НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Брифинг ще се проведе в администрацията на столичния район „Младост“ на 3 май

Брифинг ще се проведе в администрацията на столичния район „Младост“ на 3 май

2 Май 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Брифинг ще се проведе в администрацията на столичния район „Младост“ в кв. „Младост“ 3, ул. „Св. Преображение“ 1, на 3 май (четвъртък), от 11.00 ч. Това съобщиха от пресцентъра на районната администрация. В брифинга ще участват представители на ръководството на район „Младост“ - Владимир Клисуров, Румен Русев и Стефан Стефанов, главен архитект на район Младост.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на СОС Елен Герджиков: Оставката на Владимир Клисуров е бягство от отговорност за обещанията и последиците от управлението им на район “Младост”

Председателят на СОС Елен Герджиков: Оставката на Владимир Клисуров е бягство от отговорност за обещанията и последиците от управлението им на район “Младост”

1 Май 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Владимир Клисуров е бягство от отговорност за обещанията и последиците от управлението им на район “Младост”. Това се посочва в позиция на председателя на Столичния общински съвет (СОС) Елен Герджиков относно подадената оставка от изпълняващия длъжността кмет на столичния район “Младост”, изпратена от пресцентъра на СОС.
Агенция “Фокус” публикува пълния текст на позицията без редакторска намеса:
“Зам.-кмета на “Младост” г-н Владимир Клисуров е изборът на г-жа Десислава Иванчева за изпълняващ длъжността кмет на района и това е причината, поради която Столичният общински съвет единодушно гласува кандидатурата му. Днес, 5 дни след избора му, научаваме за желанието му да подаде оставка. Оставката на г-н Клисуров в този момент е бягство от отговорност за обещанията, които дадоха на хората и от последиците от управлението им на район “Младост”.
Г-н Клисуров е част от екипа на г-жа Иванчева, който в последните 2 г. управлява “Младост”, затова няма как да приемем обяснението му, че сега осъзнава своята некомпетентност. Надявам се, че това, което причиняват на жителите на район “Младост” с това прехвърляне на отговорност, не е умишлено и не цели още по-голям хаос в района. В Председателски съвет на Столчния общински съвет ще обсъдим новите обстоятелства и начина, по който можем да гарантираме административното обслужване а гражданите в района”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Клисуров, и.д. кмет на район „Младост“: Не желая да съм пионката в тази политическа игра, обявих решението си за оставка

Владимир Клисуров, и.д. кмет на район „Младост“: Не желая да съм пионката в тази политическа игра, обявих решението си за оставка

1 Май 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Взех и едно друго решение. Вече го обявих на екипа на районната администрация и на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова. То касае моята оставка. Това написа във „Фейсбук“ Владимир Клисуров, изпълняващ длъжността кмет на столичния район „Младост“. „Накратко, аз съм член на инициативата „Зелен Младост” и отказвам да си „цапам“ ръцете с унищожаването на зелените площи на „Младост”. Столичен общински съвет не се съобрази с основно мое право – да откажа определен пост или длъжност, което направих с декларирания ми самоотвод. Още повече, че с колегата арх. Румен Русев отправихме консенсусно предложение той да поеме кормилото на районната администрация. Мнението ни не бе зачетено. Всъщност нещо нормално за тази „правова” държава. Но в тази политическа игра аз не желая да съм пионката. Пионката, която като член на „Зелен Младост” да пусне строежите, които г-жа Иванчева успя да стопира. И заради които видяхте какво й се случи, по сценарий, за чието авторство всички дълбоко в себе си се досещате. Не искам да преча и на разследването и в един момент да бъда обвинен, че съм останал, за да замитам следи“, пише Клисуров. „Както вече заявих, вярвам на колегата арх. Румен Русев, който според мен трябва да остане като кмет на Район „Младост”. Той е специалист с огромен стаж, при това и отличен администратор. Очаквам той и екипът да разглеждат строителните книжа под лупа и да използват всички законови възможности, за да спасят зелените площи и без това недостатъчните паркинги в „Младост”. Очаквам, че ще направи всичко възможно в тази посока“, посочва той. „Понеже ще тръгнат спекулации, строежи не съм пускал. Аз съм член на „Зелен Младост”, извървявах пътя дотук с нашия лидер Десислава Иванчева, която запали искрата в нашия квартал и няма как да си оцапам ръцете с подписи върху разрешителни за строежи в паркове, в зелени площи и върху паркинги. Приех временно решението на Общинския съвет, защото като ръководител на ресор образование бях наясно, че в създалия се административен вакуум няма кой да разпореди плащанията към детските градини и училищата. Отговорност към тези институции и работещите в тях мога да поема. Отговорност за пускане на строежите – не! Макар да се съмнявам, надявам се хората от „Зелен Младост” един ден да разберат моето решение. За момента категорично отказват да го сторят“, изтъкна Клисуров. „И още нещо. Смятах да направя това изявление, след като реално подам оставка. Оказа се, че чисто технически няма кой да ми я приеме. Поне това смятат г-жа Фандъкова и зам.-кмета на столицата г-жа Ралица Стоянова. Затова вероятно известно време ще трябва да съм нещо като заместник-кмет, заместващ титуляра до завръщането, който ще е в отпуска до завръщане до приемане на оставката му. Всъщност това е поредният щрих от трагикомедията, която тече. Така, че ми трябват и трудовоправни съвети“, пише още и.д. кмет на район „Младост“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: Арестът на Десислава Иванчева не е румънски модел, просто е спазване на закона

Главният прокурор Сотир Цацаров: Арестът на Десислава Иванчева не е румънски модел, просто е спазване на закона

27 Април 2018 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. Никога не съм правил твърдение, че границата е премината. Следователно питайте тези, които са направили тези твърдения. С какво те си го обясняват? Това каза пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, отговаряйки на журналистически въпрос за това дали арестът на кмета на „Младост” Десислава Иванчева е бил прекалено показен, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Справедливост се постига със спазване на разпоредбите на закона. В същото време знам, че тези, които изпълняват закона, не могат да бъдат укорявани за състоянието на закона и да заместят тези, които го създават. Знам също така, че всякакви бързи и непредпазливи законодателни идеи в крайна сметка не водят до нещо добро. Много е удобно да се критикува бездействие. Действието пречи, защото обезсмисля определени тези. Няма да кажа това, което беше казано в публичното пространство: „Искахте румънски модел – ето ви румънски модел”. Това не е румънски модел, а просто е спазване на закона. Хора, които адмирираха картините на румънски министри и кметове с белезници, които влизаха в сградата на антикорупционната им прокуратура, сега заемат позиции, които или показват слаба памет или много бърза промяна на личната им политическа позиция”, коментира главният прокурор.
„Начинът на осъществяване на ареста не зависи от това кой какви права има, а от това какви за разпоредбите в Наказателно-процесуалния кодекс относно присъствието на съответни лица и съответни действия по разследването”, допълни още той.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави в ареста кмета на "Младост" Десислава Иванчева

Съдът остави в ареста кмета на "Младост" Десислава Иванчева

26 Април 2018 | 17:48 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Христова – Петрова и Петко Дюлгеров, предаде репортер на Агенция "Фокус". Тримата са обвинени във вземане на подкуп в особено големи размери. Според съда за взетото решение има достатъчно доказателства, СРС-та и свидетелски показания, че тримата са изнудвали и са поискали подкуп от бизнесмена Александър Ваклин.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Очаквам час по-скоро да се възстанови дейността на районната администрация в „Младост”

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Очаквам час по-скоро да се възстанови дейността на районната администрация в „Младост”

26 Април 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Очаквам час по-скоро да се възстанови дейността на районната администрация в „Младост”, за да могат гражданите да получават съответните услуги. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, коментирайки решението на Столичен общински съвет изпълняващ длъжността кмет на район „Младост” да бъде заета от досегашния зам.-кмет Владимир Клисуров, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Аз ще продължа да работя еднакво с всички районни кметове, защото от мен гражданите на София очакват работа. Те очакват това и от районните кметове. Доверието означава отговорност, стриктно спазване на законите търсене на начин за справянето с проблемите на хората”, посочи кметът на София.
На въпрос дали е давала извънредни правомощия на задържания кмет Десислава Иванчева, Фандъкова отговори: „В правомощията, които давам на районните кметове, няма нищо извънредно. Това са законови правомощия, които районните кметове имат право да поискат и аз имам право да дам. Само няколко седмици, след като г-жа Иванчева получи много голямо доверие от жителите на район „Младост”, аз публично оповестих, че тя ще получи правомощията, за които разговаряхме с нея по отношение на контрола на строителството на обекти от ниски категории, за които разрешението за строеж се издава от самата районна администрация”. Това гласи заповедта – при стриктно спазване на закона да бъдат контролирани строежите”.
Йорданка Фандъкова отново потвърди, че са получавани много сигнали за забавени преписки в район „Младост”. „Не мога да цитирам точен брой, но не са една и две. Ние сме реагирали по един и същи законов начин – изпращаме напомнително писмо на кмета и съответно, при някои случаи, да сезираме Столичен общински съвет”, подчерта кметът на Столична община.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Румен Русев, зам.-кмет на район „Младост”: Има служебен раздор между мен и Десислава Иванчева

Арх. Румен Русев, зам.-кмет на район „Младост”: Има служебен раздор между мен и Десислава Иванчева

26 Април 2018 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Има служебен раздор между мен и Десислава Иванчева. Това заяви арх. Румен Русев, зам.-кмет на район „Младост”, коментирайки служебните си отношения с арестувания кмет на района Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Аз исках по-маловажните неща от високото строителство, като разрешение за строеж на външни връзки, къщи, изгребни ями, издаване на административен адрес, ако е възможно, да бъдат насочвани директно към мен още от деловодството, за да може тези преписки да се движат в законовия срок. Но те отиваха отново при нея”, коментира арх. Русев.
На въпрос дали се е виждал с бизнесмена Александър Ваклин, който подаде сигнала срещу Десислава Иванчева, той отговори: „Никога, по никакъв начин не съм се виждал с Ваклин. Знам за кой имот става въпрос, но защото вече проверих. Неговата преписка беше забавена с 3 месеца при г-жа Иванчева”.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Клисуров, и.д. кмет на район „Младост”: Длъжен съм да се съобразя с решение на Столичния общински съвет

Владимир Клисуров, и.д. кмет на район „Младост”: Длъжен съм да се съобразя с решение на Столичния общински съвет

26 Април 2018 | 11:26 | Агенция "Фокус"
София. Длъжен съм да се съобразя с решение на Столичния общински съвет. Това заяви пред журналисти Владимир Клисуров, който бе избран от Столичния общински съвет за изпълняващ длъжността кмет на район „Младост”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Решението на общинските съветници бе почти единодушно. Има волеизявление на г-жа Иванчева аз да бъда посочен. Имаше и друго, по-различно, от мен и колегата ми арх. Русев. Ние се бяхме обосновали, но общинските съветници предпочетоха първия вариант. Аз съм длъжен да се съобразя с това решение”, посочи Клисуров.
На въпрос защо у него липсва желание да застене на поста, Клисуров отговори: „Мотивът аз го посочих – не се считам за достатъчно компетентен. Основните проблеми са наистина строителни - разглеждане на строителни документации, а аз със сигурност не съм компетентен за тях”.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Иванчева: С Александър Ваклин сме се срещали два пъти в общината

Десислава Иванчева: С Александър Ваклин сме се срещали два пъти в общината

26 Април 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. С Ваклин съм се срещала два пъти. Един път в общината, когато дойде и каза, че ще направи детска площадка. Преди това е било в началото. Не съм му поставяла условия, дори не се сещам кой е този. Това заяви пред журналисти в съда кметицата на „Младост” Десислава Иванчева, предава Нова телевизия.
Тя и заместничката й Биляна Петрова говориха пред журналисти преди началото на второто съдебно заседание по делото за получаване на подкуп.
И двете са категорични, че не са забавили преписката за строителство на компанията на Ваклин умишлено.
„Гледали сме ги бавно. Поради липсата на хора някои неща са се забавили. Тази преписка не е била нищо по-особено от останалите”, заяви Биляна Петрова.
Иванчева заяви още, че не се е съгласявала заместникът ѝ архитект Румен Русев да заема мястото ѝ.
„Искам другият заместник-кмет да бъде – Владимир Клисуров”, категорична е Иванчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за изпълняващ длъжността кмет на район „Младост”

Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за изпълняващ длъжността кмет на район „Младост”

26 Април 2018 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Столичният общински съвет избра Владимир Клисуров за изпълняващ длъжността кмет на район „Младост”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Решението за това бе прието след проведено на 25 април извънредно заседание на Председателски съвет, на което по темата е постигнат консенсус, а днес тя залегна като извънредна точка в заседанието на Столичния общински съвет. До настоящия момент Клисуров бе заместник-кмет и е лично посочен от кмета Десислава Иванчева, която все още се намира в ареста и е подала заявление за излизане в отпуск.
Първоначално Войслав Тодоров от коалиция „Сердика (АБВ, Български социалдемократи)” предложи точката въобще да не влиза в дневния ред, но то бе отхвърлено.
Общинският съветник от „Реформаторски блок-София” Трайчо Трайков подчерта, че в рамките на днешния ден предстои Апелативният специализиран съд отново да разгледа мярката за неотклонение на задържания кмет на „Младост” и поиска точката да бъде разгледана на по-късен етап в заседанието, но предложението му също не бе прието.
Отношение по темата взе и общинският съветник Калоян Паргов, председател на групата на общинските съветници от „БСП-лява България”. „Нашето най-голямо желание е час по-скоро да се нормализира работата на район „Младост”, аргументира се Паргов и подчерта, че работата на районните кметове не бива да се свързва само с издаване на строителни разрешителни.
Агенция „Фокус” припомня, че кметът на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева бе арестувана на 17 април в столицата след акция на МВР, Специализираната прокуратура и КПКОНПИ. Тя бе държана закопчана с белезници над 5 часа, докато течеше обискът на автомобила ѝ, в който разследващите откриха 70 000 евро. По данни на прокуратурата парите са били част от по-голяма сума, поискана като подкуп за издаване на строително разрешително. Впоследвие стана ясно, че бизнесменът Александър Ваклин е подал сигнала срещу Иванчева. Освен нея, обвиняеми са още зам.-кметът на района Биляна Петрова и бившият кмет Петко Дюлгеров. Спрямо тримата е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража”.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: При встъпването си в длъжност казах, че ще бъдат задържани хора с пари и изпълних обещанието си – оттук нататък продължаваме по същия начин

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: При встъпването си в длъжност казах, че ще бъдат задържани хора с пари и изпълних обещанието си – оттук нататък продължаваме по същия начин

26 Април 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Казах, че ще бъдат задържани хора с пари. Мисля, че изпълних първото обещание, което дадох. Оттук нататък продължаваме по същия начин. Това каза пред журналисти Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали следващите задържания ще бъдат така показни, Георгиев заяви, че всичко зависи от това къде ще бъдат задържани лицата. „Ние не можем да им казваме къде да получават подкупа. Ако го получат в центъра на София, както е конкретният случай, ще бъдат задържани в центъра на София. Ако го получат пред моя кабинет, ще бъдат задържани там“, каза Георгиев. На въпрос дали следващите лица, които ще бъдат задържани са политически фигури, Георгиев заяви, че в Антикорупционния закон са записани всички длъжности, които са обект на разработките на КПКОНПИ.
Той посочи, че Комисията иска да има възможност поне да задържа лицата и даде пример със случая „Младост“: „Ние организирахме всичко, експлоатирахме СРС-ата, участвахме в цялото разследване по събиране на доказателства и в един момент вече дори не можахме да задържим г-жа Иванчева. Това не го направихме ние“, заяви Георгиев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Георгиев, КПКОНПИ:  Предали сме на прокуратурата информация за други лица, които са били изнудвани по случая „Младост“

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Предали сме на прокуратурата информация за други лица, които са били изнудвани по случая „Младост“

26 Април 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Предали сме на прокуратурата информация за други лица, които са били изнудвани по случая „Младост“. Това каза пред журналисти Пламен Георгиев, председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с акцията срещу кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, Георгиев коментира, че е бил спазен стриктно законът. „Ако се прецени, че трябва да се промени законът, тогава процесуално-следствените действия ще протичат по друг начин“, каза Георгиев.
Попитан дали има и други бизнесмени, давали сигнали срещу Иванчева и кои са те, Георгиев отговори: „Нямам право да ви кажа, защото рискувам да попадна под ударите на закона. Нека това да са вече информации, които се получават от прокуратурата. В момента, в който лицата са задържани, дори по задържането нямахме правомощия, от този момент нататък вече случаят е поет изцяло от прокуратурата и единствено те са органът, който може да дава информация“, коментира Георгиев. По думите му е имало други случаи, но колко - не може да каже. Той поясни, че те са били от същия характер.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Апелативният специализиран наказателен съд  решава дали да остави за постоянно в ареста кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева

Апелативният специализиран наказателен съд решава дали да остави за постоянно в ареста кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева

26 Април 2018 | 08:04 | Агенция "Фокус"
София. Апелативният специализиран наказателен съд решава дали да остави за постоянно в ареста кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева, нейния заместник Биляна Христова – Петрова и Петко Дюлгеров. Това сочи справка на сайта на съда. . Решението ще вземе 4-ти Въззивен състав на съда, в зала № 4 на съда. Заседанието е насрочено за 10.00 часа. Вчера прокуратурата допълни обвиненията срещу тримата, а адвокатите на кметицата на района Десислава Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров бяха в Националното следствие, за да се запознаят с прецизираните обвинения на своите клиенти.
В новите обвинения, по думите на адвоката на Иванчева, са конкретизирани исканите от нея суми - първоначално 250 000 евро, след това 500 000 евро, датите и местата, на които се е срещала с Дюлгеров. Адвокат Марковски заяви, че вече е поискал записи от видеокамерите от посочените места. Призна, че срещи между двамата все пак е имало, но за да уточняват служебни въпроси.
Нови доказателства не са били представени, обяви адвокатът на Петко Дюлгеров Марияна Тодорова. Тя е отказа да подпише новите обвинения, защото има възражения срещу срока на призоваване.
Междувременно от Столичния общински съвет днес ще гласува назначаването на сегашния зам.-кмет на район "Младост" Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет, след като двамата заместник кметове на район "Младост" Румен Русев и Владимир Клисуров изпратиха декларация до Столична община, в която пише че Клисуров си прави самоотвод като посочен от Иванчева да заеме временно длъжността кмет, и на негово място да бъде избран Русев.
Агенция „Фокус“ припомня: На 20 април 2018 г. Специализираният наказателен съд уважи искането на Прокуратурата и постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвинения в подкуп кмет на район "Младост" Десислава Иванчева. Така Иванчева остава в ареста за постоянно. Същата мярка съдът постанови и спрямо Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. За деянието, в което е обвинена тя, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 10 до 30 години. Кметът на район „Младост“ беше задържана при зрелищна акция, която продължи 10 часа на 17 април. Разследващите обискираха автомобила й и откриха 70 хил. евро. През цялото време кметът на „Младост“ стоя с белезници пред Спортната палата. Късно през нощта, когато акцията приключи, Десислава Иванчева заяви, че задържането й е клопка, а парите са подхвърлени в колата й. От Специализираната прокуратура обясниха цялата схема с подкупи в „Младост“. При претърсването на кабинета и колата на Десислава Иванчева са намерени стотици забавени преписки. До Прокуратурата и Антикорупционния орган са подадени множество сигнали за неправомерни действия в Община "Младост". Досъдебното производство срещу кмета Иванчева е образувано през февруари, проверката по него е извършвана още от началото на декември. Разпитани са много свидетели и са използвани СРС-та. Строителен предприемач е помогнал на полиция и Прокуратура да заловят Иванчева с подкупа. Той се е обърнал към властите след като кметът на „Младост“ му е поискал 250 хил. евро, за да реши проблема му. Казано му е, че щом има и други инвестиционни намерения трябва да плати около 1,1 млн. евро, като в резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Декларация на двамата заместници на Десислава Иванчева обсъдиха на Председателски съвет на СОС (ОБЗОР)

Декларация на двамата заместници на Десислава Иванчева обсъдиха на Председателски съвет на СОС (ОБЗОР)

25 Април 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
София. Декларация на двамата заместници на Десислава Иванчева обсъдиха на Председателскиясъвет на СОС. Двамата заместник-кметове на „Младост“ Владимир Клисуров и арх. Румен Русев излязоха с декларация по казуса кой да поеме функциите на временно изпълняващ длъжността кмет на района. От нея стана ясно, че Клисуров, когото Иванчева е посочила за заместник, си прави самоотвод. Декларацията на двамата бе основна тема на председателски съвет на Столичния общински съвет. След съвета председателят на Общинския съвет Елен Герджиков заяви, че с извънреден доклад, подписан от целия председателски съвет на 26 април 2018 г., Общинският съвет ще избере за временно изпълняващ длъжността Владимир Клисуров, посочен в заявлението на г-жа Десислава Иванчева. Той подчерта, че никой не иска да противоречи на действащ, мажоритарно избран кмет. По думите му Владимир Крисуров е зам.-кмет на „Младост“ и има задължения. Герджиков заяви, че призивът му към него е да подходи отговорно към ситуацията. Председателят на Градския съвет на БСП – София Калоян Паргов призова час по-скоро да се нормализира работата в „Младост“, за да се изпълнят ангажиментите към населението. По думите му те не са свързани само със строителство. „Това, което е забатачено като преписки и има съмнение, този екип, който е в момента, да го подреди и да работи по тях съобразно буквата на закона“, заяви Паргов. От своя страна заместник-кметът на района арх. Румен Русков заяви, че в момента администрацията в „Младост“ работи нормално. По думите му, тъй като няма изпълняващ длъжността кмет, не се подписват и подпечатват крайни документи с подписа и печата на кмета.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арх. Румен Русев, зам.-кмет на „Младост“: В момента администрацията в района работи нормално

Арх. Румен Русев, зам.-кмет на „Младост“: В момента администрацията в района работи нормално

25 Април 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. В момента администрацията в „Младост“ работи нормално. Това каза заместник-кметът на район „Младост“ арх. Румен Русков пред журналисти след председателски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.„Тъй като няма изпълняващ длъжността кмет, нямаме възможност да се подписват и подпечатват крайни документи с подписа и печата на кмета. Иначе всичко останало е нормално“, заяви арх. Русев. По думите му администрацията работи. На въпрос дали се издават строителни документи, арх. Русев отговори: „Как да се издават строителни документи, като няма възможност кметът да ги подписва“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Паргов, БСП: Час по-скоро да се нормализира работата в „Младост“, за да се изпълнят ангажиментите  към населението - те не са свързани само със строителство

Калоян Паргов, БСП: Час по-скоро да се нормализира работата в „Младост“, за да се изпълнят ангажиментите към населението - те не са свързани само със строителство

25 Април 2018 | 17:12 | Агенция "Фокус"
София. Час по-скоро да се нормализира работата на администрация в „Младост“, за да се изпълнят ангажиментите към населението - те не са свързани само със строителство. Това каза председателят на Градския съвет на БСП – София и председател на групата общински съветници на БСП в СОС Калоян Паргов пред журналисти след председателски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той уточни, че става въпрос за социални и образователни ангажименти на администрацията. „Това, което е забатачено като преписки и има съмнение, този екип, който е в момента, да го подреди и да работи по тях съобразно буквата на закона“, заяви Паргов. Той поясни, че Иванчева е посочила, че излиза в отпуска и че иска временно изпълняващ длъжността кмет на района да е Владимир Клисуров.
„Тъй като няма заповед, това, което обсъди председателският съвет и с консенсус прие е, че трябва да следваме волята на действащия кмет без значение обстоятелствата. Тя е упоменала г-н Клисуров. Ние имахме среща с двамата заместник-кметове, които са останали - Русев и Клисуров. Те са заедно като екип, декларираха го. Решението на Общинския съвет утре ще бъде като своеобразна заповед на Десислава Иванчева, която тя не е могла да издаде“, коментира Паргов. Той поясни, че според чл. 39 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), ал. 3 не е налична заповед, тъй като действащият районен кмет е излязъл в отпуска и не е оставил със заповед кой да го замества, и е предвидена хипотеза, в която Общинският съвет трябва да свърши това“, обясни председателят на столичните социалисти.
Във връзка с днешната декларация на двамата заместници на Десислава Иванчева, в която Владимир Клисуров отказва да заеме длъжността, Паргов коментира, че неговите притеснения са били липсата му на образование, свързани със строителство. „Това може да стане с вътрешно циркулярна заповед, като делегира това на заместник-кмета си арх. Русев, който пък е архитект и има всички компетенции“, допълни председателят на БСП – София.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, СОС: Владимир Крисуров е зам.-кмет на „Младост“ и има задължения, призивът ни към него е да подходи отговорно към ситуацията

Елен Герджиков, СОС: Владимир Крисуров е зам.-кмет на „Младост“ и има задължения, призивът ни към него е да подходи отговорно към ситуацията

25 Април 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. Владимир Крисуров е зам.-кмет на „Младост“ и има задължения, призивът ни към него е да подходи отговорно към ситуацията. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред журналисти след председателски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му негово задължение е при невъзможност на кмета да изпълнява своите функции, ако бъде посочен за такъв, да ги изпълни. Попитан дали той може да си даде отвод и да не стане кмет на „Младост“, Герджиков заяви: „Според мен, не. Разбира се, никой не би могъл да го накара насила да направи нещо, което не иска. Нашият призив беше към него, на всички, които участваха в председателския съвет, да подходи отговорно към ситуацията". "В момента ситуацията в района е напрегната. Има административен и правен вакум. Много бързо трябва да се влезе в правомощия и да се отпушат много неща. Тук въобще не говорим за въпроси, свързани със строителни, разрешителни и т.н. Хората в администрацията си чакат заплатата. Общината има задължения да предоставя много други услуги на гражданите, свързани с образование, здравеопазване, социални дейности и т.н. Всичко това в момента е блокирано и двамата заместник-кметове трябва да подходят отговорно. Те могат да си поделят, ако желаят функциите според собствената си компетентност. Така или иначе те се явиха заедно и показаха, че искат да работят в екип. Ние ще изпълним волята на г-жа Иванчева и ще посочим за временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“ нейният избор“, каза той и уточни, че оттам насетне те могат с вътрешна заповед да си разпределят функциите. Той уточни, че когато Клисуров бъде избран за временно изпълняващ длъжността, той ще има всички правомощия на районен кмет. По думите му трябва да се има предвид, че заявлението на Десислава Иванчева за отпуск е с молба да използва дните си от 2017 г., които са 11 наброй. "След това трябва да се върне на работа или да посочи със заповед отново някой заместник-кмет, ако няма да изпълнява правомощията си. Така или иначе трябва да видим каква ще е ситуацията към този момент. В момента ситуацията е, че тя е действащ кмет в отпуск", допълни Герджиков. Той посочи, че всички очакват решенията на съда за това какви ще са функциите на Десислава Иванчева. "В нарочно решение на съда трябва да се упомене не само мярката, а и нейната административна функция", обясни председателят на СОС. Във връзка с правомощията на Десислава Иванчева, които тя е поискала от кметът на столицата Йорданка Фандъкова - да контролира строителството в района, Герджиков посочи, че те не са извънредни. "Те бяха поискани във връзка с многото сигнали там. Във връзка с напрежението, г-жа Иванчева очевидно смяташе, че може да се справи с това нещо й бяха предоставени от главния архитект г-н Здравков", добави Герджиков. По думите му просто са били дадени малко повече правомощия на район "Младост". "Никой не може да ви даде нещо, което не искате да вземете", каза още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елен Герджиков, СОС: На утрешната сесия ще изберем Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на „Младост“

Елен Герджиков, СОС: На утрешната сесия ще изберем Владимир Клисуров за временно изпълняващ длъжността кмет на „Младост“

25 Април 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
София. С извънреден доклад, подписан от целия председателски съвет утре общинският съвет ще избере за временно изпълняващ длъжността г-н Клисуров, т.е. заместник-кметът, посочен в заявлението на г-жа Десислава Иванчева. Това каза председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков пред журналисти след председателски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес в Столична община се получи декларация от двамата в момента изпълняващи длъжността заместник-кметове на „Младост“, в която те предлагат единият от тях да заеме тази длъжност. Обсъдихме на председателски съвет създадения административен вакум в район „Младост“ и като цяло ситуацията и преценихме, че г-жа Иванчева е действащият кмет на района, който е пуснал заявление до кмета на Столична община, че излиза в отпуск. Тя е забравила, че трябва да пусне и заповед за временно изпълняващ длъжността, докато е в отпуска, въпреки това в заявлението тя е посочила своята воля тази длъжност да се изпълнява от г-н Клисуров. При тази ситуация се налага спешно Общинският съвет да влезе в своята функция и да запълни този пропуск на г-жа Иванчева – липсата на заповед, и със свое нарочно решение да посочи временно изпълняващ длъжността кмет на район „Младост“, каза Герджиков. Той подчерта, че никой не иска да противоречи на действащ, мажоритарно избран кмет.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Клисуров се самоотвежда като вариант за заместващ кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева

Владимир Клисуров се самоотвежда като вариант за заместващ кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева

25 Април 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. Владимир Клисуров се самоотвежда като вариант за заместващ кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Това става ясно от декларация от заместник-кметовете на район "Младост" и тяхното становище относно казуса с това, кой ще поеме функциите на временно изпълняващ кметските задължения в района, за да функционират процесите в администрацията нормално.
Агенция "Фокус" публикува текста на декларацията без редакторска намеса.

Вчера в районната администрация на „Младост” бе получено заявление от кмета г-жа Десислава Иванчева, препратено от Столична община. В него тя посочва, че желае да ползва полагаем отпуск, по време, на който да бъде замествана от единия зам.-кмет Владимир Клисуров. Казусът има правна страна, тъй като юристите, не са единодушни дали отпускът е законосъобразен. Има вероятност отпускът да е нелегитимен и в тази хипотеза г-жа Иванчева не може да посочва свой заместник за време, в което изпълнява служебните си задължения. Ако е легитимен, не може по време на отпуск да подпише заповед, съгласно чл. 39 ал. 2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, а именно: кметът на района, определя със заповед заместник-кмет, който го замества при отсъствието му от района. И в двата случая всички последващи административни актове биха били незаконосъобразни.
За излизане от ситуацията, зам.-кметовете арх. Румен Русев и Владимир Клисуров взимаме решение, в нашите компетенции. Въпреки очакваните удари, предлагаме да продължим да работим в екип. С това поемаме отговорността пред избирателите, посочили г-жа Иванчева за кмет, а тя от своя страна нас - за нейни заместници. Предвид спецификата на проблемите в „Младост”, огромна част, от които касаят задълбочен и компетентен анализ на процедури, свързани със строителство, излизаме със следното предложение до Столичен общински съвет. На основание чл. 39 ал. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, за заместващ избрания кмет да бъде посочен Румен Русев, архитект и инженер с огромен стаж. За целта Владимир Клисуров се самоотвежда, като вариант за поста.
Надяваме се предложението ни ще бъде разгледано в най-кратки срокове, предвид спешността на проблемите, решаването, на които е в правомощията на общинската администрация. Даваме пример с финансирането на училища, детски градини, заплати на медицински сестри и др. В случай, че то бъде прието, ръководството на Район „Младост” декларира, че ще продължи да търси подкрепа на гражданите за продължаване на посоката за запазване на междублоковите пространства, с която г-жа Десислава Иванчева бе избрана за кмет. За целта разчитаме на сътрудничество с ръководството на Столична община и всички институции, за справяне с проблемите на гражданите на района.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Прокуратурата направи всичко възможно, за да изпълни своите задължения по закон при ареста на Десислава Иванчева

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Прокуратурата направи всичко възможно, за да изпълни своите задължения по закон при ареста на Десислава Иванчева

25 Април 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
София. На този етап аз считам, че прокуратурата е направила всичко възможно, за да изпълни своите задължения по закон и го казвам съвсем ясно на глас. Аз считам, че колегите ни си свършиха работата и категорично стоя зад тях.Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за предаването "Здравей, България" по Нова телевизия във връзка с ареста на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Главният прокурор отново коментира думите на вицепремиера Екатерина Захариев, че при ареста на районния кмет е премината границата. "Въпросът е какво се разбираше под "граница". Ако с израза "премината граница" се свързваше фактът, че обвиняемата трябваше, според изискванията на закона, да присъства на всички действия по разследването и конкретно на огледа, който бе извършен - на претърсването на автомобила, не мисля, че бе премината каквато и да е граница. Просто бе спазен законът. Не малка част от тези, които говорят за премината граница, са и хората, които определят законите в тази страна. Ако не бе осигурено присъствието на лицето там, критиките пак щяха да са от същите хора по същия гръмовен начин", заяви Цацаров.
Той отбеляза, че дали правата на човека са нарушени или не, определя законът. "Този закон не се определя, не се пише и не се приема от прокуратурата. А, че арестът е унизителен - спор за това няма. Но ще ми позволите да цитирам проф. Никола Филчев - "Няма арест, който да не е унизителен", добави той.
"Аз казах на глас това, което мисля. Преди мен министър Захариева каза на глас това, което мисли. Нито едното е укоримо, нито другото. Това, което бе важно за мен, бе да разбера дали позицията е лично на Екатерина Захариева и ли е позиция на българското правителство. Получих ясен отговори, че това не е позиция на българското правителство. След като стан ясно, че това не е позиция на българското правителство, аз мисля, че раздор между властите няма и не може и да има. Както изпълнителната власт не може да осъществява намеса в съдебната, включително и прокуратурата, така и съдебната не може да осъществява намеса в тази на изпълнителната. Всеки трябва да си знае правомощията", каза още главният прокурор.
Той коментира и думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която също заяви, че в случая границата леко е премината. "Г-жа Нинова е колега, ако не ме лъже паметта - тя е бивш следовател. Това е едно. Второ, г-жа Нинова освен лидер на опозиционна партия е и народен представител, който разполага със законодателна инициатива. Ако тя смята, че процедурата, залегнала в закона, води до унижение и до нарушаване на човешките права, абсолютно нейно право, а и възможност е да предложи изменения в закона, които да го приведат в съответствие на нейните разбирания", коментира Цацаров.
"Аз не мисля че това е отпор от страна на политиците. Не мисля, че трябва под общ знаменател да поставям всички политици. Отпорът е на първо място от някои от тях, защото работеща, действаща прокуратура и действаща антикорупционна комисия е съвършено неудобна за част от тях. Особено за една малка, но особено креслива извънпарламентарна част тя е особено неудобна, защото елиминира тяхната теза за бездействаща прокуратура и така на практика обезсмисля собственото им съществуване, сведено в момента до по-малко от 2%", заяви той.
"Най-голямата неистина беше, че парите са върнати т.е., че вещественото доказателство не съществува и оттук насетне целият процес е обречен на неуспех. Тази неистина беше повтаряна, повтаряна, повтаряна, защото им върши работа. Адвокатът работи за хонорар, това не е срамно, това не е лошо. Той осъществява функция по защита. Дали доказателствата са безспорни, решава съдът", каза още Сотир Цацаров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главният прокурор Сотир Цацаров: За провокация и за подхвърляне на пари по случая с кмета на „Младост“ и дума не може да става

Главният прокурор Сотир Цацаров: За провокация и за подхвърляне на пари по случая с кмета на „Младост“ и дума не може да става

24 Април 2018 | 17:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. За провокация и за подхвърляне на пари по случая с кмета на „Младост“ и дума не може да става. Това каза пред журналисти в Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Mисля, че тезите, развити от защитниците на г-жа Иванчева, са обясними – малко или много това са хора, на които се плаща, за да защитават позиции. Това е логиката на адвокатската професия. Вярно е, че бяха изложени тези, които са в пълен разрез с действителното положение и досъдебното производство – като това, че едва ли не парите са били предадени преди да са били поискани, но в крайна сметка доброто е, че предстои досъдебен процес и смятам, че колегите от Специализираната прокуратура ще извършат това бързо. В съдебната зала ще стане ясно колко от тези неща са истински и колко са плод на защитната теза. Но за провокация и за подхвърляне на пари и дума не може да става. Въпросът кога да бъде извършено самото задържане е бил въпрос, който е бил изцяло в оперативната преценка на наблюдаващите прокурори – те са избрали момент, свързан с това, кога е финализирано предаването на парите“, каза още главният прокурор.
На въпрос дали има СРС-та по случая, той отговори: „Този въпрос има дълга история, която е документирана по съдебния ред".
"Нека се съсредоточим върху фактите и да пропуснем спекулата. Прочетох наскоро, че спекулата е била първата стъпка към прокурорска диктатура – това са пълни глупости. Не мисля, че казуса „Иванчева“ е нещо, което да е изолиран случай в работата на Прокуратурата. За що се отнася до други казуси – нека припомня, че на следващия ден беше задържан с подкуп началник на полицейско управление, а днес се извършва проверка и в „Автомобилна администрация. Това не са изолирани случаи, просто на някого не са удобни“, каза още Цацаров.
Цветилена СИМЕОНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Георгиев: От СРС-тата, които сме използвали, се вижда, че парите са за Десислава Иванчева-категорично

Пламен Георгиев: От СРС-тата, които сме използвали, се вижда, че парите са за Десислава Иванчева-категорично

24 Април 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
София. Нямам никаква информация за други лица. От СРС-тата, които сме използвали, се вижда, че парите за г-жа Иванчева, категорично. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев в отговор на въпрос кметът на „Младост“ Десислава Иванчева ли е била крайният получател на парите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашите служители запазват местопроизшествието, нищо друго. Да не влезе някой, да не отвори вратата на колата. Всичко трябва да се запази до момента на огледа да няма никаква промяна“, обясни той. Попитан дали служители на Антикорупционния орган са пречили на Десислава Иванчева да говори Пламен Георгиев коментира: „Разбира се, че не са. Нямаме право по закон, повтарям го за сетен път“. „Работата ни приключва до момента на спиране на колата“, изтъкна председателят на Антикорупционния орган. В отговор на въпрос някой превишил ли си е правомощията при ареста на Десислава Иванчева той посочи: „Казах го страшно много пъти. Прокуратурата си свърши правилно работата. Оценката ми е като наблюдател, в крайна сметка нямаме правомощия в тази сфера“. „Ако това не беше извършено на място, ако бяха преместили автомобила например пред Районното първият въпрос щеше да бъде защо трябваше да се мести и на друго място да се намират парите“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Георгиев: Заявявам категорично, че част от парите за подкупа са намерени в автомобила на Десислава Иванчева, а друга част - в посредника

Пламен Георгиев: Заявявам категорично, че част от парите за подкупа са намерени в автомобила на Десислава Иванчева, а друга част - в посредника

24 Април 2018 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Абсолютно категорично мога да заявя, че част от парите са намерени в автомобила на Десислава Иванчева, а друга част - в посредника. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нямаме никакви правомощия по задържане, така че реално не сме участвали, нито в задържането й, нито в описването. Нямаме дори полицейски функции“, посочи той. В отговор на въпрос има ли още сигнали срещу кмета Иванчева и повдигане на нови обвинения Пламен Георгиев коментира: „Нямам право, знам колкото вас. Не ми е работа да знам тези неща, има досъдебно производство. Единственият, който може да прецени дали ще има обвинение и да съобщи за нови свидетели, които са постъпили е Прокуратурата“. Попитан дали в Антикорупционния орган са постъпвали други сигнали председателят посочи: „Които сигнали е имало, сме ги подали. Не искам да изпадам в конкретика. Имахме разговор с Иван Гешев и той ме помоли да спрем да говорим в конкретика за досъдебно производство, което е висящо. Наистина не е редно да обсъждаме такива въпроси, има следствена тайна“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Кметът на „Младост“ подаде заявление за платен отпуск, а от нейния адвокат бе определен заместващ

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Кметът на „Младост“ подаде заявление за платен отпуск, а от нейния адвокат бе определен заместващ

23 Април 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на „Младост“ подаде заявление за платен отпуск, а от нейния адвокат бе определен заместващ. Това каза пред журналисти кметът на СТолична община Йорданка Фандъкова във връзка със случая в „Младост“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Фандъкова обясни, че Иванчева е замествана от един от заместник-кметовете на района. „Надявам се да се нормализира работата, защото е много сериозна. Преди малко коментирахме една много важна задача, която имат кметовете на „Панчарево“ и „Младост“, а именно да подпомогнат Пътната агенция за придобиването на земя за разширението на околовръстния път“, заяви Фандъкова. Тя изрази надежда екипът бързо да си възстанови ритъма на работа, за да не страдат гражданите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: В момента, в който е текло разследването срещу Десислава Иванчева, аз съм се срещал с нея, за да правим парка в „Младост“

Премиерът Бойко Борисов: В момента, в който е текло разследването срещу Десислава Иванчева, аз съм се срещал с нея, за да правим парка в „Младост“

23 Април 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
София. В момента, в който е текло разследването срещу Десислава Иванчева, аз съм се срещал с нея, за да правим парка в „Младост“. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, след представянето на резултатите от проверки за незаконната търговия с цигари, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Мисля, че и Министерството на спорта, и МВР това, което набелязаха, правят, продължават да правят, вече знам, че дори камерите на Националния стадион „Васил Левски“ са сменили. Цялото общество трябва не само да ги подкрепя, а да негодува срещу подобни деяния. Достатъчно строги са в момента, за да се налага да ги надъхвам повече. Когато ги надъхаш повече полицаите и жандармерията, следващият път те ще вложат повече сила и ще имаме друга тема на разговор. Малко ще стане като с кмета на „Младост“, коментира Борисов във връзка с полицейските служители, които пострадаха заради хвърлена бомбичка по време на мача Левски-ЦСКА.
За показния арест на Десислава Иванчева, премиерът заяви: „Зададох и аз въпрос като вас, че това толкова дълго стоене на мястото, където бяха задържани, отговорът, който ми дадоха и аз го приемам е, че всяка една банкнота трябва да се опише по номер, да се провери от втори човек с всичките им буквички от двете страни и понеже са много банкноти, това изисква много време. Когато навремето преди няколко години имаше, да не казвам имена, беше оправдан човекът, защото пликът с пари не беше отворен да опишат, че са вътре, и това беше достатъчно основание и правилно в съда да падне обвинението“. Той посочи, че затова сега са се били презастраховали в тази посока. „Понеже чух различни спекулации, мога да кажа, че преди 20-30 дни кметицата или кметът на „Младост“ беше при мен, пратих я при Фандъкова, говорихме за парка до църквата да помогнем финансово и да стане едно прекрасно място. През цялото време съм поддържал отлични отношение, както знаете с всички кметове, независимо дали са от ГЕРБ или която и да било друга партия. Не приемам абсолютно никаква спекулация на тази тема. Бих посъветвал колегите друг път да бъдат по-експедитивни, за да може да не се получава нещо, което всички искаме – борба с корупцията, а след това дни наред да се обясняваме защо и как е проведена самата операция. Така ми беше отговорено – преброяването на толкова много банкноти“, подчерта премиерът и добави, че една цифричка, ако се сбърка от тези, които ги описват, може да падне цялото дело след това. „Така ми обясниха. Неслучайно споменах, че в момент, в който е текло разследването, аз съм се срещал с кметицата да правим парка в „Младост“, който е до новата църква, която открихме. Не може никой да ме упрекне в каквото и да било“, каза още Бойко Борисов.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Законовите текстове са причина за многочасовия публичен арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева

Прокурор Иван Гешев: Законовите текстове са причина за многочасовия публичен арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева

23 Април 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. Законовите текстове са причина за многочасовия публичен арест на кметицата на „Младост” Десислава Иванчева, а нищо от казаното от нея и адвокатите й по повод неуредици при спецакцията не отговаря на истината. Това каза в предаването „Тази сутрин” по бТВ ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.
Той обясни, че по закон при извършването на претърсване, то се прави само в присъствието на лицето, което използва обекта, в случая – служебният автомобил на Иванчева, който беше спрян от полицията и 5-6 часа остана заедно с Иванчева и нейната заместничка пред Спортната палата. Пред погледите на хиляди граждани и в прекия ефир на телевизиите.
„Това е лош късмет – лош късмет за нас, разследващите, и ние имаме семейства, никой от нас не иска да стои пред цяла България и да извършва тези действия. Това е стрес и за обвиняемите и семействата им. Не сме виновни, че госпожата, заместникът ѝ и посредника решиха да се срещнат в центъра на София, да извикат изнуденото лице, да вземат парите, да си ги разхвърлят в едно кафе и след това да тръгнат по този маршрут”, заяви Гешев.
По думите му не е имало как да се поеме рискът със 70 000 евро, които не са собственост на разследващите и затова се е действало при първия възможен момент.
„Обвиняемите в България могат да говорят абсолютно всичко, включително и да лъжат. Не носят наказателна отговорност. Работата на адвокатите е да подкрепят защитните версии на обвиняемите”, отговори им задочно Гешев.
По думите му претърсването е започнало от предна лява врата с пълно описване на всичко намерено и два след час-час и половина парите са били открити в багажника. По ръцете и телата на задържаните били открити следи от веществото, с което е маркирана сумата. Също и по части на колата, използвани от Иванчева, докато шофирала. Гешев призна, че знае всичко това от колегите си и не е чел обстойно документите.
По отношение на движението на подкупа, обвинителят посочи, че е имало „пазарлък” от средата на март и 70-те хиляди евро са били поискани от бизнесмена Александър Ваклин преди да му бъде направена „отстъпка” и за останалите му обекти в „Младост”. В отговор на въпроса дали тук всъщност няма провокация към подкуп, Иван Гешев определи това като „остарял за мен институт, който пречи на борбата с корупцията”: „Ние оправдаваме някой, който насила е взел – тогава е въпросът: Защо взе?” Той допълни, че в случая няма как да има провокация от изнудвано лице.
Парите на Ваклин сега са блокирани като веществено доказателство по делото. „Този човек, освен че страда от административния произвол и обикаля всички медии, за да се защити и да защити държавата, вместо държавата да го защити, се налага да търпи и други неблагоприятни последствия. Аз съм сигурен, че ще има и други неблагоприятни последствия”, коментира Гешев, но не каза какво има предвид.
Той на няколко пъти отбеляза, че дава може би прекалена публичност на факти от досъдебното производство, но, в същото време заяви и нещо „неофициално” отново срещу действията на общината в „Младост”: „Има голям инвеститор клас А, неофициално от тази фирма излизаха сигнали, че се процедира по този начин (с корупционен натиск – б.р.). В един момент собственикът, който е чужденец, е преценил, че няма да се сигнализира на правоохранителните органи”.
Попитан дали все пак не е бил унизителен арестът, той отговори: „Не смятам, че е унизително, ние спазихме закона. За мен унизително е да изнудваш инвеститори, да не си изпълняваш служебните задължения и да те няма в работния ден, който ти е приемен ден, унизително е за нещо, което си длъжен да направиш – една пощенска услуга, да очакваш някой да те почерпи. Унизително е тези пари да не влизат в ремонти, асфалт, социални дейности и пенсии”.
В началото на интервюто прокурор Иван Гешев подчерта, че всеки е невинен до доказване на противното.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: При операцията по задържането на  кмета на „Младост“ се преигра

Румен Петков, АБВ: При операцията по задържането на кмета на „Младост“ се преигра

21 Април 2018 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. При операцията по задържането на кмета на район „Младост“ се преигра. Това коментира Румен Петков, бивш вътрешен министър и член на ИБ на АБВ, в интервю за Радио „Фокус“ по повод ареста на кмета на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева по обвинение за взимане на подкуп в особено големи размери. Той допълни, че от АБВ са категорични, че в борбата с корупцията не трябва да има компромиси, но по конкретния случай мярката е изпусната. Румен Петков допълни, че всичко е можело да се случи при закрити врати и да не става публично достояние.
Той коментира и въпроса дали това не е опит на българските служби да покажат, че се борят с корупцията. „Аз мисля, че този комплекс, че трябва да покажем на някого нещо - в конкретния случай, че трябва да покажем на Европа, че България се бори с корупцията, трябва да бъде загърбен. Ние трябва да убедим обществото, да убедим народа в институционната нетърпимост към корупцията, в способността за ефективни действия на звената, които са призвани да се борят с корупцията. Ако се водим от целта – да убедим Европа, ще направим много груба грешка“, посочи Румен Петков.
Според него повдигането на обвинения срещу Десислава Иванчева и последващите действия на разследващите органи би трябвало да доведат до развръзка, която се очаква от обществото, а именно - да се преодолеят съмненията, че това е постановка и да се докаже, че действително става дума за корупционни действия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адвокат Ирен Савова: Парите за подкупа на Десислава Иванчева са осигурени преди да бъдат поискани

Адвокат Ирен Савова: Парите за подкупа на Десислава Иванчева са осигурени преди да бъдат поискани

21 Април 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
София. Парите за подкупа на кмета на район „Младост” Десислава Иванчева са осигурени преди да бъдат поискани от нея. Това каза адвокатът Ирен Савова, защитник на зам.-кметицата на района Биляна Петрова. „Парите, които Ваклин е предал на следователите за въпросния подкуп са предадени на 2 април. В постановлението за привличане като обвиняема на Десислава Иванчева пише, че подкупът е поискан на 13 април. Как така едни пари вървят изпреварващо по-бързо преди да бъдат поискани?”, попита Савова.
„В никакъв случай нито един български гражданин не може да бъде поставян в такова унизително положение”, категорична е Ирен Савова по повод показния арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова.
„Отидох към 16:30 ч. при тях. Нямаше никакъв проблем по отношение на моя допуск, но картината при тях беше наистина покъртителна от гледна точка на състоянието, в което се намираха и двете”, каза Савова.
По думите ѝ на двете жени не било позволено да отидат до тоалетната от момента на задържането, не им била осигурена и вода.
„Можете ли да си представите по какъв начин е уронено достойнството на такъв човек? Какъв е проблемът да ги спре полицията или органите на реда, да ги помолят да карат след тях, при тях да седнат хора, които да гарантират, че няма да изядат парите или да ги хвърлят, да се отиде до най-близкото полицейско управление и там да се извършат всичките действия?”, отново попита Савова.
Според нея на прокуратурата ще ѝ бъде много трудно да докаже това престъпление. Тя и адвокатът Иван Иванов, който също участва в разговора в студиото, определиха доказателствата като „твърде крехки”.
Относно химическото вещество, от което ръцете на Десислава Иванчева и Биляна Петрова „светнали като коледни елхи”, Савова уточни, че наличието на веществото е спорно.
Адвокатите потвърдиха, че от ръцете на Иванчева е светнала само външната страна на дланта, като там веществото е попаднало най-вероятно от подписване на протоколите, върху които са броени парите.
„Те бяха в непрекъснат досег с парите след задържането им. Парите се брояха до колата от клекнали следователи, аз бях също непрекъснато до тях. Сигурно и на мен да ми бяха взели проби, щях да светна по същия начин”, каза Савова.
Адвокатите уточниха също, че по делото няма СРС-та.
„Няма доказателства Иванчева да е взимала подкуп”, категорични са юристите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ваклин, бизнесменът, подал сигнал срещу Иванчева: Няма заговор, тя сама си поиска парите

Александър Ваклин, бизнесменът, подал сигнал срещу Иванчева: Няма заговор, тя сама си поиска парите

21 Април 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Няма заговор срещу Десислава Иванчева, тя сама си поиска парите. Това заяви бизнесменът Александър Ваклин в предаването "Събуди се" по Нова телевизия. Ваклин потвърди, че именно той е бил изнудван от кмета на район "Младост" Десислава Иванчева да плати подкуп от 250 000 евро. В петък в Специализирания наказателен съд Иванчева съобщи, че инвеститорът, подал сигнала срещу нея е Ваклин. Той е сезирал органите на реда за искане на 250 000 евро за съобщителна процедура.
Той бе категоричен, че няма заговор срещу кмета на район "Младост".
„Трябва да се прекрати една порочна практика. За съжаление Десислава Иванчева наистина си поиска парите и сама определи мястото и времето, по което да й бъдат дадени. Няма заговор”, категоричен бе бизнесменът. "Служители в Общината бяха казали на служители в нашата фирма, че проблемът е личен. Потърсих контакт, за да видя защо е личен. Разбрах, че става дума за толкова много пари, когато се осъществи контакт с кмета. Но тези неща са обект на разследването, Прокуратурата разказа всичко подробно", добави той. "Видях адвокати, видях, че започнаха да спекулират с неща, които не са верни", добави той. „Направих четири опита да си запиша час за среща с кметицата на район „Младост” и да обсъдя с нея в официалното й приемно врем ситуацията. На нито една от тези срещи тя не дойде, а присъстваше някой неин заместник”, поясни Ваклин.
Относно ролята на бившия кмет на района Петко Дюлгеров, Ваклин заяви, че се е свързал с него случайно. "Не го познавах отпреди. Той осъществи контактна роля", добави той.
По думите му има неоспорими доказателства срещу Десислава Иванчева. "Никой не е искал да стане такъв цирк. Показността е по вина на г-жа Иванчева. Тя си избра времето и мястото, а то не беше подходящо. Това се случи пред министерство – какво очаквате”, коментира още Александър Ваклин.
Бизнесменът е на мнение, че тя се е превърнала в „синдром на човек, почувствал се над закона”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съдът остави в ареста кмета на "Младост" Десислава Иванчева (ОБЗОР)

Съдът остави в ареста кмета на "Младост" Десислава Иванчева (ОБЗОР)

20 Април 2018 | 21:24 | Агенция "Фокус"
София. Специализираният наказателен съд уважи искането на Прокуратурата и постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвинения в подкуп кмет на район "Младост" Десислава Иванчева. Така Иванчева остава в ареста за постоянно. Същата мярка съдът постанови и спрямо Биляна Петрова и Петко Дюлгеров. За деянието, в което е обвинена тя, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" за срок от 10 до 30 години.
В съдебната зала присъстваха само Иванчева и Петрова. Те бяха доведени от охраната на Спецсъда с белезници и отрекоха да са изнудвали строителен предприемач. Предположиха, че намерените по време на ареста пари са били подхвърлени и обявиха, че са жертва на сценарий, зад който стои третият задържан – бившият кмет на района Петко Дюлгеров. Според Десислава Иванчева сигналът е бил подаден от строително-инвестиционното дружество ВАКЛИН ГРУП, чийто собственик е Александър Ваклин. „Пари не сме пипали, не сме взимали, не сме искали и не сме получавали“, заяви Десислава Иванчева през стъклената преграда в залата. Според държавното обвинение има достатъчно свидетели, които уличават Иванчева, че е искала услуги и пари, за да пусне определени инвестиционни проекти. Според адвоката на кмета Марин Марковски и другите адвокати обаче няма такива доказателства, става дума за инвеститорски интереси, които Иванчева е засегнала. Защитата заяви, че не е имало разрешение от съда да бъдат белязани парите за подкупа и няма как да бъдат доказателство. Десислава Иванчева коментира, че е имало заговор срещу нея, за да стане Румен Русев служебен кмет на „Младост“. Адвокатът й Марковски изтъкна, че е намерено вещество само по дланите й, а ако наистина е пипала парите, следи е щяло да има и по волана на автомобила. Според Прокуратурата веществото, с което са били маркирани парите, е намерено по шофьорската седалка и по сенника.
„Фокус“ припомня: Кметът на район „Младост“ беше задържана при зрелищна акция, която продължи 10 часа на 17 април. Разследващите обискираха автомобила й и откриха 70 хил. евро. През цялото време кметът на „Младост“ стоя с белезници пред Спортната палата. Късно през нощта, когато акцията приключи, Десислава Иванчева заяви, че задържането й е клопка, а парите са подхвърлени в колата й. От Специализираната прокуратура обясниха цялата схема с подкупи в „Младост“. При претърсването на кабинета и колата на Десислава Иванчева са намерени стотици забавени преписки. До Прокуратурата и Антикорупционния орган са подадени множество сигнали за неправомерни действия в Община "Младост". Досъдебното производство срещу кмета Иванчева е образувано през февруари, проверката по него е извършвана още от началото на декември. Разпитани са много свидетели и са използвани СРС-та. Строителен предприемач е помогнал на полиция и Прокуратура да заловят Иванчева с подкупа. Той се е обърнал към властите след като кметът на „Младост“ му е поискал 250 хил. евро, за да реши проблема му. Казано му е, че щом има и други инвестиционни намерения трябва да плати около 1,1 млн. евро, като в резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Около 20 души протестират пред Спецсъда в подкрепата на задържаните кмет и зам.-кмет на район „Младост“

София: Около 20 души протестират пред Спецсъда в подкрепата на задържаните кмет и зам.-кмет на район „Младост“

20 Април 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
София. Около 20 души протестират пред сградата на Специализирания съд в подкрепата на задържаните кмет и зам.-кмет на район „Младост“ – Десислава Иванчева и Биляна Петрова, предаде репортер на Агенция „Фокус. Протестиращите скандират „Вие сте позор, оставка и затвор“ и носят плакати с надписи: „Ние сме Деси и Биляна“, „Стройте магистрали, а не софийските квартали“. Гражданите не пречат на движението. Намират се на тротоара на на ул. „Черковна“ в посока Румънското посолство.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адв. Марин Марковски: Светналите като коледна елха ръце на Десислава Иванчева са мечтата на прокуратурата - обаче това няма отношение към фактите

Адв. Марин Марковски: Светналите като коледна елха ръце на Десислава Иванчева са мечтата на прокуратурата - обаче това няма отношение към фактите

20 Април 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Светналите ръце като коледна елха е мечтата на прокуратурата – обаче това няма отношение към фактите. Това каза пред журналисти адвокатът на Десислава Иванчева Марин Марковски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос компрометирани ли са доказателствата по делото с кмета на „Младост“ Десислава Иванчева, адвокатът заяви: „Тези, които са приложени са компрометирани. С тях и без тях, няма никакви доказателства, за това, че тя на 17 април 2018г. е искала 500 хил. евро". Той посочи, че многократно е обяснил ясно и просто, че ръката на Иванчева е светнала в тази част, с която е подписала протокола. „Това абсолютно изключва тя да ги е хващала. Това е докосване“, допълни Марковски. Според него изводът от светването на дясната й ръка означава, че няма как Иванчева да е броила пари.
На въпрос как ще коментира, че по кормилото на колата няма следи от това вещество, Марковски посочи, че след като тя не е взимала парите, няма как да има следи. Във връзка с обясненията на посредника - бившия кмет на района Петко Дюлгеров, Марковски заяви, че когато се прави самопризнание, адвокатът се интересува от това какви факти са свързани с неговия клиент. „Той вътре казва: „Аз нея не съм я виждал“. Следователно в неговите показания, той не е казал, че е разговарял с Иванчева. Дюлгеров не казва, че тя го е изнудвала. В неговите показания няма такова нещо“, заяви адвокатът на Иванчева. По думите му в показанията на Дюлгеров не се споменава името на Иванчева. Според него Иванчева няма никакво отношение към попадането на парите в багажника й. Марковски заяви, че има подозрения за политически и бизнес интереси. "Кой има интерес? Когато се строят 12 500 кв. м площ, има разрешително за строеж, дадени няколко милиона евро, за да се строи. Смятате ли, че няма интерес да се строи по такъв начин, че бързо да станат апартаменти и да се продадат бързо. Как да няма интерес, става въпрос за милиони“, каза Марковски. На въпрос кой иска да вземе милионите, той отговори: "Такъв има всеки, който може да взима милиони в България".
Виктория КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева пред съда: Моля да бъда освободена поради липса на доказателства

Кметът на "Младост" Десислава Иванчева пред съда: Моля да бъда освободена поради липса на доказателства

20 Април 2018 | 16:22 | Агенция "Фокус"
София. Моля да бъда освободена поради липса на доказателства. Това каза кметът на "Младост" Десислава Иванчева в последната си дума пред съда, предаде репортер на Агенция "Фокус". Иванчева допълни, че няма къде да се укрива.
От своя страна зам.-кметът на района Биляна Петрова заяви, че вкъщи ще бъде по-полезна на обществото. Тя обеща, че няма да пречи на разследването.
По време на заседание адвокатът на Иванчева - Марин Марковски заяви, че според него държавното обвинение не е посочило доказателство, че са поискани 500 хил. лв. подкуп. По думите му вижданията на прокуратурата не стъпват на доказателства. Марковски заяви, че няма причина Иванчева да остане в ареста.
Очаква се след анализ съдът да се произнесе в 17.45 часа. по мерките на тримата обвиняеми - Десислава Иванчева, Биляна Христова-Петрова и Петко Дюлгеров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева: Пари не сме пипали, не сме взимали, не сме искали и не сме получавали

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева: Пари не сме пипали, не сме взимали, не сме искали и не сме получавали

20 Април 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Пари не сме пипали, не сме взимали, не сме искали и не сме получавали. Това каза пред журналисти кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Иванчева бе доведена в съдебната зала заедно със заместническата й Биляна Петрова. Двете бяха в обособено пространство зад стъкло. Наложи се Иванчева и Петрова да подвикват към журналисти, за да могат да бъдат чути.
Относно бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, който също е обвиняем за взимане на подкуп в особено големи размери, Иванчева заяви: „Той не ни е давал никакви пари. Просто са намерени в служебната кола, в някакво кашонче“. На въпрос кога са били подхвърлени парите, тя уточни: „Когато ни обискираха. 5 часа седяхме без адвокат“.
На въпрос дали е ходила в кафенето в градинката „Кристал“ и имала ли среща с Дюлгеров, Десислава Иванчева потвърди, че са пили кафе. „Пари не сме пипали, не сме взимали, не сме искали, не сме получавали. Парите са вероятно подхвърлени. Няма да си държа пари в отворен кашон с мен", поясни тя. Иванчева каза още, че без опис са претърсени двете дамски чанти и кашона с пари. "Жабките, страничните врати, цялото това пространство не са претърсвали, проверявали и описвани, което означава че всичко е било подметнато и намерено“, обясни тя.
"Парите бяха в колата, не са били в нас. Няма никакви отпечатъци", каза още Иванчева. "Няма никакви отпечатъци", повтори тя и добави, че ръцете ѝ са светели само отстрани, но не и по пръстите ѝ. По думите ѝ маркерът е попаднал случайно там от листа, на който е писала показанията си.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата: Не се извършва проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема  Десислава Иванчева

Прокуратурата: Не се извършва проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема Десислава Иванчева

20 Април 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. В прокуратурата не е разпоредена и не се извършва каквато и да е проверка на действията на наблюдаващите прокурори и разследващите органи по досъдебното производство, по което обвиняема е кметът на Район Младост – Столична Община - Десислава Иванчева. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Започна разглеждането на мярката за неотклонение на кметицата и зам.-кметицата на „Младост“, двете присъстват на заседанието

София: Започна разглеждането на мярката за неотклонение на кметицата и зам.-кметицата на „Младост“, двете присъстват на заседанието

20 Април 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. В Специализирания наказателен съд се гледа внесеното искане от страна на Специализирана прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Десислава Иванчева, Биляна Христова-Петрова и Петко Дюлгеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тримата са с повдигнати обвинения по чл. 302а НК – подкуп в особено големи размери. В съдебната зала присъстват Иванчева и Петрова. Те бяха доведени от охраната на Спецсъда с белезници. В началото на заседанието Иванчева се обърна към журналистите в залата като заяви, че не са взимали пари, а всичко е било подхвърлено.
Агенция „Фокус“ припомня: Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева, зам.-кметът Биляна Петрова и бившия кмет на района Петко Дюлгеров са привлечени като обвиняеми за взимане на подкуп в особено големи размери. За това престъпление законът предвижда наказание от 10 до 30 години „лишаване от свобода“, с конфискация на част или на цялото имущество, и лишаване от права. Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха задържани във вторник, 17 април, при зрелищна акция, която продължи 10 часа. Разследващите обискираха автомобила й и откриха 70 хил. евро. През цялото време кметът на „Младост“ стоя с белезници пред Спортната палата. Късно през нощта, когато акцията приключи, Десислава Иванчева заяви, че задържането й е клопка, а парите са подхвърлени в колата ѝ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираният наказателен съд ще гледа мярката за неотклонение на районния кмет на "Младост" и другите двама обвиняеми за подкуп

Специализираният наказателен съд ще гледа мярката за неотклонение на районния кмет на "Младост" и другите двама обвиняеми за подкуп

20 Април 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
София. Днес в Специализирания наказателен съд беше внесено искане от страна на Специализирана прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Десислава Иванчева, Биляна Христова-Петрова и Петко Дюлгеров с повдигнати обвинения по чл. 302а НК – подкуп в особено големи размери. Това съобщиха от пресцентъра на Специализирания наказателен съд. Делото ще се разгледа от 6 състав на Специализирания наказателен съд и е насрочено за 13.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура внесе искане за мерки „Задържане под стража“ на тримата обвинени за корупционни действия в район "Младост"

Специализираната прокуратура внесе искане за мерки „Задържане под стража“ на тримата обвинени за корупционни действия в район "Младост"

20 Април 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за вземане на мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на тримата обвинени за корупционни действия в столичната Община „Младост“. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Предстои съдът да насрочи за днес съдебното заседание по мерките.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Подкрепяме изцяло действията на българските институции в борбата с корупцията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Подкрепяме изцяло действията на българските институции в борбата с корупцията

20 Април 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Подкрепяме изцяло действията на българските институции в борбата с корупцията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването "Тази сутрин" по бТВ във връзка с ареста на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева. "Този корупционен случай е много ясен знак, че държавата ще бъде безкомпромисна към всеки един, който реши да се възползва от служебното си положение да се облагодетелства", заяви Цветанов. Той посочи, че всяка подобна операция се извършва под прякото наблюдение на прокурор, който решава какви да бъдат предприетите действия и кога да започне дадената операция.
"Действията на органите са били да документират и да съберат достатъчно доказателства, които да бъдат необорими в съдебната фаза и да може действително да имаме осъдителна присъда", заяви Цветанов.
Той коментира, че не е запознат с начина на планиране на акцията, но гледайки отстрани може да се предположи, че би могло да се предприемат действия, които да могат да защитят достойнството на задържания, защото докато Десислава Иванчева не бъде осъдена се ползва от презумпцията за невинност.
Цветанов каза още, че докато той е бил министър на вътрешните работи е имало показни акции, но корупционният натиск към всички, които имат отношение към държавните институции е бил под 9%, а след идването на БСП на власт този натиск е достигнал 39%.
"Толерирам и подкрепям агресивните действия на правоохранителната система и прокуратурата, за да можем да противодействаме на тази корупция, защото това е най-чувствителната тема за обществото", каза още Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Продължавам да считам, че при задържането на Десислава Иванчева леко са преминати границите, но e похвално, че се показва, че органът работи

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Продължавам да считам, че при задържането на Десислава Иванчева леко са преминати границите, но e похвално, че се показва, че органът работи

20 Април 2018 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. Продължавам да считам, че за задържането на Десислава Иванчева леко са преминати границите, но e похвално, че се показва, че органът работи. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия във връзка със задържането на кмета на столичния район „Младост“ и последвалия коментар на главния прокурор Сотир Цацаров пред Агенция "Фокус" на нейно изказване. „Ако ме питате дали се страхувам - не, не се страхувам, ако това е да изразявам позицията си. Ако ме питате дали имам намерение да водя войни – не, аз съм миролюбив човек и смятам, че трябва да се изчистват противоречията. Ако ме питате дали считам, че леко са преминали границите – да, продължавам да го считам. Моето изказване беше в отговор на въпрос на журналист, когато обяснявахме ситуацията с „осветляването“, както поиска президента. Уважавам работата на колегите, които са работили за разследване и разкриване на това престъпление, което ще се докаже в съда“, коментира Захариева.
Тя посочи, че Министерството на правосъдието работи по анализа на Прокуратурата за облекчаване на Наказателно-процесуалния кодекс в областта на начина за събиране на доказателства. „Да, Иванчева е трябвало да стои там, защото е трябвало да присъства на обиска. Това, което наистина и е интересно в този дебат, е, че нещата не са черно-бели. Хора, които твърдят, че едва ли не затова, че е стояла четири часа, тя е невинна – това е пълен абсурд. Както обясниха разследващите, такава акция се прави дълго време. Тази община определено не вървеше добре“, каза още вицепремиерът и обясни, че нещата не бива да се поляризират.
„С г-н Сотир Цацаров не се виждам вече, но се чуваме, като последния път беше за случая със Желяз Андреев. За случая с кмета на „Младост“ не сме говорили, но като се върне ще се радвам да се видим. Това, че се разследват престъпления за корупция е много похвално, това че се правят такива акции и се показва, че органът работи - също. Дълго време е следено, много хора са работили – поздравявам ги. Но не бива да приемаме всичко като лична нападка, напротив – това е начин да ставаме по-добри. Аз лично в никакъв случай не съм искала да нападам никого, напротив – изразих позиция в отговор на въпрос. Това е моя позиция, но може би има различни оценки от кабинета. Нека да седнем с главния прокурор и да обсъдим, какво да направим в НПК, за да подобрим процеса. Трябва да използваме всички механизми в борбата с корупцията по високите етажи на властта“, коментира Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се прокуратурата да поиска постоянния арест на районния кмет на „Младост” Десислава Иванчева

Очаква се прокуратурата да поиска постоянния арест на районния кмет на „Младост” Десислава Иванчева

20 Април 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се прокуратурата да поиска постоянния арест на районния кмет на „Младост”, която беше задържана при акция преди 3 дни. Днес изтича 72-часовото ѝ първоначално задържане. Десислава Иванчева е с повдигнато обвинение за подкуп в особено големи размери, като законът предвижда за това деяние наказание от 10 до 30 години затвор.
Агенция "Фокус" припомня: Десислава Иванчева беше задържана при зрелищна акция, която продължи 10 часа на 17 април. Разследващите обискираха автомобила й и откриха 70 хил. евро. През цялото време кметът на „Младост“ стоя с белезници пред Спортната палата. Късно през нощта, когато акцията приключи, Десислава Иванчева заяви, че задържането й е клопка, а парите са подхвърлени в колата й.
От Специализираната прокуратура обясниха цялата схема с подкупи в „Младост“. При претърсването на кабинета и колата на Десислава Иванчева са намерени стотици забавени преписки. До Прокуратурата и Антикорупционния орган са подадени множество сигнали за неправомерни действия в Община "Младост". Досъдебното производство срещу кмета Иванчева е образувано през февруари, проверката по него е извършвана още от началото на декември. Разпитани са много свидетели и са използвани СРС-та. Строителен предприемач е помогнал на полиция и Прокуратура да заловят Иванчева с подкупа. Той се е обърнал към властите след като кметът на „Младост“ му е поискал 250 хил. евро, за да реши проблема му. Казано му е, че щом има и други инвестиционни намерения трябва да плати около 1,1 млн. евро, като в резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва, както при ареста на кмета на „Младост“, това има обратен ефект

Румен Петков, АБВ: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва, както при ареста на кмета на „Младост“, това има обратен ефект

19 Април 2018 | 19:39 | Агенция "Фокус"
София. Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва, както при ареста на кмета на столичния квартал „Младост“. Това заяви в ефира на БТВ членът на ИБ на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на ПП АБВ. Според него показността на акцията е преминала границата на обществено търпение и вече компрометира действията на правоохранителните органи в публичното пространство. „Когато се мине една граница ефектът е обратен. Не знам дали прави впечатление, но в социалните мрежи жената започва да се героизира. Тя вече е жертвата. И наистина, не може за две дами, които сумарно надали имат 90 кг. общо, заради тях да изкараш две дузини полицаи, да изкараш жени с маски. Не се прави така. И когато от АБВ предупреждавахме, че по този начин направена антикорупционната комисия, с такива правомощия, няма да изпълнява качествено функциите си. Защото ние от АБВ направихме дискусия с участието на адвокати, юристи, на академичната мисъл на България и проблемите се чуха много ясно. Затова пак казвам, подобни преигравания ще доведат до обратен ефект в обществото“.
„Тази акция е направена на принципа „да попаднеш в медиите“. Да видят хората, че имаме маски за полицията, че имаме стройни жени, които са с маски. И затова две жени да ги държиш два часа „диван чапраз“ пред Спортната палата да ги види цяла България. При това да натовариш движението в района, да изнервиш пътникопотока… По този начин ние дискредитираме борбата с корупцията, с престъпността като цяло. И когато създаваме такива явления като тази антикорупционна комисия, на мен ми е много интересно как ще се чувстват днешните управляващи, когато вече не са управляващи и ги посрещнат пред Спортната палата в София и ги държат така 3-4 часа на показ“, посочи той.
Според Петков начинът, по който е проведена акцията срещу кмета на квартал „Младост“ може да изправи страната ни пред дело в Съда по правата на човека в Страсбург, където страната ни вероятно ще бъде осъдена, независимо от това дали вината на Десислава Иванчева бъде доказана и дали тя ще бъде осъдена по повдигнатите й обвинения за искане и вземане на подкуп. „Битката с корупцията е от жизнена необходимост за България, но този гяволък с тази акция ще го плащаме всички. За това още днес трябва да бъдат извадени, и то с големи букви, имената на тези, които са я разпоредили и да знаем, че благодарение на тях всички ние ще платим едни пари на тази жена, заради начина, по който се отнесоха с нея, дори и тя да бъде осъдена“.
Петков бе призован за коментар и по отношение на кандидатурата на Ивайло Калфин за ръководител на ОЛАФ, която среща изключително сериозна подкрепа от членовете на Комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент. „Това е въпрос на позиция, която трябва да заеме правителството ни. И ако ГЕРБ не подкрепят г-н Калфин, това ще бъде национално предателство. Защото България в момента има огромен шанс един достоен и уважаван политик, един авторитет и изключително честен човек, с изключителна подготовка и като финансист, и като международник, да заеме тази позиция“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Прокуратурата си свърши работата по единствения възможен по закон начин по случая с кметицата на столичния район "Младост"

Пламен Георгиев, КПКОНПИ: Прокуратурата си свърши работата по единствения възможен по закон начин по случая с кметицата на столичния район "Младост"

19 Април 2018 | 10:28 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата си свърши работата по единствения възможен по закон начин по случая с кметицата на столичния район "Младост". Това каза председателят на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в телефонно интервю за Агенция "Фокус" във връзка с изказването на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева за ареста на кметицата на столичния район "Младост". "Ако не ме лъже паметта, чл. 162 от Наказателно-процесуалния кодекс предвижда как се извършва претърсване и изземване. Чл. 162, разбира се, говори за помещения, но в конкретния случай се прилага аналогично и за автомобил. Нашият закон е категоричен, че това процесуално-следствено действие, за да има после стойност, трябва да се извърши в присъствието на лицето, което ползва в случая автомобила, т.е. г-жа Иванчева. Единственият възможен начин да се извърши това претърсване е в присъствието на г-жа Иванчева и тя трябва да бъде поканена първоначално – дори законът го предвижда – да предостави търсените вещи, а след това започва и самото претърсване. Така че няма друг начин, по който да бъде извършено. Поради това, че сумата, която беше намерена, беше много голяма и отне, съвсем естествено, физически доста време да се опише всяка една банкнота, сериен номер. Разбирате, че ако това не беше направено, ако се сбърка например една цифра на една банкнота, това може да опорочи после целия протокол и се рискуваше, ако се опорочи това процесуално-следствено действие, а именно да се извърши в неприсъствието на г-жа Иванчева, после можеше да няма доказателствена стойност. Така че от тази гледна точка, за мен това е единственият законов начин да бъде проведено това действие – претърсване и изземване, и това беше причината г-жа Иванчева да бъде на мястото. От тази гледна точка, за мен прокуратурата си свършиха работата по единствения възможен начин", коментира Пламен Георгиев, нито знае какво ще бъде анализирано по случая.
"Стига толкова обещания. Обещанията за борба с корупцията бяха дотук. Оттук нататък вече има действия и мисля, че крайно време е, когато се виждат някакви положителни резултати, да се даде и съответната оценка за това, което е свършено", заяви Георгиев.
Той заяви, че споделя мнението на вицепремиера Захариева, че никой не е щастлив от оправдателни присъди, но му е много странно такова изказване да се прави в контекста на една за успешна акция. "Разбира се, тепърва съдът ще оцени нашите действия, но с оглед обема на събраните доказателства, за мен тук, конкретно по този случай, има пълни основания. Даже като бивш прокурор мога да кажа, че аз бих бил щастлив да работя по един случай с толкова изобилстващи доказателства и наистина не знам в какъв контекст е направен този коментар", отбеляза Георгиев.

Агенция "Фокус се обърна с еднакви въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев във връзка с изказването на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева за ареста на кметицата на столичния район "Младост". Отговорите им четете по-късно в раздел "Мнение"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на "Младост" са прехвърлени границите

Гл. прокурор Сотир Цацаров: Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на "Младост" са прехвърлени границите

19 Април 2018 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на "Младост" са прехвърлени границите. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров в телефонно интервю за Агенция "Фокус" от Рим, където той е на работно посещение, във връзка с изказването на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева за ареста на кметицата на столичния район "Младост". "Всеки има право на позиция, както и на това да я изрази открито. Смущаващото в случая е, че думите – а точните думи бяха „прехвърлиха се границите“ – са изречени не от кой да е, а от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа, и не къде да е, а на официален брифинг в Министерския съвет, непосредствено след приключване на редовното заседание на правителството. Въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и особено към новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, при положение, че в случая става дума за първото им общо разследване за тежко корупционно престъпление. Въпросът е доколко това послание кореспондира широко прокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на правителството. Най-после въпросът е дали твърдението, че още първите успешни съвместни действия на прокуратурата и комисията са прехвърлили границата е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер огласява на глас. Ако посланието, отправено към нас, е, че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има", коментира Цацаров.
Главният прокурор заяви, че няма представа за какъв анализ говори министър Захариева, когато заявява, че по случая ще се извърши анализ. "Няма как обаче тя или който и да е друг представител на изпълнителната власт да има участие в анализа на доказателствата по това дело, което по закон е правомощие само на наблюдаващите прокурори и на разследващите органи. Иначе досега на анализи, планове и пътни карти сме се нагледали достатъчно. Отдавна вече е време за действие", добави той. Главният прокурор заяви още, че действително оправдателните присъди за корупция не радват никого, но той има доверие в колегите си.

Агенция "Фокус се обърна с еднакви въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев във връзка с изказването на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева за ареста на кметицата на столичния район "Младост". Отговорите им четете по-късно в раздел "Мнение"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Кметът на "Младост" е получила подкуп заради съзнателно забавени процедури

Прокурор Иван Гешев: Кметът на "Младост" е получила подкуп заради съзнателно забавени процедури

19 Април 2018 | 08:11 | Агенция "Фокус"
София. Подкупът, намерен в колата на кмета на "Младост" Десислава Иванчева, е получен заради забавени съзнателно процедури, според доказателства. Това каза ръководителят на специализираната прокуратура Иван Гешев в предаването "Денят започва" по БНТ.
Посредникът по получаване на подкупа е направил самопризнания, той е бивш кмет на район "Младост", добави Гешев." Трябвало е да се извърши процедура по изменение на работен устройствен план, което е работа на местната администрация, и отнема две седмици максимум. Това не е направено повече от година и инвеститорът е подал жалба към общинските съветници, не са предприети мерки от община Младост. Подкупът е поискан чрез посредник, който също е обвиняем, бивш кмет на община", каза още Гешев.
Той обясни, че преговорите за подкупа са траели повече от 3 месеца, не е бил единичен. Били са договорени 250 000 евро, като намерените 70 000 се оказаха първата вноска, а иначе сумите са били разсрочени по хода на строителството.
Той бе категоричен, че се изключва версията за подхвърляне на парите в колата на кметицата. Всичко е документирано със СРС-та, има и личен обиск на кмета на Младост, има достатъчно доказателства, че парите не са подхвърлени. Те са били белязани с вещество, което е намерено и по нея, засега това са фактите, съдът ще прецени дали са виновни, каза Иван Гешев.
Днес ще се решава дали да бъде поискан постоянен арест за Десислава Иванчева, нейната заместничка и посредника при предаването на подкупа.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева ще бъде обвинена за взимане на подкуп в особено големи размери- схемата „светна“ (ОБЗОР)

Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева ще бъде обвинена за взимане на подкуп в особено големи размери- схемата „светна“ (ОБЗОР)

18 Април 2018 | 21:19 | Агенция "Фокус"
София. Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева, зам.-кметът Биляна Петрова и бивш зам.-кмет на района са привлечени като обвиняеми за взимане на подкуп в особено големи размери. За това престъпление законът предвижда наказание от 10 до 30 години „лишаване от свобода“, с конфискация на част или на цялото имущество, и лишаване от права. Прокурор Иван Гешев посочи, че е възможно да им се повдигнат обвинения и за организирана престъпна група и пране на пари. Десислава Иванчева беше задържана при зрелищна акция, която продължи 10 часа на 17 април. Разследващите обискираха автомобила й и откриха 70 хил. евро. През цялото време кметът на „Младост“ стоя с белезници пред Спортната палата. Късно през нощта, когато акцията приключи, Десислава Иванчева заяви, че задържането й е клопка, а парите са подхвърлени в колата ѝ.
От Специализираната прокуратура обясниха цялата схема с подкупи в „Младост“. При претърсването на кабинета и колата на Десислава Иванчева са намерени стотици забавени преписки. До Прокуратурата и Антикорупционния орган са подадени множество сигнали за неправомерни действия в Община "Младост". Досъдебното производство срещу кмета Иванчева е образувано през февруари, проверката по него е извършвана още от началото на декември. Разпитани са много свидетели и са използвани СРС-та. Строителен предприемач е помогнал на полиция и Прокуратура да заловят Иванчева с подкупа. Той се е обърнал към властите след като кметът на „Младост“ му е поискал 250 хил. евро, за да реши проблема му. Казано му е, че щом има и други инвестиционни намерения трябва да плати около 1,1 млн. евро, като в резултат на преговори цената е слязла до 500 хил. евро. Организацията на Прокуратура, МВР и Антикорупционния орган е от 100 човека, които 20 дни са чакали Иванчева да вземе подкупа. Уредена е среща между кмета Иванчева, зам.-кмета Петрова и бивш зам.-кмет на „Младост“, който е посредник в предаването на сумата. Мястото на срещата е определено от Десислава Иванчева- кафе близо до градинката „Кристал“. „Изнудваното лице предаде сумата на посредника в едно кафе. Той се свърза с кметицата и зам.-кметицата, отиде при тях, седнаха, пиха кафе 2 часа, взеха си парите. Той си взе 14 хил. евро от тези 70 хил., което е неговата част, въпреки, че беше заявил, че няма да вземе пари от кметицата“, коментира прокурор Гешев и уточни, че посредникът е щял да вземе и 20% от изнудвания предприемач. 70-те хил. евро, с които е задържана Иванчева, е най-голямата сума, с която някой някога е задържан. Председателят на Антикорупционния орган Пламен Георгиев изтъкна, че Прокуратурата е събрала голям обем от годни доказателства за престъпно деяние на Десислава Иванчева.
В Министерски съвет вицепремиерът Екатерина Захариева коментира, че при ареста на Десислава Иванчева границите са малко прехвърлени. „Разбира се, от друга страна всеки трябва да внимава какво прави и дали извършва престъпление. Оттук нататък ще се направи анализ“, посочи тя.
Пред сградата на Община Младост и пред Съдебната палата граждани подкрепиха кмета и зам.-кмета, и изразиха недоволството си от начина, по който бяха арестувани. Гражданите носиха плакати с надписи: „Лъжци! Ние сме Деси и Биляна“, „Мафиоти, стига вече сценарии и постановки! От гражданите“, „Държава и мафия заедно срещу Иванчева и „Младост““. Пиарът на район „Младост“ Петър Кърджилов заяви, че Десислава Иванчева е настъпила интересите на няколко големи инвеститори за стотици милиони левове в интерес на гражданите. „Няма фирма и няма подкуп. Ръководството на района сме на мнение, че това е инсценировка срещу нея“, посочи той и обяви, че ще бъде заведено дело в Европейския съд за правата на човека.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова не е имала планирана среща с Десислава Иванчева

Кметът на София Йорданка Фандъкова не е имала планирана среща с Десислава Иванчева

18 Април 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
София. Столичният кмет Йорданка Фандъкова заяви, че не е имала планирана среща с Десислава Иванчева вчера, нито е участвала в такава. Това съобщи Фандъкова пред журналисти, предаде бТВ.
„Кметът на район „Младост" е била в Столичната община по работа, което се случвало често, а от екипа на столичния кмет помагали на Иванчева, която не била много наясно с процедурите. Вчера тя е имала среща без предварителна уговорка със заместник-кмета Евгени Крусев по повод ремонти на улици, както и със заместник-кмета Ралица Стоянова. Това е сериозен казус, който е извън правомощията на Столичната община, да оставим компетентните органи да си свършат работата“, допълни Фандъкова.
„Трябва да кажа, че това, което видяхме, не ми беше приятно да го видя, не само защото е кмет, надявам се да има обяснение и причини за това“, коментира още Фандъкова в отговор на въпрос за вчерашното задържане на Иванчева.
Фандъкова и главният архитект на столицата Здравко Здравков категорично отхвърлиха твърдения, че терени, предназначени за зелени площи, могат да бъдат застроени.
„Направиха се неверни внушения, спекулира се със страховете, че могат да бъдат застроени т.нар. междублокови пространства“, каза Здравков в отговор на въпрос на пресконференция, на която столичният кмет представи програмата за ремонт и изграждане на пътна инфраструктура в София.
Целта на този закон беше именно защитата на комплексите и успокояването на ситуацията на напрежение в тях. Дали е "Младост", "Обеля" или "Овча купел", междублоковите пространства попадат в терени за широко обществено ползване.
„Много е опасно да се спекулира със страховете на хората, че тези терени могат да бъдат застроени. Тези терени не могат да бъдат застроявани по простата причина, че попадат под специфичната защита на чл. 11, в който те не могат да бъдат преотреждани за нищо друго освен за озеленяване“, категоричен беше Здравко Здравков.
„Въпросният параграф 28 не засяга комплексното застрояване, не само за "Младост", а за всички останали комплекси на територията на Столичната община, добави главният архитект. Защитата на зелените системи е категорично разписана с текстовете“, заяви Здравков и апелира да спре да се спекулира със страховете на хората, които да бъдат спокойни, че терените, които попадат в междублоковите пространства няма как да бъдат преотредени за нищо друго.
„Твърденията, че това е "вратичка" за застрояване на зелени площи в "Младост"“, категорично не са истина, коментира от своя страна кметът Йорданка Фандъкова.
Тя каза, че сутринта е помолила главния архитект на града да каже ясно и категорично, че съответният законов текст не се отнася за жилищните комплекси. „Ако имаше и грам възможност и съмнение за това, нямаше да позволя той да остане в закона“, заяви Фандъкова.
„Не съм гледала камери и нямам намерение, не е моя работа, в момента вървят сериозни разследвания, следствени действия“, каза кметът Фандъкова на въпрос, свързан с вчерашния арест на кмета на район "Младост" Десислава Иванчева.
„Всички институции и граждани сме длъжни да съдействаме, ако към нас има въпроси, така че ние със сигурност ще го направим“, каза Фандъкова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ГЕРБ в СОС: Политическите сили, които подкрепят действията на Десислава Иванчева, да отговорят защо не са подавали сигнали и не са поискали оставката й

ПГ на ГЕРБ в СОС: Политическите сили, които подкрепят действията на Десислава Иванчева, да отговорят защо не са подавали сигнали и не са поискали оставката й

18 Април 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме политическите сили, които системно подкрепят действията на кмета на район „Младост“ - представителите на ДСБ, БСП, Зелените, Нормална държава на Георги Кадиев, да поемат своята отговорност пред гражданите. В момента те дължат отговори – защо не са подавали сигнали до компетентните институции, след като сега твърдят, че са имали такава информация, защо не са поискали оставката й, защо не настояват за пълно съдействие с разследването. Това се посочва в позиция на политическата група на ГЕРБ в Столичния общински съвет по повод ареста на кмета Десислава Иванчева.
„Фокус“ публикува позицията без редакторска намеса: „Изнесените факти от Специализираната прокуратура за тежка форма на корупция и административен произвол на кмета на район „Младост“ будят основателно възмущение. Разчитаме на компетентните органи да извършат пълно разследване на обстоятелствата и да установят обективната истина. Противодействието на корупцията може да се случи единствено с проявата на нетърпимост и с активното участие на всеки гражданин, с подаване на конкретни сигнали до институциите при всеки случай. Групата на ГЕРБ в СОС е доказала, че работи с всеки един демократично избран районен кмет, който се ръководи от интересите на гражданите, без значение от коя политическа сила е издигнат. В случая с кмета на район „Младост“ липсата на управленски капацитет и некомпетентност налагаше многократно комисиите на СОС да разглеждат сигнали за забавени процедури. Съдействали сме за законосъобразното изпълнение на задълженията й на кмет. Показали сме, че поемаме отговорност и при най-малкото съмнение за нарушено доверие, защото отговорността в политиката се носи, а не се бяга от нея. Затова настояваме политическите сили, които системно подкрепят действията на кмета на район „Младост“ - представителите на ДСБ, БСП, Зелените, Нормална държава на Георги Кадиев, да поемат своята отговорност пред гражданите. В момента те дължат отговори – защо не са подавали сигнали до компетентните институции, след като сега твърдят, че са имали такава информация, защо не са поискали оставката й, защо не настояват за пълно съдействие с разследването. Не приемаме политически лидери да наричат борбата с корупцията активно мероприятие и да дискредитират българските правораздавателни институции. Това няма да изчисти гузната им съвест“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева за ареста на Десислава Иванчева: Малко се прехвърлиха границите вчера

Вицепремиерът Екатерина Захариева за ареста на Десислава Иванчева: Малко се прехвърлиха границите вчера

18 Април 2018 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. По отношение на ареста, мисля, че малко се прехвърлиха границите вчера. Това каза на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева във връзка с ареста на кмета и зам.-кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева и Биляна Петрова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбира се, от друга страна всеки трябва да внимава какво прави и дали извършва престъпление. Оттук нататък ще се направи анализ. Това беше акция. Тя винаги се прави доста тайно и много малко хора знаят. Неслучайно са специализирани структури. Така се прави, че да се запазят всички доказателства по време на процеса“, коментира Захариева и подчерта, че вярва в презумпцията „невинен до доказване на противното“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокурор Иван Гешев: Най-голямата сума, с която сме задържали някой е тази на Десислава Иванчева - 70 хил. евро

Прокурор Иван Гешев: Най-голямата сума, с която сме задържали някой е тази на Десислава Иванчева - 70 хил. евро

18 Април 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. 70-те хил. евро, с които беше задържана Десислава Иванчева, е най-голямата сума, с която някой е задържан. Това каза на брифинг в Съдебната палата ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев за ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днес получих неофициален сигнал от директор на училище, която е по някакъв начин притискана от кмета на „Младост“, посочи той. „Това не е първото взимане от Иванчева, а първото, което сме документирали“, коментира Иван Гешев. „Смятаме, че е извършила престъпление, дали е виновна ще реши съдът“, заяви той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.
Сушата в Германия. 19 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.