НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“-Пловдив: Проблемът с незаконното строителство никога няма да изчезне, но ще намалее, когато има последователност

Инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“-Пловдив: Проблемът с незаконното строителство никога няма да изчезне, но ще намалее, когато има последователност

16 Април 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Проблемът с незаконното строителство никога няма да изчезне, но ще намалее, когато има последователност. Това каза пред журналисти инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в Пловдив и организатор на Националния форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „Идеята на форума е да се постави началото на един дебат, от който да стане ясно това, към което се целим да прокараме през последните 6 години в район „Северен“, именно да обърнем внимание върху малцинствата, върху тяхното включване и да стане ясно, че проблемите на нашето малцинство в район „Северен“ са различни от тези на малцинствата в другите райони и в другите градове“, заяви Ральо Ралев.
По думите му целта на форума е да се насочи вниманието на институциите, за да може да се работи на местно ниво. Ралев изтъкна факта, че вече няма хоризонтално разрастване на Шекер и Арман махала в район „Северен“, който е показателен. „Няма хоризонтална разпространеност, има само вертикална, вътре се уплътняват, даже средно навън ги свиваме границите“, каза Ральо Ралев. По думите му постановлението на министерски съвет от миналата година, за връщането на децата в училището е една прекрасна идея. „Самият факт, че направихме изследвания колко деца ги няма и колко ходят и не ходят и защо не ходят на училище“, посочи Ральо Ралев. Той коментира, че 300 деца от район „Северен“ не посещават училище.
„Едно дете като не получи образование, от там нататък въобще няма как да му се говори за ЗУТ-закон за устройство на териториите или какво трябва да се спазва и какви закони то трябва да спазва, за да може да бъде член на обществото“, коментира Ральо Ралев. По думите на Ралев вече от 4 години се работи в посока отстраняване на незаконното строителство в район „Северен“. Първите актове са от месец януари 2013 година.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Стефан Балабанов: Пловдив е един добър етнически модел

Зам.-министър Стефан Балабанов: Пловдив е един добър етнически модел

16 Април 2018 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Град Пловдив се оформи като един добър етнически модел и пример за цялата страна. Това каза по време на откриването на Национален форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони, Стефан Балабанов, заместник-министър на вътрешните работи, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив. „В последните 25 години с либералните опити на много политици етническият модел за интеграция на ромите в страната се провали“, посочи Стефан Балабанов. По думите му истинската интеграция на малцинствените групи в България ще бъде постигната само тогава, когато всички институции наложат върховенството на закона.
Весела КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов ще открие национален форум, посветен на пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони

Вицепремиерът Валери Симеонов ще открие национален форум, посветен на пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони

16 Април 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Заместник министър-председателят по икономическите и демографски въпроси ще открие Националния форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етнически смесените райони. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Събитието ще се проведе днес от 14.00 часа в Гранд Хотел Пловдив.
Основните акценти на форума ще бъдат свързани с идентифицирането на проблемите в етнически смесените райони, действията, които се предприемат за тяхното разрешаване, както и препоръки за изготвянето на различни публични политики, стратегии, нормативни документи и проекти за повишаване на ефективността на секторните интервенции в ареалите с висока концентрация на ромско население.
Форумът се организира по инициатива на инж. Ральо Ралев, кмет на Район „Северен“, Община Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Национален форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етническите смесените райони, ще се проведе в града

Пловдив: Национален форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етническите смесените райони, ще се проведе в града

14 Април 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Национален форум, посветен на съвременните пространствени и културни тенденции в етническите смесените райони, ще се проведе в Пловдив. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Ральо Ралев, кмет на район „Северен“ в града, който ще бъде домакин на събитието. Националният форум ще се проведе на 16 април, като началото му ще бъде поставено в 14.00 часа в зала „Париж“ на Гранд хотел „Пловдив“. В събитието ще вземат участие, както представители на централната власт – министри, председатели на национални комисии, експерти, така и народни представители, кметове от страната, неправителствени и граждански организации.
,,За мен и моят екип беше предизвикателство да организираме подобен форум, не само поради мащабите на натрупаните няколко десетилетия проблеми в тези райони, но и поради липсата на достатъчно адекватни политики за тяхното трайно решаване. Убедени сме, че тези проблеми могат да бъдат ефективно регулирани и решавани, преди всичко с преосмислянето на определени политики и въвеждането в обръщение на научно-обосновани парадигми за управление на социалните процеси в тези населени места”, коментира кметът на район „Северен“ в Пловдив инж. Ральо Ралев.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.