НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Кирил Ананиев: Целта на стандарта за държавните болници не е да спестява средства, а да повишава ефективността им

Министър Кирил Ананиев: Целта на стандарта за държавните болници не е да спестява средства, а да повишава ефективността им

3 Май 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
София. Ако със стандарта за управление на болниците нивото на просрочието се запази или намалява, няма проблем хората да получат допълнително материално стимулиране. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата от „БСП за България“ Георги Гьоков за единния финансов стандарт за управление на държавните болници, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поясни, че целта на стандарта не е да спестява средства, а да повишава ефективността на средствата. „Когато се прави анализ на текущите просрочия за тази година спрямо предходните се приспадат всички просрочени плащания, несвързани с решение на ръководството на самата болница. Увеличението на минималната заплата не зависи от тях. Този преразход ще го свалим. Увеличението на регулираните от държавата цени, ще го свалим. Излиза някакъв друг еднократен разход, ще го свалим. Ние ще правим съпоставка между равнопоставени при равни условия определени просрочия. Ако има и при това положение завишаване на просрочията, значи нещо куца в цялото управление и мениджмънт на болницата“, допълни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Румяна Арнаудова: Бивши болнични директори е възможно да попаднат под прицела на прокуратурата

Прокурор Румяна Арнаудова: Бивши болнични директори е възможно да попаднат под прицела на прокуратурата

30 Април 2018 | 08:09 | Агенция "Фокус"
София. Бивши болнични директори е възможно да попаднат под прицела на прокуратурата. Това заяви в предаването "Здравей, България" по Нова телевизия говорителят на главния прокурор във връзка с новата серия от 13 болници, разследвани за безстопанственост.
Румяна Арнаудова уточни, че вече са проверени 329 договора. Навсякъде е установен порочния модел „болница в болница”, който облагодетелства частниците за сметка на здравните ни осигуровки.
„Ще бъдат разследвани всички договори, които са сключвани в инкриминирания период от време. Считаме, че освен незаконосъобразно сключени договори за съвместна дейност, наем на апаратура и други, е напълно възможно да са сключени и явно неизгодни сделки. Част от разследването ще бъде и дейността на длъжностните лица от съответното министерство и съответната регионална здравна каса, които са дали разрешение за осъществяване на медицинска дейност в нарушение на закона”, обясни в Арнаудова.
Тя припомни, че още през месец декември прокуратурата е разпоредила проверки заради модела „болница в болницата”. Така в рамките на няколко месеца са извършени проверките на 329-те договора, които са сключени от общински и държавни заведения. В голямата си част те са незаконосъобразни, поясни Арнаудова.
„Повече от 13 болници уличихме в престъпна дейност, която има користни намерения. Стига се до там, че общинското или държавно лечебно заведение е на ръба на фалита. За това пък частните, които са се настанили в тези болнични заведения, печелят пари и дори източват Здравната каса. Пациентите пък не получават по-качествена услуга”, каза още Румяна Арнаудова.
Има сключени договори още през 2012 г. Има и деяния, извършени през 2014 и 2015-а.
Бившият заместник-здравен министър Мирослав Ненков коментира от своя страна, че въпросният порочен модел има гръб по високите етажи на властта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Наказателното преследване за безстопанственост в болниците е решение, но не е ключът към проблема

Главният прокурор Сотир Цацаров: Наказателното преследване за безстопанственост в болниците е решение, но не е ключът към проблема

27 Април 2018 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Наказателното преследване за неизгодни договори, защото има скандални договори, както и наказателното преследване за безстопанственост е решение, но то съвсем не ключът към проблема. Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, коментирайки 13-те досъдебни производства, образувани след проверките на болниците, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
„Проверени са общо 329 договора от всякакъв характер, както за отдаване на наем на площи в здравни заведения, така и за отдаване под наем на медицинска техника. Проверявани са и договори от прословутия чл. 9 ал.6 от Закона за лечебните заведения. Термин, който най-общо аз определям като „болница в болницата”. Резултатът е това. Всички разследвания са възложени на Софийска градска прокуратура, за да се избегне възможност за недоверие, влияние, а дори и местни познанства и обвързвания”, коментира главният прокурор. Според него решението на проблема не се изчерпва с действията на прокуратурата, а в преосмислянето на концепцията за здравните заведения и начина, по който работят. Главният прокурор даде пример с установена при разследването болнична аптека, която е отдадена под наем на частно здравно заведение за 50 лева на година.
Главният прокурор поясни, че по отношение на 15 болнични заведения са разпоредени допълнителни проверки на МВР.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата образува нови 13 досъдебни производства за безстопанственост в болници в страната

Прокуратурата образува нови 13 досъдебни производства за безстопанственост в болници в страната

27 Април 2018 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата образува нови 13 досъдебни производства за безстопанственост в болници в страната. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди всички разследвания за безстопанственост в болниците да се ръководят от Софийска градска прокуратура и да се разследват от следователи от Национална следствена служба. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България.
В края на 2017 г. главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка на ГД „Национална полиция“ и Министерство на здравеопазването във всички държавни и общински болнични заведения, сключили договори в нарушение на чл. 9 ал.6 от Закона за лечебните заведения, договори за съвместна дейност с други лечебни заведения, договори за наем на помещения и апаратура и др.
Проверени бяха 329 договори, сключени от държавните и общински лечебни заведения на територията на страната.
Резултатите, обявени от прокуратурата на 16 март 2018 г. бяха следните:
На 15 март 2018 г. прокурори от Върховна касационна прокуратура образуваха досъдебни производства за безстопанственост в следните болнични заведения:
- „УМБАЛ – Бургас“, гр. Бургас АД ;
- „Д-р Ст. Черкезов“ АД, гр. Велико Търново;
- „МБАЛ- Попово“ ЕООД гр. Попово;
- „МБАЛ Д-р Атанас Дафовски“ АД гр.Кърджали;
- „МБАЛ Благоевград“АД гр. Благоевград;
- „МБАЛ Русе“ АД гр. Русе.
С постановление на главния прокурор от 16.03.2018 г. ръководството и надзора върху тези разследвания се възложиха на Софийска градска прокуратура, за да се избегнат съмнения в безпристрастност и за да се осигури по - пълно, всестранно и обективно разследване.
На 16.03.2018 г. по изпратени от ВКП материали, Софийска градска прокуратура образува досъдебно производство за безстопанственост в УМБАЛ „Н.И. Пирогов“.
По всички посочени досъдебни производства, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването да се извършва от следователи от Национална следствена служба.
През месец април 2018 г. приключи и възложената на Министерство на здравеопазването проверка и изготвеният доклад от МЗ, съдържащ констатациите от извършени проверки от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и Звено „Вътрешен одит“ на МЗ постъпиха в прокуратурата.
На 24 април 2018 г. прокурори от Върховна касационна образуваха 13 досъдебни производства за безстопанственост в следните болнични заведения:
- „ Пета многопрофилна болница за активно лечение – София, ЕАД гр. София – в периода 2016г. до настоящия момент;
- „УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ЕАД София – в периода2016г. до настоящия момент ;
- „СБАЛО проф. Бойчо Бойчев“ ЕАД София- в периода 26.01.2012 г. до настоящия момент;
- „УМБАЛ „Света Анна – София“ АД – в периода 14.12.2010г. до настоящия момент;
- „МБАЛ „Света Петка“ АД, гр. Видин –в периода 17.09.2014 г. до настоящия момент;
- „МБАЛ „Свети Иван Рилски“ АД, гр. Разград -в периода 16.02.2015 г. до настоящия момент;
- „УМБАЛ „проф. д-р Стоян Киркович“ АД, гр.Стара Загора- в периода 01.02.2011г. до настоящия момент;
- „МБАЛ – Търговище“, гр. Търговище –в периода 2016г. до настоящия момент;
- „МБАЛ – Хасково“, гр. Хасково- в периода 10.12.2015г. до настоящия момент;
- „МБАЛ – Шумен“, гр. Шумен – в периода 2016 г. до настоящия момент;
- „СБАЛИПБ проф. Иван Киров ЕАД“ гр. София –в периода 01.04.2015г. до настоящия момент;
- „СБАЛХЗ – ЕАД – София - в периода 01.11.2012 г. до настоящия момент;
- „МБАЛ „Национална кардиологична болница“ ЕАД София- в периода август 2014 г. до настоящия момент.
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди разследването да се извършва от следователи от Национална следствена служба, предвид изключителна фактическа и правна сложност на делата.
Главният прокурор разпореди ръководството и надзора върху разследванията да се осъществява от Софийска градска прокуратура, включително и за болниците в Разград, Видин, Стара Загора, Търговище, Хасково и Шумен – за да се избегнат съмнения в безпристрастност.
На 25 април 2018 г. прокурори от Върховна касационна прокуратура възложиха на ГД „Национална полиция“ – МВР извършване на допълнителна проверка с оглед данните за безстопанственост в следните лечебни заведения:
- УМБАЛ ”Св. Иван Рилски” ЕАД гр. София / 77 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/ ;
- ’’Първа МБАЛ-София” ЕАД гр. София / 62 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/ ;
- “Втора САГБАЛ Шейново” гр. София / 7 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
- ”СБАЛ на пневмо-фтизиатрични заболявания” София област ЕООД / 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/ ;
- ДПБ “Св.Иван Рилски” гр. София/ 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
- „Център за психично здраве-София” ЕООД гр. София / 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
- „Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение — Света София” ЕАД гр. София /15 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
- СБАЛАГ “Майчин дом” ЕАД гр. София / 121 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
- „Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия” ЕООД гр. София / 5 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
- „Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести - Света София” ЕАД гр. София/ 3 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
- Специализирана болница за активно лечение по детски болести - проф: Иван Митев” ЕАД / 3 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
- ’’Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация — Кремиковци” ЕООД гр. София / 4 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
- „Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация - Бухово” ЕООД / 6 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/;
- „Център за психично здраве - Пловдив“ ЕООД, гр. Пловдив / 19 договора за отдаване под наем/.
- „Специализирана болница за активно лечение по онкология - Хасково“ ЕООД / 42 договора за предоставяне/възлагане на медицински услуги/.
Тази проверка ще приключи в двумесечен срок. Всички останали събрани материали, събрани в хода на проверката от МВР и МЗ са изпратени на съответните окръжни прокуратурите в страната – за анализ и преценка на необходимостта от извършване на допълнителна проверка, и произнасяне по същество. Разследванията на прокуратурата за болниците в Ловеч и Враца продължават.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов, БСП: Управлението на ГЕРБ не остойности труда на медицинските специалисти и процедурите

Проф. Георги Михайлов, БСП: Управлението на ГЕРБ не остойности труда на медицинските специалисти и процедурите

19 Април 2018 | 16:30 | Агенция "Фокус"
София. Управлението на ГЕРБ не остойности труда на медицинските специалисти и процедурите. Това каза председателят депутатът от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов по време на обсъждането на Единен стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения – търговски дружества, разработен от Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той обвини в мудност законодателната система, за която по думите му носят вина управляващите. Според него начинът на финансиране в здравеопазването е порочен. „Всички обяснения на екипите, които нямат никаква вина, не могат да отнемат едногодишното вече отлагане на проблемите, които ние непрекъснато повтаряме“, заяви проф. Михайлов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Жени Начева: Ключовият момент в Единния стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения касае просрочените задължения

Зам.-министър Жени Начева: Ключовият момент в Единния стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения касае просрочените задължения

19 Април 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Ключовият момент в единния стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения касае просрочените задължения. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на представянето на единен стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения – търговски дружества, разработен от Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Просрочията на лечебните заведения с над 50% държавно и общинско участие към края на тази година са 155 млн. лв. Наблюдава се тенденция за тяхното увеличаване за същия период на предходната година“, коментира Начева. По думите ѝ 25 лечебни заведения за болнична помощ формират размер на просрочени задължения над 1 млн. 13 имат просрочия между 24 хил. до 1 млн. лв, а останалите 50% нямат просрочени задължения на този етап. „Същите тези лечебни заведения усвояват ресурс над 50% от публичния ресурс от Касата и допълнително по методика от Министерство на здравеопазването средства в размер на близо 90 млн. лв. за 2018 г.“, коментира Начева. Тя поясни, че когато нейният екип е постъпил в министерството, са възникнали проблеми с просрочените задължения. Тя даде пример с болниците във Враца, Стара Загора, Бургас и Видин. „Установихме, че за да се преодолее така формулирания проблем, създаден години наред, това ще рефлектира не само върху финансовата дейност на болниците, но и върху лечението на пациентите“, коментира още Начева. По думите й много по-лесно е, когато делът на просрочените задължения е 5 % от приходите на болниците, отколкото той да превишава средномесечните приходи на НЗОК и Министерство на здравеопазването. Според нея проблемът вече не е финансов, а медицински. По думите ѝ другото направление и обвързване на просрочените задължения с възнагражденията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Жени Начева: Ще предложим на ръководителите на държавните лечебни заведения единни принципи за структуриране на вътрешни правила и формиране на заплати

Зам.-министър Жени Начева: Ще предложим на ръководителите на държавните лечебни заведения единни принципи за структуриране на вътрешни правила и формиране на заплати

19 Април 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. Имаме намарение да предложим на ръководителите на лечебните заведения и единни принципи за структуриране на вътрешните правила за формиране на работната заплата. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на представянето на единен стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения – търговски дружества, разработен от Министерството на здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отразили сме препоръки и изисквания към инвестиционната политика на лечебните заведения, която обвързваме с цялостната им дейност. Въвеждаме изискване над определен праг обществените поръчки да се съгласуват с принципа, а инвестиционните решения в началото на година, така че да може паричните потоци, свързани с тяхното реализиране, да могат да са ясни“, каза Жени Начева.
Смятаме да предложим на местните власти - тези,които подкрепят това наше предложение, да използват тези стандарти за прилагане на общинските лечебни заведения.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Нели Савчева: Въвеждането на единен стандарт за държавните болници цели финансова дисциплина и уеднаквяване на управлението на лечебните заведения

Д-р Нели Савчева: Въвеждането на единен стандарт за държавните болници цели финансова дисциплина и уеднаквяване на управлението на лечебните заведения

5 Април 2018 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. Целта на единния стандарт за финансовото управление на държавните болници е да се засили финансовата дисциплина и да имаме единни стандарти за управление на лечебните заведения. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Нели Савчева, председател на Сдружението на областните болници и управител на МБАЛ „Д-р Тота Венкова" АД, гр. Габрово. Във връзка с проведената в сряда среща с министър на здравеопазване Кирил Ананиев по повод въвеждането на единния стандарт за финансово управление, д-р Савчева коментира: „Нашите притеснения бяха по отношение на няколко текста“. „Единият от тези текстове е това, че не можем императивно да трупаме повече просрочени задължения, в сравнение с края на предходната календарна година. Другият текст, който ни притесняваше беше текста, че не можем да даваме допълнителни възнаграждения, когато имаме отрицателен финансов резултат“. „Всъщност притесненията ни не бяха по отношение на нашето бъдеще като мениджъри, а от решенията, които би породило изпълнението този стандарт. Оказа се, че не сме разбрали нещо, което е много съществено – отчетността ще бъде по аналитичен метод. Тоест ако тази година е увеличена с 30% цената на тока, което беше нашето притеснение, ако имаме нови плащания, които не сме имали през изминалите години, това нещо ще бъде сравнявано без тези елементи“, обясни тя. „Министърът каза, че неговото желание е да се икономиса отвсякъде, откъдето може, за да има адекватно заплащане на труда на лекарите и, че ние сме прочели буквално текста, а не сме се задълбочили върху другата част, която е чисто финансовата“, допълни д-р Нели Савчева и уточни, че разговорът е бил много полезен. „Понеже колегите, включително и аз бяхме притеснени, защото ако има нещо, което е по-тежък проблем в нашето здравеопазване от проблема с просрочените задължения на болниците, то е проблемът с кадрите. Нашите страхове бяха, че ако спазваме тези правила, така както ние ги бяхме разчели ще загубим част от добрите си лекари и част от персонала си. Бяхме успокоени от министър Ананиев, разговаряхме дълго. Подробно изложихме какви са нашите притеснения. Обсъдихме кое ни кара да смятаме, че в края на годината финансовите ни резултати ще бъдат по-лоши отколкото са били през 2017 година“, поясни д-р Нели Савчева.
Цветелин ДИМИТРОВ

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев депозира в парламента единен стандарт за финансовото управление на държавните болници

Министър Кирил Ананиев депозира в парламента единен стандарт за финансовото управление на държавните болници

30 Март 2018 | 15:33 | Агенция "Фокус"
София. В изпълнение на Решение на Народното събрание от 9 юни 2017 г., министърът на здравеопазването Кирил Ананиев депозира в парламента единен Стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения – търговски дружества. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
Целта е с прилагането на стандарта да се стабилизира финансовото състояние на болниците чрез въвеждане на единни правила за управление на финансовите и човешките ресурси, възлагането на обществени поръчки, текущо наблюдение и отчитане на дейността. Стандартът ще бъде неразделна част от договора за възлагане на управлението, с който на всеки ръководител на лечебно заведение с над 50% държавна собственост ще бъде вменено задължението да го спазва, като ще се предвидят и съответни санкции при неизпълнението му.
Единният стандарт ще влезе в сила от месец април тази година. През второто тримесечие на 2018 г. лечебните заведения за болнична помощ ще отчитат и реализират дейността си съгласно стандарта.
Предвид правомощията на министъра на здравеопазването, на кметовете и общинските съвети ще се препоръча прилагането на настоящия стандарт и от общинските лечебни заведения.
С документа и приложенията към него можете да се запознаете от прикачените файлове.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.