НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Енергийните министри от ЕС обсъдиха в София законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“ и преходът към нисковъглеродна икономика (ОБЗОР)

Енергийните министри от ЕС обсъдиха в София законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“ и преходът към нисковъглеродна икономика (ОБЗОР)

19 Април 2018 | 21:52 | Агенция "Фокус"
София. Енергийните министри от Европейския съюз обсъдиха законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“ и преходът към нисковъглеродна икономика по време на две срещи, които се проведоха в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС - заседанието на енергийните министри от Европейския съюз под мотото "Устойчив Енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на изменението на климата" и конференцията на високо ниво „Чиста енергия за всички европейци – пътят напред“ - Балканската перспектива за нисковъглеродното бъдеще на Европа.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи срещите като изключително ползотворни и градивни. „Обект на дискусии бяха три много важни досиета от законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“, за които предстоят преговори с Европейския парламент. Получихме яснота по отношение на позициите на държавите членки за три регламента – Регламентът за управление, Директивата за енергийна ефективност и Директивата за ВЕИ. Бяха обсъдени съществени елементи, свързани с изменение на Регламента за създаване на агенция за сътрудничество между регулаторите на енергия в рамките на ЕС“, каза още тя и посочи, че законодателният пакет „Чиста Европа за всички европейци“ може да бъде определен като изключително амбициозен и уникален по своята същност. По думите ѝ той дава отговори и насоки по отношение на това как да бъде извършен преходът към нисковъглеродна икономика и чрез какви мерки, свързани с енергийната ефективност и енергията от ВЕИ. Министър Петкова обясни, че това са мерки, които ще гарантират устойчивост и икономически растеж за целия Европейски съюз. „Tова са теми, които изкисват преодоляване на големи предизвикателства. Сигурна съм, че само с общи усилия ще успеем да ги преодолеем, затова се радвам, че заедно с нас тук са и колегите от Западните Балкани и от Азербайджан и Турция“, каза още тя.
Еврокомисарят по климатa и енергетика Мигел Ариас Канете уточни, че сега е моментът да се повиши амбицията на европейските цели. „В момента обсъждаме нови разпоредби как ще интегрираме възобновяемата енергия на пазара във всички държави-членки. Видяхме, че разходите за възобновяемата енергия спаднаха рязко, както за вятърните инсталации, офшорните и слънчевите инсталации. Сега можем със същата разходна ефективност да постигнем по-амбициозни цели“, каза още той и уточни, че Българското председателство трябва да намери компромис между позициите на Съвета и Парламента. „Държавите от ЕС имат различни мнения за реализирането на ВЕИ потенциала, но като цяло стремежът е към по-висока цифра от 27%. Чухме днес позиции и от двете страни, чухме мнения и от двете посоки – някои държави членки казват, че не трябва да надвишаваме 27% за ВЕИ, други пък искат 35%, а трети - да се запази 27%. Така че имаше различни мнения по въпроса, но като цяло стремежът е към по-висока цифра от 27%, но не чак толкова близо до 35%, както иска Европейският парламент“, каза още еврокомисарят. По думите му по отношение на Регламента за управлението той посочи, че е имало много по-голямо съвпадение на позициите. "Всички искат по-силно управление и главата за управлението е тази, по която Председателството може да ускори темпа за работа, тъй като там всички са съгласни“, коментира Канете и посочи, че това допринася за енергийната сигурност, създават се работни места на местно ниво и се подобрява качеството на въздуха за всички граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Преходът към нисковъглеродна икономика е необходим и за да се случи, трябва въвеждане на единна последователна европейска политика

Министър Теменужка Петкова: Преходът към нисковъглеродна икономика е необходим и за да се случи, трябва въвеждане на единна последователна европейска политика

19 Април 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Преходът към нисковъглеродна икономика е необходим и никой не си задава въпроса дали трябва да бъде извършен, а как час по-скоро той да бъде факт. За да се случи това обаче, е необходимо въвеждане на единна последователна европейска политика. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференцията на високо ниво „Чиста енергия за всички европейци – пътят напред“ - Балканската перспектива за нисковъглеродното бъдеще на Европа, която се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Всичко това са теми, които изкисват преодоляване на големи предизвикателства. Сигурна съм, че само с общи усилия ще успеем да ги преодолеем, затова се радвам, че заедно с нас тук са и колегите от Западните Балкани, и от Азербайджан, и от Турция. За Българското председателство от изключително голямо значени е това, в един такъв формат да можем да обсъдим основни елементи и детайли от законодателния проект „Чиста енергия за всички европейци“ и прехода към нисковъглеродна икономика“, каза още тя и уточни, че това са мерки, които гарантират устойчивост и икономически растеж.
„За нас е важно да чуем и мнението на Задните Балкани за прехода към нисковъглеродна икономика. Важни са изграждането на системни връзки между България и съседните страни, за да дадем възможност на целия регион да има сигурност по отношение на доставките и конкурентни цени. Всички знаме колко важни са проектите, по които работим ние и съседните ни страни, като един то най-важните проекти е изграждането на интерконектора Гърция - България. Много се радвам, че във връзка с този проект имаме прекрасно сътрудничество с нашите партньори от Азербайджан, те ни подкрепят през целия път, през който преминаваме. За интерконектро работим и със Сърбия и Турция. Така че днешната конференция има амбициите да чуе всяка една визия на държавите, както и визията на банките, без чиято подкрепа нито един проект няма как да бъде реализиран успешно“, коментира министър Петкова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мигел Ариас Канете: Въглищните централи ще продължат да работят, но ако са нова централа, няма да могат да получат държавна помощ

Еврокомисарят Мигел Ариас Канете: Въглищните централи ще продължат да работят, но ако са нова централа, няма да могат да получат държавна помощ

19 Април 2018 | 15:06 | Агенция "Фокус"
София. С днешното законодателство, както и бъдещото въглищните централи ще продължат да работят, но ако сте нова централа, няма да можете да получите държавна помощ. Това каза на пресконференция еврокомисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете след неформално заседание на енергийните министри от Европейския съюз под мотото "Устойчив Енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на изменението на климата", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В бъдеще, когато одобрим чистата енергия за всички европейци, всички 27 държави-членки на ЕС ще трябва да спазват новите разпоредби. Те посочват улесняване достъпа на ВЕИ до пазара и да могат да се улеснят потребителите да произвеждат своя енергия. В момента обсъждаме нови разпоредби как ще интегрираме възобновяемата енергия на пазара във всички държави-членки. След като вече имаме този регламент, ще видим какви ще бъдат промените, които ще се внесат в държавите-членки с цел да прилагат този пакет“, коментира Канете.
Той уточни, че в ЕК носят отговорност за прилагането на третия енергиен пакет във всички държави-членки. „Всеки път разглеждаме ситуацията за различните държави-членки. Предпочитаме да обсъждаме да имаме диалог с тях, за да видим как може да се приеме законодателство в националния парламент за пълното прилагане на пакета. Когато това е невъзможно, препращаме нещата към Европейския съд. Нямам конкретни данни за броя нарушения, които сме представители пред съда. Европейският съд е този, който решава кой има право.
В момента сме в процес на преход към нисковъглеродна икономика в бъдеще. Това е дълъг процес“, уточни той и подчерта, че ВЕИ ще играят по-важна роля от изкопаемите горива в бъдеще. „Ако искате да работите на свободния пазар – добре, но на пазара възобновяемите източници по-конкурентоспособни. След няколко години ВЕИ ще са по-конкурентоспособни, отколкото въглищните централи. Тогава правителствата трябва да се запитат искат ли индустрията им да е конкурентоспособна и дали искат евтина енергия за гражданите си. Трябва ни сигурна, чиста и евтина енергия“, заяви еврокомисарят. Той поясни, че целият този процес ще се развива плавно. „Трябва да осъзнаваме социалното икономическо въздействие в определени области, които зависят от въгледобивни рудници и централи. Българското правителство има право да си има енергиен микс, какъвто желае. ЕК казва на България, че трябва да намали с определен процент емисиите и да включи ВЕИ в икономиката си на базата на формулата, която предоставя разумно ниво на ВЕИ в бъдеще. В ЕС може да се направи нещо и със сградите, защото 80% от тях са енергийно неефективни. След 20, 30, 40 години в ЕС трябва да има пълно декарбонизиране, за да можем да изпълним целите на Парижкото споразумение“, допълни Канете.
За ядрената енергия той посочи, че това е една от възможностите, които имат държавите членки. „ЕК казва, че ако една държава-членка предпочита ядрената енергетика, трябва да гарантира възможно най-високото ниво на сигурност и безопасност за гражданите. Имаме и изисквания за складовете за отпадъчно ядрено гориво. Държавите членки трябва да отговарят на директивата, свързана с ядрените отпадъци. Ако една държава-членка иска да използва ядрена енергия от гледна точка на сигурността на доставките, разглеждаме и кой ще доставя горивото. Политиката на ЕК е, че всяка една държава-членка трябва да има различни доставчици“, каза още Мигел Ариас Канете.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мигел Ариас Канете: Държавите от ЕС имат различни мнения за реализирането на ВЕИ потенциала, но като цяло стремежът е към по-висока цифра от 27%

Еврокомисарят Мигел Ариас Канете: Държавите от ЕС имат различни мнения за реализирането на ВЕИ потенциала, но като цяло стремежът е към по-висока цифра от 27%

19 Април 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Държавите членки на ЕС имат различни мнения за реализирането на ВЕИ потенциала, но като цяло стремежът е към по-висока цифра от 27%. Това каза европейският комисар по въпросите на климата и енергетиката Мигел Ариас Канете по време на конференцията на високо ниво „Чиста енергия за всички европейци – пътят напред“ - Балканската перспектива за нисковъглеродното бъдеще на Европа, която се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чухме днес позиции и от двете страни, чухме мнения и от двете посоки – някои държави членки казват, че не трябва да надвишаваме 27% за ВЕИ, други пък искат 35%, а трети - да се запази 27%. Така че имаше различни мнения по въпроса, но като цяло стремежът е към по-висока цифра от 27%, но не чак толкова близо до 35%, както иска Европейският парламент. Но целта е нещо, което ще решим в последния момент, в 3.00 ч. на последния ден. Винаги става така“, обясни еврокомисарят и посочи, че за енергийна ефективност положението е същото.
„За мен най-важното е да има силно управление, защото каквито и да са целите, по които ще постигнем споразумение, това са европейски цели. А след това, в националните планове за действие, има цели, които държавите членки трябва да постигнат. Така че трябва да имаме механизъм за запълване на амбициите на държавите членки, за да гарантираме, че приносът на различните страни ще се допълва така, че да можем да достигнем общата европейска цел. По същия начин е и за разликата между резултатите – трябва да постигнем споразумение между държавите коя какво ще постигнe", коментира Канете.
По отношение на регламента за управлението той посочи, че е имало много по-голямо съвпадение на позициите. "Всички искат по-силно управление и главата за управлението е тази, по която Председателството може да ускори темпа за работа, тъй като там всички са съгласни. Но за цифрите и там чухме всякакви мнения – Германия казва едно, Франция казва нещо малко по-различно, Швеция и Люксембург имат друга позиция, така че всякакви възможности в момента се обсъждат. Навремето, когато залагахме тази цел от 27%, разходите за слънчеви панели бяха други, сега са паднали с 80%, за ветрогенераторите също са паднали значително, така че се намираме в съвсем различна ситуация. С оглед на разходите в днешно време можем да постигнем 30%, така че казах на държавите членки, че можем да бъдем по-амбициозни“, каза още еврокомисар Канете и посочи, че това допринася за енергийната сигурност, създават се работни места на местно ниво, подобрява се качеството на въздуха за всички граждани. "Така че това са политики, които са в правия път", коментира еврокомисатят.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мигел Ариас Канете: В България енергията може да бъде много евтина и ВЕИ може да произвежда такава, която да е устойчива и конкурентна

Еврокомисарят Мигел Ариас Канете: В България енергията може да бъде много евтина и ВЕИ може да произвежда такава, която да е устойчива и конкурентна

19 Април 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
София. В България енергията може да бъде много евтина и ВЕИ може да произвежда такава, която да е устойчива и конкурентна. Това каза на пресконференция еврокомисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете след неформално заседание на енергийните министри от Европейския съюз под мотото "Устойчив Енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на изменението на климата", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ЕК винаги уважава правата на държавите членки и техния пълен суверенитет по отношение на решенията за енергийния микс. Трябва има съответствие с обвързващите цели, които си е поставила държавата. В случая България има цели. Когато говорим за ВЕИ и енергийна ефективност, говорим за европейски цели в съответствие с Плана за действие за климата“, заяви Канете. По думите му в някои държави-членки има цели за ВЕИ, за енергийна ефективност, ще обсъдим всичко това с правителствата.
„Трябва да се има предвид, че разходите толкова са спаднали, че всъщност възможностите са много конкурентни. Не е необходима държавна помощ. В момента ВЕИ са конкурентоспособни. В България енергията може да бъде много евтина и в бъдеще ВЕИ могат да произвеждат енергия, която да е устойчива и много конкурентна. Ето защо трябва да гарантираме енергийния преход. Ето защо ЕК ще разработи стратегия за стимулиране на прехода“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Централите, които работят на въглища ще трябва да кандидатстват за дерогация, ако отговарят и спазят всички ясно посочени европейски изисквания

Министър Теменужка Петкова: Централите, които работят на въглища ще трябва да кандидатстват за дерогация, ако отговарят и спазят всички ясно посочени европейски изисквания

19 Април 2018 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. Това, което България ще направи, е свързано с това централите, които работят на въглища да кандидатстват за дерогация, ако отговарят и спазят всички ясно посочени в европейската директива изисквания. Това каза на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова след неформално заседание на енергийните министри от Европейския съюз под мотото "Устойчив Енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на изменението на климата", която се проведе в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обнадеждена съм, че има такава възможност да бъде постигнат общ подход. Българското председателство ще работи за това. Работим целенасочено и отдадено по отношение на това да постигнем максимален напредък по всяко едно от тези досиета. В работата си разчитаме на партньорството и на ЕК, на нашите партньори, на колегите, на останалите държави-членки. Вероятността да бъде постигнат общ подход е наистина голяма“, заяви Петкова.
Тя уточни, че що се отнася до националната ни политика в областта на енергетиката, това е една много сериозна тема за българската електроенергетика. „40% от нея се произвежда именно от въглищни централи. България като страна-членка на ЕС споделя и подкрепя изцяло визията на ЕС за преход към нисковъглеродна икономика. Работим и ще продължим да работим в тази посока. Що се отнася до въглищните централи, се предвижда възможност държавите-членки да кандидатстват за определена дерогация“, каза още Теменужка Петкова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мигел Ариас Канете: Българското председателство работи по три изключително важни елемента от пакета за чиста енергия

Еврокомисарят Мигел Ариас Канете: Българското председателство работи по три изключително важни елемента от пакета за чиста енергия

19 Април 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Българското председателство работи по три изключително важни елемента от пакета за чиста енергия. Това каза на пресконференция еврокомисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете след неформално заседание на енергийните министри от Европейския съюз под мотото "Устойчив Енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на изменението на климата", предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тази седмица ЕП прие окончателния текст за директивата с впечатляваща политическа подкрепа. Българското председателство работи по три изключително важни елемента от пакета за чиста енергия. Един от тях е от основно значение за успеха на пакета, това е управлението. Вторият елемент е енергийната ефективност и преработката на директивата за ВЕИ“, заяви Канете. По думите му ЕК смята, че трябва да имат амбиция. „Сега е моментът, за да се повиши амбицията на нашите цели. Видяхме, че разходите за възобновяемата енергия спаднаха рязко, както за вятърните инсталации, офшорните и слънчевите инсталации. Сега можем със същата разходна ефективност да постигнем по-амбициозни цели. Делегациите посочиха, че са готови да имат по-амбициозни цели. Българското председателство трябва да намери компромис между позициите на Съвета и парламента. Убеден съм, че ще постигнем това по време на българското председателство. ЕК ще действа като честен посредник за постигане на тази цел“, допълни той. Канете уточни, че са провели много добра дискусия и много държави членки са представили своята позиция. „Сигурен съм, че българското председателство ще може да постигне общ подход по Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори. Ако бъде постигнат този общ подход и се приключи работата по управление енергийна ефективност и преразглеждането на директивата за ВЕИ, смятам, че това ще бъде невероятен успех на председателството“, каза още той.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Законодателният пакет „Чиста Европа за всички европейци“ дава насоки да бъде извършен преходът към нисковъглеродна икономика

Министър Теменужка Петкова: Законодателният пакет „Чиста Европа за всички европейци“ дава насоки да бъде извършен преходът към нисковъглеродна икономика

19 Април 2018 | 14:11 | Агенция "Фокус"
София. Законодателният пакет „Чиста Европа за всички европейци“ дава насоки да бъде извършен преходът към нисковъглеродна икономика. Това каза на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова след неформално заседание на енергийните министри от Европейския съюз под мотото "Устойчив Енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на изменението на климата", която се проведе в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днешната среща премина изключително добре. Обект на дискусии бяха три много важни досиета от законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“. Предстоят преговори с Европейския парламент. Дискусията премина ползотворно и беше изключително градивна. Получихме яснота по отношение на позициите на държавите-членки за три регламента – регламентът за управление, Директивата за енергийна ефективност и Директивата за ВЕИ. Бяха обсъдени съществени елементи, свързани с изменение на Регламента за създаване на агенция за сътрудничество между регулаторите на енергия в рамките на ЕС. Всички знаем колко важен и фундаментален за енергийното развитие на Европа е законодателният пакет „Чиста Европа за всички европейци“, заяви Петкова. По думите ѝ всички знаят колко важен е преходът към нисковъглеродна икономика. „Именно законодателният пакет „Чиста Европа за всички европейци“ може да бъде определен като изключително амбициозен и уникален по своята същност. Той дава отговори и насоки по отношение на това как да бъде извършен този преход към нисковъглеродна икономика, чрез какви мерки. Те са свързани именно с енергийната ефективност, енергията от ВЕИ“, допълни тя. Петкова уточни, че това са мерки, които гарантират устойчивост и растеж.
„Българското председателство ще използва всички мнения, за да формира своята позиция по отношение на предстоящите преговори с Европейския парламент. Поставили сме си амбициозната цел в рамките на българското председателство да приключим тези три изключително важни досиета от пакета „Чиста енергия за всички европейци“. Наред с това сме си поставили и целта да постигнем общ подход по отношение на досието, свързано с дейността на регулаторите на енергия в рамките на ЕС“, каза още Теменужка Петкова.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: До края на Българското председателство трябва да приключат преговорите с ЕП за първия подпакет от „Чиста енергия за всички европейци“

Министър Теменужка Петкова: До края на Българското председателство трябва да приключат преговорите с ЕП за първия подпакет от „Чиста енергия за всички европейци“

19 Април 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. До края на Българското председателство на Съвета на ЕС трябва успешно да приключат преговорите с Европейския парламент за т.нар. първи подпакет от законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова преди неформалното заседание на енергийните министри, което се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„На тази среща очаквам да бъдат проведени много конструктивни дискусии, свързани с част от досиетата по законодателния пакет„Чиста енергия за всички европейци“, по които предстоят преговори с Европейския парламент. Основната цел на днешната среща е да отчетем напредъка по досиетата, свързани с енергийната ефективност, енергията от възобновяеми източници, регламента за управление, както и с някои основни елементи на регламента, свързан с дейността и сътрудничеството на европейските енергийни регулатори“, каза още министър Петкова и уточни, че това е фундаментален законодателен пакет, който има изключително важно значение за визията на Европа по отношение на енергетиката.
„Сигурна съм, че в рамките на днешната среща ще бъдат обменени мнения и ще бъдат чути различни гледни точки, които ще бъдат изключително полезни за нас, за да постигнем своята амбициозна цел – до края на Българското председателство на Съвета на ЕС успешно да приключат преговорите с Европейския парламент за т.нар. първи подпакет от законодателния пакет „Чиста енергия за всички европейци“, коментира Петкова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В София се събират европейските министри на енергетиката

В София се събират европейските министри на енергетиката

19 Април 2018 | 07:06 | Агенция "Фокус"
София. Неформално заседание на министрите на енергетиката от Европейския съюз ще се проведе в София. Срещата, която ще бъде председателствана от министъра на енергетиката Теменужка Петкова, е под мотото „Устойчив Енергиен съюз с ориентирана към бъдещето политика по въпросите на изменението на климата“. Това е първата неформална среща на енергийните министри в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Участниците ще обсъдят постигнатия напредък и ще дадат насоки за продължаване на преговорите по досиетата от пакета „Чиста енергия за всички европейци“, свързани с енергийната ефективност, енергията от възобновяеми енергийни източници и управлението на Енергийния съюз, както и по Регламента за Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори на държавите членки (АСЕР).
В областта на енергетиката Българското председателство работи активно за постигане на напредък по законодателните предложения от пакета „Чиста енергия за всички европейци“, стабилен Енергиен съюз и увеличаване потенциала на регионалното сътрудничество чрез изграждане на липсващата инфраструктура в региона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Победа за
Победа за "Зелени" в Бавария. 15 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.