НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията на първо четене

Парламентът ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията на първо четене

11 Октомври 2018 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа промените в Закона за вероизповеданията на първо четене. Това се посочва в програмата за работа на Народното събрание. В пленарна зала ще се дискутират измененията по предложение на ПГ на ГЕРБ, БСП и ДПС, както и тези на ПГ на „Обединени патриоти“.
ГЕРБ, БСП и ДПС предлагат да се забрани религиозните общности и институции да получават финансиране от чужди държави и лица. Промените предвиждат контрол от страна на държавата върху финансирането. От „Обединени патриоти“ настояват законово да се определи понятието „религиозен радикализъм“. Според предлаганите изменения вероизповеданията трябва да се финансират само от източници на доходи в България.
От Св. Синод обявиха, че не одобряват разпределението на субсидията за вероизповеданията. Духовниците не са съгласни и с идеята финансирането в Църквата да се контролира. Последва среща в Св. Синод, на която присъстваха премиерът Бойко Борисов, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев и др. След срещата премиерът Бойко Борисов обяви, че заплатите на духовниците ще се приравнят с тези на учителите. Постигнат е консенсус законопроектите да не се оттеглят, а да се изменят между двете четения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от „Обединени патриоти“

Мустафа Карадайъ, ДПС: Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от „Обединени патриоти“

4 Октомври 2018 | 12:44 | Агенция "Фокус"
София. Ще се съобразим с основателните критики, които отправят вероизповеданията за промените в Закона за вероизповеданията, внесен от „Обединени патриоти“. Това каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти след срещата си с Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В Законът за вероизповеданията, който е подписан от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ДПС няма притеснения. Има чисто технически и редакционни моменти в някои от разрешителните уведомителни режими, които са залегнали“, каза още Карадайъ. Критиките от Светия синод ние внимателно ще ги изслушаме“, каза още Карадайъ. По думите му що се отнася до другия законопроект, внесен от „Обединени патриоти“, Карадайъ заяви, че ДПС ще се съобрази с основателните критики, които се отправят от вероизповеданията. Депутатът от ДПС Йордан Цонев допълни, че има консенсус в българския парламент да се осигури финансиране на вероизповеданията и това се случва за първи път от 30 години.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Заедно с ДПС и „Обединени патриоти“ отиваме на работна среща със Светия синод, за да разсеем притесненията по Закона за вероизповеданията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Заедно с ДПС и „Обединени патриоти“ отиваме на работна среща със Светия синод, за да разсеем притесненията по Закона за вероизповеданията

4 Октомври 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Заедно с ДПС и „Обединени патриоти“ отиваме на работна среща със Светия синод, за да разсеем притесненията по Закона за вероизповеданията. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти след срещата си с председателя на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Помолих г-н Карадайъ, заедно сега с Йордан Цонев да отидем до Светия синод, защото там ще имаме една работна среща. Дори Искрен Веселинов трябва да ме чака тук отвън, за да можем да поговорим и да разсеем притесненията, които възникват във вероизповеденията, свързани със закона“, каза Цветанов във връзка с измененията в Закона за вероизповеданията.
На въпрос дали Законът за вероизповеданията ще бъде оттеглен, Цветанов отговори: „Просто ще чуем какви са евентуалните забележки, притеснения. Смятам, че от вчерашния дебат в Правна комисия вносителят Йордан Цонев е дал някои разяснения, които са успокоили Светия синод“, допълни още Цветанов.
Агенция „Фокус“ припомня:В деловодството на Народното събрание има два внесени законопроекта за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията. Единият е внесен на 4 май 2018 г. от Цветан Цветанов, Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ. С този законопроект се въвежда забрана за чуждо финансиране и такова от други държави на вероизповеданията. Вторият законопроект е внесен от ПГ на „Обединени патриоти“ на 9 май 2018 г. С него законът дава определения на религиозен радикализъм. Проектът предлага и изменения в съответствие на конституционната забрана за упражняването на верските убеждания с политически цели. Проектът касае и въвеждане на изисквания за лицата, които извършват богослужения на територията на страната, като предлага диференциран режим в зависимост от гражданството на тези лица. Друга част от промените на „Обединени патриоти“ са свързани с регистрацията на религиозните общности.
В сряда Светият Синод на БПЦ разпространи свое изявление, в което се посочва, че предлаганите промени в Закона за вероизповеданията са противоречиви и се нуждаят от сериозно преосмисляне. От Светия Синод отбелязаха също, че внесените законопроекти, не са обсъждани предварително с тях.
Висшият мюсюлмански съвет също изрази своите критики към измененията. През май Висшият мюсюлмански заяви, че законопроектът на ГЕРБ, БСП и ГЕРБ съдържа положителни моменти и се показва загриженост от страна на държавата към вероизповеданията, но заедно с тях се наблюдава и желание за пряк контрол на дейността на вероизповеданията и намеса на държавата в религиозните дела.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Висшият мюсюлмански съвет не приема предложените от "Обединени патриоти" промени в Закона за вероизповеданията, и има опасения относно законопроекта, предложен от БСП, ГЕРБ и ДПС

Висшият мюсюлмански съвет не приема предложените от "Обединени патриоти" промени в Закона за вероизповеданията, и има опасения относно законопроекта, предложен от БСП, ГЕРБ и ДПС

19 Май 2018 | 19:23 | Агенция "Фокус"
София. Висшият мюсюлмански съвет не приема предложените от "Обединени патриоти" промени в Закона за вероизповеданията, и има опасения относно законопроекта, предложен от БСП, ГЕРБ и ДПС. Това става ясно от позиция на Висшия мюсюлмански съвет относно измененията в Закона за вероизповеданията. Агенция "Фокус" публикува текста без редакторска намеса:

В късните следобедни часове на 17 май в София се проведе разширено заседание на Висшия мюсюлмански съвет. Различно от редовните, в това заседание на Съвета присъстваха и членовете на Съвета на духовните водачи, който включва главните мюфтии и председателите на Висшия мюсюлмански съвет от годините на демократическия преход, както и членове на Мюфтийския съвет.
В заседанието на Висшия мюсюлмански съвет, който започна с отправяне на молитва за възтържествуване на правдата в палестинските земи, основна точка беше обсъждане на внесените в Парламента две предложения за изменение в Закона за вероизповеданията.
„Висшият мюсюлмански съвет категорично не приема антиконституционните и тоталитарните предложения на „патриотите“ в Парламента“. – сподели председателят на Съвета Ведат С. Ахмед и продължи: „Заедно с това централният колективен ръководен орган на Мюсюлманско изповедание изрази своите опасения относно законопроекта за изменение в Закона за вероизповеданията, предложен от БСП, ГЕРБ и ДПС.“
Висшият мюсюлмански съвет смята, че законопроектът на трите големи политически формации съдържа положителни моменти и се показва загриженост от страна на държавата към вероизповеданията. Но заедно с тях се наблюдава и желание за пряк контрол на дейността на вероизповеданията и намеса на държавата в религиозните дела. Това особено проличава от делегирането на повече права на Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет. Това, обаче, застрашава конституционно гарантираната свобода и автономност на вероизповеданията. Също така повод за тревога в законопроекта представляват текстове, позволяващи двусмислени тълкувания и своеволно приложение.
Желанието на Висшия мюсюлмански съвет е при разглеждане на този законопроект да се спазва принципът на автономността на вероизповеданията, държавата да се отнася еднакво към всички вероизповедания и да бъдат премахнати двусмислените текстове.
Също така мюсюлманският колективен орган призовава да не се изготвят законопроекти с презумпцията, че мюсюлманите са заплаха за националната сигурност на страната. Когато се правят закони и се дават свободи, те трябва да се базират на доверието, а не на механизми за контрол, съдържащи тоталитарни нотки.
На заседанието се взе решение до няколко дни да бъде изготвено становище от името на Мюсюлманско изповедание и да бъде внесено в Парламента от страна на главния мюфтия. Заедно с това в скоро време ще се свика отделно заседание на Съвета на духовните водачи, който ще разглежда казуса с ислямофобското изказване на прокурор Н. Попова и предвижданите промени в Закона за вероизповеданията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Срещите между патриотите и БСП не са сигнал за формиране на нова политическа коалиция

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Срещите между патриотите и БСП не са сигнал за формиране на нова политическа коалиция

9 Май 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Сливен. Прогнозите на социолозите за формиране на нова коалиция няма да се оправдаят. Това заяви в Сливен председателят на 44-oто Народно събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Според нея срещите между патриотите и БСП не са сигнал за формиране на нова политическа коалиция, а са с цел на търсене на подкрепа за защита на националните интереси и определени проекти. „В парламента има национално отговорни теми, зад които трябва да бъдем обединени като народни представители“, заяви Караянчева. Председателят на парламента е патрон на юбилейното ХХ издание на Националния фестивал на детската книга и е днес в града за връчване на наградите за принос в детското книгоиздаване, носещи името на Константин Костантинов. Тази вечер по време на тържествена церемония председателят на 44-то Народно събрание ще връчи наградата за цялостен принос в книгоиздаването на писателката Божана Апостолова.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Обединени патриоти” внесоха предложение за промени в Закона за вероизповеданията

„Обединени патриоти” внесоха предложение за промени в Закона за вероизповеданията

9 Май 2018 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Депутати от ПГ на„Обединени патриоти” внесоха в деловодството на парламента предложение за промени в Закона за вероизповеданията, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Заместник-председателят на групата Искрен Веселинов обясни пред журналисти какво включва законопроекта. „Това е фундаментален за обединени патриоти законопроект. Една от причините ние да се занимаваме с политика – изграждане на преграда от страна на българската държава за възможност чужди държави и чужди начини на определени вероизповедания да влияят на вътрешната сигурност на страната. Това е законопроект, чиято основна насоченост е да преодолее потенциалните опасности от радикализация и политизация на вероизповеданията”, подчерта Веселинов. „Българските вероизповедания трябва да бъдат крепител, а не рушител на българското национално единство”, допълни той.
На въпрос дали „Обединени патриоти” ще подкрепят алтернативният законопроект на ГЕРБ, той отговори: „Законопроектът на ГЕРБ е част от нашия законопроект. В него има две-три спорни тези. Едната е, че Ислямския институт може да произвежда магистри и бакалаври, което смятаме, че не е приемливо, защото там няма защитимо ниво на стандарт. Само Ердоган си позволи образователните степени на верските училища да ги приравни на гражданските и така напълни администрацията с възпитаници на тези училища. Не смятаме, че това е добър пример”.
Веселинов подчерта, че със законопроекта се цели забрана на дарения от чужбина, а ако се изчистят дискусионните моменти, двата законопроекта могат да бъдат обединени.
Иван ЛАЗАРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Модернизацията на армията, Закона за вероизповеданията и разходите за отбрана обсъдиха военният министър Красимир Каракачанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова (ОБЗОР)

Модернизацията на армията, Закона за вероизповеданията и разходите за отбрана обсъдиха военният министър Красимир Каракачанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова (ОБЗОР)

9 Май 2018 | 05:15 | Агенция "Фокус"
София. Малко повече от час продължи срещата между лидера на БСП Корнелия Нинова и вицепремиера, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов в зала „Изток“ на Народното събрание. На нея присъстваха още Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП и съпредседател на Съвета по външна политика и международна дейност, сигурност и отбрана към Националния съвет на БСП и депутатът от ПГ на "БСП за България" Васил Антонов. От страна на ВМРО в зала "Изток" бе заместник-председателят на партията и депутат от ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Теми на срещата бяха новият план на министъра за модернизация на армията, разходите за отбрана и подготвеният от него Закон за вероизповеданията. След срещата стана ясно, че по темата за разходите за отбрана БСП и Красимир Каракачанов имат разминаване. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че по темата за отбрана не би следвало политиците да са разделени на управляващи и опозиция. Каракачанов поясни, че е запознал БСП с два законопроекта, внесени в Министерски съвет и с трети, който предстои да бъде внесен и с неговите виждания по отношение на разходите за модернизация на армията. Каракачанов посочи, че ГЕРБ са избързали с внасянето на промени в Закона за вероизповеданията, след като вече е ясно, че той подготвя такъв. По думите му отношенията в управляващата коалиция на ниво правителство са прекрасни, според него "явно скърцат колелата на каручката в парламента". Вицепремиерът заяви, че не е искал разрешение от премиера за срещата, тъй като не са в такъв режим. По думите му няма как да се случи да говори с БСП за преформатиране на коалицията. „Когато ние сме в тази коалиция „Обединени патриоти“, на която аз държа, изпълняваме ангажиментите си до края. Дори някой да предложи формула, при която някой да действа сепаративно, аз няма да участвам в подобни неща“, допълни министър Каракачанов. Министърът подчерта, че по време на разговорите с опозицията за оставки не е ставало дума. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче заяви, че именно с искане за оставка е започнала срещата. Тя посочи, че е потвърдила пред Красимир Каракачанов позицията на БСП, че правителството, в което участват патриотите е вредно за България и трябва да си ходи. Нинова каза още, че срещата не е била пазарлък и не е искала нищо от Каракачанов, въпреки че думата „оставка“ е достатъчно искане. По темата за промените в Закона за вероизповеданията, изготвяни от Красимир Каракачанов и внесения от ГЕРБ подобен законопроект, Нинова заяви, че най-логично е двата законопроекта да вървят заедно в парламента и между двете четения да се направи най-доброто за България. Нинова добави, че БСП е отворена за втора среща с военния министър по плана му за модернизация на армията. Тя подчерта, че БСП е готова да седне и да търси решение и да разговаря с всеки по теми, касаещи България и изтъкна, че темите като демография, здраве, образование и национална сигурност са надпартийни за БСП. За среща с ГЕРБ Корнелия Нинова заяви, че няма нито покана, нито желание. В тази връзка лидерът на опозицията потвърди още веднъж, че голяма коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна и вредна за България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Модернизацията на армията, Закона за вероизповеданията и разходите за отбрана обсъдиха военният министър Красимир Каракачанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова (ОБЗОР)

Модернизацията на армията, Закона за вероизповеданията и разходите за отбрана обсъдиха военният министър Красимир Каракачанов и лидерът на БСП Корнелия Нинова (ОБЗОР)

8 Май 2018 | 22:13 | Агенция "Фокус"
София. Малко повече от час продължи срещата между лидера на БСП Корнелия Нинова и вицепремиера, министър на отбраната и председател на ВМРО Красимир Каракачанов в зала „Изток“ на Народното събрание. На нея присъстваха още Атанас Зафиров, член на Изпълнителното бюро на БСП и съпредседател на Съвета по външна политика и международна дейност, сигурност и отбрана към Националния съвет на БСП и депутатът от ПГ на "БСП за България" Васил Антонов. От страна на ВМРО в зала "Изток" бе заместник-председателят на партията и депутат от ПГ на "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Теми на срещата бяха новият план на министъра за модернизация на армията, разходите за отбрана и подготвеният от него Закон за вероизповеданията. След срещата стана ясно, че по темата за разходите за отбрана БСП и Красимир Каракачанов имат разминаване. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че по темата за отбрана не би следвало политиците да са разделени на управляващи и опозиция. Каракачанов поясни, че е запознал БСП с два законопроекта, внесени в Министерски съвет и с трети, който предстои да бъде внесен и с неговите виждания по отношение на разходите за модернизация на армията. Каракачанов посочи, че ГЕРБ са избързали с внасянето на промени в Закона за вероизповеданията, след като вече е ясно, че той подготвя такъв. По думите му отношенията в управляващата коалиция на ниво правителство са прекрасни, според него "явно скърцат колелата на каручката в парламента". Вицепремиерът заяви, че не е искал разрешение от премиера за срещата, тъй като не са в такъв режим. По думите му няма как да се случи да говори с БСП за преформатиране на коалицията. „Когато ние сме в тази коалиция „Обединени патриоти“, на която аз държа, изпълняваме ангажиментите си до края. Дори някой да предложи формула, при която някой да действа сепаративно, аз няма да участвам в подобни неща“, допълни министър Каракачанов. Министърът подчерта, че по време на разговорите с опозицията за оставки не е ставало дума. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обаче заяви, че именно с искане за оставка е започнала срещата. Тя посочи, че е потвърдила пред Красимир Каракачанов позицията на БСП, че правителството, в което участват патриотите е вредно за България и трябва да си ходи. Нинова каза още, че срещата не е била пазарлък и не е искала нищо от Каракачанов, въпреки че думата „оставка“ е достатъчно искане. По темата за промените в Закона за вероизповеданията, изготвяни от Красимир Каракачанов и внесения от ГЕРБ подобен законопроект, Нинова заяви, че най-логично е двата законопроекта да вървят заедно в парламента и между двете четения да се направи най-доброто за България. Нинова добави, че БСП е отворена за втора среща с военния министър по плана му за модернизация на армията. Тя подчерта, че БСП е готова да седне и да търси решение и да разговаря с всеки по теми, касаещи България и изтъкна, че темите като демография, здраве, образование и национална сигурност са надпартийни за БСП. За среща с ГЕРБ Корнелия Нинова заяви, че няма нито покана, нито желание. В тази връзка лидерът на опозицията потвърди още веднъж, че голяма коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна и вредна за България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: На срещата с Красимир Каракачанов не сме били на пазар – готови да седнем да търсим решение и да разговаряме с всеки по теми, касаещи България

Корнелия Нинова, БСП: На срещата с Красимир Каракачанов не сме били на пазар – готови да седнем да търсим решение и да разговаряме с всеки по теми, касаещи България

8 Май 2018 | 17:26 | Агенция "Фокус"
София. На срещата с Красимир Каракачанов не сме били на пазар – готови да седнем да търсим решение и да разговаряме с всеки по теми, касаещи България. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитана какво е поискала от министъра на отбраната Красимир Каракачанов по време на срещата, Нинова подчерта: „Ние не сме на пазар тук. Ние не сме дошли: „Ти на мене дай ми нещо, аз на теб ще ти дам друго“. Това е елементарно. Те ни поканиха на среща и дойдохме да ги изслушаме“, каза Нинова. Тя обърна внимание, че само думата „оставка“ е достатъчна като искане. Корнелия Нинова добави, че темите демография, здраве, образование и национална сигурност са надпартийни теми за БСП. „Това касае България и българския народ и ще седнем с всеки да разговаряме и да търсим решение“, заяви Нинова и уточни, че й предстои среща с вицепремиера Валери Симеонов в четвъртък. Попитана дали има смисъл от такива срещи, Нинова каза, че разговорът е бил хубав. „Хубав разговор за приоритети и политики“, коментира Нинова. На въпрос дали това означава, че БСП ще оттегли искането си за оставка, лидерът на БСП заяви: „Не, разбира се. С това започнах разговора с г-н Каракачанов. Продължаваме да настояваме, че правителството трябва да си ходи и че проваля България“, каза още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Отворени сме за втора среща с Красимир Каракачанов за плана му за модернизация на армията, но първо в правителството трябва да изяснят финансирането

Корнелия Нинова, БСП: Отворени сме за втора среща с Красимир Каракачанов за плана му за модернизация на армията, но първо в правителството трябва да изяснят финансирането

8 Май 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
София. Отворени сме за втора среща с Красимир Каракачанов за плана му за модернизация на армията, но първо в правителството трябва да изяснят финансирането. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след срещата си с вицепремиера и председател на ВМРО Красимир Каракачанов в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Г-н Каракачанов предлага нов план за модернизация на армията, който изисква преразглеждане на досегашните решения на Народното събрание“, каза тя и уточни, че става въпрос за преразглеждане на проектите отначало. „Предлагат проекти за бронирани машини и т.н. Това е ново спрямо решението на парламента от миналия път, т.е. трябва Народното събрание да гласува ново решение. Това, което те предлагат са нови срокове за изпълнение на модернизацията и различен начин на финансиране – разсрочено до 2024 г. Това са разликите от досегашното решение на българския парламент и Красимир Каракачанов търси подкрепа то да бъде прегласувано с тези нови неща. Тук очевидно имат някакво противоречие с министъра на финансите, защото в тригодишната прогнозна рамка на г-н Горанов такива пари не са предвидени“, каза Нинова. По думите й очевидно тук е проблемът и Красимир Каракачанов предлага нещо различно. „Отговорът ни тук беше – когато го внесете официално и това стане факт, ние ще се съберем и партийно, и парламентарната група, ще го разгледаме конкретно и ще се запознаем със съдържанието. Оставаме отворени за втора среща, за да изразим позиция по конкретните неща, които се предлагат, но на първо място трябва да се изясни между тях в коалицията и в правителството финансирането и как ще се действа оттук нататък“, допълни лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партия „Воля“ ще иска референдум за излизане на България от НАТО (ОБЗОР)

Партия „Воля“ ще иска референдум за излизане на България от НАТО (ОБЗОР)

3 Май 2018 | 21:24 | Агенция "Фокус"
София. Партия „Воля“ ще иска референдум за излизане на България от НАТО. Това обяви лидерът ѝ Веселин Марешки в свое интервю. По думите му референдумът ще бъде една от големите инициативи на партията в кампанията за европейските избори, тъй като от „Воля“ считат, че НАТО на практика не ни дава, а ни ограбва нищо. „В момента се говори за няколко милиарда, които трябва да се вземат от българския народ и да се дадат за безсмислена купчина желязо, от която българският народ нищо няма да види. Ние сме абсолютно против това! Ако НАТО иска да бъде наш партньор, те спокойно могат да ни подарят няколко самолета, а не последните български пари от най-бедната държава в Европа да ги изсмучат и на практика да хвърлят народа в още по-голяма бедност“, коментира Марешки. Според него една истински силна и обединена Европа може да бъде равностойна на САЩ, а не да бъде нейна притурка. „В момента други държави правят проблеми по света, а Европа плаща сметката. Сметката за Турция защо не се плати от САЩ, а Европа трябва да плаща тези милиарди“, попита лидерът на „Воля“.
Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цаветанов коментира думите на Марешки, като заяви, че България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО, тъй като Алиансът е част от националната сигурност. По думите му подобни анонси водят до определени спекулации и внушения. Той обърна внимание, че демократична общност в България е дала подкрепата си за всички правителства през всички 27 години именно заради това. Цветанов коментира също, че предстоят много интересни европейски избори, защото те ще бъдат много ясен лакмус за всички настроения в обществото за НАТО и ЕС. „Убеден съм, че преобладаващите ще бъдат за силна и обединена Европа и да бъдем част от НАТО“, каза Цветанов. По думите му, ако някой днес може да гарантира националната и териториалната сигурност, това е само участието ни в НАТО.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ също направи коментар по темата, като определи идеята на Марешки за ярка демонстрация на популизъм. Той отбеляза, че едните партньори на ГЕРБ искат да излезем от ЕС, а другите - от НАТО.
Президентът Румен Радев заяви, че няма как да коментираме сериозно идея за излизане на България от НАТО. „Мисля, че това са шеги. България е част от НАТО – това е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем реални членове. Винаги ще продължа да повтарям това не само на думи, но и с реални действия по укрепване на отбранителните способности на българската армия“, коментира държавният глава.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Няма как да коментираме сериозно идея за излизане на България от НАТО

Президентът Румен Радев: Няма как да коментираме сериозно идея за излизане на България от НАТО

3 Май 2018 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да коментираме сериозно идея за излизане на България от НАТО. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с изказване на лидера на ПП „Воля“ Веселин Марешки за организирането на референдум за излизане страната но от НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Мисля, че това са шеги. България е част от НАТО – това е нашата колективна система за сигурност и ние сме длъжни да бъдем реални членове. Винаги ще продължа да повтарям това не само на думи, но и с реални действия по укрепване на отбранителните способности на българската армия“, коментира държавният глава.
Цветилена СИМЕОНОВА


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Едните партньори на ГЕРБ искат да излезем от ЕС, другите - от НАТО

Мустафа Карадайъ, ДПС: Едните партньори на ГЕРБ искат да излезем от ЕС, другите - от НАТО

3 Май 2018 | 13:06 | Агенция "Фокус"
София. Едните партньори на ГЕРБ искат да излезем от ЕС, другите - от НАТО. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти във връзка с искането на лидера на „Воля“ Веселин Марешки за референдум за излизане от НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му идеята на Марешки е "ярка демонстрация на популизъм". „Това е ГЕРБ“, каза Карадайъ. Според него ГЕРБ не променят, а подменят. „Те въвеждат двойните стандарти. Тези дни в съседните ни държави призоваваха да не се подвежат по популисти и националисти. Това им е ценностната система и коалиционната култура“, заяви Карадайъ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Предстоят ни много интересни европейски избори, защото те ще бъдат лакмус за всички настроения в обществото за НАТО и ЕС

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Предстоят ни много интересни европейски избори, защото те ще бъдат лакмус за всички настроения в обществото за НАТО и ЕС

3 Май 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
София. Предстоят ни много интересни европейски зибори, защото те ще бъдат много ясен лакмус за всички настроения в обществото за НАТО и ЕС. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с искането на лидера на „Воля“ за референдум за излизане от НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Убеден съм, че преобладаващите ще бъдат за силна и обединена Европа и да бъдем част от НАТО", каза Цветанов. Във връзка с тезата, че Европа всъщност взима от България, а не обратното, Цветанов заяви, че има солидарност. "Нека да припомним, че в момента, в НАТО, България и европейските държави не изпълняват ангажимента си за достигане на 2% от брутния вътрешен продукт. Тези решения за стъпването и постигането на тези критерий го направиха прибалтийските страни и държави, които са застрашени от руското влияние и от това, на което всички ние сме свидетели. От тази гледна точка не смятам, че трябва да обвързваме политиките на ЕС с НАТО по този начин, по който е направено", каза Цветанов. По думите му, ако някой днес може да гарантира националната и териториалната сигурност, това е само участието ни в НАТО. Според Цветанов всичко останало са възможни хипотези и много тежки сценарии могат да се случат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО, Алиансът е част от националната сигурност

Цветан Цветанов, ГЕРБ: България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО, Алиансът е част от националната сигурност

3 Май 2018 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. България няма как да започне каквато и да било процедура за излизане от НАТО, Алиансът е част от националната сигурност. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с искането на лидера на „Воля“ за референдум за излизане от НАТО, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му подобни анонси водят до определени спекулации и внушения. Той обърна внимание, че демократична общност в България е дала подкрепата си за всички правителства през всички 27 години именно заради това.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Антоанета Христова: Румен Радев се заяви като „огледало на проблемите“ от началото на политическата си кариера – функция, която би трябвало да изпълняват медиите у нас

Проф. Антоанета Христова: Румен Радев се заяви като „огледало на проблемите“ от началото на политическата си кариера – функция, която би трябвало да изпълняват медиите у нас

25 Април 2018 | 21:54 | Агенция "Фокус"
София. Румен Радев се заяви като „огледало на проблемите“ от началото на политическата си кариера – функция, която би трябвало да изпълняват медиите у нас. Така политическият психолог проф. Антоанета Христова коментира за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ разменените роли между медиите и президента като институция през казуса Радев-Цветанов. Тя уточни, че създалата се излишна вербална война между президент и управляващи категорично не е полезна. Проф. Христова обясни, че очакванията към държавния глава влезе в ролята на обединител, на баща на народа, не са се оправдали.
„Защо не успява един президент? Първи отговор – защото няма опит. Второ – защото средата го стимулира в едно или друго поведение, което понякога не му служи добре. Съветниците му не са достатъчно балансирани и преследват собствената си амбиция. Трето – самият той има различна визия за своето бъдеще, което го поставя в позиция на опозиция, а не на президент. И четвърто – защото идентификацията му е като опозиционер и все още не е направил крачката между опозиционерът Радев, който критикува и се бори, и настоящият президент Радев, който трябва да бъде баща на тези, срещу които се е борил“ обясни проф. Антоанета Христова. Тя допълни, че президентът трябва да извърви дълъг път към успокояване тона си към управляващи и опозиция, а пък те – да се научат да се въздържат от собствената си потребност за самозащита. Политическият психолог уточни, че липсата на промяна в доверието както към управляващи и опозиция, така и към президентската институция оприличава ситуацията у нас на циментирана среда, в която грешките се разливат в липсата на алтернатива и друг вид перспектива.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В коалиционното ни споразумение  и управленската програма има много ясни послания, че евроатлантическата ориентация на страната е безалтернативна

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В коалиционното ни споразумение и управленската програма има много ясни послания, че евроатлантическата ориентация на страната е безалтернативна

25 Април 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. В коалиционното ни споразумение и управленската програма има много ясни послания, че евроатлантическата ориентация на страната е безалтернативна. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във връзка с посещението на лидера на Атака Волен Сидеров в Крим, предаде репортер на Агенция „Фокус“.На въпрос дали Волен Сидеров иска да извади страната от ЕС и НАТО, както бе обвиняват президента миналата седмица, Цветанов поясни, че Волен Сидеров не е изразител на външната политика на България, а Румен Радев е президент на Република България и представлява страната ни на международни форуми. На въпрос дали Атака има място в коалицията, Цветанов заяви, че има коалиционно споразумение, което е на база акценти и четиригодишен управленски мандат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С президента имаме принципни политически различия, но не и междуличностни противоречия

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С президента имаме принципни политически различия, но не и междуличностни противоречия

25 Април 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. С президента имаме принципни политически различия, но не и междуличностни противоречия. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред журналисти във в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали принципните различия ще продължат да ескалират между него и президента, Цветанов отговори: „Ще защитавам принципната си политическа позиция, която кореспондира с ЕНП и демократичната общност на България“. Той поясни, че може да има нормален диалог с президента, стига да има единомислие.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ:  На Цветан Цветанов му е поставена задачата да контролира Румен Радев и той мине - не мине се изцепи нещо

Румен Петков, АБВ: На Цветан Цветанов му е поставена задачата да контролира Румен Радев и той мине - не мине се изцепи нещо

23 Април 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. На Цецо му е поставена задачата да контролира Румен Радев и той мине, не мине се изцепи нещо. Това каза Румен Петков, член на Изпълнителното бюро на АБВ и бивш вътрешен министър, в ефира на „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Цветан Цветанов се държи като не добре реализиран служител на 7-мо управление на Държавна сигурност, където той всъщност е работил“, каза Петков и обясни, че тази система е включвала задачата на Държавна сигурност да контролира българите.
Петков заяви, че никой нормален човек няма да си помисли, че държавният глава иска да извади страната ни от ЕС и НАТО. „Толкова може Цецо, толкова може сиромахът. Какво да направим. От него не трябва да се очаква кой знае какво“, заяви той.
Според него Цветан Цветанов не бива да бъде надценяван. „Такава глупост е могъл в случая да сътвори, такава сътвори“, коментира Петков и добави, че това отношение е обидно за държавата и институциите. По думите му не може да се разменят такива фрази и поради това че мразиш президента, да унижаваш президентската институция.
Петков заяви, че и държавният глава е преиграл с репликите към Цветан Цветанов за по-доброто образование. „Сега Цецо колко се е образовал във ВИФ, но не е работа на президента“, добави Петков.
Според него след КСНС се е чуло всичко друго, но не и това, което трябва. „Трите теми, които обсъждаше КСНС бяха много важни“, допълни Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите

Председателят на НС Цвета Караянчева: Президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите

22 Април 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Ако предложението на БСП за намаляване на депутатските заплати и ваканции е надлежно входирано в деловодството на Народното събрание то ще бъде разпределено по надлежния ред и всеки ще има възможност да огласи своята позиция на комисия и в пленарната зала, увери председателят на парламента Цвета Караянчева в интервю за "Хоризонт" и предаването "Неделя 150".
Относно изявленията на президента Румен Радев от изминалата седмица, сред които и тези в лекцията му пред студенти в УНСС и призива му за изсветляване на процесите в държавата Караянчева заяви:
"Президентът е институция и трябва да говори, да показва проблемите, но не по този начин, по който го прави. Трябва да чува и обратното мнение. Разбирам, че е военен, но не бива да реагира първосигнално и да напада личностно човек, който се е опитал да го критикува. Мисля, че това което той направи и личностно нападна г-н Цветанов не му прави чест. Така не се прави.“
Визирайки критиките за некачествено законодателство на сегашния парламент Цвета Караянчева отчете, че "законодателството, което сега се прави, е по-качествено от правеното през годините назад, а парламентът е една от прозрачните институции". Относно апела на държавния глава за повече светлина в държавата и „да се включат прожекторите“ Караянчева изтъкна:
„Нямаме драма в това. Аз не знам къде още трябва да се включат прожекторите в парламента. Всичко е отворено. Всичко е пред погледа на гражданите. Нека президентът да каже да спрем ли санирането, да спрем ли магистралите…“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова:  ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев

22 Април 2018 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ водят координирана атака срещу президента Радев и БСП, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР в коментар за проведения Консултативен съвет за националната сигурност (КСНС) тази седмица.
„Изненадах се след края на КСНС, защото вътре и дума не е ставало за излизане на България от ЕС и НАТО. Нито един от текстовете не навежда на такава мисъл и изведнъж отвън се говори това. Целта на това е страх от авторитета на президента Радев. Второ – неприемане, че те загубиха една институция. Те не могат да проумеят, че могат да имат институция, която не им е послушна. Третото е една координирана атака срещу президента Радев и БСП за сваляне на авторитета на президента. Координирана, защото мисля, че това се прави от г-н Цветан Цветанов в ролята му на уж лошото ченге, г-н Борисов – уж добрия. Вътре на КСНС Борисов и Цветанов атакуваха в синхрон г-н Радев. Единият за тъмнината и светлината, прозрачността и кражбата в държавата – Бойко Борисов, а другият за превъоръжаването на Армията и затова какъв самолет да бъде купен. Стратегия за сваляне на авторитета на Румен Радев виждам зад това“, аргументира се Нинова.
Тя подкрепи казаното от президента Румен Радев по време на лекцията пред студенти от УНСС: Или трябва да променим статуквото, или ще дойдат националистически, популистки вълни, с които е непредсказуемо накъде ще тръгне Европа и България. Споделям казаното от президента Румен Радев.
По повод призива на президента държавата да се управлява на светло, за да не гоним инвеститори и български граждани в чужбина, тя коментира: „Промяната може да се случи. Може да започне първо с това – прозрачност, информираност, да се знае всичко, да е на светло и да продължи със следващи крачки – онези, които грешат, крадат, да носят отговорност“.
Нинова коментира и задържането на кмета на район „Младост“, която е обвинена във взимане на подкуп. Според нея, начинът на задържането й е минал нормалността и границите: „Задържането пет часа на улицата, на тротоара с белезниците – повече показност, отколкото съдържание. Подобни показни арести, приключиха с осъдителни присъди за България в Страсбург и ги плати народа“.
Корнелия Нинова отговори и на твърденията на нейни колеги, че призивът и за намаляване на депутатските заплати и почивни дни е популизъм като цитира нейно изказване от месец юли, миналата година, когато е избрана за вицепрезидент на Социалистически интернационал: „Това съм го казала преди една година, на върха на срещата, където са лидери от цял свят. „Ако искаме да променяме света, трябва да започнем от себе си. Пропастта между политическия елит в Европа, и в България, се увеличава. Смятам, че всяка привилегия на политиците е стъпка към политическото ни самоубийство в ситуацията, в която се развива Европа, а и България. Всички говорим лицемерно колко са големи неравенствата и как трябва да се справим с това, но със собствените си действия увеличаваме неравенствата вместо да се борим с тях. 400 хиляди българи работят на минимална заплата и тя се е увеличила с 50 лева, а депутатската за този период с 564 лева. Две трети от българите работят под средната заплата – тя се е увеличила с около 120 лева за този период, депутатската с 564 лева“.
По повод на мненията, че високата заплата гарантира корупционна бариера около политическия елит, Нинова каза: „Затова ли в миналия парламент ги бяхме броили 42 лобистки закона, с високите заплати. Ако има логика в това, защо на кметове, общински съветници и на всички, от които зависи да ти издадат разрешение, лиценз, документ някакъв, и където се раждат корупционни практики, защо не направим и техните заплати 3500 лева. Няма никаква логика в това. Мисля, че ние или ще го разберем това и сами ще започнем промяната, или този национализъм, популизъм, тази вълна която идва не само в България, но и в Европа, просто ще помете политическото статукво. Това е дори чувство на самосъхранение. Защо колегите не го искат си го обяснявам с мандатното мислене“.
Лидерът на БСП изрази мнение, че само намаляването на депутатските заплати няма да възстанови доверието към тях.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова за спиране на личните нападки в политиката (ОБЗОР)

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призова за спиране на личните нападки в политиката (ОБЗОР)

21 Април 2018 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Вършец. Като политици, не трябва да допускаме разделение сред обществото, провокирано от нашето поведение. Заиграването със страховете, конфронтациите, личните нападки и махленските дебати нямат място в политиката. Споровете си струват, когато са за политики. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов пред над 140 жени от цялата страна в рамките на шестата политическа академия на Жени ГЕРБ, който се провежда в град Вършец, Област Монтана.
„Много е лесно да се държиш безотговорно и да разделяш. Когато един политик не може да предложи алтернатива, залита в полето на личните нападки“, аргументира се Цветанов и добави, че днес никой не говори за икономическия растеж, за кохезионната политика, за увеличението на заплатите, а това са истински важните теми.
Според него дебатът ще се върне в правилната плоскост, ако полиците спрат да отговарят на нападките.
„По време на КСНС Румен Радев не успя да даде разумно обяснение защо назначеният от него служебен кабинет побърза да завърши процедурата по избор на нови бойни самолети. Попитах и защо е допуснал служебното правителство да подпише толкова неизгодни за нас дългосрочни договори в сферата на отбраната, а той прехвърли отговорността на тогавашния министър. Този министър сега е негов съветник“, посочи Цветан Цветанов. Той коментира, че в становището, с което КСНС е трябвало да излезе след края на заседанието, никъде не е фигурирала позицията на страните-членки на ЕС за химическите атаки в Сирия, Резолюцията на ООН от 2013 г., позицията на Могерини за тези атаки, позицията на НАТО, която гласеше, че информацията на САЩ, Великобритания и Франция е напълно достатъчна, за да се направи прецизно унищожаване на точки, в които се изработват химически оръжия. „В това становище по-скоро имаше припокриване с позицията на Русия“, добави Цветанов.
По думите му БСП са изкривили дебата по много теми, като за пореден път са се заиграли със страховете на хората.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Тошев, ГЕРБ: На последния Консултативен съвет президентът Румен Радев  зае позиция на наблюдател, който само трябва да констатира определени проблеми

Владимир Тошев, ГЕРБ: На последния Консултативен съвет президентът Румен Радев зае позиция на наблюдател, който само трябва да констатира определени проблеми

21 Април 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. На последния Консултативен съвет за национална сигурност президентът Румен Радев зае позиция на наблюдател, който само трябва да констатира определени проблеми. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Владимир Тошев, народен представител от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по отбрана в Народното събрание. По думите му двете водещи политически формации у нас – ГЕРБ и БСП, имат коренно различни гледни точки за решаването на проблемите в Българската армия. Той поясни, че ГЕРБ настоява за модернизация и качествен кадрови състав, а социалистите са против увеличаването на разходите за армията.
„Нещата, които искаме, когато говорим за национална сигурност, са едни, а нещата, които искаме за развитие на държавата в различните й сфери, са други. И ще ви дам един пример - откакто гласувахме бюджета за отбраната и въоръжените сили, се наложи да се допълват системите на МВР с финанси и да се дават допълнително пари на правосъдието. Онзи ден стана някакъв скандал с инвалидите, за които, между другото, само при управление на ГЕРБ, парите са се увеличили над 5 пъти. От една кесия се вадят парите“, заяви Владимир Тошев и допълни, че е невъзможно навсякъде да се раздава неограничено количество пари, без да се търси ефективност при използването им. Той изрази съжаление, че като цяло интересът към военната служба у нас не е достатъчно висок, особено към офицерския състав.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Квалификации от вида „президентът е предлагал излизане на България от НАТО“ са несъстоятелни

Юрий Асланов, социолог: Квалификации от вида „президентът е предлагал излизане на България от НАТО“ са несъстоятелни

21 Април 2018 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. Квалификации от вида „президентът е предлагал излизане на България от НАТО“ са несъстоятелни. Това каза за Радио „Фокус“ социологът Юрий Асланов по повод взаимните нападки между държавния глава Румен Радев и председателя на ПГ на ПП ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. По думи на Асланов трудно може да се намери случай, при който да не са последвали реакции след публично изказване на държавния глава.
„Война на институциите е много пресилена квалификация. Струва ми се, че по-скоро сме свидетели на поредица от лични сблъсъци между президента, от една страна, и Цветан Цветанов, от друга. През изминалата седмица, в част от коментарите, Цветан Цветанов премина някои граници. Защото досега препирнята имаше локален, вътрешно-политически характер. Този път посланията като че ли напускат границите на страната и се опитват да прескочат рамките“, заяви Юрий Асланов. Той допълни, че взаимните нападки между Цветанов и Радев индикират, че в обозримо бъдеще напрежението няма да спадне. Според Асланов в това противоборство силите не са равни от гледна точка на президентския авторитет, с който се ползва Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът доц. Румяна Коларова: Опитите на държавния глава да превърне КСНС в орган на изпълнителната власт няма как да не доведат до сблъсък

Политологът доц. Румяна Коларова: Опитите на държавния глава да превърне КСНС в орган на изпълнителната власт няма как да не доведат до сблъсък

21 Април 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
София. Опитите на държавния глава Румен Радев да превърне Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) в орган на изпълнителната власт няма как да не доведат до сблъсък, какъвто е този с председателя на ПГ на ПП ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ политологът доц. Румяна Коларова. По думите ѝ президентът се опитва да превърне Консултативния съвет в орган, който задава стратегически цели и контролира дали са постигнати резултати по това. Според политолога, ако това продължи, не може да няма сблъсък, защото е ясно, че президентът няма правомощия в сферата на изпълнителната власт, а там, където ги има, правителството се съобразява с неговата позиция.
„По-важно е как президентът Радев оповести резултатите. Той премълча нещо, което е безспорен факт – БСП и Нинова заемат позиция, която е непримирима с исканията на Радев. Ако Радев трябва да обвинява някого за това, че стратегически се противопоставя на модернизацията на Българската армия, то тези обвинения трябва да бъдат отправени на първо място към БСП, която не е склонна да се отделят 2% за отбрана“, коментира Румяна Коларова и допълни, че обвинение, насочено срещу БСП, по отношение на модернизацията на армията, би въвлякло президента в конфликт там, където той не го търси. Тя посочи, че вместо това Радев е избрал конфронтация с управляващите, използвайки медийното пространство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Политологът Арман Бабикян: Конфликтът Цветан Цветанов-Румен Радев е излишно дребно заяждане на политическия терен у нас

Политологът Арман Бабикян: Конфликтът Цветан Цветанов-Румен Радев е излишно дребно заяждане на политическия терен у нас

20 Април 2018 | 20:49 | Агенция "Фокус"
София. Конфликтът Цветан Цветанов-Румен Радев е излишно дребно заяждане на политическия терен у нас. Това коментира за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът Арман Бабикян. Той уточни, че далеч по-сериозни проблеми стоят пред националната сигурност и външнополитическия облик на България. Според политолога налице са поредица от знаци, сочещи, че формално България е страна-членка, но изглежда гледа на Изток. „В последните месеци виждаме все по-оправдателен тон от страна на управляващите, които казват: „Да, имаше неприятен инцидент в Солсбъри, но на нас ни трябват повече доказателства. Ние ще гласуваме със съюзниците, защото сме член на ЕС и НАТО“. ЕС и НАТО вече изглеждат като оправдание в устата на управляващите, а не като място, на което се намираме съзнателно и то след дългогодишни усилия. А това вече е жалко. На световната политическа сцена е ясно къде трябва да се намира една цивилизована страна. Фактът, че позицията на страната ни изглежда нелепо, беше отчетен от почти всички съюзници. Това носи много по-опасен знак за страната ни, отколкото заяжданията между Цветан Цветанов и президента Румен Радев“, обясни политологът. Арман Бабикян бе категоричен, че несигурните позиции на президента и изпълнителната власт, както и взаимната подкрепа между управляващи и опозиция по казуси с изключителна важност в международен план като случая „Скрипал“ са много опасен знак за стабилността и позициите на България на международната сцена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Етажирането на корупцията не е в полза на българското общество

Румен Петков, АБВ: Етажирането на корупцията не е в полза на българското общество

20 Април 2018 | 16:06 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. АБВ е за енергични и категорични действия срещу корупцията. Това каза на пресконференция в Пазарджик Румен Петков, член на ИБ на АБВ и бивш вътрешен министър, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. Петков заяви, че е убеден противник на деленето на корупцията на високи, средни или ниски етажи. „Има корупция, или няма корупция. Етажирането на корупцията не е в полза на българското общество. Случаите на корупция трябва да бъдат огласявани и да е ясно, че това не е просто уродливо явление, а ощетява българския гражданин. Борбата с корупцията е нещо, което няма алтернатива и тя трябва да бъде последователна“, коментира Петков. На въпрос има ли развитие сделката с ЧЕЗ, той обясни, че много разчита създадената парламентарна комисия да даде информация на обществото. Петков коментира, че на ниво общини на свои конференции АБВ трябва да вземе решения за предстоящите местни избори. По отношение на Община Пазарджик той заяви, че тя заслужава друго управление.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Не може да се насажда омраза у нормалния български гражданин към собствената му държава и институции

Румен Петков, АБВ: Не може да се насажда омраза у нормалния български гражданин към собствената му държава и институции

20 Април 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Много съм смутен от арогантното поведение на Цветан Цветанов. Това каза на пресконференция в Пазарджик по повод вчерашното заседание на КСНС, Румен Петков, член на ИБ на АБВ и бивш вътрешен министър, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. „Не се прави така. Да атакуваш институцията президент, обяснявайки, че тя няма никакви правомощия е пошло от гледна точка на националния интерес. Това наслоява нихилизъм, омраза и противопоставяне, това е елемент от насаждане на омраза у нормалния български гражданин към собствената му държава и институции“, коментира Петков.
На въпрос дали АБВ не се притеснява от синхрона между президента Румен Радев и БСП, Петков коментира, че социалистическата пария е уязвима от гледна точка на безсилието и да прави политики. Като пример той посочи изключването на кмета на град Сопот от БСП. „С него напусна и цялата организация в Сопот. Там не се отчитат процесите, които се случват във ВМЗ, където има редуциране на състава с около 1 000 души. Очевидно БСП това не ги интересува. Очевидно е, че във военно-промишления комплекс има неща, които смущават“, допълни Петков. Според него кметът на Сопот не е питан от БСП какво се случва в тази община.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов за КСНС: Чернови може да има всякакви – важното е да има документи, които да не са анализи

Вицепремиерът Красимир Каракачанов за КСНС: Чернови може да има всякакви – важното е да има документи, които да не са анализи

20 Април 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Чернови може да има всякакви – важното е да има документи, които да не са анализи. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти във връзка с твърдението на Цветан Цветанвов, че позицията на КСНС отклонява страната ни от евроатлантическата й ориентация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него черновата, за която всички говорят в по-голямата си част е била аналитична. „На КСНС при президента би следвало да се излиза с конкретни неща, а не да правим геополитически анализи. Това между другото на самия КСНС го направиха и службите за сигурност“, посочи Каракачанов. По думите му геополитическите анализи на Съвета са били техен приоритет. „Разбира се, в изказванията на участниците, включително и в моето, също имаше геополитически оценки. В документа, който излезе, не беше необходимо да има такива анализи“, каза Каракачанов и заяви, че не иска да ги квалифицира. На въпрос дали това е основателно за противопоставянето между президента Румен Радев и представители на ГЕРБ, Каракачанов заяви, че противопоставянето съществува.
„Самият КСНС имаше и бурна, и спокойна част. Нормално е. В края на краищата след спорове се ражда истината“, заяви Каракачанов. Според него накрая КСНС е излязъл с важен документ, който в по-голямата си част пада на Министерство на отбраната.
Във връзка с присъствието на председателя на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров и Явор Нотев в Крим, където са казали, че територията не е анексирана, а положението й е в резултат от размаха на Русия, Каракачанов заяви: "Темата с Крим е много дълга. Тя няма как да бъде обсъдена с една декларация "за" или "против" сте. Все едно да говорим по темата с Македония и да искате отговор с едно изречение. Както за България темата Македония е емоционална и дълга в исторически план, така и за руснаците конфликтът с Крим е и политически проблем. От една страна имаме нарушение на международното право, когато територията на една суверенна държава е взета от друга държава. От друга страна имаме исторически аргументи, които руската политика излага. От трета страна имате населението и неговите становища и мнения, от четвърта страна имате примера с Косово. Отговорите никога не са еднозначни", заяви Каракачанов.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Нападките към президента се превръщат в тенденция от момента, в който спечелихме изборите

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Нападките към президента се превръщат в тенденция от момента, в който спечелихме изборите

20 Април 2018 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Българският парламент има още много какво да свърши през този мандат. Това каза по време на посещението си в Пазарджик вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. На въпрос, свързан със забележките отправени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, Йотова каза, че посланието и към него по отношение на външнополитическите забележки е, че очевидно това не е неговата сила. „Нападките към президента се превръщат в тенденция от момента, в който Румен Радев и аз спечелихме президентските избори през 2016 година. Очевидно това е ролята на г-н Цветанов в парламента и това е жалко, защото българският парламент има много какво да свърши през този мандат. Много от законите са буквално до никъде, закони, които се чакат от българското общество от българския бизнес и това е посланието, което ние чуваме от хората. Няма как да не направи впечатление, че в тази си война с нас и с тези изявления г-н Цветанов става все по-голям самотник“, коментира Йотова. По отношение на отражението, което имат подобни изявления върху имиджа на страната ни тя каза, че не е склонна да генерализира твърде много този диалог и тези отношения. „Цветанов знае, че прави всичко това за вътрешнополитическа употреба. Той не може да си прости на себе си и на партия ГЕРБ загубата на президентските избори и очевидно в момента неговата цел е да мобилизира симпатизантите членовете на ГЕРБ за изборите, които предстоят“, каза още Йотова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Войната между институциите в една държава никога не е довела до нищо добро

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Войната между институциите в една държава никога не е довела до нищо добро

20 Април 2018 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Войната между институциите в една държава никога не е довела до нищо добро. Това каза по време на посещението си в Пазарджик вицепрезидентът Илияна Йотова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пазарджик. На въпрос за нападките срещу нея, отправени от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, Йотова каза, че той от снощи доказва твърдението, че работи за близък конфликт с президентската институция. „По всякакви поводи се опитва да руши нашия авторитет, включително и снощи, с едно изявление, след едно доста дълго и трудно заседание на КСНС. Това, което бих препоръчала на г-н Цветанов, е внимателно да проследи моите изяви. Нека по-малко да дава определения и квалификации за други политически лидери, за други институции“, коментира Йотова. Според нея най-важната задача в момента е България да успее с европредседетелството и да даде шанс и бъдеще на младите хора и на всички български граждани. „За това ни трябва и национален консенсус“, коментира Йотова.
Ваня НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: ГЕРБ са длъжни да отговорят на въпроса за влиянието на коалицията върху националната сигурност и евроатлантическата ориентация на страната

Мустафа Карадайъ, ДПС: ГЕРБ са длъжни да отговорят на въпроса за влиянието на коалицията върху националната сигурност и евроатлантическата ориентация на страната

20 Април 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ са длъжни да отговорят на въпроса за влиянието на тази коалиция за националната сигурност и евроатлантическата ориентация на страната. Те твърдят, че са евроатлантици, а за коалиционен партньор имат явни евроскептици. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в Народното събрание във връзка с твърдението на Цветан Цветанов, че позицията на КСНС отклонява България от евроатлантическата ни ориентация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Председателят на ДПС припомни, че от Движението още от първия ден предупреждават, че тази власт е вредна за страната и ориентацията ѝ. „Ситуацията в глобален и регионален план е динамична, тревожна, опасна. Можем да кажем и рискова. Словесните престрелки след заседанието на Консултативния съвет, няма да ги коментирам, защото резултатът от заседанието беше представен от президента на републиката. Една оценка мога да направя на това поведение от гледна точка на това, че от вчера има една по-важна тема за коментар, а именно изявленията на председателя на парламентарната група на коалиционния партньор на ГЕРБ“, каза Карадайъ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Валентин Радев: Началото на първоначалната позиция на КСНС не ни се струваше обективно, но заедно го променихме

Министър Валентин Радев: Началото на първоначалната позиция на КСНС не ни се струваше обективно, но заедно го променихме

20 Април 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Имахме забележки по началото на текста, който не ни се струваше съвсем обективен, но заедно го променихме. Това каза пред журналисти в парламента министърът на вътрешните работи Валентин Радев по повод излязлата първоначалното предложение за позиция след КСНС при президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не искам да навлизам в подробности, видели сте текста - направете си изводите“, посочи той. „В текста имаше неща, които според нас не съвпадаха с обективната оценка“, обясни министърът. „Нюанси винаги има, решили сме, че текстът трябва да бъде променен“, коментира Валентин Радев.
По повод ареста на кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева министърът посочи: „Не съм присъствал и нямам забележки към това, което са правили служителите на МВР“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нямаме необходимото доверие от евроатлантическите партньори, което имахме преди избора на Румен Радев за президент

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нямаме необходимото доверие от евроатлантическите партньори, което имахме преди избора на Румен Радев за президент

20 Април 2018 | 11:05 | Агенция "Фокус"
София. С координираните действия между БСП и президентската институция, всички тези послания, коментари и изказвания през последните година и няколко месеца, нямаме необходимото доверие пред евроатлантическите партньори, което имахме преди избора на Румен Радев за президент. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В отговор на въпрос премиерът притеснен ли е от позициите на президента, Цветан Цветанов посочи: „При поднасянето на черновата на становище на КСНС спонтанната реакция, която имахме с Екатерина Захариева, беше подкрепена и от премиера“. „На КСНС за пореден път, въпреки различията ни с ДПС, Мустафа Карадайъ показа истинска евроатлантическа подкрепа за действията на правителството и политиката на държавата“, посочи Цветан Цветанов.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Финансирането на президентската кампания може би трябва да се включи в дебата за субсидиите на политическите партии и на кампаниите

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Финансирането на президентската кампания може би трябва да се включи в дебата за субсидиите на политическите партии и на кампаниите

20 Април 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Някой отвори ли тъмнината в изградената мрежа за финансиране на президентската кампания на Радев. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Финансирането на президентската кампания може би трябва да се включи в дебата за субсидиите на политическите партии и на кампаниите“, посочи той. Попитан защо държавата не разследва финансирането на кампания на президента, Цветан Цветанов коментира: „Разбира се, че държавата трябва да се намеси. Когато има табу, един президент не осветлява начина, по който е станал президент“.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Цветан Цветанов да внимава с речника си, тъй като отправя неприкрити обвинения в държавна измяна

Крум Зарков, БСП: Цветан Цветанов да внимава с речника си, тъй като отправя неприкрити обвинения в държавна измяна

20 Април 2018 | 10:58 | Агенция "Фокус"
София. Цветан Цветанов да внимава с речника си, тъй като отправя неприкрити обвинения в държавна измяна. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред журналисти в Народното събрание във връзка с твърдението на Цветан Цветанов, че позицията на КСНС ни тласка на Изток и е срещу евроатлантическата ориентация на страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това не са думи, които могат да бъдат хвърляни така на вятъра“, заяви Крум Зарков. По думите му твърденията на Цветан Цветанов са поредното упражнение в политическо интригантство от страна от негова страна към президента. „Надали някой сериозно може да си помисли, че нещо от това е вярно. Смешно е и е жалко, защото показва как се отклонява вниманието от съществените теми. Единственият човек, коайто поставя въпроса за ориентацията на България в геополитически аспект е самият Цветанов“, заяви Зарков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Химическите атаки са военно престъпление - в позицията на президента фигурираха текстове, кореспондиращи с позицията на Русия, а не с тази на ЕС и НАТО

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Химическите атаки са военно престъпление - в позицията на президента фигурираха текстове, кореспондиращи с позицията на Русия, а не с тази на ЕС и НАТО

20 Април 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Химическите атаки са военно престъпление. В позицията на президента не фигурираха никъде текстове, които да кореспондират с позицията на ЕС и на НАТО. Фигурираха текстове от позицията на Русия, която беше изразявана в публичното пространство. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в отговор на въпрос точно кой текст го притеснява в първоначалния вариант на позицията след КСНС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Обществото се въвежда в заблуждение, че едва ли не САЩ, Великобритания и Франция са направили тази атака само и единствено, за да могат действително да атакуват обекти и да ескалират напрежението на място“, посочи той. „Трябва да бъдем солидарни с всяка една стъпка и действие, което ограничава възможността на подобни режими да използват химически атаки срещу техния народ“, заяви Цветан Цветанов. „Ако бяхме излезли с подобна позиция от президентската институция това би могло да създаде напрежение“, коментира той.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Моята предизборна кампания отдавна е осветлена, ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече Цветан Цветанов

Президентът Румен Радев: Моята предизборна кампания отдавна е осветлена, ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече Цветан Цветанов

20 Април 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Монтана. Моята предизборна кампания отдавна е осветлена. И всички документи са на сайта на Сметната палата. Ако някой трябва да се притеснява от миналото, това е най-вече г-н Цветанов. Това каза пред журналисти в Монтана президентът Румен Радев във връзка с отправения към него призив от страна на председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов да осветли предизборната си кампания, предаде репортер на Агенция "Фокус". Попитан как си обяснява изказването на Цветанов след проведеното вчера заседание на КСНС, Радев отговори: "Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно г-н Цветанов по-трудно осмисля това, което чете. Но най-лесният начин да окарикатурим европейската идея това е тя да се асоциира с хора, които от сутрин до вечер декламират някакви европейски ценности, без да са много наясно какво означават". Държавният глава заяви още, че не търси конфликти, а винаги сътрудничество в името на България. "Вижте, винаги предлагам някакъв проект, който да съдържа основната теза, и призовавам за следното. Аз търся винаги консенсус. Ако някой има някакви притеснения, да ги сподели. Ще ги приемем. Ако някой има някакви други предложения, да ги сподели. Ще ги приемем. Не мисля, че има нещо невярно в тази проектодекларация. Нито за Сирия, нито за цялостната обстановка около нас", заяви държавният глава.
Румен Радев каза още, че най-сетне трябва да започне реално да се работи за въоръжените ни сили. "Виждате каква е обстановката, виждате как средата за сигурност се усложнява непрекъснато. По Конституция Въоръжените сили са основният гарант за суверенитета и териториалната цялост на страната. Призовах и за делово и лоялно отношение към нашите съюзници. Какво имам предвид? Не е достатъчно само да рецитираш това е нашият евроатлантически път, но да бъдеш лоялен към тези съюзници. Не може да предлагаш план, национален план за повишаване на разходите за достигане до 2 % от брутния вътрешен продукт – министър Каракачанов го внесе в началото на тази година, и в същото време правителството на г-н Цветанов да приема само предния ден средносрочна бюджетна прогноза, която рязко се отличава от този план, и там за 2019-а има 130 млн. лв. по-малко, за 2020-а – 280, 2021-ва – 250. Ако тук се заблуждаваме, нека не заблуждаваме нашите съюзници", заяви държавният глава.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Найденов: Има пълен застой по отношение на процеса на модернизация на Българската армия

Ангел Найденов: Има пълен застой по отношение на процеса на модернизация на Българската армия

20 Април 2018 | 10:03 | Агенция "Фокус"
София. Има пълен застой по отношение на процеса на модернизация на Българската армия. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ председателят на Центъра за изследване на отбраната и сигурността Ангел Найденов във връзка със свикването на Консултативен съвет по национална сигурност. По думите му това е лошо и за военната сигурност на нашата страна, и за съюзническите ни отговорности и задължения. Неслучайно през вчерашния ден президентът Румен Радев е отбелязал, че Българската армия изпълнява частично своите задачи, припомни Найденов. „Следователно тук имаме всички поводи за безпокойство. От друга страна, ние поставяме под съмнение своята надеждност като участник в колективната система за отбрана. Очевидно, че всичко това са аргументи, които правят обосновано и логично провеждането на заседанието на Консултативния съвет, включително с акцент върху развитието на отбранителните способности на българската армия“. Ангел Найденов допълни, че съществува повече от 20% непопълнен състав в армията. Голяма част от този процент заема липсата и на офицерски състав, в който влизат хората, натоварени с лидерски функции в армията, коментира той. Найденов каза още, че системното недофинансиране е третият голям проблем в армията, наред с непопълнения състав и лошата техника.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ясно е, че президентът гледа на Изток и саботира модернизацията на армията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ясно е, че президентът гледа на Изток и саботира модернизацията на армията

20 Април 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. За всички е ясно, че президентът гледа на Изток, че той саботираше процесът за модернизация на армията в България. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването "Тази сутрин" по бТВ във връзка с резултатите от проведения вчера Консултативен съвет по национална сигурност при президента Румен Радев. Вчера между Цветанов и Румен Радев избухна поредният задочен спор. Според Цветанов предложеното от президентството становище на КСНС е съдържало изводи, несъвместими с членството ни в ЕС и НАТО, а от „Дондуков 2” определиха твърденията на Цветанов като манипулативни и публикуваха работната версия на становището.
„Ако направите съпоставка с проекта, който беше прочетен от президента, и становището, пуснато по-късно, ще видите, че те говорят за позиция, която кореспондира с тази на Русия”, коментира Цветанов в студиото на „Тази сутрин”.
„Реакцията, както моята, така и тази на министъра на външните работи, беше спонтанна. Всички, които бяха там от президентството, усетиха, че са направили голям гаф”, каза Цветанов.
На въпрос дали страната ни е била уведомена предварително за атаките на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, Цветанов отговори, че сме били уведомени.
По повод критиките от вицепрезидентът Илияна Йотова, че Цветанов само критикува и ругае президента, той отговори, че ще продължи да го прави, ако Радев се отклонява от единствения ход за перспектива и развитие за България. „Моята работа като народен представител е да изразявам мнение и да отстоявам евроатлантическите ценности. Аз никога не съм приклякал, за да целувам ръка на представители на чужди вероизповедания”, коментира Цветанов, визирайки празненствата за 3 март с участието на руския патриарх Кирил.
Той припомни и репортажи за президента Радев, които бяха направени в началото на президентската компания, според които той е финансиран от социално слаби лица.
„Това е мрежа за тъмно финансиране на кампанията, която действително трябва да бъде осветлена и да видим на каква база БСП за взели решението да номинират Радев за президент. Не остават съмнения, че той е зависим от други държави”, категоричен е Цветанов.
По повод вътрешните различия по темата Русия, Цветанов коментира, че не е много редно и удачно Волен Сидеров да празнува рождения си ден в Крим. „Въпреки тези различия, ние правим това, което е полезно за страната ни и не се отклоняваме от европейския курс”, допълни Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Становището, което беше дадено на КСНС, категорично е неприемливо по начина, по който беше представено

Вицепремиерът Екатерина Захариева: Становището, което беше дадено на КСНС, категорично е неприемливо по начина, по който беше представено

20 Април 2018 | 08:37 | Агенция "Фокус"
София. Становището, което беше дадено на КСНС, категорично е неприемливо по начина, по който беше представено. Това каза вицепремиерът Екатерина Захариева в интервю за предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Това, за което вчера на КСНС премиерът Бойко Борисов призова, е да се опитаме да успокоим малко ситуацията, но е очевидно е, че имаме много различни позиции относно ситуацията. Със сигурност има два или три текста в първата страница на становището, които са меко казано притеснителни - и по случая със Сирия, и с Украйна. И това щеше да бъде изключително проблемно за положението на България като член на ЕС. Несигурността в Сирия е в резултат на използване на химическо оръжие за пореден път и не може да се каже, че тя е предизвикана от отговора срещу тази химическа атака. Истината е, че има други международни задължения – например Конвенция за забрана на химическото оръжие, дума няма и за това какви са действията в Сирия от режима на Башар Асад. Това становище категорично е неприемливо по начина, по който проектът беше представен. Мисля, че в такъв контекст е изказването на г-н Цветан Цветанов“, коментира Захариева.
Вицепремиерът посочи, че становището е първична оценка. „И ние със сигурност не сме съгласни с нея. Неслучайно премиерът разпореди на министрите да се срещнем с президента и да обясним и да „осветлим“, ако нещо не е ясно. Това беше призивът вчера на премиера и към президентската институция, и към опозицията – нека да направим така, че да взимаме решения. Защото който и да е в управлението, отричането на всяко едно действие на правителството със сигурност пречи на управлението на държавата. Вчера тонът беше нормален и спокоен, докато не се раздаде становището. Висока оценка получиха и четирите доклада от всички, така че като цяло беше нормален дебат с разлики, защото има политически партии като БСП, които например не приемат увеличаването на бюджета за отбрана до 2% от БВП. Има разлика и в оценките по отношение на някои от събитията. Тогава, когато политически оценки се правят във вътрешнополитически план без доказателства и само се критикува правителството, трябва да се търсят доказателства“, каза още Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КСНС обсъди актуалните рискове за националната сигурност, състоянието на Въоръжените ни сили и необходимите мерки за укрепване на отбранителните способности (ОБЗОР)

КСНС обсъди актуалните рискове за националната сигурност, състоянието на Въоръжените ни сили и необходимите мерки за укрепване на отбранителните способности (ОБЗОР)

19 Април 2018 | 22:21 | Агенция "Фокус"
София. Както виждате, тази тема е почти същата като на проведения КСНС преди една година. Какви са промените за тази една година: Българската армия намаля с близо хиляда човека, старата техника остаря с още една година, а нова не бе придобита. Това каза президентът Румен Радев по време на изказването си след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, на който бяха обсъдени актуалните рискове и заплахи за националната сигурност на Република България, състоянието на Въоръжените ни сили и необходимите мерки за укрепване на отбранителните способности. Президентът Радев подчерта, че по време на заседанието е било анализирано състоянието на Въоръжените сили и способността им за изпълнение на поставени задачи по мисия „Отбрана“. "Констатирано бе, че Българската армия изпълнява част от задачите си по посочената мисия в ограничен обем основно поради неокомплектованост с личен състав и остаряла бойна техника. Не е овладян напълно процесът по напускане на военнослужещи от Въоръжените сили, а предприетите мерки не могат да дадат бърз резултат", подчерта президентът.
Според него забавянето на проектите за модернизация лишава Въоръжените сили от съвременни способности, адекватни на заплахите, и съвместимост със съюзниците. "Това забавяне ще доведе до влагане на финансови средства в морално остаряла техника, несъвместима със стандартите на НАТО", аргументира се държавният глава.
По думите му остава открит въпросът за способността на Въоръжените сили да изпълнят поетите съгласно чл. 3 от Вашингтонския договор ангажименти в пълен обем.
Президентът обясни, че членовете на КСНС са се обединили около следните предложения към изпълнителната и законодателната власт:

1. Актуализиране на „Средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г.“ в съответствие с поетите ангажименти в „Национален план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП на Република България до 2024 г.“ Срок – октомври 2018 г. Ако това не стане продължаваме да излагаме на риск и без това тревожната тенденция за отлив от Въоръжените сили, недокомплект, невъзможност за поддържане на техниката и водене на нормална бойна подготовка. Така че тази актуализация и съгласието на българското правителство да я разгледа е важно условие за бъдещето на Въоръжените ни сили.
2. Преразглеждане на плановете на Министерство на отбраната за преодоляване недостига от личен състав и набелязване на нови конкретни мерки – септември 2018 г.
3. Ускоряване на процесите по внасяне на Проектите за инвестиционен разход и тяхното съгласуване от Министерски съвет с последващо приемане от Народното събрание – юни 2018 г.
4. Разработване на финансово осигурен план за възстановяване на техниката и въоръжението и осигуряване на жизнения им цикъл до снемане от въоръжение – септември 2018 г.
5. Законодателната и изпълнителната власт да обединят усилията си по привеждане в изпълнение на поетите ангажименти по т. 1 от заседанието на КСНС, проведено на 30. 05. 2017 г. – септември 2018 г. Тази последна точка касае най-вече осъвременяване на Закона за вероизповеданията, което да гарантира защита на традиционните български вероизповедания, ангажирани съответно на държавата и недопускане радикализация на религиозна основа.
След заседанието на КСНС зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред журналисти, че то е започнало с „изводи за излизане от ЕС и НАТО“. „Позицията, която ни беше предоставена, не е засекретена, но не е коректно аз да я коментирам. Тези екземпляри, които ни бяха дадени, бяха събрани след това от администрацията на президента. И той усети, че има голям проблем, ако излезем и говорим за нея“, каза още Цветанов и коментира това като тревожно и непоследователно в изявените позиции. „Години след приемането ни в НАТО и в ЕС, ние искаме да останем там, да бъде достойни членове и да си гарантираме сигурността на България. Премиерът също подкрепи изцяло и беше съпричастен с емоционалните реакции на членовете на част от членовете“, коментира Цветанов.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира казаното от Цветанов с думите: „Абсурд. В никакъв случай не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО. Това не е чернова – винаги на КСНС президентът дава проект за декларация след дискусията. В началото на тази декларация беше направен много подробен и дълъг анализ на ситуацията в света, в Близкия Изток, на Балканите – обща информация за конфликтните места, за противоречията, т.е. познатата информация“.
По-късно от прессекретариата на държавния глава разпространиха пълния текст на първоначалното предложение на позиция на КСНС и определиха твърденията на Цветан Цветанов като „манипулативни“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Росен Плевнелиев: Не можем да кажем, че няма никакви заплахи за националната сигурност, защото политическата обстановка в момента не е стабилна

Президентът Росен Плевнелиев: Не можем да кажем, че няма никакви заплахи за националната сигурност, защото политическата обстановка в момента не е стабилна

19 Април 2018 | 21:14 | Агенция "Фокус"
София. Не можем да кажем, че няма никакви заплахи за националната сигурност, защото политическата обстановка в момента не е стабилна. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ Росен Плевнелиев, президент на Р България в периода 2012-2017 година. Според него в днешния свят човек никъде не може да се чувства сигурен, никой не е застрахован, дори и най-силните държави, разполагащи със силна армия, понеже тероризмът шества по столиците на Европа и света. Той допълни, че сме свидетели на политики на ревизионизъм на Русия и Турция, които са пряка заплаха за националната сигурност. Росен Плевнелиев бе категоричен, че България се страхува да изработи ясна политика за отношенията си с Русия.
„За съжаление, почти никой български политик не говори открито и честно. За съжаление, не разполагаме с точен фактологичен прочит на ролята на Русия през десетилетията и столетията назад във времето. За съжаление, в учебниците също не се вижда истината. Ние сме били освобождавани, но ние сме били и окупирани. Воювали сме заедно с руснаците, но сме воювали и срещу тях“, каза Росен Плевнелиев и добави, че много широко е скроена темата от днешния Консултативен съвет по национална сигурност и като втори такъв, който се занимава с модернизацията на въоръжените сили, можеше да посвети свое заседание само на нея, за да е ясно, че България има силен фокус по въпроса.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прессекретариатът на държавния глава предостави пълния текст на първоначалното предложение за позиция на КСНС

Прессекретариатът на държавния глава предостави пълния текст на първоначалното предложение за позиция на КСНС

19 Април 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
София. Агенция "Фокус" публикува без редакторска намеса опровержението на прессекретариата на държавния глава Румен Радев, направено във връзка с изявлението на зам.-председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов след КСНС:

Във връзка с манипулативните твърдения на председателя на Парламентарната група на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, че първоначалното предложение на президентската институция за становище на КСНС представлява документ, който "ако го видите, ще се убедите, че само трябваше да излезем пред вас и да кажем, че започват стъпки за излизане от ЕС и НАТО", Прессекретариатът на държавния глава предоставя пълния текст на първоначалното предложение за позиция на КСНС, направено от страна на президентската институция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса, за да се гарантират работни места и ръст на икономиката

Корнелия Нинова, БСП: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса, за да се гарантират работни места и ръст на икономиката

19 Април 2018 | 20:51 | Агенция "Фокус"
София. Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса, за да се гарантират работни места и ръст на икономиката. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на Консултативния съвет за национална сигурност (KСНС), свикан от президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това, което се разбра на съвета, е, че относно хората в системата все още има 20% непопълнен състав - тръгват си хора заради ниски заплати, заради социални условия и т.н. Тоест, след голямата цел чрез дипломатически и политически средства да се постигне мир, втората цел за България, а за мен дори и по-важна, е да се погрижим за хората в системата така, че тя да бъде попълнена и да се работи при адекватни условия“, каза още Нинова.
Тя уточни, че второто, което е предложила извън това, което е било предвидено, е в процеса на модернизация на българската армия да бъдат включени активно Българската отбранителна индустрия и българският бизнес - и то във високо технологичната част, която по думите ѝ може да гарантира ръст на българската икономика и работни места. „Имаме разминаване в позициите, но то не е от днес. И още на предишния КСНС заявих позицията на моята партия – ние сме против увеличаването на разходите за отбрана рязко до 2% от БВП. Потвърдих това наше становище и днес. Тъй като има много системи в България, които са недофинансирани – и социална, и образователна и т.н., такъв рязък скок във финансирането за въоръжаване за нас не е приемлив“, коментира лидерът на БСП.
Нинова посочи, че най-спорна е била точка 1 от решенията. „В средносрочната бюджетна прогноза, която беше приета вчера на Министерски съвет, са предвидени средства за отбраната, които са по-малко от тези, които същото правителство прие в стратегията, в националния план и т.н. Тоест, има разминаване между един по-стар документ, в който е записано „2% от БВП“ и един от вчера, в който този процент е по-нисък. Но тъй като министърът на финансите Владислав Горанов отсъстваше, това отне повече време – как да се направи, как да се актуализира, да бъдат ли 2%, по-малко ли, повече ли. Ние с г-н Марешки бяхме на позицията да не се стига по 2% от БВП и в крайна сметка приехме, че тази актуализация или изравняване на сумите по документи ще бъде завършена през ноември, когато се приема бюджетът за 2019 г. За мен това беше най-спорният текст, защото е конкретен и защото ангажира сериозен финансов ресурс на държавата в момент, когато много системи имат нужда от дофинансиране и то сериозни системи“, коментира тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Нямаше изказания за излизане от ЕС и НАТО, това явно е лично мнение на Цветан Цветанов

Корнелия Нинова, БСП: Нямаше изказания за излизане от ЕС и НАТО, това явно е лично мнение на Цветан Цветанов

19 Април 2018 | 20:35 | Агенция "Фокус"
София. Нямаше внушения за излизане от ЕС и НАТО, това явно е лично мнение на г-н Цветан Цветанов. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова след края на Консултативния съвет за национална сигурност (KСНС), свикан от президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос за черновата, която е била раздадена в началото на съвета и за това дали са се чули възгласи за излизането на България от НАТО и от ЕС, тя отговори: „Абсурд. В никакъв случай не е имало изказване за излизане от ЕС и НАТО. Това не е чернова – винаги на КСНС президентът дава проект за декларация след дискусията. В началото на тази декларация беше направен много подробен и дълъг анализ на ситуацията в света, в Близкия Изток, на Балканите – обща информация за конфликтните места, за противоречията, т.е. познатата информация. И беше много дълго – мисля, че декларация от 3 или 4 страници и затова с корекции и с предложения се ориентирахме към нейното съкращаване и най-вече към изваждане на решенията. Не толкова описания на конфликтите, защото всички ги знаем къде са“, коментира Нинова.
Тя уточни, че не е останала с впечатление, че тези изречения внушават излизане от ЕС и НАТО. „Нито дори от поведението на г-жа Екатерина Захариева и г-н Бойко Борисов. Мисля, че това е лично мнение на г-н Цветан Цветанов. Нямаше такива изказвания, имаше съвсем спокоен разговор кое да остане, кое да отпадне. Изненадана съм от това говорене на г-н Цветанов“, каза още Нинова.
„Внушенията за разделение между европейски и антиевропейски партии са абсолютна лъжа и не го приемаме по никакъв начин, нито оспорваме европейския път на България. Напротив, дали сме сериозен принос за него. Второ, коментирах внушението му не за първи път изказвано от Парламентарната трибуна за това, че БСП или президентската институция работят за чужди интереси, и му казах, че нека това да се случва за последен път, защото това е едва ли не обвинение в престъпление и ще се носи отговорност за тази работа. Постоянното му повтаряне, че някой работи за чужди интереси, а не за националните вече минава всякакви граници. И подобни клевети към институции и към други партии или да се позовават на факти, или да се носи отговорност. Това му казах“, обясни лидерът на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Уводната част на КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Уводната част на КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО

19 Април 2018 | 20:08 | Агенция "Фокус"
София. Уводната част на КСНС започна с изводи за излизане от ЕС и НАТО. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след края на Консултативния съвет за национална сигурност (KСНС), свикан от президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-трудният момент от 5-часовото заседание беше самото начало, защото първо имаше едно кратко уточнение. Позицията, която ни беше предоставена, не е засекретена, но не е коректно аз да я коментирам. Тези екземпляри, които ни бяха дадени, бяха събрани след това от администрацията на президента. И той усети, че има голям проблем, ако излезем и говорим за нея“, каза още Цветанов и коментира това като тревожно и непоследователно в изявените позиции. „Години след приемането ни в НАТО и в ЕС, ние искаме да останем там, да бъде достойни членове и да си гарантираме сигурността на България. Премиерът също подкрепи изцяло и беше съпричастен с емоционалните реакции на членовете на част от членовете“, коментира Цветанов.
„Като започнахме дискусията, държах много да се уточнят нещата със „светлината“ и „тъмнината“. И когато говорим за динамиката в геополитически план, бях категоричен, че с позицията на президента по някой път, която се отклонява от позицията на правителството, не даваме ясен знак към геополитическите ни партньори. Много бих искал президентската институция да представи становището, по което трябваше да дискутираме, защото ако бъде представена черновата, ще видите, че действително сме прави в предположенията си, че президентската институция и екипа на президента със становището, което ни предоставиха, трябваше да излезем и да кажем, че започваме стъпки към излизане от НАТО“, каза още той и посочи, че изключително подготвена евроатлантическа позиция са изразили от ДПС.
Цветанов подчерта позицията на БСП по отношение актуализацията на бюджета за отбрана. „Държа да подчертая, че г-жа Нинова не е съгласна 2% от БВП да отиде за това. Много са държавите, които вече го направиха, и съм убеден, че с плана и с тази актуализация до октомври месец ще имаме яснота дали ще бъде актуализирана приетата финансова програма до 2021 г., която беше приета вчера в Министерски съвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г., продължаваме да следваме плана за достигане на 2% от БВП

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г., продължаваме да следваме плана за достигане на 2% от БВП

19 Април 2018 | 19:47 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г., продължаваме да следваме плана за достигане на 2% от БВП. Това каза пред журналисти министърът на отбраната Красимир Каракачанов след края на Консултативния съвет за национална сигурност (KСНС), свикан от президента Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В т. 4 от това, което приехме като общи становища, пише, че поддръжка на съществуваща бойна техника се извършва до изтичане на жизнения ѝ цикъл. Ако вземем дори само изтребителите, те имат живот до 2030 г. и ако предположим, че следващите до четири години ще имаме нови самолети, това не значи че веднага ще свалим МИГ-овете от въоръжение. Проектите са подписани, има 2 седмици на междуведомствено съгласуване и тогава влизат в Министерски съвет. Ще се актуализират за 2019 г. средствата, тъй като следваме плана за достигне на 2% от БВП, затова срокът на актуализацията е до септември“, каза още министър Каракачанов.
Той уточни, че се очакват над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.“ Някои от колегите като ПП „Воля“ казаха, че са против да се отделят пали за отбрана, даже трябва да ги намаляваме. И Корнелия Нинова също каза, че е против достигане на нивата 2% от БВП“, коментира той.
Министър Каракачанов уточни, че е коментирана и точката за вероизповеданието. „Тя е една от опасностите – или по точно радикалзиацията на някои религии и нейните проявления, които в някои европейски страни ги виждаме под формата на атентати, а у нас - само като радикално говорене засега. По тази причина тази точка трябва да се гласува до септември, законопроектът е готов, изготвен е от колегите от „Обединени патриоти“. От друга срана имаше работна група от Министерството на финансите в частта ако спрем религиозните общности от други държави какво ще струва това на бюджета – най-вероятно 30 млн. ще коства“, каза още той.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Времето за обещания и декларации изтече - дела трябват

Президентът Румен Радев: Времето за обещания и декларации изтече - дела трябват

19 Април 2018 | 19:42 | Агенция "Фокус"
София. Обстановката е такава, че времето за обещания и декларации изтече- дела трябват. Това каза президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Призовавам институциите да се отнесат отговорно към проблемите на Въоръжените сили и сигурността на българските граждани“, заяви държавният глава. „Призовавам за делово и отговорно отношение към нашите съюзници“, каза още Румен Радев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.
Консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. 17 октомври 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.