НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: „Хоротека за града“ ще се проведе в рамките на Международното изложение „Културен туризъм“

Велико Търново: „Хоротека за града“ ще се проведе в рамките на Международното изложение „Културен туризъм“

21 Април 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. „Хоротека за града“ ще се проведе във Велико Търново. Събитието е част от програма на петнадесетото издание на Международно изложение „Културен туризъм“ '2018, съобщиха от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Хоротеката ще се проведе от 12.00 часа пред Двора на културата и спорта „Васил Левски“, веднага след изпълнение на женската формация „Фиданките“ от град Видин, които ще представят автентичния танцов фолклор от западна България. „Хоротека за града“ се организира със съдействието на Търново Runs, клуб „Сръчница“ и клуб „Плетеница“.
Международно туристическо изложение „Културен туризъм” е съвместен проект на Община Велико Търново, Общинска агенция по туризъм „Царевград Търнов“, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции (АБТТА). Провежда се с подкрепата на Министерството на туризма на Република България.
В рамките на форума се провежда туристическо изложение, което дава възможност на общини, фирми, информационни центрове, културни институти и неправителствени организации да представят своя потенциал за развитие на културно-познавателни туристически програми; дискусии по теми, свързани с иновации, проекти, научни и научно-приложни разработки в областта на опазване и представяне на световното и национално материално и нематериално културно-историческо наследство; X|V Международен Тур Филм Фест-България “На източния бряг на Европа“ за филми и продукции за туристически продукти и дестинации и Националния конкурс „READ & TRAVEL” („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ”), който отличава най-професионални туристически сайтове и мобилни приложения, най-интересни туристически издания и публикации и най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Кметът Даниел Панов бе удостоен с наградата на Министерство на културата „Златен век“

Велико Търново: Кметът Даниел Панов бе удостоен с наградата на Министерство на културата „Златен век“

21 Април 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в България Даниел Панов бе удостоен с най-високото отличие на Министерството на културата – наградата „Златен век“ с печат на цар Симеон Велики. Това съобщиха ит пресцентъра на Община Велико Търново. Признанието за приноса на Панов в опазването и съхраняването на културно-историческото наследство на България дойде по време на връчването на наградите на Международното изложение „Културен туризъм“, чийто домакин бе Велико Търново. Наградата Даниел Панов получи от заместник-министъра на културата Румен Димитров.
„Благодаря на Министерството на културата и на министър Боил Банов, че оценяват усилията, които полагаме. Тази награда е за всички великотърновци, също за хората, работещи в сферата на културата и туризма, изкуствата и науката, за екипа ми в общинската администрация и в Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Тя доказва колко голям е техният принос за издигането на авторитета на Старата столица, за това за Велико Търново да се говори с добро в България, Европа и в целия свят. Наградата „Златен век“ е още по-силен мотив за всички нас, които работим за опазването на българското културно-историческо наследство, традиции, култура, занаяти и обичаи“, коментира Даниел Панов.
Зам.-министър Димитров прочете и приветствие от министър Боил Банов. В него се отбелязва, че усилията, които Даниел Панов насочва към прилагане на иновациите в управлението и проектите за града и региона подобряват живота на гражданите и подпомагат растежа на Старата столица като модерна туристическа дестинация, като съвременен европейски център за развиване на творческите индустрии. По думите на министър Банов Велико Търново се развива като град на мислещите и творящите.
Голямата награда на туристическата борса за личност с принос в развитието на културния туризъм бе присъдена посмъртно на големия български археолог и историк проф. Валентин Плетньов. Кметът Даниел Панов връчи отличието на неговата дъщеря Мануела Плетньова и на настоящия директор на Варненския музей – Игор Лазаренко. „Проф. Плетньов завинаги ще остане сред най-достойните хора, свързани с Велико Търново заради огромния му принос за опазване на културно-историческото наследство“, посочи Даниел Панов.
Награда за оригинално представяне на туристически продукт получиха Посолството на Унгария и Унгарският културен институт. Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ бе отличена за инвестиция в областта на културния туризъм – за дигитализацията на тефтерчето на Апостола на свободата Васил Левски. Традиционният приз Асеневци бе отреден за Община Ловеч. Най-оригинален на изложението бе щандът на Община Поморие.
Връчени бяха и наградите от конкурса „Чети и пътувай“. Отличия получиха сайтът „Пейка БГ“, Община Варна – за изданието „60 години Златни пясъци“, интерактивната книга „Древноримски крепости от трансграничния регион“ на Русенския музей, Община Русе и Исторически музей – Констанца, Община Шумен – за Международния туристически фестивал „Доблест и слава“ и Русенска община – за Фестивала на туристическите забавления и анимации. Видеорепортажът „Седем малки изповеди“ на Регионален етнографски музей – Пловдив, бе удостоен с поощрителна награда.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Голямата награда на Международното изложение „Културен туризъм“ бе присъдена посмъртно на проф. Валентин Плетньов

Велико Търново: Голямата награда на Международното изложение „Културен туризъм“ бе присъдена посмъртно на проф. Валентин Плетньов

21 Април 2018 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Организаторите на Международното изложение (МТИ) „Културен туризъм“ във Велико Търново връчиха наградите си за най-добро представяне на изложителите и участниците в единствения специализиран форум за културен туризъм у нас, съобщиха от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Наградата за оригинално представяне на продукт на културния туризъм бе присъдена на посолството на Унгария и Унгарския културен институт за представянето на Вишеградската четворка на тазгодишното издание на изложението. Голямата награда на изложението „Личност с принос за развитието на културния туризъм в България“ – индивидуално отличие, единственото по рода си най-престижното признание за личните усилия и постижения в областта на културния туризъм, връчи лично кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов. Посмъртно наградата беше присъдена на проф. Владимир Плетньов.
Тази година за първи път беше връчена наградата за инвестиция в областта на културния туризъм. Целта на наградата е да стимулира усилията за съхранение и възстановяване на културното наследство. Призът е учреден по повод Европейската година на културното наследство 2018. Наградата беше присъдена на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Тя е за проекта им с дигитализацията на тефтерчето на Васил Левски, който е посветен на 180-годишнината от рождението на Апостола на свободата.
Наградата за най-оригинален щанд на изложението „Културен туризъм – 2018“ спечели община Поморие.
Наградата на Министерството на културата „Златен лъв“ за принос в развитието на културния туризъм във Велико Търново заместник–министър Румен Димитров връчи на кмета инж. Даниел Панов заедно с поздравителен адрес на министър Боил Банов.
За шеста поредна година на МТИ „Културен туризъм 2018“ бяха обявени наградите на Националния конкурс „Read&travel“ („Чети и пътувай“) в отделните категории. Голямата награда на журито – Най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2017 беше присъдена на Община Русе и Общинско предприятие “Русе арт” за Фестивал на туристическите забавления и анимации. Фестивалът съпътства туристическото изложение „Уикенд туризъм“ и е най-значимото туристическо събитие в Дунавския регион на България.
В категория за „Най-професионални туристически сайтове“ бе отличен Peika.bg – сайт за (не)обикновени пътешествия.
В категория „Най-интересни туристически издания“ – Юбилейна книга “60 години Златни пясъци“ на Община Варна. Автори на книгата са Борис Калинков и Петър Дойчев, издател е РА ФИЛ. Поощрителна награда в тази категория спечели Специализирана интерактивна книга „Древноримски крепости трансграничния регион между България и Румъния“. Реализирана съвместно от Русенски университет „Ангел Кънчев“, Регионален исторически музей – Русе и Музей за национална история и археология (Констанца).
В категория „Най-ефективни рубрики и публикации“ – „София-столица с културно многообразие“, публикация в сп. „THE LUXURY REPORT” и сайт www.the-luxuryreport.com. Поощрителна награда в тази категория спечели Регионален етнографски – Пловдив за видео репортажа „Седем малки изповеди“ от 2017 г., посветен на седем майстори на традиционни народни занаяти.
В категория „Най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм“ беше наградена Община Шумен за плакат на международния исторически фестивал „Доблест и слава“.
Наградата „Асеневци“ на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) беше присъдена на Община Ловеч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Общината участва в Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ 2018 във Велико Търново

Благоевград: Общината участва в Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ 2018 във Велико Търново

19 Април 2018 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Община Благоевград участва на Международно туристическо изложение „ Културен туризъм“ 2018, което се провежда във Велико Търново. От днес до 21 април посетителите на изложението ще се запознаят с различни аспекти от Благоевград. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Община Благоевград се представя с културните и фестивални мероприятия, които организира през последните години, сред които и най- големия музикален фестивал, единствен за България - Франкофоли. Фестивалът се превърна в традиция и част от културния календар на Общината. Възобновеният, след дълго прекъсване френски фестивал, събира хиляди гости от цяла България и Европа в Благоевград, за да чуят едни от най- емблематичните изпълнители на френската музикална сцена. В Благоевград, за Франкофоли, през трите издания пристигнаха Джипси Кингс, Заз, Новеле Ваг, Имани, Паров Стелар, Боб Синклер, Патрисиа Каз, Фефе и още много други, които радваха хилядите меломани.
В Международното изложение участие взимат различни общини, с разнообразни проекти и идеи, представящи конкретните градове. Изложението включва и богата музикална програма, която показва българския фолклор и традиции. Сред участниците има гости и от Кечкемет, Унгария.
Това е поредното Международно изложение, където Община Благоевград представя своята програма, проекти, инициативи и мероприятия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Общината представя новия си туристически сайт STARAZAGORA.LOVE на Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

Стара Загора: Общината представя новия си туристически сайт STARAZAGORA.LOVE на Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

19 Април 2018 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Официалният туристически сайт на Стара Загора www.starazagora.love е оптимизиран за смартфони, което позволява пътуване през вековете и изследване на историята и природата на района. С него Община Стара Загора се представя на Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Стара Загора и районът около нея са едно от най-древните заселени места в света с история от над 8000 години. Древната земя на града крие уникални за Европа и света тайни. Най-старата и добре запазена къща в Европа на 8000 години може да бъде видяна в Музей Неолитни жилища. Край Стара Загора се намират и най-старите рудници в Европа. Регионалният исторически музей досега е събрал над 100 000 артефакта от тази изумителна история, но това не е всичко.
Единственият по рода си Музей на религиите разкрива как съдбата е събрала езически, тракийски, християнски и мюсюлмански храмове в едно. Днес много хора твърдят, че престоят на това място им дава специално усещане и дори ги лекува. В съседство на музея се намират и останките от римския град Августа Траяна, един от най-значимите в римската провинция Тракия.
Разположена в сърцето на Тракия, Стара Загора е и превъзходна отправна точка за любопитните пътешественици, които искат да изследват региона. В радиус само на 45 минути от града се намират много и наистина разнообразни места, които ще спечелят сърцата и на най-взискателните туристи - потопената църква в язовир Жребчево, където се стичат фотографи от цялата страна, „Карановската селищна могила“ – една от най-големите могили в Европа, както и най-старият действащ манастир в Европа – „Св. Атанасий Велики“ в с. Златна ливада, основан през 344 година от Св. Атанасий Велики, на връщане от Сердика.
По време на XV-тото издание на международното изложение „Културен туризъм, което се провежда в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ във Велико Търново, от 19 до 21 април посетителите ще имат възможност да се срещнат на живо с експертите от Туристическия информационен център в Стара Загора и да планират заедно с тях следващата си почивка.
Туристическият информационен център на Стара Загора участва за поредна година в този форум като освен новия сайт, представя и богатия културен календар на общината с над 500 събития. Инициативата се осъществява в партньорство със Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Любен Кънчев: Връзката на туризма с киноиндустрията  има огромно бъдеще в България

Зам.-министър Любен Кънчев: Връзката на туризма с киноиндустрията има огромно бъдеще в България

19 Април 2018 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Връзката на туризма с киноиндустрията има огромно бъдеще в България. Това заяви зам.-министърът на туризма Любен Кънчев по време на откриване на Международна кръгла маса по въпросите на културния туризъм в Музей „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Любен Кънчев подчерта, че киното е добра реклама за българския туризъм в Европа и в света. „Ние вече имаме опит в това отношение и имаме големи шансове, развивайки този опит да постигнем резултати в тази насока, каквито има в Хърватия, Франция, Англия и още много други страни, които вече летят по тази писта. Ние вече сме кацнали на нея и се надявам да ги последваме“, заяви зам.-министър Кънчев. Той подчерта, че страната ни трябва да потърси връзката на туризма с други индустрии. По думите му България има възможност за развитие и на винен туризъм, гурме туризъм, както и балнеоложки, като припомни, че България е на второ място е Европа, след Исландия, по дебит на минерална вода. Кънчев посочи, че в момента туризмът в България носи 13% от БВП на страната. 12% от работните места са заети от хора, работещи в туризма. „В Европа също туристопотокът се увеличава, но с по-малък ръст отколкото в България. Ние имаме всички основания да вярваме, че туризмът е стратегическо бъдеще на България. Качествата за туризма в България са толкова много и различни, че съвсем естествен е пътят на развитие за на туризма. Съвсем естествено е да мислим всички в България обединено за развитието на туризма“, заяви зам.-министър Любен Кънчев. Той каза още, че и в момента туризмът в България е в изключително добро състояние. Като причина за това той посочи икономическото състояние на страната. „Икономическият стабилитет на държавата дава изключително добри шансове за развитието на туризма. България е четвърта в Европа по ръст на икономическо развитие. Дългът на страната е по-малко от 2% от БВП, нещо което дава възможност да се работи в посока развитие на туризма“, посочи зам.-министърът.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Любен Кънчев: Между 5 и 10% повече туристи ще посетят България през лятото на 2018 година

Зам.-министър Любен Кънчев: Между 5 и 10% повече туристи ще посетят България през лятото на 2018 година

19 Април 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Между 5 и 10% повече туристи ще посетят България през лятото на 2018 година. Това заяви пред журналисти във Велико Търново зам.-министъра на туризма Любен Кънчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Според Кънчев увеличението ще е на базата на данните от миналата година, когато броят на чуждестранните посетители у нас е бил рекорден. По думите му подобна тенденция се наблюдава в последните няколко летни сезона. И през настоящата година най-много туристи се чакат от Германия, Сърбия, Гърция, Франция, Англия, Румъния и Русия. „Културният туризъм в България винаги е съществувал под различни форми, но според мен е много важно той да бъде подкрепен централно. В момента се намираме във Велико Търново и няма как да не спомена, че когато човек посети старата столица това е просто един празник за душата, само да минеш през Търново е удоволствие. Има културен туризъм в България, но ние трябва да го модернизираме“, каза още Любен Кънчев. Той подчерта, че преди туризмът у нас се е развивал като планова икономика, а в последните години вече е пазарна икономика. Това ще спомогне за прогреса на бранша, но с малко по-бавни темпове. Той припомни, че съвсем на скоро се проведе среща на министрите на туризма от Европейския съюз и други страни, партниращи на ЕС. По думите му тя е била изключително ползотворна. „Една от важните теми, които засегнахме, беше консолидиране на туризма на Балканите. Дискутирахме и това да бъдат създадени дестинации по модела на 100-те български национални обекти. Всички си спомняме каква роля имаха те в България. Инициативата на министерството е тази идея да се разрасне в европейски мащаб“, каза още зам.-министъра. Той изрази мнение, че по този начин българските туристически обекти също ще добиват по-голяма популярност и ще станат по-примамливи. На срещата е взето решение и за създаване Финансов фонд за туризъм към Комисията на Европа, като инициативата е поета от Хърватия.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ирина Найденова, УС на АБТТА: Силата на България е в културния туризъм, нека я използваме

Ирина Найденова, УС на АБТТА: Силата на България е в културния туризъм, нека я използваме

19 Април 2018 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Силата на България е в културния туризъм, нека я използваме и развиваме. За това призова във Велико Търново Ирина Найденова, заместник-председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя подчерта, че въпреки усложнената политическа обстановка, в световен мащаб, у нас няма и не се очаква отлив на туристите към и от страната ни. Относно туристическите агенции-фантоми Ирина Найденова увери, че се работи активно за отстраняването им от пазара. „Асоциацията на българските туристически оператори и турагенции активно работи с министерствата по въпросите на законодателството, където е основата за елиминиране на възможностите за тези измами и с Комисия на защита на потребителите, където е контролът за изпълнението. Сигнализира се за всички нелоялни практики“, каза още Ирина Найденова. Тя поясни, че в началото на юли предстои среща относно новата Европейска директива за пакетни пътувания, която ще бъде въведена и у нас. Целта на документа е да подобри правата на почиващите, като ги адаптира към обусловените от интернет промени на пазара на пътническите услуги.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Любен Кънчев: Велико Търново има огромен принос в туристическите успехи, които България постига в последните години

Зам.-министър Любен Кънчев: Велико Търново има огромен принос в туристическите успехи, които България постига в последните години

19 Април 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Велико Търново има огромен принос в туристическите успехи, които България постига в последните години. Това заяви по време на откриването на петнадесетото издание на международното изложение „Културен туризъм“ в града зам.-министъра на туризма Любен Кънчев, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той припомни, че през миналата година страната ни е посетена от близо 9 млн. чужденци, като ръстът, спрямо 2016 година, е със 7%. Приходите от туризъм са 8 милиарда лева, което е с 8% повече от предходната година. „Но тези успехи на България не биха могли да са възможни без приноса на Велико Търново. За миналата година ръстът на чужденци, посетили Велико Търново, е 20%. 13 млн. са приходите от туризъм във Велико Търново. Това е 22% повече от предходната година. В началото на тази година тази тенденция продължава, което е изключително впечатляващо“, посочи още зам.-министър Кънчев. Като основна причина за тези постижения той посочи прилагането на модела на диверсификация на туризма. Той каза още, че в града се развива исторически, религиозен, културен, планински, екологичен туризъм. „Министерство на туризма спомага за това да се развиват тези видове туризъм, създавайки различни дестинации. В някои от най-новите участва и Велико Търново. Едната е винаро-кулинарна дестинация. Други са свързани с популяризирането на културно-исторически дестинации. Те са общо осем на брой и Велико Търново участва в две от тях – „Стари градове на царе и патриарси в България“ и „Архитектура и занаяти“, добави Любен Кънчев. Той припомни, че градът е част и от платформата за бизнес и туризъм „New destinations“ с инициативата „Творчеството е пътят“. „Няма как след толкова факти и цифри форумът „Културен туризъм“ да не е успешен. Пожелавам нови успехи, от които да тръгнат нови начинания“, каза още зам.-министър Любен Кънчев.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Призовавам всички български общини да се включат в европейските програми за развитие на туризма

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Призовавам всички български общини да се включат в европейските програми за развитие на туризма

19 Април 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Призив към всички български общини да участват в европейските програми за развитие на туризма, които предстои да бъдат отворени, отправи кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България инж. Даниел Панов. Това се случи по време на откриването на петнадесетото международно изложение „Културен туризъм“, което започна днес в града, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново. Инж. Панов подчерта още, че за петнадесети пореден път Велико Търново се превърна в столица на културния туризъм. „Този форум постави началото на културния туризъм и го заведе на едно от водещите места на туризма в България. 2018 година е Годината на Европейското културно наследство и едно от важните събития за България, свързани с този факт, е международното изложение за културен туризъм. Редица проекти в областта на културния туризъм бяха реализирани от много общини в България през изминалия програмен европейски период. През тази година ще бъде отворена, по Ос 6 на Програмата „Региони в растеж“, нова програма за реставрация и обновяване на историческото и културно наследство, което е от национално и световно значение. Така, че моят призив към българските общини е да се даде повече тласък за участие в тях, за да може те да прославят своята история, култура, фолклор, обичаи и традиции“, допълни кметът. Той подчерта, че по този начин България ще се превърне в още по-известна туристическа дестинация в световен мащаб.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: В града беше официално открито Международното изложение „Културен туризъм“

Велико Търново: В града беше официално открито Международното изложение „Културен туризъм“

19 Април 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 30 хиляди посетители са участвали във всички издания на Международното изложение „Културен туризъм“, което се провежда в града. Официалното откриване на 15-то издание беше пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски“, като приветствия отправиха зам.-министъра на туризма Любен Кънчев и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Кметът Панов пръв поздрави всички участници и гости на форума. „Искам да благодаря на Министерство на туризма, затова че през всички тези години, още от 2003 година, когато беше Държавна агенция по туризъм, след това Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, а сега и като Министерство на туризма, е подкрепяло това изложение и то се превърна в един важен форум не само за българския туризъм, а и за този извън страната. Благодаря на всички, които през последните 15 години дадоха всичко от себе си, за да бъде този форум – форум на приятелство, на обмен на добри практики и на иновации в областта на туризма“, каза още инж. Панов и отправи благодарности към Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, както и към всички участници, сред които има общини, туристически информационни центрове, посолства. Поздрав отправи и зам.-министъра на туризма Любен Кънчев, който припомни, че четиринадесетте отминали издания на изложението са посетени от над 30 хиляди души, а представянето си са направили над 50 страни. Той подчерта, че 2018 е Годината на Европейското културно наследство и годината, в която България председателства Съвета на Европейския съюз. „В този смисъл ние очакваме нещо ново от този фестивал, независимо от големите успехи, които той е постигал през годините. Искам да подчертая, че България е една от трите страни с най-много разкрити артефакти в Европа. Това ни задължава през настоящата година да отидем още по-далече в развитието на този форум, и ние го направихме. Министерство на туризма, заедно с Община Велико Търново, които са големи специалисти в това отношение, създадохме Кръглата маса за културен и креативен туризъм“, подчерта още зам.-министъра и изрази надежда, че по време на срещите, които предстоят в следващите два дни, да възникнат много нови идеи и начинания. Темета, която той подчерта, че трябва да бъде най-сериозно разисквана, е развитието на диверсифицирания туризъм в България.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българското Средновековие и Възраждане оживяват на Международното изложение „Културен туризъм“

Българското Средновековие и Възраждане оживяват на Международното изложение „Културен туризъм“

19 Април 2018 | 08:07 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Българското Средновековие и Възраждане ще оживеят по време на Международното изложение „Културен туризъм“, чийто домакин Велико Търново ще бъде от 19 до 21 април. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Атрактивните възстановки ще пресъздадат военното дело по време на Второто българско царство, както и патриархалния дух по време на Възраждането. Демонстрациите ще бъдат дело на организацията на Национален клуб „Традиция“ в Старата столица.
Официалното откриване на петнадесетото издание на Международното изложение „Културен туризъм“ ще бъде в 10,00 ч. на 19 април пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Начало на борсата ще дадат кметът на Велико Търново Даниел Панов, заместник-министърът на туризма Любен Кънчев, посланиците на Унгария и Бразилия, представители на туристическия бизнес и бранш.
Над 50 изложители от редица държави, разположени на четири континента, сред които и 35 български общини ще представят на самостоятелни щандове различни дестинации, туристически продукти, маршрути, традиции и обичаи. Големият форум ще бъде още по-атрактивен и благодарение на откритата сцена пред ДКС „Васил Левски“, на която ще бъдат провеждани възстановките.
Акцент ще бъде поставен и върху нематериалното културно наследство, традициите и обичаите. Сръчните дами от Национално сдружение Работилница „Седянка“ ще демонстрират тъкане на колани на кори, совалкова дантела, дантела кене, дантела фриволите, българска бродерия, плетене на шума и тъкане на хоризонтален стан. В плъстенето ще се включат най-малките участници в „Седянка“, а гости от клуб за бродерия от турския град Чанаккале ще представят бродерия с метален конец и дантела „ОЯ“.
Гостите на туристическото изложение ще могат да видят и демонстрации на соколарство с жива граблива птица Мишелов на Харис. Те ще бъдат направени от екипа на Късноантична и средновековна крепост Туида – Сливен. С артистична възстановка ще се представи и Община Враца. Спектаклите „Хляб от Бога“ на театрално студио „Тепм“ са от 12,00 ч. на днес и утре на откритата сцена пред ДКС „Васил Левски“ и са посветени на лимеца- една от най-старите храни на човечеството.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Във Велико Търново ще бъде открито 15-ото международно изложение „Културен туризъм”

Във Велико Търново ще бъде открито 15-ото международно изложение „Културен туризъм”

19 Април 2018 | 07:48 | Агенция "Фокус"
София. Във Велико Търново ще бъде открито 15-ото международно изложение „Културен туризъм” . Официалното откриване на изложението е в 10.00 часа пред Двореца на културата и спорта „Васил Левски” – гр. Велико Търново.
За 15 години Международното изложение „Културен туризъм” се утвърди като един от най-динамично развиващите се туристически форуми на Балканите.
Създадено като специализирано изложение за промоция на културния туризъм и платформа за обмен на опит между дестинации от България и съседните страни, днес събитието дава среща на участници от 3 континента. Портфолиото на форума се обогати като към изложението, в което различни туроператори, туристически организации и общини представят своите нови продукти, през годините се развиха престижна конферентна програма, филмов фестивал с международно участие, национален студентски конкурс за разработка на туристическа тематика. Изложението „Културен туризъм” е финалният етап за конкурса „Чети и пътувай”, който отличава най-добрите публикации, сайтове, издания, плакати и събития, насочени към популяризирането на туризма и пътуванията. В дните на форума, съвместно с Регионалната библиотека „П.Славейков“ във Велико Търново се провежда инициативата „Фоайе на книгата с автограф”, която тази година събира 40 издателства от цялата страна.
За поредна година Международното изложение „Културен туризъм” е домакин и на Научна конференция по въпросите на културното наследство, организирана от Българската академия на науките. Съпътстващата програма на форума привлича все повече участници и предоставя нови възможности на за атрактивно представяне на различни туристически дестинации.
Международното изложение „Културен туризъм” за първи път ще се проведе на територията на Двореца на културата и спорта „Васил Левски”, а събитията от програмата на форума ще се състоят на различни атрактивни места в Старата столица: в залите на Община Велико Търново, в Музей „Възраждане и Учредително събрание”, в Лапидариума на Регионалния исторически музей и в конферентния комплекс „Премиер”. През 2018 г. форумът получи признанието да бъде част от българската програма в Европейската година на културното наследство и да използва логото на инициативата на ЕК.
Общо 145 са участниците в 15-то издание на изложението. Сред традиционните участници в туристическата борса във Велико Търново е Посолството на Република Южна Африка и администрацията на побратимения на Велико Търново гръцки град Серес. За първи път тази година се представя и дипломатическата мисия на Азербайджан. Каспийската държава е сред дарителите за възстановяването на крепостта „Трапезица”, а от тази година е открита и редовна самолетна линия между българската столица и Баку. С уникална фотоизложба тази година участва Посолството на Държавата Палестина, а със щанд, посветен на Китай се включва културният център „Конфуций”.
Посланикът на Бразилия ще представи опита на своята страна в популяризирането на културни обекти и събития пред участниците в Националната среща на туристическите информационни центрове, които се събират във Велико Търново на 20 април.
Държавите от Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Чехия и Унгария) представят съвместно дестинация Централна Европа и със съдействието на Унгарския културен център в дните на изложението своята концертна програма ще представи фолклорен състав от гр. Кечкемет. Днес по инициатива на Дипломатическия клуб и Сдружението на студентите от ВТУ „Св.св.Кирил и Методий”, Университетът ще бъде домакин на среща с посланика на Унгария в нашата страна Н.Пр. Текла Харангозо. В срещата ще вземат участие директора на Унгарския културен институт у нас г-жа Дьорди Димитров, търговския аташе при посолството г-н Тамаш Будаи и г-жа Шаролта Папаи - гост-преподавател по унгарски език в Шуменския университет "Епископ К.Преславски".
Дипломати и международни експерти ще участват в Международна кръгла маса „Културен туризъм“, която ще се проведе днес в гр. Велико Търново. Форумът е организиран от Министерството на туризма и е част от календара на събитията на Българското председателство на Съвета на ЕС и инициативата на Европейската комисия „2018 – Европейска година на културното наследство“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.
Владимир Путин на форума Валдай. 18 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.