български градове“, заяви Цветанов в присъствието на стотици граждани и гости на Велико Търново.
Заместник-председателят на ГЕРБ се включи и в празничното шествие, предвождано от потрети на благодетелите на града. То тръгна от църквата „Св. 40 мъченици” и завърши пред паметника "Майка България".
„Щастлива съм да ви приветствам с празника на Велико Търново. Почитането днес на вашите покровители показва, че силата на българската мощ и на българската православна вяра винаги са вървели ръка за ръка. Днес в европейска България никой не може да има съмнения, че армията и църквата, заедно с просвещението и културата, са крепителите на държавността ни. Търновград е сравняван от летописците с Рим и Константинопол. Във вашите вени тупни пулса на гордите Aсеневци, които превръщат България в могъща сила в Европа”, каза в празничното си обръщение председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Пред жителите и гостите на града бе прочетен поздравителен адрес от премиера Бойко Борисов към великотърновци и кмета на общината.
Цветан Цветанов бе гост и на тържествената сесия на Великотърновския общински съвет, на която историкът проф. Пламен Павлов бе удостоен със званието „почетен гражданин“ на Велико Търново. Американският инвеститор Едмънд Бек, реставрирал прочутия хан „Хаджи Николи“, получи награда „Велико Търново“ за опазването на културно-историческото наследство. Със същата награда бе удостоен и емблематичният за старата столица фолклорен ансамбъл „Българче“, създаден преди 50 години.
В рамките на официалното си приветствие по повод празника на града, Даниел Панов направи предложение Велико Търново да бъде официално обявен за историческа и духовна столица на България. На свой ред председателят на парламента Цвета Караянчева пое ангажимент да запознае депутатите в българския законодателен орган с тази възможност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Предстоят дебати по подготовката на законопроект за официалното признаване на Велико Търново за историческа и духовна столица на България

Председателят на НС Цвета Караянчева: Предстоят дебати по подготовката на законопроект за официалното признаване на Велико Търново за историческа и духовна столица на България

22 Март 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Предстои подготовката на законопроект за официалното признаване на Велико Търново за историческа и духовна столица на България. Ангажиментът за изготвянето му пред кмета на града Даниел Панов пое лично председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Предложението бе направено от кмета Панов в празничното му слово, с което той поздрави жителите и гостите на града. От своя страна председателят на НС заяви, че подкрепя напълно идеята и изрази надежда, че това ще направят и други народни представители. „Търново е нашата старопрестолна столица, градът е столицата на нашето просвещение, тук живеят много достойни хора. Пожелавам на всички търновци, по случай празника, да бъдат здрави, горди и непреклонни, така както винаги са били във вековете и да Търново да пребъде!“, каза още Цвета Караянчева и пое отговорност да инициира законовите промени в парламента. По думите ѝ изготвянето на подобен документ, в който да бъдат събрани всички исторически градове у нас, ще донесе много позитиви и ще допринесе за съхранението на българския дух.
„Предстоят дебати по този въпрос, а депутатите ще са се допитат за различни предложения и до кметовете“, каза още председателят на Народното събрание.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: И днес, в 21 век, Армията и Църквата, наред с просвещението и културата, са крепителите на държавността в България

Председателят на НС Цвета Караянчева: И днес, в 21 век, Армията и Църквата, наред с просвещението и културата, са крепителите на държавността в България

22 Март 2018 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. И днес, в 21 век, както и в годините назад в историята, Армията и Църквата, наред с просвещението и културата, са крепителите на държавността в България. Това заяви в празничното си обръщение по повод Празника на Велико Търново председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Караянчева припомни, че на 22 март България отбелязва победата в едно от най-големите сражения за Средновековната ни история – битката при Клокотница. Тя подчерта, че днес почитаме паметта и на светите 40 мъченици, които са покровителите на Велико Търново. „Това ни напомня, че българската военна мощ и силата на православната вяра винаги са вървели ръка за ръка. Те са направлявали народа ни в годините на възход и са били негова опора във времена на покруса. И днес, в 21 век, в Европейска България, никой не може да има съмнение, че Армията и Църквата, наред с просвещението и културата, са крепителите на държавността“, каза още Цвета Караянчева. Освен това изрази вълнението си и, че именно днес има възможността да поздрави всички великотърновци, в чиито вени тупти пулсът на гордите Асеневци, които превръщат България в политически лидер на Средновековна Европа с излаз на три морета. „Вие сте закърмени със заветите на най- големия ни духовен пастир – Патриарх Евтимий. Тук заседава първото Велико народно събрание на Освободена България. Тук са изковани текстовете на първата българска Конституция, тук е провъзгласена Независимостта на България през 1908 година. Много са знаменателните събития, които правят Велико Търново град светиня. Тук всеки камък е история, а мостовете, които свързват славното минало с мостовете на бъдещето са здрави и монолитни, като крепостните стени на Царевец, защото всички вие с почитта си към дедите ни, сте строителите на съвременна България – силна, преуспяваща и уважавана“, допълни председателят на Народното събрание. Тя завърши словото си с призив да следваме думите на бележития българин Стефан Стамболов, който казва „Нека да си гледаме работата без да се унижаваме пред когото и да е, без да чакаме помощ за нашите народни стремления от там, гдето помощта си много скъпо продават“.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Ние сме родолюбци и обичаме България, както са го правили първите Асеневци

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Ние сме родолюбци и обичаме България, както са го правили първите Асеневци

22 Март 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Всички великотърновци са родолюбци и обичат България така, както са го правили първите Асеневци. Това заяви в празничното си слово по случай Деня на Велико Търново кметът на града Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Панов припомни, че днешният ден, когато отбелязваме победата на България в битката при Клокотница, е тясно свързан с българската идентичност и с великия дух на нашия древен народ. „22 март – Празникът на Велико Търново, е и Празник на българското родолюбие. Днес си спомняме за един от най-големите ни военни успехи. Преди 788 години великият български и търновски цар Иван Асен II постига блестяща победа над епирския деспот Теодор Комнин. При Клокотница Второто Българско царство взима надмощие над владетел, обявил своята държава за наследник на Византийската империя. Къде другаде ако не тук в църквата „Св. 40 мъченици“ можем да усетим толкова силно величието на България, на столичния Търновград, издигнат от цар Иван Асен II след битката при Клокотница“, каза още кметът и припомни, че храмът е свидетелство за почитта, която гражданите оказват на небесните покровители – светите 40 мъченици. Той подчерта, че с тяхната закрила и мъдро ръководена от цар Иван Асен II, България отново се простира на три морета. „Нашата държава се превръща във водещ фактор в цяла Югоизточна Европа, а столицата Търновград е сравнявана по своето величие с Рим и Константинопол. Търново се издига като водещ държавнически, политически, военен, духовен и културен център. Битката при Клокотница е символ и на българското великодушие – царят изумява целия свят, напълно в противоречие със средновековните порядки, той освобождава пленените войници с Теодор Комнин. С този жест на висш хуманизъм, още преди близо осем столетия, Иван Асен II доказва защо България е наричана люлка на Европейската цивилизация“, добави Даниел Панов.
В края на словото си той призова днешните политици и държавници да признаят официално и по законодателен ред Велико Търново за официална духовна и културна столица на България. Панов заяви, че днешният 22 март е символ на Велико Търново и на цяла България.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Градът трябва да стане официалната духовна и културна столица на България

Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Градът трябва да стане официалната духовна и културна столица на България

22 Март 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Велико Търново трябва да бъде обявено за официална духовна и културна столица на България. Това каза в празничното си слово кметът на града Даниел Панов, предаде репортер на Радио “Фокус” - Велико Търново. Пред събралите се общественици и граждани той припомни част от дългогодишната и славна история на старата столица и ги призова да я пазят в сърцата си и да разказват за нея. Към този момент празничното шествие с ликовете на дарителите на Велико Търново се придвижва към сградата на Общината, където се очаква да започне празничният ритуал за издигане на знамената на Велико Търново, България и ЕС. Там кметът Панов също ще поздрави събралите се жители и гости. След това митрополит Григорий ще отслужи празничен благослов, а деца от великотърновските училища ще пуснат във въздуха балони с цветовете на Велико Търново и националния трибагреник. В 11.00 часа пред сградата на Общината ще започне концертът на Нели Рангелова и Поли Паскова, а в МДТ “Константин Кисимов” ще се проведе Тържествена сесия на ОбС.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Въведена е временна организация на движението във връзка с отбелязването на празника на града

Велико Търново: Въведена е временна организация на движението във връзка с отбелязването на празника на града

22 Март 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Временна организация на движението е въведена във връзка с проявите за празника на Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Във връзка с отбелязването на празника днес се налага спиране движението за МПС както следва:
– По ул. „Васил Левски” в участъка от МДТ „К.Кисимов“ до сградата на Община Велико Търново за времето от 09:30 часа до 18:30 часа, а при необходимост и в други часови зони;
– От църквата „Св. 40 мъченици”, ул. „Климент Охридски”, пл. „Цар Асен I”, ул. „Иван Вазов”, площад „Велчова завера”, ул. „Стефан Стамболов”, ул. „Независимост” до сградата на Община Велико Търново за времето от 09:00 часа до окончателното преминаване на празничното шествие;
– Ул. „Сергей Румянцев” в участъка от сладкарница „Неделя” до бул. „България” от 16:30 часа до 17:30 часа;
– Поетапно затваряне и освобождаване на улиците от Областен информационен център по маршрут: бул. „България”, Студентски стол № 2 на ул. „Васил Левски”, сградата на Община Велико Търново, ул. ”Независимост”, ул. ”Стефан Стамболов” до пл. ”Велчова завера” и ул. ”Иван Вазов”, пл. ”Цар Асен I” и ул. ”Пиколо” от 17:30 часа до преминаването на младежкото шествие „Стрийт парад” и до изтеглянето на автомобилната платформа и участниците в стрийт парад;
– Пл. „Цар Асен I”, за времето от 18:30 часа до 21:00 часа или до приключване на събитието. Спектакълът ще бъде с начален час 20:00 часа.
Във връзка с отбелязването на празника се налага и освобождаване на паркинги от паркирани автомобили в посочените места и часове:
-От църквата „Св. 40 мъченици”, ул. „Климент Охридски”, пл. „Цар Асен I”, ул. „Иван Вазов”, площад „Велчова завера”, ул. „Стефан Стамболов”, ул. „Независимост” до сградата на Община Велико Търново за времето от 09:00 часа до окончателното преминаване на празничното шествие
-По ул. „Васил Левски” в участъка от МДТ „К. Кисимов“ до сградата на Община Велико Търново за времето от 09:30 часа до 18:30 часа;
-Във връзка с провеждането на Стрийт парад: ул. „Сергей Румянцев” в участъка от сладкарница „Неделя” до бул. „България” за времето от 16:30 часа до 17:30 часа;
-Във връзка с излъчване на аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“ и празнични фойерверки: пл. „Цар Асен I”, за времето от 18:30 часа до 21:00 часа или до приключване на събитието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С литургия и поднасяне на цветя започна програмата по повод празника на града

Велико Търново: С литургия и поднасяне на цветя започна програмата по повод празника на града

22 Март 2018 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С отслужване на света литургия и поднасяне на цветя започна празничният за Велико Търново 22 март. Тържествата, по традиция, стартираха в емблематичната за града църква “Св. 40 мъченици”, предаде репортер на Радио “Фокус”-Велико Търново. Службата се води от Великотърновския митрополит Негово преосвещенство Григорий. Освен това в нея се включват и певците от хор “Ангелски гласове”. Още в ранните часове в старата столица пристигнаха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. В тържествената програма се включи и кметът на Велико Търново Даниел Панов, председателят на ОбС Венцислав Спирднов, народни представители, общински съветници, общественици и десетки граждани. Програмата ще продължи със слово на кмета на стропрестолния град и шествие до сградата на Община Велико Търново с ликовете на дарителите на града. Ще последва и Тържествена сесия на Общинския съвет и музикална програма като поздрав за жителите и гостите на старата столица.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов присъства на Света литургия в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов присъства на Света литургия в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново

22 Март 2018 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов присъства тази сутрин на Света литургия в храма "Св. 40 мъченици" във Велико Търново, която бе отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Заедно с Цветанов бяха още кметът на Велико Търново Даниел Панов, депутатите от ГЕРБ-Велико Търново Клавдия Ганчева и Станислава Стоянова, както и много представители на местната власт. На литургията присъства и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Всички те днес ще се включат в празничната програма на старата столица, която чества своя официален празник.
Цветан Цветанов поздрави всички граждани на старопрестолно Търново, които бяха дошли на литургията, като пред тях изтъкна, че трябва да са горди, че са жители на един от най-обичаните български градове. "Гордост за България е не само историческото наследство, но и съвременният облик на Велико Търново", подчерта Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Нека заедно водим Старата столица напред и я превръщаме в още по-добро място за живеене

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: Нека заедно водим Старата столица напред и я превръщаме в още по-добро място за живеене

22 Март 2018 | 07:49 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Нека заедно водим Старата столица напред и я превръщаме в още по-добро място за живеене, образование, професионална реализация, бизнес, култура и туризъм. Това заявява кметът на Община Велико Търново Даниел Панов в обръщението си по повод празника на града, съобщиха от пресцентъра на Общината. "Днес си спомняме и почитаме делата на всички благодетели на нашия град – хората, за които Велико Търново бе на първо място и бе житейска кауза", посочва още кметът на Велико Търново.
"Фокус" публикува пълния текст на обръщението на Даниел Панов:

Уважаеми жители и гости на Велико Търново,
Скъпи приятели на Старата българска столица,
С голямо удоволствие Ви поздравявам по случай Празника на Велико Търново – 22 март! На тази светла дата празнуваме и деня на българския дух!
Днес си спомняме и почитаме делата на всички благодетели на нашия град – хората, за които Велико Търново бе на първо място и бе житейска кауза!
В църквата „Свети Четиридесет мъченици”, пред нас оживява споменът за славната победа на цар Иван Асен II над Теодор Комнин в битката при Клокотница! Второто българско царство става първостепенен фактор в цяла Европа, а столицата Търновград е водещ държавнически, духовен, политически и културен център на Стария Континент.
2018-а е годината, в която отбелязваме 800 години от интронизацията на цар Иван Асен II. Нека бъдем горди и достойни наследници на славния наш владетел, на всички великотърновски благодетели! Нека бъдем единни, да спазваме общочовешките принципи и ценности, да работим, водени от обич към Велико Търново и България!
Нека Велико Търново продължава да бъде нашата обща кауза. Нека заедно водим Старата столица напред и я превръщаме в още по-добро място за живеене, образование, професионална реализация, бизнес, култура и туризъм. Нека заедно продължаваме да издигаме престижа, славата и доброто име на историческата и духовна българска столица – Велико Търново!
Благодаря ви, че сте родолюбци! Благодаря ви, че учите децата да обичат Търновград и България!
Благодаря на всички, които ежедневно работят в името на Велико Търново! Това ме зарежда с оптимизъм, че ще успеем!
Честит празник!


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 19 септември 2018 г.
Среща на върха между лидерите на Северна и Южна Корея. 19 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.