НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Президентът винаги е бил обединител на нацията, в случая не виждам да обединява, престрелките са от него към нас

Премиерът Бойко Борисов: Президентът винаги е бил обединител на нацията, в случая не виждам да обединява, престрелките са от него към нас

4 Май 2018 | 08:36 | Агенция "Фокус"
София. Президентът винаги е бил обединител на нацията, в случая не виждам нищо, което да обединява, престрелките са от него към нас. Това каза премиерът Бойко Борисов в „Здравей, България“ по Нова телевизия. Относно коментарите на тема корупция, които идват и от президента Румен Радев, Борисов заяви, че престрелките са от него към тях. „Към този момент това носи само вреда. Дядо ми казваше, че винаги е по-добре два коня да теглят каруцата, отколкото един. Но така е преценил, така са преценили неговите хора, така действат. За мен президентът винаги е бил обединител на нацията, в случая не виждам нищо, което да обединява“, поясни премиерът и допълни, че той говори това, което съответно и партиите БСП и ДПС, които са го избрали. Във връзка с думите за прожекторите на президента, премиерът уточни „Затова възложих на министрите всеки ден да търсят и искат среща с него. Министрите са принципали, те провеждат обществените поръчки и носят наказателна отговорност за това, което правят. Ако има някакви данни и сигнали да ги дава в Прокуратурата и ще бъде осъден. Иначе да излезеш и да говориш така, аз също имам мои мисли в тази посока, но след като нямам доказателства, които биха могли… не бих се превърнал в него“, заяви премиерът. Относно това, че
Във връзка с доклада на Държавния департамент на САЩ за корупцията, Бойко Борисов коментира, че именно по тази причина е създадена Антикорупционната система, всеки, който има управленска функция или бизнеса да имат страх, че машината ще ги застигне и ще ги вкара в затвора, ако се правят нередни неща. По думите му най-важна е превенцията. „Да ви върна ли случая Костинброд, какво ни правеха, че сме яли фъстъци в правителствения отряд. Президента, ако има данни да отиде и да каже - Пеевски е взел тази поръчка".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Проданов, АБВ: България не трябва да се меси в международни конфликти, възникнали под фалшив претекст и без доказателства

Константин Проданов, АБВ: България не трябва да се меси в международни конфликти, възникнали под фалшив претекст и без доказателства

19 Април 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Позицията на България по казуса със Сирия не трябва да се изгражда под външно влияние, а трябва да защитава единствено националната ни сигурност и интерес. Това заяви в ефира на БНТ председателят на АБВ Константин Проданов, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Според него в момента сме свидетели на поредните сценарии на големите международни играчи, при които интереси и вътрешни проблеми на определени държави се защитават и разрешават с инсценирани външни кризи и конфликти. „Предлагат ни отново този сериал за изнасяне на демократични ценности на върха на ракети „Томахоук“. Вече сме го гледали в случая с Либия и с Ирак - и винаги е било под фалшив претекст и в нарушение на международното право, без санкцията на международната общност и Съвета за сигурност на ООН, както се полага, и разбира се, без конкретни доказателства дали това, в което се обвинява този, който е удрян, е факт. В конкретния случай със Сирия, първо - не е ясно дали има химическа атака и второ - кой я е извършил. Свидетели сме, че нееднократно подобни военни акции са се правили под фалшив претекст. Често такъв тип конфликти се инициират за разрешаване на изцяло вътрешни проблеми на страната, която ги прави. Да не припомням, например, президента Клинтън, който каза: „Аз нямам сексуални отношения с тази жена“. След това обаче намериха една рокля с петна и в същия ден заваляха бомбите по Сърбия! Изобщо цялата т. нар. „Арабска пролет“, която беше горещо адмирирана от западната общност доведе до разпад на целия регион, връщането му към Средновековието и възход на радикални формации като „Ислямска държава“, посочи Проданов.
„Нашата позиция, на АБВ, по казуса със Сирия не е в подкрепа на Русия или Запада, тя е в подкрепа на българския интерес, а той е да не се месим в недоказани конфликти, да не ставаме доброволци отново в така наречените „коалиции на желаещите“, както сме го правили и преди и ни е струвало много“, допълни лидерът на АБВ. В подкрепа на тезата си той даде пример с острите критики, на които са подложени управляващите в САЩ и Великобритания от собствената си опозиция, както и с проучванията на общественото мнение в тези държави, които показват много ниска степен на подкрепа за предприетите от техните правителства военни действия в Сирия.
Председателят на АБВ бе призован за коментар и по отношение на манипулативните твърдения на ръководството на БСП в медиите, че структури на Алтернатива за българско възраждане и други политически сили в страната се присъединяват към социалистите. „Забелязвам, че за това започва да се говори, когато в ръководството на БСП има някакви сериозни вътрешни противоречия, има вокална вътрешна опозиция или самото ръководство мълчи и не желае да се намеси по актуални проблеми на деня. Така например се опитват да маскират йезуитското си мълчание по темата със Сирия, където приеха една крайно, отново посочвам, йезуитска позиция в стил „Дайте да видим какво ще ни кажат от Брюксел. Ние сме солидарни. Търсим мирно решение“.
В конкретния пример с Благоевград, който демонстрираха от БСП, става дума за един човек и неговия приятелски кръг, които отдавна са отстранени от АБВ, заради несправяне с работата. Давам само един пример. На последните избори, при отчетени приблизително 600 члена на партията, той има само около 300 гласа в собствената си община Петрич. Между другото, на фона на този разговор, трябва да отбележа, че вчера имаше много интересна реакция на организацията на БСП в Петрич, която възрази срещу тази „гениална“ придобивка на ръководството на партията си. Те буквално казаха, че този човек не го искат“, заяви Проданов. По думите му е недопустимо ръководството на партия като БСП, която има претенции да е водеща за левицата в България, да не работи за интересите на обществото, а да отдава цялата си енергия за опити за разцепление на лявото пространство в страната. „Става дума за опити за привличане на отделни персони. Не може да се говори за структури и прочие. Ако ние си правехме ПР с това кой бивш член на БСП кога се е присъединил към нас, трябваше всеки ден да правим пресконференции. Жалкото обаче е, че единението в ляво се разбира от ръководството на БСП не като „дайте да работим заедно за някакви градивни каузи“, а се разбира като оглушително мълчание по важните за обществото теми и прикоткване на този и онзи, които са отхвърлени от някоя партия“.
В заключение Константин Проданов отговори и на въпрос, свързан с икономиката на България и пътищата за нейното развитие. По думите му държавата трябва да инвестира в производство и отрасли с висока добавена стойност, в развитието на професионално подготвени кадри за секторите, които в момента изпитват остра нужда от тях, както и за тези, които в бъдеще ще развива. Той бе категоричен, че страната ни трябва да следва световните тенденции по отношение на връщането на държавния контрол върху естествените монополи като водоснабдяване и електроснабдяване, както и за това, че плоския данък у нас трябва да се премахне, тъй като отдавна е доказал своята неефективност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нека насочим прожектора към финансирането на кампанията на президента Румен Радев през 2016 г.

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нека насочим прожектора към финансирането на кампанията на президента Румен Радев през 2016 г.

19 Април 2018 | 11:46 | Агенция "Фокус"
София. Нека насочим прожектора към финансирането на кампанията на президента Румен Радев през 2016 г. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Цветанов обърна внимание на президентската кампания през 2016 г. и това как са се набирали средства за кампанията на Румен Радев. „Всичко беше на тъмно. Някой излезе ли да каже „Дайте прожектора да насочим към финансирането на президента Радев“, коментира Цветанов. Той заяви, че хора, които са социално слаби, са внасяли доброволни вноски от 400 лв. и обясни, че това се прави, тъй като за 400 лв. няма изискване да се декларира произхода на средствата.
„Искам да попитам президента, след като ще говорим светлината нека осветим начина, по който беше направено всичко това. На тъмно беше взето решението от страна на БСП за издигането на Румен Радев за президент. На тъмно беше взето решението при провеждането на тази среща с г-н Решетников. Корнелия Нинова и до ден днешен отрича, че имало такава среща, а ген. Решетников казва, че такава среща има. Имало ли е изследване, възложено от института на Решетников за правилния профил и човек, който да бъде номиниран“, допълни Цветанов.
Според него единствената цел в момента на президента и БСП е страната ни да се отклони от евроатлантическия си път. На въпрос какво е било решението на ГЕРБ в 41-вото Народно събрание да замрази депутатските заплати, Цветанов отговори, че то е било съобразено с икономическата обстановка в страната. „Сега в момента имаме 3,9% икономически растеж. Темата за субсидиите отново излиза на дневен ред. По-добре е държавата да подпомага дейността на политически партии, отколкото икономическите кръгове да финансират“, заяви Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов изпраща министри президента, за да му представят обществени поръчки (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов изпраща министри президента, за да му представят обществени поръчки (ОБЗОР)

18 Април 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
София. Министрите да искат среща с президента и да му представят работата по обществените поръчки. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание в сряда.
Заръката на премиера идва след изнесена лекция на президента Румен Радев преди няколко дни в УНСС. В него държавният глава коментира, че в момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Според Радев в момента сме свидетели на една липса на способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес. „Не съм икономист и изобщо не смея да давам съвети или рецепти как да постигнем целите си, как да разгърнем механизма, но си мисля, че думите на един велик писател, философ и хуманист ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България: „Licht, mehr licht“, каза още той и посочи, че това са думи на Йохан Волфганг Гьоте – „Светлина, повече светлина“. Крайно време е да включим прожекторите“, допълни Радев. По думите му трябва да осветлим процесите в държавата, да има прозрачност в харченето на публичния ресурс, да има ясно установени правила, които да важат за всички. Цялото изказване на президента Радев може да прочетете тук.
По време на правителството заседание Бойко Борисов уточни, че няма да се спира в подробности и детайли на изказването на президента Радев, но всички министри трябва да поискат среща с него и всеки един да представи това, което прави. „И ако има данни за злоупотреби да ги дадат на прокурорите- да ги вкарат в затвора“, заяви премиерът и допълни, че санирането е започнало с една единствена цел. „В следващите 5-10-15 години цели жилищни комплекси ще излезнат от употреба ще станат опасни и ДНСК трябва да ги затвори. В Хайредин преливник се развалил – дойде кмета и вика държавата да помогне. Представете си след 10 или 15 години , когато хиляди хора трябва да бъдат извадени от жилищните панелни блокове, и тъй като пък там неговата партия навремето, когато е строила е направила така, че не се знае на кой е земята. Тези хора трябва да бъдат изведени на сила от домовете им. Дали няма тогава да кажат, държавата къде е, защо не ги е санирала, не им е удължила живота, или не е уредила собствеността им“, каза още той. „Аз обществени поръчки не правя, правят ги кметовете“, заяви Борисов и коментира, че ако има злоупотреби да отиват в затвора.
Относно проблеми, възникнали с първите санирани блокове, като малки течове, Борисов поясни: „„Не може за една бълха да горим целия юрган”. „Не искам да влизам в неговите войни, имаме доста по-важна работа. Нанков, Димов, Караниколов, Вълчев, всички по един отивате при президента и му казвате: това правим, това са обществените поръчки, за коя имате претенции, че е на тъмно, на светло, искаме прожектор да я осветим и да е ясно какво се прави“, обърна се към министрите премиерът.
След заседанието пред журналисти вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева коментира, че за да изяснят нещата по отделно министрите ще поискат срещи с Радев във връзка с критиките му към правителството. Министър Захариева заяви, че ще се срещне с президента във връзка с критиката му за липсата на съгласуваност на позициите, свързана с провежданата от правителството външна политика. Тя припомни, че в събота премиерът е свикал по спешност вицепремиерите по сигурността заради въздушните удари над Сирия, проведени от САЩ, Великобритания и Франция. Тя изтъкна, че не е чула критика по същество на приетата тогава позиция. Министър поясни, че Българската позиция за ударите в Сирия отразява и изказаната от Федерика Могерини от името на 28-те държави-членки на ЕС.
От своя страна регионалният министър Николай Нанков поясни, че правителството е от светлата, а не от тъмната страна. „Дори и тунелите започнаха да стават светли“, допълни Нанков. „Нормално е да поискаме среща с президента на Р България и в рамките на нашата компетентност да отговорим на неговите притеснения и да осветлим съответно политиките и темите, за които той говори, че има тъмнина и в които той лично е на тъмно“, добави регионалният министър. „Беше цитиран и Гьоте, но той казва, че там, където има много светлина, се появяват и много сенки“, поясни той. Министър Нанков обърна внимание, че в лекцията на президента в УНСС са били засегнати две от темите в компетенциите на МРРБ. Едната от тях е санирането, а другата – пътното строителство. „Ще призова на среща с президента, ако той ни удостои с такава, да бъде осветлена и ясно и категорично да бъде заявена позиция така, както и колегите от БСП, критикувайки вече три години програмата, така и от него, програмата трябва ли да я има, или трябва да бъде спряна“, коментира Нанков и уточни, че трябва да се разбере дали са „за“ или „против“ програмата, за да стане известна точната им позиция и МРРБ да предприеме действия. Относно темата с пътното строителство, Николай Нанков поясни, че още вчера по негово разпореждане председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов е изпратил до екипа на президента книгата „Пътищата в България“. „В нея доста на светло има информация за абсолютно всички възложени, изпълнени пътища, автомагистрални участъци, скоростни такива, със срокове на изпълнение, бюджети, изпълнители, за да бъде осветлена тази тема“, каза още Нанков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: АПИ изпрати на президента книгата „Пътищата в България“, в която доста на светло има информация за всички възложени и изпълнени пътища у нас

Министър Николай Нанков: АПИ изпрати на президента книгата „Пътищата в България“, в която доста на светло има информация за всички възложени и изпълнени пътища у нас

18 Април 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
София. Относно темата с пътното строителство, още вчера по мое разпореждане председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов изпрати до екипа на президента книгата „Пътищата в България“, в която доста на светло в официално издание има информация за абсолютно всички възложени, изпълнени пътища, автомагистрални участъци, скоростни такива, със срокове на изпълнение, бюджети, изпълнители, за да бъде осветлена тази тема. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отделно от това си направих труда да извадя сравнителен анализ между цените, по които се възлагат автомагистралнтие отсечки в България и тези в съседни страни и цяла Европа. Затова нося и табличката. В България средната цена на възложените и изпълнени понастоящем автомагистрлани отсечки на км е 3,1 млн. евро. В съседна Македония например, говорим за 5,5 млн. евро, съседна Сърбия отново толкова, Гърция – 6,8 млн. евро, Румъния – 5 млн. евро“, коментира Нанков.
По думите му България строи автомагистрали по най-ниските цени в Европа. „Ще изнеса и данни на евентуалната среща при президента за отделните отсечки, които са построени и тяхната осреднена цена. Най-скъпата, в пъти по-скъпа от останалите автомагистрални отсечки, е АМ „Люлин“. 2006 г. беше подписан договорът на стойност 8,1 млн. евро на линеен километър, при средна цена 3 млн. евро за всички магистрали в България. Ако например вземем „Тракия“, там имаме по 1,5 млн. евро на километър“, допълни Нанков и подчерта, че тази информация е публична и ще бъде предоставена и на екипа на президента за наистина повече светлина. „Бъдете сигурни, че ние не сме от тъмната страна – при нас всичко е публично и в реда на законосъобразните процедури, които провеждаме“, каза още Николай Нанков.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николай Нанков: Ние сме от светлата, а не от тъмната страна – дори и тунелите започнаха да стават светли

Министър Николай Нанков: Ние сме от светлата, а не от тъмната страна – дори и тунелите започнаха да стават светли

18 Април 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Нормално е да поискаме среща с президента на Р България и в рамките на нашата компетентност да отговорим на неговите притеснения и да осветлим съответно политиките и темите, за които той говори, че има тъмнина и в които той лично е на тъмно. Това каза на брифинг в Министерския съвет министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Беше цитиран и Гьоте, но той казва, че там, където има много светлина, се появяват и много сенки. Бъдете сигурни, че ние сме от светлата, а не от тъмната страна в случая, тъй като отдавна сме на сцената. Ще се изразя образно, че вече в нашите компетенции дори и тунелите започнаха да стават светли. Две от темите в компетенциите на МРРБ в лекцията на президента в УНСС бяха засегнати. Едната от тях е санирането, а другата – пътното строителство. Ще призова на среща с президента, ако той ни удостои с такава, да бъде осветлена и ясно и категорично да бъде заявена позиция така, както и колегите от БСП, критикувайки вече три години програмата, така и от него, програмата трябва ли да я има, или трябва да бъде спряна“, коментира Нанков и уточни, че трябва да се разбере дали са „за“ или „против“ програмата, за да стане известна точната им позиция и МРРБ да предприеме действия. „Може би ще приемем част от аргументите и евентуално трябва да дебатираме за нейното бъдеще, но да знаем точно какви са – критика с конкретни предложение или просто критика заради самата критика. Появи се една нотка да противопоставим политиката по саниране, жилищната политика като глобална тема на газификацията с публичен ресурс на частните домове. Това е една доста опасна тема. Бих призовал компетентния екип на президента Радев да бъде така добър да направи подобен сравнителен анализ между ползите между програмата за саниране и между газификацията на частните жилища с публичен ресурс. Това произлезе като съждение думите му“, каза още регионалният министър.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Българската позиция за ударите в Сирия отразява и изказаната от Федерика Могерини от името на 28-те държави-членки на ЕС

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Българската позиция за ударите в Сирия отразява и изказаната от Федерика Могерини от името на 28-те държави-членки на ЕС

18 Април 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Българската позиция за ударите в Сирия отразява и изказаната от Федерика Могерини от името на 28-те държави-членки на ЕС. Това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По разпореждане на премиера във връзка с критиките към правителството, които чухме в речта на президента Румен Радев, ще поискаме среща всеки един поотделно, за да изясним нещата, които чухме. Правителството счита, че в рамките на неговите правомощия изцяло е по-важно да приеме една балансирана и защитаваща интересите на държавата позиция, какъвто беше случаят и с еднократната военна интервенция срещу бази и центрове за разработване и създаване на химическо оръжие“, заяви Захариева. По думите ѝ тази позиция е била приета на заседание, което премиерът е свикал по спешност. „Не чухме критики към съдържанието на самата позиция от президента. Наистина призовавам по-скоро да мислим да бързата реакция на държавата, а не за удължаване на безкрайно взимане на решенията. Още веднъж подчертавам, че изцяло в правомощията на правителството е да осъществява външната политика. Неслучайно ще поискаме среща, за да изясним и начините на координация. В спешни ситуации понякога е по-важно да имаме бързи реакции. Лично съм водила такива разговори с президента преди това. Настояваме да има още една среща специално по тези теми във връзка с различните сектори, за да можем да изчистим недоразумения, ако е имало такива. По отношение на самата позиция, не виждам каква критика може да има и не виждам какъв е проблемът“, допълни Захариева и уточни, че би приела тази критика, ако мнението на президента е било диаметрално противоположно и различно. „Но българската позиция отразява и позицията, която малко по-късно изказа и Федерика Могерини от името на 28 държави-членки на ЕС и която беше потвърдена преди два дни в понеделника на Съвета на външни министри“, каза още Екатерина Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Министрите да искат среща с президента и да му представят работата по обществените поръчки

Премиерът Бойко Борисов: Министрите да искат среща с президента и да му представят работата по обществените поръчки

18 Април 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
София. Министрите да искат среща с президента и да му представят работата по обществените поръчки. Това каза премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание относно критиките на президента Румен Радев, че процедурите са непрозрачни и има корупция в тях, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма да се спирам в подробности и детайли на изказването на президента Радев, но всички министри, които провеждат обществени поръчки, така или иначе – поискайте среща с него и всеки един да представи това, което прави. И ако има данни за злоупотреби да ги дадат на прокурорите- да ги вкарат в затвора“, заяви премиерът. „Защото ние започнахме санирането с една единствена цел. В следващите 5-10 , 15 години цели жилищни комплекси ще излезнат напрактика от употреба ще станат опасни и ДНСК трябва да ги затвори. В Хайредин преливник се развалил – дойде кмета и вика държавата да помогне. Представете си след 10 или 15 години , когато хиляди хора трябва да бъдат извадени от жилищните панелни блокове, и тъй като пък там неговата партия навремето, когато е строила е направила така, че не се знае на кой е земята. Тези хора трябва да бъдат изведени на сила от домовете им“, каза още той. „Аз обществени поръчки не правя, правят ги кметовете“, заяви Борисов и допълни, че ако има злоупотреби да отиват в затвора.
Относно проблеми, възникнали с първите санирани блокове, като малки течове, Борисов поясни: „„Не може за една бълха да горим целия юрган”. „Не искам да влизам в неговите войни, имаме доста по-важна работа. Нанков, Димов, Караниколов, Вълчев, всички по един отивате при президента и му казвате: това правим, това са обществените поръчки, за коя имате претенции, че е на тъмно, на светло, искаме прожектор да я осветим и да е ясно какво се прави“, каза още Бойко Борисов.
„Каракачанов може да говори много за обществените поръчки по време на служебното правителство. Смениха се хора, ако се бяха похарчили 4-5 милиарда, аз не знам как с Валери да вдигнем пенсиите, как щяхме да даваме бонуси за пенсионерите за Великден и за Коледа, как щяхме да вдигнем на военните над 100 млн. заплатите, как щяхме да вдигнем на МВР над 150 милиона заплатите, как щяхме да увеличим двойно учителските заплати, как щяхме да дадем на БАН 15 млн. лв. отгоре, на университета 10 млн. отгоре, 680 млн. лв. за училищна инфраструктура. До тук ще се ограничим – надявам се и той да се ограничи до тук", заяви премиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Да се иска светлина и прозрачност в момента, когато страната ни е под прожекторите на европейските институции е израз на политическа неадекватност

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Да се иска светлина и прозрачност в момента, когато страната ни е под прожекторите на европейските институции е израз на политическа неадекватност

18 Април 2018 | 09:43 | Агенция "Фокус"
София. Да се иска светлина и прозрачност в момента, когато страната ни е под прожекторите на европейските лидери и институции е израз на политическа неадекватност. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация от името на група за началото на новия политически сезон, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Спроед него никакви позовавания на Гьоте не могат да смекчат този факт. „Прожекторите са включени, г-н президент. Наложително е не да призовавате към светлина, а да се опитате да видите видимото, че България върви в правилната посока и че институциите ни се борят за обществено доверие с дела, а не с деструктивни внушения. Според вас г-н президент няма малки и големи държави, а такива с големи и малки амбиции. Вие положихте високи амбиции на студентите, с които се срещнахте лично - техни и за България. Ние се опасяваме вашите амбиции с БСП да не минират перспективата ни да бъдем част от силна и обединена Европа и НАТО и Западните Балкани да бъдат с нас. Големите амбиции често се раждат от големите комплекси. У нас е достатъчно светло, г-н президент, за да се вижда всичко това“, заяви Цветанов. Той коментира решението на Конституционния съд за СЕТА. „КС не прие правните тези на президента, маскирани като принципни въпроси. Подкрепи конституционните ни основи и отхвърли антиевропейската правна логика на президента“, коментира Цветан Цветанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Водещи политолози за лекция на президента: Ако се включат прожекторите, ще лъснат доста неща, но ако шалтерът е един, който го държи ще избира накъде да ги насочва

Водещи политолози за лекция на президента: Ако се включат прожекторите, ще лъснат доста неща, но ако шалтерът е един, който го държи ще избира накъде да ги насочва

16 Април 2018 | 21:46 | Агенция "Фокус"
София. Политолозите проф. Антоний Гълъбов и проф. Александър Маринов в интервю за обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ по повод изнесената в УНСС лекция от държавния глава Румен Радев.
Според проф. Антоний Гълъбов няма война на институциите, а по-скоро стил на поведение на президента Румен Радев, който не е институционален. „Това е една серия от изявления, които са по-скоро в стилистиката на коментатор, наблюдател или опозиционен лидер, но не и на президент. Няма съмнение, че прозрачността е нормалното функциониране на институциите. Но призивите за включването на прожекторите могат да бъдат изразяване от неправителствените организации и журналистите, но не и от президента“, заяви Антоний Гълъбов и допълни, че това са изявления, които поставят президента Радев извън институцията на президент. Гълъбов допълни, че ако има само 1 шалтер, то този, който го държи, ще избира кога да включва прожекторите, кога да ги спира и къде да ги насочва.
От своя страна проф. Александър Маринов коментира, че не всички институции, както и техните ръководители биха искали да са „под прожекторите“. Всеки месец ставаме свидетели на разходи на публични средства или решения, които засягат интересите на милиони хора, които не са наясно със случващото се.
„Президентът има своите отговорности, не смятам, че той е безгрешен. Съществува йерархия и степенуване на отговорностите. Има парламент, избран пряко от народа и трябва да се отчита пред него. Има правителство, което също трябва да се отчита пред парламента и пред народа. Смятам, че в пожеланието да се включат прожекторите е трудно да се намери заплаха, дори напротив. Всеки добронамерен политик и общественик би трябвало да споделя тази идея“, обясни проф. Маринов. Той допълни, че ако се включат прожекторите, доста неща ще лъснат, но това е необходимо, за да има промяна.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Най-хубаво е да си президент в България, защото той може само да намира кусур, но нищо не зависи от неговите действия

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов: Най-хубаво е да си президент в България, защото той може само да намира кусур, но нищо не зависи от неговите действия

16 Април 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Смолян. Най-хубаво е да си президент в България, защото президентът може само да намира кусур, но нищо не зависи от неговите действия, защото нито носи политическа отговорност за това, което се случва в държавата, нито пък има някакъв механизъм и лост, с който може да допринесе тези проблеми да бъдат решени. Това заяви в Смолян председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, във връзка с изказанването на държавния глава Румен Радев: „В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян.
Цветан Цветанов отбеляза, че е имало много случаи, в които президентът е посещавал определени общини и се е срещал „на тъмно“ с кметовете. Той припомни за среща, проведена преди около година в Свищов, на която е присъствал само кметът на Общината. „Ние бяхме изолирани, народните представители от Великотърновски избирателен район, а аз съм избран оттам, областният управител беше изолиран. Проведоха една среща, двустранна, с кмета. След това обаче кметът дойде при нас, за да решаваме проблемите и ние ги решаваме, защото ние знаем, че те трябва да бъдат решавани, а кметът на Свищов е независим, подкрепен от БСП. Това не означава, че ние не трябва да подкрепяме, защото аз, като народен представител, съм избран от всички жители от Великотърновска област. И оттам нататък всеки си има някакви предпочитания, въпросът е обаче дали ти си загрижен да решаваш проблемите на хората или търсиш само политическите си коментари, които можеш да даваш публично, без обаче да вземаш абсолютно никакво отношение“, посочи Цветанов.
Той подчерта, че уважава президентската институция, но имат различия със сегашния президент, защото той е част от политиката, която прави БСП - с антиевроатлантическо говорене и антиевропейско поведение.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в невежество и без знания, няма радостно бъдеще

Президентът Румен Радев: Нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в невежество и без знания, няма радостно бъдеще

16 Април 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. Нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в невежество и без знания, няма радостно бъдеще. Това каза президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, която се проведе в УНСС по повод откриването на Младежки икономически форум 2018, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в безнадеждност и невежество, няма радостно бъдеще. Затова ще подкрепя всяко правителство, което издигне като приоритет политики за образование и ги превърне в действие. Ще работя с ентусиазъм с това правителство, за което такива политики са приоритет и вътрешна потребност“, каза още той.
По думите на президента във висшето ни образование е нужно да се изгради една конкурентна среда, в която трябва на базата на знанията да отстояваш своите тези и виждания. „Убеден съм, че нашата система за висше образование трябва освен да предлага необходимите знания, но и да възпитава личности и лидери с необходимите компетенции за предизвикателствата на бъдещето. А бъдещето принадлежи на тези, които успеят да изградят ефективна система, която да им позволи да придобиват първи необходимата информация, да я направят в знание и да използват това знание с необходимите инструменти", каза още Радев.
Президентът посочи, че през последните три години два пъти е посетил Израел. "Първият път бях по покана на техния командващ на военно-въздушните сили и видях система за придобиване и анализ на информация за обекти – денем и нощем на всякакви подвижни и неподвижни обекти, като тя се използва за всякакви нужди, включително и стопански. Вторият път се запознах със система за изследване Cyber city – прилича на български техно парк, но не точно, като вътре работят всякакви млади хора – студенти, инженери, анализатори. Вътре се неутрализират кибератаки, формират се печеливши стратегии за защита и др. и в реално време се следи не просто физическото състояние на цялата енергийна система, но и какви кибератаки се извършват в момента по нея и как върви тяхната неутрализация. Влязохме и в център с една голяма електронна карта на света, където в диаграми се показваше информация за кибератаките по целия свят и други интересни процеси. Запитах се за какво му е на малък Израел да следи информацията и да знае какво се случва от Хонг Конг през Париж до Сиатъл. Отговорих си, че в съвременния дигитален и глобален свят няма малки и големи държави. Има държави с големи и с малки амбиции. Има държави, които упорито преследват своите амбиции и такива, които са се примирили, загубили са вяра в собствените си възможности и са се свили в черупката на своето самосъжаление. Затова пожелавам на младите хора да открият своите амбиции и да успеят да ги осъществят“, каза още президентът Радев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно

Президентът Румен Радев: В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно

16 Април 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. В момента България прилича на строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Това каза президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, която се проведе в УНСС по повод откриването на Младежки икономически форум 2018, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В момента сме свидетели на една липса на способност и достатъчно воля на държавата да защити обществения интерес. На този фон какви цели си поставяме и къде искаме да отидем? Може да речем крайната цел да ни бъде да станем богати, но много важни са и механизмите, по които да я постигнем. Аз не съм икономист и изобщо не смея да давам съвети или рецепти как да постигнем целите си, как да разгърнем механизма, но си мисля, че думите на един велик писател, философ и хуманист ще бъдат особено актуални за строителите на съвременна и бъдеща България: „Licht, mehr licht“, каза още той и посочи, че това са думи на Йохан Волфганг Гьоте – „Светлина, повече светлина“.
„Защото в момента България прилича на една строителна площадка, където нещо строим, но не знаем точно какво, защото е тъмно. Някакви хора носят строителен материал и се връщат за нов, а в това време други хора го крадат. Някакви хора ръководят строежа, размахват карти и чертежи, но други хора от тъмното всъщност управляват тях. Някакви хора строят стена – да речем ограда, но е толкова рехава и нестабилна, че трябва да започват да я ремонтират преди да е приключена, защото е тъмно. Други хора строят пътища и магистрали, но нещо бъркат пропорциите и след тях остават дупки, защото е тъмно. Не се знае реалната стойност на обекта и какво и на кого се плаща, защото е тъмно. Медиите не казват истината, защото не могат да я видят в тъмното или защото не искат да я видят, тъй като е тъмно. Но едно е ясно – малкото останали инвеститори напускат площадката и търсят друга, по-светла. Крайно време е да включим прожекторите. Това е най-важното, което трябва да направим, за да я има България – да осветлим процесите в държавата, да има прозрачност в харченето на публичния ресурс, да има ясно установени правила, които да важат за всички. Прокуратурата и съдът имат шанс да върнат доверието, като погнат крадците, независимо дали са от управляващите или опозицията. Когато върнем доверието в държавността, съм сигурен, че предприемчивостта на българина ще доведе до желанието резултати. Трябва да осъзнаем, че сега повече от всякога е необходима непримиримост към произвола и престъпленията и активна гражданска позиция. Трябват хора с адекватно образование и култура, с познания за икономическите и обществени процеси, новите технологии ,с друг поглед за развитието на България и на света, с други идеи за бъдещето и най-важното с друга енергия и друг морал“, каза президентът Радев.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Причината за това България да е най-бедната страна в ЕС и с милиони хора, живеещи в бедност, е политическа - неефективната институционална среда

Президентът Румен Радев: Причината за това България да е най-бедната страна в ЕС и с милиони хора, живеещи в бедност, е политическа - неефективната институционална среда

16 Април 2018 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Причината за това България да е най-бедната страна в ЕС и с милиони хора, живеещи в бедност, е политическа - неефективната институционална среда. Това каза президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, която се проведе в УНСС по повод откриването на Младежки икономически форум 2018, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Когато говорим за икономика, трябва да помним, че тя е неразривно свързана с политиката, защото тя не може да се развива, ако държавата не създаде необходимите благоприятни условия. И никоя държава няма да успее, ако няма работеща икономика. Успехът на всяка една политика се измерва с ползите, които тя носи за обществото“, каза още той и посочи, че една политика може да бъде представена за успешна чрез пиар блъфове, но това не може да трае дълго, защото тя трябва да донесе реални ползи, а те се измерват чрез висок жизнен стандарт и качество на живот.
„Първият важен въпрос е – къде сме ние. Ако се сравним с България преди 20-30 г., ще откроим редица успехи – въведена бе демократична конституция, извървян бе пътят към пазарна икономика, бе осъществена приватизация, България бе приета в ЕС и НАТО, законодателството се хармонизира с европейското в редица области, усвоиха се големи по обем европейски средства, привлякоха се чужди инвестиции, разкриха се работещи индустриални зони, разви се инфраструктурата и т.н. България е най-бедната държава в ЕС с милиони хора, живеещи в бедност, с пенсионери, които масово мизерстват с пенсии, които са шокиращо ниски за държава членка на ЕС, с ширеща се битова престъпност и корупция. Можем много да разсъждаваме за причините да стигнем до тук и можем да ги търсим във всички посоки – да речем във варварския начин на приватизация в нашето селско стопанство, в дела на сивата икономика, която спъва лоялната конкуренция, може би в използването на държавния бюджет като инструмент за потушаване на социални недоволства и протести, може би в несъстоялата се деинституционализация на общините, в липсата на доверие в съдебната система и можем да продължаваме така много“, каза още президентът Радев и посочи, че всичко това е в резултата на най-важната причина и тя е политическа – неефективната институционална среда.
„Днес отбелязваме Деня на Конституцията – тя въвежда и отстоява важни идеи и принципи на демокрацията на отговорното управление. Нашата конституция много ясно задава ясното разделение и дължимото сътрудничество на различните институции в държавата. Те трябва да гарантират най-важното, от което се нуждаят хората – защита, предвидимост, сигурност. Без тях няма как да имаме нужната среда, в която да се развива успешната икономика. Българският парламент трябва да я подкрепя. Искрено желая да имаме успешен Парламент, но когато имаме много чести и понякога и хаотични промени в законодателството, това води до нестабилност на българския правен ред и съчетано с лоша степен на прилагане, всичко това действа негативно на българската икономика. Все по-често между две четения се предлагат съществени промени и по този начин се избягва от обществения дебат, обсъждане и оценката за въздействие. Смятам, че частта с общественото обсъждане трябва да бъде изнесена преди всичко. Също така сме свидетели как важни законопроекти, които са всъщност част от управленската програма на Правителството, се внасят от народни представители – такъв подход оставя съмнение за бягство от отговорност“, каза още президентът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев: С президента Румен Радев започваме инициатива УНСС да стане център на Академия за европеистика, която да покаже вижданията на младите за ЕС

Ректорът на УНСС проф. Стати Статев: С президента Румен Радев започваме инициатива УНСС да стане център на Академия за европеистика, която да покаже вижданията на младите за ЕС

16 Април 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
София. С президента Румен Радев започваме инициатива УНСС да стане център на Академия за европеистика, която да покаже вижданията на младите за ЕС. Това каза ректорът на УНСС проф. Стати Статев по време на откриването на Младежки икономически форум 2018, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„От сърце благодаря на президента, че безрезервно въпреки програмата си прие да бъде патрон и активен участник в 15-ото юбилейно издание на Младежки икономически форум 2018. Защото форумът от самото си начало е най-голямата и най-авторитетна публична изява на нашия студентски съвет, който представлява повече от 21 500 студенти – най-много в България. Самият факт, че днес ние откриваме 15-ото издание на този форум доказа неговата жизнеспособност и това, че той вече се е превърнал в академична традиция, в университетска територия на професионален обмен на виждания, на идеи, на жива среща с нашите студенти с всички нива на властта, като започнем с най-високото“, каза още проф. Статев.
„Искам да кажа, че ние с президента започваме и съвместна инициатива, инспирирана от него, за която ще отговаря вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова - УНСС да стане център на Академия за европеистика, чрез която ще опитаме, започвайки от май месец и продължавайки до април 2019 г., с различни мероприятия и средства да съберем експертизата и вижданията на младите хора за бъдещето на ЕС и България в ЕС в динамика. Защото за нас са ценни експертизата и изследванията, които ние правим, но два пъти по-ценни са ни вижданията на младите хора - как те представят себе си в ЕС, какъв искат да бъде той и каква да бъде България в него“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: В Университета за национално и световно стопанство ще се проведе 15-ото издание на Младежкия икономически форум

София: В Университета за национално и световно стопанство ще се проведе 15-ото издание на Младежкия икономически форум

16 Април 2018 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Днес от 11.00 часа в аула „Максима“ на Университета за национално и световно стопанство президентът Румен Радев ще открие 15-ото издание на Младежкия икономически форум, организиран от Студентския съвет при УНСС. Това съобщиха от пресцентъра на УНСС.
Държавният глава ще изнесе публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, след която ще се проведе дискусия.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще изнесе публична лекция в Университета за национално и световно стопанство

Президентът Румен Радев ще изнесе публична лекция в Университета за национално и световно стопанство

16 Април 2018 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. Днес от 11.00 часа президентът Румен Радев ще открие Младежки икономически форум 2018 година, който ще се състои в аула „Максима“ на Университета за национално и световно стопанство (УНСС). Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той ще изнесе публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, след която ще се проведе дискусия.
За участие във форума са поканени представители на академичната и студентска общност на УНСС, на младежки неправителствени организации, както и представители на централната и местна власт.
По-късно през деня, в 16.00 часа, в сградата на Съюза на юристите в България (ул. „Пиротска“ №7) президентът ще участва в тържественото събрание по случай Деня на Конституцията и юриста.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.